Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
Djibril

#476 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Djibril »

ponos wrote:
Djibril wrote: A i nisu bili daleko. 2-3 kilometra ljevo-desno.
Da samo što ta 2-3 kilometra znače vječiti gubitak plodne doline Neretve, nema u podveležju ništa osim kamenjara,krši i goleti, tu se samo stoka može uzgajati, tu nema više ni SOKOLA a ni ALUMINIJSKOG KOMBINATA gdje je većina srba do rata radila, te su linije u podveležju branile Nevesinje i dalje istočnu hercegovinu, Mostar je bio zauvijek izgubljen ...

Istina.

Pretpostavljam da su se zabrinuli da bi im HV mogao zaci sa ledja kad su im probili linije kod Capljine. Ne treba zaboraviti da se po skolskom ratovanju povlacenje na rezervne polozaje ne smatra onoliko sramotnim kao u nasoj prici. A te operacije su vodili "skolski oficiri".
dragan.s

#477 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Cloud-Xz wrote:Još me samo zanima jedna inf.pokojni otac mi je govorio da su imali na Guberači kod one kule ,utvrde štali je već čuvali stražu jel ti poznato išta o toj lokaciji i dešavanja na istoj?!
Guberača je kula jugoistočno od Merdžan glave. Kad smo zauzeli Podveležje uspostavili smo tamo položaj i držali ga neko vrijeme. Mđt. taj položaj je bio previše isturen u odnosu na druge, pa smo se povukli sjevernije, a prostor ispred minirali. Kasnije smo primjetili da je druga strana preuzela taj položaj. Njima je bilo lakše jer im je to bilo u liniji sa ostalim položajima, a imali su i neki put do ispod kule. Tokom ljeta-jeseni 92 smo dosta često gađali artiljerijom taj položaj, ali ne znam da li je imalo nekog efekta.
dragan.s

#478 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

ponos wrote:...
Interesuje me Dragane da li imaš saznanja da li su vaši izviđači diverzanti napravili ikakvu diverziju iza naših leđa u toku cijelog rata, kao i to imaš li saznanja da li su izviđači diverzanti ikada silazili u sami grad Mostar?
Ne znam ni za jednu akciju niti za silaženje u Mostar. Naprosto je teren na tom dijelu nepogodan za bilo kakvo izviđačko-diverzantsko djelovanje.
dragan.s

#479 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Cloud-Xz wrote: Aha hvala, neznam jesi bio učesnik tih događaja vidim da si upoznat kao i Dragan stim dešavanjim jesu bile kakve šanse da se oslobodi Merdzan glava, ili je to opet "veća politika" dogovori ovo ono :) nemoj te zamjeriti što propitivam zanimaju me dogadjaji iz tog ruznog vremena.
Teško da se nešto moglo uraditi sa Merdžan glavom zbog same konfiguracije terena. Sve ispred (i iza) je sama golet. Drugo, tamo su postojali austrougarski bunkeri i tranšeje (ispod kule sa južne i zapadne strane) koje smo doveli u funkciju plus dodatno utvrdili. Sve i da neko zauzme M.g. opet je u klopci jer mi i dalje držimo Svetu goru, Dobrč i Gornje Gnojnice. A jedino snabdijevanje je sa zapadne strane brdom, jer ne može koristiti glavnu komunikaciju zbog Svete Gore.
Tako da bi takva parcijalna akcija bila sa velikim brojem žrtava, a nikakvim krajnjim efektom.
dragan.s

#480 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

fc.velež-religija wrote:dragan.s,imam jedno pitanje za tebe.
Koliko si upoznat sa čovjekom koji se prezivao Mehić,nadimak Kikeša.Ime sam mu zaboravio.
Čovjek je iz Mostara,poznavao sam ga.Na početku rata bio je na odsluženju vojnog roka u JNA i navodno je svojevoljno ostao.Priče se išle da je u Nevesinju,u vojsci RS-a i da je navodno poginuo.
Dali imaš neke informacije o tom čovjeku?
Nepoznato mi je potpuno. Bilo je nešto bošnjaka u JNA početkom rata (rezervisti iz Trebinja do povlačenje iz Mostara), znam da su neki i poginuli, ali nijedno konkretno ime ne znam. Ako je bio u nekoj JNA-VRS jedinici onda je zaveden u tzv. VOB-u bataljona i ti podatci sigurno negdje postoje, u Banja Luci ili Beogradu.
Cloud-Xz

#481 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Cloud-Xz »

Hvala Dragane za svaku informaciju ---,ima nešto par videa po yutube-u oslobadanje Huma, izand Mostara bilo je nesto bunkera i mislim unistena 2 T 34 i jedan transporter koji je valjda krenuo na ispomoc ovima kod fabrike duhana i unisten je gore na magistrali u naselju Mazoljice...to se desavalo ako se ne varam kad je počela oper. Lipanjske zore,jesi ti bio možda na Humu u tom vremenu...mislim da je gadjan Hum artiljerijom, s Orlovca tad...
dragan.s

#482 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

zlajaBHF wrote:Meni ne ide u glavu zasto Dragan stalno govori kako Srbi nisu imali dovoljno ljudstva na ratistu izmedju Mostara i Capljine.

Srba je zivjelo mnogo u Mostaru, Capljini, Stocu i Dubravskoj visoravni. Ako njima dodas Nevesinje, Bilecu, Gacko...

Sasvim dovoljno da se odrzava linija.

Ja sam sasvim siguran da je akcija "Lipanjske zore" bila dio politickog dogovora.
Srbi da su htjeli, mogli su bez problema braniti lijevu obalu Neretve.
Linija u I.Hercegovini nije samo dolina Neretve. Linija je počinjala od Zubaca (na granici sa C.G.) pa duž Popova Polja, onda iznad Neuma, iznad Hutova blata, Prebilovci, Klepci, Tasovčići i onda dolinom Neretve do Salakovca. Za tu liniju (koju nam je faktički uvalila JNA maja 92-e) mi nismo imali dovoljno ljudi. Nemaš koristi ako držiš od Prebilovaca do Salakovca (za šta smo imali ljudstva), ako ti je otvoreno sve od Prebilovaca do Trebinja.
Plus na to dodaj i liniju sjeverno prema Prenju i Konjicu, neko vrijeme i prema Trnovu, a tokom rata smo dobili i Treskavicu.
dragan.s

#483 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Cloud-Xz wrote:Hvala Dragane za svaku informaciju ---,ima nešto par videa po yutube-u oslobadanje Huma, izand Mostara bilo je nesto bunkera i mislim unistena 2 T 34 i jedan transporter koji je valjda krenuo na ispomoc ovima kod fabrike duhana i unisten je gore na magistrali u naselju Mazoljice...to se desavalo ako se ne varam kad je počela oper. Lipanjske zore,jesi ti bio možda na Humu u tom vremenu...mislim da je gadjan Hum artiljerijom, s Orlovca tad...
Gledao sam to. Bio je tamo T-34, ali ne znam da li je bio uništen ili samo ostavljen. Takođe je ostavljeno par T-34 na heliodromu. Na Košaruši nam su nam ostala 2 tenka T'-55 i nešto vozila jer je ljudstvo moralo sići pješke do heliodroma.
Za transporter znam, bilo je to negdje na magistrali 13 ili 14.06. Išao je iz Sjevernog u Južni logor, a ovi iz Sjevernog nisu znali da je magistrala u gradu presječena i tako su zaglavili.
Na Humu nisam bio, a on je u tom periodu stalno tučen artiljerijom, mđt. tamo su bili dobri austrougarski buneri i tranšeje pa to nije imalo nekog velikog efekta.
ponos

#484 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by ponos »

dragan.s wrote:
Cloud-Xz wrote: Aha hvala, neznam jesi bio učesnik tih događaja vidim da si upoznat kao i Dragan stim dešavanjim jesu bile kakve šanse da se oslobodi Merdzan glava, ili je to opet "veća politika" dogovori ovo ono :) nemoj te zamjeriti što propitivam zanimaju me dogadjaji iz tog ruznog vremena.
Teško da se nešto moglo uraditi sa Merdžan glavom zbog same konfiguracije terena. Sve ispred (i iza) je sama golet. Drugo, tamo su postojali austrougarski bunkeri i tranšeje (ispod kule sa južne i zapadne strane) koje smo doveli u funkciju plus dodatno utvrdili. Sve i da neko zauzme M.g. opet je u klopci jer mi i dalje držimo Svetu goru, Dobrč i Gornje Gnojnice. A jedino snabdijevanje je sa zapadne strane brdom, jer ne može koristiti glavnu komunikaciju zbog Svete Gore.
Tako da bi takva parcijalna akcija bila sa velikim brojem žrtava, a nikakvim krajnjim efektom.
Naravno da se sama Merdžan glava nije mogla uzeti, kad sam rekao da se moglo uz pravu akciju mislio sam na cijeli plato podveležja ...
Cloud-Xz

#485 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Cloud-Xz »

Mozda glupo pitanje ,ali neki lik na onom videu gadja snajperom M107(prema Humu) mislim nisam siguran dosta je slican tom modelu ( A oni na Orlovcu mozda cca 1,5 -2 km udaljeni)zar ima efekta s tolike daljine gadjati doduse upucan je 1.800m mislim :-D
dragan.s

#486 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Djibril wrote: Istina.

Pretpostavljam da su se zabrinuli da bi im HV mogao zaci sa ledja kad su im probili linije kod Capljine. Ne treba zaboraviti da se po skolskom ratovanju povlacenje na rezervne polozaje ne smatra onoliko sramotnim kao u nasoj prici. A te operacije su vodili "skolski oficiri".
To je na sve ličilo samo ne na organizovano povlačenje na rezervne linije kojih btw. nije ni bilo i koje je tek trebalo formirati i utvrditi. Ne možete zamisliti koji je haos vladao u dolini Neretve nakon povlačenja JNA. Pa čak i dok su oni bili, ali opet kod njih je bilo kakvog takvog reda.
Znači postojale su regularne vojne jedinice većinom od rezervista iz tog kraja i manjim dijelom iz ostatka Hercegovine, zatim seoske jedinice kojima je upravljao SDS, zatim neka vrsta policije SAO Hercegovina opet pod SDS-om, zatim neke domaće samozvane grupe koje su radile šta su htjele i na kraju iste takve grupe, ali od nekih lafo dobrovoljaca iz Srbije (čisti ološ, a u vojnom smislu potpuno neupotrebljivi). I te grupe se još nisu međosobno trpile. SDS nije vjerovao vojsci jer su to sve "komunisti", a nisu bili sposobni da zavedu reda. Na kraju je još dobro i prošlo.
Tek nakon povlačenja je ustrojena jedinstvena vojna komanda, SAO policija raspuštena, samozvane grupe takođe, a za strane dobrovoljce je bilo "ili ćeš pod komandu ili predaj oružje". SDS-u se više nije dozvoljavalo da se bavi vojskom što je njih tištilo sve do kraja rata kad su se konačno osvetili Mladiću i neposlušnim oficirima, ali to je već neka druga priča.
Last edited by dragan.s on 18/05/2012 17:42, edited 1 time in total.
dragan.s

#487 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Cloud-Xz wrote:Mozda glupo pitanje ,ali neki lik na onom videu gadja snajperom M107(prema Humu) mislim nisam siguran dosta je slican tom modelu ( A oni na Orlovcu mozda cca 1,5 -2 km udaljeni)zar ima efekta s tolike daljine gadjati doduse upucan je 1.800m mislim :-D
Ima efekta, zavisi od strelca i meteo uslova. Efekat je i ako onome na drugoj strani zuji oko ušiju pa se skloni sa osmatračnice.
Nama je snajper na Košaruši ubio 3 čovjeka (da li ovaj isti ili neki drugi ne znam), ali to je opet bila njihova neopreznost.
Cloud-Xz

#488 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Cloud-Xz »

komično, jos jedan iskaz desavanja na podvelezju ....milijun verzija :)
Djibril

#489 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Djibril »

dragan.s wrote:
Djibril wrote: Istina.

To je na sve ličilo samo ne na organizovano povlačenje na rezervne linije kojih btw. nije ni bilo i koje je tek trebalo formirati i utvrditi. Ne možete zamisliti koji je haos vladao u dolini Neretve nakon povlačenja JNA. Pa čak i dok su oni bili, ali opet kod njih je bilo kakvog takvog reda.

Dobro, a kako ti objasnjavas zasto ste se povukli?
Djibril

#490 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Djibril »

Bucko iz mahale wrote:elem,mostaski bataljon je smjenivao hvo jedinice u predjelu svinjarine,gdje su bile te linije napustene od jedne famozne bojne
Ne mozes svaki kukavicluk i naustanje linije objasniti teorijom zavjere
zlajaBHF

#491 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zlajaBHF »

dragan.s wrote:
zlajaBHF wrote:Meni ne ide u glavu zasto Dragan stalno govori kako Srbi nisu imali dovoljno ljudstva na ratistu izmedju Mostara i Capljine.

Srba je zivjelo mnogo u Mostaru, Capljini, Stocu i Dubravskoj visoravni. Ako njima dodas Nevesinje, Bilecu, Gacko...

Sasvim dovoljno da se odrzava linija.

Ja sam sasvim siguran da je akcija "Lipanjske zore" bila dio politickog dogovora.
Srbi da su htjeli, mogli su bez problema braniti lijevu obalu Neretve.
Linija u I.Hercegovini nije samo dolina Neretve. Linija je počinjala od Zubaca (na granici sa C.G.) pa duž Popova Polja, onda iznad Neuma, iznad Hutova blata, Prebilovci, Klepci, Tasovčići i onda dolinom Neretve do Salakovca. Za tu liniju (koju nam je faktički uvalila JNA maja 92-e) mi nismo imali dovoljno ljudi. Nemaš koristi ako držiš od Prebilovaca do Salakovca (za šta smo imali ljudstva), ako ti je otvoreno sve od Prebilovaca do Trebinja.
Plus na to dodaj i liniju sjeverno prema Prenju i Konjicu, neko vrijeme i prema Trnovu, a tokom rata smo dobili i Treskavicu.
Ali Dragane, tu je i Trebinje. Valjda su i Crnogorske jedinice bile na ratistu kod Trebinja. Znaci citava istocna Hercegovina je drzala tu liniju i problem sa ljudstvom nebi trebao biti toliki problem da ste morali napustiti dolinu Neretve.
Kazes da nije bilo organizacije, a da se nakon povlacenja to promjenilo. Da li postoji razlog za to?

Polozaje koje ste vi drzali su bili lagani za braniti. Imali ste sve glavne kote i zato govorim da akcija HVO-a koji tada takodje nije bio previse dobro organizovan, nije nikako mogla biti onako uspjesna, kao sto je bila, da nije bilo politickog dogovora. Osvojiti onoliko podrucje u ono doba, je nemoguce...
dragan.s

#492 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Bucko iz mahale wrote: @dragane,8.07.92,to nije bio pjesadijski napad od strane hvo ili mostarskog bataljona,
nego je bila smijena na liniji izmedzu tih vojnih formacija...elem,mostaski bataljon je smjenivao hvo jedinice u predjelu svinjarine,gdje su bile te linije napustene od jedne famozne bojne (samo na tom dijelu i nigdje na drugoj liniji)...
bataljon je malte ne izasao na streljanu,ne znajuci da su te linije napustene...
i tu je dosta izginulo,vecinom iz bataljona
od toga dana,znalo se da se nesto desava u odnosu hvo i njene komande,i staba bataljona(ubrzo ABiH),da se nazire neko nepovjerenje...a to se ponovilo i u akciji septembar 92...

ugovoreni rat sa sto vecom likvidaciom pripadnika ABiH i to je to

@dragane,moje postovanje i rado bih popio pivo s' tobom
Ne znam tačno šta se dešavalo sa druge strane, uglavnom nama je to izgledalo kao napad. Nažalost nema nekih objektivnih analiza tih događaja i sve se svodi na pojedinačne priče na forumima. Mi smo 08.07. imali nekoliko poginulih i ranjenih od artiljerije i 3 čovjeka su poginula jer je jedna grupa i pored naređenja da se ne kreće, samostalno krenula da osvoji Merdžan glavu. 09.07. nismo imali poginulih ni ranjenih, ali na drugoj strani nije ni bilo nikoga. Jedino smo na Merdžan glavi našli dvojicu vojnih policajaca HVO koji su poginuli toga dana od blasta granate 120mm. Svi ostali mrtvi koje smo našli su bili od dan ranije.

A za pivo biće prilike.
dragan.s

#493 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Djibril wrote:
Dobro, a kako ti objasnjavas zasto ste se povukli?
Kombinacija haosa u našim redovima i napada HV-a sa juga.
dragan.s

#494 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

zlajaBHF wrote: Ali Dragane, tu je i Trebinje. Valjda su i Crnogorske jedinice bile na ratistu kod Trebinja. Znaci citava istocna Hercegovina je drzala tu liniju i problem sa ljudstvom nebi trebao biti toliki problem da ste morali napustiti dolinu Neretve.
Kazes da nije bilo organizacije, a da se nakon povlacenja to promjenilo. Da li postoji razlog za to?

Polozaje koje ste vi drzali su bili lagani za braniti. Imali ste sve glavne kote i zato govorim da akcija HVO-a koji tada takodje nije bio previse dobro organizovan, nije nikako mogla biti onako uspjesna, kao sto je bila, da nije bilo politickog dogovora. Osvojiti onoliko podrucje u ono doba, je nemoguce...
Bili su crnogorci do sredine maja 92 i onda su svi kao jedan zbrisali. Nisu čak ni obavjestili naše na susjednim linijama da su se povukli.
Nije samo problem sa ljudstvom, već i haos u početnim mjesecima rata. Ali i problem sa ljudstvom je postojao. I.Hercegovina je prilično nenaseljen kraj. Postoji popis iz 91.-e pa se lako može vidjeti koliko vojnika može biti kad je mobilizacija 100%. A nije nikad bila toliko. Plus što je dosta ljudi otišlo za Srbiju i C.G., naročito iz Mostara i Čapljine.
Nakon povlačenja je učvršćena vojna komanda, a SDS je odbačen od upravljanja vojskom i ostavljeno im je da se bave civilnom vlašću. Raznorazne samostalne vojske i polcije su rasformirane, a strane protjerane. Uspotstavljena je jedinstvena komanda i veza i sve je to učinilo da se situacija stabilizuje.
Bilo je lako braniti utvrđene položaje tipa Huma i Košaruše i oni nikad nisu ni pali. Kao i kasnije Podveležje. Ali nije lako braniti neutvrđeni položaj od Domanovića do Stoca sa 500 ljudi, a onda ti jedna četa ode da evakuiše familije jer se pročuje kako je desna obala napuštena i ustaše su već u Ortiješu, etc.
Evo još jedan primjer. Napad na komadnu i artiljeriju u Podveležju se desio 15.06. Jedinica na Svetoj Gori nema pojma kakva je situacija sjeverno od Mostara i pola njih na rizik krene u Vrapčiće (koje smo još mi držali). Druga polovina ostane i bude zarobljena.
Cloud-Xz

#495 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Cloud-Xz »

Dragane...jel bilo zarobljenih gore na M.G, i sa hrvatske i srpske strane,kako je bilo sa logistikom(municija,voda,hrana) jel vam to islo preko nevesinja pa dole se spustili na lokacije o kojima si govorio gdje ste se nalazili ili?!
Cloud-Xz

#496 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Cloud-Xz »

evo naisao sam na neke mape plana napada oper Lipanjske zore...Image
ImageImage
dragan.s

#497 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Cloud-Xz wrote:Dragane...jel bilo zarobljenih gore na M.G, i sa hrvatske i srpske strane,kako je bilo sa logistikom(municija,voda,hrana) jel vam to islo preko nevesinja pa dole se spustili na lokacije o kojima si govorio gdje ste se nalazili ili?!
Nije bilo zarobljenih sem ovih koji su zarobljeni 15.06. u komandi i artiljeriji.
Sa logistikom je u to vrijeme sve bilo odlično. Nafte i muinicije nije manjkalo, a o hrani da se i ne govori. Sav dotur je bio iz Nevesinja do komandi jedinica, a onda po položajima.
Tek krajem 92-e smo počeli osjećati nestašice goriva i nekih artiljerijskih kalibara. Recimo za MB 120mm je manjkalo od 93-će pa sve do kraja rata, a raketa za VBR-ove nije bilo skoro nikako. Sitne pješadijske municije je uvijek bilo dovoljno.
dragan.s

#498 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Cloud-Xz wrote:evo naisao sam na neke mape plana napada oper Lipanjske zore...Image
ImageImage
Gornja karta je iz operacije "Lipanjske zore".
Karta je prilično nerealna. Glavnina snaga je određena za napad na položaje na brdima iznad Jasenice, a onda se te snage spajaju na heliodromu i preko željezničkog mosta (koji je btw. ranije srušen) prelaze na lijevu obalu i nastavljaju gonjenje kroz Kosor i preko aerodroma. Meni ovo ne liči na ozbiljnu zamisao, više na nekog ko se malo razigrao flomasterima.

Donje dvije karte (druga je u stvari zoom prve) su JNA karte sa rasporedom jedinica 10.mtbr (mostarske) negdje iz marta ili aprila 92, uglavnom prije izbijanja rata. Pukovnik koji potpisuje kartu mi je potpuno nepoznat, on je na toj poziciji bio vjerovatno nakon Pantelića, a prije Pušare.
Cloud-Xz

#499 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Cloud-Xz »

Da ove dvije karte su od JNA kartu potpisuje neki Andrić koliko sam skužio nije baš čitko,a ona prva mapa,neznam ,čija je i ko je crtao plan,...koliko ti je vjerodostojan članak sa wikipediji iz oper L.Z. http://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Lipanjske_zore
ovaj mi je dio malo djelujeje nerealan ,a mozda je istinit neznam "Pri povlačenju digli su u zrak sve mostove, osim Starog mosta, jer je hrvatski snajperist ubio srpskog vojnika koji je imao zapovijed i taj most srušit" šta je bilo s Ruištem u tom vremenu?!Jel ti poznato operacija "Jesen 94" ...tu se spominje da je navodno abih trebala napasti gore ujedno podveležje ali ipak nisu "iza vid" pomaganja srpske artiljerije koja je gore bila i pomagala abih, da se obrane od hvo-a
Image
Image
Image
Image
mape valjda iz te operacije ...
mirage77

#500 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by mirage77 »

dragan.s wrote:
zlajaBHF wrote: Ali Dragane, tu je i Trebinje. Valjda su i Crnogorske jedinice bile na ratistu kod Trebinja. Znaci citava istocna Hercegovina je drzala tu liniju i problem sa ljudstvom nebi trebao biti toliki problem da ste morali napustiti dolinu Neretve.

Bili su crnogorci do sredine maja 92 i onda su svi kao jedan zbrisali. Nisu čak ni obavjestili naše na susjednim linijama da su se povukli.
Nije samo problem sa ljudstvom, već i haos u početnim mjesecima rata. Ali i problem sa ljudstvom je postojao. I.Hercegovina je prilično nenaseljen kraj. Postoji popis iz 91.-e pa se lako može vidjeti koliko vojnika može biti kad je mobilizacija 100%. A nije nikad bila toliko. Plus što je dosta ljudi otišlo za Srbiju i C.G., naročito iz Mostara i Čapljine.
Nakon povlačenja je učvršćena vojna komanda, a SDS je odbačen od upravljanja vojskom i ostavljeno im je da se bave civilnom vlašću. Raznorazne samostalne vojske i polcije su rasformirane, a strane protjerane. Uspotstavljena je jedinstvena komanda i veza i sve je to učinilo da se situacija stabilizuje.
Bilo je lako braniti utvrđene položaje tipa Huma i Košaruše i oni nikad nisu ni pali. Kao i kasnije Podveležje. Ali nije lako braniti neutvrđeni položaj od Domanovića do Stoca sa 500 ljudi, a onda ti jedna četa ode da evakuiše familije jer se pročuje kako je desna obala napuštena i ustaše su već u Ortiješu, etc.
Evo još jedan primjer. Napad na komadnu i artiljeriju u Podveležju se desio 15.06. Jedinica na Svetoj Gori nema pojma kakva je situacija sjeverno od Mostara i pola njih na rizik krene u Vrapčiće (koje smo još mi držali). Druga polovina ostane i bude zarobljena.
Sada kada se gleda sa neke vremenske distance i kada se uzmu neke izjave glavnih aktera nista se drugo nemoze zakljuciti nego da je tu postojao deal Slobe i Franje. Kao da gledam Slobu da kaze: Franjo ja se necu mijesati u situaciju u Hercegovini, a ti zatvori oci na ono sto bude u Posavini. Skoro da se to dvoje i vremenski podudara. Uzima se dolina Neretve, Mostar, Stolac, deblokira se Dubrovnik, a za 1-2 mjeseca pasce Modrica, Derventa, Odzak i na kraju Bosanski Brod. Kada je general Talic tada komadant banjaluckog ili 1.KK izdavao naredbu Simicu za proboj koridora rekao mu je probi koridor preko Trebave. Svjestan cinjenice da ce biti tesko uzimati ta mjesta imajuci u vidu zaledje Slavonije sa ogromnim vojnim potencijalima. Medjutim ti gradovi su pali relativno lako. Da bile su tu citave brigade HV, ali one su to i predale.Naravno vojnicima na terenu to neizgleda kao izdaja. Niko nece dati takvu naredbu. Ali Dragane, povuci i Perisica napravilo je taj haos koji je bio u srpskim redovima. Da je ostao Perisic pitanje je dali bi do toga doslo.HV vrsi demobilizaciju u Slavoniji, a na juznom bojiste je poslao sve najbolje sto je imao ukljucujuci tenkove i artiljeriju. Zasto? Naravno, povuci i Orica iz Srebrenice, kakav god bio, doprinijelo je onome sto je bilo kasnije. Srbima su i koridor i dolina Neretve bili ratni ciljevi. Koji je bi vazniji? Koridor naravno. Milion Srba bi ostalo u Krajini u okruzenju. Da Srbi nisu to probili do zime 92-93 morali bi zatraziti mir. Da negovorimo o tome da nebi palo Jajce,da nebi doslo do rata ARBiH-HVO i da bi Srbi vjerovatno izgubili vecinu istocne Bosne. Tu je Slobo imao viziju Napoleona za Srbe. Pitanje je sto je Tudjmanu to bio interes. Prvo, on je bio okruzen Hercegovcima koji su podrzavali taj deal. Drugo i on je iz patoloske mrznje prema Bosnjacima isao da ih oslabi. Pad Posavine je gori za BiH i Bosnjake nego pad cijele istocne Bosne u vojno-strategijskom smislu iako oni tu cine manji procenat stanovnistva. I trece naravno Tudjman povjesnicar je zivio u 39 i sanjao je o nagodbi sa Srbima. Ovo ce se tek promijeniti kada njegove postrojbe budu rasturene po srednjoj Bosni i Hercegovini. I naravno dodju Ameri sa mrkvom i stapom. Tako kazem ti Dragane haos je kontrolisan. Kako se ta linija u Podvelezju sredila odjednom i bojovnici ginuli naveliko a kroz dolinu Neretve protutnjali skoro bez otpora. Ili na Srebrenicu 93 ide 9 brigada VRS i neudje, a 95 skupe mozda ojacanu brigadu i udju. Nikako im se nije mogao pruziti otpor 7-10 dana.
Post Reply