Leverage wrote:Banksy wrote:
Tačno. A nikad nisu imali bolju priliku. U trenutku kad je SDA desetkovana, rasuta u deset vanjskih i unutarnjih struja, trebao je zaista minimum pameti i napora da se nametneš kao lider opozicije, s novim licima i unutarnjim, bar kozmetičkim restartom. A ono rastjera Ljujićku, Pejanovića, Šućura, Pudarića, Lazovića. skoro sve istaknute stranačke nebošnjake, pa ode u IZ, A-SDA i Tokiću po podršku (edit: prepuštajući svoj teren Našoj stranci). Valjda računaju da mogu pobijediti SDA na njihovom terenu i njihovim oružjem i retorikom. Kakva greška, kakva glupost.
Kad sam zadnji put provjerio većina njih je bila u SDP-u, A provjerio sam prije 3 minute.
Lazović se ne skida na TV-a, svaki dan neka izjava o nečemu.
Mislim da su svi redom zadnjih mjeseci otovreno govorili kako ih je stranka degradirala nudeći im zadnja mjesta na izbornim listima. Izgleda da je odlaskom Lagumdžije 'omladina' odlučila sasvim očistiti stranku od starih kadrova. Nezgodno je što nisu obraćali pažnju na etničke balanse, pa se, uz Bećirovićeve predizborne bisere, može steći (pogrešan) dojam o novom pozicioniranju i usmjeravanju stranke.
edit: negdje sam čula da je Lazoviću nuđeno, čini mi se, 18. mjesto
Na toj se listi, saznajemo, trebala naći Tatjana Ljujić-Mijatović, nekadašnja članica Predsjedništva BiH te ovogodišnja dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva. Međutim, ona je odbila mogućnost da se njeno ime nađe na kandidatskoj listi.
Listu SDP-a za Parlament FBiH u Izbornoj jedinici 7 (Hadžići, Ilidža, Novi Grad, Trnovo, Pale, Foča i Goražde) predvodit će Damir Mašić, aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, koji je prije četiri godine prikupio 3.133 glasova.
Upravo je Mašić kao predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo povlačio konce pri kreiranju lista u izbornim jedinicama koje teritorijalno pokriva Kanton Sarajevo.
Da se nađu na listi SDP-a za Parlament FBiH u Izbornoj jedinici 11 (Ilijaš, Vogošća, Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo), odnosno onim pozicijama koje im je Mašić namijenio, odbili su potpredsjednik SDP-a Miro Lazović i član Predsjedništva te stranke Mirko Pejanović.
Mašić je prvo mjesto na toj listi rezervirao za generalnog sekretara SDP-a i aktuelnog dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Irfana Čengića.
Listu SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo predvodit će Segmedina Srna-Bajramović, a na njoj, za razliku od 2014. godine, neće biti ime Slaviše Šućura, istaknutog člana te stranke koji je, razočaran stanjem u stranci, odustao od kandidature na predstojećim izborima.