SDP

bosanska senzacija

#47476 Re: SDP

Post by bosanska senzacija »

malakh wrote:da li je istina da je u sdpu nedavno završena anketa na uzorku od 2000 anketiranih i da su po popularnosti iza i naše stranke i dfa, odnosno u 0.5% ispred konakovićevog nipa, a da je becirevic puno popularniji od stranke i po istoj anketi je prvi? :-) :?
Čini mi se da i uže rukovodstvo SDP-a radi na tome.

Para lahka i bez srkleta.

Opet će se stvoriti privid uspješnosti na izborima, stolice će se sačuvati i u hladovini neke šire koalicije ili još bolje opozicije hladiti jaja.

Nema tu ljudi nikakve druge vizije za opšte dobro osim sopstvenih guzica.
invincible1921

#47477 Re: SDP

Post by invincible1921 »

malakh wrote:da li je istina da je u sdpu nedavno završena anketa na uzorku od 2000 anketiranih i da su po popularnosti iza i naše stranke i dfa, odnosno u 0.5% ispred konakovićevog nipa, a da je becirevic puno popularniji od stranke i po istoj anketi je prvi? :-) :?
Denis ubjedljivo prvi.

DF-a ni na mapi kao ni SBB-a

NS odlicno stoji u kantonu ali ipak po mom misljenju iza SDP-a.

Na drzavnom nivou SDP ubjedljvio ispred svih pobrojanih.
JThomas

#47478 Re: SDP

Post by JThomas »

nijedna anketa ne može uzeti u obzir ključnu okolnost svakih izbora kod nas - da je onaj sa interesom odlučan i "zakucan", a gotovo svako bez interesa je neodlučan i može i na sami dan izbora odlučiti nešto drugo. ili otići na izlet umjesto na glasanje.
Leverage

#47479 Re: SDP

Post by Leverage »

JThomas wrote:nijedna anketa ne može uzeti u obzir ključnu okolnost svakih izbora kod nas - da je onaj sa interesom odlučan i "zakucan", a gotovo svako bez interesa je neodlučan i može i na sami dan izbora odlučiti nešto drugo. ili otići na izlet umjesto na glasanje.
Kako se izbori približavaju računam da će se svi nezadovoljni početi okupljati oko najjače opozicione partije. Jednostavno nije momenat da se glasovi rasipaju.
vatrogasac

#47480 Re: SDP

Post by vatrogasac »

Leverage wrote:
JThomas wrote:nijedna anketa ne može uzeti u obzir ključnu okolnost svakih izbora kod nas - da je onaj sa interesom odlučan i "zakucan", a gotovo svako bez interesa je neodlučan i može i na sami dan izbora odlučiti nešto drugo. ili otići na izlet umjesto na glasanje.
Kako se izbori približavaju računam da će se svi nezadovoljni početi okupljati oko najjače opozicione partije. Jednostavno nije momenat da se glasovi rasipaju.
Dobro da ima koji vjeruju još u ideale u politici. Družeći se evo decenijama sa političarima ili onima koji su im bliski, bliži sam defetizmu koji izbjegavam da širim.
bosanska senzacija wrote: Nema tu ljudi nikakve druge vizije za opšte dobro osim sopstvenih guzica.
invincible1921

#47481 Re: SDP

Post by invincible1921 »

vatrogasac wrote:
Leverage wrote:
Dobro da ima koji vjeruju još u ideale u politici. Družeći se evo decenijama sa političarima ili onima koji su im bliski, bliži sam defetizmu koji izbjegavam da širim.
bosanska senzacija wrote: Nema tu ljudi nikakve druge vizije za opšte dobro osim sopstvenih guzica.
:thumbup: :thumbup:
Leverage

#47482 Re: SDP

Post by Leverage »

Viziju za dobro sopstvenih guzica nismo izmislili mi, to postoji od momenta kad je nastao život prije 4 milijarde godina. Svaki organizam u prirodi na ovaj ili onaj način najviše brine o vlastitoj guzici. I sad ja treba da mislim da će šta ja znam Saša Magazinović sutra kad zasjedne na vlast više mislit o meni nego o sebi. De ba.

Nije to. Stvar je u tome da postoje države u kojima se briga za vlastite guzice smjestila u takav uređen okvir u kojem svako ima jednaku ili približno jednaku šansu da se brine o vlastitoj guzici. Jednostavno potrebno je preći sa životinjske brige za vlastitu guzicu na jel nekakvu civilizovanu brigu za vlastitu guzicu.
putokaz1

#47483 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Šta će uraditi SDP s dobrim rezultatom 2018?
-Opet ući s SDA
-Ući s HDZ
-Ostat opozicija
-Ući s SDA Otpacima
Sve varijante su loše po SDP i po BH
SDP će tražiti Hrvatske i Srpske pozicije što HDZ i SNSD neće dati
Opet i sa dobrim rezultatom SDP-a,možda SDA uspije skupit većinu s SNSD i HDZ iako u Predsjedništvu budu vjevatno Bećirević i Možda Komšić,pa čak i Ivanić
Formiranje novih ''SDA stranaka'' ide na štetu SDP-a
Haris.ba

#47484 Re: SDP

Post by Haris.ba »

Kakav god rezultat da bude, siguran sam da će SDP izabrati najgore moguće rješenje.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#47485 Re: SDP

Post by malakh »

vatrogasac wrote:
Zavisi gdje je vršena anketa pa je moguće. Za Bećirovića se znalo još prije kandidovanja da će biti popularniji od stranke.
anketa rađena u kantonu sarajevo. damir mašić se debelo razočarao i zato sada kreće u agresivniju kampanju u kantonu sarajevo.
Control panel

#47486 Re: SDP

Post by Control panel »

malakh wrote: anketa rađena u kantonu sarajevo. damir mašić se debelo razočarao i zato sada kreće u agresivniju kampanju u kantonu sarajevo.
E pa ne moze se drzava i politika voditi sa jebivjetrima i ocekivati bezrezervnu podrsku biraca.
Trebali su na vrijeme misliti koga na koju stranacku funkciju biraju i koga stavljaju na liste.
Roccohljup

#47487 Re: SDP

Post by Roccohljup »

Haris.ba wrote:Kakav god rezultat da bude, siguran sam da će SDP izabrati najgore moguće rješenje.
:thumbup: nisu se puno pomjerili od Zlajinog vakta. a šteta...
Pasiflora

#47488 Re: SDP

Post by Pasiflora »

vatrogasac wrote:
malakh wrote: sanse da neki funkcioner napusti pda su minimalne, male, nikakve. to je stranka sa najsigurnijim clanstvom i trenutno jedina stranka koja tacno zna koliko ce glasova imati na izborima. dakle, tacno u broj znaju i to se samo moze povecavati kroz uhljebljavanje u javne institucije. jedina sreca svima nama jeste sto je to stranka lokalnog karatkera i ne djeluje izvan tk.
TK je jedan od najmnogoljudnijih kantona pa ove šeme nisu ni malo sreća. :mrgreen: Najviše će glava poslije izbora zaboljeti SDP jer neće moći nikako sami, a izbor su im ili SDA ili ex-SDA (PDA). Kao insider @putaokaz dijeli prilično pouzane info pa iz dosadašnjeg se može zaključiti da će SDP prije sa PDA nego sa SDA mada još nisu skroz načisto sa kim bi imali lošije posljedice.
Nisam baš redovno na temi... je li ovo ta PDA o kojoj pričate?: http://www.nezavisni.ba/prvi-u-kuke-istaknuti-pda-ovci/

Ako jeste, onda ništa bitno na vidiku :sad:
drug_profi

#47489 Re: SDP

Post by drug_profi »

Dali su ovo obecanje da nece ici u koaliciju dok se odredjeni set zakona u parlamentu ne usvoji. Oni koji budu glasali za bice pozvani da prave izvrsnu vlast sa njima.
Samo ne znam mogu li se zakoni usvajati u parlamentu bez vlade u punom mandatu. Valjda mogu.
A o koaliciji sa SDA ce odlucivati referendum unutar stranke. Ne sumnjam da bi mogao proci. Da se samo rukovodstvo pita, moglo bi biti lako.
Banksy

#47490 Re: SDP

Post by Banksy »

Roccohljup wrote:
Haris.ba wrote:Kakav god rezultat da bude, siguran sam da će SDP izabrati najgore moguće rješenje.
:thumbup: nisu se puno pomjerili od Zlajinog vakta. a šteta...
Tačno. A nikad nisu imali bolju priliku. U trenutku kad je SDA desetkovana, rasuta u deset vanjskih i unutarnjih struja, trebao je zaista minimum pameti i napora da se nametneš kao lider opozicije, s novim licima i unutarnjim, bar kozmetičkim restartom. A ono rastjera Ljujićku, Pejanovića, Šućura, Pudarića, Lazovića. skoro sve istaknute stranačke nebošnjake, pa ode u IZ, A-SDA i Tokiću po podršku (edit: prepuštajući svoj teren Našoj stranci). Valjda računaju da mogu pobijediti SDA na njihovom terenu i njihovim oružjem i retorikom. Kakva greška, kakva glupost.
Haris.ba

#47491 Re: SDP

Post by Haris.ba »

Ja sam ideološki udaljen od SDP -a. Ali, imam neku nadu, možda iluziju da su jedna od rijetkih šansi da poremete status kvo u ovoj kaljuži.

Ali, fakat je poseban talenat, da ne kažem umijeće ili zanat od haman gotove večere ganjati veresiju.

U ideologiji Komunističke partije je kadrovska politika bila ozbiljna ujdurma. I postojao je jedan termin "kadrovske prilagodljivosti". Samo što je očito u SDP ta sintagma izopačena.
Leverage

#47492 Re: SDP

Post by Leverage »

drug_profi wrote:Dali su ovo obecanje da nece ici u koaliciju dok se odredjeni set zakona u parlamentu ne usvoji. Oni koji budu glasali za bice pozvani da prave izvrsnu vlast sa njima.
Samo ne znam mogu li se zakoni usvajati u parlamentu bez vlade u punom mandatu. Valjda mogu.
A o koaliciji sa SDA ce odlucivati referendum unutar stranke. Ne sumnjam da bi mogao proci. Da se samo rukovodstvo pita, moglo bi biti lako.
Naravno da mogu, izvršna vlast može biti (a ne mora) samo predlagač zakona, ali u donošenju zakona nemaju nikakvu ulogu.

Članstvo će 100% biti protiv SDA/PDA koalicije i to je veliki kredit da se da glas SDP-u. Da odlučuje jedan i još dvojica kao za vrijeme Lagumdžije onda bi to bilo vrlo rizično.
Leverage

#47493 Re: SDP

Post by Leverage »

Banksy wrote: Tačno. A nikad nisu imali bolju priliku. U trenutku kad je SDA desetkovana, rasuta u deset vanjskih i unutarnjih struja, trebao je zaista minimum pameti i napora da se nametneš kao lider opozicije, s novim licima i unutarnjim, bar kozmetičkim restartom. A ono rastjera Ljujićku, Pejanovića, Šućura, Pudarića, Lazovića. skoro sve istaknute stranačke nebošnjake, pa ode u IZ, A-SDA i Tokiću po podršku (edit: prepuštajući svoj teren Našoj stranci). Valjda računaju da mogu pobijediti SDA na njihovom terenu i njihovim oružjem i retorikom. Kakva greška, kakva glupost.
Kad sam zadnji put provjerio većina njih je bila u SDP-u, A provjerio sam prije 3 minute.

Lazović se ne skida na TV-a, svaki dan neka izjava o nečemu.
Banksy

#47494 Re: SDP

Post by Banksy »

Leverage wrote:
Banksy wrote: Tačno. A nikad nisu imali bolju priliku. U trenutku kad je SDA desetkovana, rasuta u deset vanjskih i unutarnjih struja, trebao je zaista minimum pameti i napora da se nametneš kao lider opozicije, s novim licima i unutarnjim, bar kozmetičkim restartom. A ono rastjera Ljujićku, Pejanovića, Šućura, Pudarića, Lazovića. skoro sve istaknute stranačke nebošnjake, pa ode u IZ, A-SDA i Tokiću po podršku (edit: prepuštajući svoj teren Našoj stranci). Valjda računaju da mogu pobijediti SDA na njihovom terenu i njihovim oružjem i retorikom. Kakva greška, kakva glupost.
Kad sam zadnji put provjerio većina njih je bila u SDP-u, A provjerio sam prije 3 minute.

Mislim da su svi redom zadnjih mjeseci otovreno govorili kako ih je stranka degradirala nudeći im zadnja mjesta na izbornim listima. Izgleda da je odlaskom Lagumdžije 'omladina' odlučila sasvim očistiti stranku od starih kadrova. Nezgodno je što nisu obraćali pažnju na etničke balanse, pa se, uz Bećirovićeve predizborne bisere, može steći (pogrešan) dojam o novom pozicioniranju i usmjeravanju stranke.

edit: negdje sam čula da je Lazoviću nuđeno, čini mi se, 18. mjesto

Na toj se listi, saznajemo, trebala naći Tatjana Ljujić-Mijatović, nekadašnja članica Predsjedništva BiH te ovogodišnja dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva. Međutim, ona je odbila mogućnost da se njeno ime nađe na kandidatskoj listi.

Listu SDP-a za Parlament FBiH u Izbornoj jedinici 7 (Hadžići, Ilidža, Novi Grad, Trnovo, Pale, Foča i Goražde) predvodit će Damir Mašić, aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, koji je prije četiri godine prikupio 3.133 glasova.

Upravo je Mašić kao predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo povlačio konce pri kreiranju lista u izbornim jedinicama koje teritorijalno pokriva Kanton Sarajevo.

Da se nađu na listi SDP-a za Parlament FBiH u Izbornoj jedinici 11 (Ilijaš, Vogošća, Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo), odnosno onim pozicijama koje im je Mašić namijenio, odbili su potpredsjednik SDP-a Miro Lazović i član Predsjedništva te stranke Mirko Pejanović.

Mašić je prvo mjesto na toj listi rezervirao za generalnog sekretara SDP-a i aktuelnog dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Irfana Čengića.

Listu SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo predvodit će Segmedina Srna-Bajramović, a na njoj, za razliku od 2014. godine, neće biti ime Slaviše Šućura, istaknutog člana te stranke koji je, razočaran stanjem u stranci, odustao od kandidature na predstojećim izborima.

JThomas

#47495 Re: SDP

Post by JThomas »

Haris.ba wrote:Ja sam ideološki udaljen od SDP -a. Ali, imam neku nadu, možda iluziju da su jedna od rijetkih šansi da poremete status kvo u ovoj kaljuži.

Ali, fakat je poseban talenat, da ne kažem umijeće ili zanat od haman gotove večere ganjati veresiju.

U ideologiji Komunističke partije je kadrovska politika bila ozbiljna ujdurma. I postojao je jedan termin "kadrovske prilagodljivosti". Samo što je očito u SDP ta sintagma izopačena.
početni položaj je bio lijepa večera, a ovo danas je kifla i ovako lovačka pašteta...i to bez kašike nego bauštelski, umači :mrgreen:

a i nje nema za svakoga :mrgreen:
Banksy

#47496 Re: SDP

Post by Banksy »

... a i kiflama je smanjena gramaža :lol:
Control panel

#47497 Re: SDP

Post by Control panel »

Banksy wrote:
Leverage wrote:

Mislim da su svi redom zadnjih mjeseci otovreno govorili kako ih je stranka degradirala nudeći im zadnja mjesta na izbornim listima. Izgleda da je odlaskom Lagumdžije 'omladina' odlučila sasvim očistiti stranku od starih kadrova. Nezgodno je što nisu obraćali pažnju na etničke balanse, pa se, uz Bećirovićeve predizborne bisere, može steći (pogrešan) dojam o novom pozicioniranju i usmjeravanju stranke.

edit: negdje sam čula da je Lazoviću nuđeno, čini mi se, 18. mjesto

Na toj se listi, saznajemo, trebala naći Tatjana Ljujić-Mijatović, nekadašnja članica Predsjedništva BiH te ovogodišnja dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva. Međutim, ona je odbila mogućnost da se njeno ime nađe na kandidatskoj listi.

Listu SDP-a za Parlament FBiH u Izbornoj jedinici 7 (Hadžići, Ilidža, Novi Grad, Trnovo, Pale, Foča i Goražde) predvodit će Damir Mašić, aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, koji je prije četiri godine prikupio 3.133 glasova.

Upravo je Mašić kao predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo povlačio konce pri kreiranju lista u izbornim jedinicama koje teritorijalno pokriva Kanton Sarajevo.

Da se nađu na listi SDP-a za Parlament FBiH u Izbornoj jedinici 11 (Ilijaš, Vogošća, Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo), odnosno onim pozicijama koje im je Mašić namijenio, odbili su potpredsjednik SDP-a Miro Lazović i član Predsjedništva te stranke Mirko Pejanović.

Mašić je prvo mjesto na toj listi rezervirao za generalnog sekretara SDP-a i aktuelnog dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Irfana Čengića.

Listu SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo predvodit će Segmedina Srna-Bajramović, a na njoj, za razliku od 2014. godine, neće biti ime Slaviše Šućura, istaknutog člana te stranke koji je, razočaran stanjem u stranci, odustao od kandidature na predstojećim izborima.

E o tim jebivjetrima ja pricam. Oni ne zasluzju glas. U njihovim karijerama nema nista znacajno osim vazelina i dobrih laktova. Ali posto su nosioci lista, a izborni prag unutar liste 20% znaci prolaze. Jos 4 godine nezasluzeno na budzetu
drug_profi

#47498 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ruzno jbg. Ali SDA se mora smaknuti nekako. Sa kime?
kmirsad

#47499 Re: SDP

Post by kmirsad »

Banksy wrote:... a i kiflama je smanjena gramaža :lol:
Ionako su bile prevelike za one paštete...
drug_profi wrote:Ruzno jbg. Ali SDA se mora smaknuti nekako. Sa kime?
Meni se čini da su oni svoje odsvirali...
vatrogasac

#47500 Re: SDP

Post by vatrogasac »

Pasiflora wrote: Nisam baš redovno na temi... je li ovo ta PDA o kojoj pričate?: http://www.nezavisni.ba/prvi-u-kuke-istaknuti-pda-ovci/

Ako jeste, onda ništa bitno na vidiku :sad:
To su ti. Ne smije ih se podcijeniti ni sekunde. Oni rade neumorno od osnivanja. Najviše glavobolje zadaju SDA jer su otpali od njih pa računaju na to biračko tijelo mada kupe redom koga god mogu.

Spor u Banovićima zbog plakatiranja: Gutićeva SDA se žalila na Kukićev PDA
Post Reply