SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Logovan

#47401 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

Ariel wrote: 11/08/2021 12:02 Ma ja treba djecu umjesto da uce obrazuju se slati da rade zaradjuju kad im roditelji vec nisu obezbjedili normalno djetinjstvo. Smatram da djeca ispod 16 ne treba da rade a neko ovdje spominje 12 13 14 godina...
Ma ljudi bi slali djecu i sa 5, 6 godina. :lol: Sad ispade ako dijete ne počne raditi sa 13, 14, 15 godina neće ništa u životu naučiti, biće lijen, itd.
Ariel
Vozim: auto

#47402 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ariel »

Snake Eyes wrote: 11/08/2021 12:05 Silno vala gradiliste....ni kranova, ni skela, ni kanala, ni visina... otac sa sinom u pet kvadrata...idealna prilika da klinac osjeti kako je raditi i kako je ocu a rizik nikakav i minimalan.

Pa da se klinac negdje strovali sa biciklom deset puta mu je gore a niko ga ne bi slikao i rekao, vidi roditelja, dali mu biciklo da vozi.

Ove zime je klinac izlomljen na skijanju na Bjelasnici, bio clanak na Klix-u, otac mu stomatolog. Ne rekosmo, vidi, dao mu otac da skija.
Ne znam mislim da djeca ne trebaju raditi te neke gradjeviske poslove pa i one najmanje. Djeca trebaju biti djeca, igrat se uzivat u djetinjstvu, dokle mogu. a kad bude doslo vrijeme za rad, tj. kad odrastu radit ce.
drug_profi

#47403 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Polazite od pretpostavke da za to dijete mora da ima sve sto mu treba i da nije zeljan nicega.
A posto je kod nas to rijedak slucaj, dijete mora imati želje i ciljeve u zivotu.
I ne mogu im ih sve roditelji rjesiti.

Rad i znoj grade covjeka. Odavno se to zna, samo je danasnje svileno drustvo pocelo praviti generacije debila.
vjeshalica

#47404 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Velkoski wrote: 11/08/2021 11:52 sutra kada neko mlađahan negdje nastrada na nekom gradilištu isti nickovi će pisati osude, tražiti djelovanje zakona i ostale stvari koje se pišu u takvim trenucima

inače, slika nebitna, nemamo pojma šta je kontekst tako da ne kontam tri stranice nakukavanja o ovome
Imaju pravila igre kad si u radnom odnosu na građevini, ili bilo gdje drugo.
Ako ja povedem dijete da ofarbamo ogradu, ozidamo garazu iza kuce to nije isto. Djeca su ginula na igralistima kad strovale go na sebe, ginuli su i po traktorima,ginuli su na kupalistima, cemu radikalizacija?
Doticni slikar se uspanicio iz drugih motiva, jebe se njemu za dijete koje radi na masini,ovdje su drugi motivi ovo je samo povod da se sere.
Snake Eyes

#47405 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Snake Eyes »

Ariel wrote: 11/08/2021 12:16
Snake Eyes wrote: 11/08/2021 12:05 Silno vala gradiliste....ni kranova, ni skela, ni kanala, ni visina... otac sa sinom u pet kvadrata...idealna prilika da klinac osjeti kako je raditi i kako je ocu a rizik nikakav i minimalan.

Pa da se klinac negdje strovali sa biciklom deset puta mu je gore a niko ga ne bi slikao i rekao, vidi roditelja, dali mu biciklo da vozi.

Ove zime je klinac izlomljen na skijanju na Bjelasnici, bio clanak na Klix-u, otac mu stomatolog. Ne rekosmo, vidi, dao mu otac da skija.
Ne znam mislim da djeca ne trebaju raditi te neke gradjeviske poslove pa i one najmanje. Djeca trebaju biti djeca, igrat se uzivat u djetinjstvu, dokle mogu. a kad bude doslo vrijeme za rad, tj. kad odrastu radit ce.
Ne brini se, uziva on, dijete je na raspustu, pomaze babi, izadje sa drustvom...odrasta. Treba li kcer od 12 godina umijesiti hljeb? Pomoci oko zimnice? Djecu ne treba tjerati da se igraju i igraju se spontano, problem je kada treba raditi.
Ova slika je totalno van konteksta, njegov otac njega voli, voli ga toliko da hrmbaci da ga prehrani, dok, mi ga volimo toliko da nas boli briga ima li sta jesti a opet, eto mi mu ne bismo dali da sta ostema, zgrozavamo se.

Ja sam kao klinac osjekao drva i drva na kliskom i nestabilnom terenu kakvom je suma, nogu sam slomio dok sam se zabavljao.
drug_profi

#47406 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Iam jedna mudrost sa bliskog istoka:
"Teska vremena stvaraju jake ljude. Jaki ljudi stvaraju dobra vremena. Dobra vremena stvaraju slabe ljude. Slabi ljudi stvaraju teska vremena."
Hakiz

#47407 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Ariel je 100% u pravu.

Drugo, svi smo mi kao klinci kopirali starije pa smo radili. I ja sam to radio, miješao malter kada se gradila radiona u dvorištu i slično.

Samo ne midlim da je to nešto čime se treba hvaliti i isticati na forumu, i ne mislim da me to čini moralno superiornim u odnosu na one koji to nisu radili.

A ako dijete mora raditi, to ne samo da nije za hvaliti se, to je sramota i društva i svih nas.

Valjda je dječiji rad odlika necivilizovanih društava.
Snake Eyes

#47408 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Snake Eyes »

Hakiz wrote: 11/08/2021 12:28 Ariel je 100% u pravu.

Drugo, svi smo mi kao klinci kopirali starije pa smo radili. I ja sam to radio, miješao malter kada se gradila radiona u dvorištu i slično.

Samo ne midlim da je to nešto čime se treba hvaliti i isticati na forumu, i ne mislim da me to čini moralno superiornim u odnosu na one koji to nisu radili.

A ako dijete mora raditi, to ne samo da nije za hvaliti se, to je sramota i društva i svih nas.

Valjda je dječiji rad odlika necivilizovanih društava.
Tako je, sa tim se ne treba hvaliti, niti radi toga koriti, to je normalno. Sa normalnim stvarima se ne hvalis niti te isticu u odnosu na druge.
madner

#47409 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by madner »

Djeciji rad je odlika naprednih drustava. Tako se stvara protestantska radna etika.

Odlika zaostalih drustava je eksplotacija djece, nehumani uslovi rada itd...

Odlika debilnih drustava su djeca koja opste ne rade.

Nisi moralno superioran sto si radio, samo imas prednost nad onima koji nisu.
uzemljivac

#47410 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uzemljivac »

RagibUzoriti wrote: 11/08/2021 10:53 U tome je stos.

Danas da te vidi FGR kako cijepas nekom za dnevnicu,eto ti albuma slika i ofiranja po forumu,jer eto mozes se sjekirom opaliti po cjevanici.

Da se sjete ovi iz NVO da stipendiraju srednjoskolce pa barem sa petobankom,hoce al u khurcu.

Ne moze ih zapasti od njih i kojekakvih mrnjau vau vau itd organizacija

O vladi i politicarima da ne pricam. Jedina pravda za njih bi bio ispred streljackog stroja.
Ne govorimo o srednjoskolcu
Ni o banalnom radu za koji ce dobiti bilo kakvu paru

Ne poredite krecenje ograde, kupljenje sijena, kopanje krompira, branje jagoda i sl sa dolaskom na gradiliste pa kakvo god da je.

To je poenta mog posta, odoste u krivo al eto. Da je tako kako pricate radila bi djeca na građevini pa i onih starijih od 14god

Samo pitajte sebe da li bi djetetu od 7,8 godina dati masinu u ruke. Ako to opravdavate, nemamo o cemu dalje onda. Nije to klofanje cilima. Al eto, mozebit da sam peder sto ne bi dijetetu dao motorku u ruke.
Hakiz

#47411 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

drug_profi wrote: 11/08/2021 12:20

Rad i znoj grade covjeka. Odavno se to zna, samo je danasnje svileno drustvo pocelo praviti generacije debila.

Ljudi kroz cijelu istoriju traže načine da što manje rade teško, konstruisali svakakve mašine, i kopače, i dizalice i kamione i bušilice i svašta, a sada kao težak rad čeliči.

Sljedeći put kada bude trebalo oštemati pločice, ništa čekić-bušilica, nego sjekira, macola i dlijeto u ruke.

I ako se ima sin ili kćerka od kojih 8-10 godina, dati njima da štemaju. Da se očeliče i razviju u prave ljude . Da ne postanu, nedaobog, FGR, zagovarači LGBTQ prava i slični devijanti.
Hakiz

#47412 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

madner wrote: 11/08/2021 12:30

Nisi moralno superioran sto si radio, samo imas prednost nad onima koji nisu.
Nisam siguran za tu prednost. Ko ima, poštujem.
Snake Eyes

#47413 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Snake Eyes »

Karikirate, prvo dijete je vidno starije, drugo, prepoznali smo masinu sa slike i kakve ozljede mogu nastati u prikazanoj situaciji, skoro pa nikakve. Prizor je vrijedan zgrozavanja jer eto, klinac radi fizicki posao. I nema potrebe spominjati motorke i rudnike kada klinac nije zateknut sa motorkom u rudniku.
drug_profi

#47414 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Hakiz po obicaju prosipa svoju demagogiju.
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#47415 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by RagibUzoriti »

uzemljivac wrote: 11/08/2021 12:34
RagibUzoriti wrote: 11/08/2021 10:53 U tome je stos.

Danas da te vidi FGR kako cijepas nekom za dnevnicu,eto ti albuma slika i ofiranja po forumu,jer eto mozes se sjekirom opaliti po cjevanici.

Da se sjete ovi iz NVO da stipendiraju srednjoskolce pa barem sa petobankom,hoce al u khurcu.

Ne moze ih zapasti od njih i kojekakvih mrnjau vau vau itd organizacija

O vladi i politicarima da ne pricam. Jedina pravda za njih bi bio ispred streljackog stroja.
Ne govorimo o srednjoskolcu
Ni o banalnom radu za koji ce dobiti bilo kakvu paru

Ne poredite krecenje ograde, kupljenje sijena, kopanje krompira, branje jagoda i sl sa dolaskom na gradiliste pa kakvo god da je.

To je poenta mog posta, odoste u krivo al eto. Da je tako kako pricate radila bi djeca na građevini pa i onih starijih od 14god

Samo pitajte sebe da li bi djetetu od 7,8 godina dati masinu u ruke. Ako to opravdavate, nemamo o cemu dalje onda. Nije to klofanje cilima. Al eto, mozebit da sam peder sto ne bi dijetetu dao motorku u ruke.

Jos malo pa cete napisati da je prijevremeno rodjeno dijete na slici sa hiltovkom.

Poenta je kao sto pojedinci gore dobro napisase, niko nije bolji/superioran ili nazovi kako god hoces od drugog ako se namucio u zivotu. Jednostavno neke prilike u zivotu te natjeraju da radis da se prehranis,izgradis,skolujes itd...Sebe opet uzimam za primjer,i prestanite pojedinci da mi imputirate nesto sto nisam rekao !

Drustvo je svakako u khurcu,i neces valjda ocekivati da mu nesposobni Fadil obezbjedi stipendiju za normalno skolovanje? Njegovim roditeljima ako ih ima,normalna primanja?

Ja svoje dijete nikada ne bih spremio u ovoj situaciji da radi,jer sam hvala Bogu u situaciji da mu obezbjedim sve sto mu je potrebno,samo neka uci i obrazuje se.

Ja nisam kao dijete bio u takvoj situaciji,da mi moj rahmetli otac obezbjedi svilu i kadifu,jer smo iz rata izasli sa zavezljajem prnja i zgaristem iza sebe. Bio postenjacina,demobilisan,nakon rata se borio da donese koru hljeba da prezivimo.
Naravno ja nisam imao obraza i ako sam bio dijete,da gledam kako on rinta a ja da se suncam.
Morao sam zapeti da priustim nesto za svoje potrebe.I zato danas smatram da znam cijeniti svaciji trud i znoj,za razliku od naprdjivanja i mahanja zastavicama duginih boja.
Hakiz

#47416 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

drug_profi wrote: 11/08/2021 12:42 Hakiz po obicaju prosipa svoju demagogiju.
Nije frka, ako imaš djecu tih godina, daj im da štemaju. Ako ne treba tebi, onda kada komšiluku zatreba. Ne obaziru se na moju demagogiju.
Qler

#47417 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Qler »

Svugdje u svijetu je normalno da mlađi tinejdžeri već počinju raditi i sticati radne navike. I ja sam sa 15 godina istovarao one kontejnere robe, zarađivao svoj džeparac, sticao radne navike i osjecaj odgovornosti. Niko ne trazi da budes stalno zaposlen, ili sta ja znam, ali ovi neki honorarni poslici, to je svakako preporuka. I iskreno, da tako pocnu raditi, mozda bi bilo svima bolje jer ne bi pristajali kasnije da rade za 500KM, znali bi se vise cijeniti. Ovako dođe konta prvi posao, pa daj koliko das i gazde to iskoristavaju maximalno. I sjebu citave generacije.
vjeshalica

#47418 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Hakiz wrote: 11/08/2021 12:36
drug_profi wrote: 11/08/2021 12:20

Ljudi kroz cijelu istoriju traže načine da što manje rade teško, konstruisali svakakve mašine, i kopače, i dizalice i kamione i bušilice i svašta, a sada kao težak rad čeliči.

Sljedeći put kada bude trebalo oštemati pločice, ništa čekić-bušilica, nego sjekira, macola i dlijeto u ruke.

I ako se ima sin ili kćerka od kojih 8-10 godina, dati njima da štemaju. Da se očeliče i razviju u prave ljude . Da ne postanu, nedaobog, FGR, zagovarači LGBTQ prava i slični devijanti.
Pa jel dijete sa slike od 8-10 godina?
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#47419 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by RagibUzoriti »

Qler wrote: 11/08/2021 12:45 Svugdje u svijetu je normalno da mlađi tinejdžeri već počinju raditi i sticati radne navike. I ja sam sa 15 godina istovarao one kontejnere robe, zarađivao svoj džeparac, sticao radne navike i osjecaj odgovornosti. Niko ne trazi da budes stalno zaposlen, ili sta ja znam, ali ovi neki honorarni poslici, to je svakako preporuka. I iskreno, da tako pocnu raditi, mozda bi bilo svima bolje jer ne bi pristajali kasnije da rade za 500KM, znali bi se vise cijeniti. Ovako dođe konta prvi posao, pa daj koliko das i gazde to iskoristavaju maximalno. I sjebu citave generacije.
A kad si po Smetovima rostiljao sa Muftom i ekipom,o tome ne pricas :lol: :lol:

Znas samo reci da si istovarao kontejnere :lol:
Qler

#47420 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Qler »

RagibUzoriti wrote: 11/08/2021 12:46
Qler wrote: 11/08/2021 12:45 Svugdje u svijetu je normalno da mlađi tinejdžeri već počinju raditi i sticati radne navike. I ja sam sa 15 godina istovarao one kontejnere robe, zarađivao svoj džeparac, sticao radne navike i osjecaj odgovornosti. Niko ne trazi da budes stalno zaposlen, ili sta ja znam, ali ovi neki honorarni poslici, to je svakako preporuka. I iskreno, da tako pocnu raditi, mozda bi bilo svima bolje jer ne bi pristajali kasnije da rade za 500KM, znali bi se vise cijeniti. Ovako dođe konta prvi posao, pa daj koliko das i gazde to iskoristavaju maximalno. I sjebu citave generacije.
A kad si po Smetovima rostiljao sa Muftom i ekipom,o tome ne pricas :lol: :lol:

Znas samo reci da si istovarao kontejnere :lol:
Zaradilo se za cevapa :D jebi ga :D
Hakiz

#47421 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

vjeshalica wrote: 11/08/2021 12:45
Hakiz wrote: 11/08/2021 12:36

Ne znam. Ako je 17-18 ili stariji, sve je OK. Ako je mlađi, do 17, nije OK.
vjeshalica

#47422 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Hakiz wrote: 11/08/2021 12:47
vjeshalica wrote: 11/08/2021 12:45

Ne znam. Ako je 17-18 ili stariji, sve je OK. Ako je mlađi, do 17, nije OK.
Pa kad ne znas onda o cemu ti uipce pises?
studiorum_tuzlaensis

#47423 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by studiorum_tuzlaensis »

da ste živi i zdravi, okrenite se malo temi, nek u međuvremenu @O'zone počisti malo
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#47424 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

vjeshalica

#47425 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Black swan wrote: 11/08/2021 13:25 https://avaz.ba/vijesti/bih/673012/nejr ... o-da-spava

4 mjeseca poslije nesrece
Taj decko Ćatić sto je skirvio udes je bio poznat po zabranama koje je imao za B kategoriju toliko o sistemu i zakonu itd
To je informacija 5000% provjerrena i tacna
Post Reply