SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#47376 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by RagibUzoriti »

Hakiz wrote: 11/08/2021 10:09
drug_profi wrote: 11/08/2021 10:02 Po meni nije nikako isto kad dijete pomaze ocu da zaradi pare, i to kad dijete posaljes da radi za nekog.
Ovo prvo je vaspitanje, a ovo drugo je eksploatacija.
Ovo prvo je neprijavljeni rad, bez plate, doprinosa, poreza itd. I tada dijete radi za nekog, radi za oca.

Ima zakon o radu koji kaže da u čini mi se u poljoprivredi može da se radi sa 15, ali možda i griješim. Sve ispod i sve drugo je kršenje zakona.

Pomoć je oprati prozor, kupovina, usisati i slično, ne razbijati beton.

Ali, ljudi stave kljinca od 3 godina u krilo kada sjednu da voze. Naravno, i pojas ne postoji. Jer, sinčina.

Ali, šega mi je kada neko da bi se valjda pohvalio, kaže da je i on kao klinac radio teške poslove. Kao da je muka jedini moralno ispravan put.

Svako to gleda iz svoje pozicije.
Tebi sega,jer si kreten.

Ja sam naveo svoj primjer jer nisam imao za hljeba,a trebalo mi je i da jedem,i da obucem tene i da kupim GRASov kupon da mogu otici da se obrazujem.

Nikakva hvala,niti sramota,ali radio i zaradjivao posteno,da bih danas bio sto jesam.Niti se stidim,niti se hvalim.
Nije mi tata bio SDA kadar pa da je navrnuo milione na tunelu ili opario se u ratu.

Mlatio bih vas na svakom cosku,da ikako mogu. FGR i dugine boje
Hakiz

#47377 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

RagibUzoriti wrote: 11/08/2021 10:24

Ovo prvo je neprijavljeni rad, bez plate, doprinosa, poreza itd. I tada dijete radi za nekog, radi za oca.

Ima zakon o radu koji kaže da u čini mi se u poljoprivredi može da se radi sa 15, ali možda i griješim. Sve ispod i sve drugo je kršenje zakona.

Ali, ljudi stave kljinca od 3 godina u krilo kada sjednu da voze. Naravno, i pojas ne postoji. Jer, sinčina.

Ali, šega mi je kada neko da bi se valjda pohvalio, kaže da je i on kao klinac radio teške poslove. Kao da je muka jedini moralno ispravan put.

Tebi sega,jer si kreten.

Ja sam naveo svoj primjer jer nisam imao za hljeba,a trebalo mi je i da jedem,i da obucem tene i da kupim GRASov kupon da mogu otici da se obrazujem.

Nikakva hvala,niti sramota,ali radio i zaradjivao posteno,da bih danas bio sto jesam.Niti se stidim,niti se hvalim.
Nije mi tata bio SDA kadar pa da je navrnuo milione na tunelu ili opario se u ratu.

Mlatio bih vas na svakom cosku,da ikako mogu. FGR i dugine boje
Rječnik ti je baš onako dokaz karaktera. Uz posljednju rečenicu.

Eto šta se dobije teškim radom.

Ali, odosmo od teme.
RagibUzoriti

#47378 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by RagibUzoriti »

Tako je. I misica se nekih nabilo teskim radom od lupanja macolom.

Pa sad zamisli...
Hakiz

#47379 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

:lol:
Logovan

#47380 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

Ragibe, Boga ti ima li kod tebe kakve sredine? :lol: Po tebi ili nemas za hljeba pa se moras patiti radeci sve i svasta ili su ti roditelji SDA pa se mozes zajebavati. :-)
Snake Eyes

#47381 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Snake Eyes »

Ova el. masina sa kojom klinac upravlja je uredjaj namjenski napravljen za razbijanje betona i nema funkciju busenja kakvu ima torna pneumatska busilica/cekic. Busenje tornom busilicom daleko je opasnije zbog mogucnosti zaglavljivanja borera.
Ova masina ima rad naprijed/nazad metalnog jezika nekih 5cm i uz atletski stabilno rasirene noge poprilicno je sigurna za upravljanje na cvrstoj i ravnoj podlozi. Ne primjecujem na slici da klinac rusi plocu na nekom objektu. Ne postoji mogucnost bilo kakvog obrusavanja.
Naslovnica

#47382 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Ja u 7 osnovne dogovorio da iskopam nekakav kanal, kupio biciklo.
Svake godine na raspustu radio kod đeda u autolimarskoj radioni, uglavnom pomagao oko varenja, kod šmirglanja auta ili kako god se to već zove prije lakiranja (brusni papir, šlauf i lagano...), a isključivo moje je bilo da očistim i ofarbam felge onom bojom boje srebra.
Na kraju dana mi bilo najmrže pospremiti alat. :lol:
Sjećam se žuljeva, znoja i umora (i odmora pod hladom kruške i muzike sa radija M u pozadini), ali se sjećam i novčane nagrade, ponosa i sreće nakon završenog posla.
Komšiji sređivao korov (kupine i tako to) oko vikendice, motika i lagano.
Nikada mi nije bilo teško kada sam znao za šta radim.
Ovi moji debili danas ne razmišljaju o tome.
Priča im se uglavnom svodi na "slab Wi-Fi" i na "How to Sell Drugs Online (Fast)". :-)
Snake Eyes

#47383 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Snake Eyes »

Ironija cijele priče je što mu je skijanje, sankanje, rolanje, tura biciklom kroz Sarajevo daleko opasnije od upravljanja ovom masinom.
RagibUzoriti

#47384 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by RagibUzoriti »

Logovan wrote: 11/08/2021 10:32 Ragibe, Boga ti ima li kod tebe kakve sredine? :lol: Po tebi ili nemas za hljeba pa se moras patiti radeci sve i svasta ili su ti roditelji SDA pa se mozes zajebavati. :-)
Procitaj sta sam napisao,pa onda postavi pitanje.

Moj post sa osvrtom na mene je moje licno iskustvo,kroz koje sam prosao nakon 1996godine i nekih sledecih par godina.

Kontas?
drug_profi

#47385 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Evo sjećam se da smo na kraju osmog razreda skupljali pare da idemo na more sa rajom. Roditelji dozvolili ali pod uslovom da zaradimo za to.
Isli po naselju skupljali staklene boce i papir od vrata do vrata, pa na kolica tegli do halilovica.
Onda nam na pamet palo klofanje cilima, pa opet od vrata do vrata.
U tom klofanju zakasnili na proslavu male mature u skoli. Dosli prasnjavi i znojavi među ostalu djecu.
Kada dijete dobrovoljno radi onoliko koliko zeli ne mozes nazvati eksploatacijom.
Drugo je kad ga spremis u fabriku da lijepi kisobrancice po 12 sati.
kad smo bili srednja skola ova raja iz naselja gdje su individualni objekti nam nalazila poslove oko ogrjeva. Cjepaj, utovaraj...
RagibUzoriti

#47386 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by RagibUzoriti »

U tome je stos.

Danas da te vidi FGR kako cijepas nekom za dnevnicu,eto ti albuma slika i ofiranja po forumu,jer eto mozes se sjekirom opaliti po cjevanici.

Da se sjete ovi iz NVO da stipendiraju srednjoskolce pa barem sa petobankom,hoce al u khurcu.

Ne moze ih zapasti od njih i kojekakvih mrnjau vau vau itd organizacija

O vladi i politicarima da ne pricam. Jedina pravda za njih bi bio ispred streljackog stroja.
Last edited by RagibUzoriti on 11/08/2021 10:54, edited 1 time in total.
nepass1

#47387 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

drug_profi wrote: 11/08/2021 10:02 Po meni nije nikako isto kad dijete pomaze ocu da zaradi pare, i to kad dijete posaljes da radi za nekog.
Ovo prvo je vaspitanje, a ovo drugo je eksploatacija.

Meni nikad nije bilo muka, da nemam para. Ali htio da imam svoj kes
drug_profi

#47388 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

RagibUzoriti wrote: 11/08/2021 10:53 U tome je stos.

Danas da te vidi FGR kako cijepas nekom za dnevnicu,eto ti albuma slika i ofiranja po forumu,jer eto mozes se sjekirom opaliti po cjevanici.

Da se sjete ovi iz NVO da stipendiraju srednjoskolce pa barem sa petobankom,hoce al u khurcu.

Ne moze ih zapasti od njih i kojekakvih mrnjau vau vau itd organizacija

O vladi i politicarima da ne pricam. Jedina pravda za njih bi bio ispred streljackog stroja.
Upravo. Moji roditelji nisu imali prihode da ja mogu imati dzeparac koji bi zadovoljio moje potrebe. Morao sam sam zarađivati ili krasti. Pošto ovo drugo ne znam bas najbolje, a imam i problem sa savjesti, ostalo je samo da zaradjujem.
I onda je zarađivanje para oduzelo vrijeme koje bi mlad čovjek provodio sa rajom i curama, te je tu počela trpiti škola.
Itd, itd. ne pravdam se. Da sam bio zreliji i pametniji nasao bih nacin i da doceram jos tih 15-20 ispita do kraja. Dalje je zivot pisao scenarije, a sve bi vjerovatno bilo drugacije da je recimo bila moguca stipendija.

Tako i ovaj klinac sa slike. Mozda bi zavrsio građevinski fakultet, mozda medicinu, da mu to neko omoguci. Ovako stemaj beton i uci iz zivota.
vjeshalica

#47389 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Sto ne mogu ovih faca sto po kucama cuvaju djecu u kadifi i svili i u sranjima, pa kad dodje u 20tu nije u stanju dva usrana cekera ponijeti iz granapa, ne znaju kako se nosi
Ko da je neko propao i umro ako je radio neke fizikanerske poslove preko ljeta ili zime dva tri mjeseca....
Snake Eyes

#47390 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Snake Eyes »

vjeshalica wrote: 11/08/2021 11:01 Sto ne mogu ovih faca sto po kucama cuvaju djecu u kadifi i svili i u sranjima, pa kad dodje u 20tu nije u stanju dva usrana cekera ponijeti iz granapa, ne znaju kako se nosi
Ko da je neko propao i umro ako je radio neke fizikanerske poslove preko ljeta ili zime dva tri mjeseca....
Šta misliš tko je slikao ovog klinca?
madner

#47391 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by madner »

Prihodi nisu poenta, djecu treba navici da rade i zarade. Kasno je sa 16 poceti stvarati radne navike.

Kupiti novo auto djetetu nije pametno, treba i on imati ciljeve u zivotu.
vjeshalica

#47392 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Snake Eyes wrote: 11/08/2021 11:17
vjeshalica wrote: 11/08/2021 11:01 Sto ne mogu ovih faca sto po kucama cuvaju djecu u kadifi i svili i u sranjima, pa kad dodje u 20tu nije u stanju dva usrana cekera ponijeti iz granapa, ne znaju kako se nosi
Šta misliš tko je slikao ovog klinca?
Boldirani model iliiii :mrgreen:
model covjeka koji vidi sta nosis u crnim cekerima, al npr ne vidi ko je ostetio necije auto na parkingu, a svo vrijeme je spijunirao na prozoru :lol:
ScoobyDooby

#47393 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ScoobyDooby »

Djecu treba ucit radnim navikama. Nema tu mudrolije. Pogotovo u BiH gdje su sanse za zaposlenje jako slabe.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#47394 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

sutra kada neko mlađahan negdje nastrada na nekom gradilištu isti nickovi će pisati osude, tražiti djelovanje zakona i ostale stvari koje se pišu u takvim trenucima

inače, slika nebitna, nemamo pojma šta je kontekst tako da ne kontam tri stranice nakukavanja o ovome
oruzana_pobuna

#47395 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by oruzana_pobuna »

Pravac na gradjevinu tamo klincu i dajte mu 1000km plate da ga ne gledate na slikama.... I rijesene (ne)moralne dileme :thumbup:
Last edited by oruzana_pobuna on 11/08/2021 11:54, edited 1 time in total.
madner

#47396 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by madner »

I to bi bilo pogresno, ovako ce imati motivaciju da uci ako moze.
Ariel
Vozim: auto

#47397 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ariel »

Ma ja treba djecu umjesto da uce obrazuju se slati da rade zaradjuju kad im roditelji vec nisu obezbjedili normalno djetinjstvo. Smatram da djeca ispod 16 ne treba da rade a neko ovdje spominje 12 13 14 godina...
Snake Eyes

#47398 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Snake Eyes »

Silno vala gradiliste....ni kranova, ni skela, ni kanala, ni visina... otac sa sinom u pet kvadrata...idealna prilika da klinac osjeti kako je raditi i kako je ocu a rizik nikakav i minimalan.

Pa da se klinac negdje strovali sa biciklom deset puta mu je gore a niko ga ne bi slikao i rekao, vidi roditelja, dali mu biciklo da vozi.

Ove zime je klinac izlomljen na skijanju na Bjelasnici, bio clanak na Klix-u, otac mu stomatolog. Ne rekosmo, vidi, dao mu otac da skija.
Last edited by Snake Eyes on 11/08/2021 12:06, edited 1 time in total.
RagibUzoriti

#47399 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by RagibUzoriti »

Ariel wrote: 11/08/2021 12:02 Ma ja treba djecu umjesto da uce obrazuju se slati da rade zaradjuju kad im roditelji vec nisu obezbjedili normalno djetinjstvo. Smatram da djeca ispod 16 ne treba da rade a neko ovdje spominje 12 13 14 godina...
Idi bolan ne bio vrati deterdzentu ime i suti.

Ko te pita sta
Ariel
Vozim: auto

#47400 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ariel »

RagibUzoriti wrote: 11/08/2021 12:06
Ariel wrote: 11/08/2021 12:02 Ma ja treba djecu umjesto da uce obrazuju se slati da rade zaradjuju kad im roditelji vec nisu obezbjedili normalno djetinjstvo. Smatram da djeca ispod 16 ne treba da rade a neko ovdje spominje 12 13 14 godina...
Idi bolan ne bio vrati deterdzentu ime i suti.

Ko te pita sta
Hmm koliko znam ovo je forum i svako ima pravo da iznese svoje misljenje svidjelo se nekome ili ne :bih:
Post Reply