Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

johnnykola

#47376 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

FOX Movies 20.10.

Priča o umišljenoj glumici, udanoj za plastičnog kirurga i autorici knjiga o ljepoti, koji oboje pokušavaju dobiti vječnu mladost, samo da bi otkrili neke neugodne nuspojave. Film je dobitnik nagrade Oscar 1993. godine. Iste godine je osvojio i BAFTA nagradu i imao nominaciju za Zlatni globus.

Samoživa glumica Madeline (Meryl Streep) svojoj najboljoj prijateljici Helen (Goldie Hawn) ukrade još jednog potencijalnog zaručnika, ovaj put plastičnog kirurga Ernesta (Bruce Willis). Depresivna i bijesna Helen doživi živčani slom i završi u bolnici za psihički oboljele te nabaci barem trostruku težinu od one koju je ranije imala. Kada se Helen i Madeline sretnu nakon mnogo godina, Madeline je šokirana kako Helen dobro izgleda - vitkije i glamuroznije nego ikada ranije. Bojeći se da će Helen pokušati osvojiti svog nesuđenog zaručnika, Madeline potraži natprirodne usluge od new age mistika (Isabella Rossellini), koja joj daje eliksir čije se upute za korištenje moraju strogo poštovati, u protivnom.

Smrt joj dobro pristaje jedna je od onih komedija koju može gledati nebrojeno puta. Nakon dvadeset godina, javnost i kritičari jednoglasno su spremni prihvatiti film kao zapostavljeni klasik koji nam svakim novim gledanjem daje do znanja koliko je izvrsno osmišljen i realiziran. Zasluge pripadaju jednako redatelju Robertu Zemeckisu, koji je u 80-tima i 90-tima dosegnuo zenit filmovima poput serijala Povratak u budućnost, Lova na zeleni dijamant, Forrest Gump..., ali i perfektno izabranim glumcima: Meryl Streep, Goldie Hawn te Bruceu Willisu, koji se pojavio za to vrijeme u netipičnoj ulozi mekušca koji samo želi živjeti život koji ima, dok žene koje ga okružuju, izvrsne Meryl Streep i Goldie Hawn, traže vječni život. Inteligentno napisani dijalozi, prvoklasna gluma, te vječna tema o ljudskoj potrebi za savršenim izgledom i beskonačnim životom postavljana je okvir zabavne i duhovite crne komedije.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu F1:

Image

Film na TV-u
almir90

#47377 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by almir90 »

Nisam dugo ništa gledao i odgledah ovaj film jučer, jest da je stariji film u pitanju ali je po mom mišljenju dobar. Ko voli 'realističnije' radnje preporučio bih ga - moglo bih se opisati o važnosti kreiranja odnosa sa osobama koje pozitivno utiču na druge. :thumbup:

TAFKAP

#47378 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by TAFKAP »

I ovaj s Gibsonom, a i ovaj sa Streep/Hawn/Willis dobar :thumbup:
Kinaski

#47382 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Kinaski »

Ala smaras sa tim mapama drug, sve najbolje ali opra na ruke napravi temu sebi filmovi na tv i tamo stavljaj to
5korpus

#47383 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by 5korpus »

Kinaski wrote:Ala smaras sa tim mapama drug, sve najbolje ali opra na ruke napravi temu sebi filmovi na tv i tamo stavljaj to
Ako cemo realno :thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#47385 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by kakavdanakneiskustvu »

preskocite post koji vas smara i rijesena prica
johnnykola

#47386 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

5korpus wrote:
Kinaski wrote:Ala smaras sa tim mapama drug, sve najbolje ali opra na ruke napravi temu sebi filmovi na tv i tamo stavljaj to
Ako cemo realno :thumbup:
Dječki, možete li vi koji film preporučiti?
kakavdanakneiskustvu wrote:
<3

Film na TV-u
BarbaDue

#47387 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by BarbaDue »

kakavdanakneiskustvu wrote:preskocite post koji vas smara i rijesena prica
Najpoštenije neka napravi sebi temu bez mapa.
johnnykola

#47388 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Barba, moreta ti, može li koja tvoja preporuka?
BarbaDue

#47389 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by BarbaDue »

Kada imam šta da pohvalim to i uradim.

U zadnja 2-3 mjeseca sam se fokusirao na GoT i pregledao sam ih sve. Sinoć i zadnju 8/3 seriju.
johnnykola

#47390 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

BarbaDue wrote:Kada imam šta da pohvalim to i uradim.

U zadnja 2-3 mjeseca sam se fokusirao na GoT i pregledao sam ih sve. Sinoć i zadnju 8/3 seriju.
Poštivam. :)
BarbaDue

#47391 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by BarbaDue »

Ja bi tebe @johnny molio, mada sam pisao i na temi "ne preporučujem" da mi objasniš film, ako si ga gledao, Artic?

Volio bi znati ima li taj film vrijednosti i ako ima koje su?
johnnykola

#47392 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

BarbaDue wrote:Ja bi tebe @johnny molio, mada sam pisao i na temi "ne preporučujem" da mi objasniš film, ako si ga gledao, Artic?

Volio bi znati ima li taj film vrijednosti i ako ima koje su?
Pogledam ga bez obzira na sve i donesem času. :)
kakavdanakneiskustvu

#47393 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

BarbaDue wrote:

njegova stvar,meni ni ovo ne smeta iako ne obracam paznju na mapu,a obracam paznju na neke od filmova koje je preporucio i hvala mu na tome
BarbaDue

#47394 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by BarbaDue »

BarbaDue wrote:

njegova stvar,meni ni ovo ne smeta iako ne obracam paznju na mapu,a obracam paznju na neke od filmova koje je preporucio i hvala mu na tome
Izgleda da me nisi razumio, mislio sam da bi najpoštenije bilo da @kinaski otvori temu po svom ćejfu :mrgreen:
karanana

#47395 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by karanana »

nemam pojma, na pocetku sam pogledo mapu, sad ne obracam paznju niti mi je potrebna.
problem je sto su preporuke na temi pravo otancale, ali ima i to logike. sve staro sto je valjalo je preporuceno a sve novo sto izlazi kurzu ne valja tako da je razumljivo da tema nije privlacna kao prije.
johnnykola

#47396 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

BarbaDue wrote: Izgleda da me nisi razumio, mislio sam da bi najpoštenije bilo da @kinaski otvori temu po svom ćejfu :mrgreen:
<3
kakavdanakneiskustvu

#47397 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

BarbaDue wrote:

Izgleda da me nisi razumio, mislio sam da bi najpoštenije bilo da @kinaski otvori temu po svom ćejfu :mrgreen:[/quote]

:thumbup:
johnnykola

#47399 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

Cinema TV 10.00.

Film je Bergmanov odgovor na švedske ljubavne idile. Romantika i lirika u ovom su filmu samo u krajoliku i nekoliko ljubavnih trenutaka. Ostalo je oporost realnoga života i tajna nedokučive ljudske prirode - u ovom slučaju prirode neukrotive Monike.

Harry (L. Ekborg), mladić koji radi za jedno trgovačko poduzeće, upoznaje se s privlačnom pomoćnicom u dućanu Monikom (H. Andersson). Javlja se uzajamna simpatija između njih, a kad se Monika posvađa s ocem i pobjegne od kuće, njih se dvoje odluče na zajedničko ljetovanje, odnosno na bijeg od svakodnevice. Ljubav i ljetnu idilu ubrzo će, međutim, poremetiti novčana oskudica, a kad se vrate u Stockholm počet će i posve nova etapa njihova života: Monika je zatrudnjela.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu C4:

Image

Image

Pink Horror u ponoć.

Film Dvoboj, dramatičan spoj tjeskobnoga kafkijanskog trilera i začudnog filma ceste, pretvorio je preko noći svog autora, tada još nesvršenoga đaka kalifornijske filmske škole, Stevena Spielberga (Bliski susreti treće vrste, E. T., Schindlerova lista, Spašavanja vojnika Ryana), u najveću nadu američke kinematografije. I danas, toliko desetljeća nakon nastanka, DVD-jevi s Dvobojem zadržavaju kultni status i počasno mjesto u videotekama svih svjetskih filmofila.

David Mann (D. Weaver) je trgovački putnik koji se vozi na poslovni sastanak. Vedar sunčan dan za volanom automobila dio je njegove životne rutine, sve do trenutka kada pretekne golemi tegljač. Nevidljivi vozač iznenada svoj teški kamion pretvara u ubojito oružje od četrdeset tona. Mann, u sve većoj panici, pokušava na sve načine izbjeći progonitelja.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu F2:

Image

Image

RTL u ponoć.

Dobar horor.

Film na TV-u
beni-bu-man

#47400 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by beni-bu-man »

Image
Post Reply