McMoy wrote:Često mi para uši rečenica da "dionica od Konjica do Mostara nije isplativa, te je ista upitna za izgradnjuJasno je, i nemam namjeru drugačije tvrditi, da će kilometar te donice biti daleko skuplji od npr. kilometra autocesteod Zenice prema Doboju, međutim, treba uzeti u razmatranje i druge činjenice.Prvo, koridor 5c kroz je dio Pan Evropskog Koridora Vc i isti se mora posmatrati isključivo kao jedna cjelina od Budimpešte do Ploča. Nije koridor 5c ekskluzivno BH projekt, pa da mi sad "patentiramo" neke hoću-neću ili ima-nema dionice. Činjenica da je 5c Pan Evropski Koridor bila je najvažnija preporuka za odobrenje zajmaod strane EIB i EBRD.
nije problem isplativosti samo konjic-mostar, i dionica korz rs ce biti problem jer nista ne spaja, vec je presijeca. Za tih 60-ak kilometara takodjer ce trebati stotine miliona maraka, a nikave ekonomske logike nema s aspketa entiteta. Ako zenica-sarajevo kao najjaca dionica ima 10-ak miliona prihoda od putarine pa ova se nece isplatiti za 200 godina jer ni ove dionice sto se u rs-u grade - gradiska-bl-doboj nemaju nikakvu ekonomsku opravdanost.
Sto se tice kredita, ti kad dodjes u banku onog gospodina ili gospodju ne zanima da li tebi treba stan, da li si mladi bracni par, da li imas finu i kulturnu djecu, da li te vole komsije...Njih zanima samo jedno -platna lista!! Da li ti mozes vracati kredit. To je ono sto je kod nas upitno jer smo kokuzi. Nas gdp je mizeran, a i takav vec 6 godina stagnira, a zbog poplava kazu da ce ove godine i cak i dodatno pasti par procenata.
McMoy wrote:Drugo, ako ćemo Koridor 5c posmatrati kao iscjepkane manje ili više isplative dionice, onda bi isto tako mogli podijeliti i analizirati cijelu dužinu koridora na kilometre. Pa onda izgraditi 1 kilometar isplativog, a preskočiti ona 3 neisplativog.
pa ako nam ne odobre kredit, i ako ne nadjemo koncesionara, a zelimo put, onda nam je upravo to jedina opcija. Pravit ga pomalo i tamo gdje je isplatno.
McMoy wrote:Treće, tek kad se izgradi kompletna dionica kroz BiH imat egzaktne podatke o prosječnom dnevnom/mjesečnom/godišnjem broju vozila, odnosno ostvarenih prihoda, te tako i potpuno jasnu sliku o (ne)isplativosti koridora. Jednom prilikom slušao sam R. Čačića (za vrijeme čijeg se ministrovanja u Vladi RH izgradio najveći dio AC u Hr), koji je ohrabrivao gradnju AC kroz BiH na osnovu iskustava iz Hrvatske. Iako je kod izrade studije isplativosti postojao tek blagi optimizam investitora, praksa je pokazala da su prihodi od cestarina takvi da će biti moguće vraćati kredite za ovu namjenu i prije zvaničnog roka otplate! Mislim da Čačić nije govorio bez argumnata; druga je stvar koje su sve rupe u proračunu začepljane od ovih prihoda. (Vidjeli smo skoro kako to naši rade sa parama od CZ).
evo
SINJ - Radimir Čačić danas je potvrdio kako Vlada namjerava autoceste dati u koncesiju najboljim ponuđačima.
Naime, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić poručio je u Sinju da autoceste trebaju u koncesiju jer država njima loše i neracionalno upravlja.
http://www.novaarena.net/vijesti/682-hr ... m-ponudacu
hm...vidis kako je cacic promjenio misljenje, ovdje nije u pitanju most preko miljacke, vec put od nekoliko milijardi. Ne moze se u to upustati na osnovu pausalnih izjava, jer evo kao sto vidis i one se znaju promjeniti.
McMoy wrote:Četvrto, možda i najvažnije, ne bi trebalo dobit od AC posmatrati isključivo kroz dobit od same cestarine.Trebaju pametne glave i ljudi od struke analizirati i predočiti podatke o posrednoj koristi koju bi izgradnjajedne takve ceste trebala donijeti.Opet primjer iz susjedne hrvatske, nije Hr pravila AC A1 (Dalmatina) da se hvali kako ima toliko i toliko km AC,već je glavna dobit od iste razvoj turizma, odnosno lakši, brži i sigurniji pristup destinacijama.
slazem se da ne treba, drzava ima obavezu da razmislja o razvoju pasivnih krajeva, ali opet ponavljam - nije problem sam put vec sto se tu radi o ogromnim parama koje nemamo vec ih moramo posuditi. A sve sto se posudi mora se i vratiti i tu nastaje problem jer bih npr samo ove godine treba vratiti oko 1,4 milijarde maraka duga, a pritom u proetklih 20 godina nismo imali nijedan kapitalan projekat. Ali mi ni ovo duga sto sada imamo ne mozemo vracati bez novih kredita
sva se prica svodi na jednu stvar - putevi su sjajna stvar, ali mozemo li vracati toliki kredit iako ga dobijemo???