E, posto ce ovo biti - nikada - nece se takodje nikada igrati citavu godinu ..... i tacka ....BHF_Manijak wrote:Pa Austrija ili Svicarska nemaju nista vise temperature od nas, jebote ko da su nasi od zlta kovani pa ne mogu na minusu igrati...Nije stvar zime ili snijega, stvar je neuslovnih terena na koje kisa kad padne postanu za qrca a kamo li kad udari snijeg, da se poradi na drenazama i na kvalitetu terena, moglo bise ovdje igrati citavu godinu, ali ko ce...Manic Psycho wrote:nije problem decembar. i ove godine se moglo igrati jos jedan ili dva vikenda normalno. nije bilo snijega.
veci je problem februar jer gotovo cijeli februar je nemoguce igrati jer su tereni okovani snijegom. mozda bi se moglo i ocistiti al ko bi igrao kad temperature padne na 0 stepeni ili ispod![]()
Premijer Liga BiH 2011/12
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- veljaca
#4726 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
- Manic Psycho
#4727 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
pacijentu, hajd ti u rusiju sto prije. dok jos ima vremena. tamo se igra 12 mjeseci u godini. i svi tereni imaju drenazu.north wrote:BHF_Manijak wrote:Pa Austrija ili Svicarska nemaju nista vise temperature od nas, jebote ko da su nasi od zlta kovani pa ne mogu na minusu igrati...Nije stvar zime ili snijega, stvar je neuslovnih terena na koje kisa kad padne postanu za qrca a kamo li kad udari snijeg, da se poradi na drenazama i na kvalitetu terena, moglo bise ovdje igrati citavu godinu, ali ko ce...Manic Psycho wrote:nije problem decembar. i ove godine se moglo igrati jos jedan ili dva vikenda normalno. nije bilo snijega.
veci je problem februar jer gotovo cijeli februar je nemoguce igrati jer su tereni okovani snijegom. mozda bi se moglo i ocistiti al ko bi igrao kad temperature padne na 0 stepeni ili ispod![]()
Evo ga dečko iz prve ubode u sredinu, ali džaba nekim pacijentima pojašnjavati i kad im nacrtaš oni kolutaju okicama i sami se smiju na svoje provale...
-
LSD
#4728 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Od toga nema ništa na našim stadionima - do daljnjeg....kakva crna drenaža i kvalitet terena, to je za našu ligu i državu misaona imenica.BHF_Manijak wrote:Pa Austrija ili Svicarska nemaju nista vise temperature od nas, jebote ko da su nasi od zlta kovani pa ne mogu na minusu igrati...Nije stvar zime ili snijega, stvar je neuslovnih terena na koje kisa kad padne postanu za qrca a kamo li kad udari snijeg, da se poradi na drenazama i na kvalitetu terena, moglo bise ovdje igrati citavu godinu, ali ko ce...Manic Psycho wrote:nije problem decembar. i ove godine se moglo igrati jos jedan ili dva vikenda normalno. nije bilo snijega.
- nemam_ideje
#4729 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Na Grbavici je bila engleska trava i jedna od boljih drenaža u ex-Yu, tako su mi barem pričali. Znači, ne pije ti primjer vode.Obuca9 wrote:Snijeg je na ovim prostorima padao i prije 20-30 godina, pa su se utakmice nekad igrale do polovine decembra i od polovine februara. A ni tereni nisu bili ništa bolji...
Kad se već spominje drenaža
Rijeka sport je u suradnji s Gradom Rijekom započeo radove na obnavljanju i popravljanju prirodnog travnjaka na Stadionu Kantrida vrijedne 8.216.117,80 kuna s PDV-om. Radovi obuhvaćaju potpunu sanaciju, tj. promjenu travnjaka i novu drenažu.
Postojeći teren nogometnog igrališta na Stadionu Kantrida bio je prekriven travnatim slojem, sijanom travom te djelomično busenom i samoniklom travom u relativno lošem stanju. Poznato je da je značajnija sanacija tog travnjaka bila izvršena 1978. godine. S obzirom na te činjenice bila je izvršena analiza sastava i vodopropusnosti svih slojeva tla postojećeg nogometnog igrališta te je utvrđeno da je potrebna potpuna rekonstrukcija travnjaka, temeljnog i drenažnog sloja s kompletnom drenažom.
Temeljem natječajne dokumentacije iz projektne dokumentacije tvrtke Šport projekt d.o.o. proveden je otvoreni postupak javne nabave, te je za izvođača radova izabran GP Krk d.d. u partnerstvu s tvrtkom Maxmar sport d.o.o.
Ugovorom je utvrđena cijena radova za izvršenje cijelog posla u iznosu od 6.734.522,79 kuna, bez PDV-a, tako da ukupno ugovorena cijena radova na građevini iznosi 8.216.117,80 kuna. Nadzor nad izvođenjem radova povjeren je tvrtki House d.o.o.
Radovi na obnavljanju i popravljanju prirodnog travnjaka Stadiona Kantrida, izvođači su započeli 25. svibnja 2009. godine, odnosno prvog slobodnog danom nakon što je HNK Rijeka odigrala posljednju domaćinsku utakmicu u natjecateljskoj sezoni 2008./2009.
Izvođač je odmah započeo s rezanjem i skidanjem busena s postojećeg nogometnog igrališta i njihovim preseljenjem na istočnu i djelomično zapadnu polukružnu površinu iza atletske staze. Uslijedilo je uklanjanje cijelog travnatog sloja sa zemljanom podlogom te uklanjanje sloja ilovače do temeljne površine igrališta tako da je debljina sloja koji se skidao iznosila oko 50 cm. Nakon valjanja, posteljica je nasipana novim slojem kamenog agregata prosječne debljine 20 cm s preciznim planiranjem prema projektnim padovima i valjanjem do potrebne zbijenosti te se započelo s iskopom rova u koji se polažu drenažne cijevi sistemom „riblja kost“.
Sama izrada travnatog sloja izvest će se polaganjem travnatog „busena“ s potrebnim dosijavanjem mješavinom sjemena trave, a podloga je mješavina humusa, treseta i riječnog pijeska.
Nakon postavljanja busena cijelu površinu bit će potrebno intenzivno zalijevati i prihranjivati mješavinom umjetnog gnojiva narednih mjesec dana.
Samo navodnjavanje travnatog sloja izvedeno je automatskim podiznim prskalicama koje se programski uključuju instaliranim elektro-sustavom.
Riješit će se i prijelaz te odvodnja oborinske vode s tartana atletske staze na novougrađenu prirodnu travu na način da će se eliminirati postojeći betonski poklopci rigola, a ugradit će se novi sustav odvodnje Aco sport sistem, što će uvelike zaštiti sportaše od mogućeg ozljeđivanja.
U sklopu ove investicije nabavit će se i odgovarajući strojevi za održavanje i tretiranje novougrađenog prirodnog travnjaka i to: komunalni traktor s priključcima za dubinsko rahljenje terena, vretenasta samohodna kosilica, oprema za obilježavanje igrališta, kao i ostala oprema igrališta homologirana za natjecanja najvišeg ranga međunarodne nogometne organizacije.
Kompletni završetak radova ugovoren je za 15 .srpnja 2009. godine, što podrazumijeva ugrađen travnati busen, obilježeno i osposobljeno igralište za međunarodna natjecanja. Time će nogometno igralište s ugrađenom novom prirodnom travom imati tlocrtne dimenzije 66 x 105 m, što udovoljava međunarodnim standardima.
- Obuca9
#4730 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Grbavica se ne može navoditi kao primjer, jer su je četnici totalno devastirali u ratu.nemam_ideje wrote:Na Grbavici je bila engleska trava i jedna od boljih drenaža u ex-Yu, tako su mi barem pričali. Znači, ne pije ti primjer vode.Obuca9 wrote:Snijeg je na ovim prostorima padao i prije 20-30 godina, pa su se utakmice nekad igrale do polovine decembra i od polovine februara. A ni tereni nisu bili ništa bolji...
Sve se bojim da su Tušanj i Bilino polje prije rata imali drenažu i englesku travu...
-
north
#4731 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Hajde da ja i ti polako fino završimo sa ovom raspravom, vidim da ko papagaj po sto puta pominješ Rusiju, pa da samo to razjasnimo, ne poredim bolan njihove terene sa našim i drenaže terena, ti si napisao kako ćemo igrati kad je do marta pola metra snijega, i ja banalizovao samo primjer Rusije na osnovu snijega, a ne uslova pod kojim se igra....
Niko ne govori da mi trebamo imati u januaru terene ravne ko tepih, jer su naši nesposobni za takvo nešto, ali se može jednim naporom teren fino očistiti i osposobiti za igru...
Tvojim rezonom kad bi nas u aprilu snijeg zameo i u maju padale enormne kiše sa zadržavanjem velikih lokvi po terenu, mi bi polusezonu nastavili u junu nekad
?
Niko ne govori da mi trebamo imati u januaru terene ravne ko tepih, jer su naši nesposobni za takvo nešto, ali se može jednim naporom teren fino očistiti i osposobiti za igru...
Tvojim rezonom kad bi nas u aprilu snijeg zameo i u maju padale enormne kiše sa zadržavanjem velikih lokvi po terenu, mi bi polusezonu nastavili u junu nekad
- nemam_ideje
#4732 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Sumnjam da jesu ali navodim Grbavicu kao primjer da nisu svi tereni bili loši, ex-Yu nije bila baš futa kao što smo mi sada. Loš primjer i realno vrlo neostvarljiva ideja igranja preko zime, dijela zime, jer bi bilo povreda kao u priči. Sada imamo oranice sa klasičnom travom koju vidimo napolju, bukvalno, tu samo možeš poginuti a ne igrati. Nerealno i nemoguće jer nam je država u kolapsu a debili iz NS nisu u stanju da iskoriste fondove od UEFE. Primjer, CG je dobila oko 5 miliona maraka za četiri godine mislim samo za sanaciju terena, nisam siguran za svrhu(da li je samo sanacija), a cifra je tačna.Obuca9 wrote:Grbavica se ne može navoditi kao primjer, jer su je četnici totalno devastirali u ratu.nemam_ideje wrote:Na Grbavici je bila engleska trava i jedna od boljih drenaža u ex-Yu, tako su mi barem pričali. Znači, ne pije ti primjer vode.Obuca9 wrote:Snijeg je na ovim prostorima padao i prije 20-30 godina, pa su se utakmice nekad igrale do polovine decembra i od polovine februara. A ni tereni nisu bili ništa bolji...
Sve se bojim da su Tušanj i Bilino polje prije rata imali drenažu i englesku travu...
- nemam_ideje
#4733 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Ne znam da li si hodao po Koševu, ja sam hodao po Grbavici, kad se trava zamrzne, belaj. Klizava kaljuga sa elementima hokejaškog terena.north wrote:Hajde da ja i ti polako fino završimo sa ovom raspravom, vidim da ko papagaj po sto puta pominješ Rusiju, pa da samo to razjasnimo, ne poredim bolan njihove terene sa našim i drenaže terena, ti si napisao kako ćemo igrati kad je do marta pola metra snijega, i ja banalizovao samo primjer Rusije na osnovu snijega, a ne uslova pod kojim se igra....
Tvojim rezonom kad bi nas u aprilu snijeg zameo i u maju padale enormne kiše sa zadržavanjem velikih lokvi po terenu, mi bi polusezonu nastavili u junu nekad?
Kad smo već kod hokeja, kako onaj vaš, jel zabio koji gol, kako podnosi činjenicu da sada postoje tri trećine umjesto dva poluvremena
- BHF_Manijak
#4734 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Zato i jesam napisao "ali ko ce...", jer znam da nece niko, svaka garnitra uprave(bilo kojeg kluba) konta u fazonu "sto bi ja trosio pare, nek onaj poslije mene uradi, ja ionako necu hajra od toga imati"...
Mada ja mislim opet da je ovoliko velika pauza nerealna, u novembru se moze itekako odigrati jos kola, pa mozda cak i pocetkom decembra, ukoliko bas prevelike padavine budu lahko je otkazati kolo ili pomjeriti ga, ali stvarno imati ukupno 6 mjesecu ukupno pauze, van pameti!
Mada ja mislim opet da je ovoliko velika pauza nerealna, u novembru se moze itekako odigrati jos kola, pa mozda cak i pocetkom decembra, ukoliko bas prevelike padavine budu lahko je otkazati kolo ili pomjeriti ga, ali stvarno imati ukupno 6 mjesecu ukupno pauze, van pameti!
-
north
#4735 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
@nemam ideje, ne pričamo o tome da se igra u januaru, samo govorim da se pauza može skratiti uz minorno uređivanje terena koji bi se osposobio za igru....
Nisam hodao po Koševu, moje mjesto je na tribini....
Za hokej, ne znam sad imate prijateljsku sa njima, kolega sema ti je fino rekao da sad imate prijateljsku napokon u evropi, kukao si kad ćemo mi igrati u Evropi, evo ti sad prilike pa nam javi u kakvom je stanju i kako se snalazi sa pakom...
Za hokej, ne znam sad imate prijateljsku sa njima, kolega sema ti je fino rekao da sad imate prijateljsku napokon u evropi, kukao si kad ćemo mi igrati u Evropi, evo ti sad prilike pa nam javi u kakvom je stanju i kako se snalazi sa pakom...
- Manic Psycho
#4736 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
pa sjecas se prije dvije godine kad je trebalo poceti proljetno dio prvenstva i nije se moglo igrati jer je bio snijeg. i tek se za sedam dana posle uspjelo rascistiti da se pocne igrati. ja ti kazem da je kod nas takvo stanje. dzaba nam engleska trava i sve drenaze svijeta. moze i po snijegu igrati sa crvenim loptama. al jel to onda fudbal kakav zelimo gledati. zivimo u sredini gdje snijeg obitava gotovo dva puna mjeseca. i za ta dva mjesece je gotovo ne moguce igrati fudbal. a sad mozemo primjeniti sistem rusije i skandinavskih zemalja koje igraju od aprila do okotobra. al treba onda vidjeti koje su prednosti i mane tog sistema. na kraju tako nam je kako nam je i susjedne nam zemlje hrvatska i srbija imaju gotovo istu pauzu. mozda par sedmica manje.north wrote:Hajde da ja i ti polako fino završimo sa ovom raspravom, vidim da ko papagaj po sto puta pominješ Rusiju, pa da samo to razjasnimo, ne poredim bolan njihove terene sa našim i drenaže terena, ti si napisao kako ćemo igrati kad je do marta pola metra snijega, i ja banalizovao samo primjer Rusije na osnovu snijega, a ne uslova pod kojim se igra....
Tvojim rezonom kad bi nas u aprilu snijeg zameo i u maju padale enormne kiše sa zadržavanjem velikih lokvi po terenu, mi bi polusezonu nastavili u junu nekad?
- nemam_ideje
#4737 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
To minorno uređivanje košta stotinjak hiljada maraka, ne valja trava. Pa nije zid da ga zamaltaš. Ne pasem ni ja travu na Grbavici ali ono titula, rezanje mreže, zimi slalom i te stvarinorth wrote:@nemam ideje, ne pričamo o tome da se igra u januaru, samo govorim da se pauza može skratiti uz minorno uređivanje terena koji bi se osposobio za igru....
S kim vi ono igrate, OlimpiC i Famos. Skromnost je vrlina. Mi pomažemo izvjesnom hokejaškom timu da uigra napadača, hem smo merhametli hem će i nama će valjati ta provjera, hokejaši su jaki u duel igri
-
north
#4738 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Šta se to sa tobom dešava moj @nemam idejenemam_ideje wrote:To minorno uređivanje košta stotinjak hiljada maraka, ne valja trava. Pa nije zid da ga zamaltaš. Ne pasem ni ja travu na Grbavici ali ono titula, rezanje mreže, zimi slalom i te stvarinorth wrote:@nemam ideje, ne pričamo o tome da se igra u januaru, samo govorim da se pauza može skratiti uz minorno uređivanje terena koji bi se osposobio za igru....
Za hokej, ne znam sad imate prijateljsku sa njima, kolega sema ti je fino rekao da sad imate prijateljsku napokon u evropi, kukao si kad ćemo mi igrati u Evropi, evo ti sad prilike pa nam javi u kakvom je stanju i kako se snalazi sa pakom...![]()
S kim vi ono igrate, OlimpiC i Famos. Skromnost je vrlina. Mi pomažemo izvjesnom hokejaškom timu da uigra napadača, hem smo merhametli hem će i nama će valjati ta provjera, hokejaši su jaki u duel igri
Polako sa tim šukanjem, skočićeš sebi u stomak....
- nemam_ideje
#4739 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Ček da počnem sa transferom Kojaševića
Famos je spomenut samo da popuni rečenicu, glavni akcenat je bačen na hokej i legendu
Pripreme također nisu bitne u cijeloj priči
Haj neću više, ako nastavim da zajebavam uzećemo "samo jednu titulu" i belaj, ko će vas slušati onda
Haj neću više, ako nastavim da zajebavam uzećemo "samo jednu titulu" i belaj, ko će vas slušati onda
-
LSD
#4740 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Dva miliona kad neko istrese, imat ce i travu i drenažu kako treba i kako Bog i UEFA zapovjedaju....naravno da od toga nema ništa kad su naši klubovi i stadioni u pitanju...odakle kokuzima
....do tad ce biti krpljenje i neko "šminkanje" terena sve do prvog snijega.
- nemam_ideje
#4741 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Da je bogdo samo snijeg problem, padne kiša, kaljuga. Dok snijeg dođe na red ništa od nazovi terena ne ostane.
Višemilionska ulaganja u komletnu sportsku/fudbalsku infrastrukturu u BiH nas koliko-toliko vade. Do tada........
Višemilionska ulaganja u komletnu sportsku/fudbalsku infrastrukturu u BiH nas koliko-toliko vade. Do tada........
-
north
#4742 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Znači za ovo prvo, kad ti nestane inspiracije, da popuniš prazninu može i koja budalaština da se istresenemam_ideje wrote:Ček da počnem sa transferom KojaševićaFamos je spomenut samo da popuni rečenicu, glavni akcenat je bačen na hokej i legendu :D Pripreme također nisu bitne u cijeloj priči
![]()
Za ovo drugo već ulaziš u domen laži i blagog "bezobrazluka", s obzirom da ako imaš dovoljno godina, a mislim da imaš, znaš vrlo dobro da ovo nije istina, i da su samo neozbiljni, tj. neupućena djeca tako pričali, sve najbolje da, legenda NE ...ali dobro, tebi ne treba puno, fataš se čim imaš bilo kakvu priliku da opališ paljbu
Ali slažem se, nećemo više, zamaramo bezveze druge....
Nego, kako da očistimo snijeg i uživamo u Premier ligi
- nemam_ideje
#4743 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Đe neću, sad baš ima materijala. Komšiji crkla krava a mogo bi i komšija da ode za njom na vječna lovišta
Nikakve budalaštine ne pišem, samo fakte. U sportskom i natjecateljskom duhu
No dobro, ti nisi ciljana meta pa nema svrhe da nastavljam
No dobro, ti nisi ciljana meta pa nema svrhe da nastavljam
- Obuca9
#4744 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
O tome izgleda, još samo onaj jado Gojer i ti maštate...nemam_ideje wrote: Komšiji crkla krava a mogo bi i komšija da ode za njom na vječna lovišta
-
hljebarnik
#4745 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Sto se uopste raspravljate sa ovim pacenikom "nikad_izvini" ili kako je vec nick bio.
- nemam_ideje
#4746 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
Prvo obrišeš sline pa se obratiš, digneš pride dva prsta da eventualno pričamo. Možda te roditelji nisu naučili kulturi pa misliš da se tako možeš ponašati. Doduše tek si ušao u pubertet pa te shvatam, mlad, neiživljen, valjda nadođeš. Doduše moram priznati da odlično radiš plagijate historije. Pola svjetskih diktatora bi te suhim zlatom platilaObuca9 wrote:O tome izgleda, još samo onaj jado Gojer i ti maštate...nemam_ideje wrote: Komšiji crkla krava a mogo bi i komšija da ode za njom na vječna lovišta
-
The 51st State
#4747 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
inace, flora i fauna.Na Grbavici je bila engleska trava i jedna od boljih drenaža u ex-Yu, tako su mi barem pričali. Znači, ne pije ti primjer vode.
Kad se već spominje drenaža
-
The 51st State
#4748 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
sta ce sukati, oni su prvenstvene sa tim famosom igrali...north wrote:Šta se to sa tobom dešava moj @nemam idejenemam_ideje wrote:To minorno uređivanje košta stotinjak hiljada maraka, ne valja trava. Pa nije zid da ga zamaltaš. Ne pasem ni ja travu na Grbavici ali ono titula, rezanje mreže, zimi slalom i te stvarinorth wrote:@nemam ideje, ne pričamo o tome da se igra u januaru, samo govorim da se pauza može skratiti uz minorno uređivanje terena koji bi se osposobio za igru....
Za hokej, ne znam sad imate prijateljsku sa njima, kolega sema ti je fino rekao da sad imate prijateljsku napokon u evropi, kukao si kad ćemo mi igrati u Evropi, evo ti sad prilike pa nam javi u kakvom je stanju i kako se snalazi sa pakom...![]()
S kim vi ono igrate, OlimpiC i Famos. Skromnost je vrlina. Mi pomažemo izvjesnom hokejaškom timu da uigra napadača, hem smo merhametli hem će i nama će valjati ta provjera, hokejaši su jaki u duel igri? Amnezija je čudo, kave veze sad imaju prijateljske, bogami ko da igrate prijateljsku sa ekipom iz lige petice, pa nešto šukaš sa Famosom, a znamo da su vam oni do sada bili redovna mušterija na pripremama, doduše ne tako davno su vas i uzeli, ali ipak je to samo prijateljska...
Polako sa tim šukanjem, skočićeš sebi u stomak....
- Manic Psycho
#4749 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
vidi ovog, iz mrtvih se digao da se javi sa par postova 
- Baltazar_khan
#4750 Re: Premijer Liga BiH 2011/12
vidim, čita se i špijunira uveliko "bordo vremeplov"nemam_ideje wrote: Doduše moram priznati da odlično radiš plagijate historije. Pola svjetskih diktatora bi te suhim zlatom platila
čuj šuka fol nešto sa famosom
famose, famose eto želje tamo se