IRAN

Post Reply
Opetja033

#4726 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

NIN wrote:...koju puse ljudi koji ne razmisljaju svojom glavom, a kojih je ogromna vecina na ovoj planeti! Zar stvarno mislis da je to cinjenica (eto, pises ocigledni oksimoron u fazonu cinjenica-mogucnost - il je cinjenica il je moguce, jel)?

Iranu nije, niti je ikad Izrael bio toboznja opasnost! Iran se kosi sa Saudijom! Kakvi Zidovi, kakvi bakraci, a Ahmedinedzad samo rigidno, agresivno i primitivno kopira americku demagogiju!

Mada, vi ste mi najsmjesniji!
Znas ko je meni najsmjesniji? Ljudi koji pored toliko ocitih stvari traze alternativna objasnjenja, pa im smijesni ispadamo svi mi koji smatramo da 11/9 nisu izveli sami Amerikanci i da nije inside job, da je u Srebrenici zaista pocinjen genocid, da se za vrijeme II rata zaista desio Holokaust. Ne pokusavam da spominjuci Srebrenicu navucem jeftine poene, nego samo pokusavam da docaram koliko prezirem sve moguce konspirativce, alternativce, itd.

Dobro, greska sa moje strane: ne radi se o cinjenici nego o najvjerovatnijoj soluciji. Za cinjenicu treba dokazi, ovako postoje samo indicije. Realno, ko drugi moze biti u stanju odraditi ovakva ubistva? Saudijci? Dozvoli mi da se nasmijem. Sama iranska vlada? Opet teorije zavjere, ne vidim zasto bi ubijali svoje naucnike - iz polja nuklearne energije! Preostaje samo jos CIA ili MOSAD.
Ali evo, izvoli - daj svoju teoriju o tome ko stoji iza svih tih ubistava.
NIN

#4727 Re: IRAN

Post by NIN »

Opetja033 wrote:To sto je u po Irana, ne igra neku ulogu. Rusi su u sred Hladnog Rata u po Londona koknuli nekog bugarskog naucnika (cini mi se da je bugarski), prije 2-3 godine Mosadovi agenti su ubili jednog od vodja Hamasa u po Dubaija - u njegovom hotelskoj sobi, prije desetak godina ubili su isto nekog vodeceg Palestinca u sred Damaska (iz Hamasa cini mi se).
Pricamo o danas, ne o desavanjima od prije 30 godina i Dubaiju! Pazi, tobozni navjeci neprijatelji da se tek tako inflitriraju u zemlju koja drzi do svog imigracijskog segmenta?

Ne znam ljudi moji ali sam siguran da naivno razmisljate o svemu ovome!
Opetja033

#4728 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

NIN wrote:
Opetja033 wrote:To sto je u po Irana, ne igra neku ulogu. Rusi su u sred Hladnog Rata u po Londona koknuli nekog bugarskog naucnika (cini mi se da je bugarski), prije 2-3 godine Mosadovi agenti su ubili jednog od vodja Hamasa u po Dubaija - u njegovom hotelskoj sobi, prije desetak godina ubili su isto nekog vodeceg Palestinca u sred Damaska (iz Hamasa cini mi se).
Pricamo o danas, ne o desavanjima od prije 30 godina i Dubaiju! Pazi, tobozni navjeci neprijatelji da se tek tako inflitriraju u zemlju koja drzi do svog imigracijskog segmenta?

Vidi, nisam ja neki vele simpatizer Teherana. Znaci ne mozes me optuziti za pristrasnost. Ali kada su konkretno u pitanju ova misteriozna ubistva iranskih naucnika - kako god da saberem i oduzmem - dodjem do zakljucka da je u pitanju CIA ili MOSAD, s tim sto ovi drugi imaju prednost.

Ako ti imas neko trecu opciju - iznesi je, moglo bi biti interesantno. Kao uostalom i nacin na koji ti gledas i razmisljas o svemu ovome. Ne provociram te, fakat ozbiljno pitam.
NIN

#4729 Re: IRAN

Post by NIN »

Opetja033 wrote:
NIN wrote:

Vidi, nisam ja neki vele simpatizer Teherana. Znaci ne mozes me optuziti za pristrasnost. Ali kada su konkretno u pitanju ova misteriozna ubistva iranskih naucnika - kako god da saberem i oduzmem - dodjem do zakljucka da je u pitanju CIA ili MOSAD, s tim sto ovi drugi imaju prednost.

Ako ti imas neko trecu opciju - iznesi je, moglo bi biti interesantno. Kao uostalom i nacin na koji ti gledas i razmisljas o svemu ovome. Ne provociram te, fakat ozbiljno pitam.
Teoriju nemam ali sam dosta iscitao o Iranu i siizmu generalno. Iz tog razloga mislim da je sva ova pompa oko Irana prenapuhana i da je Ahmedinedzad jedan malo jaci idiot. S druge strane, Ameri koriste priliku i dolijevaju ulje na vatru. Bez obzira sto mislim da je sve prenapuhano to ipak ne znaci da je situacija bezazlena. Razlog je lakovjernost medijkih konzumenata, to znaci nas samih. Zato, volio bih da se ljudi malo vise informisu o zemlji, religiji, istoriji i, najvaznije, geopolitici zemlje o kojoj pricamo!
Korisničkoime

#4730 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

viva_castro wrote:
kiky wrote:iran ima svoju kulturu i svoj specifičan model društvenog uređenja ...
isto kao i ostatak tog dijela svijeta ...
perverzno je montirat njima demokratije zapadnog modela ...
nešto takvo imamo u iraku, libiji, egiptu pa nema teorije da profunkcioniše ...
nije neka nacija kriva ako nema zapadni sistem državnog uređenja, a to zapad implicitno protura kroz svoje medijske pamflete ....
elem ...
iran samo reba ostavit na miru i riješen problem ...
nije se iran americi i izraelu navalio na kosti nego oni njemu ...
( a da u iranu ima loših stvari, pa ima, vjerovatno puno, a gdje ih to nema ... ) ...
sve u svemu, nebi volio da iran završi poput iraka ...
Upravo tako, malo je poznato kako djeluje politički sistem Irana.

Čak se i vrhovni vođa revolucije bira demokratski. Građani biraju zastupnike u Vijeću koje onda bira Vođu revolucije (Hamnei) i isto to Vijeće ima političku snagu da ga opozove u slučaju da ne postupa po islamskim pravilima.

Političko vodstvo se također bira na izborima. Parlamentarci i predsjednik se biraju direktno.

Interesantno je i to da je u Iranu potrebno provesti referendum ukoliko neko zatraži promjenu ustava. Referendum je proveden nakon revolucije (Za Islamsku republiku ili za Šaha), za uspostavu prvog Ustava (Ustava Islamske republike Iran) i za promjenu ustava 1989 prije Homeinijeve smrti. Na sva tri referenduma narod je glasao ZA sa više od 95%.

Ko sad ima pravo da im išta govori... Čak su i protesti nakon prošlih izbora bili kontra Ahmedinedžada (kog je podržalo siromašno i ruralno stanovništvo) a nikako kontra Revolucije...

Imao bi im ja štošta zamjeriti u sistemu ali to je njihova volja, i to očito dobro funkcioniše.
Nije tačno sve je u biti u rukama tzv. Vođe revolucije koji je trenutno Seyyed Ali Chamenei. Prilično su zamutili ali na kraju se sve svodi na njega na Vrhovnog vođu.
Evo kako ide :
1. Vijeće eksperata koje se sastoji od 86 članova bira Vođu revolucije između velikih ajatola, Vijeće eksperata bira zaista narod ali sad dolazi kvaka u to Vijeće se ulazi tj.na listu mogućih kandidata se ulazi samo po odobrenju Vijeća čuvara revolucije a kako se ono bira to sad slijedi.
2. Vijeće čuvara se sastoji od 12 članova i 6 ih imenuje direktno sam Vođa revolucije (Chamenei) dok ih 6 bira parlament ali opet kvaka - parlament može izabrati samo one koje odobri predsjednik Vrhovnog suda Irana a njega opet bira direktno Vrhovni vođa (Chamenei) mandat im je 6 godina.
Znači Vrhovnog vođu bira tijelo (Vijeće eksperata) čije članove odobrava Vijeće čuvara revolucije čije članove pola direkno a pola indirektno postavlja pak Vrhovni vođa - tako se u biti krug zatvara.
Sve opće pravo veta koje ima Vijeće čuvara revolucije zapravo ga čini tijelom i legislative i eksekutive. Svaki zakon ili odluka se s njihove strane mogu osporiti i zaustaviti.
Odobrava kandidate za Vijeće eksperata, za predsjedničke izbore, za Parlament te imenuje iranski CiK, izbornu komisiju koja nadgleda izbore.
Vrši tumačenje ustava - ustavni sud.
Nadležnosti Vođe revolucije:
1. imenovanje članova Vijeća čuvara
2. imenovanje predsjednika Vrhovnog suda
3. vrhovna komanda oružanih snaga
4. izravna kontrola iranske revolucionarne garde
5. imenovanje direktora državne televizije i radija
6. pomilovanja
7.objava rata
MUNAFIK

#4731 Re: IRAN

Post by MUNAFIK »

I posto si ti procitao dosta toga o Siizmu, onda o cemu se ovdje radi...

I kako ti mozes zvati stvari prenapuhanim, kad 'zapad' jednom cielom narodu vec decenijama drzi i pojacava sankcije i tako im direktno i namjerno otezava zivot...
Kako mozes zvati prenapuhanim stvari kada imas Izrael koji je toliko puta svima jasno pokazao da zeli pokolj, i da im je pobit zene, djecu, srusit gradove i sve sa zemljom sravniti ko djecija igra...

Meni ovdje nije nsita prenapuhano... A sto se tice S Arabije, pa doci ce vrijeme kada ce ti tamo munafici od 'vladara' izgubiti vlast...
Marketa24

#4732 Re: IRAN

Post by Marketa24 »

NIN wrote:

Manisu oni licno usli nego su unajmili hitmane
od po Americi teroristicke organizacije
the People’s Mujahedin of Iran

previse su Mossadovih agenata u Iranu igubili da bi vise rizikovali slanje agenata u Iran
ali se uvijek nadje nacina kad nesto hoces da uradis

Code: Select all

http://rockcenter.msnbc.msn.com/_news/2012/02/08/10354553-israel-teams-with-terror-group-to-kill-irans-nuclear-scientists-us-officials-tell-nbc-news
nikad_vise

#4733 Re: IRAN

Post by nikad_vise »

Opetja033 wrote:
nikad_vise wrote:
IRIB – Sejid Hasan Nasrullah, generalni sekretar libanskog pokreta otpora Hizbullah je saopštio da je pobjeda Islamske revolucije doprinjela islamskom jedinstvu. Prema izvještaju Al Alama, sejid Hasan Nasrullah se prilikom govora povodom godišnjice rođenja, muvluda, posljednjeg Božijeg poslanika i Sedmice jedinstva na jugu Bejruta osvrnuo na osmogodišnji rata SAD-a, Izraela i pojedinih arapskih vlada protiv Irana a potom je naglasio: Novac arapskih zemalja umjesto da se troši na pomoć za jačanje pokreta otpora i oslobađanje Palestine i Kudsa trošio se na rat protiv Irana. Glavni cilj zapadnih kolonizatora i njihovih marioneta u regionu je stvaranje međumeshebskih zavjera između muslimanskih nacija, naveo je Nasrullah. On je demantovao pojedine neosnovane tvrdnje da Iran namjerava proširiti šiizam u Egiptu a potom je naveo: Kako je moguće da Iran namjerava proširiti šiizam u Egiptu kada uopšte ne postoji pitanje širenje šiizma. U nastavku govora lider Hizbullaha se osvrnuo na iransku podršku pokretim otpora a potom je naveo: Bez pomoći i podrške Irana u 22-o dnevnom ratu 2006. godine ne bi smo uspjeli ostvariti pobjedu. On je takođe naveo da je i Sirija imala veliku ulogu i udjela u grandioznoj pobjedi. Reagirajući na američke, cionističke i spletke pojednih arapskih i zapadnih vlada protiv Sirije, Nasrullah je naveo da je glavni cilj neprijatelja slamanje i nanošenje udarca pokretima otpora u regionu. U Siriji postoji vojska koja pazi na poštivanje i očuvanje zakona i reda dok većina građana te zemlje podržava vladajući sistem a samo nekolicina uz podršku zapadnih i pojednih arapskih vlada negira postojanje vladajućeg sistema, zaključio je generalni sekretar libanskog islamskog pokreta otpora Hizbullah.
Sve receno.Ja bi ipak istaknuo ovaj dio jer me je zbog ovog dijela sramota zbog arapskih despotskih rezima.
A nije te sramota sto indirektno podrzavas jedan od najgorih despotskih arapskih rezima prenoseci ovu izjavu sejh Nasrullaha? Podrskom krvolocnom rezimu u Damasku, Teheran i njegovi sateliti u vidu Hizbollaha su izgubili sav kredibilitet po pitanju medjumezhebskog zblizavanj. Pa i pticama na grani je jasno zasto Iran podrzava Siriju.
Kako te bolan nije sramota podrzavati jednu imperijalisticku tvorevinu koja ima sve karakteristike nacisticke njemacke i koja u ime milion nekih glupih razloga pobi milione ljudi sirom svijeta sve uz blagoslov tebe i takvih kao sto si ti.Kako te nije sramota podrzavati na jedan takav nacin zemlju koja na svaki moguci nacin i u svakoj mogucoj bliskoistocnoj zemlji nastoji izazvati gradjanski rat.U egiptu se digao narod i pobijedio je naoruzanu vojsku,isto tako i u tunisu.Libiju nebi komentarisao jer ono nema veze sa arapskim proljecem kao i problem sirije.U Siriji pobuna nije pocela narodnim buntom nego zapadnom propagandom i ubacivanjem placenika na teren.Iran i hizbollah jedino i nastoje pomoci palestincima koji su usput sunniti posto vidim da ti je jako stalo do te podjele.Meni je svejedno dali je siit ili sunit,to su ljudi od krvi i mesa koje amerika svakodnevno koristi kao topovsko meso i ti to podrzavas.Iranski rezim je sigurno demokraticni od svih arapskih despotija koje opstaju jer se lizu sa cionistima i rade za njihove ciljeve.
RIB – Izraelske novine Jedijut Ahranut su objavile da je Izrael dao sirijskim militantima u posjed antitenkovske rakete.

Prema izvještaju sirijske televizije, rakete tipa Šipon B-300 isporučene su sirijskim militantima nakon zahtjeva Burhana Galivana, predsjednika tzv. Nacionalnog opozicionog vijeća Sirije. Novine navode da su rakete prebačene u Siriju uz pomoć automobila pojedinih diplomata iz Libana i Turske. Prije toga rakete su uz pomoć italijanskih aviona prebačene na aerodrome u Bejrut. Izraelski izvori prenose da sirijske militantne grupacije koriste ove rakete u borbi protiv sirijske vojske u gradu Homsu i Adlibu.
vodoprovodčik

#4734 Re: IRAN

Post by vodoprovodčik »

čim si protiv iranskog totalitarizma, odmah si za imperijalizam i cionizam :lol: :lol: :lol:
severin

#4735 Re: IRAN

Post by severin »

Teoriju nemam ali sam dosta iscitao o Iranu i siizmu generalno. Iz tog razloga mislim da je sva ova pompa oko Irana prenapuhana i da je Ahmedinedzad jedan malo jaci idiot. S druge strane, Ameri koriste priliku i dolijevaju ulje na vatru. Bez obzira sto mislim da je sve prenapuhano to ipak ne znaci da je situacija bezazlena. Razlog je lakovjernost medijkih konzumenata, to znaci nas samih. Zato, volio bih da se ljudi malo vise informisu o zemlji, religiji, istoriji i, najvaznije, geopolitici zemlje o kojoj pricamo!
a sto se ti ne informises ko naj vise ima profita od ratovanja zadnjih 10 godina ubijajuci arape? ja ne kontam kako neko moze okrivljivati iran koji se brani koga oni to napadaju i koga su okupirali ?sto bi zavrsio sigurno kao libija da nije ahmo idiot kako ti kazes pa zar ih amerika ne provocira svaki dan dolaze im na kucni prag i izmisljaju povode za rat
pa zar nije istina da samo sto zavrse jedan pocnu drugi rat? pravi nacisti prvo indijanci pa onda crnci pa na kraju arapi
ima li gdje kraja tome i ko ce njih zaustaviti?
jefferson

#4736 Re: IRAN

Post by jefferson »

severin wrote:
a sto se ti ne informises ko naj vise ima profita od ratovanja zadnjih 10 godina ubijajuci arape? ja ne kontam kako neko moze okrivljivati iran koji se brani koga oni to napadaju i koga su okupirali ?sto bi zavrsio sigurno kao libija da nije ahmo idiot kako ti kazes pa zar ih amerika ne provocira svaki dan dolaze im na kucni prag i izmisljaju povode za rat
pa zar nije istina da samo sto zavrse jedan pocnu drugi rat? pravi nacisti prvo indijanci pa onda crnci pa na kraju arapi
Ja samo znam da je napr. palestincima amerika prosle godine dala $800 miliona! Ne znam koliko je Iran dao, ali vjerujem da ovdje ima forumasa koji ce reci kako je to Iran pomogao palestince osim u dopremanju raketa i sl?
Koga je Iran napao? idi u Irak pa se raspitaj malo sta se desava zadnjh 5-6g. Da smo mi ti koji od njihovog proxy rata ginemo do sad bi ih u prah i pepeo pretvorili a ne pregovarali s njima!
amoninan

#4737 Re: IRAN

Post by amoninan »

NiN ima donekle pojint ovdje, ne treba se zaletat, čak se i u samom Iranu vodila javna debata o mogućem krivcu za napad u kojoj Izrael nije bio prvooptuženi. Preovladavalo je mišljenje da je neka treća strana odgovorna u cilju da dodatno zategne odnose s Izraelom. Niko zvanično iz vrha iranske vlade, koliko sam upratio netom poslije atentata, nije direktno optužio Izrael za atentat. Ne znam zašto bi mi na forumu to radili.

Pomalo je smješno čitati sage o iranskoj miroljubivosti i arapskom ničim izazvanom podaništvu. Nije to baš tako crno-bijelo. SAD mogu velikim djelom zahvaliti iranskoj vanjskoj politici što imaju zelenu kartu u regiji.
Optimus Prime

#4738 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

severin wrote:
O kakvom profitu ti govoris?
USA i saveznici su za akcije u Afganistanu i Iraku do sada skrsile oko 2500 milijardi dolara. To je vise od sume koju je Iran zaradio na nafti, od kako postoje.

Ako im se ista finansijski nije isplatilo onda su to njihovi pohodi na bliskom i srednjem istoku.
Marketa24

#4739 Re: IRAN

Post by Marketa24 »

Optimus Prime wrote:
severin wrote:
O kakvom profitu ti govoris?
USA i saveznici su za akcije u Afganistanu i Iraku do sada skrsile oko 2500 milijardi dolara. To je vise od sume koju je Iran zaradio na nafti, od kako postoje.

Ako im se ista finansijski nije isplatilo onda su to njihovi pohodi na bliskom i srednjem istoku.
te pare sto se trose skuplja narod (taxe) i placa privatnim kompanijama raznoraznim
tako da Americki narod jeste izgubio u ratovima ali elita koja drzi kompanije je zaradila
Opetja033

#4740 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

nikad_vise wrote:Kako te bolan nije sramota podrzavati jednu imperijalisticku tvorevinu koja ima sve karakteristike nacisticke njemacke i koja u ime milion nekih glupih razloga pobi milione ljudi sirom svijeta sve uz blagoslov tebe i takvih kao sto si ti.Kako te nije sramota podrzavati na jedan takav nacin zemlju koja na svaki moguci nacin i u svakoj mogucoj bliskoistocnoj zemlji nastoji izazvati gradjanski rat.U egiptu se digao narod i pobijedio je naoruzanu vojsku,isto tako i u tunisu.Libiju nebi komentarisao jer ono nema veze sa arapskim proljecem kao i problem sirije.U Siriji pobuna nije pocela narodnim buntom nego zapadnom propagandom i ubacivanjem placenika na teren.Iran i hizbollah jedino i nastoje pomoci palestincima koji su usput sunniti posto vidim da ti je jako stalo do te podjele.Meni je svejedno dali je siit ili sunit,to su ljudi od krvi i mesa koje amerika svakodnevno koristi kao topovsko meso i ti to podrzavas.Iranski rezim je sigurno demokraticni od svih arapskih despotija koje opstaju jer se lizu sa cionistima i rade za njihove ciljeve.
RIB – Izraelske novine Jedijut Ahranut su objavile da je Izrael dao sirijskim militantima u posjed antitenkovske rakete.

Prema izvještaju sirijske televizije, rakete tipa Šipon B-300 isporučene su sirijskim militantima nakon zahtjeva Burhana Galivana, predsjednika tzv. Nacionalnog opozicionog vijeća Sirije. Novine navode da su rakete prebačene u Siriju uz pomoć automobila pojedinih diplomata iz Libana i Turske. Prije toga rakete su uz pomoć italijanskih aviona prebačene na aerodrome u Bejrut. Izraelski izvori prenose da sirijske militantne grupacije koriste ove rakete u borbi protiv sirijske vojske u gradu Homsu i Adlibu.
Da pocnemo odmah sa ovim clankom: nigdje nisam uspio da nadjem orginalni clanak koji je navodno izasao u Yedioth Ahronothu vezano za te rakete. Nisam cak uspio da nadjem ni druge (neiranske agencije) koje tu vijest prenose. Jedino sto se pojavljuje jeste ovo sto si ti prenio, obzirom na izvor koji je sve samo ne vjerodostojan u ovom slucaju - mozes baciti niz vodu.

Idemo dalje: kako se ti stvari lijepo poredao u svojoj glavi:
dakle tamo gdje su pali despoti koji su bili prozapadno orijentisani - njih je skinuo narod
tamo gdje padaju despoti koji nisu bas po ukusu Zapada - e njih su skinuli cionisti, Masoni, krscanski fundamentalisti, Marsovci i ko vec sve ne.
Tirani su tirani. Niko ne bi napao Libiju da kreten nije poslao borbene avione na par stotina demonstranata. Niko ne bi napao Libiju da kreten tokom prve kontraofanzive rezima nije javno govorio kako u Benghaziju nece ostati kamen na kamenu. Sram te bilo sto se krijes iza zivota Arapa a branis trenutno najveceg krvoloka tih istih Arapa (ne, ne govorimo o Obami ili Izraelu nego o Assadu). Za razliku od tebe ja sam principijelan i nisam zaslijepljen mrznjom - kao sto pozdravljam borbu za slobodu naroda u Egiptu, Tunisu, Libiji i Siriji - tako isto podrzavam sijsku vecinu u Bahrainu koja se bori protiv sunijske dinastije. Iako se ni po kakvim parametrima krvolok u Siriji ne moze mjeriti sa vladajucom dinastijom u Bahreinu. U Siriji je muslimani cine apsolutnu vecinu, ali su pod brutalnom cizmom nemuslimanske klike (nijedan ucenjak Ehlu Sunneta alevite ne smatra muslimanima) koja ne cini vise od 6-7% od ukupne populacije Sirije. Misli Assad jr da ce mu poci za rukom da od Homsa napravi ono sto mu je babo napravio od Hame '82? Nece moci. Zavrsice kao i Gadafi, samo sto ce Assadov rezim pruzati jos brutalniji otpor svjestan da nema sta izgubiti. Iran polako gubi konce iz svojih ruku, a nakon arapskog proljeca izgubili su i kompas jer su svjesni da vise ne mogu igrati na kartu da su jedina islamska republika. Islamske velesile poput danas Turske a sutra Egipta preuzimaju svoje mjesto na geopolitickom planu - mjesto koje IR Iran nikada nece moci imati zbog milion razloga. Zbog toga sve ostrija kritika Irana naspram Turske. Hamas vec okrece ledja Iranu i Siriji zbog onoga sto Assad radi civilima sunnijama. Zbog toga je ove sedmice potpisan o prijelaznoj vladi izmedju Hamasa i PLO. Dakle i Hamas se distancira od Irana. Covjece, civili ginu u toj Siriji, djeca, starci, zene... od nemuslimanske cizme. I ti ih branis, dok su ti na drugoj strani usta puna islamskog jedinstva i unutar islamskog dijaloga. Licemjerno, kao i kompletna vanjska politika IR Iran.
Last edited by Opetja033 on 10/02/2012 00:55, edited 2 times in total.
Optimus Prime

#4741 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

Marketa24 wrote:

te pare sto se trose skuplja narod (taxe) i placa privatnim kompanijama raznoraznim
tako da Americki narod jeste izgubio u ratovima ali elita koja drzi kompanije je zaradila
Ali radi se o americkom novcu, koji bi da nije bilo ratova takodjer zavrsio u rukama privatnih kompanija, ali nekih drugih to jest za neku drugu svrhu. Naravno da je vojna industrija u ovom slucaju itekako profitirala, ali Amerika kao drzava je otisla na glavu, a time indirektno i elita.
Odgovorno tvrdim da bi efekti finansijske krize bili znatno manji da se dio ovog novca koristio za smanjenje buzetnog deficita.
Ali bilo kako bilo, jednog dana ce im Arapi zahvaliti (nakon sto otkriju prednosti demokratije), a i Iranci ukoliko im Ameri daju moralnu podrsku pri svrgavanju rezima.
NIN

#4742 Re: IRAN

Post by NIN »

amoninan wrote:ne treba se zaletat, čak se i u samom Iranu vodila javna debata o mogućem krivcu za napad u kojoj Izrael nije bio prvooptuženi. Preovladavalo je mišljenje da je neka treća strana odgovorna u cilju da dodatno zategne odnose s Izraelom. Niko zvanično iz vrha iranske vlade, koliko sam upratio netom poslije atentata, nije direktno optužio Izrael za atentat. Ne znam zašto bi mi na forumu to radili.

Pomalo je smješno čitati sage o iranskoj miroljubivosti i arapskom ničim izazvanom podaništvu. Nije to baš tako crno-bijelo. SAD mogu velikim djelom zahvaliti iranskoj vanjskoj politici što imaju zelenu kartu u regiji.
:thumbup:
bogoljub

#4743 Re: IRAN

Post by bogoljub »

Za sve zaljubljenike Amerike , te divne zemlje krasne (jest da je na temi Iran, al možda baš to i odgovara :-D )
da nekima otvori oči :skoljka: .
Prema statistici Nacionalnog centra za beskućnike svako 45 dijete u Sjedinjenim Američkim Državama prisiljeno je živjeti na cesti, u skloništima i motelima za beskućnike. To je ukupno čak 1.6 milijuna djece, piše USAToday.
Broj je to koji bilježi porast za čak 33 posto u odnosu na 2007. godinu kada je u SAD-u ukupno registrirano 1.2 milijuna djece bez doma. Nešto manje sumorna procjena dolazi iz Odjela za kućanstva i urbani razvoj koji je prošle godine procijenio porast obitelji beskućnika za 28 posto od 2007. godine što znači da je u zemlji trenutno 168.000 takvih obitelji.Profesor sa sveučilišta u Pennsylvaniji Dennis Culhane smatra kako je ta brojka nepouzdana, odnosno mnogo manja od stvarne, jer je Odjel u statistiku ubrojio samo one obitelji koje žive u skloništima ili na cesti.
AMERIKA, AMERIKA zemlja velika ali pedalj moga sela AMERIKA celaaa! Miroslav I.
bogoljub

#4744 Re: IRAN

Post by bogoljub »

NIN wrote:
amoninan wrote:ne treba se zaletat, čak se i u samom Iranu vodila javna debata o mogućem krivcu za napad u kojoj Izrael nije bio prvooptuženi. Preovladavalo je mišljenje da je neka treća strana odgovorna u cilju da dodatno zategne odnose s Izraelom. Niko zvanično iz vrha iranske vlade, koliko sam upratio netom poslije atentata, nije direktno optužio Izrael za atentat. Ne znam zašto bi mi na forumu to radili.

:thumbup:
hahahahahha
koga je to Iran napao u posljednjih 300 godina?
A koga je to Amerika napala u posljednjih 300 godina ups, ako postoji toliko godina!?
Opetja033

#4745 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

nikad_vise wrote:Kako te bolan nije sramota podrzavati jednu imperijalisticku tvorevinu koja ima sve karakteristike nacisticke njemacke
Ali ovu glupost sam morao izdvojiti. Dakle u SAD postoje koncentracioni logori za unistenje pripadnika drugih rasa/vjeroispovijesti/nacionalnosti? Postoje gasne komore? Postoje rasni zakoni? Nema slobode govora? Uhapse te na sred ulice ako si musliman, posalju te u koncentracioni logor zajedno sa porodicom - i pobiju vas sviju? Sve to postoji u SAD? Pa ti si rekao da se radi o imperijalistickoj tvorevini koja ima sve karakteristike nacisticke Njemacke.

Naravno da svi, pa i SAD, trebaju biti podlozni kritici ali ovo je definitivno - u vrlo jakoj konkurenciji - jedna od 5 najvecih gluposti koje sam u zivotu ikada cuo. Na prvom mjestu se nalazi biser osobe koja je tvrdila da je Zemlja ploca - pa ti sada skontaj u kakvoj se konkurenciji nalazis.
tesanj

#4746 Re: IRAN

Post by tesanj »

033 licemjerna vanjska politika irana, moze pojasnjenje :?
Obskurni

#4747 Re: IRAN

Post by Obskurni »

Jedni kažu da je Iran zlo a drugi kazu da je Amerika zlo.
Kako razlikovati te dvije strane kada ih samo ime razdvaja ? :D
tesanj

#4748 Re: IRAN

Post by tesanj »

Obskurni wrote:Jedni kažu da je Iran zlo a drugi kazu da je Amerika zlo.
Kako razlikovati te dvije strane kada ih samo ime razdvaja ? :D
prema kome je iran zlo, a prema kome je amerika zlo
Opetja033

#4749 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

tesanj wrote:033 licemjerna vanjska politika irana, moze pojasnjenje :?
Gromoglasna podrska narodu Egipta i Tunisa na revoluciji i rusenju tirana, nazivanjem te dvije revolucije islamskim, itd.
Gromoglasna podrska sijama u Bahreinu kada su oni pokusali na talasu arapskog proljeca srusiti vladajucu dinastiju koja je sunitska.

A onda panicna odbrana rezima u Siriji - koji je krvaviji i brutalniji od sva tri gore pomenuta - samo zbog svojih geostrateskih i sektaskih interesa nazivajuci obicne ljude cionistickim i americkim placenicima. A ljudi se bore za iste stvari kao i ostali.

Iz tog razloga mozemo vidjeti sve ostriji ton Irana prema Turskoj, sto je prije pola godine-godinu bilo nezamislivo.
tesanj

#4750 Re: IRAN

Post by tesanj »

ja kako vidim ovdje na forumu kod mnogih, problem irana je to sto su oni sije
Post Reply