Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Oxygenn

#4726 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Oxygenn »

Gdje postaviti klimu - ovo je skica dnevnog boravka, Xovima su oznacena dva zida koji su kratki za unutrasnju jedinicu

Image

Za i protiv ideje da se unu.jedinica montira iznad ulaznih vrata u boravak ???

Hvala
Oxygenn

#4727 Re: RE: Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Oxygenn »

Samostalni Referent wrote:
Oxygenn wrote:Gdje postaviti klimu - ovo je skica dnevnog boravka, Xovima su oznacena dva zida koji su kratki za unutrasnju jedinicu

Image

Za i protiv ideje da se unu.jedinica montira iznad ulaznih vrata u boravak ???

Hvala
Sto je ne montare ovamo desno pokraj zutila.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Pa ce duvati po glavi gdje god da sjedis
tominjo

#4728 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

evo mali refresh

potrošnja klime u hlađenju

https://youtu.be/Yp7okYHFr94
piplica
Grijem se na: Ćumur

#4729 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Pocela su mjerenja :)
tominjo

#4730 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

piplica wrote:Pocela su mjerenja :)

moram malo :wink:
moram još izmjeriti u odvlaživanju...
ifus

#4731 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ifus »

Raja, imate li nekog servisera za preporuciti da odradi redovni godisnji servis 12 komada klima uredjaja? Hvala. :)
aldera

#4732 Re: RE: Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

ifus wrote:Raja, imate li nekog servisera za preporuciti da odradi redovni godisnji servis 12 komada klima uredjaja? Hvala. :)
Lokacija klima ???

Gesendet von meinem HTC One M9 mit Tapatalk
ifus

#4733 Re: RE: Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ifus »

aldera wrote:
ifus wrote:Raja, imate li nekog servisera za preporuciti da odradi redovni godisnji servis 12 komada klima uredjaja? Hvala. :)
Lokacija klima ???

Gesendet von meinem HTC One M9 mit Tapatalk
Momci dosli i odradili. Hvala u svakom slucaju.
wolfie

#4734 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by wolfie »

Postovanje svima. Ako moze preporuka klime od 5 kw s funkcijom grijanja, koji model, gdje, sta, kako... Lokacija Sarajevo. Hvala i pozdrav. :)
rovac13

#4735 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

wolfie wrote:Postovanje svima. Ako moze preporuka klime od 5 kw s funkcijom grijanja, koji model, gdje, sta, kako... Lokacija Sarajevo. Hvala i pozdrav. :)
Malo je to komplikovano sa klimama......pogotovo ako ganjas grijanje.

Sta te zanima da bude 5kw.........svim klimama kapacitet grijanja pada sa padom vanjske temperature....jer one crpe energiju iz vanjskog zraka........eh sad 5kw je sirok pojam........on moze miti maximalan moze biti nominalan obicno u spec pise kapacitet na +7*C vani.......a to je najmanje bitno kod grijanja.......neko trazi da na -15*C vani ima kapacitet 5kw (znaci sa velikim padom kapaciteta).

Uglavnom.......koliko para toliko muzike.......ako zelis se kvalitetno ogrijat onda gledas:

-ako mognes japanskog proizvodjaci jer su lideri u tome po svemu,kvalitet,pouzdanost,potrosnja,defrosti,buka itd itd
-trazis sto jaci model za svoje pare......kad zazimi i padne kapacitet da ostane sto vise snage........jer i potrosnja zavisi od toga koliko se jako uredjaj propinje u radu
-i japance imas po klasama.......jeftine varijante......srednje standard varijante......i top klasa........kad je grijanje u pitanju bolje ici sto visu klasu

Sa jeftinijim inverterima se moze fino grijat ako nisu veliki zahtjevi........ali kad udari minus tad mogu zapinjati :-D
tominjo

#4736 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

evo još jedna usporedba

klima vs plin

https://youtu.be/SW0QDpevzMA
aldera

#4737 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

tominjo wrote:evo još jedna usporedba

klima vs plin

https://youtu.be/SW0QDpevzMA
Jao testa, 3.5 kW vs 18 kW

Isto testiranje golf 88 kW vs ferari 450 kW
Šta manje troši hahahahah
Svako se bavi ispitivanjem i poredjenjem....

Gesendet von iPad mit Tapatalk
tominjo

#4738 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

ovaj bojler ima modulirajući rad plamenika i ne koristi uvijek maksimum, nego dozira snagu koliko mu treba.
I isto tako reguliras temperaturu polaznog voda.
Last edited by tominjo on 26/09/2016 17:23, edited 1 time in total.
tominjo

#4739 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

a isto tako klima ima više kw u grijanju...eto vidiš ,isto svako komentira po forumu.
kada bi imalo iole nešto znao, ne bi laprdao bezveze
aldera

#4740 grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

tominjo wrote:a isto tako klima ima više kw u grijanju...eto vidiš ,isto svako komentira po forumu.
kada bi imalo iole nešto znao, ne bi laprdao bezveze
Buraz, ne laprdam već mi je to struka. Nisam rekao da je rezultat skroz neispravam, ali porediti modulirajući gasni uredjaj 7,2 - 18 kW bez podatka da je podešen ispravno sa klimom 3.5 kW, je diletantski pristup na koji se mogu samo odvaliti smijati...

Ako se već poredi, daj podatak koliko je kWh toplotne energije isporučila toplotna pumpa, koliko gasni uredjaj ( jel konvencionalni ili kondenzacijski).

Preračunati onda kWh na tržišnu vrijednost, uzeti u obzir dvotarifno brojilo, gubitke sagorijevanja i temperature odlaznih plinova sa drugim uredjajem, sa ispravnim wobbe-indeksom, e tu skidam kapu i priznajem rezultate, a ovo laprdanje i nestručno poredjenje je zločin za struku...

Zaboravih dodati...

a isto tako klima ima više kw u grijanju...
Odvalih se smijati, i odoh termodinamiku ponovo ispisati...
Na -15 ima sigurno :) :) :) :)

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4741 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Bobi »

Rezultat moze biti tačan ili netačan :mrgreen: ...metoda ispravna ili neispravna :mrgreen: .Metoda koju koristi tominjo daje priblizno tačan rezultat :mrgreen:
aman ljudi

#4742 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aman ljudi »

Ljudi help, treba mi klima za grijanje u poslovnom prostoru koji ima 40m2.
http://www.olx.ba/artikal/20661801/akci ... anja-luka/
http://www.olx.ba/artikal/13245060/hier ... ter-klima/
http://www.olx.ba/artikal/7076326/klima ... -45m2-15c/
Meni su ove interesantne,a najvise mi se svidja Nebula,ali nemam nikakvo iskustvo pa me je strah.
Molim za misljenje i savjet, klimu moram uzeti u narednih par dana, pa mi je gusto,unaprijed zahvaljujem na odgovorima:)))
aldera

#4743 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

aman ljudi wrote:Ljudi help, treba mi klima za grijanje u poslovnom prostoru koji ima 40m2.
Meni su ove interesantne,a najvise mi se svidja Nebula,ali nemam nikakvo iskustvo pa me je strah.
Molim za misljenje i savjet, klimu moram uzeti u narednih par dana, pa mi je gusto,unaprijed zahvaljujem na odgovorima:)))
Ako je poslovni prostor sa staklenim portalima, preporučujem uz ovu klimu i jednu grijalicu blizu nogu, poslovnice banaka uz multisplit invertere obavezno imaju grijalicu po zaposlenom kad je malo ispod nule...

rovac13

#4744 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Bobi wrote:Rezultat moze biti tačan ili netačan :mrgreen: ...metoda ispravna ili neispravna :mrgreen: .Metoda koju koristi tominjo daje priblizno tačan rezultat :mrgreen:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Mislim da nikom ne treba inzinjer termodinamike da bi skontao da se skuplje grijat na plin nego na toplotnu pumpu :D
aldera

#4745 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

rovac13 wrote:
Bobi wrote:Rezultat moze biti tačan ili netačan :mrgreen: ...metoda ispravna ili neispravna :mrgreen: .Metoda koju koristi tominjo daje priblizno tačan rezultat :mrgreen:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Mislim da nikom ne treba inzinjer termodinamike da bi skontao da se skuplje grijat na plin nego na toplotnu pumpu :D
Poenta nije u tome, već u objektivnosti poredjenja...
Uzet ću svoj bojler, kondenzacijski, optimalno samopodešavanje sa O2 regulacijom, prema sadašnjim BH cijenama, 0,06 KM kWh.

Jedan split inverter, strašnih perfomansi, ali ću ga koristiti kao tipični balkanac, Fan:Hi, 30 stepeni, vlažnost zraka balkanska, minus 8 stepeni, i gle čuda, nije više senzaciolističkih 0,03 KM/kWh već 0,04 -0,05 KM/kWh.

Nisam tvrdio da je plin jeftiniji, već realno poredjenje. Poredite super podešen i racionalno korišten split uredjaj sa nepodešenim neracionalno odabranim i neracionalno korištenim gasnim uredjajem. Ispitivanjima i dugogodišnjim iskustvom iskustvom dokazalo se da je balkan na niskom tehnološkom nivou poznavanja tehnike. Da svedem na jednostavan jezik. 90% gasnih uredjaja nije prilagodjeno korištenju. Zbog zagrijavanja tople vode (barem 12 litara u minuti) koriste se uredjaji od 28 kW. Isti nisu podešeni prema instalaciji, u većini je nemoguće prilagoditi. Ako već na forumu racionalno računate sa 3,5 do 5 kW split uredjaje po stanu (odprilike) zašto ne odaberete split od 18 kW pa da taj kompresorčina malo više struje troši, ono balkanski, ima se može se.

Moj prigovor je samo malo više objektivnosti. Ne poredimo idealno sa katastrofalnim. Plin jeste skuplji, ali 50% računa za plin 90% korisnika plati zbog vlastitog katastrofalnog sistema grijanja.

epeco

#4746 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

aman ljudi wrote:Ljudi help, treba mi klima za grijanje u poslovnom prostoru koji ima 40m2.
Kao prva koja je namjena poslovnog prostora to igra ulogu,koliko ima staklenih stijenki,orijentacija isto poželjna i normalno lokacija?
Ako si gore negdje kontinentala i uzet ću da je kafić u pitanju ispod ASYG24LFCC/AOYG24LFCC ja ne bi išao!

***Najjače mi je ova prva Daikin i još napiše do 50m2 pa puta visina pa je to nekih 120m3 pa pomnoži sa 45 i onda dobiješ u KW iznos koji ti minimalno treba za grijanje u idealnim uvjetima,to niko nema pa onda na to dižeš 10-15% i onda ispadne da ti treba klima od 6KW!
aman ljudi

#4747 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aman ljudi »

Hvala na javljanju ljudi...
Ovako, prostor se nalazi u austrougarskoj kuci, zidovi debljine oko 55 cm, visina 3m, orjentacija jug...oko 8m2 je staklene povrsine, namjena prostora je butik, a lokacija Tz.
Postoji li klima do 1300 km + ugradnja, koja moze pristojno da ugrije taj prostor a da nisu neke najskuplje varijante, jer sada zbog drugih izdataka ne mogu da izaberem neku od 2000+
mozda nesto ovako : http://www.ekupi.ba/Content/Print.aspx?ID=310883 .... ili.... ?
rovac13

#4748 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

-ako i nema izolacije zidovi od 55cm su ok pa nije strasno sto se tice gubitaka,bolje da ima izolacija ali ajde
-8m2 stakla je puno sto povecava toplotne gubitke i to je minus........opet zavisi jel obicno staklo ili je dvostruko ili trostruko low-e
-meni najkriticnije u toj prici je visina 3m........to nikako nije povoljno za grijanje.......to povecava potrebu za toplotom.......sva toplota bjezi gore........ako nije izolovan plafon to je jos gore..........stedeci na klimi moglo bi zafalit snage na nizim vanjskim temperaturama.

Uglavnom sa klimom neces profulat sto se tice ustede struje.

Svaka klima ozbiljnog proizvodjaca ima specifikacije koliko toplote moze daisporuci na +7.....+2......-7......-15*C

Znaci trazis uredjaj od toliko love koliko imas.......a koji nudi najvece kapacitet na -15 npr.........s obzirom da se nece radit o nekom top uredjaju vjerujem da ce na nekim niskim temperaturama zafalit snage.........pa mozes par dana potjerat grijalicu........bolje i to negostalno grijat grijalicama koje trosi 4-5 puta vise nego klima.

Ako uspijes pronaci negdje u bih model "fujitsu 12 leca" to bi mislim bio najbolji omjer ulozeno dobijeno..........kostala je 1200KM.......ali se vise ne proizvodi..........zamijenio ga je model lmca koji je mrvicu skuplji i manje daje snage na niskim temperaturama.

Sretno :-D
aman ljudi

#4749 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aman ljudi »

Hvala puno na odgovoru...probat' cu se snaci :)))
aman ljudi

#4750 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aman ljudi »

Hvala ajvareee :))))
Post Reply