Naravno jer imas obavezu dati zmigavac ako skreces. Da li ti moraš skrenuti, nema veze sa obavezom zmigavca.noviclan wrote:Znaci po ovome mi je zagarantirano 20km sa uracunatim popustom ako ne dam zmigavac iako po horizontalnoj signalizaciji imam mogucnost samo desno da skrenemnemezis wrote:Dozer wrote:Nisu. To je signalizacija. I "starija" je, tj. prioritetnija od vertikalne, tj. znakova.(3) Saobraćajnu/prometnu signalizaciju čine saobraćajni/prometni znakovi (znakovi opasnosti, znakovi izričitih naredbi, znakovi obavijesti i dopunske ploče koje su sastavni dio saobraćajnog/prometnog znaka i koje bliže određuju značenje saobraćajnog/prometnog znaka ukoliko su postavljene), svjetlosni saobraćajni/prometni znakovi, oznake na kolovozu/kolniku i trotoaru/pločniku, te svjetlosne i druge oznake na putu/cesti.
Novčanom kaznom u iznosu od 40,00 KM kaznit će se za prekršaj: Učesnik/sudionik u saobraćaju/prometu koji se ne pridržava ograničenja, zabrana, obaveza/obveza izraženih s pomoću postavljenih saobraćajnih/prometnih znakova, osim saobraćajnih/prometnih znakova ograničenja brzine član/članak 130. stav/stavak 4.
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nemezis
#4726 Re: ZOBS
- Dozer
#4727 Re: ZOBS
Nisam iscitao zakon pa ne mogu nista reci za ovo.... Fakat ne postoji odredba vezana za linije i u slucaju nepostojanja znaka?!nemezis wrote:Ono sto sam htio to sam i rekao. Oznake na kolovozu jesu signalizacija, sto i piše u Zakonu, ali nisu "saobraćajni znakovi" a oosta odredba iz člana 238 kažnjava nepoštovanje saobraćajnih znakova a ne saobraćajne signalizacije niti oznaka na kolovozu.Dozer wrote:Hocete reci da "oznake na kolovozu" nisu signalizacija i da nemaju prednost u odnosu na vertikalne znakove...? OK... Danas je, ocito, svasta moguce...Bila je diskusija o ovome. Ne postoji kazna za prelazak preko pune linije, za nepoštovanje znaka postoji. Ne znam gdje je gomila situacija da nema znaka a puna linija.Po cemu cete se voditi ako nailazite, npr., na znak "zabranjeno preticanje", a "oznake na kolovozu" vam "govore" da je preticanje dozvoljeno (isprekidana linija), i obratno, znak dozvoljava, a linija ne (puna)..?
Ovoga po BiH ima gomila...
- drug_profi
#4728 Re: ZOBS
Predlazem da napravite prekrsaj i da vidite po kojem clanu cete dobiti kaznu.
-
nemezis
#4729 Re: ZOBS
Hm, na osnovu cega si onda dao ovu izjavu?Dozer wrote:Nisam iscitao zakon pa ne mogu nista reci za ovo....
Dozer wrote:Nisu. To je signalizacija. I "starija" je, tj. prioritetnija od vertikalne, tj. znakova.
U zakonu nema kazne za generalno nepoštovanje oznaka na kolovozu.Dozer wrote:Fakat ne postoji odredba vezana za linije i u slucaju nepostojanja znaka?!
- seoBIH
#4730 Re: ZOBS
Mislim da smo jos jednom rasrpavljali zbog ovoga

Na kolovozu u dvije trake, lijeva ima samo znak za pravo, dok desna za desno. Ipak, 5 metara prije toga, ima znak koji kaze da se iz lijeve trake moze desno, iako to nije ocrtano na kolovozu.
Sigurno neko moze naci bolju sliku.

Na kolovozu u dvije trake, lijeva ima samo znak za pravo, dok desna za desno. Ipak, 5 metara prije toga, ima znak koji kaze da se iz lijeve trake moze desno, iako to nije ocrtano na kolovozu.
-
al-em
#4731 Re: ZOBS
Nisu levati nacrtali u lijevoj traci da se moze i pravo i desno, sto je i jedino logicno rjesenje.
Pa tu je uvijek zauzeta lijeva traka jer parkira ta bagra koja ide u zahrdjalu zgradu.
Pa tu je uvijek zauzeta lijeva traka jer parkira ta bagra koja ide u zahrdjalu zgradu.
- drug_profi
#4732 Re: ZOBS
Ustanovili smo da zakon nalaze da signalizacija bude usklađena i tu onda nema prekrsaja jer kako god uradis postupio si po signalizaciji sa licnom pretpostavkom da je po zakonu usklađena nakon sto si prvo uocio vertikalnu signalizaciju.
Odgovornost je na pravnom licu koje je zaduzeno za signalizaciju.
Odgovornost je na pravnom licu koje je zaduzeno za signalizaciju.
-
nemezis
#4733 Re: ZOBS
Je li ovo?seoBIH wrote:Mislim da smo jos jednom rasrpavljali zbog ovoga

- seoBIH
#4734 Re: ZOBS
Nije. Ulica ranije, Kotromaniceva. Neko je postavljao slike na forumu gdje se vidi ova velika tabla gdje je navedeno da skretanje može iz obje trake, a nakon toga na kolovozu samo za pravo. Raja većinom poštuje znak i popuni desnu traku iz koje skreće desno,dok je lijeva traka prazna.
-
nemezis
#4735 Re: ZOBS
Ovo tvoje na slici i ovo sto sam ja postavio je isto. Evo odakle sam gledao.seoBIH wrote:Nije. Ulica ranije, Kotromaniceva. Neko je postavljao slike na forumu gdje se vidi ova velika tabla gdje je navedeno da skretanje može iz obje trake, a nakon toga na kolovozu samo za pravo. Raja većinom poštuje znak i popuni desnu traku iz koje skreće desno,dok je lijeva traka prazna.
https://earth.app.goo.gl/?apn=com.googl ... Mm5kS0QQBQ
- seoBIH
#4736 Re: ZOBS
Ako znaš koja je ulica, možeš Skontati da je na slici raskrsnica na kraju Kotromaniceve, a da fali 5 metara gdje je dodatni znak.
-
nemezis
#4737 Re: ZOBS
seoBIH wrote:Ako znaš koja je ulica, možeš Skontati da je na slici raskrsnica na kraju Kotromaniceve, a da fali 5 metara gdje je dodatni znak.

- Dozer
#4738 Re: ZOBS
Davno sam ja polagao vozacki, po nekim davnim zakonima u kojima su postojale i te stvari.nemezis wrote:Hm, na osnovu cega si onda dao ovu izjavu?Dozer wrote:Nisam iscitao zakon pa ne mogu nista reci za ovo....Dozer wrote:Nisu. To je signalizacija. I "starija" je, tj. prioritetnija od vertikalne, tj. znakova.U zakonu nema kazne za generalno nepoštovanje oznaka na kolovozu.Dozer wrote:Fakat ne postoji odredba vezana za linije i u slucaju nepostojanja znaka?!
-
nemezis
#4739 Re: ZOBS
I ja sam davno, isto je bilo. Evo ZOBS iz SFRJ.Dozer wrote:Davno sam ja polagao vozacki, po nekim davnim zakonima u kojima su postojale i te stvari.nemezis wrote:Hm, na osnovu cega si onda dao ovu izjavu?Dozer wrote:Nisam iscitao zakon pa ne mogu nista reci za ovo....Dozer wrote:Nisu. To je signalizacija. I "starija" je, tj. prioritetnija od vertikalne, tj. znakova.U zakonu nema kazne za generalno nepoštovanje oznaka na kolovozu.Dozer wrote:Fakat ne postoji odredba vezana za linije i u slucaju nepostojanja znaka?!
Član 129. stav 4.

Član 229. stav 1. tačka 33.

-
kakavdanakneiskustvu
-
Throttle
#4741 Re: ZOBS
2KM dnevnica znači
Gdje je onaj sa 80.000 neplaćenih 
-
kakavdanakneiskustvu
#4742 Re: ZOBS
Throttle wrote:2KM dnevnica značiGdje je onaj sa 80.000 neplaćenih
ovo nestvarno izgleda
- purgatorio
#4743 Re: ZOBS
Ne utječe vrijeme za koje je lišen slobode na kaznu, ide 15 dana u tvorza i kad ga puste opet dužan 30 kermiThrottle wrote:2KM dnevnica značiGdje je onaj sa 80.000 neplaćenih
-
kakavdanakneiskustvu
#4744 Re: ZOBS
da nisu objavljene slike ja ne bi nipošto vjerovao da je to istina
-
MAN-lion's coach
#4745 Re: ZOBS
nemezis wrote: I ja sam davno, isto je bilo. Evo ZOBS iz SFRJ.
Član 129. stav 4.
IV - SAOBRAĆAJNA I TURISTIČKA SIGNALIZACIJA, OPREMA PUTA I ZNAKOVI
OVLAŠĆENIH LICA
Član 130.
(1) Javni putevi moraju se obilježiti propisanom saobraćajnom signalizacijom, kojom se
učesnici u saobraćaju upozoravaju na opasnost koja im prijeti na određenom javnom putu ili
dijelu tog puta, stavljaju do znanja ograničenja, zabrane i obaveze kojih se učesnici u
saobraćaju moraju pridržavati i daju potrebna obavještenja za bezbjedno i nesmetano
odvijanje saobraćaja.
(2) Saobraćajnom signalizacijom moraju se obilježiti i opasnosti privremenog karaktera,
naročito one koje nastanu usljed iznenadnog oštećenja ili neprohodnosti puta, kao i
privremena ograničenja i privremene zabrane u saobraćaju i ti znakovi moraju se ukloniti čim
prestanu razlozi zbog kojih su postavljeni.
(3) Saobraćajnu signalizaciju čine saobraćajni znakovi (znakovi opasnosti, znakovi izričitih
naredbi, znakovi obavještenja i dopunske table koje su sastavni dio saobraćajnog znaka i koje
bliže određuju značenje saobraćajnog znaka ukoliko su postavljene), svjetlosni saobraćajni
znakovi, oznake na kolovozu i trotoaru, te svjetlosne i druge oznake na putu.
(4) Učesnici u saobraćaju dužni su da se pridržavaju ograničenja, zabrana i obaveza izraženih
saobraćajnom signalizacijom i da postupe u skladu sa njihovim značenjem.
36) učesnik u saobraćaju koji se ne pridržava ograničenja, zabrana ili obaveza izraženih
pomoću postavljenih saobraćajnih znakova, osim saobraćajnih znakova ograničenja brzine
(član 130. stav (4));
4. Oznake na kolovozu
Član 142
(1) Oznake na kolovozu služe za regulisanje saobraćaja na putevima i za obavještavanje i
vođenje učesnika u saobraćaju.
(2) Oznake na kolovozu mogu da budu postavljene same ili uz druge saobraćajne znakove ako
je potrebno da se značenje tih znakova jače istakne, odnosno potpunije odredi ili objasni.
(3) Oznake na kolovozu čine linije, strelice, natpisi i druge oznake.
(4) Oznake na kolovozu mogu da imaju i reflektujuća svojstva.
Član 143
(1) Oznake na kolovozu postavljaju se na putevima sa savremenim kolovozom.
(2) Na javnom putu van naselja sa savremenim kolovozom za saobraćaj u oba smjera na
kojem postoje samo dvije saobraćajne trake, te trake moraju da budu odvojene
odgovarajućom uzdužnom linijom na kolovozu,na magistralnom putu obilježene i ivičnim
linijama.
-
nemezis
#4746 Re: ZOBS
Šta si htio reći citiranjem mog posta?MAN-lion's coach wrote:nemezis wrote: I ja sam davno, isto je bilo. Evo ZOBS iz SFRJ.
Član 129. stav 4.
IV - SAOBRAĆAJNA I TURISTIČKA SIGNALIZACIJA, OPREMA PUTA I ZNAKOVI
OVLAŠĆENIH LICA
Član 130.
(1) Javni putevi moraju se obilježiti propisanom saobraćajnom signalizacijom, kojom se
učesnici u saobraćaju upozoravaju na opasnost koja im prijeti na određenom javnom putu ili
dijelu tog puta, stavljaju do znanja ograničenja, zabrane i obaveze kojih se učesnici u
saobraćaju moraju pridržavati i daju potrebna obavještenja za bezbjedno i nesmetano
odvijanje saobraćaja.
(2) Saobraćajnom signalizacijom moraju se obilježiti i opasnosti privremenog karaktera,
naročito one koje nastanu usljed iznenadnog oštećenja ili neprohodnosti puta, kao i
privremena ograničenja i privremene zabrane u saobraćaju i ti znakovi moraju se ukloniti čim
prestanu razlozi zbog kojih su postavljeni.
(3) Saobraćajnu signalizaciju čine saobraćajni znakovi (znakovi opasnosti, znakovi izričitih
naredbi, znakovi obavještenja i dopunske table koje su sastavni dio saobraćajnog znaka i koje
bliže određuju značenje saobraćajnog znaka ukoliko su postavljene), svjetlosni saobraćajni
znakovi, oznake na kolovozu i trotoaru, te svjetlosne i druge oznake na putu.
(4) Učesnici u saobraćaju dužni su da se pridržavaju ograničenja, zabrana i obaveza izraženih
saobraćajnom signalizacijom i da postupe u skladu sa njihovim značenjem.36) učesnik u saobraćaju koji se ne pridržava ograničenja, zabrana ili obaveza izraženih
pomoću postavljenih saobraćajnih znakova, osim saobraćajnih znakova ograničenja brzine
(član 130. stav (4));4. Oznake na kolovozu
Član 142
(1) Oznake na kolovozu služe za regulisanje saobraćaja na putevima i za obavještavanje i
vođenje učesnika u saobraćaju.
(2) Oznake na kolovozu mogu da budu postavljene same ili uz druge saobraćajne znakove ako
je potrebno da se značenje tih znakova jače istakne, odnosno potpunije odredi ili objasni.
(3) Oznake na kolovozu čine linije, strelice, natpisi i druge oznake.
(4) Oznake na kolovozu mogu da imaju i reflektujuća svojstva.
Član 143
(1) Oznake na kolovozu postavljaju se na putevima sa savremenim kolovozom.
(2) Na javnom putu van naselja sa savremenim kolovozom za saobraćaj u oba smjera na
kojem postoje samo dvije saobraćajne trake, te trake moraju da budu odvojene
odgovarajućom uzdužnom linijom na kolovozu,na magistralnom putu obilježene i ivičnim
linijama.
- vjeshalica
#4747 Re: ZOBS
govori ti da postoji isto u sadasnjem zobsu kao i u nekadasnjem iz sfrj-a samo ti to ocito neces da citas
-
nemezis
#4748 Re: ZOBS
Jesi li ti uopšte pratio tok diskusije? Znaš li o čemu se priča?vjeshalica wrote:govori ti da postoji isto u sadasnjem zobsu kao i u nekadasnjem iz sfrj-a samo ti to ocito neces da citas
Ja sam na izjavu @Dozera da je nekada bilo drugacije rekao da je i tada bilo isto i postavio sliku iz ZOBS-a iz SFRJ iz kojeg se vidi da ni tada nije bilo kazne za nepoštovanje oznaka na kolovozu kao što je i sada.
Mislim da je to prilično lako shvatiti iz mog posta gdje piše
Samo treba čitati, što ti očito ne radiš.I ja sam davno, isto je bilo. Evo ZOBS iz SFRJ.
-
Dzontra_Volta
#4749 Re: ZOBS
Ne mogu da vjerujem da je izašla izmjena i dopuna Pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na cestama i da nisu izbacili član 155. koji se odnosi na zimsku opremu (samo su izbacili stav koji se odnosi na to da teretna vozila i autobusi moraju imati lopatu i pijesak, pa je sad i ovaj dio u koliziji sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima).
Fakat niđe veze.
Fakat niđe veze.
- vjeshalica
#4750 Re: ZOBS
U kojem smislu?Dzontra_Volta wrote:Ne mogu da vjerujem da je izašla izmjena i dopuna Pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na cestama i da nisu izbacili član 155. koji se odnosi na zimsku opremu (samo su izbacili stav koji se odnosi na to da teretna vozila i autobusi moraju imati lopatu i pijesak, pa je sad i ovaj dio u koliziji sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima).
Fakat niđe veze.
(Oprema za saobraćaj u zimskim uvjetima)
(1) U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na
vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i
moraju je koristiti u uvjetima iz člana 2. ovog Pravilnika
Dakle dužan si imati zimsku opremu i koristiti je u skladu sa uslovima iz člana 2. koji se tada pojave...Član 2.
(Definicija zimskih uvjeta)
Pod zimskim uvjetima saobraćaja na putevima smatra se postojanje najmanje jedne od
sljedećih situacija:
a) kada pada snijeg i hvata se na kolovozu puta,
b) kada na većoj površini kolovoza ima ostataka ugaženog i sleĎenog snijega,
c) kada pada kiša i ledi se na kolovozu ili
d) kada je kolovoz zaleĎen
Jer korištenje i posjedovanje opreme nije isto....