Bášča
Moderator: anex
- Chloe
- Photo mod
#4726 Re: Bášča
@Senći, aferim. Bašta ti super izgleda, mašallah. Meni se činilo da sam grah rijetko posijala, a vidim da je kod tebe i rijeđi. Mislim da ga trebamo sijati gušće. Za ovu godinu od njega nema ništa, bar kod mene.
Kod mene nema nikakvih baji. Nema zlatica, vjerovatno im hladno, a ni ušiju nema, za njih sam se pobrinula nekim biljkama - korovom koji sam ostavila među njima. Juče sam te biljke počupala i odnijela u smeće, jer su bile pretrpane ušima. Šta sad uraditi preventivno?
Kod mene nema nikakvih baji. Nema zlatica, vjerovatno im hladno, a ni ušiju nema, za njih sam se pobrinula nekim biljkama - korovom koji sam ostavila među njima. Juče sam te biljke počupala i odnijela u smeće, jer su bile pretrpane ušima. Šta sad uraditi preventivno?
- Senći
#4727 Re: Bášča
Hvala kladušanko. Grah ne trebaš saditi gušće ni ti ni ja kad se razraste onda to bude taman najljepše.kladusanka wrote:@Senći, aferim. Bašta ti super izgleda, mašallah. Meni se činilo da sam grah rijetko posijala, a vidim da je kod tebe i rijeđi. Mislim da ga trebamo sijati gušće. Za ovu godinu od njega nema ništa, bar kod mene.
- Chloe
- Photo mod
#4728 Re: Bášča
Nema na čemu. Možda bi trebalo biti kako je najljepše ali nije prilika, bar kod mog graha. Umjesto da raste, on se smanjiva.Senći wrote:Hvala kladušanko. Grah ne trebaš saditi gušće ni ti ni ja kad se razraste onda to bude taman najljepše.kladusanka wrote:@Senći, aferim. Bašta ti super izgleda, mašallah. Meni se činilo da sam grah rijetko posijala, a vidim da je kod tebe i rijeđi. Mislim da ga trebamo sijati gušće. Za ovu godinu od njega nema ništa, bar kod mene.
-
Ratarka
#4729 Re: Bášča
majke mi malo je falilo da se rasplacem, u plasteniku sam otkrila i treci veliki mravinjak kao i dva mala. pa dobro od cega te nemani pouzdano bjeze? cimet im nista nije naskodio 
- Senći
#4730 Re: Bášča
Kupi biotoll NEO-PERMIN to je prah u bočici 100 grama, napraši po mravinjacima nema šanse da opstanu.Ratarka wrote:majke mi malo je falilo da se rasplacem, u plasteniku sam otkrila i treci veliki mravinjak kao i dva mala. pa dobro od cega te nemani pouzdano bjeze? cimet im nista nije naskodio
Danas sam bio u Hadžićima imao sam kanticu alica (trešanja) i kažemo ja i hanuma da znamo gdje je Ratarkina bašta da joj ih ostavimo u plastenik ali neznadosmo
-
Ratarka
#4731 Re: Bášča
e fala i na prvom i na drugom, ko da ste i ostaviliSenći wrote:Kupi biotoll NEO-PERMIN to je prah u bočici 100 grama, napraši po mravinjacima nema šanse da opstanu.Ratarka wrote:majke mi malo je falilo da se rasplacem, u plasteniku sam otkrila i treci veliki mravinjak kao i dva mala. pa dobro od cega te nemani pouzdano bjeze? cimet im nista nije naskodio
Danas sam bio u Hadžićima imao sam kanticu alica (trešanja) i kažemo ja i hanuma da znamo gdje je Ratarkina bašta da joj ih ostavimo u plastenik ali neznadosmo
- Senći
#4732 Re: Bášča

Ratarka evo slika tog proizvoda protiv mrava.
- Mu'min
#4733 Kako se kutarisati mrava?
Ratarka
jedna od opcija je i onaj "hotel" za mrave što raja kupuje za kuću/stan. Ko kanka šibica izgleda sa rupicom.
Mravi uđu unutra jer im miriše uzme kruglicu i odnese je u mravinjak, tako se pogoste i BUM.
Tako smo mi rješili mrave u stanu koji su se počeli penjati od nekud. Koliko se sjećam to smo kupili u OBI-u.
To stavi kraj mravinjaka.
jedna od opcija je i onaj "hotel" za mrave što raja kupuje za kuću/stan. Ko kanka šibica izgleda sa rupicom.
Mravi uđu unutra jer im miriše uzme kruglicu i odnese je u mravinjak, tako se pogoste i BUM.
Tako smo mi rješili mrave u stanu koji su se počeli penjati od nekud. Koliko se sjećam to smo kupili u OBI-u.
To stavi kraj mravinjaka.
-
Ratarka
#4734 Re: Bášča
senci, kupila sam iz ove iste linije ali se zove biocid, na njemu je naznaceno da nema stetno dejstvo na zivotinje ni na ljude, pa mi je djelovalo manje agresivno. vidjecemo hoce li fercerat, ako ne vidjecemo... posula sam i so na dva mala, mozda ona bude imala smisla, pojma nemam ali da je razocarujuce - jeste, prosirili su se nemogucom brzinom na sve strane! kad sam sklonila najlon jagodama, ukazao se prizor koji od panike nisam mogla ni da slikam, strasno, mozda je fol u tome sto nemam kap po kap nego zaljevam kantom... mumine, ne stigoh danas do obi-ja, ako ovo ne upila idem da trazim iks tih kucica, a ako ni to ne upali - odustajem od plastenika.
- Senći
#4735 Re: Bášča
Ratarka nema odustajanja ti si plastenik napravila sebi a ne mravima boritćemo se svim sredstvima ima da napuste tvoj plastenik

-
Ratarka
#4736 Re: Bášča
ma jesam, al okupatori zauzeli, nadmocniji su sto brojcano sto zubatoSenći wrote:Ratarka nema odustajanja ti si plastenik napravila sebi a ne mravima boritćemo se svim sredstvima ima da napuste tvoj plastenik![]()
-
Ratarka
#4737 Re: Bášča
braj mrava na porsinama mravinjaka je nesto malji, ali dublje ih je isto, moracu ipak nesto jace da uporijebim 
zato šparadajz ima prvi plodic, dva u plasteniku i jdan vani, mikro mali su ali su proisutni
a papreke u plasteniku imaju pupoljke, prije nego su uopste napravile neke krosnjice da bih mogla a pinciram, tako da sad nemam pojma sta sa njima, ali me pupoljci jako raduju
mrkva mi je definitivno pregusta koliko se ostavi biljcica na duzni metar?
zato šparadajz ima prvi plodic, dva u plasteniku i jdan vani, mikro mali su ali su proisutni
a papreke u plasteniku imaju pupoljke, prije nego su uopste napravile neke krosnjice da bih mogla a pinciram, tako da sad nemam pojma sta sa njima, ali me pupoljci jako raduju
mrkva mi je definitivno pregusta koliko se ostavi biljcica na duzni metar?
-
bizet
#4738 Re: Bášča
idu visnje...zanima me kako vi pravite sok od visanja, mozda pekmez ili visnjevacu?
ja sam do sad pravila sok tako sto operem visnje, pospem secerom (odokativnom metodom vec godinama), izmjesam i ostavim preko noci...sutra na platu tek nekih 5 min. kuhanja i u vruce flase i toje to
danas citam recepte na netu, svi mahom stavljaju limuntos, neki i konzervans ( ja ne znam ni sta je konzervans, mojsok od visnje u frizideru normalno doceka sljedecu sezonu)...ima par varijanti soka, mozda najzanimljiviji nekuhani, ali meni izgleda veca zavrzlama napraviti, a ne mogu se navaliti na kosti zeni koja me cuva
takodje procitah za visnje u rumu...ja sam pravila visnjevacu zadnjih godina, da li je neko probao praviti u rumu?...kakav je okus?...isplati li se?...visnjevaca znam da se isplati, par litara sto napravim pukne za cas...ko god dodje samo to trazi
kako vi pravite pekmez?...ja ga nisam pravila, trop koji ostane sam povremeno znala smjestiti u tegle (ne sav, dosta tegla - dvije) i cisto da se moze napraviti kolac zimi, bude super i ja sam ga znala sebi "namazati" sa puterom mmmmmm...ali mozda da ove godine napravimo bar teglu pekmeza kako treba
da cujem kako radite vi sa visnjama?
ja sam do sad pravila sok tako sto operem visnje, pospem secerom (odokativnom metodom vec godinama), izmjesam i ostavim preko noci...sutra na platu tek nekih 5 min. kuhanja i u vruce flase i toje to
danas citam recepte na netu, svi mahom stavljaju limuntos, neki i konzervans ( ja ne znam ni sta je konzervans, mojsok od visnje u frizideru normalno doceka sljedecu sezonu)...ima par varijanti soka, mozda najzanimljiviji nekuhani, ali meni izgleda veca zavrzlama napraviti, a ne mogu se navaliti na kosti zeni koja me cuva
takodje procitah za visnje u rumu...ja sam pravila visnjevacu zadnjih godina, da li je neko probao praviti u rumu?...kakav je okus?...isplati li se?...visnjevaca znam da se isplati, par litara sto napravim pukne za cas...ko god dodje samo to trazi
kako vi pravite pekmez?...ja ga nisam pravila, trop koji ostane sam povremeno znala smjestiti u tegle (ne sav, dosta tegla - dvije) i cisto da se moze napraviti kolac zimi, bude super i ja sam ga znala sebi "namazati" sa puterom mmmmmm...ali mozda da ove godine napravimo bar teglu pekmeza kako treba
da cujem kako radite vi sa visnjama?
- Chloe
- Photo mod
#4739 Re: Bášča
Ove godine ću se hvaliti sa krompirom.

Od moga graha nema ništa. Da li bi se mogao presijati, je li kasno za to? Ili imate ideju šta ubaciti između tih suhi biljkica da bašta ne izgleda onako ružnu i tužno.

Od moga graha nema ništa. Da li bi se mogao presijati, je li kasno za to? Ili imate ideju šta ubaciti između tih suhi biljkica da bašta ne izgleda onako ružnu i tužno.
-
daddo_
#4740 Re: Bášča
kladusanka wrote:Ove godine ću se hvaliti sa krompirom.![]()
Sad pitanje kao da sam pravi pocetnik. Kako znam da je krompir spreman za vadjenje???
Da li neko zna gdje se mogu kupiti zastitne kaske i naocale za prskanje pesticidima??
pozz
- Chloe
- Photo mod
#4741 Re: Bášča
@Daddo_ , meni su rekli poslije cvjetavanja da mogu vaditi krompir. Ja sam par lozica počupala, i uživala u ručku od mladog krompira. 
-
kerima1
#4742 Re: Bášča
Kladusanka misljenja sam da ga posijes tu pored tih suhih biljcica graha i stici ces ga do jeseni ubrati u krupnom zrnu,ali ne suhom,nego za zamrzivaca.
- Chloe
- Photo mod
#4743 Re: Bášča
Bolje išta nego ništa. Bašta je nagnjojita, uloženo je i novca i truda, šteta da ta površina ostane neiskorištena. Vrijeme je još nestabilno, zemlja vlažna, a sve toplije, mislim da bi brzo isklijao, a nema veze što ću ga morati čuvati u zamrzivaču. To ću danas aBd odraditi.kerima1 wrote:Kladusanka misljenja sam da ga posijes tu pored tih suhih biljcica graha i stici ces ga do jeseni ubrati u krupnom zrnu,ali ne suhom,nego za zamrzivaca.
Hvala @kerima1.
-
kerima1
#4744 Re: Bášča
Bas zato sto je godina kisovita imas sansu ponoviti,a taj suhonja od graha je gotov nema nista od njega.nije samo grah presijavati opcija,mozes i karnisone krastavce za kiseljenje sad im vakat za sijanja,te ubrzo ces moci razne repe,rasaditi paradajza,paprika,sta god tutnes u zemlju dobro ce doci sto kazes ulozeno je dosta u zemlju.
-
Ratarka
#4745 Re: Bášča
kladusanka, ja ti nisam mjerodavna ali sam procitala na vise mjesta da grah nije bas odusevljen nagnojenom zemljom, ja sam sijala isto sve redom (u namjeri da trosim sve kao buraniju), ali i meni pocinje da svijetli, poneka samo je lijepo zelena biljcica....
ako mi se pocne susiti ja cu posijati krastavice ili tikve ili tako nesto, a grah dogodine samo negdje gdje ne budemo stavljali djubrivo.
a mozda se javi neko ko vise zna o tome...
ako mi se pocne susiti ja cu posijati krastavice ili tikve ili tako nesto, a grah dogodine samo negdje gdje ne budemo stavljali djubrivo.
a mozda se javi neko ko vise zna o tome...
- Chloe
- Photo mod
#4746 Re: Bášča
Odustala sam od graha. Ono što ima zelenih strukova, sprema se za cvatnju. Sve je to jadno, pa kako bude. Nešto malo sam ubacila mahuna (buranije) i ostalo popuniti sa nekim kupusarkama ili šta već budem imala.
Danas sam pročitala da je prašak za pecivo dobar borac protiv mrava. I nisam znala, valjda mravi "dovlače" uši na biljke.
Danas sam pročitala da je prašak za pecivo dobar borac protiv mrava. I nisam znala, valjda mravi "dovlače" uši na biljke.
-
Ratarka
#4747 Re: Bášča
ma ne znam vise ko je koga "doveo", ali sam odlucila da ih potamanim, pa ovako ili onako, ovo vec postaje frustrirajuce - danas sam nabavila neko trece sredstvo protiv mrava, ujutro cu sa tim da pospem, zlo mi je vec...... paprike su pocele da bacaju cvijet, iako su bas male radtom, a sa svih strana se pojavljuju mravi i razne vrste vaskikladusanka wrote:Odustala sam od graha. Ono što ima zelenih strukova, sprema se za cvatnju. Sve je to jadno, pa kako bude. Nešto malo sam ubacila mahuna (buranije) i ostalo popuniti sa nekim kupusarkama ili šta već budem imala.![]()
sad si me zbunila sa tim grah/mahuna, zar ne bude sve prvo mahuna pa kada ostavis da zrije grah? na kesicama koje sam kupovala uglavnom je pisalo "za grah i mahunu" nijednu nemam da na njoj pise ekspplicitno jedno ili drugo
-
safran
#4748 Re: Bášča
Vidiš, ni ja ne znam šta je u stvari grah. I ja sadim buraniju pa ako je uhvatim mladu onda je buranija a ako mi prezri ostavim je da dozri do kraja i to pakujem u zamrzivač. Jedne godine sam pokušala to osušiti - aiiiii, to se nije dalo skuhati nikako. Kladušanko - koje sjeme je baš grah?Ratarka wrote:ma ne znam vise ko je koga "doveo", ali sam odlucila da ih potamanim, pa ovako ili onako, ovo vec postaje frustrirajuce - danas sam nabavila neko trece sredstvo protiv mrava, ujutro cu sa tim da pospem, zlo mi je vec...... paprike su pocele da bacaju cvijet, iako su bas male radtom, a sa svih strana se pojavljuju mravi i razne vrste vaskikladusanka wrote:Odustala sam od graha. Ono što ima zelenih strukova, sprema se za cvatnju. Sve je to jadno, pa kako bude. Nešto malo sam ubacila mahuna (buranije) i ostalo popuniti sa nekim kupusarkama ili šta već budem imala.![]()
sad si me zbunila sa tim grah/mahuna, zar ne bude sve prvo mahuna pa kada ostavis da zrije grah? na kesicama koje sam kupovala uglavnom je pisalo "za grah i mahunu" nijednu nemam da na njoj pise ekspplicitno jedno ili drugo
I samo da raportiram radi ove Ratarke koja implicira da namjerno planiram derneke na sunčane vikende: jučer posadila raštiku, brokulu i prokulice; sin br. 1 pokupio zlatice sa krompira (izgleda da mi je svaka kriška nikla) - ima još dosta jaja - šta sam našla sklonila sam. Poskidala natruhle tikvice sa vriježa - ima dosta finih zametaka - još koji dan i biće tikvica.
Na paradajzima ima plodova
Luk se ne vidi od korova - plijevila sam ali nije mi kakav učinak a onda je sin br. 2 oplijevljeni luk ugazio nogama. Ubiće ga mati.
Koke su mi prestale jesti jaja pa sada opet imamo jaja ali mi je jedna ćurka u strašnoj depresiji.
-
Ratarka
#4749 Re: Bášča
da se razumijemo u startu - nece njega mati ubiti, on je samo okolo hodao a niko ga nije razumiiiio!safran wrote:Vidiš, ni ja ne znam šta je u stvari grah. I ja sadim buraniju pa ako je uhvatim mladu onda je buranija a ako mi prezri ostavim je da dozri do kraja i to pakujem u zamrzivač. Jedne godine sam pokušala to osušiti - aiiiii, to se nije dalo skuhati nikako. Kladušanko - koje sjeme je baš grah?Ratarka wrote:ma ne znam vise ko je koga "doveo", ali sam odlucila da ih potamanim, pa ovako ili onako, ovo vec postaje frustrirajuce - danas sam nabavila neko trece sredstvo protiv mrava, ujutro cu sa tim da pospem, zlo mi je vec...... paprike su pocele da bacaju cvijet, iako su bas male radtom, a sa svih strana se pojavljuju mravi i razne vrste vaskikladusanka wrote:Odustala sam od graha. Ono što ima zelenih strukova, sprema se za cvatnju. Sve je to jadno, pa kako bude. Nešto malo sam ubacila mahuna (buranije) i ostalo popuniti sa nekim kupusarkama ili šta već budem imala.![]()
I samo da raportiram radi ove Ratarke koja implicira da namjerno planiram derneke na sunčane vikende: jučer posadila raštiku, brokulu i prokulice; sin br. 1 pokupio zlatice sa krompira (izgleda da mi je svaka kriška nikla) - ima još dosta jaja - šta sam našla sklonila sam. Poskidala natruhle tikvice sa vriježa - ima dosta finih zametaka - još koji dan i biće tikvica.
Na paradajzima ima plodova![]()
Luk se ne vidi od korova - plijevila sam ali nije mi kakav učinak a onda je sin br. 2 oplijevljeni luk ugazio nogama. Ubiće ga mati.![]()
Koke su mi prestale jesti jaja pa sada opet imamo jaja ali mi je jedna ćurka u strašnoj depresiji.
to sto ste zapostavili ama malo dijete kao sto sam ja nazovi velke zapostavila nema opravdanja, bio luk ili stenad, pa sve jesu li jedni gazali luk a drugi keceve - nemoooooj na djecu, a posebno u recenici na mene na neki nacin nakacenoj
elem, odakle ti zlatice? kod nad ima vaski na izvoz, ima ih ama iks sorti, mrava, letaca - svega. patlidzan skoro krepo
ali zlatice jok (btw. ovaj vikend garant nesto imas, sunce su nacrtali
p.s.kako misli koke jedu jaja? a ja skontala da kokosinjac napravim kad sam vec ovdje na dezuri... sto jedu jaja???
-
safran
#4750 Re: Bášča
Hoćeš da ti pošaljem zlatica?
Vaške mi ne trebaš slati - imam svoje. Imam i onih crnih buba što preferiraju buraniju i kupušnjače. Čak sam na jedan mravinjak naletila - sjetila sam te se.
Koke su uredno nosile jaja i nisu ih jele dok nije nastupio sukob u kokošinjcu. Potukli se ćuran i ćurke sa pijetlom. Pijetao jedva živu glavu izvukao. Tada je prvi put došlo do razbijanja jaja i pretpostavljamo da su tada probale i da im se svidjelo. Onda je nekih 15-ak dana nastupilo namjerno razbijanje i ispijanje jaja. Pripremali smo se za sistemsko ispitivanje osumnjičenih kokoši i eliminaciju onih kojima se dokaže devijantno ponašanje. Onda im je muž nešto promijenio u konstrukciji kutije za leženje i zadnjih nekoliko dana su jaja opet na broju.
Koke su uredno nosile jaja i nisu ih jele dok nije nastupio sukob u kokošinjcu. Potukli se ćuran i ćurke sa pijetlom. Pijetao jedva živu glavu izvukao. Tada je prvi put došlo do razbijanja jaja i pretpostavljamo da su tada probale i da im se svidjelo. Onda je nekih 15-ak dana nastupilo namjerno razbijanje i ispijanje jaja. Pripremali smo se za sistemsko ispitivanje osumnjičenih kokoši i eliminaciju onih kojima se dokaže devijantno ponašanje. Onda im je muž nešto promijenio u konstrukciji kutije za leženje i zadnjih nekoliko dana su jaja opet na broju.