Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefff

#4726 Re: Slike starog Sarajeva

Post by jefff »

quarterback wrote:nevjerovatne fotke... :thumbup:
Da, Trebević se vidi u gornjem desnom uglu.
zikamu

#4727 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Image

1895. - Latinska cuprija (elektricni tramvaj tek poceo sa radom). :)
Ripicipi

#4728 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Ripicipi »

My hood :D
Image
zikamu

#4729 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Ripicipi wrote:My hood :D
Image
Da su uslikali samo malo vise desno vidio bi se i "Muppet". :D
Banksy

#4730 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

zikamu wrote:Image

1895. - Latinska cuprija (elektricni tramvaj tek poceo sa radom). :)

Kakva slika! :thumbup:
zikamu

#4731 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Image

Na ovoj imamo cak i datum - 18. septembra, 1898. :)
Banksy

#4732 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Miholjsko ljeto ...
Potoklinica

#4733 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Potoklinica »

zikamu wrote:
Ripicipi wrote:My hood :D
Image
Da su uslikali samo malo vise desno vidio bi se i "Muppet". :D
Predivna kolorizirana razglednica Čobanije. Ali i onda su se dešavale štamparske greške, pa je navedena godina 1804. Vjerovatno se radi o 1904. g. jer je uzana pruga Sarajevo – Višegrad puštena je u saobraćaj 4. jula 1906. godine ( ... vidljiv je Eiffelov most u Gaju na kraju ulice Čobanija). Osim toga 1804. g. nije bilo "njemačkog jezika" na prostorima BiH. Zbog ove greške, razglednica bi mogla imati dodatnu vrijednost. Izvinjavam se ako cjepidlačim, ali 100 godina u životu jednog grada poput Sarajeva nije mali period.
Banksy

#4734 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

baška što je prva foto ikad iz 1825 ...
zikamu

#4735 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Banksy wrote:baška što je prva foto ikad iz 1825 ...
:thumbup: :D
Potoklinica

#4736 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Potoklinica »

Iako nije dio grada, Bjelašnica je oduvijek bila destinacija koja se vezivala za Sarajevo. Ova planina vidljiva je iz većeg dijela Sarajeva, a pogotovo je lijepo vide oni koji stanuju u višim sjevernim padinskim dijelovima. Ideju o osnivanju opservatorije na vrhu Bjelašnice pokrenuli su bivši direktor ”Centralanstalt za Meteorologie und Erdmagnetismus”, Julius Hann, i utemeljitelj meteorološke službe u BiH, Filip Ballif. Sa radom je počela 1. augusta 1894. g. i radila je neprekidno do 1941 godine, kada je u ratu uništena.

Image

Na istim temeljima je 1952. godine izgrađena nova zgrada opservatorije, koja je bila u funkciji sve do 1992. godine, kada je usljed ratnih dejstava ponovo došlo do prekida rada koji je trajao punih sedam godina. U novembru mjesecu 1999. godine meteorološka stanica na vrhu Bjelašnice je, po treći put u svojoj povijesti svečano puštena u rad.

Image

Davne 1912. godine putopisac i ljubitelj prirode Rudolf barun Maldini Wildenhainski napravi zapis o Bjelašnici:

„... Bijaše samo uz tešku muku moguće da se anemometar, usprkos inju i olujama, kroz godinu dana izdrži u pravilnom radu. To je pošlo za rukom godine 1898. Najveći maksimum vjetra, koji ovdje uvijek pušu i koji se je opazio na Bjelašnici, bijaše 205 km na sat i taj orkan, koji je 1.travnja 1898. godine projurio nad grbinom Bjelašnice, tako je tresao observatorijem, da se je pazitelj morao skloniti u cisternu. Vjetar je vijao drvljem i kamenjem po zraku i valjao ih sobom. Tijekom cijele te godine 1898. vladaše tišina samo 21 sat. Silne kišne i snježne oborine iznose u tim visinama do tri metra na godinu, dakle dvostruko spram nastavanih krajeva Bosne. To su ujedno najveće oborine, koje se izmjeriše u Europi. Ne prođe ni jedan mjesec, a da nebi snježilo, a za zimskih vijavica nagomila se tu snijeg na nekim mjestima do dvadeset, a i više metara.“
Org

#4737 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Org »

Image
Bare 60ih
zateznistub

#4738 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zateznistub »

Došao dedo da mi munta nanu, skenderija 1930 i neka

Image

druga nana i dedo mensčini negdje kod danasnjeg bbi centra

Image
Nekako s proljeća

#4739 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Nekako s proljeća »

Image
Nekako s proljeća

#4740 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Nekako s proljeća »

1955
Image
__Phoenix__

#4741 Re: Slike starog Sarajeva

Post by __Phoenix__ »

Bila je sinoć ako se ne varam na TVSA emisija o Vancašu, ima li se to negdje pogledati online?
hrasno

#4742 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Potoklinica gdje su slike fudbalera i timova. Zamoljen sam od momka koji radi site http://www.exyufudbal.in.rs/ da mu se jave ljudi koje imaju dostupne informacije za fudbal u Sarajevu prije drugog rata jer momku trebaju neki rezultati da zavrsi site. I ako neko ima slike Sašk-a i Slavije da mu posalje na mail [email protected] se zahvaljuje. I ako nekog od vas zanima fudbal u Sarajevo on ce sa vama rado podjeliti sve informacije inace je momak enciklopedija fudbala za prostor bivse Jugoslavije.
bumerangss

#4743 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bumerangss »

__Phoenix__ wrote:Bila je sinoć ako se ne varam na TVSA emisija o Vancašu, ima li se to negdje pogledati online?
Da imas Moja TV mogao bi gledati kad hoces :D
__Phoenix__

#4744 Re: Slike starog Sarajeva

Post by __Phoenix__ »

bumerangss wrote:
__Phoenix__ wrote:Bila je sinoć ako se ne varam na TVSA emisija o Vancašu, ima li se to negdje pogledati online?
Da imas Moja TV mogao bi gledati kad hoces :D
Čekam da Telemach kupi BH Telekom hahaha
Potoklinica

#4745 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Potoklinica »

hrasno wrote:Potoklinica gdje su slike fudbalera i timova. Zamoljen sam od momka koji radi site http://www.exyufudbal.in.rs/ da mu se jave ljudi koje imaju dostupne informacije za fudbal u Sarajevu prije drugog rata jer momku trebaju neki rezultati da zavrsi site. I ako neko ima slike Sašk-a i Slavije da mu posalje na mail [email protected] se zahvaljuje. I ako nekog od vas zanima fudbal u Sarajevo on ce sa vama rado podjeliti sve informacije inace je momak enciklopedija fudbala za prostor bivse Jugoslavije.
Nisam zaboravio. Javit ću se na dati mail. Imam nešto slika SAŠK-a i Slavije. Usput bio sam danas na vrhu ulice Vrbanjuša odakle je W. Tausch snimio predivnu sliku na kojoj se u pozadini vidi Trebević kakav je izgledao između dva svjetska rata. Ostao sam razočaran jer je i sa lijeve i sa desne strane ulice niklo bezbroj velikih kuća, tako da je danas nemoguće snimiti fotografiju za poređenje (možda da bi pomogao dron). Zato ova fotografija ima još veću vrijednost jer je neponovljiva, pa makar se radilo samo o poređenju. Evo kako to danas izgleda.

Image
muha_sa

#4746 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Potoklinica wrote:
hrasno wrote:Potoklinica gdje su slike fudbalera i timova. Zamoljen sam od momka koji radi site http://www.exyufudbal.in.rs/ da mu se jave ljudi koje imaju dostupne informacije za fudbal u Sarajevu prije drugog rata jer momku trebaju neki rezultati da zavrsi site. I ako neko ima slike Sašk-a i Slavije da mu posalje na mail [email protected] se zahvaljuje. I ako nekog od vas zanima fudbal u Sarajevo on ce sa vama rado podjeliti sve informacije inace je momak enciklopedija fudbala za prostor bivse Jugoslavije.
Nisam zaboravio. Javit ću se na dati mail. Imam nešto slika SAŠK-a i Slavije. Usput bio sam danas na vrhu ulice Vrbanjuša odakle je W. Tausch snimio predivnu sliku na kojoj se u pozadini vidi Trebević kakav je izgledao između dva svjetska rata. Ostao sam razočaran jer je i sa lijeve i sa desne strane ulice niklo bezbroj velikih kuća, tako da je danas nemoguće snimiti fotografiju za poređenje (možda da bi pomogao dron). Zato ova fotografija ima još veću vrijednost jer je neponovljiva, pa makar se radilo samo o poređenju. Evo kako to danas izgleda.

Image
:thumbup:
neka ih na jednom mjestu

Image
hrasno

#4747 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Zahvaljujem ti se potoklinica u njegovo ime... Ako ti se bude dalo posalji meni slike na private da ne zamaramo ljude fudbalskim slikama ipak je tema o starom Sarajevu. Hvala jos jednom
Potoklinica

#4748 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Potoklinica »

Hrasno, OK. Šaljem za dan, dva dok izdvojim.

Muha_sa hvala za dodavanje.
muha_sa

#4749 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

hrasno wrote:Zahvaljujem ti se potoklinica u njegovo ime... Ako ti se bude dalo posalji meni slike na private da ne zamaramo ljude fudbalskim slikama ipak je tema o starom Sarajevu. Hvala jos jednom
:-)

podjelite to s nama na ovoj temi :-D da vidimo slike klubova birvaktilskog Sarajeva :-D
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#4750 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Woody »

Evo, da ja počnem:

Image

Image

I... nije baš "fusbal", ali je vrijedno pomenuti:

Image

Vaterpolo klub "Mladost", Sarajevo: utakmica na Bentbaši ;-)
Post Reply