Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
drugi_profil

#4726 Re: Evolucija

Post by drugi_profil »

Vjeruje li novi papa u evoluciju?

Bilo bi interesantno sad cuti Mikajla kako osporava vatikanski zvanicni stav, ili ga proglasava obsolentnim.

Za one koji ne znaju sta znaci ova glupava rijec: oboslent (njem.) - zastario.
Princip kada govornik koristi nepotrebne strane rijeci da zbuni publiku (galeriju u ovom slucaju :lol: ) i skrene paznju sa besmislica koje govori
odr0n

#4727 Re: Evolucija

Post by odr0n »

"Štaviše, to je dovelo do razvoja koncepta naučnog naturalizma, ideje da sav materijalni svijet i svi fenomeni oko nas mogu biti objašnjeni bez pozivanja na nekog "arhitektu" ili "nadzornika". Svi dokazi trenutno ukazuju na to i sve dok nauka ne otkrije bilo kakvu naznaku natprirodnog miješanja (što još uvijek nije)"

Čekamo da na vrbi rodi grožđe. :lol:
statixx

#4728 Re: Evolucija

Post by statixx »

Inteligentni dizajner na djelu.....specijalno za mihajla...

http://www.frequency.com/video/zebra-ki ... i/63089568
harač

#4729 Re: Evolucija

Post by harač »

statixx wrote:Inteligentni dizajner na djelu.....specijalno za mihajla...

:shock:
Cybernetic

#4730 Re: Evolucija

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 15:25, edited 1 time in total.
chengaba

#4731 Re: Evolucija

Post by chengaba »

statixx wrote:Inteligentni dizajner na djelu.....specijalno za mihajla...

:shock: :shock:

Nije ovo za pred spavanje :shock:
minjonja

#4732 Re: Evolucija

Post by minjonja »

nemoj da otvaram link, ne svidja mi se naziv :( o cemu se tacno radi, osim krvavih slika?
NIN

#4733 Re: Evolucija

Post by NIN »

minjonja wrote:nemoj da otvaram link, ne svidja mi se naziv :( o cemu se tacno radi, osim krvavih slika?
Bolje i ne otvaraj. Radi se kako i pise u linku i ne vidim nikakvu konkretnu vezu s temom osim eksplicitnog prikaza lanca prehrane u prirodi ili, recimo, kako za prezivljavanje nije potrebna sposobnost per se nego i dosta srece.
Requiem4aDream

#4734 Re: Evolucija

Post by Requiem4aDream »

Moze li neko preporuciti kvalitetan dokumentarac na ovu temu?
odr0n

#4735 Re: Evolucija

Post by odr0n »

Requiem4aDream wrote:Moze li neko preporuciti kvalitetan dokumentarac na ovu temu?
http://www.cassiopeiaproject.com/videos2.php (odlični dokumentarci ne samo u vezi Evolucije nego i ostalih naučnih stvari)
Skeptic604

#4736 Re: Evolucija

Post by Skeptic604 »

(Collector604 ovdje)

NIN moze li jedan mali offtopic :D

Samo bih htjeo da pozdravim staru raju sa teme evolucije,nije me dugo bilo,a kako ce me bit kad sam dobio ban 8-)

Pozdravljam Chisum-a, Statix-a, GAU8-cu, Bušman-a, Fatamorgana-u, VerticalHairFactor-a, Chengaba, Ja71 i ostale...

:bih: :thumbup:
Ludzak

#4737 Re: Evolucija

Post by Ludzak »

Ne ne mogu nikako vjerovat u evoluciju. Vise mi je logicnije da nas je Stvoritelj stvorio. Evo zbog cega to kazem, mozete se slagat ili ne. Nije moguce da je atmosfera sastavljena od tacno definisanih gasova npr kisika, CO2 ili nekih drugih, da bi ziva bica mogla zivjet. Zar je moguce da sve planete u kosmosu imaju svoju trajektoriju po kome se krecu oko Sunca, a da se ne sudare. Recite da li je logicno da je svemir nastao od Velikog praska? Meni nije ! :-D
drugi_profil

#4738 Re: Evolucija

Post by drugi_profil »

Kako ba svi dodjete na ovu temu i hocete da vam neko objasnjava nesto sto ste trebali shvatiti u osnovnoj skoli.

Mi smo prilagodjeni omjeru gasova na ovoj planeti. Prije milijardu godina, vjerovatno ne bi mogli disati zemaljsku atmosferu.
Planete imaju svoje orbite jer je sistem star 4,5 milijarde godina i sve sto nije imalo stabilnu orbitu vec se skrsilo ili otplovilo u prostor. Dokaz tim kataklizmickim sudarima su i nas Mjesec i Marsovi mjeseci, te asteroidni pojas. Osni nagib zemlje je takodje posljedica jednog takvog sudara.

Ne traebas nista vjerovati. Trebas uciti i znati. Vjeri nema mjesta u nauci. Mozda se sutra dokaze da je kosmos nastao na neki drugi nacin, ali za sad je Big Bang najvjerovatnija teorija koja se sve vise dokazuje.

Naravno da ne znamo sve i da postoji mnogo nejasnih stvari. Mi ne zurimo da to popunimo sa pricama o stvoritelju. Vremenom cemo saznati istinu. Vjerovatno u narednim godinama shvatimo i tamnu materiju i time se priblizimo razrjesenju cijele misterije.
odr0n

#4739 Re: Evolucija

Post by odr0n »

Ludzak wrote:Ne ne mogu nikako vjerovat u evoluciju. Vise mi je logicnije da nas je Stvoritelj stvorio. Evo zbog cega to kazem, mozete se slagat ili ne. Nije moguce da je atmosfera sastavljena od tacno definisanih gasova npr kisika, CO2 ili nekih drugih, da bi ziva bica mogla zivjet. Zar je moguce da sve planete u kosmosu imaju svoju trajektoriju po kome se krecu oko Sunca, a da se ne sudare. Recite da li je logicno da je svemir nastao od Velikog praska? Meni nije ! :-D
Ne možeš vjerovati, a dok si pisao taj post, sjedio si na zakržljalom repu? :-)

Image
NIN

#4740 Re: Evolucija

Post by NIN »

drugi_profil wrote:Mi smo prilagodjeni omjeru gasova na ovoj planeti. Prije milijardu godina, vjerovatno ne bi mogli disati zemaljsku atmosferu.
Tacno tako. Zemljina atmosfera je ovakva tek odnedavno u odnosu na starost planete.
fatamorgana

#4741 Re: Evolucija

Post by fatamorgana »

Skeptic604 wrote:(Collector604 ovdje)

NIN moze li jedan mali offtopic :D

Samo bih htjeo da pozdravim staru raju sa teme evolucije,nije me dugo bilo,a kako ce me bit kad sam dobio ban 8-)

Pozdravljam Chisum-a, Statix-a, GAU8-cu, Bušman-a, Fatamorgana-u, VerticalHairFactor-a, Chengaba, Ja71 i ostale...

:bih: :thumbup:
Hvala na pozdravu, nikad robom! :)
Batal

#4742 Re: Evolucija

Post by Batal »

I sam sam poboornik evolucije ali jednostavno ima još toliko nama nejasnih stvari da će se ovakve i slične diskusije još dugo voditi.Jedan od dokaza koji kreacionisti koriste je i velika kompleksnost mikroorganizama na zemlji u konkretnom slučaju sada govorim o građi pojedinih bakterija koje u sebi imaju svojevrstan motor Bacterial Flagellum Nano Motor(o čemu više možete pročitati ovdjehttp://dimenzijaxxxl.blogspot.com/2012/ ... nizam.html)koji je toliko kompleksan da se smatra da on nije mogao nastati evolucijom tj korak po korak več da ga je neko morao stvoriti.
alibegoa

#4743 Re: Evolucija

Post by alibegoa »

Ali ako je sve moralo biti stvoreno kako je logicno da je stvoritelj tu oduvjek a sam nije stvoren
Skeptic604

#4744 Re: Evolucija

Post by Skeptic604 »

Ludzak wrote:Ne ne mogu nikako vjerovat u evoluciju. Vise mi je logicnije da nas je Stvoritelj stvorio. Evo zbog cega to kazem, mozete se slagat ili ne. Nije moguce da je atmosfera sastavljena od tacno definisanih gasova npr kisika, CO2 ili nekih drugih, da bi ziva bica mogla zivjet. Zar je moguce da sve planete u kosmosu imaju svoju trajektoriju po kome se krecu oko Sunca, a da se ne sudare. Recite da li je logicno da je svemir nastao od Velikog praska? Meni nije ! :-D
1.U naucne teorije se ne vjeruje,naucne teorije se prihvataju od znanstvenih institucija,a to sto Huso ili Marko ne zele da u to vjeruju to je problem Marka i Huse.

2.Vise je tebi logicnije ? A ne pitas se sta je logicno objektivno,koristeci se nekom metodologijom,koju si mogao navesti,kojom si se koristio da dodjes do tih zakljucaka.

3.Nije moguce,na osnovu cega znas da nije moguce ?

4.Kako znas da su tacno definisani gasovi?

5.Sta cemo sa planetama gdje su tacno definisani gasovi ubitacni,nemoguci za zivot,a takvih je koliko sam citao 99% planeta,do sada nije nadjena planeta slicna nasoj,gdje postoje ziva bica,barem drvo ili neki mish.

Sta nam taj podatak govori,da smo upravo to sto jesmo,statistika,statisticki je ocekivano da ce pod uslovima kakvi jesu barem na nekoj planeti nastati zivot,i pogodi kako ? Sasvim slucajno.....

6.Kako znas da su ti gasovi tu da bi ziva bica mogla zivjeti ?

7.Fizika i ostale naucne grane kazu da je moguce da se planete krecu tako kako si naveo,a da se ne sudare...

8.Nauka je rekla da je logicno da je sve nastalo od velikog praska...

9.Tebi nije ? Jel se to vracamo u doba prije 2000 godina "covjek je mjerilo svih stvari".

10.Ako tebi nije logicno to ne znaci da i nauci nije logicno ili jeste...

Upravo zbog ljudi kao sto si ti,pametni ostali ljudi su rekli prije 1000 godina "pa nama treba objektivni nacin posmatranja prirode,ne smijemo dopustiti emocijama da nam kroje "logiku",jer svako malo cujemo "ovo je logicno,pa logicno je da je logicno da nije logicno nebi bilo logicno jer je logicno,logicno?"

Ako nam mozes objasniti kako se tacno zove ta logika kojom si dosao do tog zakljucka,i koju si metodologiju koristio...
NIN

#4745 Re: Evolucija

Post by NIN »

Atmosfera nije uniformog sastava. Kisika kojeg koriste zivotinje ima vise blize povrsini planete i tako nije oduvijek bilo jer dok nisu biljke pocele generirati kisik u atmosferi ga nije niti bilo sto znaci da su se zivotinje pojavile poslije pojave biljaka. Dakle, atmosfera koju udises je nusprodukt, kao sto su i zivotinje. Ako cemo pravo i ako pretpostavimo da je planetu stvorilo vise bice onda je to vise bice stvorilo planetu prvenstveno radi biljaka, a ne radi covjeka koji je dosao na svjetlo dana tek u zadnjih 0,01% vremena od kako planeta postoji.

Planete u svojim suncevim sistemima imaju svoje putanje i te putanje i broj planeta je posljedica evolucije sistema. U pocetku je bilo mnogo vise tijela oko sunca koji su vremenom, pod uticajem gravitacije, formirala sve veca tijela dok na kraju nisu poprimila svoj konacan oblik sa putanjom koja vise nije u koliziji sa ostalim vecim tijelima. Dakle, putanje koje danas zapazas su posljedica mnogobrojnih kolizija/sudara koji su radi ogranicenog broja tijela oko maticne zvijezde smanjile svoj broj i tako postale stabilne.

Logicno i objektivno jeste. Dokaz za to su nasli astronomi koji su snimili pozadinsko zracenje kosmosa. Da ne petljam, proguglaj mikrovalno pozadinsko zracenje.
shin

#4746 Re: Evolucija

Post by shin »

Ili nek pogleda zadnji post na temi astronomije.
vatrogasac

#4747 Re: Evolucija

Post by vatrogasac »

NIN wrote: Ako cemo pravo i ako pretpostavimo da je planetu stvorilo vise bice onda je to vise bice stvorilo planetu prvenstveno radi biljaka....
...ili redoslijed u Planu kako je Ikbal razumio Rumija.
harač

#4748 Re: Evolucija

Post by harač »

NIN wrote:a ne radi covjeka koji je dosao na svjetlo dana tek u zadnjih 0,01% vremena od kako planeta postoji.
ovo :thumbup: nekoliko puta sam pitao diskutante da daju svoju hronologiju događaja od "nastanka svijeta", pa na ovamo, da vidim da li će nadoći na ovo. u tom smislu je puno teži zadatak, i kognitivna disonanca, za one kreacioniste koji ne vjeruju u teoriju mlade Zemlje. ovim drugim je lakše: uhvatili su se tih 6000 godina i ne popuštaju - odbacuju oni i geologiju i fiziku i sve od reda i tu onda nema neke rasprave, niti se očekuje
Batal

#4749 Re: Evolucija

Post by Batal »

Na Zemlji još uvijek postoji veliki broj anaerobnih organizama,organizama koji dakle ne mogu preživjeti u atmosferi sa ovolikom količinom oksigena,neki od tih organizama su i u našim tijelima kao simbiote,postoje i organizmi koji su sposobni živjeti i sa i bez kisika (evolucionisti bi rekli prelazni organizmi :-D ) a skoro je otkriven i organizam kojem je za život potreban otrovni arsen.Dakle po meni su ovo dovoljni dokazi da Bog nije stvorio atmosferu u kojoj može da postoji život ili živa bića koja mogu da žive u našoj atmosferi.Šta će mu onda ovi "mutanti".Odgovor je po meni u ovom slučaju jasan oni su bili prvi.
Skeptic604

#4750 Re: Evolucija

Post by Skeptic604 »

A jel se moze diskutovati o ovim temama bez rijeci "evolucionisti" kao da se radi o nekakvoj grupi pijanaca koji su izmislili apstraktnu teoriju,sta vam znaci "evolucionist",zagovornik teorije jel ?

Evolucionisti ne postoje,to je iluzija koju je ne znam ko i kada nametnuo..

Zasto onda ne ici korak dalje i zvati "zagovornike teorije gravitacije" gravitacionisti ?

Hajmo jos korak dalje pa "svakoj grupi zagovornika teorije" dodavati rijec -cionist ?

Nema tog univerziteta ni te naucne institucije koja vas moze edukovati da postanete evolucionist ?!

Ali vas mogu nauciti da postanete molekularni biolog,geolog itd...

Rijec evolucionist pretpostavljam da su ljudi sa iluzijama (citaj "vjernici") dali da bi se stekao dojam da se radi o nekakvoj otrgnutoj frakaciji znanosti,i zbog teznje da se poklusa izjednaciti znanost sa religijom,pa eto i evolucionisti vjeruju bas kao i mi (sto se lakse psihicki podnosi,nego da ovi prvi imaju cinjenice na svojoj strani)

Nemojte to koristiti jer time samo otezavate put nauci da ide naprijed,ona ide bez obzira na sve naprijed,ali i rijec "evolucionist" otezava put napretka i to dobro,jer je vec uslo u mentalni sklop koliko vidim i ozbiljnih ljudi sa doktoratima iz naucnih grana da se nazivaju "evolucionistima",i naravno samim time se izjednacavaju sa religijom i vjerovanjem...

Kada doticni intelektualac kaze evolucionist,trebalo bi pitati da definise sta znaci evolucionist,a odgovor ce biti onaj koji vjeurje u evoluciju,dobro ? A sta onda radi gravitacionist,pa eto on vjeruje u gravitaciju,dooobro ? :cry:

A sta radi molekulocionist,a on vjeruje u molekule :cry:

Kao sto rekoh ako imalo postujete znanost,onda barem ne otezavajte put napretka nazivajuci naucnike nazivima koji su omalovazavajuci za samu znanost a i same naucnike....

:cry: :?
Post Reply