Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Jedna Finska jucer u 12:00 imala u pogonu 600 plus MW solara, mi imamo mjesta za napredak koliko hocemo. U isto vrijeme BiH nesto malo vise od 20 MW bilo aktivno . Cak i Albanija bila duplo jača od nas.Vjetar isto tako. Nasao sam neke podatke da za jedno 4-5 mlrd evra mogi bi komotno ugljen izbaciti.
pa evo premotas malo temu zadnjih par stranica i vidis sto ne mozemo... za sve nam je komplikacija
Inace je li se u RS moze nesto slobodnije prodavati? Gledam na Palama neki dan ona brda prema sjeveru ima na par mjesta solare
valja li ovo? Kakva je situacija, hocel se uskoro moci legalno dvosmjerno brojilo dobiti za na primjer stanove i ovakve balkonske siteme, ? pricaj nam malo tisi u toim biznisu .
valja li ovo? Kakva je situacija, hocel se uskoro moci legalno dvosmjerno brojilo dobiti za na primjer stanove i ovakve balkonske siteme, ? pricaj nam malo tisi u toim biznisu .
Vidi cijena ovoga ti je ok, samo sam ja ovo neki dan strovalio za 250KM+pdv po komadu (tacno ovo sa slike / identicno)
Interesuje me gdje prodavati elektricnu energiju iz solarnih elektrana, je li jedina solucija EP; prije svega interesuju me cijene, radi se o 4-6 solarnih elektrana od po 23 kW. Unaprijed zahvalna.
Interesuje me gdje prodavati elektricnu energiju iz solarnih elektrana, je li jedina solucija EP; prije svega interesuju me cijene, radi se o 4-6 solarnih elektrana od po 23 kW. Unaprijed zahvalna.
Vidi na HECO tržnom psrostoru u Sarajevu, kažu da tamo ide k'o halva
Mislim, kakav odgovor očekuje neko ko ima izgrađenu elektranu od 100-njak kw i ko već dvije godine učestvuje na ovom forumu na istoj temi, a ne zna kome se prodaje solarna el. energija
mk ultra wrote: ↑11/07/2025 23:07
Nece ti to nitko otkupiti
Osim epbih
Prevelik trosak za vrijednost energije
Sve ispod 200MWh godisnje je problematicno za ugovor
Hvala Ti na odgovoru. Još uvijek nismo ušli u probni rad,jer velika je procedura - najlakše je izgraditi, ostalo je sve čekanje, koliko sam upoznata probni period traje 6 mjeseci
Osim epbih
Mozda nisam najbolje objasnila, projekcije za 1 elektranu na godišnjem nivou je negdje između 36-41k kWh po projektu; snaga svake je 36.7 kW DC a oversizing je na 23kW Tako da smo blizu 200k kWh godisnje npr. za 5 ; radi se o bifacijalnim solarnim panelima.
Solarni paneli i peripetije oko njih bar u nekim opštinama (Travnik) takvi su da kada bi neko drugi pokrio sve troškove izgradnje pojedincu se ne isplati ući u to samo zbog papirologije. Nevjerovatno je kako i koliko se to razvlači, komplikuje, zanovijeta i mijenja posebno sada kada je došlo i do promjene nekih zakonskih rješenja koja nisu popraćena odgovarajućim podzakonskim aktima.
Mnogo toga u ovoj zemlji je slično ali ovako bahato, neodgovorno i nestručno obavljanje svoga posla u administraciji u ovoj opštini je za svaku osudu. Pojedinac za svaki papir a papirima nema broja mora po nekoliko puta doći da ga ti činovnici šalju od vrata do vrata, da mu jedan izdiktira jedno a drugi potpuno drugo i tako u nedogled i u krug. Paneli mjesecima stoje, završena instalacija i uložena sredstva čekaju da se završi ta "papirnata" utakmica koju su pratili i neki naknadni i dodatni zahtjevi na izmjenama i korekcijama instalacije i projekta tako da ne postoji cijena el. energije po kojoj bi ovo bilo isplativo.
I onda se pitamo zbog čega se u ovoj zemlji ne investira i zbog čega je napredak naprosto nemoguć.
Osim epbih
Mozda nisam najbolje objasnila, projekcije za 1 elektranu na godišnjem nivou je negdje između 36-41k kWh po projektu; snaga svake je 36.7 kW DC a oversizing je na 23kW Tako da smo blizu 200k kWh godisnje npr. za 5 ; radi se o bifacijalnim solarnim panelima.
Neke stvari koje bih napisao nisu za foruma
Ne znam ko vam je izvodio ali obicno bolji izvodjac spremi sve i testni rezim u 1mj i ugovor za otkup...
Ovako vjeruj mi bez nekoga iz tog posla samo ces se vrtiti u krug...
SARAJEVO, May 5 (Reuters) - The World Bank has approved a $90.7 million loan to support Bosnia and Herzegovina's "just transition" to renewable energy in former coal regions under the Balkan's country's national energy and climate plan, the bank said on Monday.
Za direktora u javnoj firmi veoma direktni odgovori.
Ko hoce moze shvatiti sta ce se desiti u srednjem ii dugorocnom periodu.
Elektriprivreda nece moci zadovoljiti traznju i ide sto veci uvoz struje. Nije vise pitanje sto se cijena struje za domacinstva rasti, vec hoce li je biti dovoljno.
Moze li neko ukratko napisati kako funkcionise zakon o prosumerima, maksimalna snaga, otkupna cijena, papirologija itd.
Ili me usmjeriti na neki clanak ili post o tome. Google bas i nije dao neke rezultate
Ma taman gdje su poravnali za tuzlu 7 malu onu modularnu nuklearnu i mirna Bosna, eno Poljaci prvi probijaju led u Evropi. Samo treba tamo onaj narod ubijedit da dozzole ali teško .
Ermin ZM wrote: ↑05/09/2025 08:52
Moze li neko ukratko napisati kako funkcionise zakon o prosumerima, maksimalna snaga, otkupna cijena, papirologija itd.
Ili me usmjeriti na neki clanak ili post o tome. Google bas i nije dao neke rezultate
Mislim da mu je primjena ograničena zbog UIO i PDV-a. Ne znam je li bilo ikakvog napretka na tom polju u zadnjih godinu dana.
UIO inače ne voli nikakve promjene, jer nemaju pojma o životu.
Bobi wrote: ↑05/09/2025 08:58
Ma taman gdje su poravnali za tuzlu 7 malu onu modularnu nuklearnu i mirna Bosna, eno Poljaci prvi probijaju led u Evropi. Samo treba tamo onaj narod ubijedit da dozzole ali teško .
Zato što narod ne zna.
To nam je svima jedina budućnost ako hoćemo da ne živimo pod svijećama.
Ermin ZM wrote: ↑05/09/2025 08:52
U RSu pustaju nevoljko
U FBiH nista niti ima naznaka
Ono što sam ja čuo, u suštini je problem PDV jer bi ti kao prosumer fizičko lice trebao "fakturisati" odaslanu energiju EP BiH, a nisi PDV obveznik, pa sad kako to implementirati.
Po mom mišljenju je to pogrešno postavljeno, nije trebalo uopće spominjati KM-ove, nego samo kWh, i smisliti obračun na taj način, da ako si slučajno (u ljetnim mjesecima) odaslao više energije nego si je uzeo iz mreže, račun ne ide u minus, nego si samo u pretplati sa kWh, ne sa KM.
Znači za Juli ti dođe račun samo ono mjerno mjesto i ta zajebancija, i to je to. Ti njima dao 680 kWh, potrošio 240 kWh, u "pretplati" si 440kWh, i to ćeš svakako do kraja godine potrošiti kad dođu hladniji/mračniji dani.
U tom slučaju ne bi uopće trebalo miješati UIO u tu transakciju.
E sad jedino je problem kako knjižiti to sve unutar EPBiH.
Ali metodologija mora postojati, nismo mi ni prvi ni jedini koji bismo imali prosumere, pola svijeta to radi već godinama, samo treba prepisati.
Ovako, jedino rješenje bi bilo da se svako ko bi želio biti prosumer mora registrovati makar kao obrt i sve daljnje peripetije oko toga.