Potroše političari i uhljebi dobar dio novca, ali isto toliko ode i na penziće, invalide, bivše borce, profesore, doktore... Evo ti i nekih konkretnih podataka:bedakb wrote:Penzici i invalidi i zive od have i narodne kuhinje.Doktore i profesore handre za sitnu lovu, dok politicari uzimaju 5 milja hladno.TRANCE wrote:Nema veze gdje imaš otvorene račune i gdje si ostvario prihode, već gdje si rezident. Ako boraviš duže od pola godine u jednoj kalendarskoj godini u FBiH, onda si za tu godinu dužan platiti porez u BiH na sve prihode bez obzira gdje su ostvareni. Isto je pravilo i u EU, s tim da oni imaju i pojam "centra životnog interesa". Da nije tako, onda bi svi preko neta otvorili račun na Kajmanskim otocima gdje je porez 0%, a penzići, invalidi, doktori, profesori u školama i ostali bi živjeli od have i narodne kuhinje.forumbench wrote:Hvala vam na odgovorima.
U suštini, ono što meni nije jasno u ovom zakonu (priznajem, nisam ga detaljno čitao, te je to jedan od razloga što sam htio da se konsultujem i s vama) jeste to da oni spominju samo novac koji pristiže iz inostranstva na devizne račune građana BiH u bankama koje se nalaze u BiH. I tu je sve potpuno jasno - ako primiš novac na banku, plati porez. Međutim, u slučaju Payoneera, račun se nalazi van BiH i taj novac prima banka koja se nalazi van BiH. Ja samo podižem taj novac na bankomatu koji se nalazi u BiH, jednako kao što bilo koji stranac na teritoriju BiH može da podigne novac iz svoje banke na bilo kojem bankomatu u BiH. Da li me to što sam građanin BiH i podižem svoj novac iz strane banke na bankomatu u BiH obavezuje da to tretiram kao uplatu iz inostranstva? Sljedeće pitanje: šta se dešava ako taj novac podignem na nekom bankomatu van BiH i donesem keš? Šta se dešava ako direktno s tog računa platim recimo nešto na Amazonu i naručim na adresu u BiH.
Jasno mi je da oni mogu dobiti sve podatke od Payoneera bez nekih većih problema, ali više me zanima da li se novac sa inostranog računa koji podižem na bankomatu u BiH kao građanin BiH zaista računa kao "uplata iz inostranstva"?
Da li je neko možda ima nekih iskustava s ovim ili se konsultovao s nekim vezano za ovo?
Još jednom zahvaljujem na odgovorima i eventualnoj pomoći.
Hm sve do neplacanja poreza ? Jest al ako cucnemo - 18 miliona maraka je otislo za finansiranje politickih stranaka tj. njihovog predizbornog supljaka.
Ja bih ipak malo preformulisao to tvoje objasnjenje i umjesto penzioner, invalid, doktor i profesor ubacio termine politicar i stranka.
9,18 milijardi KM su godišnji rashodi svih nivoa vlasti u FBiH. Od toga:
- 1,81 milijarda ode na plate i doprinose zaposlenih u javnom sektoru. Tu spadaju i uhljebi po ministarstvima, agencijama i kojekakvim šalterima, ali i profesori, doktori, medicinske sestre, kao i polu-uhljebi tipa policija.
- 1,78 milijardi ode na materijal, inventar i usluge. Tu spadaju i opremanje kancelarija i službeni putevi uhljeba, ali i oprema za škole, bolnice i policiju.
- 339 miliona ode na stalna sredstva, odnosno zgrade i auta za uhljebe, ali i škole, bolnice i policijske stanice, ambulantna i policijska vozila.
Ukupno: 3,93 milijarde.
Nemam vremena da analiziram pojedinačnu potrošnju u ovim stavkama, ali eto recimo da pola potroše uhljebi, pola zdravstvo, školstvo, policija, izađe da na uhljebe ode 1,97 milijardi ili 21,5% ukupnih rashoda.
Ostatak:
3,72 milijarde ili 40,5% ode na tekuće transfere penzićima, invalidima, borcima, trudnicama, nezaposlenim i sl.
193 miliona ode na kapitalne investicije tipa izgradnja i održavanje cesta i željezničkih pruga.
1,31 milijarda za otplatu dugova, kamate i upravljanje dugom.
31 milion budžetska rezerva
Znači ugrubo, od ukupne potrošnje:
42,8% ode na uhljebe, doktore, profesore, policiju
40,5% na penzionere, invalide, borce i druge socijalne kategorije
2,1% na cestovnu i željezničku infrastrukturu
14,3% na otplatu dugova
0,3% za rezervu ako gdje nedostaje hitno novac.
I na kraju ispade da oni koji rade za privatnika plate 31% doprinosa iz plate + 10,5% doprinosa na platu + 10% poreza na dohodak, a ti koji si strašni programer, sistem administrator, kucač podataka u Excelu ili šta već nećeš da plaćaš ništa da "ne finansiraš političare", jer ti je puno platiti 10% poreza + 4% doprinosa na zaradu. I još se čekiraj i na birou svaki mjesec, neka ti ovi što rintaju kod privatnika plaćaju i zdravstveno osiguranje
Jedina nepravda prema freelancerima je ovih 4% doprinosa za zdravstveno koje plaćaju, a ne dobiju zdravstveno i što moraju platiti porez u roku od par dana. Ostalo sve ok.