Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
TRANCE

#4726 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TRANCE »

bedakb wrote:
TRANCE wrote:
forumbench wrote:Hvala vam na odgovorima.

U suštini, ono što meni nije jasno u ovom zakonu (priznajem, nisam ga detaljno čitao, te je to jedan od razloga što sam htio da se konsultujem i s vama) jeste to da oni spominju samo novac koji pristiže iz inostranstva na devizne račune građana BiH u bankama koje se nalaze u BiH. I tu je sve potpuno jasno - ako primiš novac na banku, plati porez. Međutim, u slučaju Payoneera, račun se nalazi van BiH i taj novac prima banka koja se nalazi van BiH. Ja samo podižem taj novac na bankomatu koji se nalazi u BiH, jednako kao što bilo koji stranac na teritoriju BiH može da podigne novac iz svoje banke na bilo kojem bankomatu u BiH. Da li me to što sam građanin BiH i podižem svoj novac iz strane banke na bankomatu u BiH obavezuje da to tretiram kao uplatu iz inostranstva? Sljedeće pitanje: šta se dešava ako taj novac podignem na nekom bankomatu van BiH i donesem keš? Šta se dešava ako direktno s tog računa platim recimo nešto na Amazonu i naručim na adresu u BiH.

Jasno mi je da oni mogu dobiti sve podatke od Payoneera bez nekih većih problema, ali više me zanima da li se novac sa inostranog računa koji podižem na bankomatu u BiH kao građanin BiH zaista računa kao "uplata iz inostranstva"?

Da li je neko možda ima nekih iskustava s ovim ili se konsultovao s nekim vezano za ovo?

Još jednom zahvaljujem na odgovorima i eventualnoj pomoći.
Nema veze gdje imaš otvorene račune i gdje si ostvario prihode, već gdje si rezident. Ako boraviš duže od pola godine u jednoj kalendarskoj godini u FBiH, onda si za tu godinu dužan platiti porez u BiH na sve prihode bez obzira gdje su ostvareni. Isto je pravilo i u EU, s tim da oni imaju i pojam "centra životnog interesa". Da nije tako, onda bi svi preko neta otvorili račun na Kajmanskim otocima gdje je porez 0%, a penzići, invalidi, doktori, profesori u školama i ostali bi živjeli od have i narodne kuhinje.
Penzici i invalidi i zive od have i narodne kuhinje.Doktore i profesore handre za sitnu lovu, dok politicari uzimaju 5 milja hladno.

Hm sve do neplacanja poreza ? Jest al ako cucnemo - 18 miliona maraka je otislo za finansiranje politickih stranaka tj. njihovog predizbornog supljaka.

Ja bih ipak malo preformulisao to tvoje objasnjenje i umjesto penzioner, invalid, doktor i profesor ubacio termine politicar i stranka.
Potroše političari i uhljebi dobar dio novca, ali isto toliko ode i na penziće, invalide, bivše borce, profesore, doktore... Evo ti i nekih konkretnih podataka:

9,18 milijardi KM su godišnji rashodi svih nivoa vlasti u FBiH. Od toga:

- 1,81 milijarda ode na plate i doprinose zaposlenih u javnom sektoru. Tu spadaju i uhljebi po ministarstvima, agencijama i kojekakvim šalterima, ali i profesori, doktori, medicinske sestre, kao i polu-uhljebi tipa policija.
- 1,78 milijardi ode na materijal, inventar i usluge. Tu spadaju i opremanje kancelarija i službeni putevi uhljeba, ali i oprema za škole, bolnice i policiju.
- 339 miliona ode na stalna sredstva, odnosno zgrade i auta za uhljebe, ali i škole, bolnice i policijske stanice, ambulantna i policijska vozila.
Ukupno: 3,93 milijarde.
Nemam vremena da analiziram pojedinačnu potrošnju u ovim stavkama, ali eto recimo da pola potroše uhljebi, pola zdravstvo, školstvo, policija, izađe da na uhljebe ode 1,97 milijardi ili 21,5% ukupnih rashoda.

Ostatak:
3,72 milijarde ili 40,5% ode na tekuće transfere penzićima, invalidima, borcima, trudnicama, nezaposlenim i sl.
193 miliona ode na kapitalne investicije tipa izgradnja i održavanje cesta i željezničkih pruga.
1,31 milijarda za otplatu dugova, kamate i upravljanje dugom.
31 milion budžetska rezerva

Znači ugrubo, od ukupne potrošnje:
42,8% ode na uhljebe, doktore, profesore, policiju
40,5% na penzionere, invalide, borce i druge socijalne kategorije
2,1% na cestovnu i željezničku infrastrukturu
14,3% na otplatu dugova
0,3% za rezervu ako gdje nedostaje hitno novac.

I na kraju ispade da oni koji rade za privatnika plate 31% doprinosa iz plate + 10,5% doprinosa na platu + 10% poreza na dohodak, a ti koji si strašni programer, sistem administrator, kucač podataka u Excelu ili šta već nećeš da plaćaš ništa da "ne finansiraš političare", jer ti je puno platiti 10% poreza + 4% doprinosa na zaradu. I još se čekiraj i na birou svaki mjesec, neka ti ovi što rintaju kod privatnika plaćaju i zdravstveno osiguranje :thumbup: Još samo kad bi kako moglo i da ti ide penzioni staž besplatno :kiss:

Jedina nepravda prema freelancerima je ovih 4% doprinosa za zdravstveno koje plaćaju, a ne dobiju zdravstveno i što moraju platiti porez u roku od par dana. Ostalo sve ok.
neon-x

#4727 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by neon-x »

forumbench wrote:
neon-x wrote:
forumbench wrote:Hvala vam na odgovorima.

U suštini, ono što meni nije jasno u ovom zakonu (priznajem, nisam ga detaljno čitao, te je to jedan od razloga što sam htio da se konsultujem i s vama) jeste to da oni spominju samo novac koji pristiže iz inostranstva na devizne račune građana BiH u bankama koje se nalaze u BiH. I tu je sve potpuno jasno - ako primiš novac na banku, plati porez. Međutim, u slučaju Payoneera, račun se nalazi van BiH i taj novac prima banka koja se nalazi van BiH. Ja samo podižem taj novac na bankomatu koji se nalazi u BiH, jednako kao što bilo koji stranac na teritoriju BiH može da podigne novac iz svoje banke na bilo kojem bankomatu u BiH. Da li me to što sam građanin BiH i podižem svoj novac iz strane banke na bankomatu u BiH obavezuje da to tretiram kao uplatu iz inostranstva? Sljedeće pitanje: šta se dešava ako taj novac podignem na nekom bankomatu van BiH i donesem keš? Šta se dešava ako direktno s tog računa platim recimo nešto na Amazonu i naručim na adresu u BiH.

Jasno mi je da oni mogu dobiti sve podatke od Payoneera bez nekih većih problema, ali više me zanima da li se novac sa inostranog računa koji podižem na bankomatu u BiH kao građanin BiH zaista računa kao "uplata iz inostranstva"?

Da li je neko možda ima nekih iskustava s ovim ili se konsultovao s nekim vezano za ovo?

Još jednom zahvaljujem na odgovorima i eventualnoj pomoći.
Ti kao porezni obveznik si po zakonu obavezan platiti porez na svaku vrstu dohotka bez obzira na mjesto racuna, nacin zarade i bilo sta drugo. Postoje neki posebni izuzeci, ali nebitni za ovu pricu. Stvar je u tome sto ova djelatnost nije ispracena kako treba podzakonskim aktima, pravilnicima, odlukama, obrascima, itd.. U svakom slucaju, da, nacelno duzan si platiti porez i na zaradu preko Payoneera, ali su minimalne sanse da ce Porezna nekoga u skorijoj i ne tako skorijoj buducnostiti zaista oporezovati i za servise poput Payoneera. Osim ako nisu neki ogromni iznosi koji bi mogli privuci paznju. Ili ako se ne bude o ovome nasiroko raspravljalo na javnim forumima poput ovog.

Nama prije svega trebaju rasprave o novim kvalitetnim zakonskom rjesenjima za freelancere i online biznismene a ne trebamo li placati porez, da li nas ovaj ili onaj servis toga kutarisava i sl.

Hvala na odgovoru.

Apsolutno se slažem da je ovo nešto što treba riješiti ali također mislim da će oni to riješiti tako što će poslati koverte za naplatu kada dođu do Payoneera.

Još jedno pitanje, ukoliko neko zna odgovor: koliko se sjećam, tamo su spominjali da je potrebno u roku od jednog dana od primanja novca prijaviti poreskoj i zatim izvršiti uplatu. Onda bih u ovom slučaju trebao to isto izvršiti u roku od jednog dana od podizanja novca na bankomatu? Ili bi bilo ok jednostavno to prijaviti na godišnjoj poreznoj prijavi?
Tesko da ce nasa PU dobiti ikakve informacija od servisa poput Payoneer osim eventualno kad su u pitanju zahtjevi za dostavu podataka za neke konkretne slucajeve. Sanse su u promilima da se takvo nesto desi u dogledno vrijeme. Ako zelis mirnu savjest mozes sa Payoneer cini mi se prebacivati direktno na svoj bankovni racun i onda to prijavljivati kao i sve druge dohotke iz inostranstva. Ovo sa bankomatom bi ti bilo bespotrebno zakomplikovavanje zivota.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#4728 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

bedakb wrote: A sta ce porezna FBIH doci Payoneeru i reci dajte nam transakcije svih rezidenata FBIH ? LOL
Da, trazit ce podatke svih korisnika iz BIH, ili isplata u BIH i Payoneer ce to dostaviti, bez ikakvog odlaganja.

Ne razumijem zašto ne navodite širu sliku, jer će neko za 3 godine doći u istu situaciju kao sada paypal i banke. Jos jednu stvar zaboravljate, a to je da se "obnavlja" ljudstvo u PU, pa dolaze mladji ljudi koji kopcaju par stvari, te im nije stran internet kao sredstvo zarade novca.
Sanse su u promilima da se takvo nesto desi u dogledno vrijeme.
Ovo konstantno pisete. Prelistajte temu, isto se pisalo 2015te i za ovo placanje sto je sada doslo na red.
bedakb

#4729 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

TRANCE wrote:
bedakb wrote:
TRANCE wrote: Nema veze gdje imaš otvorene račune i gdje si ostvario prihode, već gdje si rezident. Ako boraviš duže od pola godine u jednoj kalendarskoj godini u FBiH, onda si za tu godinu dužan platiti porez u BiH na sve prihode bez obzira gdje su ostvareni. Isto je pravilo i u EU, s tim da oni imaju i pojam "centra životnog interesa". Da nije tako, onda bi svi preko neta otvorili račun na Kajmanskim otocima gdje je porez 0%, a penzići, invalidi, doktori, profesori u školama i ostali bi živjeli od have i narodne kuhinje.
Penzici i invalidi i zive od have i narodne kuhinje.Doktore i profesore handre za sitnu lovu, dok politicari uzimaju 5 milja hladno.

Hm sve do neplacanja poreza ? Jest al ako cucnemo - 18 miliona maraka je otislo za finansiranje politickih stranaka tj. njihovog predizbornog supljaka.

Ja bih ipak malo preformulisao to tvoje objasnjenje i umjesto penzioner, invalid, doktor i profesor ubacio termine politicar i stranka.
I na kraju ispade da oni koji rade za privatnika plate 31% doprinosa iz plate + 10,5% doprinosa na platu + 10% poreza na dohodak, a ti koji si strašni programer, sistem administrator, kucač podataka u Excelu ili šta već nećeš da plaćaš ništa da "ne finansiraš političare", jer ti je puno platiti 10% poreza + 4% doprinosa na zaradu. I još se čekiraj i na birou svaki mjesec, neka ti ovi što rintaju kod privatnika plaćaju i zdravstveno osiguranje :thumbup: Još samo kad bi kako moglo i da ti ide penzioni staž besplatno :kiss:

Jedina nepravda prema freelancerima je ovih 4% doprinosa za zdravstveno koje plaćaju, a ne dobiju zdravstveno i što moraju platiti porez u roku od par dana. Ostalo sve ok.
Prva stvar ja nisam protiv 10% poreza na dohodak, i ta cifra je za mene OK.Iskren da budem, da se i dalje bavim freelancingom razmislio bih o dobijanju e drzavljanstva u Estoniji, iskljucivo zbog toga jer su mi naplatiti sad retroaktivno porez - nezakonito, cisto da bi imali s cim finansirati izbore.

Ne zanima mene sta i kako privatnici rade sa svojim radnicima.Ja uvozim cistu lovu u drzavu, i za mene bi takodjer u zakonu trebale biti jasno definisane stvari, a ne porediti me sa radnikom koji radi kod privatnika.

Nisam na birou, tako da ne zelim uopste da komentiram to.

I da, je l pricas o radnicima koji su prijavljeni na minimalac kako bi izbjegli namete koje treba platiti drzavi ?
sangajka

#4730 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sangajka »

Zvali smo Payoneer jer nismo mogli vezati karticu na PayPal, oni nam rekli da nema problema i da vidimo sa PP. Zvali PayPal, oni nam rekli da zvanicno rade sa Payoneer-om, ali nezvanicno NE RADE i da je nemoguce uvezati karticu. Takodje imaju u planu prekid saradnje sa svim online servisima poput Payoneer, jer se cesto desava da korisnici ne prime novac koji PP posalje.

Pozivi obavljeni u petak 28.09.2018

PS: Neko je postavio spisak ino servisa (banaka) kod kojih se moze otvoriti racun, ali ne mogu da nadjem. Molim vas da postavite ponovo.
bedakb

#4731 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

un1ted wrote:
bedakb wrote: A sta ce porezna FBIH doci Payoneeru i reci dajte nam transakcije svih rezidenata FBIH ? LOL
Da, trazit ce podatke svih korisnika iz BIH, ili isplata u BIH i Payoneer ce to dostaviti, bez ikakvog odlaganja.

Ne razumijem zašto ne navodite širu sliku, jer će neko za 3 godine doći u istu situaciju kao sada paypal i banke. Jos jednu stvar zaboravljate, a to je da se "obnavlja" ljudstvo u PU, pa dolaze mladji ljudi koji kopcaju par stvari, te im nije stran internet kao sredstvo zarade novca.
Sanse su u promilima da se takvo nesto desi u dogledno vrijeme.
Ovo konstantno pisete. Prelistajte temu, isto se pisalo 2015te i za ovo placanje sto je sada doslo na red.
Pa nisu ti to banke u BiH koje boli tuki o zastiti licnih podataka, pa da tek tako daju informacije o svima.

Jedini nacin da oni dobiju podatke je individualno, tj. uz valjan razlog zasto ih trebaju.Kako ce oni skontati da li neko ima Payoneer ili ne, to prepustam njima jer su jako pametni :run:
bedakb

#4732 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

sangajka wrote:Zvali smo Payoneer jer nismo mogli vezati karticu na PayPal, oni nam rekli da nema problema i da vidimo sa PP. Zvali PayPal, oni nam rekli da zvanicno rade sa Payoneer-om, ali nezvanicno NE RADE i da je nemoguce uvezati karticu. Takodje imaju u planu prekid saradnje sa svim online servisima poput Payoneer, jer se cesto desava da korisnici ne prime novac koji PP posalje.

Pozivi obavljeni u petak 28.09.2018

PS: Neko je postavio spisak ino servisa (banaka) kod kojih se moze otvoriti racun, ali ne mogu da nadjem. Molim vas da postavite ponovo.
Logicno da ne mozes uvezati Payoneer karticu sa PayPal-om, jer su oni glavni konkurenti :skoljka:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4733 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mk ultra »

koliko znam ne možeš direktno novce trošiti sa paypal (barem ne u BiH)
TRANCE

#4734 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TRANCE »

bedakb wrote:
Prva stvar ja nisam protiv 10% poreza na dohodak, i ta cifra je za mene OK.Iskren da budem, da se i dalje bavim freelancingom razmislio bih o dobijanju e drzavljanstva u Estoniji, iskljucivo zbog toga jer su mi naplatiti sad retroaktivno porez - nezakonito, cisto da bi imali s cim finansirati izbore.

Ne zanima mene sta i kako privatnici rade sa svojim radnicima.Ja uvozim cistu lovu u drzavu, i za mene bi takodjer u zakonu trebale biti jasno definisane stvari, a ne porediti me sa radnikom koji radi kod privatnika.

I da, je l pricas o radnicima koji su prijavljeni na minimalac kako bi izbjegli namete koje treba platiti drzavi ?
Nisu oni tebi ništa nezakonito naplatili, nego ti nisi plaćao par godina porez na dohodak, pa kad su te otkrili, mislis da ti ne bi trebali naplatiti porez za prethodne godine. To što ti nisu slali obavještenja ne oslobađa te od obaveze da plaćaš poreze. Pročitaj koji je rok za zastaru poreza. Bilo je ljudi koji su i prije 5 godina sve to isto plaćali, jer su se raspitali za svoje obaveze kod porezne ili kakvog poreznog savjetnika, ali oni su tada za vas bili naivne budale što išta plaćaju. Isti slučaj je i s ovima što sad primaju novac preko Payoneera i ne plaćaju ništa, pa ako im stigne čestitka od porezne za par godina, kukat će na forumu o "nezakonitom naplaćivanju poreza", bla, bla...

E-residency u Estoniji je ubleha za naivne, odnosno način da i estonska vlada šta zaradi od freelancera. To što tamo registruješ račun ne oslobađa te obaveze za porez u bilo kojoj državi svijeta, jer se svugdje gleda gdje si rezident, a ne gdje imaš otvoren račun. Također je u Estoniji porez na dohodak ili dobit kompanija 20%, znatno više nego efektivnih 10,88% u FBiH, jer kod nas pored poreza od 10% i doprinosa od 4% imas pravo i na odbitak rashoda od 20%, tako da te efektivno porez izađe 10,88%.

Ma ja, ti si viša kasta od radnika kod privatnika, jer ti zaboga radiš preko interneta, uvoziš "čistu lovu", pa stoga ne bi trebao nikakve poreze plaćati, a oni valjda rade za "prljavu lovu", pa je zato fer da daju 45-50% bruto plate na poreze i doprinose.

I to što su radnici prijavljeni na minimalac nije njihova želja i izbor, jer niko ne želi da ima sutra manju penziju, već prevara poslodavaca koji onda novac koji uštede na porezu i doprinosima za radnike investiraju u nove džipove i stanove. Takve bih na robiju od 10-20 godina da se ja pitam.

Na kraju dolazimo do zaključka da bi svi neku pravnu državu, ali daj da to ne bude na njihovom primjeru. Svi bi bolje usluge države, ali daj da se nikakvi porezi ne plaćaju.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#4735 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Slažem se sa većinom, ali moram dodati da država ne radi apsolutno ništa da podstiče uvoz novca. Da, nije isto kada radnik u trgovini doprinosi i osoba koja izvozi nesto, a uvozi direktno novac. Pametne države uvode bruku povlastica za uvoz novca, a posebno onaj uvoz kada se izvozi hava :)

Upravo je tu greška freelancera jer se nisu aktivirali, već se usutili u uklopili u sivu zonu, bez talasanja. Zato mi nije ni zao sto je ovo stiglo. Većina kolega živi život neke FGR a ne bi prstom pomjerilo da poboljšaju ststus.

Mislim da bi neki rang od 20.000KM trebalo biti bez oporezivanja, do 50.000 5% i slično. Za državu BIH. NEMOJTE porediti ovu državu sa full uređenim državama.
bedakb

#4736 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

TRANCE wrote:
bedakb wrote:

Nisu oni tebi ništa nezakonito naplatili, nego ti nisi plaćao par godina porez na dohodak, pa kad su te otkrili, mislis da ti ne bi trebali naplatiti porez za prethodne godine. To što ti nisu slali obavještenja ne oslobađa te od obaveze da plaćaš poreze. Pročitaj koji je rok za zastaru poreza. Bilo je ljudi koji su i prije 5 godina sve to isto plaćali, jer su se raspitali za svoje obaveze kod porezne ili kakvog poreznog savjetnika, ali oni su tada za vas bili naivne budale što išta plaćaju. Isti slučaj je i s ovima što sad primaju novac preko Payoneera i ne plaćaju ništa, pa ako im stigne čestitka od porezne za par godina, kukat će na forumu o "nezakonitom naplaćivanju poreza", bla, bla...

E-residency u Estoniji je ubleha za naivne, odnosno način da i estonska vlada šta zaradi od freelancera. To što tamo registruješ račun ne oslobađa te obaveze za porez u bilo kojoj državi svijeta, jer se svugdje gleda gdje si rezident, a ne gdje imaš otvoren račun. Također je u Estoniji porez na dohodak ili dobit kompanija 20%, znatno više nego efektivnih 10,88% u FBiH, jer kod nas pored poreza od 10% i doprinosa od 4% imas pravo i na odbitak rashoda od 20%, tako da te efektivno porez izađe 10,88%.

Ma ja, ti si viša kasta od radnika kod privatnika, jer ti zaboga radiš preko interneta, uvoziš "čistu lovu", pa stoga ne bi trebao nikakve poreze plaćati, a oni valjda rade za "prljavu lovu", pa je zato fer da daju 45-50% bruto plate na poreze i doprinose.

I to što su radnici prijavljeni na minimalac nije njihova želja i izbor, jer niko ne želi da ima sutra manju penziju, već prevara poslodavaca koji onda novac koji uštede na porezu i doprinosima za radnike investiraju u nove džipove i stanove. Takve bih na robiju od 10-20 godina da se ja pitam.

Na kraju dolazimo do zaključka da bi svi neku pravnu državu, ali daj da to ne bude na njihovom primjeru. Svi bi bolje usluge države, ali daj da se nikakvi porezi ne plaćaju.
Pogledaj malo prethodne postove i misljenja advokata, pa onda vidi da li je zakonski ili ne.Cak sam i u poreznoj pitao, sta da sam ja dosao 2016 i trazio da platim ovaj porez kako bi platio, receno mi je nikako - znam ovo je usmeno ne pije puno vode, al ja prenosim kako mi je receno, a ti mozes vjerovati u to ili ne.

Meni ne pada na pamet da ja tamo trcim i da nekog vucem za rukav, ako oni nisu u stanju obaviti svoj posao.Cak i sad kad sam uplacivao ovo, isao sam nekoliko puta da mi daju brojeve racuna na koje trebam uplatiti, jer kao ja sam im prvi koji je to platio i nisu spremni.

Nemoj da izvrces moje rijeci.Ja nisam rekao da sam ja nesto vise od radnika koji je uposlen u firmi niti bilo sta da bih omalovazio nekoga drugog.Zelim da oblast freelancinga bude jasno uredjena zakonom, jer freelancer nije isto sto i radnik uposlen u firmi (ako ne znas razliku, tvoj problem).

Da uvozim lovu, i nisam bio protiv 10% da su fino rekli od 1.1.xxxx placa se toliko, i da su to uredili kako treba.Medjutim uzeli su retroaktivno naplacivat, jer mora se Sefik Dz. pronaci na svakom bilbordu od Doboja do Mostara.
Matris

#4737 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

Na moje pitanje ukoliko authorities from BiH budu trazili po imenu i prezimenu podatke o meni ovo je odgovor koji sam dobio

....thanks for contacting us.

As an American based company, Payoneer is not obliged to provide information regarding its account users to any government besides the United States of America Government.
However, it might change in the future and you would be notified.
TRANCE

#4738 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TRANCE »

Matris wrote:Na moje pitanje ukoliko authorities from BiH budu trazili po imenu i prezimenu podatke o meni ovo je odgovor koji sam dobio

As an American based company, Payoneer is not obliged to provide information regarding its account users to any government besides the United States of America Government.
Postoji jedan sporazum na globalnom nivou koji se zove "Common Reporting Standard", a podrazumijeva da zemlje potpisnice automatski obavještavaju jedna drugu na godišnjoj bazi o bankovnim računima koje njihovi rezidenti imaju u inostranstvu. Trenutno je 103 države potpisalo sporazum:
http://www.oecd.org/tax/exchange-of-tax ... tories.pdf
SAD i BiH trenutno nisu članice, ali postoji mogućnost da će biti u budućnosti. BiH hoće sigurno, jer će se to tražiti prilikom pregovora o članstvu u EU, a SAD već ima multilateralne sporazume o tom pitanju s određenim državama, uključujući i EU.
Tako da je ta priča kako ni s kim ne dijele podatke šupljak, jer će ti reći bilo šta samo da otvoriš račun i da zarade na tebi.
Naravno ti i drugi možete rizikovati i ne plaćati ništa, pa vam možda za godinu ili za 10 godina stigne čestitka od porezne kad vas otkriju da platite porez, plus kamate, plus kaznu, a moguća je i krivična prijava ako su veći iznosi u pitanju. Jer porez na dohodak prema trenutnom zakonu nema rok zastare.
Matris

#4739 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

TRANCE wrote:
Matris wrote:Na moje pitanje ukoliko authorities from BiH budu trazili po imenu i prezimenu podatke o meni ovo je odgovor koji sam dobio

Postoji jedan sporazum na globalnom nivou koji se zove "Common Reporting Standard", a podrazumijeva da zemlje potpisnice automatski obavještavaju jedna drugu na godišnjoj bazi o bankovnim računima koje njihovi rezidenti imaju u inostranstvu. Trenutno je 103 države potpisalo sporazum:
SAD i BiH trenutno nisu članice, ali postoji mogućnost da će biti u budućnosti. BiH hoće sigurno, jer će se to tražiti prilikom pregovora o članstvu u EU, a SAD već ima multilateralne sporazume o tom pitanju s određenim državama, uključujući i EU.
Tako da je ta priča kako ni s kim ne dijele podatke šupljak, jer će ti reći bilo šta samo da otvoriš račun i da zarade na tebi.
Naravno ti i drugi možete rizikovati i ne plaćati ništa, pa vam možda za godinu ili za 10 godina stigne čestitka od porezne kad vas otkriju da platite porez, plus kamate, plus kaznu, a moguća je i krivična prijava ako su veći iznosi u pitanju. Jer porez na dohodak prema trenutnom zakonu nema rok zastare.
Izvini al ti nemas pojma o cemu pricas. Ovdje nije u pitanju bankovni racun te sve sto si napisao ne stoji. Payoneer nije banka i ne podlijeze tim zakonima. Payoneer je obicna americka firma koja vrsi usluge isplate za trece firme. Cestitka ti moze doci maksimalno za unazad 3 godine jer Payoneer ne drzi i nije obavezan po americkim zakonima da drzi tvoje podatke duze od tri godine. Oni automatski su izbrisani. Pogledaj svoje transakcije pa ces vidjeti koliko daleko unazad idu. Uostalom Francuska je pokusala prije dvije godine da preko americke vlade dobije informacije o korisnicima za AirBnb usere pa su dobili srednji prst. Airbnb bio primoran od Francuske vlade da izbaci Payonneer od platnih opcija. Isto tako Njemacka je pokusala pa je cak i u ime Evropske unije isao zahtjev. Na kraju nista od toga nije bilo jer Payoneer nije banka.
Eto, Bosna ce uspjeti nesto napraviti kad citav pravni aparat Evrope u zadnje dvije godine nije mogao.
Hajvan

#4740 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

TRANCE wrote: Naravno ti i drugi možete rizikovati i ne plaćati ništa, pa vam možda za godinu ili za 10 godina stigne čestitka od porezne kad vas otkriju da platite porez, plus kamate, plus kaznu, a moguća je i krivična prijava ako su veći iznosi u pitanju. Jer porez na dohodak prema trenutnom zakonu nema rok zastare.
hosh ti rizikovat pa ne prijaviti sve molere, vodoinstlatere, stolare, elektricare … koji su ti prosli kroz kucu/stan a platio si im na ruke usluge?

:-)
un1ted

#4741 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Izvini al ti nemas pojma o cemu pricas.
How yes no :) Ne moras ici dalje, pogledaj u Hrvatskoj kako koriste Payoneer. Payoner DOSTAVLJA podatke po zahtjevu državnih organa. To su i oni naveli u svojim uslovima. Na koji način dostavljaju, to ne znam. Da li je dovoljno reći daj mi sve one koji su naveli da su iz BIH, ili dizu kes u BIH ne znam, ali tvrditi sa sigurnoscu da se payoneer moze koristiti i da nece doci kad-tad na naplatu je SULUDO.
Matris

#4742 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

un1ted wrote:
How yes no :) Ne moras ici dalje, pogledaj u Hrvatskoj kako koriste Payoneer. Payoner DOSTAVLJA podatke po zahtjevu državnih organa. To su i oni naveli u svojim uslovima. Na koji način dostavljaju, to ne znam. Da li je dovoljno reći daj mi sve one koji su naveli da su iz BIH, ili dizu kes u BIH ne znam, ali tvrditi sa sigurnoscu da se payoneer moze koristiti i da nece doci kad-tad na naplatu je SULUDO.
To mi je novost da Payoneer dostavlja podatke po zahtjevu drzavnih organa. Odkud ta informacija?
bedakb

#4743 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

Matris wrote:
un1ted wrote:
To mi je novost da Payoneer dostavlja podatke po zahtjevu drzavnih organa. Odkud ta informacija?
Dostavljaju na nacin da drzava striktno za tebe od Payoneera zatrazi podatke, naravno uz valjan razlog.

Ovo "daj nam sve ino uplate rezidenata fbih u periodu od 2015-2017" moze jednino u Bosni :D
Matris

#4744 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

Ne dostavlja. Po imenu i prezimenu ako traze podatke moraju imati tuzbu podignutu protiv tebe koja je validna internacionalno. Ako Francuzi, Njemacka i EU nisu uspjeli dobiti za svoje gradjane 2016te godine, ne vjerujem ni da Hrvati su na neki nacin uspjeli dobiti za svoje. Moguce je svasta, ali prvi put cujem za ovo. Kopirao sam i odgovor koji sam dobio od Payoneera specificno za to pitanje, ako vlada BiH zatrazi transakcijske informacije za mene po imenu i prezimenu dali ce dati. Oni su rekli da nece, da moraju dati te podatke jedino organima US. Medjutim privatna su firma, ako se zakoni promjene da americke privatne firme moraju dijeliti informacije o transakcijama koje obavljaju sa vladama iz cijelog svijeta onda je svasta moguce.
rtldanas

#4745 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by rtldanas »

Matris wrote:
TRANCE wrote:

Izvini al ti nemas pojma o cemu pricas. Ovdje nije u pitanju bankovni racun te sve sto si napisao ne stoji. Payoneer nije banka i ne podlijeze tim zakonima. Payoneer je obicna americka firma koja vrsi usluge isplate za trece firme. Cestitka ti moze doci maksimalno za unazad 3 godine jer Payoneer ne drzi i nije obavezan po americkim zakonima da drzi tvoje podatke duze od tri godine. Oni automatski su izbrisani. Pogledaj svoje transakcije pa ces vidjeti koliko daleko unazad idu. Uostalom Francuska je pokusala prije dvije godine da preko americke vlade dobije informacije o korisnicima za AirBnb usere pa su dobili srednji prst. Airbnb bio primoran od Francuske vlade da izbaci Payonneer od platnih opcija. Isto tako Njemacka je pokusala pa je cak i u ime Evropske unije isao zahtjev. Na kraju nista od toga nije bilo jer Payoneer nije banka.
Eto, Bosna ce uspjeti nesto napraviti kad citav pravni aparat Evrope u zadnje dvije godine nije mogao.
odakle ti ovo što navodiš da su Francuska i Europska unija tražile od payoneera dostavu podataka? ne kažem da nije istina....nego me zanima da detaljnije malo pročitam to?
Matris

#4746 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

https://www.thelocal.fr/20171212/airbnb ... ax-evasion
"The company will waive all use of the prepaid card 'Payoneer' on the French market," said Emmanuel Marill, Airbnb's France director, in a statement released by the finance ministry.

"This responsible decision makes it possible to rule out any opportunity for open fraud by using this method of payment," said the statement.

Payoneer cards allow homeowners to receive payments for their rentals without money transiting through bank accounts.

The French government asked tax authorities to look into the system after it was revealed that Airbnb was allowing owners to use them.

http://www.europarl.europa.eu/sides/get ... anguage=en
Given that this kind of prepaid card is not covered by information exchange obligations for the purposes of taxation, does the Commission intend to close this loophole as part of the ongoing revision of the directive 2011/16/EU or by any other means?
Matris

#4747 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

Nikad Americka privatna firma nece morati dijeliti informacije o svojim klijentima sa bilo kim osim sa Americkim vlastima. Zamisli kad bi se to dozvolilo, da recimo imas d.o.o. u Bosni i radis u Bosni, i dodje ti vlada Malezije i kaze daj mi podatke o svim tvojim klijentima iz Malezije. Jedini odgovor na to je "hajd razguli".
un1ted

#4748 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Pa ako nece dostaviti, onda nece poslovati :) Ako se kompaniji isplati da ne pruza usluge u Francuskoj, ili npr u EU, sto da ne.

Isto tako BIH moze ZABRANITI payoneeru da radi u BIH.

https://news.abs-cbn.com/business/12/12 ... -in-france

Treba dodati na sve ovo da Payoneer jasno kaze da ste OBAVEZNI platiti bilo kakav porez, te da njihove usluge nisu za izbjegavanje placanja obaveza.
Matris

#4749 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

un1ted wrote:Pa ako nece dostaviti, onda nece poslovati :) Ako se kompaniji isplati da ne pruza usluge u Francuskoj, ili npr u EU, sto da ne.

Isto tako BIH moze ZABRANITI payoneeru da radi u BIH.

https://news.abs-cbn.com/business/12/12 ... -in-france

Treba dodati na sve ovo da Payoneer jasno kaze da ste OBAVEZNI platiti bilo kakav porez, te da njihove usluge nisu za izbjegavanje placanja obaveza.
A sto francuska nije zabranila payoneeru da radi u francuskoj, nego je zabranila airbnb da koristi payoneer?
Razlog je da payoneer ne radi u francuskoj, on radi sa francuskim gradjanima, ali mjesto poslovanja je u Americi. Uopste nema poslovno prisustvo u Francuskoj. Americka firma koja ima rezidenciju u americi podlijeze samo americkim zakonima.
Saka

#4750 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

Matris wrote:Nikad Americka privatna firma nece morati dijeliti informacije o svojim klijentima sa bilo kim osim sa Americkim vlastima. Zamisli kad bi se to dozvolilo, da recimo imas d.o.o. u Bosni i radis u Bosni, i dodje ti vlada Malezije i kaze daj mi podatke o svim tvojim klijentima iz Malezije. Jedini odgovor na to je "hajd razguli".
Nema ni potrebe. Poreskoj je dovoljno da uprati ko s bankomata diže velike količine novca kojom karticom i može ga teretiti za neplaćen porez. Imaju i kamere i sve. Nije još došlo do toga al nemoj mislit da neće jednog dana.
Post Reply