Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
zforumas

#4726 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

S4mpion wrote:
zforumas wrote:
vatrogasac wrote:
Ako tvrdiš da ne postoji na tebi je teret dokaza. :mrgreen: Nemoj samo džaba dangubiti sa Djeda Mrazom, čajnikom ili Crvenkapicom kada znamo da to nije isto. ;-)
Dok nije dosla tvrdnja da postoji nije bilo potrebe za tvrdnjom da ne postoji. Stoga, teret dokaza je ipak na tebi.
Teret dokaza je na onome ko iznosi tvrdnju, ma kakva ona bila.

S druge strane, ukoliko iznosiš svoje vjerovanje, naznačeno kao takvo, nije potrebno da ga dokazuješ.
Pa u ovom slucaju tvrdnja je da bog postoji, sto dalje implicira da dokaze trebaju predociti oni koji to tvrde.

Vjerovanje ne treba dokazivati, slazem se. Cemu onda trud vjernika da dokazu postojanje boga?
vatrogasac

#4727 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote: Ja jesam
ti nisi
on jeste
itd.
Bojim se da ne razumijem šta želiš reći kad je sve kristalno jasno.
Savršeno razumijem što sam već rekao kroz komentar o nenama i akademicima pa mi se ne ponavlja. Tvoji roditelji su prije tvog rođenja znali i pričati i pisati i čitati itd, ali ti to nisi naslijedio nego si morao sam iz početka. Ne možeš očekivati na dunjaluku da drugi završe školu za tebe.
vatrogasac

#4728 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:Volim kad krenu citati.... :mrgreen: na zalost, sa bozanstvima ne mozemo diskutovati, tako da smo osudenu na inferiorniju opciju diskusije sa kultistima, odnosno sljedbenicima.

To you, I'm an atheist.
To God, I'm the loyal opposition.
Woody Allen
Ima tih citata zanimljivih. :mrgreen:

Image
славянин

#4729 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

http://humanorigins.si.edu/evidence

evo malo gradiva... nije na odmet. :wink:
Pujdo12

#4730 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Ako koristite rječ indicije za postojanje, onda je to teorija
Bloo
Globalna šefica

#4731 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote: Ja jesam
ti nisi
on jeste
itd.
Bojim se da ne razumijem šta želiš reći kad je sve kristalno jasno.
Savršeno razumijem što sam već rekao kroz komentar o nenama i akademicima pa mi se ne ponavlja. Tvoji roditelji su prije tvog rođenja znali i pričati i pisati i čitati itd, ali ti to nisi naslijedio nego si morao sam iz početka. Ne možeš očekivati na dunjaluku da drugi završe školu za tebe.
Ako te niko ne.poduci pisanju ostat ces nepismen jer to nije urodeno niti prirodno stanje.
Slicno mozemo reci i za religiju. Biti vjernik nije urodeno prirodno stanje, vec nauceno.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#4732 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Challenger_ »

Bloo wrote:Biti vjernik nije urodeno prirodno stanje, vec nauceno.
Irelevatna, paušalna tvrdnja. Privatna "istina".
Pujdo12

#4733 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote:Volim kad krenu citati.... :mrgreen: na zalost, sa bozanstvima ne mozemo diskutovati, tako da smo osudenu na inferiorniju opciju diskusije sa kultistima, odnosno sljedbenicima.

To you, I'm an atheist.
To God, I'm the loyal opposition.
Woody Allen
Ima tih citata zanimljivih. :mrgreen:

Image
Ova mi se svida
славянин

#4734 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Znaci vjera urodjena a Bog kao poslao nekoliko knjiga i koliko vec poslanika da pokazu ljudima da vjeruju i kako da vjeruju ... :-)
Pujdo12

#4735 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Jeli zebra crna sa bjelim prugama ili je zebra bijela sa crnim prugama
vatrogasac

#4736 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote: Ako te niko ne.poduci pisanju ostat ces nepismen jer to nije urodeno niti prirodno stanje.
Slicno mozemo reci i za religiju. Biti vjernik nije urodeno prirodno stanje, vec nauceno.
Moram se ponoviti. Koliko živih i mrtvih jezika imamo bez nekog naziva za ono što mi nazivamo Bog pa makar i iskrivljeno. Nađemo neko selo u sred džungle izdvojeno totalno od civilizacije ima oblik štovanja Više sile. Bar nekakvo. Zar to ne upućuje na Ezel?
Pujdo12

#4737 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Možda Bog treba još da se otkrije, zato su potrebni vjernici koji ne gube nadu i ateisti da ukazuju na moguće iracionalnosti
Last edited by Pujdo12 on 19/08/2018 13:50, edited 1 time in total.
славянин

#4738 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote: Ako te niko ne.poduci pisanju ostat ces nepismen jer to nije urodeno niti prirodno stanje.
Moram se ponoviti. Koliko živih i mrtvih jezika imamo bez nekog naziva za ono što mi nazivamo Bog pa makar i iskrivljeno. Nađemo neko selo u sred džungle izdvojeno totalno od civilizacije ima oblik štovanja Više sile. Bar nekakvo. Zar to ne upućuje na Ezel?
Ljudi imaju urodjen instikt da objasne stvari/nadju hipotezu.Tako nastade Zeus koji fikce munje itd... za sve sto ne znamo trazimo odgovore.A prije posto nije bilo mogucnosti da se istraze mnoga pitanja najlakse je odrediti Boga,neku zivotinju nesto sto to uzrokuje...
vatrogasac

#4739 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

славянин wrote:
vatrogasac wrote:
Ljudi imaju urodjen instikt da objasne stvari/nadju hipotezu.Tako nastade Zeus koji fikce munje itd... za sve sto ne znamo trazimo odgovore.A prije posto nije bilo mogucnosti da se istraze mnoga pitanja najlakse je odrediti Boga,neku zivotinju nesto sto to uzrokuje...
Pa nebitno. Vjera u Boga je potreba pa makar se manifestovala obožavanjem kipa, životinje, vatre, nebeskog tijela....u nedostatku ispravnog čovjek je nečemu morao pribjeći.
ExNihilo

#4740 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

vatrogasac wrote:
Image
Diwan

#4741 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Diwan »

Challenger_ wrote:
Bloo wrote:Biti vjernik nije urodeno prirodno stanje, vec nauceno.
Irelevatna, paušalna tvrdnja. Privatna "istina".
hahahaha

Svakakvih gluposti ovdje za pročitati - mislim za ukvotanu izjavu. Eto čovjek se rađa kao matematičar, ateista, pisac, košarkaš, socijalista, republikanac, ljubitelj životinja i milion drugih itd.
Irsar

#4742 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

Diwan wrote:Eto čovjek se rađa kao matematičar, ateista, pisac, košarkaš, socijalista, republikanac, ljubitelj životinja i milion drugih itd.
Čovjek se rađa sa urođenom sposobnosti prepoznavanja istine, a i sposobnosti "kontakta" sa Allahom. To što se ta sposobnost kroz život priguši, zamaskira nečim, to ne mijenja. Čovjeku je urođeno da svoj pogled usmjeri "kroz" prekrivač ovog svijeta ka nečemu zaista Višem i Uzvišenijem, ka Savršenom i Trajnom.

I tako je uvijek bilo i uvijek će biti. Religije su ništa drugo doli pokušaj da se do toga Nečeg dođe na način kompatibilan sa životom na ovom svijetu.
Irsar

#4743 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

Bloo wrote:Ako te niko ne.poduci pisanju ostat ces nepismen jer to nije urodeno niti prirodno stanje.
A ko je pisanju podučio prvog pismenog čovjeka?

Možda pisanje nije "urođeno niti prirodno stanje", ali komunikacija jeste. A pisanje je ništa drugo doli način komunikacije. Mogli bismo isto reći "ako te niko ne poduči nekom jeziku, nećeš znati pričati"; opet, ni to neće promijeniti činjenicu da je govor samo vid komunikacije, a ljudi imaju "urođeno i prirodno stanje" komunikabilnosti, pa bilo ono neartikulisanim glasovima, lijepim govorom ili pismom.

I da, da se ponovim: "prirodno" i "urođeno" je ono kako je Bog/Allah definisao, ne kako se može naći u prirodi. Jer u prirodi možemo naći i pismene i nepismene, a i nepismeni mogu dati pismene (jer otkud pismo?), tako da čitava priča o "urođenom i prirodnom" je promašena ako se izuzme od Boga.
Haha, moje pitanje je: a je li učenje prirodno? I zar se izbor nema? I zar se naučeno ne može zaboraviti?

Vjera je čovjeku nešto najprirodnije što postoji, jer u čovjeku ima i nešto "božanskog" a ne samo životinjskog kako bi moderni čovjek da "dokaže".
lijepa u dusi

#4744 Re: Ateizam vs. Religija

Post by lijepa u dusi »

vatrogasac wrote:
Pujdo12 wrote:Opet nakav koji u ime Boga bih da sudi, predviđa :jok: :jok: :jok: :jok
Ne sudim nikome nego me podsjeti na slučajeve kada ovdje upadnu likovi sa pričom kako im je djed hadžija i samim tim je kompetentan da sudi o vjeri. To ti dođe kao neka diploma. :mrgreen:

Islamska zajednica je priznala da je nespremno dočekala pad komunizma i prateće ateističke ideologije pa se narod tih godina sam snalazio da upozna vjeru i posljedice toga su vidljive i danas pa smo imali situaciju da nam se više knjiga o islamu odštampa u Beču nego u Sarajevu na bosanskom jeziku. Dolazi i do buđenje raznih tarikata koji su u onom sistemu bili strogo zabranjeni pa čak sada imamo i šiija u Bosni, a nije ih bilo nikada. Bog je Musaovom narodu dao 40 godina da se srede poslije jakog uticaja egipatskih učenja jer znamo čim su došli na slobodu napravili su po uzoru na Egipćane zlatno tele za obožavanje pa očito je da sa manje godina ni mi nećemo moći. :mrgreen:
sta je lose u tome sto postoje sijje? Mozda sada ima struja koje jesu otisle u neku drugu krajnost, ali ako cemo posteno, samo poceci tog pravca su ispravni. Kako iko moze pratiti i slijediti nekog ko je pobio Poslanikovu porodicu? A kompletan mainstream islam danas se zasniva na ucenju ljudi koji su zivot posvetili unistenju islama i Poslanika.
Ako se ikad pozelim vratiti islamu, definitivno to nece biti ovaj mainstream.

@Nato :thumbup:
Otprilike to. Nikada slobodnija nisam bila i nikada mi druge stvari koje se mozda kose s religijom pa i vjerim nisu bile logicnije.
Irsar

#4745 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote:Kakav bi dokaz za tebe bio relevantan?
Dokaz koji uključuje eksperimente, mjerenja, matematiku, ponavljanje...
Opet ovaj ofucani "argument". De ti nama ovdje dokaži, eksperimentalno i matematički, da je jedini dokaz onaj koji je dokaziv eksperimentalno i matematički. Ne možeš? HAH!

Uostalom, baš kao što bakteriju nećeš vidjeti bez mikroskopa, tako isto Boga/Allaha nećeš "vidjeti" bez vjere, bez truda na tom putu. I baš kao što nauka ima svoj domen djelovanja i svoj način dokazivanja, a ima i svoja ograničenja koja neće i ne može prevazići, tako isto i vjera ima. Tražiti naučni dokaz za nešto gdje nauka nema šta da traži je ignorantno, a tvrditi da bez naučnih dokaza nema (nikakvih drugih) dokaza je laž.
Bloo
Globalna šefica

#4746 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Jeste se upalili ko umnjaci. :mrgreen:
lijepa u dusi

#4747 Re: Ateizam vs. Religija

Post by lijepa u dusi »

Irsar wrote: Ne. Ti si imala neku svoju vjeru, ali očito na pogrešan način, jer "bojazan" vjernika nije ni u kom slučaju vezan sa kvantitetom/količinom okoline (tj. svemira) koja ga okružuje, niti mu je primarna briga "zaštita" koju on treba od nekoga "većeg".

A drugo, tvoja životna "priča i put" nisu ništa relevantniji i realniji od ljudi koji su, na primjer, iz nevjerstva prešli u vjerovanje.
Sve dok ta vjera propagira prije svega ljubav i vjerovanje u Boga, a zatim i postovanje vecine propisa (koliko se moglo), ne vidim kako ti mozes znati da je pogresna. Radis isto sto i @vatrogasac, sudis, a to je opasna rabota. Sto ne budete ko @medo, kako on lijepo kaze "sve ce nas cvokat kad se sastanemo u dzennetu" :D

A ja kao neko ko vas posmatra sa strane, a eto ko malo i proucavam etologiju, psihologiju, usudjujem se dati ovakav sud. Ne mora se naravmo odnositi na sve, ali dobar dio vjernika podsvjesno ovako rezonuje. Naravno, ima i drugih faktora.
vatrogasac

#4748 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

lijepa u dusi wrote:
sta je lose u tome sto postoje sijje? Mozda sada ima struja koje jesu otisle u neku drugu krajnost, ali ako cemo posteno, samo poceci tog pravca su ispravni. Kako iko moze pratiti i slijediti nekog ko je pobio Poslanikovu porodicu? A kompletan mainstream islam danas se zasniva na ucenju ljudi koji su zivot posvetili unistenju islama i Poslanika.
Ako se ikad pozelim vratiti islamu, definitivno to nece biti ovaj mainstream.
Nemam ja nikakvih problema sa šiijama posebno ne onim iz Irana. :mrgreen:

Njih sam spomenuo kao ilustraciju kako su kod nas ljudi poslije pada komunizma i prateće mu ideologije tragali za ispravnim putem pa su neki otišli i tamo. Spomenuo sam i selefije i sufije itd. što nije bilo prije na ovim područjima u periodu prije tranzicije. Uglavnom, ima lutanja u traganju za istinom, padova, uspona itd....
vatrogasac

#4749 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

lijepa u dusi wrote: Radis isto sto i @vatrogasac, sudis, a to je opasna rabota.
Koga sam osudio?
lijepa u dusi

#4750 Re: Ateizam vs. Religija

Post by lijepa u dusi »

Eto sad svi citali Nietzschea, a malo ko se pomjerio sa Jezeve kucice, eventualno Zapecaceni dzennetski napitak i Buharijina zbirka hadisa. :-)
Locked