PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Mega Man X

#4726 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Ma vala za te pare bih radije i5 7600, novu matičnu i bolji PSU. Djeluje mi da je i5 još uvijek najbolja investicija po pitanju gaminga.

Gledajući Linusov klip, naumpale su mi stare reklame između Sega Mega Drive/Genesis i Super Nintendo. "Blast processing", "Genesis does what Nintendon't" itd. zbog AMD-ovog reklamiranja. :lol:
SanskiBiser

#4727 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

avaks wrote:Dakle na piku je taj 1800x samo 1200KM :lol: :thumbup:
Ljudi za manje para ovdje konfiguracije i to gamerske (molim lijepo) prave i traže :mrgreen:
Ali neka malo konkurencije, uvijek je dobrodošla :thumbup:
dakle u tom duhu...

AMD Ryzen 7 1700 vs. a 5-year-old gaming PC, or why you should never preorder

http://www.pcworld.com/article/3176100/ ... order.html
SanskiBiser

#4728 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

Mega Man X

#4729 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Ne mogu reći da nisam toliko razočaran, jer je jedan dio mene bio skeptik po pitanju Ryzena, dok drugi dio je bio ono hype-ovan da AMD makar proba da malo zastraši konkurenciju. Znači ono lapo-lapo.

Mada AMD je vazda bio ono za budget build, tako da ko voli nek izvoli.
Last edited by Mega Man X on 02/03/2017 21:26, edited 1 time in total.
azdralovic

#4730 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by azdralovic »

Mega Man X wrote:Ne mogu reći da nisam toliko razočaran, jer je jedan dio mene bio skeptik po pitanju Ryzena, dok drugi dio je bio ono hype-ovan da AMD makar proba da malo zastraši konkurenciju. Znači ono lapo-lapo.
kao krive proizvodjace igara jer su vecinom optimizovane za intel, ali nekako ne mogu reci da sam iznenadjen...
mada dobra konkurencija je uvijek najbolja za nas krajnje kupce
Mega Man X

#4731 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

U suštini vazda tako i budi. Intel i Nvidia su glavni po tom pitanju.

Mnoge igre pokreneš ide Nvidia "The way it's meant to be played" reklama. Valjda neće Vega razočarat jer ipak su se RX470 i RX480 itekako dobro pokazali bez obzira što nemaju podršku po pitanju Nvidia Hairworks, PhysX i ostale điđe. Jesu budget kartice al ipak mogu gurati nove naslove bez problema.

Još da počnu uvodit Vulkan API u ostale igre kao kod Doom-a, onda bi AMD grafe itekako gurale naslove bez po muke.
BaDa

#4732 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BaDa »

https://www.youtube.com/watch?v=V5RP1CPpFVE

a ovaj video opet pokazuje da ovaj 1700 bolji od 1700x... znaci recenzije su toliko razlicite ovo bas do sad nikad nisam vidio :skoljka:
SanskiBiser

#4733 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

BaDa wrote:https://www.youtube.com/watch?v=V5RP1CPpFVE

a ovaj video opet pokazuje da ovaj 1700 bolji od 1700x... znaci recenzije su toliko razlicite ovo bas do sad nikad nisam vidio :skoljka:

Overklokovan na istu frekvenciju i imas prakticno isti procesor samo sto ovaj X model ima mrvu ( u vecini slucajeva) bolje rezultate u igrama jer ima XFR enabled...
aditon

#4734 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

Činjenica je da ćemo imati mnogo testova u budućnosti i bit će tu dosta različitih rezultata, sve zavisi ko bude testirao. Kako ja vidim, ovaj R7 se fokusira više na neki ozbiljniji rad na računaru nego za gaming iako ovaj članak što je Sanski ostavio pokazuje da u dvije od 3 igre i5 3570k dere R7 1700. Međutim ako bi igre u budućnosti tražile više threads i cores kao što je to slučaj s Ashes of Singularity, onda bi svakako ovaj R7 1700 derao ovaj i5 pomenuti u svakom smislu. Interesantno je koliko je ovaj R7 mali potrošač što je ranije krasilo Intelove procesore, a sada je situacija obrnuta.

Kako god, sjajan procesor za malo novca. Vidjet ćemo šta će donijeti R5 serija, svakako da će ti procesori biti najprodavaniji jer očekivati je da se za uloženo dobije najviše.
imperator01

#4735 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by imperator01 »

Ja nisam razočaran sa Ryzenom. Treba imati u vidu da je ovo nova platforma, da su sami biosi na pločama još uvijek u beta fazi i da sam Windows i igre uopšte nisu optimizovane za SMT kao što je bio i slučaj sa HT.
Treba tu malo vremena da sve legne na svoje.
Inače najviše koristi od Ryzena ce imati ozbiljni korisnici koji pc koriste za rad a ne samo za igranje igrica, tu je Ryzen neprikosnoven po pitanju price/performance.
zippoo87

#4736 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zippoo87 »

ja ne znam kako neko moze biti razocaran u Ryzen ?
da su performanse i 10% slabije ( a nisu),procesori su 50% jeftiniji

sto se igara tice,igre koje ne koriste vise jezgri ce bolje raditi na procesoru koji ima visi takt procesora...
a moguce da ima veze i ovo sto napisa kolega povis,da je ovo jos uvijek sve novo i da trziste jos nije prilagodjeno Ryzenu,tj. ovim dzidzama koje imaju u njemu :D
a meni je nabitnije da nece vise biti monopola...dosta nas je intel sisao,ka da ima kakve veze sa nasim politicarima :D
Mega Man X

#4738 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Kao što rekoh, meni i5 7600 plafon. Ne treba mi i7 nit Ryzen. A u Linusovom klipu po pitanju igara, i5 7600 dere Ryzen samo tako. Mada je u Ashes of Singularity se dobro Ryzen pokazao, ostalo meh..
Maharadza

#4739 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

Hajde što su kod nas cijene žara, ali najgore što nije ni vani mnogo jeftniji:

Image
amar1994

#4740 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by amar1994 »

Maharadza wrote:

Image
:thumbup: :-)

zato u Americi :izet: :D

Image
Maharadza

#4741 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

amar1994 wrote:
Maharadza wrote:

Image
:thumbup: :-)

zato u Americi :izet: :D

Image
MA ja ne smijem ni gledati te cijene elektronike u SAD-u, znači uvijek me srce zaboli kada preračunam i skontam koliko oni toga mogu uzeti tamo bukvalno za siću u odnosu na nas u EU! :cry:
amar1994

#4742 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by amar1994 »

Maharadza wrote:
MA ja ne smijem ni gledati te cijene elektronike u SAD-u, znači uvijek me srce zaboli kada preračunam i skontam koliko oni toga mogu uzeti tamo bukvalno za siću u odnosu na nas u EU! :cry:
Sta ces , ne valjaju trzista , ni je konkurentno ko americko , svi se lome da prodaju ,a ovde ko ce biti skuplji :izet: :-)

:run:
Meda_s_kasike

#4743 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Meda_s_kasike »

Trenutno sam razočaran gaming performansama Ryzena (jer me to i najviše i interesuje). Rendering na stranu, za to je strašan.
Ali ako uzmemo u obzir da je i7 7700k jefiniji oko 40% (kod nas oko 500+ KM jeftiniji), a da dobiješ dosta bolje performanse u igrama, ne vidim logiku trenutno. Treba čekati šta budućnost donosi, ali nisam neki veliki optimista. Cijene mogu pasti što je i najbolja vijest :thumbup:
Čekat taj r5 da vidimo šta se dešava sa njim, ali nisam neki optimista jer trenutno neki i5 procesori nadmašuju r7 1800x u gamingu. Kako će se onda r5 nositi sa time? Jedino cijenom i to dosta nižom... Ostaje da se vidi.
BaDa

#4744 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BaDa »

ja evo digao hyperx sa 1600mhz na 1866mhz i stvarno racunar bolje radi prije je nekako kao "kocio" ali sad bas sve fluidno ide.. Spustio timings sa 11 na 10 pokusao sam i 9-9-9-24/33 ali nikako nece overclock failure izbacuje kad palim racunar

Image
aditon

#4745 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

Meda_s_kasike wrote:Trenutno sam razočaran gaming performansama Ryzena (jer me to i najviše i interesuje). Rendering na stranu, za to je strašan.
Ali ako uzmemo u obzir da je i7 7700k jefiniji oko 40% (kod nas oko 500+ KM jeftiniji), a da dobiješ dosta bolje performanse u igrama, ne vidim logiku trenutno. Treba čekati šta budućnost donosi, ali nisam neki veliki optimista. Cijene mogu pasti što je i najbolja vijest :thumbup:
Čekat taj r5 da vidimo šta se dešava sa njim, ali nisam neki optimista jer trenutno neki i5 procesori nadmašuju r7 1800x u gamingu. Kako će se onda r5 nositi sa time? Jedino cijenom i to dosta nižom... Ostaje da se vidi.
kao prvo, treba znati kako hardware funkcioniše. Ovaj Ryzen je kreiran da parira 6900k i 6800k. 7700 je kreiran za igre i to je njegova jedina funkcija dok za multitasking nema prostora. PC nikad nije služio za igranje, za to postoje konzole pa ko misli samo se igrati onda bolje konzolu da kupi.
Ne postoji igra koja koristi 16 threds, a zbog toga je Ryzen superioran u odnosu na 7700k. Dok 7700k vrišti na testovima, opterećen i do 100%, Ryzen se niti ne oznoji pošteno tj iskoristi 40% svojih mogućnosti. Probaj pokrenuti igru na 7700k i još neke aplikacije da ti rade u pozadini. Naravno, procesor će plakati, dok s Ryzenom nema tih problema. 7700 je već na izdisaju, dok Ryzenoveo vrijeme tek dolazi. Za Ryzena niko nije očekivao da bude najjači procesor na tržištu a on to jeste bez sumnje. Na kraju krajeva, ko ima priliku neka sam sprovede testove, jedino su oni relevantni jer u današnjem svijetu, svako za nekog radi i mnoge testove koje vidimo, članke na portalima i razne informacije koje do nas dopiru su režirane i servirane onako kako ti isti žele da ih mi okusimo :D Do sada su i igre pravljene najviše za Intela i nVidiu ali to se lagano mijenja. Evo Bethesda je sklopila eksluzivni ugovor s AMD-om tako da će buduće igre biti potpuno prilagođene Ryzenu pa ćete onda da vidite kad izbace igru koja koristi npr 16 threads, pa kad je niti jedan intel ne mogne (od ovih postojećeih) pokrenuti... Intel je uvijek precijenjen bio u svakom smislu, a ja na svom primjeru to mogu potvrditi, ali sad sam se već raspisao pa o tom neki drugi put :D

i na kraju dana, cijena, ljudi, za duplo manje novca u odnosu na Intel se dobije najkompletniji procesor koji nam je dostupan.
Mega Man X

#4746 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

aditon wrote: za to postoje konzole pa ko misli samo se igrati onda bolje konzolu da kupi.
Konzolu? Igre na 30fps? :lol: :mrgreen:

Jarane ti si izgleda temu pogriješio, pošto se ova zove: PC gamerske konfiguracije

Možda tražiš ovu:
http://forum.klix.ba/playstation-4-all- ... 17492.html
DJ Babo

#4747 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DJ Babo »

aditon wrote: kao prvo, treba znati kako hardware funkcioniše. Ovaj Ryzen je kreiran da parira 6900k i 6800k. 7700 je kreiran za igre i to je njegova jedina funkcija dok za multitasking nema prostora. PC nikad nije služio za igranje, za to postoje konzole pa ko misli samo se igrati onda bolje konzolu da kupi.
Ne postoji igra koja koristi 16 threds, a zbog toga je Ryzen superioran u odnosu na 7700k. Dok 7700k vrišti na testovima, opterećen i do 100%, Ryzen se niti ne oznoji pošteno tj iskoristi 40% svojih mogućnosti. Probaj pokrenuti igru na 7700k i još neke aplikacije da ti rade u pozadini. Naravno, procesor će plakati, dok s Ryzenom nema tih problema. 7700 je već na izdisaju, dok Ryzenoveo vrijeme tek dolazi. Za Ryzena niko nije očekivao da bude najjači procesor na tržištu a on to jeste bez sumnje. Na kraju krajeva, ko ima priliku neka sam sprovede testove, jedino su oni relevantni jer u današnjem svijetu, svako za nekog radi i mnoge testove koje vidimo, članke na portalima i razne informacije koje do nas dopiru su režirane i servirane onako kako ti isti žele da ih mi okusimo :D Do sada su i igre pravljene najviše za Intela i nVidiu ali to se lagano mijenja. Evo Bethesda je sklopila eksluzivni ugovor s AMD-om tako da će buduće igre biti potpuno prilagođene Ryzenu pa ćete onda da vidite kad izbace igru koja koristi npr 16 threads, pa kad je niti jedan intel ne mogne (od ovih postojećeih) pokrenuti... Intel je uvijek precijenjen bio u svakom smislu, a ja na svom primjeru to mogu potvrditi, ali sad sam se već raspisao pa o tom neki drugi put :D

i na kraju dana, cijena, ljudi, za duplo manje novca u odnosu na Intel se dobije najkompletniji procesor koji nam je dostupan.
joj @aditon, odvadi malo :)

@Meda_s_kasike je sve tacno rekao...

ryzen je odlican procesor, ali ce biti zanimljivo vidjeti kako ce ova tri najjace verzije pozicionirati na trzistu. trenutno najjaci ne-xeon procesor na trzistu je intelov i7 6950x, a ne ryzen 1800x, a tu su i 6900k, 6850k pa i 6800k koji mu mogu parirati u svemu sto se tice rada na svim jezgrama.

amd je ovaj 1800x ryzen tvornicki overclokirao do maksimuma, tako da prakticno nema nimalo prostora za dodatni overclock.
sto se tice potrosnje pod opterecenjem, ona je prakticno ista kao i osmojezgreni i7, tako da nije ni toliko stedljiv koliko tvrde u amd-u
Image

reci da je i7 7700k na izdisaju, da mu je jedina funkcija gejming i da nema prostora za multitasking... svasta

ryzen 1700, 1700k i 1800k su odlicni procesori za ozbiljan rad, dok su za igranje vrlo dobri, ali intel za igranje i standardni rad na racunaru ima i bolji i jeftiniji procesor. najbolje od svega je sto ce amd natjerati intel da snizi cijene precijenjenim k i x serijama procesora, odnosno sto ce se za dobar workstation moci koristiti i amd i intel procesori po razumnim cijenama (koje su ipak nedostizne standardnim korisnicima).

kad izadju serije 3 i 5 amd-ovih procesora, vrlo vjerovatno ce moci jedino cijenom 'ubijati' intelove i3 i i5, jer je stvarno malo vjerovatno da ce biti brzi za igranje od ovih procesora
Averus

#4748 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Image
Mega Man X

#4749 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Plava linija prešla preko žute po pitanju gaminga. :lol:
Averus

#4750 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Ne vidim šta je smiješno tu :zoka: