Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

geralt

#4726 Re: Demografija

Post by geralt »

Peacean wrote: 06/07/2026 14:14 Pa gledaj samo koliko smo imali navijača u Kanadi i SAD :D
Procjena za USA je 350 000, od cega je oko 100 000 rodjeno u BiH, ostali su druga, treca, i naredne generacije. Velika vecina dosla u drugoj polovini 90-ih.
dječak sa šibicama

#4727 Re: Demografija

Post by dječak sa šibicama »

Vecina njih su iskoristeni da nasele St. Louis koji je raseljen nakon Menhetna odnosno ljudi su masovno odlazili nakon sto se saznalo i odlaganja nuklearnog otpada oko grada, sto je najveca afera u USA vizavi odlaganja uranijuma i ostalog otpada.

Neka podrucja poput West Lake Landfila na sjeverozapadu grada su zatvoreni, i "zapecaceni". Nije bas neka sreca zivjeti u podrucju u kojem je povecan rizik oboljevanja od stitne zlijezde, karcinoma, autoimunih oboljenja a drzava i danas tvrdi da nema jasnih poveznica izmedju nuklearnog otpada i povecanja broja oboljelih.
geralt

#4728 Re: Demografija

Post by geralt »

St. Louis je grad sa toliko problema da radijacija spada medju manje. Druga najveca rupa u kojoj sam bio u Americi nakon Memphisa (generalno je dolina rijeke Mississippi najgori dio Amerike). Jedan Detroit je Manhattan za St. Louis.
dječak sa šibicama

#4729 Re: Demografija

Nisam to znao, cuo sam za kriminal ali da su tako grohnuli da ih i raspali Detroit sije nisam znao.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4730 Re: Demografija

Post by Truba »

Al kako se lagalo od 1945 da se ispadne junak lagalo se sto vise poginulih radi odstete
Pa imamo 27 sovjeta 1.7 jugovica sve milijuni
Pa onda ostale nacije u cije brojke ne smijemo sumnjati itd
geralt

#4731 Re: Demografija

Post by geralt »

dječak sa šibicama wrote: 06/07/2026 16:21 Nisam to znao, cuo sam za kriminal ali da su tako grohnuli da ih i raspali Detroit sije nisam znao.
U St. Louisu sam svojim ocima vidio dilere kako otvoreno usred dana dilaju u parku u strogom centru grada. Niko nista, ko da sam u Robocop filmu. East St. Louis sa druge strane rijeke je jos nekoliko puta gori.

S druge strane sam u Detroitu nedavno bio, super mi je bilo, barem u centru.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4732 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

geralt wrote: 06/07/2026 16:19 St. Louis je grad sa toliko problema da radijacija spada medju manje. Druga najveca rupa u kojoj sam bio u Americi nakon Memphisa (generalno je dolina rijeke Mississippi najgori dio Amerike). Jedan Detroit je Manhattan za St. Louis.
Moze li malo vise detalja?
dječak sa šibicama

#4733 Re: Demografija

_BataZiv_0809 wrote: 06/07/2026 15:11
dječak sa šibicama wrote: 06/07/2026 15:02
_BataZiv_0809 wrote: 06/07/2026 14:13 To je mozda ukupan broj nasih ljudi u Njemackoj, kad ubrojis ratne izbjeglice, a ne broj iseljenih u zadnjih desetak godina.
Ne, imas podatke na njihovom statisu, od 2015 na ovamo, bilans migracija sa svim drzavama. Imas i BiH, svake godine je cirka 10 pa do 30 hiljada vise ljudi uselilo u Njemacku iz BiH, nego obratno. Samo je zadnja godina nekakvih 5000 sto je eto manja brojka. Najvece iseljavanje zabiljezeno nakon liberalizacije viznog rezima, islo je i do 30 hiljada godisnje. Ili 20 i nesto, ne znam sad tacno mrsko mi traziti po onim bazama podataka.
https://www.jabuka.tv/evo-koliko-osoba- ... su-otisli/

Oko 50.000 građana BiH dobilo je dozvole za boravak u Njemačkoj u proteklih deset godina, pokazuju podaci koje je vlada Njemačke poslala njemačkom Bundestagu kao odgovor na zastupničko pitanje. Naime, kako je naglašeno u ovom odgovoru, u proteklih deset godina izdane su 17.434 nominalne dozvole za boravak državljanima BiH, pri čemu se, kako je objašnjeno, svaka nominalna dozvola može odnositi na više ljudi jer se dozvola vodi na nositelju zahtjeva. Ako se pretpostavi da su među nositeljima uračunati i članovi obitelji, može se zaključiti da je ovim obuhvaćeno oko 50.000 državljana BiH.
Portal i clanak iz 2013.

Pogledaj wanderungsstatistik (migraciona statistika) njemacke agencije za statistiku, imas na Destatisu

Do 2017 je bilo oko 6 hiljada vise doseljenih nego odseljenih drzavljana BiH, oni to tako gledaju racunaju broj dolazaka i odlazaka pa uzmu razliku u broju. Od 2017 krece povecanje na 15ak hiljada godisnje, u koroni pada na oko 9-10 i drzi se do prosle godine kada je broj pao ispod 5 hiljada.

Sve kad se sabere, zadnjih 10 godina, nesto preko 100 hiljada minusa za BiH.
geralt

#4734 Re: Demografija

Post by geralt »

_BataZiv_0809 wrote: 06/07/2026 16:28
geralt wrote: 06/07/2026 16:19 St. Louis je grad sa toliko problema da radijacija spada medju manje. Druga najveca rupa u kojoj sam bio u Americi nakon Memphisa (generalno je dolina rijeke Mississippi najgori dio Amerike). Jedan Detroit je Manhattan za St. Louis.
Raspale industrijske zone sa fabrikama koje ne rade decenijama, potpuno napusteni dijelovi grada, narkomani koji lutaju ko zombiji, dileri koji rade svoj posao usred centra grada (naveo u prethodnom postu). Samo gledas otkud ce se pojaviti Robocop ili Judge Dredd.

Svijetle tacke su Gateway Park i muzej u sklopu njega, Botanical Garden, dio gdje zive Bosanci nije toliko los. Solidna arhitektura, ima lijepih zgrada. Zbog toga sam ga naveo kao drugu najvecu rupu nakon Memphisa koji nema svijetlih tacaka.
dječak sa šibicama

#4735 Re: Demografija

Imaju i Sebilj u Bevu :D

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4736 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 06/07/2026 16:34

Ne, imas podatke na njihovom statisu, od 2015 na ovamo, bilans migracija sa svim drzavama. Imas i BiH, svake godine je cirka 10 pa do 30 hiljada vise ljudi uselilo u Njemacku iz BiH, nego obratno. Samo je zadnja godina nekakvih 5000 sto je eto manja brojka. Najvece iseljavanje zabiljezeno nakon liberalizacije viznog rezima, islo je i do 30 hiljada godisnje. Ili 20 i nesto, ne znam sad tacno mrsko mi traziti po onim bazama podataka.

Oko 50.000 građana BiH dobilo je dozvole za boravak u Njemačkoj u proteklih deset godina, pokazuju podaci koje je vlada Njemačke poslala njemačkom Bundestagu kao odgovor na zastupničko pitanje. Naime, kako je naglašeno u ovom odgovoru, u proteklih deset godina izdane su 17.434 nominalne dozvole za boravak državljanima BiH, pri čemu se, kako je objašnjeno, svaka nominalna dozvola može odnositi na više ljudi jer se dozvola vodi na nositelju zahtjeva. Ako se pretpostavi da su među nositeljima uračunati i članovi obitelji, može se zaključiti da je ovim obuhvaćeno oko 50.000 državljana BiH.
Portal i clanak iz 2013.

Pogledaj wanderungsstatistik (migraciona statistika) njemacke agencije za statistiku, imas na Destatisu

Do 2017 je bilo oko 6 hiljada vise doseljenih nego odseljenih drzavljana BiH, oni to tako gledaju racunaju broj dolazaka i odlazaka pa uzmu razliku u broju. Od 2017 krece povecanje na 15ak hiljada godisnje, u koroni pada na oko 9-10 i drzi se do prosle godine kada je broj pao ispod 5 hiljada.

Clanak je iz 2023.
dječak sa šibicama

#4737 Re: Demografija

Ma da 23, tipfeler kod mene
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4738 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

geralt wrote: 06/07/2026 16:37
Raspale industrijske zone sa fabrikama koje ne rade decenijama, potpuno napusteni dijelovi grada, narkomani koji lutaju ko zombiji, dileri koji rade svoj posao usred centra grada (naveo u prethodnom postu). Samo gledas otkud ce se pojaviti Robocop ili Judge Dredd.

Svijetle tacke su Gateway Park i muzej u sklopu njega, Botanical Garden, dio gdje zive Bosanci nije toliko los. Solidna arhitektura, ima lijepih zgrada. Zbog toga sam ga naveo kao drugu najvecu rupu nakon Memphisa koji nema svijetlih tacaka.
Zanimljivo, hvala :thumbup:

Kao i ono sto si napisao za saveznu drzavu Maine neki dan.

Uvijek sam se pitao zasto nas narod ide bas u St. Louis i nekako smatrao da su srodni razlozi kao za Sloveniju, Austriju i Njemacku-dostupnost zanatskih poslova i socijalna drzava za standarde preko Atlantika, kad ono vidi...bas zaninljivo.
dječak sa šibicama

#4739 Re: Demografija

Devedesetih kad je vecina tih ljudi otisla tamo, nije se bas moglo previse birati. Za USA bas i ne znam, tacno ali za Kanadu znam jer sam i ja tada razmatrao opciju odlaska zauvijek. Dobijes ponudu dvije lokacije, jedna neka vukojebina a druga lokacija tamo gdje te oni zele. Pa biraj.
Onda su Windzor, London ili Kitchner napunjeni sarajlijama i bosancima opcenito, pa Srbima iz Hrvatske itd. Ovi sto su se docepali Toronta, uglavnom zaglave u Mississaugi sa azijatima, kazu dodjes na bazen sve smedje :D valjda indijski potkontinet dominira.

Jedan drugar izabrao Albertu, kao sjetio se Kalgarija olimpijske igre hajd tamo, zajebo se. Em narod cudan, em klima uzasna. Veli zimi ne trebas brijanje, samo izadjes napolje prosetati.

Drugi ode kasnije u Frejzerovu dolinu, neki grad pored Vankuvera, kaze nije lose samo daleko i puno kineza. Ne smeta mu nego eto, cudno osjecaj ko da si u Sangaju.

Ko moze u Toronto, grad sa pozeljeti. Na stranu sve nakaradnosti, grad je taman, ali ne moze to bosanca dopasti. Za nase je St Louis i tamo vukojebine Indiane Ohaja, ili oni sto su nekad isli pa zaglavili u industriji Pensilvanije. Svi se sjecaju filma lovac na jelene i sumornog Kleirtona, zeljezare i Rusa/Ukrajinaca naseljenih da irgete.
geralt

#4740 Re: Demografija

Post by geralt »

_BataZiv_0809 wrote: 06/07/2026 17:28

Uvijek sam se pitao zasto nas narod ide bas u St. Louis i nekako smatrao da su srodni razlozi kao za Sloveniju, Austriju i Njemacku-dostupnost zanatskih poslova i socijalna drzava za standarde preko Atlantika, kad ono vidi...bas zaninljivo.
Pocetna zajednica je formirana tako sto je izbjeglice vlada tamo naselila, a vlada je izabrala lokaciju tako da im bude najjeftinije, te tako da stimulisu lokalnu ekonomiju na izabranoj lokaciji.

Jednom kad se formirala lokalna zajednica, pocela je da privlaci druge. Lakse je otici tamo gdje vec ima dosta nasih ljudi, jer tako mozes proci i sa tanjim znanjem engleskog jezika, mozes se zaposliti u firmi gdje svi pricaju nas jezik, manji je kulturoloski shok, mozda vec imas tamo nekog rodjaka ili poznanika, vece su sanse da ce djeca stupiti u vezu sa "nasima"... Nekima je lakse zivjeti na losijem mjestu okruzeni "svojima" nego na boljem mjestu okruzen Amerikancima.

Ja kod sebe imam dovoljno nasih da mogu pojesti solidne cevape i imati nase prijatelje, a da mi opet nasi emigranti ne predstavljaju kompletan drustveni krug vec samo dio njega. Da sam htio zivjeti iskljucivo okruzen Balkancima, ostao bih na Balkanu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4741 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

geralt wrote: 06/07/2026 19:03
_BataZiv_0809 wrote: 06/07/2026 17:28

Pocetna zajednica je formirana tako sto je izbjeglice vlada tamo naselila, a vlada je izabrala lokaciju tako da im bude najjeftinije, te tako da stimulisu lokalnu ekonomiju na izabranoj lokaciji.

Jednom kad se formirala lokalna zajednica, pocela je da privlaci druge. Lakse je otici tamo gdje vec ima dosta nasih ljudi, jer tako mozes proci i sa tanjim znanjem engleskog jezika, mozes se zaposliti u firmi gdje svi pricaju nas jezik, manji je kulturoloski shok, mozda vec imas tamo nekog rodjaka ili poznanika, vece su sanse da ce djeca stupiti u vezu sa "nasima"... Nekima je lakse zivjeti na losijem mjestu okruzeni "svojima" nego na boljem mjestu okruzen Amerikancima.

Ja kod sebe imam dovoljno nasih da mogu pojesti solidne cevape i imati nase prijatelje, a da mi opet nasi emigranti ne predstavljaju kompletan drustveni krug vec samo dio njega. Da sam htio zivjeti iskljucivo okruzen Balkancima, ostao bih na Balkanu.
Jako :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4742 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 06/07/2026 18:20 Devedesetih kad je vecina tih ljudi otisla tamo, nije se bas moglo previse birati. Za USA bas i ne znam, tacno ali za Kanadu znam jer sam i ja tada razmatrao opciju odlaska zauvijek. Dobijes ponudu dvije lokacije, jedna neka vukojebina a druga lokacija tamo gdje te oni zele. Pa biraj.
Onda su Windzor, London ili Kitchner napunjeni sarajlijama i bosancima opcenito, pa Srbima iz Hrvatske itd. Ovi sto su se docepali Toronta, uglavnom zaglave u Mississaugi sa azijatima, kazu dodjes na bazen sve smedje :D valjda indijski potkontinet dominira.

Jedan drugar izabrao Albertu, kao sjetio se Kalgarija olimpijske igre hajd tamo, zajebo se. Em narod cudan, em klima uzasna. Veli zimi ne trebas brijanje, samo izadjes napolje prosetati.

Drugi ode kasnije u Frejzerovu dolinu, neki grad pored Vankuvera, kaze nije lose samo daleko i puno kineza. Ne smeta mu nego eto, cudno osjecaj ko da si u Sangaju.

Ko moze u Toronto, grad sa pozeljeti. Na stranu sve nakaradnosti, grad je taman, ali ne moze to bosanca dopasti. Za nase je St Louis i tamo vukojebine Indiane Ohaja, ili oni sto su nekad isli pa zaglavili u industriji Pensilvanije. Svi se sjecaju filma lovac na jelene i sumornog Kleirtona, zeljezare i Rusa/Ukrajinaca naseljenih da irgete.
U kom smislu cudan?

Volim Albertu :D
dječak sa šibicama

#4743 Re: Demografija

Nisu cudni pogresno se izrazih, zapravo ne znam nisam bio ali ono sto znam, klasicni kauboji. Eto imaju referendum u oktobru, namjera je da se otcijepe od Kanade :D

Kauboji, veli drugar voze iskljucivo pick up kamionete, sesiri kaubojski nisu rijetkost, i ima dosta ukrajinaca i ostalih dosljaka ali gdje u Kanadi nema.

Uvijek mi je zelja bila proci rokijem od Kalgarija do Pacifika, kazu da su to nevjerovatni prizori jer je sve ogromno.
Ozimician

#4744 Re: Demografija

Post by Ozimician »

Zanimljivo je to kako u USA Bosanci biraju lose krajeve, za razliku od Evrope. U Njemackoj svi biraju najbolje krajeve - Munchen, u Austriji isto tako - Bec.
Qwertz84

#4745 Re: Demografija

Post by Qwertz84 »

fortaleza wrote: 05/07/2026 15:17 Malo je zato što se još nismo susreli s realnošću.

Popis se dogodio 2013te, a tada je i 3.5 milijuna bilo previše, tadašnja realna cifra je bila blizu 3 milijuna, pretjeran je dosta više od 200k, dosta više, pa samo je Hrvata bilo popisano oko 570k, a nije ih bilo više od 430k.

Najmasovniji primjer lažiranja broja stanovnika je na svjetskoj razini kineska partija, a i svijet je to prihvatio (UN nije izuzetak i nemaju realne procjene) je možda svega od oko 800 milijuna stanovnika u odnosu na bajke od 1.4 milijarde. Kina nikad nije prešla milijardu.
Komunistička partija Kine(odnosno koju vi nazivate sa imenom Kineska partija) je u Kini početkom 1980 godina uvela zakon jedno dijete po ženi je dozvoljeno zato što je u to vrijeme izračunato da je populacija u zemlji dostigla oko milijardu stanovnika i prijetila da i dalje raste i dođe zbog toga do kolapsa resursa u zemlji. Zvuči li to kao da to nije imalo razloga za zaustavljanje rasta populacije? Postoje i dokazi da su Kinezi kaznili žene i trpali ih u zatvor zato što su prekršili taj zakon. Zbog čega bi oni već početkom 1980 godina htjeli da varaju vlastite podatke i uvedu taj zakon? U Kini se svakih 10 godina broje stanovnici i to je zadnji put se desilo u 2020 godini kada je vlada poslala na stotine hiljada ljudi/istraživača koji su posjetili domaćinstava u zemlji i ne postoje dovoljno dokaza da su ti podaci lažirani jer i vlasti opomene ljude da ne nasjedaju na prevare ljudi koji traže od njih novac da ih upišu u zavod jer se to radi besplatno, uz to kasnije(iza propisa) se je provjerio oko 3.2 miliona domaćinstava šta su dali od informacija na ranijem ispitu u svome domaćinstvu i izračunato da je samo bilo oko 0.05% pogrešnih informacija na istraživanju. Zašto mislite da se u Kini vara na tim propisima jer su im većinom od koristi da mogu izračunati šta se za privredu mora planirati, gdje je dobra infrastruktura najvažnija, gdje škole i dalje trebaju da budu otvorene kao i koja lijekarska pomoć će se trebati nuditi za stanovnike? Isto se za sakupljanje tih brojeva stanovnika mora trošiti dovoljno novca da se dođe do uređenih podataka i zbog čega bi se ti podaci opet kasnije lažirali za Kineze kao i za strance?
Qwertz84

#4746 Re: Demografija

Post by Qwertz84 »

dječak sa šibicama wrote: 06/07/2026 16:34

Portal i clanak iz 2013.

Ove informacije nisu 100% tačne. Broj za zadnju godinu se po mome znanju za BiH iseljenike u Njemačkoj ne zna jer Statistisches Bundesamt koja sakuplja te podatke https://www.destatis.de/EN/Themes/Socie ... birth.html je uklonila naše ljude odnosno sakrila iz nekog razloga sa njihove statistike/vebstranice. Broj koji je korisnik dao da je pao ispod 5 hiljada iza Korone je meni nov jer je se broj bh građana u Njemačkoj iza 2022 godine sa 235 000 hiljada smanjio se na 222 000 hiljada do kraja 2024 godine kada je broj još bio vidljiv. Ovaj broj od preko 100 000 minusa za BiH u zadnjih 10 godina je isto upitan je sam isto već vidio i broj bh građana u 2015 godini u Njemačkoj na ovoj vebstranici(koja često ima dovoljno statistika iz različitih zemalja) https://de.statista.com/ (koja je nekada isto imala te podatke i njegov broj zvuči izmišljen jer je previsok).
Post Reply