Jemen
- alijagoro
#4726 Re: Jemen
Biden je pripremao plan za mir u Palestini,na kojem je radio dugih 10 godina,ali sjebase ga Huti u posljednji momenat.
- deer_hunter
- deer_hunter
#4728 Re: Jemen
Sta ceka vise? Zemlja je takva otkad je religijeragib wrote: ↑13/01/2024 14:33Vidim da ti je interesantna temapa cu ti iz knjige ibn Arebi o Imamu Mehdiju I pecatu Bogougodnika prepisati dvije receive.
Kaze jedan od najvecih sufiskih alima Ibn Arebi
Pokazat ce Imam Mehdi ono sto stvarno din jeste tako da, kada bi tu bio I Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve selleme tako bi presudjivao. Podignut ce sa zemlje raznolike meshebe tako da ce ostati samo cist din. Njegovi neprijatelji ce biti pristrani sljedbenici ucenjaka, zagovornika samostalnog iznalazenja novih rijesenja....
Njemu ce se radovati obicni muslimani vise od njihove elite. To je Allahov Halifax koji ce se pojaviti kada zemlja bude ispunjena nepravdom I tiranijom
- General War
#4729 Re: Jemen
Ma ne, to je samo za ovu temu, na drugoj je druga pricadeer_hunter wrote: ↑13/01/2024 19:14Znaci da ovako nesto ocekujemo na sarajevskom, tuzlanskom aerodromu?? Nista, najbolje se okrenuti Rusiji![]()
-
Avetinho
#4730 Re: Jemen
Jašta će. Mogli bi i muslimani malo poraditi na tim nepravdama koje u islamu postoje masovno. Ali ne, tada bi prestali biti muslimani. A možda u tim nepravdama i svjesno učestvuju, e ne bi li doprinijeli da do tog Halifaxa što prije dođe.ragib wrote: ↑13/01/2024 14:33Vidim da ti je interesantna temapa cu ti iz knjige ibn Arebi o Imamu Mehdiju I pecatu Bogougodnika prepisati dvije receive.
Kaze jedan od najvecih sufiskih alima Ibn Arebi
Pokazat ce Imam Mehdi ono sto stvarno din jeste tako da, kada bi tu bio I Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve selleme tako bi presudjivao. Podignut ce sa zemlje raznolike meshebe tako da ce ostati samo cist din. Njegovi neprijatelji ce biti pristrani sljedbenici ucenjaka, zagovornika samostalnog iznalazenja novih rijesenja....
Njemu ce se radovati obicni muslimani vise od njihove elite. To je Allahov Halifax koji ce se pojaviti kada zemlja bude ispunjena nepravdom I tiranijom
- Prpa.ba
#4731 Re: Jemen
Na kojoj? Mozda me mijesas sa tramvajem.
- alijagoro
-
ragib
- General War
#4734 Re: Jemen
- General War
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4736 Re: Jemen
deer_hunter wrote: ↑13/01/2024 19:14Znaci da ovako nesto ocekujemo na sarajevskom, tuzlanskom aerodromu?? Nista, najbolje se okrenuti Rusiji![]()
- AliceInChains
#4737 Re: Jemen
Uglavnom će se na nešta kačiti
Nego šta kažu, kad će prestati sa ovom svinjarijom u Varšavskom getu, tj. Gazi, pa da malo ohladi?
Huti fino kažu da isključivo napadaju brodove pravac Holy land.
Brzo bi se dala riješiti cijela situacija putem prekida vatre.
- alijagoro
#4738 Re: Jemen
To je previse komplikovano,bolje pustiti genocid i biti saucesnik istog,ako se neko usudi pomoci Palestincima kao Huti,onda svali sve na iste.AliceInChains wrote: ↑13/01/2024 20:16
Uglavnom će se na nešta kačiti![]()
Nego šta kažu, kad će prestati sa ovom svinjarijom u Varšavskom getu, tj. Gazi, pa da malo ohladi?
Huti fino kažu da isključivo napadaju brodove pravac Holy land.
Brzo bi se dala riješiti cijela situacija putem prekida vatre.
-
toska
#4739 Re: Jemen
Kad se niko nije kačio na Butmiru 93. sto bi i ubuduće?
- Prpa.ba
#4740 Re: Jemen
I to mijesas mene i moj dzemat sa trojkaskim tramvajem.General War wrote: ↑13/01/2024 20:13 Ma ne za tebe per-se, al kad americki F16 preleti BiH, opsta "mahagonija" sto bi nadrealisti rekli iz tvog dzemata![]()
Ja americke avione vidim kao prijetnju, u najboljem slucaju ne vidim ih kao pomoc Bosnjacima.
- tramvajtrojka
#4741 Re: Jemen
Jel Mehdi u tvom dzematuPrpa.ba wrote: ↑13/01/2024 20:37I to mijesas mene i moj dzemat sa trojkaskim tramvajem.General War wrote: ↑13/01/2024 20:13 Ma ne za tebe per-se, al kad americki F16 preleti BiH, opsta "mahagonija" sto bi nadrealisti rekli iz tvog dzemata![]()
Ja americke avione vidim kao prijetnju, u najboljem slucaju ne vidim ih kao pomoc Bosnjacima.
- Prpa.ba
#4742 Re: Jemen
Isusa ti tramvaje, mani se muslimanske terminologije. Ne stoji ti, ali dobro me nasmija. 
- GandalfSivi
#4743 Re: Jemen
Huti dobili po pičci (malo ali izgleda dovoljno), napadu prestali, tema umrla…
- alijagoro
#4744 Re: Jemen
Genocid se moze nastaviti,hajmo biti sretni.GandalfSivi wrote: ↑14/01/2024 04:58 Huti dobili po pičci (malo ali izgleda dovoljno), napadu prestali, tema umrla…
- GandalfSivi
#4745 Re: Jemen
Po stoti put, samo naivni mogu vjerovati da ovo ima ikakve veze sa genocidom…alijagoro wrote: ↑14/01/2024 05:10Genocid se moze nastaviti,hajmo biti sretni.GandalfSivi wrote: ↑14/01/2024 04:58 Huti dobili po pičci (malo ali izgleda dovoljno), napadu prestali, tema umrla…
Gdje je taj Iran da zakuha zbog genocida. Jest aha…
-
konami666
#4746 Re: Jemen
Vidim svi pobudalili, na instagramu podrška jemenu i hutima kao zašto ih napadaju a niko se godinama ne pita zašto ih Saudijci mlate.
Saudijci dobri jelde, dodju u Bosnu i ostave para tokom ljetne sezone. Jesu govna ali su muslimani pa im se sve prašta.
Ili ove instagramuse sto svaki dan postaju o gazi a nisu ništa rekle kad su mlatili Ujgure ili sto mlate druge narode sad. Nije trendi valjda.
Saudijci dobri jelde, dodju u Bosnu i ostave para tokom ljetne sezone. Jesu govna ali su muslimani pa im se sve prašta.
Ili ove instagramuse sto svaki dan postaju o gazi a nisu ništa rekle kad su mlatili Ujgure ili sto mlate druge narode sad. Nije trendi valjda.
- jednonogi_Jack
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#4748 Re: Jemen
Stvar je u tome da oni koji su do sada bili perjanica razvoja polako posustaju kao i svako veliko carstvo kroz istoriju. Točak se vrti,a šta će doći videt će mo. Bi Bog nam neće pomoći.Hendrix wrote: ↑12/01/2024 23:03A evo i klasicne odbrane arapa...jesu jaki nekad bili. Koga briga za to sada? Ista prica ko Sarajevo imalo prvi tramvaj, sta mi to znaci sada ba kad smo zaostali?arman1 wrote: ↑12/01/2024 14:01 Malo mi na neku stvar (neću ovdje spominjati koju) idu ove mantre "sveznalica". Svi plaho pametni, a niko da nazove stvari pravim imenom. Uglavnom gomila predrasuda.
- Teza 1. Arapi su zaostali; Trenutno većina tzv arapskih zemalja je debeloj gabuli. Istorijski gledano nekad su po mnogo čemu bili vodeći. Fizika, Matematika, Astronomija, Medicina, Farmacija modernog svijeta ne bi bile to što jesu da nije bilo velikih učenjaka iz arapskog svijeta. Splet istorijskih činjenica doveo ih je položaj sličan ropskom (kolonijalni). Tzv. napredni svijet je sve učinio da što dublje propadnu kako bi ostavio svoj ciljeve. Kad potoneš prvo moraš isplivati da bi poletio. Oni koji ih guraju na dno su i dalje jaki, a pomažu im korimpirani krugovi među njima. Ljudi kao i svi drugi.
- Teza 2. Jevreji/židovi (pogrdno Ćifuti) su napredni, školovani s osječajem za biznis, posebno za finansije i mrze sve koji nisu njihove vjere. Hrpa gluposti i predrasuda. Ljudi kao i svi drugi ima ih od elite do zadnjih propalica. Većina ih gleda kroz prizmu starih filmova gdje su cicije, smutljivci i slično ili kao cioniste - (nacisti s jevrejskom ikonografijom). Ove koje znam niti su nešto bogati, niti su u finansijama, nemaju ni veze s holivudom, a ne vole ni bibija i njegovu ekipu. Možda zato ih niko kao ni mene ništa ne pita niti zarezuje.
- Teza 3. USA i EU predstavljaju moderni dio i napredni civilizacije. Mantrak.Tehnološki i ekonomski, ali sve manje civilizacijski. Posebno u zadnjih 7 - 10 godina se sve polako urušava, a uljuljkani u uspjeh zaboravljaju da ništa nije vječito. Ako ne žele da sve ode u 3pm morat će dosta toga radikalno mijenjati. Bastion EU ekonomije (DE) ima veći spisak problema nego mi (kod nas jedana stavka: sve). Demokratija je postala vic, a sloboda izražavanja samo ako nije u suprotnosti s mainstream medijima i državnom politikom. Sve više na snazi dobivaju desničarski pokreti i ultravjerske skupine. Ljudska prava se sve više ugrožavaju, dok neki novi momenti izbijaju:
- djeci ne upisuju spol, nego se ona sama izjašnjavaju,a ženama ukidaju pravo na abortus.
- Zvono crkve se mora utišati ali kad su lgbt okupljanja po nekoliko dana nečuješ misli od muzike (ako se požališ na sudu si),
- Ne smiješ udariti kera na ulici ali neko smije ubijati tuđu djecu pod opravdanjem pravo na odbranu (otetog) i ako se pobuniš zna se šta ti je.
Kad se ukri brane to je ok, a isto prav se ukida palestincima. Kad izabereš vlast nije legalna ako nekom ne odgovara. Vozimo ekološka vozila, a gušimo se u smogu. NEŠTO NE ŠTIMA.
Sta je Grcka uradila za civilizaciju pa gdje su sada? Propalitet drzava. Tvoja teza o spletu istorijskih okolnosti vazi sa sve nas. Razlika je u tome sto su arapi skrenuli s puta i zaustavili napredak totalno. A ovi sto imaju naftu kupe samo sebi i svom plemenu. Njihov problem jbg ne amerike koja koristi napredak tehnologije da porobi svijet.
Zidova ima 16 miliona ukupno u svijetu. Drze u saci milijarde arapa...nema se tu sta vise reci ko je pametniji, slozniji i zna da iskoristi stvari.
Ovo su cinjenice a taj romantizam o tome kako su arapi nekad razvaljivali matematiku...to je vijest stara 1000 godina sada. Proso voz.
- GandalfSivi
- jeza u ledja
#4750 Re: Jemen
A ja mislio da su sve izazvali Hamasovci kad su odlucili uletit u Izrael i pobit 1200 ljudi.ragib wrote: ↑13/01/2024 16:48Dobro si samo ne treba reci da su huti to izazvali, jer ce oni odmah prestati praviti probleme cim teroristi iz idf se povuku uz gaze. Kad se teroristi povuku bice sigurna I sela u izraelu koja granice sa libanonom. Nazalost zbog idf terorista 100.000 izraelaca je moralo napustiti svoje domove.HelaS wrote: ↑13/01/2024 16:13Sve ono što sam ja napisao u 10-tak rečenica, novinar je cijeli tekst sastavioHelaS wrote: ↑12/01/2024 21:52 Otkako su Huti počeli uznemiravati brodove koji plove Mandabovim moreuzom i gađati raketama one za koje oni misle da imaju robe za Izrael, pa su veliki brodari preusmjerili svoje transportne rute jugom Afrike, što produžava vrijeme transporta roba na relaciji Evropa-Azija za 2-3 sedmice, cijena kontejneraskog transporta povećana je već sada za 40-50%, s tendencojom rasta. Ako je brodu trebalo 30-tak dana do kine, sada mu treba skoro dva mjeseca, što znači da je i brodova manje u opticaju, jednako kao i kontejnera. Sve ove okolnosti uzrokuju poskupljenje roba, i tehničkih ali i prehrambenih. Ovo poskupljenje u drastičnijoj mjeri imat ćemo svi u Evropi sad za mjesec-dva. Huti moraju prestati s raketiranjem tuđih brodova, moraju prestati biti prijetnja, kako svjetskom miru, tako i privredi i visokoj inflaciji mnogih država. I to trajno da prestanu.... A to neće samovoljno![]()
![]()
https://www.klix.ba/biznis/privreda/str ... /240113041Cijene kontejnerskog prijevoza za ključne globalne trgovačke rute skočile su ovu sedmicu, a zračni napadi SAD-a i Velike Britanije na Jemen potaknuli su strahove od dugotrajnog prekida globalne trgovine u Crvenom moru, jednoj od najprometnijih svjetskih ruta.
Američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice izveli su desetke napada na Jemen, proširivši regionalni sukob koji proizlazi iz izraelskog rata u Gazi.
Većina kontejnerskih brodova već je izbjegavala obližnji Sueski kanal, prečac između Azije i Evrope koji pokriva 12 posto globalne trgovine. Sada su američke i britanske vojske savjetovale svim brodovima da se klone zone sukoba. To je potaknulo strahove da bi stope za naftne tankere i brodove za rasuti teret koji prevoze vitalne robe mogle porasti, povećavajući rizik od novog kruga globalne inflacije, piše Reuters.
Referentni Šangajski indeks tereta u kontejnerima porastao je u petak preko 16 posto na sedmičnoj razini na 2.206 bodova.
Cijene na ruti Šangaj-Europa porasle su u petak za 8,1 posto na 3.103 dolara po kontejneru od 20 stopa u odnosu na sedmicu ranije, dok je cijena za kontejnere prema nezahvaćenoj zapadnoj obali SAD-a porasla 43,2 posto na 3.974 dolara po kontejneru.
"Što ova kriza duže bude trajala, to će uzrokovati više poremećaja u pomorskom prijevozu tereta širom svijeta, a troškovi će nastaviti rasti", rekao je u petak Peter Sand, glavni analitičar teretne platforme Xeneta.
Glavni igrači u industriji prekookeanskog brodarstva koja obrađuje više od 90 posto globalne trgovine pripremaju se za višemjesečne preokrete koji povećavaju troškove.
"Čak i ako bi od danas nadalje tjesnac Bab al-Mandeb postao siguran za tranzit, očekujemo da će proći najmanje dva mjeseca prije nego što brodovi počnu normalno rotirati", rekao je Michael Aldwell, izvršni potpredsjednik za pomorsku logistiku u Kuehne + Nagel.
Veliki vlasnici kontejnerskih brodova kao što su Maersk i Hapag-Lloyd prebacili su brodove za Sueski kanal na dužu rutu oko afričkog Rta dobre nade. To je uzrokovalo kašnjenja kroz složene brodske rasporede. Cijene su se najmanje udvostručile u odnosu na prije mjesec dana na najpogođenijim rutama, ali su i dalje ispod rekordnih vrijednosti pandemije.
U petak su se četiri naftna tankera okrenula usred plovidbe kako bi izbjegla Crveno more, a pet ostalih je skrenulo ili zaustavilo plovidbu.
"Cijene tankera će porasti, a terminske cijene jutros su porasle", rekao je John Kartsonas, izvršni partner u Breakwave Advisors, koji je dodao da suhi rasuti teret ostaje najmanje pogođen sektor.
Veliki uvoznici poput Tesle, Volvo Cara u vlasništvu Geelyja i IKEA-e već su izvijestili o nestašicama proizvoda ili upozorili na kasno pristizanje robe.
Preusmjeravanje broda oko Afrike dodaje otprilike 10 dana i 1 milion dolara troškova goriva za svako jednosmjerno putovanje između Azije i vurope.
Prijevoznici povlače brodove u najpogođenije evropske i mediteranske trgovačke puteve kako bi kompenzirali. To smanjuje raspoloživi brodski prostor za teret koji se kreće na transpacifičkim rutama i rutama sjever-jug i povećava stope slanja, rekao je Jefferiesov analitičar Omar Nokta.
Brodski operateri također uvode dodatne naknade povezane s Crvenim morem i racionaliziraju jeftiniji prostor prema ugovorenoj cijeni - tjerajući pošiljke nekih kupaca na skuplje spot tržište.
"Cijene širokog spektra dobara prijete da će ponovno krenuti prema gore", rekla je Susannah Streeter, voditeljica odjela za novac i tržišta.