Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
nasa

#4726 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Ali Kemal wrote:
nasa wrote:To je samozavaravanje, peres odgovornost sa sebe za ovako ocajno stanje balkanskih zemalja koje ipak nisu ni krscanske ni islamske koliko god ti ponavljao da jesu.
Maoca jos nije glavni grad :D ako bude onda mozes ...u stranu i pametovati kako su drugi odgovorni...
Religija jednostavno mora u potpunosti da se odvoji od drzave, da nema politickih govora u bogomoljama i da se zna mjesto vjerskim sluzbenicima, iskljucivo u oblasti religije, niks politike.
Tebi to ocigledno ne smeta, ali pogledaj dokle to ide u slucaju muftije Zukorlica, koji ne samo da je politicar, nego i dijeli uniforme, mada bi po nekim vjerskim pravilima trebao da siri ljubav, on siri militanstvo.

Kakve to veze ima sa bilo kakvim vjerovanjem u Boga, nikakve, a radi se o vrhunskom vjerskom poglavaru.

[img]http://**%20No%20links%20**.ba/media/pictures/2014/09/05/thumbs/5409a398-5b7c-4ddd-ae6c-71885bfa64d2-muftijin-odred-previewOrg.jpg[/img]

Pravoslavci imaju Obraz, koji isto nidje veze sa vjerovanjem, cista politika i to najgora.
ma nisi upravu, smeta mi i vise nego tebi plus me jos i razocara ali ipak i ti i ja znamo da niti je Srbija krcsanska zemlja niti Bosna islamska itd.
Mada, slazem se da nije za odbaciti ulogu religijskih vodja na Balkanu, profesionalni vjernici :D i slazem se da trebaju se preispitati i iznutra i izvana, sve religijske organizacije
irac300

#4727 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Ratovi zvijezda-epizoda II Klonovi napadaju. :D
Chagalj

#4728 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

ja ako se ne osusim ko visocko suho meso cekajuci vase odgovore na moja komplicirana i podmukla pitanja evo glavu :-)
belfy

#4729 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

pa kazu da bozije ne treba pozurivati... towelie je nedavno imao dobar post o tome. a i visocko suho je vrednije od sirovog. tako da se sabur preporucuje...
wickerman

#4730 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by wickerman »

Chagalj wrote:ja ako se ne osusim ko visocko suho meso cekajuci vase odgovore na moja komplicirana i podmukla pitanja evo glavu :-)
Sta ce neko odgovarati osobi koja svoju laz stavlja iznad vjere,pa te i vjernici izbjegavaju.
Medjutim ovdje je puno vise ateista pa im je to svejedno, pa se zayebavaju stobom.
Chagalj

#4731 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

wickerman wrote:
Chagalj wrote:ja ako se ne osusim ko visocko suho meso cekajuci vase odgovore na moja komplicirana i podmukla pitanja evo glavu :-)
Sta ce neko odgovarati osobi koja svoju laz stavlja iznad vjere,pa te i vjernici izbjegavaju.
Medjutim ovdje je puno vise ateista pa im je to svejedno, pa se zayebavaju stobom.
kakvu laz sinko, prosvijetli nas
vragoocha

#4732 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vragoocha »

Kako to da anđeli alias meleci postoje a vampiri ne??

Po svim zakonima prirodnih nauka ni jedno ni drugo ne postoji , što znači da vernici koji kao poštuju nauku prosto moraju prihvatiti postojanje vampira jer zašto bi bog prekršio prirodne zakone samo u slučaju ovih bliskoističnih čuda a vampira ne?!

I naučni zakoni fizike i zakoni verovatnoće govore da je ista verovatnoća postojanja biblijsskih,kuranskih,...čuda kao i postojanje vempira i svih drugih verovanja u nadnaravno.

Tako da kad je u pitanju nauka princip je jasan , ili sva su čuda tačna ili nije nijedno.
statixx

#4733 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

Islam im ne duguje nista, bio je kompletan dok su oni...recimo molili se u tim hramovima....nemocni da se odupru...muslimanima...cinjenice....
Pa Kuran je bio kompletan, ali buduci da je sve stvar tumacenja i prakse, kako i sami insistirate, onda im itekako duguje. Bezbeli su Emevije i Abasidi na isti nacin uredjivali drustvo kojim su vladali. :D
statixx

#4734 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

Towelie wrote:Plus kakve veze ima je li neki musliman Arap ili nearap? Po hadisu, prvi nema prednost nad drugim i obratno. Bitno je da su do naucnih dostignuca dosli muslimani.
Naravno da ima veze. To ti je kao da pitas kakve veze ima nas bosanski islam sa beduinskim. Dakle i jedni i drugi su muslimani, ali ga razlicito primjenjuju. E sad, jasno ti je da svijet nije poceo sa islamom i da su u to vrijeme vec postojale mnoge religije, kulture i narodi, sto znaci da njihove kulturoloske pozadine i geografski polozaj su, na svoj nacin, uticali na to kakav ce biti output. :D

A sto se tice beduina, vase je stajaliste da su oni, prije dolaska Muhameda, bili primitivna paganska plemena, tako da....

Komentar na naucna dostignuca ti je vrlo plitak. :D
nasa

#4735 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Islam je bio kompletan.
A za ove dinastije :D pa cuj, moze biti da nepotizam i sl. pojave ne tako islamske prakse duguju persijancima, nisam istrazivala....
Salu na stranu, naravno da je persijska kultura bogata i da je utjecala bitno na arapsku itd.kao sto je ustvari slucaj sa mnogim osvajacima kroz historiju, recimo helenizam, mogli su i vjerovatno i imali utjecaja na pristup islamu ali ne i na sam islam...
Inace ove dinastije i sl.mogu promatrati kao dobre ili lose primjere primjene islama i organizacije islamskog drustva ali ih ne identifikujem kao islam...to je pokusaj odredjenih muslimana u odredjenom vremenu da zive svoje vrijeme u skladu s islamom ....
fatamorgana

#4736 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:chagalj, priznaj jos da si i @pinokio i prijavi se na to istjerivanje :D

a @vragocha, zelis li i ti nesto priznati :namigusa:
Nema ispovjedanja u Islamu! :wink:
prenosnik

#4737 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

di-nasty...nasty, nasty...dvanesti...

dzaba sve ako ne udijeli vitre :P
prenosnik

#4738 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

fatamorgana wrote: Nema ispovjedanja u Islamu! :wink:
ih, sad stavljas jednakost izmedju prisile i ispovijedanja :P
statixx

#4740 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

Inace ove dinastije i sl.mogu promatrati kao dobre ili lose primjere primjene islama i organizacije islamskog drustva ali ih ne identifikujem kao islam...to je pokusaj odredjenih muslimana u odredjenom vremenu da zive svoje vrijeme u skladu s islamom ....
Ti se furas na zivot i praksu poslanika je li? :D Dobro, reci mi onda sta je Bog mislio kada je poslao posljednjeg poslanika cijelom covjecanstvu. Valjda je znao da ce, nakon njegove smrti, kada Kuran jos nije bio ni pusten u tiraz a i kasnije, sve biti predmet pokusaja i pogreske. Evo nas odosmo na mehanizme evolucije... :lol:
Last edited by statixx on 22/10/2014 22:38, edited 1 time in total.
nasa

#4741 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

statixx wrote:
Ti se furas na zivot i praksu poslanika je li? :D Dobro, reci mi onda sta je Bog mislio kada je poslao posljednjeg poslanika cijelom covjecanstvu. Valjda je znao da ce, nakon njegove smrti, kada Kuran jos nije bio ni pusten u tiraz a i kasnije, sve biti predmet pokusaja i pogreske. Evo nas odosmo na mehanizme evolucije... :lol:
pa ne znam sta bih ti rekla, komplikovana sam ti ja moj @statix, ne bih da te opterecavam svojim dilemama :D

A ostalo, nije sve pogreska, sud je idividualan, ne kolektivan....nadje se sigurno vjernika koji ce zasluziti da saznaju sta je Bog smislio....
vragoocha

#4742 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vragoocha »

Kako je moguće da pored prirodnih zakona koje je nauka dokazala mogu ljudi verovati u vaskrsenje?! , pa moguće je zato il' su glupaci ili su očito licemerni pa zbog "duhovih" potreba lažu sebe i ostale tako što mogu pomiriti nauku i verovanje u nadnaravno i samim time racionalno vladati gomilom uz pomoći iracionalne ideologije.

Nekoliko vekova kasnije je ovu "dilemu" pokušao rešiti Muhamed i ekipa tako što su smanjili čuda na minimum , i onda je jedna velika laž kao što je monoteizam u ovom slučaju islam postao "racionalna religija".

Međutim nije mu uspelo ma koliko i dan danas se mnogi kreacionistički muslimani i njihova braća hrišćani upinjali iz petnih žila da pomire nepomirljivo.
Chagalj

#4743 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

vragoocha wrote:Kako je moguće da pored prirodnih zakona koje je nauka dokazala mogu ljudi verovati u vaskrsenje?! , pa moguće je zato il' su glupaci ili su očito licemerni pa zbog "duhovih" potreba lažu sebe i ostale tako što mogu pomiriti nauku i verovanje u nadnaravno i samim time racionalno vladati gomilom uz pomoći iracionalne ideologije.

Nekoliko vekova kasnije je ovu "dilemu" pokušao rešiti Muhamed i ekipa tako što su smanjili čuda na minimum , i onda je jedna velika laž kao što je monoteizam u ovom slučaju islam postao "racionalna religija".

Međutim nije mu uspelo ma koliko i dan danas se mnogi kreacionistički muslimani i njihova braća hrišćani upinjali iz petnih žila da pomire nepomirljivo.
sta je vasrksenje???

mislis da dusa napusti tijelo poslije smrti i sa njoj ode svijest i svo znanje koje smo imali u jedan drugi svijet gdje nastavlja da zivi ili u nagradi ili kazni?

jeli to za tebe vaskrsenje?
apsidejzi

#4744 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

U potpisu "Autor: (N. K.)" ili ti "Neko Kaki"... Ko jos avaz uzima za referentnu tacku u novinarstvu :lol: :lol: :lol:
Dexx1

#4745 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dexx1 »

Valjda je lik mislio na kijametski dan
vragoocha wrote:Kako je moguće da pored prirodnih zakona koje je nauka dokazala mogu ljudi verovati u vaskrsenje?!
Vidis, glavna razlika izmedju onih koji vjeruju i cafira je iman iliti vjerovanje u Gospoda Boga.

Onaj ko vjeruje zna da prirodni zakoni nisu tek tako nastali vec da ih je uspostavio dragi Allah na dunjaluku i da ce On suspendovati kad se dunjaluk zavrsi.

A cafiri, posto negiraju Boga i koji vjere nit iceg svetog nemaju mogu samo nastavit da negiraju i poricu.
I tako sve dok jedne ne zatekne smrt u tome il dok, pak, druge neka kazna ne opameti jos dok su na ovom svijetu.
Chagalj

#4746 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

nekad se zamisli da sam ateista, i kontam eto nema Boga, sta je svrha zivota, zasto smo kojeg vraga ovdje, pa da pocnem razmisljati pa eto slucajno se molelukele poigrale i ranoj fazi zemlje, spojile se i napravile zivot na neki neobjasnijiv nacin. znaci kao ateista jednostavno ti mrak pada na oci, nevidis nikakvu svrhu sa zivotom, ni zasto smo ovdje, i odakle dodjosmo, dok kroz islam dobijamo odgovore i dolazi stvari sve na svoje.

malo dublje gledas ocima, vidis svaka vocka, na neki nacin pomaze nasem zdravlju na ovaj ili onaj nacin, povrce takodjer, kao da je covjeku dato voce i povrce od nekog da mu koristi.

zamislis se da si bakterija, ali znas da nemas razum i razmisljanje, kako ces ti kao bakterija evolvirati u nesto deseto, ili bolje reci, kako ces ti kao bakterija koja nemas razuma stvoriti sebi motor sa propellama sto koristi gorivo fruktozu za pogon? evo recimo ja kao covjek koji razmislja ako bi htio da evolviram u nesto deseto, neznam koliko puta se bacao sa zgrade i mlataro rukama u nadi da cu dobiti perje i poletjeti, nikad se to nece desiti, mogu i u grobu nastaviti mlatarati rukama a necu docekati ni jednu perusku na ruci. pa kako onda ocekivati kako onda ocekivati od evoluciju sicusnih bakterija pa sve do ptica, dinosaurusa, ljudi itd

kad nikad i nigdje nema, barem koliko znam nije dokazano da mutacijom geni dobivaju nove informacije, sta znaci nove DNK informacije, a to je nove kodove koji ce davati instrukcije celijama proteinima itd

evo da se vratimo na jednostavne stvari, sve ima svoju neku svrhu od organa po tijelu pa do stvari nma zemlji, na neki nacin ima svoju svrhu ili je produkt neceg desetog.
Pogledaj majcino mlijeko, u njemu ima sastojka koji cini da bebin izmet je rijedak i beba lakse kaki, sta mislis da joj od pocetka gusta i tvrda stolica , kako bi se dijete napatilo. Ili recimo otkud to evoluciji da mislis i suosjeca se za musko i zensko tokom seksa, naprijer prirodni lubrikant klizavica, koja dodje nakon stimulisanja predigrom dobije se klizavica i kod zene i kod covjeka radi lakse seksa, sta mislis da je suho i kod muska i kod zenska, kakav bi to bio seks, pusti me da vrisnem, eto kakav. jeli to priroda ima razumijevanje za nas pa nam olaksava zivotne stvari? nebih ja rekao nego je ocito da nas je stvoritelj obdario stvarima za lahak zivot.
Ali Kemal

#4747 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

Chagalj wrote:kako ces ti kao bakterija evolvirati u nesto deseto, ili bolje reci, kako ces ti kao bakterija koja nemas razuma stvoriti sebi motor sa propellama sto koristi gorivo fruktozu za pogon? evo recimo ja kao covjek koji razmislja ako bi htio da evolviram u nesto deseto, neznam koliko puta se bacao sa zgrade i mlataro rukama u nadi da cu dobiti perje i poletjeti, nikad se to nece desiti, mogu i u grobu nastaviti mlatarati rukama a necu docekati ni jednu perusku na ruci. pa kako onda ocekivati kako onda ocekivati od evoluciju sicusnih bakterija pa sve do ptica, dinosaurusa, ljudi itd.
Malo skole ti ne bi skodilo.
Taj primjer tvog razmisljanja kako skocis sa zgrade i nece ti narasti perje, samo potvrdjuje stepen zaglupljenosti i ogromnog neznanja uzrokovanog ko zna cime, a religijom samo zacementirano :oops:
Chagalj

#4748 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Ali Kemal wrote:
Chagalj wrote:kako ces ti kao bakterija evolvirati u nesto deseto, ili bolje reci, kako ces ti kao bakterija koja nemas razuma stvoriti sebi motor sa propellama sto koristi gorivo fruktozu za pogon? evo recimo ja kao covjek koji razmislja ako bi htio da evolviram u nesto deseto, neznam koliko puta se bacao sa zgrade i mlataro rukama u nadi da cu dobiti perje i poletjeti, nikad se to nece desiti, mogu i u grobu nastaviti mlatarati rukama a necu docekati ni jednu perusku na ruci. pa kako onda ocekivati kako onda ocekivati od evoluciju sicusnih bakterija pa sve do ptica, dinosaurusa, ljudi itd.
Taj primjer tvog razmisljanja kako skocis sa zgrade i nece ti narasti perje, samo potvrdjuje stepen zaglupljenosti i ogromnog neznanja uzrokovanog ko zna cime, a religijom samo zacementirano :oops:
dovoljno sam se skolovao , a nisam se ni zadovoljivo samo sa skolonm nego i na svoju ruku ucim, citam, analiziram itd pratim ateisticka predavanja, pratim vjerska predavanja, pratim debate izmedju vjernika i nevjernika, i to analiziram argumente za i protiv,

a sta to ti radis momcino??

nego manje kritkovanja a pokusavj vise da sa dokazima pobijes moje argumente ako mozes i ako mozes da dadnes odgovore na ona silna pitanja sto jos niko nije u stanju da mi da.
sigh

#4749 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Chagalj wrote:nekad se zamisli da sam ateista, i kontam eto nema Boga, sta je svrha zivota, zasto smo kojeg vraga ovdje, pa da pocnem razmisljati pa eto slucajno se molelukele poigrale i ranoj fazi zemlje, spojile se i napravile zivot na neki neobjasnijiv nacin. znaci kao ateista jednostavno ti mrak pada na oci, nevidis nikakvu svrhu sa zivotom, ni zasto smo ovdje, i odakle dodjosmo, dok kroz islam dobijamo odgovore i dolazi stvari sve na svoje.

malo dublje gledas ocima, vidis svaka vocka, na neki nacin pomaze nasem zdravlju na ovaj ili onaj nacin, povrce takodjer, kao da je covjeku dato voce i povrce od nekog da mu koristi.

zamislis se da si bakterija, ali znas da nemas razum i razmisljanje, kako ces ti kao bakterija evolvirati u nesto deseto, ili bolje reci, kako ces ti kao bakterija koja nemas razuma stvoriti sebi motor sa propellama sto koristi gorivo fruktozu za pogon? evo recimo ja kao covjek koji razmislja ako bi htio da evolviram u nesto deseto, neznam koliko puta se bacao sa zgrade i mlataro rukama u nadi da cu dobiti perje i poletjeti, nikad se to nece desiti, mogu i u grobu nastaviti mlatarati rukama a necu docekati ni jednu perusku na ruci. pa kako onda ocekivati kako onda ocekivati od evoluciju sicusnih bakterija pa sve do ptica, dinosaurusa, ljudi itd

kad nikad i nigdje nema, barem koliko znam nije dokazano da mutacijom geni dobivaju nove informacije, sta znaci nove DNK informacije, a to je nove kodove koji ce davati instrukcije celijama proteinima itd

evo da se vratimo na jednostavne stvari, sve ima svoju neku svrhu od organa po tijelu pa do stvari nma zemlji, na neki nacin ima svoju svrhu ili je produkt neceg desetog.
Pogledaj majcino mlijeko, u njemu ima sastojka koji cini da bebin izmet je rijedak i beba lakse kaki, sta mislis da joj od pocetka gusta i tvrda stolica , kako bi se dijete napatilo. Ili recimo otkud to evoluciji da mislis i suosjeca se za musko i zensko tokom seksa, naprijer prirodni lubrikant klizavica, koja dodje nakon stimulisanja predigrom dobije se klizavica i kod zene i kod covjeka radi lakse seksa, sta mislis da je suho i kod muska i kod zenska, kakav bi to bio seks, pusti me da vrisnem, eto kakav. jeli to priroda ima razumijevanje za nas pa nam olaksava zivotne stvari? nebih ja rekao nego je ocito da nas je stvoritelj obdario stvarima za lahak zivot.
Taman sam pomislio da ce biti nesto iskreno od chagalja, kad ono opet motori :roll:
irac300

#4750 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Ali Kemal wrote:
Al' ovo je baš školski primjer kako neobrazovana osoba shvata evoluciju. Ono, mislim... da se čovjek stvarno zapita je l' se predstavlja kao glup ili mu je kopčanje slabija strana?
Locked