AMERIKA

Post Reply
ultima_palabra

#4726 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Republikanci ne vjeruju standardnim vijestima, ali vjeruju opinion hosts tipa Carlson/Ingraham/Hannity ili Rogan/Limbaugh/Jones. Koji kad izadju pred sud sami kazu da ono sto pricaju se ne podudara nuzno sa istinom :D
Javier Pena

#4727 Re: AMERIKA

Post by Javier Pena »

toska wrote: 17/10/2022 00:20
SmokingMan wrote: 15/10/2022 11:07 ...
Meni je uvijek jedno pitanje na umu, da li su veća sloboda ili ekonomsko blagostanje isključiv recept za napredak jednog drutšva kao što su USA, iako taj napredak može biti uzrok stagniranja nečeg mnogo većeg, globalne harmonije, koja ne isključuje multipolarnost, kao i očuvanje nacionalnog identiteta i kulture ostalih država. Kako pomiriti sve različitosti, i demokratiju učiniti prilagodljivom svakom od svjetonazora, jer kako uviđam obrnuto nije moguće, a da se iz toga ne izrodi neki sukob.
nije moguće odgovoriti dok malo ne pojasniš.

dodirnuo si se interesante materije.
globalna hegemonija USA vs. multipolarni svijet koji zagovaraju Rusija, Kina, Iran itd.

niko od nas nije vidovit, ali neke naznake daljeg razvoja civilizacije se vide i ta dilema bi mogla biti lažna na duže staze.
utisak je da ovo više nije pitanje ni jedne države ili sile, stvari same od sebe teku u jednom smjeru, ka globalizaciji ili globalnom selu.
ovo nije baš najbliža budućnost, ali teško se oteti dojmu da ljudski rod ide ka globalnom selu gdje će značaj država blijediti.
e sad treba puno mašte i zamisliti taj svijet ili bar snimiti SF film :D
I treba blijediti, savršenstvo čovječanstva će doći kada stignemo do globalnog sela. Svakako smo svi izmiješani, samo još to treba prodati ljudima. Lijepa Amerika, novac je sve, i otac i majka, i vjera, i država :thumbup:
jeza u ledja wrote: 15/10/2022 16:45 Mislim stvoren je u medjuvremenu novi identitet, ali on nije opterecen prahistorijskim nasljedjem, i taj idenitet je sinteticki i povrsan kao i mnoge druge stvari u Americi.
Zar ovo nije predivno? 8-)

Samo da nemaju i da kroz historiju nisu imali taj problem s rasizmom, već bi odavno bili u globalnom selu.
Sanjarko

#4728 Re: AMERIKA

Post by Sanjarko »

Pjesma ‎srijeda, ‎25. ‎maj ‎2022
14:39:29

Amerika, Amerika, zemlja obecana, Amerika, Amerika, zemlja obecana. Amerika zemlja daleka, Amerika zemlja golema, Amerika zemlja daleka, Amerika zemlja prostrana.
Pjesme ‎četvrtak, ‎21. ‎april ‎2022
13:25:40

Amerika zemlja velika, Amerika zemlja daleka, Amerika zemlja prostrana, Amerika zemlja obecana, Amerika zemlja Indijanaca, Amerika zemlja kauboja, Amerika zemlja Gringosa, Amerika zemlja raznih naroda, Amerika zemlja demokrata, Amerika zemlja republika, Amerika cas majka, Amerika cas maceha.
smislim ovako, refren vecinom i stanem, znam pola pjesmi nekad smislit ali brzo zaboravim, a diktafon nemam, imam na prastarim mobitelima ali nevaljaju
biglebovski

#4729 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

zilog wrote: 18/10/2022 20:39
biglebovski wrote: 18/10/2022 19:13

Ne valja nikako :-D Republikanski glasaći naoružani paranoidni teoretičari zavjera a Demokratski lako povodljivi oslobođeni kritičkog razmišljanja. U šta se moja najdraža pretvorila, sjest i plakat.
Paranoidni GOP ravnozemljasi, sposobni za kriticko razmisljanje? :pisnuo:

Razvlačenje pameti i jednima i drugima preko korporativne propagandne mašinerije, kreiranje podjela i tenzija u društvu senzacionalističkim izvještavanjem, ratujte, verbalno, pa i fizički, jedni protiv drugih zbog mišljenja dok vlast preusmjerava milijarde i milijarde javnih sredstava u džepove eliti koja ih i drži na vlasti kroz propagandu.
jeza u ledja

#4730 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

biglebovski wrote: 19/10/2022 10:52
zilog wrote: 18/10/2022 20:39

Paranoidni GOP ravnozemljasi, sposobni za kriticko razmisljanje? :pisnuo:

Razvlačenje pameti i jednima i drugima preko korporativne propagandne mašinerije, kreiranje podjela i tenzija u društvu senzacionalističkim izvještavanjem, ratujte, verbalno, pa i fizički, jedni protiv drugih zbog mišljenja dok vlast preusmjerava milijarde i milijarde javnih sredstava u džepove eliti koja ih i drži na vlasti kroz propagandu.
Mislim da je ipak isplativije i u mnogim slucajevima ucinkovitije razvlacenje pameti preko drustvenih mreza, gdje mislis da razgovaras sa osobom slicnom tebi, a ne placenim botom koji anonimno plasira sta god zeli da ti cujes. Ili grupom botova sa hrpom usernamea pa ti mislis da se radi o milionima istomisljenika, a ne grupici ljudi iz marketinske kompanije. I to bez ikakvih regulacija.
Kad otvoris mass medij bar znas sta si otvorio i da iza toga stoje interesi. Kad otvoris twitter ili neku lijevu stranicu na internetu ti to ne znas.

Kriticko razmislanje haha. Internet je stvorio generaciju koja misli da moze preskociti 10 stepenica obrazovanja ili regulacija.
biglebovski

#4731 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

jeza u ledja wrote: 19/10/2022 13:54
biglebovski wrote: 19/10/2022 10:52

Mislim da je ipak isplativije i u mnogim slucajevima ucinkovitije razvlacenje pameti preko drustvenih mreza, gdje mislis da razgovaras sa osobom slicnom tebi, a ne placenim botom koji anonimno plasira sta god zeli da ti cujes. Ili grupom botova sa hrpom usernamea pa ti mislis da se radi o milionima istomisljenika, a ne grupici ljudi iz marketinske kompanije. I to bez ikakvih regulacija.
Kad otvoris mass medij bar znas sta si otvorio i da iza toga stoje interesi. Kad otvoris twitter ili neku lijevu stranicu na internetu ti to ne znas.

Kriticko razmislanje haha. Internet je stvorio generaciju koja misli da moze preskociti 10 stepenica obrazovanja ili regulacija.
:thumbup:
sinuhe

#4732 Re: AMERIKA

Post by sinuhe »

Sloboda govora ima dugu tradiciju u Americi i Engleskoj. Benjamin Franklin je redovno objavljivao to sto zovemo fake news. U kontinentalnoj Evropi filozofi bi se uvijek u predgovoru zahvalili vladaru (Kant, Rousseau) dok u isto vrijeme Hume jedva da i registruje krunu. Iz negativnih sloboda(bez ogranicenja) dobijamo i pozitivne slobode.
Vecina ljudi svakako vjeruje u barem nesto u sto isto vecina ne vjeruje.
djugum

#4733 Re: AMERIKA

Post by djugum »

https://www.cnbc.com/2022/10/12/us-chip ... goals.html

Znaci ameri opet balls deep...biden ispade gori po kinu od trumpa, osim retoricki jel, tu je trump neprikosnoven. :D
geralt

#4734 Re: AMERIKA

Post by geralt »

Interesatno kako se ovo uvijek desava sa "braniteljima tradicionalnih vrijednosti".

konoplja

#4735 Re: AMERIKA

Post by konoplja »

geralt wrote: 20/10/2022 14:58 Interesatno kako se ovo uvijek desava sa "braniteljima tradicionalnih vrijednosti".

Ah pa nedavno sam nesto slično vidio.

Image

Izgleda da si ipak u krivu i da nisu uvijek "branitelji tradicionalni vrijednosti".
Interesantno.
biglebovski

#4736 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

Narodu je prekipjelo? Da li će Oregon odbaciti radikalne woke eksperimente Demokrata nakon 40 godina suverenog vladanja? Kakve su šanse za nezavisnu kandidatkinju Betsy Johnson, bivšu članicu Demokratske stranke koja više ne može gledati u šta demokrate pretvaraju njen omiljeni grad?

https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... -down.html

EKSKLUZIVNO -
Ljudski izmet, pijaca droge na otvorenom i kampovi za beskućnike na pragu Bajdenovog hotela u Portlandu:
Zasićeni od neuspjelog 'woke eksperimenta' i stope ubistava, stanovnici kažu za DailyMail.com zašto napuštaju demokrate
Stanovnici kažu da im je muka od kriminala, upotrebe droga i beskućništva u centru Portlanda, Oregon
Mogli bi da urade nezamislivo i da izaberu republikanca za guvernera prvi put u 40 godina
Oni okrivljuju 'woke politiku' i godine demokratskog vodstva za dopuštanje ljudima da koriste teške droge u javnosti
Rezultat je grad u kojem žrtve droge padaju na uglovima ulica, a kampovi sa šatorima rastu
Vlasnici preduzeća kažu da je problem odvraćanje turista i pretvaranje grada u zabranjeno područje
Joe Biden je mogao sam vidjeti sve da je prošetao samo nekoliko blokova od svog hotela u petak navečer!

'Woke politiku smo doveli do eksponencijalnog ekstrema' kaže g-đa Johnson

Image
ultima_palabra

#4737 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

djugum wrote: 20/10/2022 09:48 https://www.cnbc.com/2022/10/12/us-chip ... goals.html

Znaci ameri opet balls deep...biden ispade gori po kinu od trumpa, osim retoricki jel, tu je trump neprikosnoven. :D
Ova administracija suti i radi, za sada ocjena 10/10. Jos kad skontas kako su lose karte dobili u startu...
jeza u ledja

#4738 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Helem...dvije su sedmice ostale do izbora, i kako sad stvari stoje gotovo je sigurno da Republikanci postaju vecina u HoR. Senat je i dalje fifty-fifty, ne znam sad pojedine trke kako kotiraju, ali moguce da bukvalno i dalje ostaje pola-pola (u kom slucaju Dems imaju prednost). Vrlo moguce da ce i Dem i Rep u nekim drzavama izgubiti svog senatora, a u drugim dobiti.
Ali nisam ni u vezi Senata optimistican.

Bice zanimljivo nakon toga. :roll:
GandalfSivi

#4739 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

jeza u ledja wrote: 24/10/2022 15:40 Helem...dvije su sedmice ostale do izbora, i kako sad stvari stoje gotovo je sigurno da Republikanci postaju vecina u HoR. Senat je i dalje fifty-fifty, ne znam sad pojedine trke kako kotiraju, ali moguce da bukvalno i dalje ostaje pola-pola (u kom slucaju Dems imaju prednost). Vrlo moguce da ce i Dem i Rep u nekim drzavama izgubiti svog senatora, a u drugim dobiti.

Ma jok ba, senat ostaje demokratski. Da nece ona budala sto se fura da je drot iz Gruzije :D dobiti, ili Dr. Oz :)
jeza u ledja

#4740 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

GandalfSivi wrote: 24/10/2022 15:57
jeza u ledja wrote: 24/10/2022 15:40 Helem...dvije su sedmice ostale do izbora, i kako sad stvari stoje gotovo je sigurno da Republikanci postaju vecina u HoR. Senat je i dalje fifty-fifty, ne znam sad pojedine trke kako kotiraju, ali moguce da bukvalno i dalje ostaje pola-pola (u kom slucaju Dems imaju prednost). Vrlo moguce da ce i Dem i Rep u nekim drzavama izgubiti svog senatora, a u drugim dobiti.

Ma jok ba, senat ostaje demokratski. Da nece ona budala sto se fura da je drot iz Gruzije :D dobiti, ili Dr. Oz :)
Nisu to jedine utrke, a o njima se najvice prica. U NV bi Dems vrlo lako mogli izgubiti senatora, a i AZ je labava. Sto se tice GA situacija je i dalje fifti fifti. U PA mislim da bi Fetterman mogao pobijediti, mada Oz smanjuje prednost.
Od ove 4, samo u PA Reps brane mjesto.

Tako da, ako Republikanci prevrnu dvije od ovih NV, GA ili AZ, djaba ti Fettermanova pobjeda u PA.

Ostaju jos recimo OH i WI, u obje Dems imaju male sanse. (Barnes je neshvatljivo prokockao prednost nad onim kretenom Ron Johnsonom), ali Dems moraju braniti i NH.

Medjutim najvise me brine sto je trend u korist Reps, zadnjih cca mjesec dana. To je nakon svih onih dobrih vijesti ljetos. Trend plus generalno ocekivanje da ce stranka koja je u manjini odigrati dobro na midterms, i eto ti belaja.

A mislim, svakako od Senata ne ocekujem nesto previse u naredne dvije godine. U HoR ce biti shit show. Imaces kojekakve specijalne istrage, impeachmente i slicne kretenizme. Naravno blokiranje svega sto Biden napravi, i tako.
ultima_palabra

#4741 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Joj pisma "progresivaca" i govana...

Kako je nekome uopste naumpalo da je onakvo pismo dobra ideja 15 dana pred midtermse? Ako se neko pita zasto su ljevicari minorna grupa u Americi, neka procita to sranje od danas. Ne kontaju nista, niti ce ikad skontati.
breba

#4742 Re: AMERIKA

Post by breba »

Budale.
Hajd' midterms...nula uticaja to pismo ima na izbore i unutrašnje stvari. Ali u trenutku dok Rusija agresivno plasira laži o tome da Ukrajina ima "prljavu bombu", ovo pismo pokazuje odsustvo razumijevanja situacije.
Na RT, odmah poslije priče o bombi, ovo je glavna vijest, a botovi će tek da prorade.
djugum

#4743 Re: AMERIKA

Post by djugum »

Ljudi zaboravljaju da su lijevicarske i desnicarske ideologije sustinski slicne, bez obzira sto je cilj razlicit.
Na zadnjim njemackim izborima masa glasaca koji su prije dali glas lijevici ovaj put glasali za desnicare. U pocetku sam se ibretio jer sam smatrao tako nesto iracionalno, jer u mojoj glavi su to dijametralno suprotne ideologije.
Onda izadje bivsa predsjednica lijevicara na podijum bundestaga, stane na stranu rusije uz izlizanu antikapitalisticnu pricu. Partija im je vec bila jedva presla izborni prag a poslije tog govora je maltene u raspadu.
geralt

#4744 Re: AMERIKA

Post by geralt »

djugum wrote: 25/10/2022 07:48 Ljudi zaboravljaju da su lijevicarske i desnicarske ideologije sustinski slicne, bez obzira sto je cilj razlicit.
Na zadnjim njemackim izborima masa glasaca koji su prije dali glas lijevici ovaj put glasali za desnicare. U pocetku sam se ibretio jer sam smatrao tako nesto iracionalno, jer u mojoj glavi su to dijametralno suprotne ideologije.
Onda izadje bivsa predsjednica lijevicara na podijum bundestaga, stane na stranu rusije uz izlizanu antikapitalisticnu pricu. Partija im je vec bila jedva presla izborni prag a poslije tog govora je maltene u raspadu.
U "ljevicu" se guraju drasticno razlicite ideologije, a u Americi dvopartijski sistem dodatno komplikuje stvari.

U Njemackoj su recimo i Zeleni i Die Linke "ljevica", a glasaci jednih nikad ne bi glasali za druge (i obratno). U Vajmarskoj Njemackoj su socijaldemokrate i komunisti vise mrzili jedni druge nego sto su mrzili naciste.
djugum

#4745 Re: AMERIKA

Post by djugum »

geralt wrote: 25/10/2022 17:02
djugum wrote: 25/10/2022 07:48 Ljudi zaboravljaju da su lijevicarske i desnicarske ideologije sustinski slicne, bez obzira sto je cilj razlicit.
U "ljevicu" se guraju drasticno razlicite ideologije, a u Americi dvopartijski sistem dodatno komplikuje stvari.

U Njemackoj su recimo i Zeleni i Die Linke "ljevica", a glasaci jednih nikad ne bi glasali za druge (i obratno). U Vajmarskoj Njemackoj su socijaldemokrate i komunisti vise mrzili jedni druge nego sto su mrzili naciste.
Nasljednici komunista su "Die Linke" (spojili se otpadnici SDP-a i komunisti iz istocne njemacke) dok su zeleni nastali kao ekoloski pokret mislim nekad poslije 60tih.
Bude prelaza glasaca Zeleni- Die Linke -SPD, donekle razumljiva migracija...jednima postaju prelijevo drugima nisu dovoljno lijevo.

Image

Sa jednog kraja na drugi glasao 160.000 ljudi :shock:

Image

A u americi trebaju ove dvije partije podjeliti na po pola...mislim da bi se umjerene demokrate i umjereni repoublikanci donekle bolje razumjeli ali pitanje je da li bi te dvije partije stvarno dobile vecinu?! U njemackoj bi sto posto ali u USA nisam siguran, prevelik je jaz stvoren...
jeza u ledja

#4746 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

djugum wrote: 25/10/2022 18:27
geralt wrote: 25/10/2022 17:02

Nasljednici komunista su "Die Linke" (spojili se otpadnici SDP-a i komunisti iz istocne njemacke) dok su zeleni nastali kao ekoloski pokret mislim nekad poslije 60tih.
Bude prelaza glasaca Zeleni- Die Linke -SPD, donekle razumljiva migracija...jednima postaju prelijevo drugima nisu dovoljno lijevo.

Image

Sa jednog kraja na drugi glasao 160.000 ljudi :shock:

Image

A u americi trebaju ove dvije partije podjeliti na po pola...mislim da bi se umjerene demokrate i umjereni repoublikanci donekle bolje razumjeli ali pitanje je da li bi te dvije partije stvarno dobile vecinu?! U njemackoj bi sto posto ali u USA nisam siguran, prevelik je jaz stvoren...
Da, zato je mozda i dobro da postoje dvije, a ne cetiri ili vise stranaka. Ovako su primorani da saradjuju.

Mislim, tako je bilo do sad, ali zadnjih 10-15 godina postalo je klimavo. Prvenstveno zbog nakaradnih predizbornih pravila.

Usput, u Danskoj se je jedna od glavnih stranaka desnice bukavlno zove "Ljevica". :D
djugum

#4747 Re: AMERIKA

Post by djugum »

jeza u ledja wrote: 25/10/2022 18:35 Da, zato je mozda i dobro da postoje dvije, a ne cetiri ili vise stranaka. Ovako su primorani da saradjuju.

Mislim, tako je bilo do sad, ali zadnjih 10-15 godina postalo je klimavo. Prvenstveno zbog nakaradnih predizbornih pravila.
Meni je neshvatljivo oko kojih tema se oni strastveno svadjaju i koje su u fokusu... prije svega abortus i oruzje.
Ne vjerujem da su to kljucni problemi koje prosjecni amerikanac ima al gledajuci ovako sa strane mogao bi covjek dobiti takav dojam.
jeza u ledja

#4748 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

djugum wrote: 25/10/2022 18:42
jeza u ledja wrote: 25/10/2022 18:35 Da, zato je mozda i dobro da postoje dvije, a ne cetiri ili vise stranaka. Ovako su primorani da saradjuju.

Meni je neshvatljivo oko kojih tema se oni svadjaju i koje su u fokusu... prije svega abortus i oruzje.
Ne vjerujem da su to jedini problemi koje prosjecni amerikanac ima al gledajuci ovako sa strane mogao bi covjek dobiti takav dojam.
Pa, nisu jedini problemi, ali su prilicno bitni problemi. Ne znam zasto bi bilo neshvatljivo.
Da si rekao da se svadjaju o spominjanju gejeva u knjigama, ili o pravljenju zida na granici, onda bi imalo vise smisla.

No inace, ono o cemu se svadjaju u medijima obicno nije ono o cemu se ljudi brinu u svakodnevnom zivotu. Tako je svugdje.
djugum

#4749 Re: AMERIKA

Post by djugum »

jeza u ledja wrote: 25/10/2022 18:48
djugum wrote: 25/10/2022 18:42

Meni je neshvatljivo oko kojih tema se oni svadjaju i koje su u fokusu... prije svega abortus i oruzje.
Ne vjerujem da su to jedini problemi koje prosjecni amerikanac ima al gledajuci ovako sa strane mogao bi covjek dobiti takav dojam.
Pa, nisu jedini problemi, ali su prilicno bitni problemi. Ne znam zasto bi bilo neshvatljivo.
Da si rekao da se svadjaju o spominjanju gejeva u knjigama, ili o pravljenju zida na granici, onda bi imalo vise smisla.

No inace, ono o cemu se svadjaju u medijima obicno nije ono o cemu se ljudi brinu u svakodnevnom zivotu. Tako je svugdje.
Da, to woke sranje izmedjuostalog takodjer.
Ali generalno zato sto te teme uopste nisu na tapetu u evropi. Amerikanci toliko kaskaju sto se tice osnovnih stvari kao sto je zdravstveno osiguranje, prava radnika,placeni godisnji odmori, bolovanje, trudnicko itd, itd...
Ne mogu da vjerujem da prosjecan amer ide da glasa za x ili y stranku sa bas tim gore temama na umu. Al eto, sve je to emotivno nabijeno i zatvrdjele strane ne zele da se priblize.
jeza u ledja

#4750 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

djugum wrote: 25/10/2022 18:59
jeza u ledja wrote: 25/10/2022 18:48

Da, to woke sranje izmedjuostalog takodjer.
Ali generalno zato sto te teme uopste nisu na tapetu u evropi. Amerikanci toliko kaskaju sto se tice osnovnih stvari kao sto je zdravstveno osiguranje, prava radnika,placeni godisnji odmori, bolovanje, trudnicko itd, itd...
Ne mogu da vjerujem da prosjecan amer ide da glasa za x ili y stranku sa bas tim gore temama na umu. Al eto, sve je to emotivno nabijeno i zatvrdjele strane ne zele da se priblize.
Aha, kontam.

Ma u mnogo cemu Ameri nemaju razvijeno misljenje. U nekim drugim stvarima mislim da prednjace u svijetu, sto se tice evolucije u razvoju. :D
Al dobro, sta ces tako ti je. I to je sve povezano medjusobno.

Amerika je generalno konzervativnija od Z. Evrope, pogotovo sto se tice religije i svega onog sto s tim dolazi.
Post Reply