Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
VjecitiStudent

#4726 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

Savu u Šamcu blago opala u Županji stagnira.
mO k3

#4727 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mO k3 »

loool wrote:Covjek se javlja uzivo iz bjeljine kaze da se voda polako povlaci a gledaj vamo naslova :shock: :shock:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-bijelj ... /140517053
Hebat im mater znam da nije mjesto ovdje , ali " specijalni " rat bl vs. Bn....
kakavdanakneiskustvu

#4728 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

U Novom mestu u sloveniji skupljaju se donacije za zrtve od poplava, tako da apelujemo na sve koji ste u mogucnosti bilp kako da pomognete, molimo vas, da to ucinite. Hrana, odjeca, deke, jorgani, igracke... jedna lokacija je sokolc v Nm, ako bude jos koja objavit cemo na facebooku. (
MissGump

#4729 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

što se tiče darivanja krvi, nema tu treba li uvijek, treba kod nas naročito svih grupa osim A+ jer je to najčešća
co211

#4730 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by co211 »

Glupo pitanje ali ajde. Imam nešto starije odjeće koju ne nosim. Sačuvana je, čista i spremljena. Može li se i to slati? Malo su veći brojevi pa me toga strah (dva-tri x-a)?
groove

#4731 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by groove »

ovaj iz cz na rtrs-u hvali kako ljudi pomazu jedni drugima i kako je to duh rs-a :roll:
cyprus

#4732 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cyprus »

Konji409 wrote:Ovdje na gradjevinskom fakultetu u Nizozemskoj nas uce kako se zatititi od poplava. Ovdje ljudi zive nekoliko metara ispod nivoua morske povrsine a u BiH se prica o tome kako je nemoguce se zastiti od poplava.

To je glupost. Protiv ovakvih poplava se moze itakako zastiti. U Nizozemskoj se to radi na sledece nacine:

1) Kopanje adekvatnih kanala i davanje prostora rijekama. Ocigledno da rijeke nisu dovoljno duboke i siroke u BiH.

2) Nodredjeim mjestima se obezbijede ogromni bazeni od par kwadratnih kolometara u koje mogu rijeke; u slucaju prirodne nepogode; da izliju svoju vodu. Dakle kanalima i branama se regulise nivo vode. Ako nivo vode u rijeci Bosni preraste kriticnu tacku onda otvoris branu i voda ulazi u podrucija koja su rezervisana za takve slucajeve.

3) Klizista su osnovni pojam u gradjevini. To se uci jos u 1. godini gradjevine kako da se sprijece klizista. Odakle ljudima uopste ideja da prave kuce na takvim lukacijama kao sto se to radi u BiH bez ikakvih mehanizama za odvodjenje vode? Cim nivo vode u zemlji predje kriticnu vrijednost; kohezija zemlje odpadne i nastane kliziste:

Image

Dakle moze se itakako uraditi mnogo toga da se sprijeci ovo. Moja procjena je da tu treba neka miljarda do dvije miljarde eura da bi se uredile rijeke i napravili mehanizmi zastite kako se nebi desavale poplave.
Turko-holanđaninu, hvala što si nas prosvijetlio, a sad odjebi u skokovima... :run:
Last edited by cyprus on 17/05/2014 14:34, edited 1 time in total.
omar little

#4733 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

Konji409 wrote:

Dakle moze se itakako uraditi mnogo toga da se sprijeci ovo. Moja procjena je da tu treba neka miljarda do dvije miljarde eura da bi se uredile rijeke i napravili mehanizmi zastite kako se nebi desavale poplave.
halo ba?? s koje planete ti padas ovdje i poredis nizozemsku i nas :-) :-) :-) ne budali.
@mba

#4734 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by @mba »

AJB najdetaljnije vjesti!
cyprus

#4735 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cyprus »

Nego, jel se još prima odjeća za ovu pomoć? Ja spremio omanju vreću, al evo idu neke priče da ne treba više odjeće...

:?:
Last edited by cyprus on 17/05/2014 14:38, edited 1 time in total.
omar little

#4736 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

co211 wrote:Glupo pitanje ali ajde. Imam nešto starije odjeće koju ne nosim. Sačuvana je, čista i spremljena. Može li se i to slati? Malo su veći brojevi pa me toga strah (dva-tri x-a)?

samo salji, ima ljudi raznih velicina nace se neko kome treba.
mO k3

#4737 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mO k3 »

groove wrote:ovaj iz cz na rtrs-u hvali kako ljudi pomazu jedni drugima i kako je to duh rs-a :roll:
Bas sam i ja to sada vidio .... Ovo im dobro došlo vladajućoj stranci svaka druga riječ rs,rs ,rs ...
kamberovica polje

#4738 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kamberovica polje »

Konji409 wrote:Ovdje na gradjevinskom fakultetu u Nizozemskoj nas uce kako se zatititi od poplava. Ovdje ljudi zive nekoliko metara ispod nivoua morske povrsine a u BiH se prica o tome kako je nemoguce se zastiti od poplava.

To je glupost. Protiv ovakvih poplava se moze itakako zastiti. U Nizozemskoj se to radi na sledece nacine:

1) Kopanje adekvatnih kanala i davanje prostora rijekama. Ocigledno da rijeke nisu dovoljno duboke i siroke u BiH.

2) Nodredjeim mjestima se obezbijede ogromni bazeni od par kwadratnih kolometara u koje mogu rijeke; u slucaju prirodne nepogode; da izliju svoju vodu. Dakle kanalima i branama se regulise nivo vode. Ako nivo vode u rijeci Bosni preraste kriticnu tacku onda otvoris branu i voda ulazi u podrucija koja su rezervisana za takve slucajeve.

3) Klizista su osnovni pojam u gradjevini. To se uci jos u 1. godini gradjevine kako da se sprijece klizista. Odakle ljudima uopste ideja da prave kuce na takvim lukacijama kao sto se to radi u BiH bez ikakvih mehanizama za odvodjenje vode? Cim nivo vode u zemlji predje kriticnu vrijednost; kohezija zemlje odpadne i nastane kliziste:

Image

Doktore, ne uči se to samo u Nizozemskoj učimo i mi ovdje i sam studiram istu struku. Problem je taj što su hidrotehničke građevine i zahvati u vodotocima i u tlu najskuplja vrsta radova i mi ovdje nemamao kao prvo uređenost te Nizozemska a kao drugo ni novac tako da se sve ovo što si napisao zasad može objesit mačku o rep.
muha_sa

#4739 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by muha_sa »

omar little wrote:
Konji409 wrote:

halo ba?? s koje planete ti padas ovdje i poredis nizozemsku i nas :-) :-) :-) ne budali.
ma jok, ozbiljan je :-) :lol:
kakavdanakneiskustvu

#4740 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

co211 wrote:Glupo pitanje ali ajde. Imam nešto starije odjeće koju ne nosim. Sačuvana je, čista i spremljena. Može li se i to slati? Malo su veći brojevi pa me toga strah (dva-tri x-a)?

šalji,nosi ,ljudi nemaju ništa s sobom
MissGump

#4741 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

BHRT počeo izvještavati "uživo" o katastrofi koja je zadesila BiH prekjučer!!!

idioti, kasne samo nekoliko dana FUJ
Havatar

#4742 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Havatar »

Trenutno 150MWh iz RS-a ide u Srbiju, u stvari to je bilo juce, danas mozda i vise.
co211

#4743 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by co211 »

Odlično. Odoh roviti :thumbup:
alenthekiller

#4744 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by alenthekiller »

ja lika giganta haha koja milijarda i eto sve rjeseno. Pare nisu problem, para NEMA :D
Hercegoviina

#4745 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Hercegoviina »

MissGump wrote:BHRT počeo izvještavati "uživo" o katastrofi koja je zadesila BiH prekjučer!!!

idioti, kasne samo nekoliko dana FUJ
kritike su urodile plodom.
samo jos da natjeramo ove na ftv koji prikazuju mumijeve
Bodkin

#4746 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Bodkin »

sto se tice davanja, ako je neko od vas u austriji, skupljaju raja u becu i gracu stvari da salju za bih. ko zeli neka ode
Kinaski

#4747 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Kinaski »

Nemamo para .... uvijek isti izgovor. Ima para samo nece niko da ulozi u prevenciju... valjda im je lakse sad platiti ljudima za sanaciju kuca, ma sta kuca sela, gradova, puteva i cega sve ne.
Edin H.

#4748 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Edin H. »

Rijesi konji409 problem u sekundi :izet:
5 0 5

#4749 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by 5 0 5 »

alenthekiller wrote:ja lika giganta haha koja milijarda i eto sve rjeseno. Pare nisu problem, para NEMA :D
sta mislis, hoce li steta nastala ovom nesrecom prevazici tu cifru?
Challenger__

#4750 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Challenger__ »

alenthekiller wrote:ja lika giganta haha koja milijarda i eto sve rjeseno. Pare nisu problem, para NEMA :D
:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
Post Reply