Islam - pitanja i odgovori
- arzuhal
#4726 Re: Islam - pitanja i odgovori
Unaprijed se ograđujući svojim neznanjem, te potcrtavajući da svojim mišljenjem ne dajem nikakvu fetvu, na osnovu ovog što kažeš ne vidim da si uopće, poput tolikog broja vjernika, dužan dati zekat, osim sadekatu-l-fitra. To jeste problem kod nas kojeg IZ mora rješavati jer ljudi "daju zekat" a da uopće nisu ni dužni, a i to što dadnu danu onako, bez ikakvog ispravnog obračunavanja, itd. To je strašna improvizacija i aljkavost, dio islama kojeg ljudi najmanje poznaju i nekako se olahko odnose spram toga. Odgovornost je, prije svega, na IZ BiH. Danas nema opravdanja da se ljudima ne može objasniti ko je dužan dati, sve jednostavno i da do svakog dopre.
- Porodice Foht
#4727 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ma jok, samo sadekatul fitr i dosta od tebe!nKrkan wrote:Vidio sam sad ovaj post na fb od nekogg Abasa brmrm nemam pojma prezime ,al ne mogu mu komentarisat jer mi nije u prijateljima. Ono sto mene zanima , sta cu ja sad recimo u mom slucaju, nemam nista od imovine na sebi na koju bi mogao dati zekat , niti imam 6k maraka na racunima ,i zadnjih godinu dana radim za platu kakva i jest i koja se potrosi?apropo ovoga gore i slicnih textova ,drzim da nisam obveznikJedan golem, ali baš pravo golem sevap se može ubrati u ovim ramazanskim danima.
Mnoge neupućene, većinom starije osobe, smatraju da su dužne dati zekat, bez ikakvog predznanja o tom četvrtom temelju islama, pa daju 20, 30, 50, 100 BAM.
S druge strane, blagajnici u džamijama uzimaju taj novac i izdaju blokiće, vjerovatno nesvjesni o temeljnim elementima institucije zekata.
Valjalo bi jedno 10 minuta pred teraviju stati kraj blagajnika sa blokićima i pomoći starijim osobama, naravno, onaj ko je iole upućen u instituciju zekata.
Zekat ne može iznositi 20 BAM ni 40 BAM ni 50 BAM, koliko mnogi daju, a za to dobiju blokić.
Minimum novca koji je "ozekaćuje", tj. na koji se obračunava zekat, je nisab. To je minimalni iznos novca koji je proveo godinu dana u vlasništvu, a da nije dirana ni marka. Iznosi 6.644 BAM.
Dakle, da se od maja prošle, 2018. godine, u "šteku" ima 6.644 BAM ili više.
Na taj iznos se obračunava stopa zekata od 2,5%, dakle jedna četrdesetina.
To je 166,1 BAM.
To je minimalan iznos zekata na ušteđeni novac. Drugim riječima, to je 8 blokića po 20 BAM i 1 od 10 BAM sa kusurom.
Kad se podvuče, svaka čast onome ko ima uslove za zekat
A dede i nene od penzijice odvoje 20 ili 50 BAM, uplate i misle da su ispunili obavezu, a nisu je uopće bili dužni ispuniti zbog neispunjavanja uslova.
- Dedo, imaš li godinu dana u jastučnici 6.644 BAM?
- Otkud mi, sine, da radim tri života, ne bih mog'o toliko uštekat'. Nego sine, dedera mi uplati 20 maraka zekata...
Kupi sebi, dedo, heftaluk, neku hediju za hanumi za Bajram
Slazem se da IZ BiH tu treba otvorenije istupiti a ne precutati toliko slucajeva e da bi vise love doslo u seharu!
-
mali jomu
#4728 Re: Islam - pitanja i odgovori
arzuhal wrote: Unaprijed se ograđujući svojim neznanjem, te potcrtavajući da svojim mišljenjem ne dajem nikakvu fetvu, na osnovu ovog što kažeš ne vidim da si uopće, poput tolikog broja vjernika, dužan dati zekat, osim sadekatu-l-fitra. To jeste problem kod nas kojeg IZ mora rješavati jer ljudi "daju zekat" a da uopće nisu ni dužni, a i to što dadnu danu onako, bez ikakvog ispravnog obračunavanja, itd. To je strašna improvizacija i aljkavost, dio islama kojeg ljudi najmanje poznaju i nekako se olahko odnose spram toga. Odgovornost je, prije svega, na IZ BiH. Danas nema opravdanja da se ljudima ne može objasniti ko je dužan dati, sve jednostavno i da do svakog dopre.
Nije to stvar zna li neko ili ne zna...... vec hoce ljudi u tome da ucestvuju bilo kako, i tu nema nikakve zapreke......
a to da ljudi ne znaju, smijesno, svi sve znaju...... znaju dede i nane bolje od nas sta rade
mi mladji nemamo pojma.......
-
mali jomu
#4729 Re: Islam - pitanja i odgovori
nKrkan wrote: Ono sto mene zanima , sta cu ja sad recimo u mom slucaju, nemam nista od imovine na sebi na koju bi mogao dati zekat , niti imam 6k maraka na racunima ,i zadnjih godinu dana radim za platu kakva i jest i koja se potrosi?apropo ovoga gore i slicnih textova ,drzim da nisam obveznik
Po nisabu nisi duzan, a onaj ko hoce i nema nisab, ako hoce moze koliko hoce...... a i ne mora nista ako nece, ne moze, ne zeli itd
-
mali jomu
#4730 Re: Islam - pitanja i odgovori
Porodice Foht wrote: Ma jok, samo sadekatul fitr i dosta od tebe!![]()
Slazem se da IZ BiH tu treba otvorenije istupiti a ne precutati toliko slucajeva e da bi vise love doslo u seharu!
Ni sadekatul fitr niko nije duzan ako nema, nece i ne zeli.....
i nema IZ nista otvorenija biti kad je sve vazda otvoreno bez ikakvih prepreka...... to neko nesto ne zna, ne moze upitati i raspitat se, smijesno, ne smiju nam se dede i nane bezveze
- Porodice Foht
#4731 Re: Islam - pitanja i odgovori
Bogme, popularno vitre je obaveza za sve koliko znam a to medreslije na ovoj temi mogu i potvrditi!mali jomu wrote:Porodice Foht wrote: Ma jok, samo sadekatul fitr i dosta od tebe!![]()
Ni sadekatul fitr niko nije duzan ako nema, nece i ne zeli.....
i nema IZ nista otvorenija biti kad je sve vazda otvoreno bez ikakvih prepreka...... to neko nesto ne zna, ne moze upitati i raspitat se, smijesno, ne smiju nam se dede i nane bezveze
-
mali jomu
#4732 Re: Islam - pitanja i odgovori
Porodice Foht wrote: Bogme, popularno vitre je obaveza za sve koliko znam a to medreslije na ovoj temi mogu i potvrditi!
..... "popularno" je ako imas, hoces i zelis
dok je ako nemas, neces i ne zelis obrnuto od "popularno"
- arzuhal
#4733 Re: Islam - pitanja i odgovori
"Onralupop" je obrnuto od "popularno", a ćiribiribela - cvrc. hoš - neš 
-
mali jomu
#4734 Re: Islam - pitanja i odgovori
arzuhal wrote: "Onralupop" je obrnuto od "popularno", a ćiribiribela - cvrc. hoš - neš![]()
nazalost to je to...... tako nam je
opstajemo samo od onih koji sve guraju kako ko moze, hoce i zeli..... nema niko drugi osim nas samih kakvi god bili, zato nam je potrebna " ta i takve popularnosti" da se mogu i mozemo svi za nesto uhvatiti pa kako god
- Porodice Foht
#4735 Re: Islam - pitanja i odgovori
Cekaj, jesi li ti efendija i znas to sigurno? Moja malenkost je tako naucio pa valjda dobijem nekad potvrdu.mali jomu wrote:Porodice Foht wrote: Bogme, popularno vitre je obaveza za sve koliko znam a to medreslije na ovoj temi mogu i potvrditi!
..... "popularno" je ako imas, hoces i zelis
dok je ako nemas, neces i ne zelis obrnuto od "popularno"
Dobro, hajmo izbaciti ´´imas´´, ali odakle ti to ´´hoces´´, zelis, bolan Mujo? Ova ramazanska davanja nisu na dobrovoljnoj bazi.
Uzgred, zar govorimo o kategoriji koja nema sta jesti i teska je fukara? Takvi su, dabome oslobodjeni svega. Ali, ´´hoces´´, ´´neces´´ mi je neshvatljivo.
- tuzlak1212
#4736 Re: Islam - pitanja i odgovori
Obaveza svima, nije to nista puno za dat i treba dati prije kraja Ramazana.
Ne mora se striktno nosit u IZ, more se odnijet nekoj siromasnoj porodici s ciljem da i oni mogu Bajramovat i radovat se prazniku.
Ne mora se striktno nosit u IZ, more se odnijet nekoj siromasnoj porodici s ciljem da i oni mogu Bajramovat i radovat se prazniku.
- Idemedosumom
#4737 Re: Islam - pitanja i odgovori
A da li ce bit primljeno ako ne damo u IZ 
-
mali jomu
#4738 Re: Islam - pitanja i odgovori
Porodice Foht wrote: Cekaj, jesi li ti efendija i znas to sigurno? Moja malenkost je tako naucio pa valjda dobijem nekad potvrdu.
Dobro, hajmo izbaciti ´´imas´´, ali odakle ti to ´´hoces´´, zelis, bolan Mujo? Ova ramazanska davanja nisu na dobrovoljnoj bazi.
Uzgred, zar govorimo o kategoriji koja nema sta jesti i teska je fukara? Takvi su, dabome oslobodjeni svega. Ali, ´´hoces´´, ´´neces´´ mi je neshvatljivo..
........ uz obavezu i zekat se moze dobrovoljno dat
Ramazan je obaveza onom ko moze.......
oni koji ne mogu...... a nemaju nista ni da daju, sta ce?
Uh ovo je bas tesko skontat........ zato i jeste " sve je svakom obaveza..... obaveza nekom i dati, i obaveza nekom i nedati" a Ramazan, pa nije..... efendija
-
allem_77
#4739 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dva pitanja,
Da li je stara gluhonijema osoba, o kojoj se drugi brinu, a koja ima nešto socijalne pomoći dužna plaćati pretplatu (hodžarinu) islamskoj zajednici?
Da li bi hodžarina trebala biti uručunata u zekat? Odnosno, ko na kraju godine bude imao vrijednost nisaba, da pomoću kalkulatora na stranici islamske zajednice izračuna koliko je dužan dati, te od te cifre oduzme iznos koji je uplatio u toku godine za hodžarinu?
Ne znam da li je za vrijeme Poslanika bila ta neka vrsta hodžarine, te drugi porezi, pdv, porez na plaću...
Da li je stara gluhonijema osoba, o kojoj se drugi brinu, a koja ima nešto socijalne pomoći dužna plaćati pretplatu (hodžarinu) islamskoj zajednici?
Da li bi hodžarina trebala biti uručunata u zekat? Odnosno, ko na kraju godine bude imao vrijednost nisaba, da pomoću kalkulatora na stranici islamske zajednice izračuna koliko je dužan dati, te od te cifre oduzme iznos koji je uplatio u toku godine za hodžarinu?
Ne znam da li je za vrijeme Poslanika bila ta neka vrsta hodžarine, te drugi porezi, pdv, porez na plaću...
-
mali jomu
#4740 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ako za ovo tesko pitanje niste pronasli odgovor, onda ce vam lakse biti da pronadjete odgovor za ovo lakse pitanje: Zasto se muslimanima desavaju sve ove grozne nedace koje im se desavaju, bez obzira sto toliko tekbiraju, klanjaju, zikre, poste i selamaju se.....?allem_77 wrote:Dva pitanja,
allem_77 wrote:
Moze se izracunat i uracunat, poneses digitron i odes da ti se sredi..... nije tesko.
- vjeshalica
#4741 Re: Islam - pitanja i odgovori
Hodzarina je sta?
To je novotarija u reziji IZ
-
mali jomu
#4742 Re: Islam - pitanja i odgovori
vjeshalica wrote: Hodzarina je sta?
cuj sta je hodzarina, to je hodza i na, i nije novotarija vec odavnina, moze se uracunat u zekat ako si davao, samo izracunas i odes da ti se sredi.... nije tesko, ponese se digitron ili tvoje zabiljeske koje racunas..... ima tamo stol i stolica i lagano, kad zavrsis predas na blagajnu, i onda se to sredi, hos u kesu ili da prebacis na sta hoces
-
allem_77
#4743 Re: Islam - pitanja i odgovori
šarf,Diwan wrote:Poslanici nisu došli da osvajaju niti da uspostavljaju institucije religije. Poslani su radi uspostavljanja mira, pravde, samilosti, dobročinstva itd. među ljudima i za ljude. Sve institucije relgije i njihovi nazivi su utemeljeni nakon njih, u njihovo ime od strane onih koji nisu uopšte imali dodirnih tačaka sa njihovom misijom. Muhamed a.s. nije došao da uspostavi islam, niti je Isus a.s. došao da uspostavi krščanstvo, itd. Ti nazivi i imperije su izmišljeni i uspostavljeni od drugih.šarf wrote:"Suživot" i "tolerancija" su važili sve dok pagani nisu odlučili da protjeraju (pod prijetnjom smrću) Muhammeda a.s. i njegove drugove; pošto Muhammed a.s. je imao jednako pravo na svoj život i svoju domovinu kao i pagani, jedini način na koji je mogao to pravo ostvariti, na kraju, je bio upravo kroz borbu i rat.
S tim što po ostvarenju svog cilja - povratak u Mekku i sigurnost u svojoj domovini - sve vojne aktivnosti Muhammeda a.s. su prestale. To što su Arapi poslije krenuli u osvajanja, dobrim dijelom zahvaljujući time što su konačno bili ujedinjeni nečim jakim (tj. novom vjerom), je druga priča.
Irsar,
da li to znači da tih arapskih osvajanja ne bi niti bilo da je Muhammed bio još živ?Da li to znači da on ne bi nikada pokrenuo ta osvajanja,već bi bio zadovoljan onim što je imao ? Da li bi osudio ili prekorio one koji su pokrenuli i vodili te ratove ?
Volio bih čuti tu drugu priču.Ako ti nije zahmet,molim te ispričaj nam.
Boljitak ljudima i za ljude, olakšavanja ljudima je može se reći osnova njihovih misija. Naravno da je to uvijek brkalo biznis lokalnim moćnicima i uvijek je bila konfrontacija sa vlastima i ljudima od moći. Damir Nikšić došao da reformiše SDP i dobio odmah nogu.
Oni koji pokušavaju da pokvare posao Dodiku, Bakiru i svim drugima koji žive na račun naroda i koji pljačkaju isti, sigurno se neće otvoriti vrata dorodošlice i uz bujrum. Tako je bilo odvajkada.
Eto Isus a.s. proširio hriščanstvo ili Muhamed a.s. islam.
Mi imamo krasne pozitivne slike o nama samima, sve najbolje i najljepše, a ovamo sve najgore o ljudima o kojima bukvalno ništa ne znamo, osim kroz dogmu i laž. Ništa nema veze s vezom. Ili gajimo lijepe slike o 'našim' , dok su drugi zločinci, osvajači, ovakvi i onaki.
Možda se odgovor na tvoje pitanje krije u ovim ajetima?
20. A kada Musa reče narodu svome: "O narode moj, sjetite se Allahove blagodati prema vama kada je neke od vas vjerovjesnicima učinio, a mnoge vladarima, i dao vam ono što nijednom narodu nije dao;
21. O narode moj, uđite u Svetu zemlju, koju vam je Allah dodijelio, i ne uzmičite nazad, pa da se vratite izgubljeni"-
22. oni rekoše: "O Musa, u njoj je nemilosrdan narod i mi u nju nećemo ući, dok god oni iz nje ne iziđu; pa ako oni iz nje iziđu, mi ćemo onda, sigurno, ući."
23. Dva čovjeka koja su se Allaha bojala i kojima je On darovao milost Svoju - rekoše: "Navalite im na kapiju, pa kad kroz nju prođete, bićete, sigurno, pobjednici; a u Allaha se pouzdajte, ako ste vjernici!"
24. "O Musa," - rekoše oni - "dok god su oni u njoj mi nećemo u nju ulaziti! Hajde ti i Gospodar tvoj pa se bijte, mi ćemo ovdje ostati!"
25. "Gospodaru moj," - reče Musa - "ja osim sebe imam moć samo nad bratom svojim; zato presudi nama i ljudima grješnim!”
26. "Četrdeset godina oni će zemljom lutati" - reče On - "jer će im Sveta zemlja zabranjena biti, a ti ne tuguj za narodom grješnim!"
29. "O velikaši,"- reče ona - "meni je dostavljeno jedno poštovanja vrijedno pismo
30. Od Sulejmana i glasi: ’U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
31. Ne pravite se većim od mene i dođite da mi se pokorite!’
32. O velikaši" - reče ona - "savjetujte mi šta trebam u ovom slučaju uraditi, ja bez vas neću ništa odlučiti!"
33. "Mi smo vrlo jaki i hrabri" - rekoše oni - "a ti se pitaš! Pa, gledaj šta ćeš narediti!"
34. "Kad carevi osvoje neki grad" - reče ona - "oni ga razore, a ugledne stanovnike njegove učine poniženim; eto, tako oni rade.
35. Poslaću im jedan dar i vidjeću sa čime će se izaslanici vratiti."
36. I kad on pred Sulejmana iziđe, ovaj mu reče: "Zar da blagom mene pridobijete? Ono što je Allah meni dao bolje je od onoga što je dao vama. Vi se onome što vam se daruje radujete!
37. Vrati se njima! Mi ćemo im dovesti vojske kojima se neće moći oduprijeti i istjeraćemo ih iz Sabe ponižene i pokorene."
- Diwan
- zagortenej
#4745 Re: Islam - pitanja i odgovori
"Ja sam trans i musliman i pripadam objema grupama. Kada idem petkom na molitvu i razgovaram o tome čujem da to 'ne ide jedno s drugim', ali ide, jer ja postojim, a postoji još muslimana koji su queer. Ako je biti trans nešto loše, onda je dobro što smo i pored toga našli svoj put prema Bogu", kaže Marco koji ima 28 godina i studira islamsku teologiju.
- insomnia78
#4746 Re: Islam - pitanja i odgovori
E cuj trans musliman. Koja su to sizofrena cjepanja.
To kad je crnac pito americkog policajca gdje je najbliza dzamija a ovaj mu reko “zar ti nije dosta sto si crn”
To kad je crnac pito americkog policajca gdje je najbliza dzamija a ovaj mu reko “zar ti nije dosta sto si crn”
- vjeshalica
#4747 Re: Islam - pitanja i odgovori
http://www.islamskazajednica.ba/compone ... -clanarinemali jomu wrote:vjeshalica wrote: Hodzarina je sta?
cuj sta je hodzarina, to je hodza i na, i nije novotarija vec odavnina, moze se uracunat u zekat ako si davao, samo izracunas i odes da ti se sredi.... nije tesko, ponese se digitron ili tvoje zabiljeske koje racunas..... ima tamo stol i stolica i lagano, kad zavrsis predas na blagajnu, i onda se to sredi, hos u kesu ili da prebacis na sta hoces
-
mali jomu
#4748 Re: Islam - pitanja i odgovori
vjeshalica wrote:http://www.islamskazajednica.ba/compone ... -clanarinemali jomu wrote:vjeshalica wrote: Hodzarina je sta?
Propis o plaćanju članarine
Published in Januar 31, 2013 Štampa , E-mail
Pitanje:
Esselamu alejkum
Da li postoji neki propis ili pravilo po kojem musliman postaje obavezan da plaća hodžarinu?
Odgovor:
Esselamu alejkum!
Pogrješno je nazivati tu pristojbu hodžarinom. Pravilan je termin članarina. Zar treba dokazivati da je svaki musliman obavezan biti član džemata i da se brine o poslovima muslimana od kojih je svakako i briga o džamiji, njenom održavanju i funkcionisanju džemata. Sve to zavisi od članarine i drugih donacija članova džemata. Onaj ko se ne osjeća pripadnikom džemata, kome ne treba džamija, imam, usluge imama i džemata, ukop u muslimansko mezarje (za čije održavanje također trebaju sredstva), on neće ni biti član džemata niti će plaćati članarinu. Ako želi prethodno nabrojano, dužan je participirati, ako je to u mogućnosti, u izdržavanju i održavanju rada džemata, džamije i imama. To je tako očigledno da o tome ne treba raspravljati.
http://www.islamskazajednica.ba/compone ... -clanarine
-
ovo_mi_je_nick
#4749 Re: Islam - pitanja i odgovori
vjera, novac, porez nikako ne ide zajedno.
-
mali jomu
#4750 Re: Islam - pitanja i odgovori
ovo_mi_je_nick wrote: vjera, novac, porez nikako ne ide zajedno.
u pravu si kad ti drugi ima para, sve ti daje sta hoces i za tebe sve placa...... probaj ti to sve sam za sebe pa vidi dokle ces