Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
HardcoreMX

#4726 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

harač wrote: tesko ces skinuti smrcka sa trona islamske misli na ovom forumu
:lol: Hallo Smrčak ša mai na tronu.. :D
Smrcak15

#4727 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

HardcoreMX wrote:
Mene ne interesuju tronovi, trofeji i guzice pasije...meni je vazna samo istina.

Pa ko god zagovara istinu i logiku ja cu ga podrzati.
Dozer

#4728 Re: Ateizam

Post by Dozer »

A religijski nauk je 100% istina i logika... Valjda... :roll:
Dope_Man

#4729 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Dabome kolega, nego sta neg istina. To sto sama za sebe tvrdi da je istina, te zabranjuje i pomisao na preispitivanje svoje istinitosti je vise nego dovoljan dokaz istinitosti te istine. Tja ne bi Smrle slagao, a ne bi ni pisci Biblije, kaze patriota da su oni znali da je laz grijeh, dakle nisu mogli lagati u svom pisanju. Vjerovatno je i Muha slicno znao da je grije slagat' :lol:
Dozer

#4730 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Pa da.
S obzirom na obzir da su religije toliko obzirne, onda je totalno bezobirno uopste uzimati u obzir bilo kakvo bezobzirno komentarisanje bilo kojeg obzira koji religije propovijedaju, a pogotovo je bezobzirno dovoditi u pitanje svu obzirnost religija prema ljudskom obziru kojim oni obasipaju istinitost religija, koje su do te istine dosle s obzirom na cinjenicu da su kroz vijekove bezobzirno pobile milione ljudi, a sve pozivajuci se na svoju obzirnost i istinu koja proistice iz tog bezobzirnog cina :lol:
Nocty

#4731 Re: Ateizam

Post by Nocty »

Smrcak15 wrote:
HardcoreMX wrote:
Mene ne interesuju tronovi, trofeji i guzice pasije...meni je vazna samo istina.

za istinu treba prvo sist
aurora313

#4732 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:Mene ne interesuju tronovi, trofeji i guzice pasije...meni je vazna samo istina.
Kako ih poveza, mogao bi dodati i deset u pola!
Smrcak15

#4733 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Ja nigdje nisam rekao da je biti religiozan iskljucivo negativno. Svakako da postoje odredjene pozitivne posljedice toga, kao sto postoje pozitivne posljedice placeba u medicini, ili umjerrenog kaznjavanja djeteta kao odgojne mjere. Nista nije potpuno crno ili bijelo, i ateista to shvata. Ali religija ima i veoma losih posljedica od obicnog osjecaja krivnje (npr. istrtazivanja pokazuju da relgiozni masturbiraju jednako kao nereligiozni, ali se osjecaju krivim dok toga nema kod nereligioznih) pa do cinjenja najgorih zlocina jer religija to trazi i opcenitno nedostatka, ili sputavanja ambicije za istrazivanjem i ucenjem o svijetu ako se dodje do stvari koje su u sukobu sa onim sto religija namece kao tacno ili ispravno.

Sto se tih dugozivecih tice ocito je da tu ima milion faktora, neko istice hranu, neko klimu, neko stil zivota, genetiki.. pa neko i religiju. U konacnici je to kombinacija svega i svacega koja jos nije desifrovana. Sve ono sto religija daje ipak mogu imati i ja kao ateista: osjecaj svrhe - samom sebi odredjujem svrhu i ciljeve, osjecaj pripadanja (kako je i naveden u drugom linku): mogu pripadati raznim grupama u skladu sa svojim hobijima i interesima itd. Mislim da nema niti jednog pozitivnog efekta religija koji se ne moze postici bez iste.

Kod dugovjecnosti je inace bitno svakako spomenuti da se duzina zivota stalno povecava sa svakom generacijom, zahvaljujuci medicini i opcenito uvjetima zivota, a ne vjeri naravno. I opet je tu pitanje zasto bi vjernik zelio zivjeti duze? Ja, ateista, zelim zivjeti jer dok sam ziv osjecam, dozivljavam i smatram da imam samo jednu priliku za to, pa se trudim da mi zivot bude sto kvalitetniji i da traje duze taj dobar osjecaj zivota. Vjerniku je valjda bolje da sto ranije umre, da ode iz ovog groznog svijeta u neki ljepsi koji ga ceka kao nagrada. A ipak se grcevito drze ovog zivota.. pitam se zasto.
A ni kvalitetom zivota se ne mogu pohvaliti, gledajuci od moje porodice pa sire, cini se da jedini vjernici koji uzivaju u kvalitetnom zivotu su hodze i popovi. Oni nece da se nazulje dok se voze, pa se vozaju neka auta od par stotina hiljada maraka (cak i link ranije postavih) dok se obicnom vjerniku savjetuje da bude skroman. Mnogi iskreni vjernici, dakle ova ''stara garda'' koje sam znao, generacija mog dede, su se ustrucavali da urade ista u zivotu sto je za njihov ''cejf''. Nisu putovali, nisu partijali, nisu jeli sta im volja i ako su mogli.. nego stidno, skromno.. takav zivot mi ne treba makar trajao i hiljadu godina.

Bolje provesti 50 kvalitetnih godina radeci sta ti volja, a da pri tom ne utjeces negativno na druge, nego 100 u kojima nista nisi uradio i samo si radio i molio se. Ali ovo je samo moj stav o duzini i kvaliteti, nekome je samo duzina bitna a nista tehnika :lol:
I opet je tu pitanje zasto bi vjernik zelio zivjeti duze? Ja, ateista, zelim zivjeti jer dok sam ziv osjecam, dozivljavam i smatram da imam samo jednu priliku za to, pa se trudim da mi zivot bude sto kvalitetniji i da traje duze taj dobar osjecaj zivota. Vjerniku je valjda bolje da sto ranije umre, da ode iz ovog groznog svijeta u neki ljepsi koji ga ceka kao nagrada. A ipak se grcevito drze ovog zivota.. pitam se zasto.
zato sto vjerniku dug zivot ako radi dobra djela donosi povecanje stepena i nagrada za Raj, zato se ne preferira po svaku cijenu otici na onaj svijet, nije to poenta, poenta je ziviti kako treba pa makar zivio i 1000 godina to je za vjernika dobro jer dok god radi dobra djela njemu se konto dobrih djela puni, stepeni povecavaju u Raju i nagrada je samim tim veca. eto zasto, jeli ti sad jasno.

Dok u tvom slucaju, tebi Bog kad pusti da sto vise zivis ti si samo jos vise na gubitku ali neznas to

pa evo nek ti licno Bog objasni iz Kurana:

178. Neka nikako ne misle nevjernici da je dobro za njih to što im dajemo dug život. Mi im ga dajemo samo za to da što više ogrezu u grijehu; njih čeka sramna patnja.

Bolje provesti 50 kvalitetnih godina radeci sta ti volja, a da pri tom ne utjeces negativno na druge, nego 100 u kojima nista nisi uradio i samo si radio i molio se.
velika je zabluda kad kontas da vjernici ne uzivaju u zivotu, jer kontas samo su u kuci i dzamiji i samo se moljakaju i citaju Kuran, nije to tacno

kao prvo vjerniku Bog daje uzivanje cak za tebe i u nebitnim stvarima, vi ove stvari nekontate niti ce te ikad skontati....meni je dovoljno da hodam gradom kad je najtmurniji dan, crni oblaci, blato, hladno itd ako ti Bog dadne da osjecas srecu , kroz iman, ti si onda sretan pravo, tesko je to opisati stanje vama koji niste to dozivjeli.

a da nepricam, sto i vjernici i jedu i piju(sokove :D ), i sexaju se(u braku) i putuju itd itd

samo sto vjerniku dok uziva njemu se to zapisuje kao dobro djelo, dok nevjernik kad uziva ali u pogresnim stvarima zapisuje se kao lose djelo, znaci vjernik ce za svoje uzivanje da bude nagradjen na sudnjem danu, dok ce nevjernik za svoje pogresno uzivanje da bude kaznjen.

Pazi jos jednu stvar, recimo vjernik uziva recimo i u ramazanu sad dok vi kao nevjernici kontate, eh jadni vjernici sad po ljetu poste i pate se...

a vjernik se vecinom namuci malo prvi i drugi dan posta dok ostatak mjeseca uziva u postu, jer tijelo se naviklo i dobijes energiju jer tijelo pocne da koristi energiju iz zaliha, i onda da samo vidis kakva se energija dobije, covjek to nemoze da shvati koji nije probao, kontas gladujes i zedan si, mozes samo iscrpljen biti, ali dobijes suprotan efekat da imas energije, i osjecas se fantasticno...pa smo cak igrali fudbala u toku ljetnih ramazanskih dana bez problema, imas snage ko konj...i ja to bas nemogu da shvatim najbolje zasto je to tako, kakvi su to procesi u tijelu da tako kontradiktorno djeluju, jer kontas ako nema hrane i vode nemas ni snage i isrpljen si, ali fakticki ti si poleat i pun energije, jednostavno neshvatljivo.

eh sad kad smo kod iftara(mrsenje hranom), to vi nevjernici nemozete nikad shvatiti, kad sebi uskratis hranu i vodu 20 sahata tokom ljetnog dana, pa kad te hrana zamirise u aksamsko vrijeme, jednostavno hrana dobije novu dimenziju, uzivanje sa svakim zalogajem, mirisi hrane pojacani...znas sit glanog nerazumije ali kad prolazi kroz glad i zedj hranu vise cijenis, imas vise sazaljenja prema siromasima itd itd tek onaj koji izgubi nesto zna cijeniti tu blagodat, eh tako i vjernici kad nemogu da jedu tokom dana u ramazanu, cijene hranu jos vise i jos vise je sladja nego inace.

to su te neke cari ramazana sto vi nemozete shvatiti, pa cak i otici ce te sa ovog svijeta a nece okusiti te cari koje mi vjernici degustiramo dok smo zivi.
r_faruk

#4734 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

a vjernik se vecinom namuci malo prvi i drugi dan posta dok ostatak mjeseca uziva u postu, jer tijelo se naviklo i dobijes energiju jer tijelo pocne da koristi energiju iz zaliha, i onda da samo vidis kakva se energija dobije, covjek to nemoze da shvati koji nije probao, kontas gladujes i zedan si, mozes samo iscrpljen biti, ali dobijes suprotan efekat da imas energije, i osjecas se fantasticno...pa smo cak igrali fudbala u toku ljetnih ramazanskih dana bez problema, imas snage ko konj...i ja to bas nemogu da shvatim najbolje zasto je to tako, kakvi su to procesi u tijelu da tako kontradiktorno djeluju, jer kontas ako nema hrane i vode nemas ni snage i isrpljen si, ali fakticki ti si poleat i pun energije, jednostavno neshvatljivo.
'ajd ne zajebavaj. samo spavate i lezite za ramazan. znam bruku muslimana koji sjede do sehura i onda sova cijeli dan (ovako ti poste arapi)...
ti bas volis slagat'... a onda kada je vrijeme iftara nastaje haous.... od rucka do odlaska u dzamiju. parkiraj na trotoar, na "polutravu".... tada sve norme ponasanja prestaju jer moras stici u dzamiji. znam tipa koji je kroz crveno prolazio da stigne na dzumu (arap).....
i prvi svakom iftaru mi kazu "vidio bi ti kako je da ne jedes i ne pijes cijeli dan"

postio ne postio ne interesuje me, razlog zasto postis ili ne postis me isto tako ne interesuje. je li iko spominjao ramazan uopste? nisam vidio.
ne znam zasto mislis da ne znamo cari koje nosi ramazan i post.... ko kaze da nismo i mi probali postiti? ja jesam...

zaboravih dodati. nisam jeo i pio 5 godina za vrijeme rata, a ni poslijeratni period se nisam najeo da valja. tako da sam ispostio i vise nego sto je trebalo....
Dope_Man

#4735 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

I od silne price sve se svelo na srozavanje samog sebe i cijele vjere. Dakle ''veliki'' odgovor na pitanje zasto bi vjernik zelio zivjeti duze, kad ga cega drugi svijet je: pa da bi im'o vise na drugom svijetu. Na tom svijetu gdje svakako, kako prica ide, ima vise nego sto mu je potrebno, sve osnovne potrebe vjecno zadovoljene, a bogatstvo nebitno jer ekonomski sistem ne postoji, on zeli da ima vise.. vise od brata, vise od komsije.. samo nek on ima vise.. ti dobri, casni, posteni, nimalo oholi, nimalo sebicni, nimalo pakosni vjernici :-)

Sve ostalo je lomljenje prazne slame, rekao sam vec u komentaru da nema NISTA sto relgija nudi kao pozitivnu stvar, a da se ne moze bez religije. Eto ja zapravo volim setati, nista me ne opusti kao sat-dva ugodne setnje, a ne treba mi vjera i razmisljanje o bogu da uzivam u setnji. Mogu i na dijetu ako hocu, bez da sam musliman koji posti Ramazan. Vecera iliti iftar jeste slatka muslimanu, iz istog razloga iz kog je i svakom drugom covjeku jelo slatko kad izgladni, nema tu misli o vjeri vec tijelo reaguje na hranu koja mu nedostaje. Bas kako i r_faruk rece iznad, vecina samo gledaju kako ubiti dan da sto prije prodje, kako bimogli jesti, sto je odraz obaveze a ne zelje za nekakvih duhovnim iskustvom ili sta vec.
Dozer

#4736 Re: Ateizam

Post by Dozer »

A, kad se vec potegao i taj mjesec (Ramazan), nije zgoreg naglasiti i da ogromna vecina danasnjih "vjernika" uredno preostalih 11 mjeseci u godini mastrafe i alkohol, i lazu, i varaju (zene/muzeve), ganjaju smo licnu korist, ne pretrzu se bas od pomaganja drugima (nemocnima, siromasnima, itd.), mnogi tu i tamo stuku i malo klempe (znam ih licno kamaru), nisu bas redovni na dzumama (a ni u dzamiji generalno), ne klanjaju, psuju k''o kocijasi (cesto u istoj recenici koja pocinje ili se zavrsava s "Allaha mi..."), itd.itd.

Znam, sad ce ovi pravovjerni i iskreni reci - svakome njegovo. Nije to poenta. Naravno da je svakome njegovo, pa ma sta to njegovo da jeste. Poenta je u enormnoj kolicini licemjerja kod danasnjih vjernika, sto je meni samo jedan odlican pokazatelj da su danasnje religije, kao i njihovi sljedbenici (vjernici), podobro skrenule i skrenuli s onog puta zacrtanog prije 1500+ godina.

Logicno pitanje je onda - sta je danas poenta religija, i vjere uopste?
beni-bu-man

#4737 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Dozer wrote:A, kad se vec potegao i taj mjesec (Ramazan), nije zgoreg naglasiti i da ogromna vecina danasnjih "vjernika" uredno preostalih 11 mjeseci u godini mastrafe i alkohol, i lazu, i varaju (zene/muzeve), ganjaju smo licnu korist, ne pretrzu se bas od pomaganja drugima (nemocnima, siromasnima, itd.), mnogi tu i tamo stuku i malo klempe (znam ih licno kamaru), nisu bas redovni na dzumama (a ni u dzamiji generalno), ne klanjaju, psuju k''o kocijasi (cesto u istoj recenici koja pocinje ili se zavrsava s "Allaha mi..."), itd.itd.

Znam, sad ce ovi pravovjerni i iskreni reci - svakome njegovo. Nije to poenta. Naravno da je svakome njegovo, pa ma sta to njegovo da jeste. Poenta je u enormnoj kolicini licemjerja kod danasnjih vjernika, sto je meni samo jedan odlican pokazatelj da su danasnje religije, kao i njihovi sljedbenici (vjernici), podobro skrenule i skrenuli s onog puta zacrtanog prije 1500+ godina.

da bi coban drzao svoje ovce u toru
MyTao

#4738 Re: Ateizam

Post by MyTao »

Gojeni H wrote:
MyTao wrote: Cuj izjava za anale :-) Eto bas imam puno reci na ti knjigu... ali nekome kome je cjeli argument smajli, uvreda i "name dropping" ja nemam sta pricati.

Hajd bye.

Hajd' procitaj knjigu, ba.
Covjek izucavao ponasanja plemena. Cuj "ugradjeni moralni kod". Dobro "ugradjen", ali hajde procitaj knjigu. Nece boljeti a mozda promijenis misljenje. Mozda i neces.
Nisam toliko ogranicen da mi jedna knjiga promjeni misljenje... Posebno knjiga kojoj je primarni cilj ponasanje i krvolocnost izolovanih plemena... Sto nema nikakvih dodirnih tacki sa moralnosti danas.

Nisam rekao da je ugradjen, vec da je evoluciom evolvirao... Moralnost je nesto sto se ne moze pokazati prstom, sve zavisi o kome i u koje vrijeme pricamo (sto je jebeno jak dokaz da evolucija igra ogromnu ulogu u tome).

Sama cinjenica da se ono sto nazivamo moralnost mjenja kroz historiju ti govori da to nije nesto sto je usadjeno od boga u Adema i Havu...
HardcoreMX

#4739 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

MyTao wrote: Nisam toliko ogranicen da mi jedna knjiga promjeni misljenje... Posebno knjiga kojoj je primarni cilj ponasanje i krvolocnost izolovanih plemena... Sto nema nikakvih dodirnih tacki sa moralnosti danas.

Nisam rekao da je ugradjen, vec da je evoluciom evolvirao... Moralnost je nesto sto se ne moze pokazati prstom, sve zavisi o kome i u koje vrijeme pricamo (sto je jebeno jak dokaz da evolucija igra ogromnu ulogu u tome).

Sama cinjenica da se ono sto nazivamo moralnost mjenja kroz historiju ti govori da to nije nesto sto je usadjeno od boga u Adema i Havu...
U neku ruku si u pravu, nekada se govorilo lopov, a sad se kaže 'snaš'o se'.
:-?
Smrcak15

#4740 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:A, kad se vec potegao i taj mjesec (Ramazan), nije zgoreg naglasiti i da ogromna vecina danasnjih "vjernika" uredno preostalih 11 mjeseci u godini mastrafe i alkohol, i lazu, i varaju (zene/muzeve), ganjaju smo licnu korist, ne pretrzu se bas od pomaganja drugima (nemocnima, siromasnima, itd.), mnogi tu i tamo stuku i malo klempe (znam ih licno kamaru), nisu bas redovni na dzumama (a ni u dzamiji generalno), ne klanjaju, psuju k''o kocijasi (cesto u istoj recenici koja pocinje ili se zavrsava s "Allaha mi..."), itd.itd.

A, kad se vec potegao i taj mjesec (Ramazan), nije zgoreg naglasiti i da ogromna vecina danasnjih "vjernika" uredno preostalih 11 mjeseci u godini mastrafe i alkohol, i lazu, i varaju (zene/muzeve), ganjaju smo licnu korist, ne pretrzu se bas od pomaganja drugima (nemocnima, siromasnima, itd.), mnogi tu i tamo stuku i malo klempe (znam ih licno kamaru), nisu bas redovni na dzumama (a ni u dzamiji generalno), ne klanjaju, psuju k''o kocijasi (cesto u istoj recenici koja pocinje ili se zavrsava s "Allaha mi..."), itd.itd.
ako je tako kao sto si opisao, znas sta poslanik kaze za takve i njihov post, isto je kao kad konja zavezes i nedas mu da jede i pije, ima li koristi konj od svoje glade i zedji, eh takvo je stanje tih ljudi oni poste ali nemaju nikakvu nagradu za to samo se izgladnjivaju i zedni ni zasto.
sta je danas poenta religija, i vjere uopste?
da te ucini boljom osobom, pa samim tim i drustvo..ako osoba djeluje licemjerno, takvima ce se potpaliti vatra Dzehennema na sudnjem danu

Ti ovako kao nevjernik kontas, vidi ovog "vjernika" posti, ode po kadkad na dzumu, kunu se Allahu, ali ovamo varaju petljaju, lazu, hoce malo i cugnuti...a neznas da je poslanik Muhamemd rekao da ce takvi muslimani potpaliti vatru dzehennema, znaci prije svih ljudi takvi ulaze najprvi.
Zasto, pa zato jer ako ti kao dodirna tacka sa islamom pokazivas ga drugima u losem stanju, znaci hoces u dzamiju , postis itd ali varas, vrijedjas, lazes , petljas, ogovaras itd takvima se dzehennem oblizuje druze.

Jer islam treba da covjeka oplemenjuje, da bude lijepog ponasanja da se drugi ugledaju na njega zbog njegovog lijepog ponsanjanja, darezljivosti, iskrenosti itd itd

ovaj hadis stavi sebi na zid

Ebu Hurejre r.a., prenosi da je neki čovjek rekao: „O Allahov Poslaniče, jedna žena mnogo klanja ali voli vrijeđati narod svojim jezikom? Reče: Ona će ići u džehennemsku vatru! Opet reče: O Allahov Poslaniče, jedna žena malo klanja i posti, ali zna dijeliti sadaku u hrani a komšije nikako ne vrijeđa jezikom svojim? Reče: Ona će u džennet!“ (Sahih, Ibnu Hibban, br.5764.)
broj dva

#4741 Re: Ateizam

Post by broj dva »

HardcoreMX wrote:
MyTao wrote: Nisam toliko ogranicen da mi jedna knjiga promjeni misljenje... Posebno knjiga kojoj je primarni cilj ponasanje i krvolocnost izolovanih plemena... Sto nema nikakvih dodirnih tacki sa moralnosti danas.

U neku ruku si u pravu, nekada se govorilo lopov, a sad se kaže 'snaš'o se'.
:-?
----
U doba bezboznog komunizma :thumbup:
Zaitsev

#4742 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

Smrcak15 wrote: ovaj hadis stavi sebi na zid

Ebu Hurejre r.a., prenosi da je neki čovjek rekao: „O Allahov Poslaniče, jedna žena mnogo klanja ali voli vrijeđati narod svojim jezikom? Reče: Ona će ići u džehennemsku vatru! Opet reče: O Allahov Poslaniče, jedna žena malo klanja i posti, ali zna dijeliti sadaku u hrani a komšije nikako ne vrijeđa jezikom svojim? Reče: Ona će u džennet!“ (Sahih, Ibnu Hibban, br.5764.)
Da li to znaci da ako dijelis sadaku, nikako ne vrijedjas druge i hranis komsije ( sve ovo citaj kao "insan si, ne mislis nikome zlo, pomazes koliko mozes") neces u Dzehennem (ako isti zaista postoji) uprkos tome sto malo ili nimalo klanjas, postis, itd?
S4mpion

#4743 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

MyTao wrote:
Mnoga "losa djela" nisu kaznjiva od strane zakona... a mnogi ateisti ih opet ne cine, iako nema nikakve nagrade na kraju, ili kazne... Moralni kod je urodjen u nas evolucijom.
To je tvoja vjera.

Nije dokazano.
Smrcak15

#4744 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Zaitsev wrote:
Smrcak15 wrote: ovaj hadis stavi sebi na zid

Da li to znaci da ako dijelis sadaku, nikako ne vrijedjas druge i hranis komsije ( sve ovo citaj kao "insan si, ne mislis nikome zlo, pomazes koliko mozes") neces u Dzehennem (ako isti zaista postoji) uprkos tome sto malo ili nimalo klanjas, postis, itd?
zavisi, ako si na pustom ostvru i ovakav si kako se opisujes, daleko od upute, niko ti nije dostavio uputu vjere, onda se testiras na sudnjem danu.

a posto situacija nije takva sad kod mnogih

to znaci, ti ako si dobar nevjernik, pomazes druge, ne vrijedjas , hranis siromahe
takav ce dobit naplatu jos na ovom svijetu, u vidu da te Bog sacuva od zla, nesrece, da ti podari zdravlje, srecu itd, uglavnom dobit ces naplatu u nekom obliku za svoju dobrotu, ali kad dodjes na sudnji dan, nemas nista , jer nemas pravo ni da trazis kad vec nisi ni vjerovao da ima nesto tamo...ako si kao nevjernik vjerovao da je to samo bajka i izmisljotine naroda davnasnjih, pa onda nemas pravo ni traziti to jer za tebe je to nesto sto ne postoji.

Allah kaze:
20. Onome ko bude želio nagradu na onom svijetu – umnogostučićemo mu je, a onome ko bude želio nagradu na ovom svijetu – daćemo mu je, ali mu na onom svijetu nema udjela.
MyTao

#4745 Re: Ateizam

Post by MyTao »

S4mpion wrote:
MyTao wrote:
Mnoga "losa djela" nisu kaznjiva od strane zakona... a mnogi ateisti ih opet ne cine, iako nema nikakve nagrade na kraju, ili kazne... Moralni kod je urodjen u nas evolucijom.
To je tvoja vjera.

Nije dokazano.
Da... evolucija je vjera :lol: :lol: :lol: Nije dokazana... tako reko neki islamski ucenjak, nebi on lago... bla bla bla
Dope_Man

#4746 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Hahaha pa ''dobri'' ga bas obicno ispuse na ovom svijetu jer ne gaze druge da dodju do vrha.. i jos ga moraju ispusit i na onom tamo jer se nisu klanjali nevidljivom, ni na koji nacin prisutnom bicu.. Sto kaze ona stara narodna: ''Doba i *eban, to ti je isto'' :D
HardcoreMX

#4747 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

broj dva wrote: U doba bezboznog komunizma :thumbup:
Samo jedna od usputnih faza 'evolucije morala'. Tad su se zvali drugovi i drugarice.
aurora313

#4749 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:...pa evo nek ti licno Bog objasni iz Kurana:

178. Neka nikako ne misle nevjernici da je dobro za njih to što im dajemo dug život. Mi im ga dajemo samo za to da što više ogrezu u grijehu; njih čeka sramna patnja...
:D
SamoVasGledam

#4750 Re: Ateizam

Post by SamoVasGledam »

Logika vernika - Ako nevernici žive dugo to je zato što Bog želi da potonu što više u svoj greh kako bi imao izgovor da im nabije što bolniju i višu kaznu. A ako nevernici žive kratko to im je Bog oduzeo život zbog njihovog neverovanja.

Kako god da okreneš Božija mudrost je velika.
Post Reply