Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Sjecam se ja, nosi je u pm...
Milja Vujanovic igrala gl.ulogu...ubio je neko, klijent, bivsi ljubavnik, muz, ne mogu da se Šjetim momentalno...mislim, u stvarnom zivotu je neko ubio.
Last edited by radostan dan on 04/03/2017 19:18, edited 2 times in total.
radostan dan wrote:Sjecam se ja, nosi je u pm...
Milja Vujanovic igrala gl.ulogu...ubio je neko, klijent, bivsi ljubavnik, muz, ne kogu da se Šjetim momentalno...
Milja Vujanovic igrala gl.ulogu...ubio je neko, klijent, bivsi ljubavnik, muz, ne kogu da se Šjetim momentalno...
prvi yu horor
isprepadala me kao dijete
sad kad gledam teska limunada
prvi yu horor
isprepadala me kao dijete
sad kad gledam teska limunada
Milja Vujanovic igrala gl.ulogu...ubio je neko, klijent, bivsi ljubavnik, muz, ne mogu da se Šjetim momentalno...mislim, u stvarnom zivotu je neko ubio.
Ne, nije pokojna Milja Vujanović igrala naslovnu (niti bilo koju drugu) ulogu u filmu Leptirica.
Vješticu/vampiricu je glumila (također pokojna) Mirjana Nikolić.
prvi yu horor
Jebo joj i ja mater! To podne ga gledali i trebamo navecer ici kod dide rahmetli a valja proci jedan dio gdje ima sumarak. Meni bilo 7 godina. Kad umro nisam od straha - jebem ti i Leptiricu i Milju....
A neki dan pricam s ucenicima bas o horor filmovima i pitaju me da li postoji horor film iz moje zemlje. Kazem im odmah za Leptiricu pa su cak i zapisali da bi eto kao gledali. Dodjem za komp i vidim vi se o Leptirici raspisali.
O ubicama u SFRJ postoji vec tema i nije mozda prikladno da zacatavamo ovu temu o tome. Medjutim, ja bih se osvrnuo na jedan dogadjaj koji se desio takodjer u vrijeme SFRJ - vi ako znate slicne, pisite. Naime:
16-og maja 1986 godine, tadasnja jedanaestogodisnja Maja Vojvoda, nestala je u blizini svoje zgrade u ljubljanskom naselju Bezigrad. Igrala se napolju sa drugarima i mladjim bratom (tada 4 i po godine starim). Otac je zadnji put vidio negdje oko 17.45 pa se predpostavlja da je mogla nestati negdje izmedu 18.00 i 18.15. Roditelji koji su negdje oko pola sedam krenuli da dovedu svoju djecu kuci zatekli su samo Majinog mladjeg brata Alesa. Maje nigdje nije bilo. Ubrzo je krenula potraga za njom u kojoj su ucestvovale komsije do kasnih nocnih sati. Do dana danasnjeg Maja Vojvoda nije nadjena niti se bilo sta o njoj zna. No dvije stvari poslije njenog nestanka su se desile.
Malo duze od dvije sedmice nakon njenog nestanka zazvonio je telefon na koji se javila Majina baka. Cuo se Majin glas "Halo, Maja ovdje...." i onda nagli prekid. Tadasnja policija nije imala resurse niti tehniku koja bi mogla ustanoviti odakle je poziv napravljen.
U Majinom komsiluku tada je stanovao mladji covjek, Kuvajcanin. Poslije njenog nestanka i on je nestao iz tog naselja. Sumnja postoji ali nista nije dokazano da je on upetljan u njen nestanak. Takodjer, tih godina se dobrano prosirila otmica djece od strane Roma koja su kasnije odvodjena u Italiju ili druge zemlje te postajali bijelo roblje ili prodavani.
Tragajuci za kcerkom, roditelji su se hvatali za svaku slamcicu kako bi je pronasli. Najtragicnije, pored Majinog nestanka, je bilo to sto su nekoliko puta bili zrtve neslanih sala. Primjerice, bilo im je javljeno da su Maju vidjeli negdje u drugom gradu ili cak u drugoj republici (islo se i do Bosne, do Travnika) medjutim sve je naime bila jedna jako neukusna sala. Neki akteri su pronadjeni, neki nisu. Nije nazalost ni Maja.
Ovakvo nesto postojalo je i u drugim dijelovima SFRJ. U Banja Luci je u proljece 1987 tako kidnapovan djecak dok se vracao iz prodavnice. Neki ljudi su ga silom ugurali u crnog Mercedesa. Da li je pronadjen, da li je to bila klasicna otmica jednog roditelja koji zivi u drugoj drzavi - ne znam. Ali znam samo da sam cesto u tadasnjem magazinu Una, koji je moja mama cesto kupovala, citao o nestancima mladih djevojaka koje su kasnije nalazili po bordelima u inostranstvu, te o djetetu cije je lice bilo unisteno kiselinom a koje je majka prepoznala na nekoj pijaci po nekom biljegu na ruci koje je imalo od rodjena. Da li je to bilo izmisljeno da bi tadasnje stanovnistvo manje razmisljalo o aktuelnoj politickoj krizi u drzavi ili je istina - takodjer ne znam.
Veoma tuzna prica o toj curici iz Ljubljane. I mene su kao dijete prepadali pricama o Romima koji kradu djecu i prodaju ih po Italiji. Sjecam se kada sam sa ocem isao po mater na poslu. Imao sam mozda pet godina i on me je ostavio u autu dok ode po mater. I tako dok je bio odsutan sam ugledao jednog Roma koji mete ulicu. Odmah sam se sjetio spomenute price o njima i poceo plakati.
Joj , ko kroz maglu se sjecam neke otmice djeteta u Slobeniji. Kao i obicno od necega nastajale su legende. Mozda je neko dijete , i stvari sigurno, bilo oteto, ali to je onda radjalo niz legendi. Nema grada gdje cigani nisu oteli neko dijete pa ga onda neko pozno...
Meni , najsmjesnija je ona legenda o djetetu sto je nestalo i za pet minuta dodje policija i otkrije da su cigani je vec osisali i ofarbali u plavo....
E sad , kad sam se kod nasluso tih legendi....dodjem poslje rata u Italiju. Odem kod neke daljne rodice u Milano i ...necete mi vjerovat sta mi isprica.
" Neki dan ovdje u jednoj velikoj prodavnici zeni ukradu cigani dijete , milicija odma opkolila prodavnicu i nadju u kupatilu cigane , vec osisali malu i farbaju joj kosu...."
Kad ne umrijeh od smijeha...
A jedno vrijeme smo imali furku Crne Ruke. Gdje god je bio neki mracniji haustor tamo su nasli neko ubijeno dijete uz poruku " Crna Ruka davi i ubija" ....
KENJAC wrote:Joj , ko kroz maglu se sjecam neke otmice djeteta u Slobeniji. Kao i obicno od necega nastajale su legende. Mozda je neko dijete , i stvari sigurno, bilo oteto, ali to je onda radjalo niz legendi. Nema grada gdje cigani nisu oteli neko dijete pa ga onda neko pozno...
Meni , najsmjesnija je ona legenda o djetetu sto je nestalo i za pet minuta dodje policija i otkrije da su cigani je vec osisali i ofarbali u plavo....
E sad , kad sam se kod nasluso tih legendi....dodjem poslje rata u Italiju. Odem kod neke daljne rodice u Milano i ...necete mi vjerovat sta mi isprica.
" Neki dan ovdje u jednoj velikoj prodavnici zeni ukradu cigani dijete , milicija odma opkolila prodavnicu i nadju u kupatilu cigane , vec osisali malu i farbaju joj kosu...."
A jedno vrijeme smo imali furku Crne Ruke. Gdje god je bio neki mracniji haustor tamo su nasli neko ubijeno dijete uz poruku " Crna Ruka davi i ubija" ....
U Svedskoj su prije par godina cijelu IKEA prodavnicu blokirali jer je nestalo dijete - to ovdje inace tako rade. Dijete pronadjeno u WC-u, osisano. Mislite da se to ne dogadja? Niko nije cuo za Trafficking?
Početkom sedamdesetih gradom su hodala dvojica, jedan sa sepetom na leđima, a drugi s kolicima koja je vukao sa sobom. Ovaj sa sepetom vikao je i zapjevao: "Pooopravljamooo kišššobrane!" Onaj s kolicima glasao se: "Stare stvari!" Svakoga jutra mogao si ih čuti u svim dijelovima Starog Grada i Centra: od Bistrika do Vratnika i od Bjelava do Širokače. Bilo ih je samo dvojica, a činilo se da su istovremeno na više mjesta. Nikada nisu ordinirali niže od Marindvora. U novim dijelovima grada njihov se posao smatrao prevaziđenim ili su oni smatrali da je tako i da ljudi koji stanuju na Alipašinom ili Malti ne popravljaju kišobrane, nego ih gube u tramvaju, pa kada ih izgube onda kupuju nove, a starih stvari ionako nemaju jer stanuju u novogradnjama.
Iako izjutra uglavnom nikoga nije bilo kod kuće, kišobrandžija i staretinar uvijek su radili samo tada. Računali su da još samo penzioneri vode računa o kišobranima i starim stvarima, a da se na one što su svakog dana na poslu može jednostavno zaboraviti. Ti su već živjeli u svijetu u kojem se sve staro i nepotrebno bacalo. Osim penzionera, na jutarnja dozivanja reagirali su i đaci koji bi ostali kod kuća jer su ih uhvatili zaušnjaci, krzamak, ospice, gripa, šarlah, rubeola, pljuskavice ili neka druga dječija bolest. Ležali su u krevetima, slušali njih dvojicu pod prozorom i pamtili to za neka vremena u kojima će se moderni život raširiti od Marindvora do Čaršije, a kišobrandžija i staretinar završiti u istoj priči i jednakoj prošlosti kao Mula Mustafa Bašeskija
Kada su ljudi u Sarajevu prestali popravljati kišobrane i prodavati stare stvari? Odgovora na ovo pitanje nema jer grad nije imao svoga kroničara koji bi bilježio takve stvari, ali se čini da poslije Titove smrti, ili još prije toga, u vrijeme kada je Bosna u Grenobleu postajala prvak Europe, više nije bilo kišobrandžije i staretinara. Bio je to za grad neprimjetan, premda značajan gubitak. Ali ne toliko zbog praktičnih razloga, koliko zbog glasova i zvukova koji su nestali iz jutarnjih sazvučja, a bili su tako ritmični, ritualni i pravilni da se po njima moglo mjeriti unutrašnje vrijeme grada.
...
a sjecate li se roma ili tad cigana sto su isli ulicom i vikali: ostrimo nozeve, popravljamo kisobrane, a mi odmah u kucu
Akumulatoriiiiiiii!!!!
Ovima sto su ostrili nozeve smo redovno u mahali davali da nam ih naostre. Hoce ljudi da zarade koji dinar, jebiga.
U jednom naselju gdje sam zivio su u blizini imali svoja naselja. Svaki dan po dva-tri puta bi konjskom zapregom vukli olupine starih auta. Gdje su ih nalazili, Boga pitaj. Jednom vuku karoseriju nekakvog autobusa.
Jedan je isao sa mnom u razred, Avni Gushani. Imao lijep rukopis a nije bas da mu je skola isla od ruke. Dolazio u skolu u cistoj i neispeglanoj odjeci. Redovno diskriminiran od uciteljice.
KENJAC wrote:Joj , ko kroz maglu se sjecam neke otmice djeteta u Slobeniji. Kao i obicno od necega nastajale su legende. Mozda je neko dijete , i stvari sigurno, bilo oteto, ali to je onda radjalo niz legendi. Nema grada gdje cigani nisu oteli neko dijete pa ga onda neko pozno...
U Svedskoj su prije par godina cijelu IKEA prodavnicu blokirali jer je nestalo dijete - to ovdje inace tako rade. Dijete pronadjeno u WC-u, osisano. Mislite da se to ne dogadja? Niko nije cuo za Trafficking?
Jarane, što je samo dokaz da je Švedska tri'es godina za Jugom !
U Italiji ne postoji trzni centar gdje nisu nasli bar petero djece , tako taze osisanih !