Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#4726 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:Ne znam zašto suprostavljate žičaru i automobile.

Ne pravi se žičara da zamijeni automobile. Već da olakša, učini jednostavnim dolazak na Trebević sam po sebi. Gradnjom žičare neće prestati potreba za automobilima. Niti se ko treba tjerati da koristi ili ne koristi neki vid prevoza.

Bitno je samo da se ide na Trebević.
Zato sto covjek napisa da je iz Sarajeva, da mu nikad ne bi palo na pamet da pali automobil.

Pa se mora malo pojasniti.

Ono sto najvise zabrinjava jeste gdje uopste ostaviti auto evo i da odes na zicaru? Znaci kod polazne stanice, hoce li biti neki parking? Ako i bude to ce biti nesto malo mjesta. Ostaju ovi dole parkinzu kod Vijecnice ili na Trgu Austrije, ali ti parkinzi su ionako puni i nema sanse da ce biti dovoljni. Znaci ostaju ova parking mjesta po ulicama, gdje je opet vecinu dana sve krcato.

Drugo, nema logike da neko sa Dobrinje, Mojmila, Ilidze, Alipasinog polja ko moze biti za 10-20-25min na Trebevicu sa automobilom, ode sa istim tim autom do Bistrika, pegla se jedno 20-30 min dok nadje slobodno mjesto, plati parking, pa se gura i ceka na red u zicari? Prvo potrosit ce goriva dok dodje do zicare haman priblizno koliko bi ga potrosio i da dodje do Trebevica. Zatim platit ce parking min 2-3h. Znaci 6 KM parking i evo za tri osobe karte 15 KM. To je 21 KM. Za taj novac ako odes sa automilom mozes gore pojest i popit.

Dakle, nije to bas tako jednostavno. I naravno da zicara nece zamjeniti automobil, niti je svakako to plan iste.

Zato i kazem, ja opet mislim da ce vecina posjetilaca biti turisti, dijaspora, te ljudi koji nemaju automobil i oni koji zive u Starom Gradu, Centru. Studenti, srednjoskolci koji se ionako vrzmaju gradom kad imaju vremena isto tako ce moci "odletiti" malo gore.
Haris.ba

#4727 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Razumijemo se.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4728 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

zicara je vise imala smisla u 70-im i 80 im,kad je gras imao svoju funkciju , kad vecina stanovnika nije imala aute i zivjela je nekim ljepsim i mirnijim zivotom i htjela otici na izlet vikendom u prirodu..
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4729 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

mayab wrote:
Naravno sve bi dobilo smisao kad bi se izgradila tramvajska mreža do Hrasnice, što je druga SF epizoda..
I to je riješeno !!!

https://www.klix.ba/vijesti/bih/memic-o ... /171227060

:cry: :cry: :cry:
gras-se-raspada-a-vlada-ni-mukajet-t906 ... #p14233107

eto objasnio
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4730 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Truba »

na žičaru imam samo jedno sjećanje
kad sam se gore zaglavio i ljuljalo se
a stala

je li to bilo moguće :D nisam siguran je li to plod mašte ili neka scena iz filma

Image

haifa izrael :D
Dope_Man

#4731 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dope_Man »

thekupus wrote:a žičarom se rasterećuje cestovni prilazi
S obzirom na stanje ceste prikladnije bi bilo reci da se rasterucuju automobili koji su jadni morali po onom da se pentraju.
DaysleepeR

#4732 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DaysleepeR »

Thorgerson wrote:
Haris.ba wrote:Ne znam zašto suprostavljate žičaru i automobile.

Ne pravi se žičara da zamijeni automobile. Već da olakša, učini jednostavnim dolazak na Trebević sam po sebi. Gradnjom žičare neće prestati potreba za automobilima. Niti se ko treba tjerati da koristi ili ne koristi neki vid prevoza.

Bitno je samo da se ide na Trebević.
Zato sto covjek napisa da je iz Sarajeva, da mu nikad ne bi palo na pamet da pali automobil.

Pa se mora malo pojasniti.

Ono sto najvise zabrinjava jeste gdje uopste ostaviti auto evo i da odes na zicaru? Znaci kod polazne stanice, hoce li biti neki parking? Ako i bude to ce biti nesto malo mjesta. Ostaju ovi dole parkinzu kod Vijecnice ili na Trgu Austrije, ali ti parkinzi su ionako puni i nema sanse da ce biti dovoljni. Znaci ostaju ova parking mjesta po ulicama, gdje je opet vecinu dana sve krcato.

Drugo, nema logike da neko sa Dobrinje, Mojmila, Ilidze, Alipasinog polja ko moze biti za 10-20-25min na Trebevicu sa automobilom, ode sa istim tim autom do Bistrika, pegla se jedno 20-30 min dok nadje slobodno mjesto, plati parking, pa se gura i ceka na red u zicari? Prvo potrosit ce goriva dok dodje do zicare haman priblizno koliko bi ga potrosio i da dodje do Trebevica. Zatim platit ce parking min 2-3h. Znaci 6 KM parking i evo za tri osobe karte 15 KM. To je 21 KM. Za taj novac ako odes sa automilom mozes gore pojest i popit.

Dakle, nije to bas tako jednostavno. I naravno da zicara nece zamjeniti automobil, niti je svakako to plan iste.

Zato i kazem, ja opet mislim da ce vecina posjetilaca biti turisti, dijaspora, te ljudi koji nemaju automobil i oni koji zive u Starom Gradu, Centru. Studenti, srednjoskolci koji se ionako vrzmaju gradom kad imaju vremena isto tako ce moci "odletiti" malo gore.
dajte molim vas, ja nemam auto, živim u Centru a radim na Dobrinji i svaki dan koristim komercijalu
bolja je od auta milion puta, ne sekiraš se ni jel snijeg, ni je li kiša ni za parking, ni za servis ni za registraciju

ko hoće da ide na žičaru maksuz, lijepo na komercijalu pa pješke do polazne stanice

evo ja jedna čekam žičaru upravo jer nemam auto i jako mi je zeznuto brzo doći na Trebević

sad imam žičaru, pa laganini šetnja po Trebeviću, a zato se i ide na planinu
thekupus

#4733 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by thekupus »

Ukratko,da završimo priču. Oni koji su išli do sad na Trebević išli s su autom, kad se otvori žičara možda će ići i dalje autom, a možda će ići žičarom. Ljudi koji nisu išli do sad nikako, ići će žičarom, neće početi ići autom samo jer se žičara otvorila. Dakle, broj auta se može, a i ne mora smanjiti, ali se neće povećati, dok će se broj ljudi na Trebeviću sigurno značajno povećati.
Logovan

#4734 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

thekupus wrote:Ukratko,da završimo priču. Oni koji su išli do sad na Trebević išli s su autom, kad se otvori žičara možda će ići i dalje autom, a možda će ići žičarom. Ljudi koji nisu išli do sad nikako, ići će žičarom, neće početi ići autom samo jer se žičara otvorila. Dakle, broj auta se može, a i ne mora smanjiti, ali se neće povećati, dok će se broj ljudi na Trebeviću sigurno značajno povećati.
Pa možda ovo, možda ono, možda neće nikako, možda će krenuti zbog žičare, možda krenu sa autom, a možda i ne. :oops: :mrgreen:

Broj ljudi će se povećati, što je jedino sigurno, sve ostalo je iz šupljeg u prazno. Zavisi od čovjeka do čovjeka, ne može se generalizovati.
thekupus

#4735 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by thekupus »

Logovan wrote:
thekupus wrote:Ukratko,da završimo priču. Oni koji su išli do sad na Trebević išli s su autom, kad se otvori žičara možda će ići i dalje autom, a možda će ići žičarom. Ljudi koji nisu išli do sad nikako, ići će žičarom, neće početi ići autom samo jer se žičara otvorila. Dakle, broj auta se može, a i ne mora smanjiti, ali se neće povećati, dok će se broj ljudi na Trebeviću sigurno značajno povećati.
Pa možda ovo, možda ono, možda neće nikako, možda će krenuti zbog žičare, možda krenu sa autom, a možda i ne. :oops: :mrgreen:

Broj ljudi će se povećati, što je jedino sigurno, sve ostalo je iz šupljeg u prazno. Zavisi od čovjeka do čovjeka, ne može se generalizovati.
Stani, ljudi koji nisu do sad isli gore ce odjednom poceti ici AUTOM jer se otvorila zicara?
Ja sam iznio logicke pretpostavke, a ne nagadjanja
Logovan

#4736 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

thekupus wrote: Stani, ljudi koji nisu do sad isli gore ce odjednom poceti ici AUTOM jer se otvorila zicara?
Ja sam iznio logicke pretpostavke, a ne nagadjanja
A šta ako ih žičara ne interesuje? :D Odjednom krenu ići na Trebević i to autom, jer eto poboljšao se sadržaj.
amar36

#4737 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by amar36 »

van Basten wrote:dio Azize Sacirbey ulice prema buducem kruznom je zatvoren i niko iz tog pravca ne moze ni doci ni otici. Semafor za skretanje prema robotu medjutim uredno radi... iako sad sva auta idu samo u jednom smjeru... zivjela logika
Puna 4 mjeseca poslije tvog posta, stanje nepromijenjeno, nevjerovatno!
perfect_guy

#4738 Re: Izgradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by perfect_guy »

amar36 wrote:
van Basten wrote:dio Azize Sacirbey ulice prema buducem kruznom je zatvoren i niko iz tog pravca ne moze ni doci ni otici. Semafor za skretanje prema robotu medjutim uredno radi... iako sad sva auta idu samo u jednom smjeru... zivjela logika
Puna 4 mjeseca poslije tvog posta, stanje nepromijenjeno, nevjerovatno!
jedino potencijalno moguće objašnjenje su pješaci... ali i to bi se dalo srediti
amar36

#4739 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by amar36 »

Slažem se. Mada opet od Bosmala do te tačke imaju 3-4 pješačka, plus pješački na narednom skretanju prema glavnoj. Znači da se taj mogao komotno i izbjeći, a saobraćaj ubrzati.
Forumerrer

#4740 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Forumerrer »

Da li je iko razumio koja cesta se zatvara kod kruznog? Jutros sve kao i do sada ostalo, samo trole ne rade.

Da li ce se se moci voziti:
Aneks - Tranzit
Aneks - Stadion
Stadion - Aneks?

Iz njihovih saopstenja ispade da ce samo tranzit raditi.
MAN-lion's coach

#4741 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by MAN-lion's coach »

Forumerrer wrote:Da li je iko razumio koja cesta se zatvara kod kruznog? Jutros sve kao i do sada ostalo, samo trole ne rade.

Da li ce se se moci voziti:
Aneks - Tranzit
Aneks - Stadion
Stadion - Aneks?

Iz njihovih saopstenja ispade da ce samo tranzit raditi.
* u ulici Azize Šaćirbegović (na dijelu od raskrsnice ulica Azize Šaćirbegović i Safeta Hadžića do raskrsnice ulica Azize Šaćirbegović i kraka ulice Azize Šaćirbegović-ulica Milana Preloga) 20. i 21.01.2018.god. od 00 do 24 sata.
*u ulici Zvornička (na dijelu od raskrsnice ulica Zvornička i kraka ulice Zvornička do raskrsnice ulica Zvornička i Azize Šaćirbegović) od 20.01 do 10.02.2018 od 00 do 24 sata.
* u ulici Safeta Hadžića (na dijelu od raskrsnice ulica Safeta Hadžića i Azize Šaćirbegović do raskrsnice ulica Safeta Hadžića i Olovska) od 22.01. do 10.02.2018 od 00 do 24 sata.
U periodu od 22.01 do 10.02.2018. godine u vremenu od 00 do 24 sata, saobraćaj će se organizovati preko privremene saobraćajnice na način da se saobraćaj odvija dvosmjerno u pravcu ulica Put Mladih Muslimana - Azize Šaćirbegović i obratno.
Forumerrer

#4742 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Forumerrer »

Izgleda da je danas zatvorena cesta kod stadiona.
U ponedjeljak ocekujem totalni kolaps.
Vec danas kolone za skretanje na glavnu iz pravca Hrasno/Grbavica., mogu mislit sta ce biti kad narod krene na posao i s posla.
Last edited by Forumerrer on 20/01/2018 16:38, edited 1 time in total.
So What!

#4743 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Izgradnja Južne longitudinale - 20. 01. 2018. @ xal3n (SSC)

Image
Image
Image
Image
So What!

#4745 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Thorgerson

#4746 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Haha koji je kralj ovo crtao. Uplanirao vec i grafite. :lol:

Inace, nasa realnost. Dakle, radovi trebali poceti prije 3-4 mjeseca, novac obezbjedjen, ali jbg tender nije nastiman dobro. I sad proci ce pola godine dok se ne krene raditi?!

Ja sam vec jednom govorio, mi nemamo problem s novcem, nego s mozgovima. Eto pogledaj ove nesposobnjakovice iz direkcije za ceste, imaju pare, ali ne znaju. Dzaba sve.
Što se tiče Prve transverzale, početak radova najavljivan je prošle godine. Najesen 2017. trebala je početi izgradnja poddionice od Bara do ulaza u tunel Kobilja glava, ali je propao tender za odabir izvođača radova.

Procedura će biti ponovljena, a radovi bi, ako sve bude po planu, trebali početi na proljeće. Poddionica Bare - ulazni portal Kobilja glava duga je 1.140 metara, a već je osigurano 12 miliona KM za izgradnju.
Cossack

#4747 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

Thorgerson wrote:
Haha koji je kralj ovo crtao. Uplanirao vec i grafite. :lol:

Inace, nasa realnost. Dakle, radovi trebali poceti prije 3-4 mjeseca, novac obezbjedjen, ali jbg tender nije nastiman dobro. I sad proci ce pola godine dok se ne krene raditi?!

Ja sam vec jednom govorio, mi nemamo problem s novcem, nego s mozgovima. Eto pogledaj ove nesposobnjakovice iz direkcije za ceste, imaju pare, ali ne znaju. Dzaba sve.
Što se tiče Prve transverzale, početak radova najavljivan je prošle godine. Najesen 2017. trebala je početi izgradnja poddionice od Bara do ulaza u tunel Kobilja glava, ali je propao tender za odabir izvođača radova.

Procedura će biti ponovljena, a radovi bi, ako sve bude po planu, trebali početi na proljeće. Poddionica Bare - ulazni portal Kobilja glava duga je 1.140 metara, a već je osigurano 12 miliona KM za izgradnju.
Što se tiče cesta, tako je od kantonalnog do državnog nivoa. Jbt. Autocestama FBiH tenderi propadaju brže od malina! :mrgreen:
johntra

#4748 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by johntra »

Nije jutros bio blokiran saobraćaj sa Tranzita, te još nije počeo saobraćaj kroz dio Azize koji se radi...
Forumerrer

#4749 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Forumerrer »

I danas krkljanac na sve strane. Ovo ako ne srede do ponedjeljka bolje pjesacit 5 km do posla.
mayab

#4750 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

A danas popodne oko pola 5, dolazim sa tranzita iz pravca grada, kad na buducem kruznom toku moze samo desno preko utabanog šljunka dole u Azize Š :shock:
Post Reply