Zato sto covjek napisa da je iz Sarajeva, da mu nikad ne bi palo na pamet da pali automobil.Haris.ba wrote:Ne znam zašto suprostavljate žičaru i automobile.
Ne pravi se žičara da zamijeni automobile. Već da olakša, učini jednostavnim dolazak na Trebević sam po sebi. Gradnjom žičare neće prestati potreba za automobilima. Niti se ko treba tjerati da koristi ili ne koristi neki vid prevoza.
Bitno je samo da se ide na Trebević.
Pa se mora malo pojasniti.
Ono sto najvise zabrinjava jeste gdje uopste ostaviti auto evo i da odes na zicaru? Znaci kod polazne stanice, hoce li biti neki parking? Ako i bude to ce biti nesto malo mjesta. Ostaju ovi dole parkinzu kod Vijecnice ili na Trgu Austrije, ali ti parkinzi su ionako puni i nema sanse da ce biti dovoljni. Znaci ostaju ova parking mjesta po ulicama, gdje je opet vecinu dana sve krcato.
Drugo, nema logike da neko sa Dobrinje, Mojmila, Ilidze, Alipasinog polja ko moze biti za 10-20-25min na Trebevicu sa automobilom, ode sa istim tim autom do Bistrika, pegla se jedno 20-30 min dok nadje slobodno mjesto, plati parking, pa se gura i ceka na red u zicari? Prvo potrosit ce goriva dok dodje do zicare haman priblizno koliko bi ga potrosio i da dodje do Trebevica. Zatim platit ce parking min 2-3h. Znaci 6 KM parking i evo za tri osobe karte 15 KM. To je 21 KM. Za taj novac ako odes sa automilom mozes gore pojest i popit.
Dakle, nije to bas tako jednostavno. I naravno da zicara nece zamjeniti automobil, niti je svakako to plan iste.
Zato i kazem, ja opet mislim da ce vecina posjetilaca biti turisti, dijaspora, te ljudi koji nemaju automobil i oni koji zive u Starom Gradu, Centru. Studenti, srednjoskolci koji se ionako vrzmaju gradom kad imaju vremena isto tako ce moci "odletiti" malo gore.