Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Neko je negde preporucio i zahvalan sam mu na tome.
Intezivan, tezak kao crna zemlja.
PS. Ako imate nesto slicno, pucajte slobodno.
Odličan film i veoma tezak. Nije za svakoga. Ne ispuštam djecu iz vida kako sam pregladao ovaj film.
Jesi gledao https://m.imdb.com/title/tt3741834/?ref_=fn_al_tt_0
Vjerovatno jesi,onako mi naumade na prvu.
Ovog dečka tako volim gledati,nevjerovatan je. https://m.imdb.com/title/tt3399024/?ref=m_nv_sr_1
Je li izasla američka verzija Intouchables u kinima? Mislim da nema sanse da dostigne originalanu verziju.
Kakav film. Nije za one slabog zeluca, drama koja kida. Ovogodišnji kandidat za oskara u kategoriji najboljeg stranog filma. Nevjerovatno kako film nije eksponiran i sasvim slučajno sam naletio na njega.
Jedan od najpoznatijih i najznačajnih SF filmova svih vremena, ovaj je genijalni uradak nominiran za čak osam Oskara. Bliski susreti treće vrste se također nalazi na listi 100 najbolji filmova Američkog filmskog instituta.
Radnik energetske tvrtke Roy Neary (Dreyfuss) doživi susret s neidentificiranom letjelicom tijekom odlaska na teren. Nakon nesvakidašnjeg susreta Neary postaje opsjednut vizijama nepoznate planine te svakog slobodnog trenutka izrađuje skulpture koje ga dodatno emocionalno opterećuju. U potrazi za odgovorima, Roy upoznaje Gillian (Dillon), samohranu majku uvjerenu kako su njezina sina oteli izvanzemaljci.
Šesta epizoda dokumentarne serije Osamdesete. Michael Jackson objavio je najprodavaniji album svih vremena, Madonna je stvorila osobnost jednako važnu kao i njezina muzika, a Public Enemy svoje je obožavatelje pjesmom Fight the Power pozivao na borbu. Zahvaljujući MTV-ju muzika je poprimila novu vizuelnu komponentu. Muzički svijet poharala je digitalna revolucija i LP je zamijenio CD. Whitney Houston, Guns 'N' Roses, U2, David Bowie i Run-DMC samo su još neka od velikih muzičkih imena tog desetljeća.
HRT2 21.00.
Film Joela Schumachera s oscarovcima Michaelom Douglasom i Robertom Duvallom osvojio je nagradu Edgar i nominiran je za Zlatnu palmu Filmskog festivala u Cannesu.
William Foster (Michael Douglas) nadimka D-Fens je nezaposlen inženjer koji je uputi prema kući kako bi stigao kćeri na rođendan. No William se uskoro nađe na rubu živčanog sloma. Gužva ga vidno nervira i gubi živce gledajući muhu, koja mu zuji oko uha. U jednom trenutku, bijesno izlazi iz automobila i odlazi u šikaru, koja raste uz autocestu. Dolazi zatim u maleno predgrađe i ulazi u trgovinu kako bi usitnio novac za telefon te nazvao svoju bivšu suprugu Beth. Vlasnik trgovine inzistira da prije toga nešto kupi, što dodatno izludi već poprilično živčanog D-Fensa pa počne manijakalno razbijati po trgovini baseball palicom.
Potpuno izbezumljen odlazi iz trgovine i tako počinje ludilo naoko običnog čovjeka, koji u jednom trenutku nije uspio svladati vlastiti bijes. Njegovo divljačko ponašanje, nasilje i potencijalno samouništenje aktivirat će i policiju.
Bruce Willis zvijezda je ovog modernog znanstvenofantastičnog klasika. On je zatvorenik iz budućnosti kojega šalju natrag kroz vrijeme kako bi spriječio smrtonosni virus koji je gotovo istrijebio svjetsku populaciju.
Godina je 2035., a ljudski rod preživljava u pustome podzemlju nakon istrebljenja 99% zemaljske populacije u katastrofi zbog koje je cijela površina planeta nenaseljiva, a sudbina ljudi nesigurna. Očajna grupa znanstvenika šalje nevoljnoga dobrovoljca Colea na opasnu misiju natrag kroz vrijeme u 1996., gdje se nadaju da će spriječiti ovu apokaliptičnu moru prije nego što posve zbriše ljudski rod s planeta. Kada Cole stigne u 1996., upozna Jeffreyja Groinesa, labilnog sina slavnog znanstvenika, te dr. Kathryn Railly, psihijatricu i spisateljicu koju njegova proročanska upozorenja isprva uznemire, no ona ubrzo povjeruje da je ljudskom rodu možda uistinu odzvonilo. Dok i sam preispituje vlastiti razum, Cole muku muči s Railly kako bi razotkrio misterij s pomoću samo dva traga: uspomene iz djetinjstva koja ga opsjeda i niza zagonetnih simbola skupine poznate samo pod nazivom Vojska dvanaest majmuna.
Propast Željezare Sisak i odnos dojučerašnjih neprijatelja Hrvata i Srba, danas običnih ribiča, neke su od tema koje u svojim filmovima obrađuje redatelj Goran Dević.
O svemu tome govori u emisiji Nedjeljom u dva, kao i o sudskim procesima koje je snimao nalik onima u Staljinovo doba.
ništa novo, znaju svi za film eto ali nije zgoreg spomenuti možda ga neko opet pogleda
nisam ga pogledao jedno 10 godina, ko da sam ga prvi put gledao, odličan filmić
trejning dej (2001) sa denzelom vašingtonom i itan havk https://www.imdb.com/title/tt0139654/?ref_=nv_sr_1
a kako sam nadošao na trajnig dej, gledao sam rajd along prvi dio i bilo je par referenci iz ovog filma, a nije vala ni rajd along bio loš, zapravo me pozitivno iznenadio, očekivao sam osrednji film ali ispade baš dobra komedija. Kevin hart i kocka leda odlično odradili posao. https://www.imdb.com/title/tt1408253/?ref_=nv_sr_1
jest da su i ovaj svi gledali, ali eto šta fali
Odličan film i veoma tezak. Nije za svakoga. Ne ispuštam djecu iz vida kako sam pregladao ovaj film.
Nisam jer mi intuicija kaze da puca od slinave patetike (hitlerovski alergican na to). Stoji na hard-u ali ne smem.
Prezivljavati jos jedan tupavi "Green Book" bi bilo pogubno za moju malenkost. Doslo bi do samospaljenja.
Ako mi kazes da ima dodirnih tacaka sa Rumunom i da naginje tom real stilu, svesno se upustam u rizik.
Nisam jer mi intuicija kaze da puca od slinave patetike (hitlerovski alergican na to). Stoji na hard-u ali ne smem.
Prezivljavati jos jedan tupavi "Green Book" bi bilo pogubno za moju malenkost. Doslo bi do samospaljenja.
Ako mi kazes da ima dodirnih tacaka sa Rumunom i da naginje tom real stilu, svesno se upustam u rizik.
Ma nije kao rumun, ali se moze pogledati. Nije čista patetika. Ovaj ti je u rangu Rumuna, tegoba do bola. Zena suze prolila sinoc, a nije ni meni bilo jednostavno. https://m.imdb.com/title/tt8267604/
hopi wrote:ništa novo, znaju svi za film eto ali nije zgoreg spomenuti možda ga neko opet pogleda
nisam ga pogledao jedno 10 godina, ko da sam ga prvi put gledao, odličan filmić
trejning dej (2001) sa denzelom vašingtonom i itan havk https://www.imdb.com/title/tt0139654/?ref_=nv_sr_1
a kako sam nadošao na trajnig dej, gledao sam rajd along prvi dio i bilo je par referenci iz ovog filma, a nije vala ni rajd along bio loš, zapravo me pozitivno iznenadio, očekivao sam osrednji film ali ispade baš dobra komedija. Kevin hart i kocka leda odlično odradili posao. https://www.imdb.com/title/tt1408253/?ref_=nv_sr_1
jest da su i ovaj svi gledali, ali eto šta fali
Vuče Karadžiću, jebem li ti majku sa ovim piši kako izgovaraš.
haha moram malo, ne znam ni ja što ali mi nekako merak napisati po vuku, čak i ja to ne volim kada vidim u novinama/kjnizi i sl., ali eto valjda može na forumu nemojte zamjeriti
tek sada skontam da sam trebao napisati itan jastreb
Prvobitno, kritičar Franois Truffaut za svoj rediteljski debi crpi inspiraciju iz svog problematičnog detinjstva. U filmu 400 udaraca, Jean-Pierre Léaud igra Antoine Doinel, Truffautovog adolescentskog alter ega. Dok ga kod kuće ne shvataju roditelji, a u školi maltretira bezosećajni nastavnik, Antoine često bježi s oba mjesta. Dječak konačno napušta školu pošto ga nastavnik optuži za krađu ideje. On krade pisaću mašinu od oca kako bi došao do novca koji mu je potreban da ode od kuće. Otac bjesno prijavljuje Antoine policiji, koja ga strpa u zatvor sa okorjelim kriminalcima. Psihijatar u popravnom domu razgovara sa Antoineom o uzrocima njegovog nezadovoljstva, koje nam on otkriva kroz monologe u fragmentima. Film se na sljedećem linku nalazi na osmom mjestu najboljih svih vremena (neengleskih).
Na mapi Movielenda kao remek-djelo je u kvadrantu C6:
AMC 13.35.
Sir Richard Attenborough (Shadowlands) okupio je impozantnu glumačku ekipu, među kojima se nalaze Sean Connery, Gene Hackman, Michael Caine, Anthony Hopkins i Robert Redford, kako bi na velike ekrane prenio knjigu Corneliusa Ryana koja se bavi istinitim događajima Bitke za Arnhem.
Ratni spektakl reditelja Richarda Attenborougha koji je, između ostalog, poznat po zapaženim ulogama u filmovima The Great Escape (1963) i The Flight of the Phoenix (1965). All-star glumačku ekipu čine: Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery, Edward Fox, Elliot Gould, Anthony Hopkins, Gene Hackman, Hardy Krüger, Laurence Olivier, Robert Redford… Film je sniman na originalnim lokacijama iz Drugog svjetskog rata uključujući i autentičnu spasilačku i vojnu opremu, uniforme kao i jedan tenk koji je za potrebe filma skinut sa vrha spomenika. U filmu su upečatljive scene zračne invazije gdje je za potrebe filma iskakalo preko 1000 padobranaca.
Trosatna radnja prati savezničku operaciju Market Garden u septembru 1944. godine nakon savezničke invazije u Normandiju. Operacija je za cilj imala prebacivanje 35000 savezničkih vojnika na tlo okupirane Holandije, tj. iza neprijateljskih linija radi zauzimanja 6 strateški važnih mostova uključujući i Arnhemski most na Rajni koji bi otvorili put savezničkom napredovanju ka srcu Nemacke. Operacijom je upravljao američki feld marsal Bernard Montgomeri koji je kasnije ocijenio da je operacija bila 90% uspješna.
Danas jedan iz nejačaštva. Legao mi je onomad kad sam bio mali, vjerujem da me ni danas ne bi razočarao. Robote opali struja i oni ožive, a posebno Johnny 5.
last mohicans wrote:Kakav film. Nije za one slabog zeluca, drama koja kida. Ovogodišnji kandidat za oskara u kategoriji najboljeg stranog filma. Nevjerovatno kako film nije eksponiran i sasvim slučajno sam naletio na njega.
milejovic1971 wrote:Proroca, rumunski, iznad ga kolega preporucio, jako dobar, potezak pogotovo za roditelje, desava se to jako cesto... zadnjih 10 min totalno loodilo
The mule odlican, Clint nestavaran i u poznim godinama
Sutra budu Išli Posebni dodaci o Clint Eastwoodu pa si zadajte ako hoćete.
Last edited by johnnykola on 19/03/2019 14:14, edited 1 time in total.
Film sam doživio i dubokim, između ostalog i zbog formata filmskog izraza koji je autor upotrijebio (mislim na 4:3 format). Većina savremenih filmova formatom 16:9 ili širim mi upravo proizvode „širenje“ pogleda a posljedično i misli... i čini mi se da je Pawlikowski tako odabranim formatom učinio da mi pogled i misli tonu u dubinu kadra koji gledam i kojim mi se šalje poruka. Odabir nedostatka kolorita tj. snimanje filma kao monohromatskog nimalo nije umanjilo meni jako snažan i izuzetno dojmljiv estetski iskaz i prikaz lijepog u svoj širini takvog doživljaja i prirode i ljudi, i materijalnog i duhovnog. Mislim da bi gledanje istog filma u koloru proizvelo prezasićenost bojom, a moguće čak i emotivnu zagušenost kod gledaoca. Skoro sve vrijeme gledanja filma me pratila nekad blaža nekad snažnije tjeskoba – od početnih kadrova filma u kojim se na audiciji vrši odabri kandidata za projekat 'približavanja narodne umjetnosti narodu' pa do samog kraja – koju je sam narativ sa sobom nosio ili, što je preciznije i vjerodostojnije, koju je moj doživljaj narativa i podsjećanje i uživljavanje u sadašnje i prošle lične i slične životne situacije i okolnosti.
Nakon gledanja filma iz mnogostrukosti osjećaja i doživljaja jedan zaključak mi se lagano i sasvim neočekivano kristalizirao – s obzirom na skoro pa preobilje vizualnih i slušnih izuzetno lijepih podražaja koji su me itekako dojmili i obuzeli kako tokom gledanja filma tako i poslije, prilikom prisjećanja i promišljanja o njemu – kada se nešto zaista želi i hoće, ne postoji nikakva sila ili okolnost koja može spriječiti onoga koji je naumio realizovati zamišljeno i/ili željeno. Naročito je ta osobina izražena kod Zuzu koja je do kraja filma istim takvim učinila i svog ljubljenog, a trebala bi i za nadati se na slično ponukati i gledaoce .
Elem, da više ne palamudim, a mogao bih (npr. o efektnim prikazima, kroz muziku i ples, karakteristika društvenih uređenja i ideja tj. ideologija između kojih se vodio hladni rat...), film mi se mnogo dopao i smatram ga neuobičajeno lijepim, baš tim terminom da zaključim, meni je nadasve – lijep!!!