English Premier League
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
LSD
#47126 Re: English Premier League
Socrates piše zanimljivosti, osvježenje ove teme 
-
Osmi Socrates
#47127 Re: English Premier League
Pa jedna je stvar biti politički projekat za interese strane svjetske sile, što svaki normalan čovjek u Engleskoj, a trebalo bi u svijetu ne može podržati.
A druga stvar su ovi Vanity projekti, kao što je City.
Ja govorim o percepciji kluba prije ulaska ogromnih para u engleski fudbal. Možemo naširoko i nadugačko o tome kako su neki klubovi postajali popularni.
Međutim, Chelsea je poseban slučaj, jer njihovi ekstremni navijači ne poštuju osnovne norme ponašanja u engleskom fudbalu, pa čak i do danas. Poznato je da su se svi navijači u Engleskoj solidarizirali sa Liverpulovim navijačima oko Hillsborough tragedije i sve što je proisteklo iz nje. Meni se čini da su jedino Chelsijevi navijači izuzetak. Naravno, govorim o ekstremnim navijačima, ali, meni se čini da su to oni "pravi" navijači, i da je ovo što danas dolazi na stadion uglavnom samo novokomponirana masa. Isto je i sa ovim bjelosvjetskim Chelsijevim navijačima.
London je ogroman grad, veoma je lako naći novokomponiranu masu.
A druga stvar su ovi Vanity projekti, kao što je City.
Ja govorim o percepciji kluba prije ulaska ogromnih para u engleski fudbal. Možemo naširoko i nadugačko o tome kako su neki klubovi postajali popularni.
Međutim, Chelsea je poseban slučaj, jer njihovi ekstremni navijači ne poštuju osnovne norme ponašanja u engleskom fudbalu, pa čak i do danas. Poznato je da su se svi navijači u Engleskoj solidarizirali sa Liverpulovim navijačima oko Hillsborough tragedije i sve što je proisteklo iz nje. Meni se čini da su jedino Chelsijevi navijači izuzetak. Naravno, govorim o ekstremnim navijačima, ali, meni se čini da su to oni "pravi" navijači, i da je ovo što danas dolazi na stadion uglavnom samo novokomponirana masa. Isto je i sa ovim bjelosvjetskim Chelsijevim navijačima.
London je ogroman grad, veoma je lako naći novokomponiranu masu.
- vaučer
#47128 Re: English Premier League
Ako misliš da je City vanity projekt - mislim da se grdno varaš. Oni su jednako politički motivirani kao Putin, samo i bogatiji i bolje organizirani. Strukturalno razlike nema.
Da, navijači Chelsea su u dijelovima krema onog najgoreg, ali kako si rekao - danas je to sve isprano marketingom i turist navijačima.
Da, navijači Chelsea su u dijelovima krema onog najgoreg, ali kako si rekao - danas je to sve isprano marketingom i turist navijačima.
-
Zoooka
-
radiostar
#47130 Re: English Premier League
naravno da ga se ismijava
neargumentovano pisanje, baratanje poluinformacijama pokupljenih s wikipedie
ja sam igrom slucaja, imao priliku, ustvari ne samo priliku, nego privilegiju i cast, nekoliko godina da se druzim s jednim navijacem Tottenhama, covjekom koji je rodjen i odrastao u Londonu, tada je imao nekih 50-tak godina, dakle, sigurno nije jedan iz "novokomponovane mase" (sta to uopste znaci? je li on navijac od kako je nastao taj klub pa nije iz te mase?), nikad od njega nisam cuo da je u politickom smislu spomenuo bilo koji klub. Prepucavanja, provociranja je bilo svakodnevno, ali ja sa tim svakako nemam problem.
prilikom ocrnjivanja drugih klubova, zaboravio je spomenuti da je vecinski vlasnik njegovog omiljenog kluba gospodin Joe Lewis koji vec odavno zivi na Bahamima gdje je odselio kako bi izbjegao placanje poreza u maticnoj drzavi.
pravi engleski patriota i jedini pravi engleski klub.
neargumentovano pisanje, baratanje poluinformacijama pokupljenih s wikipedie
ja sam igrom slucaja, imao priliku, ustvari ne samo priliku, nego privilegiju i cast, nekoliko godina da se druzim s jednim navijacem Tottenhama, covjekom koji je rodjen i odrastao u Londonu, tada je imao nekih 50-tak godina, dakle, sigurno nije jedan iz "novokomponovane mase" (sta to uopste znaci? je li on navijac od kako je nastao taj klub pa nije iz te mase?), nikad od njega nisam cuo da je u politickom smislu spomenuo bilo koji klub. Prepucavanja, provociranja je bilo svakodnevno, ali ja sa tim svakako nemam problem.
prilikom ocrnjivanja drugih klubova, zaboravio je spomenuti da je vecinski vlasnik njegovog omiljenog kluba gospodin Joe Lewis koji vec odavno zivi na Bahamima gdje je odselio kako bi izbjegao placanje poreza u maticnoj drzavi.
pravi engleski patriota i jedini pravi engleski klub.
-
Osmi Socrates
#47131 Re: English Premier League
Pa otvoreno čovjek kaže da ne želi plaćati porez i otišao. To nema nikakve pretjerane veze sa patriotizmom. Pomiješao si pojmove države i zemlje. Patriota si prema zemlji, prema državi baš i ne moraš biti. Uostalom, plaća porez preko Tottenhama, jer klub mora platiti razne stvari.
For the record, Daniel Levy je od najranijeg djetinjstva navijač Tottenhama. Ne znam koliko još klubova može to tvrditi.
I nemoj da te listam sa kakvim sam ja ljudima razgovarao, jer će ti se zanebesati. Ja ništa ne pričam napamet. Ima stvari koje čitam, pa ih potvrđujem ili dograđujem uživo. Oko svega. Ima nekoliko stvari u koje se razumijem, i veoma sam ozbiljan oko njih. Ne pričam o stvarima o kojima ne znam dovoljno.
I ko kaže da engleski fudbal nema veze sa politikom, niti razumije fudbal, niti politiku, niti britansko društvo.
Sve je, jbt, politika otkad je organizirani fudbal nastao. Nije samo slučaj sa Engleskom. U bilo kojoj zemlji svijeta u kojoj je fudbal više od igre je isto.
For the record, Daniel Levy je od najranijeg djetinjstva navijač Tottenhama. Ne znam koliko još klubova može to tvrditi.
I nemoj da te listam sa kakvim sam ja ljudima razgovarao, jer će ti se zanebesati. Ja ništa ne pričam napamet. Ima stvari koje čitam, pa ih potvrđujem ili dograđujem uživo. Oko svega. Ima nekoliko stvari u koje se razumijem, i veoma sam ozbiljan oko njih. Ne pričam o stvarima o kojima ne znam dovoljno.
I ko kaže da engleski fudbal nema veze sa politikom, niti razumije fudbal, niti politiku, niti britansko društvo.
Sve je, jbt, politika otkad je organizirani fudbal nastao. Nije samo slučaj sa Engleskom. U bilo kojoj zemlji svijeta u kojoj je fudbal više od igre je isto.
Last edited by Osmi Socrates on 15/08/2022 19:44, edited 1 time in total.
-
radiostar
#47132 Re: English Premier League
demagogija je kad stariji gospodin ubjedjuje mladju gospodjicu da se od tvrde kite dobije rak
e pa ja nisam ni mladji a bogami ni gospodjica, ali evo ocito imas publiku
naravno, ovo je sportski dio foruma, fudbal i engleska premier liga, gdje bi se trebalo raspravljati o sportu, uspjesima i neuspjesima fudbalskih klubova iz EPL, taktikama i tim stvarima, a ne o politickim motivima vlasnika klubova, umijesanosti drugih drzava u kupovine, i s kim si ti ili ja razgovarao i provodio svoje vrijeme, tako da cu ja prestati offtopicariti, a ti nastavi palamuditi o cistoti tottenhama i uzvisenosti njegovih vlasnila i pljuvati druge klubove, to ti je jedini nacin da uzdignes taj svoj klub iznad ostalih, jer broj osvojenih trofeja to sigurno nije
e pa ja nisam ni mladji a bogami ni gospodjica, ali evo ocito imas publiku
naravno, ovo je sportski dio foruma, fudbal i engleska premier liga, gdje bi se trebalo raspravljati o sportu, uspjesima i neuspjesima fudbalskih klubova iz EPL, taktikama i tim stvarima, a ne o politickim motivima vlasnika klubova, umijesanosti drugih drzava u kupovine, i s kim si ti ili ja razgovarao i provodio svoje vrijeme, tako da cu ja prestati offtopicariti, a ti nastavi palamuditi o cistoti tottenhama i uzvisenosti njegovih vlasnila i pljuvati druge klubove, to ti je jedini nacin da uzdignes taj svoj klub iznad ostalih, jer broj osvojenih trofeja to sigurno nije
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#47133 Re: English Premier League
politički motivi vlasnika klubova su direktno vezani za EPL, što se ne bi raspravljalo o tome? 
-
Dzontra_Volta
#47134 Re: English Premier League
Ma Socrates bi drugu priču vrtio da je Abramovich te 2003. kupio Pijetlove umjesto Chelsea. A kupio je Chelsea jer je uspio uhvatiti 4.mjesto i Ligu prvaka te godine. Da je to uspio Tottenham, Levy u Tottenhamu bi bio daleka prošlost.
Za tu povezanost navijača Chelsea sa nacistima prvi put čujem, a čak i da ima neke istine, u svakoj navijackoj grupi ima kukolja i zna se da su svi ultrasi bilo kojeg kluba ljudi sumnjivog morala i uglavnom iz kriminalnog miljea.
Porediti te ljude sa normalnim porodičnim navijačima, kakvi dolaze na engleske stadione od početka 90-tih, je u najmanju ruku niđe veze.
O motivima ulaska Abramovicha u klub se može polemisati, politike sigurno ima, ali je ova ukrajinska kriza najbolje pokazala koliko je Romanu taj klub prirastao srcu i da to nije bio samo puki poslovni odnos i njegova "igračka".
Chelsea nije prvi koji je preplacivao igrače. Možemo se sjetiti Berlusconijevog Milana ili recimo jedne male Parme u 90-tim godinama, koja je davala ogromne ugovore zvijezdama da bi igrali u klubu iz gradića od 30-tak hiljada stanovnika.
Roman jeste to digao na neki viši nivo, ali i iz razloga što su klubovi koji su prodavali igrače postali pohlepniji i dizali besmisleno cifre za transfere jer su namirisali ekstra profit.
Chelsea je klub koji je 90-tih godina bio poprilično popularan van Engleske, možda odmah iza Manchester Uniteda. Uglavnom iz razloga što su igrali lijep fudbal sa legijom stranaca, sa trenerima-igračima Gullitom i Viallijem. I za razliku od Manchester Cityja, znali su osvojiti i pokoji trofej i zaigrati i u Ligi prvaka.
Mislim, ne znam ni što gubim vrijeme tipkajuci ovo na mobitelu, dok mi se kafa ohladi. Tottenham u svoj toj priči je ispušio priliku da danas ima puno bogatiju vitrinu sa trofejima i sad je totalno nebitan klub u kontekstu bilo kakve ozbiljnije priče o modernoj Premier ligi.
Za tu povezanost navijača Chelsea sa nacistima prvi put čujem, a čak i da ima neke istine, u svakoj navijackoj grupi ima kukolja i zna se da su svi ultrasi bilo kojeg kluba ljudi sumnjivog morala i uglavnom iz kriminalnog miljea.
Porediti te ljude sa normalnim porodičnim navijačima, kakvi dolaze na engleske stadione od početka 90-tih, je u najmanju ruku niđe veze.
O motivima ulaska Abramovicha u klub se može polemisati, politike sigurno ima, ali je ova ukrajinska kriza najbolje pokazala koliko je Romanu taj klub prirastao srcu i da to nije bio samo puki poslovni odnos i njegova "igračka".
Chelsea nije prvi koji je preplacivao igrače. Možemo se sjetiti Berlusconijevog Milana ili recimo jedne male Parme u 90-tim godinama, koja je davala ogromne ugovore zvijezdama da bi igrali u klubu iz gradića od 30-tak hiljada stanovnika.
Roman jeste to digao na neki viši nivo, ali i iz razloga što su klubovi koji su prodavali igrače postali pohlepniji i dizali besmisleno cifre za transfere jer su namirisali ekstra profit.
Chelsea je klub koji je 90-tih godina bio poprilično popularan van Engleske, možda odmah iza Manchester Uniteda. Uglavnom iz razloga što su igrali lijep fudbal sa legijom stranaca, sa trenerima-igračima Gullitom i Viallijem. I za razliku od Manchester Cityja, znali su osvojiti i pokoji trofej i zaigrati i u Ligi prvaka.
Mislim, ne znam ni što gubim vrijeme tipkajuci ovo na mobitelu, dok mi se kafa ohladi. Tottenham u svoj toj priči je ispušio priliku da danas ima puno bogatiju vitrinu sa trofejima i sad je totalno nebitan klub u kontekstu bilo kakve ozbiljnije priče o modernoj Premier ligi.
-
Osmi Socrates
#47135 Re: English Premier League
Zato što gospoda ne bi da čuje neugodne istine. 
-
radiostar
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#47137 Re: English Premier League
ne znam, ja nemam problem sa politikom bilo gdje jer je usko vezana za svakodnevni život ionako
EPL po mom mišljenju jeste najzanimljivija liga i bit će još dugo, ali je odavno i igralište za svjetske moćnike, ne vidim razlog da se bježi od toga.
sve dok je diskusija razumna i nema vrijeđanja, ic ok
-
radiostar
#47138 Re: English Premier League
ooo veliki saopstavatelju neugodnih istina, postedi nas grozote realnosti i dozvoli da zivimo u nasim lijepim zabludama
-
radiostar
#47139 Re: English Premier League
pa izvini molim te, gdje ti vidis ovdje razum?Velkoski wrote: ↑15/08/2022 19:48ne znam, ja nemam problem sa politikom bilo gdje jer je usko vezana za svakodnevni život ionako
EPL po mom mišljenju jeste najzanimljivija liga i bit će još dugo, ali je odavno i igralište za svjetske moćnike, ne vidim razlog da se bježi od toga.
sve dok je diskusija razumna i nema vrijeđanja, ic ok![]()
-
LSD
#47140 Re: English Premier League
Nešto se ne piše na ovoj temi o vlasnicima klubova, osim o vlasniku Citya (o kome su sektaši napisali ovdje jedno 50 stranica, te ovakav, te onakav
Ali drugim vlasnicima ni riječi
-
radiostar
#47141 Re: English Premier League
spomenuo ga je da obezvrijedi Chelsea a uzdigne TottenhamLSD wrote: ↑15/08/2022 19:51Nešto se ne piše na ovoj temi o vlasnicima klubova, osim o vlasniku Citya (o kome su sektaši napisali ovdje jedno 50 stranica, te vakav je te nakav jepetrodolari, haram zarađene pare, rasipa se, vara državu, ne plača poreze itd....uglavnom, sve smo saznali o šeiku Mensuru, mnogo zanimljiva ličnost navijačima Liverpoola.
Ali drugim vlasnicima ni riječi![]()
jedino Socrates pomenuo Abramovicha i Chelsea.
sutra kad mu bude odgovaralo spomenuce u tom kontekstu i vlasnika sitija, ne brini
-
LSD
#47142 Re: English Premier League
Ma dobro to.radiostar wrote: ↑15/08/2022 19:55spomenuo ga je da obezvrijedi Chelsea a uzdigne TottenhamLSD wrote: ↑15/08/2022 19:51
Nešto se ne piše na ovoj temi o vlasnicima klubova, osim o vlasniku Citya (o kome su sektaši napisali ovdje jedno 50 stranica, te vakav je te nakav jepetrodolari, haram zarađene pare, rasipa se, vara državu, ne plača poreze itd....uglavnom, sve smo saznali o šeiku Mensuru, mnogo zanimljiva ličnost navijačima Liverpoola.
Ali drugim vlasnicima ni riječi![]()
jedino Socrates pomenuo Abramovicha i Chelsea.
sutra kad mu bude odgovaralo spomenuce u tom kontekstu i vlasnika sitija, ne brini
Nego, zašto se ne piše vlasnicima npr. Arsenala, Liverpoola, Uniteda, sve redom jenkiji jel tako, evo sad i ovaj novi gazda Chelsea....te moralne vertikale engleskog nogometa, koji ulažu u engleski fudbal samo halalom zarađen čist novac
Samo se o vlasniku Cityu i njegovom novcu piše ovdje vec godinama
Last edited by LSD on 15/08/2022 20:02, edited 1 time in total.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#47143 Re: English Premier League
ne znam, nisam ništa pročit'oradiostar wrote: ↑15/08/2022 19:51pa izvini molim te, gdje ti vidis ovdje razum?Velkoski wrote: ↑15/08/2022 19:48
ne znam, ja nemam problem sa politikom bilo gdje jer je usko vezana za svakodnevni život ionako
sve dok je diskusija razumna i nema vrijeđanja, ic ok![]()
-
radiostar
#47144 Re: English Premier League
ma nemam ja protiv da se pise o bilo kome, zivo mi se jebe za gazde ijednog klubaLSD wrote: ↑15/08/2022 20:01Ma dobro to.
Nego, zašto se ne piše vlasnicima npr. Arsenala, Liverpoola, Uniteda, sve redom jenkiji jel tako, evo sad i ovaj novi gazda Chelsea....te moralne vertikale engleskog nogometa, koji ulažu u engleski fudbal samo halalom zarađen čist novacili gazda Newcastlea, jedna moralna gromada koja dolazi iz jedne predivne uređene države da investia svoje pošteno zarađene pare u engleski fudbal
![]()
Samo se o vlasniku Cityu i njegovom novcu piše ovdje vec godinamada nije malo ofirno to, šta misliš
![]()
ustvari, u pravu ste, ako mi se ne citaju bljuvotine ili preskocim ili foe
nego na trenutak mi se ucinilo da se moze s covjekom kvalitetno zajebavati/provocirati/podjebavati na relaciji arsenal-tottenham, pa mi valjda bilo krivo i zao sto je poceo valjati gluposti pa odreagovah
- JohnnyS
#47145 Re: English Premier League
Realnost je da su Abramovič i Čelzi bili pojam plastičnog kluba i milijardera koji sipa pare nemilo i nedrago. Nisu ništa "tradicionalniji" od Cityja ili PSGa, samo su ranije krenuli. Pouka za te klubove, za dvadeset godina će se i na njih gledati kao na legit, a ne na umjetni klub 
- JelBistro
- Grijem se na: kratkih rukava
- Vozim: isključivo VW, Audi
#47146 Re: English Premier League
Da se ovdje strastveno , često i preagresivno bodre timovi EPL je sasvim prihvatljivo i normala , ali za pojedinca odnosno managera-trenera (čitaj ćelavog)
to još nisam vidio. #PepEffect

to još nisam vidio. #PepEffect
-
radiostar
#47147 Re: English Premier League
ma svi su klubovi plasticni u tom smislu, neki malo manje a neki malo vise, a neki opet puno vise
oni koji nisu takmice se u sedmom rangu
oni koji nisu takmice se u sedmom rangu
- JohnnyS
#47148 Re: English Premier League
Pa ćelava prevara ima svoj kult koji ga prati preko desetljeće, gledaju ga od kluba do kluba kako ponavlja uspjehe Nike Kovača i Mancinija i ne pravi nikakav iskorak u Europi
-
Osmi Socrates
#47149 Re: English Premier League
Pa gledaj, ja ne bih prestao navijati za Tottenham da ga je Levy prodao Abramoviču.
Međutim, sasvim sigurno ne bih tada počeo navijati za njih. Baš kao što većina nebritanskih fanova biraju klubove jer su počeli pobjeđivati. Sa, naravno, izuzecima. Druga je stvar kad si tamo, navijanje za klub je naslijeđena stvar, u dosta slučajeva.
Ja sam trebao biti Arsenalovac jer mi je tata Arsenalovac otkad pamtim za sebe. I htio mi je to prenijeti na sve moguće načine, međutim, učinio je grešku da me je učio i da je svaki otpor autoritetu pozitivna stvar.
Koliko god sam ja kao dijete donio odluku da je Tottenham klub za koji
ću navijati, ništa poslije me nije razuvjerilo u ispravnost takve odluke.
Poslije me je to zanimalo na druge načine. Pa čak i kroz fakultet. Proveo sam dovoljno vremena u Engleskoj, da mogu reći da sam bio na licu mjesta. U više navrata.
Uostalom, zavisi i od godina. Kod većine ljudi, kao dijete ne razumiješ neke stvari, pa se okrećeš pobjednicima, bez obzira na okolnosti, kad si stariji malo zakočiš. Ja nisam takav bio ni kao dijete. Kod mene nikad nije bilo easy way solucija. Ja volim autsajdere.
Ako bi se i desilo danas da se Tottenham proda nekom bogatašu kao Abramovič, ne vjerujem da bih prihvatio to bez pogovora. Može se biti navijač i kad ne obraćaš pažnju na dnevne rezultate.
Eto, ja je znam kako bih se ponašao da je zaživjela Superliga. Takav jedan projekt je protiv svega što ja mislim da je vrijedno u engleskom fudbalu. I to su potvrdili navijači svih engleskih klubova koji su bili na toj listi. Dok bi vjerujem većina ovih izvan Engleske i dalje nastavila fanatično navijati za njihove klubove, kao da se ništa nije desilo. Ništa to nije različito od prodaje kluba nekom ruskom mafijašu.
Međutim, sasvim sigurno ne bih tada počeo navijati za njih. Baš kao što većina nebritanskih fanova biraju klubove jer su počeli pobjeđivati. Sa, naravno, izuzecima. Druga je stvar kad si tamo, navijanje za klub je naslijeđena stvar, u dosta slučajeva.
Ja sam trebao biti Arsenalovac jer mi je tata Arsenalovac otkad pamtim za sebe. I htio mi je to prenijeti na sve moguće načine, međutim, učinio je grešku da me je učio i da je svaki otpor autoritetu pozitivna stvar.
ću navijati, ništa poslije me nije razuvjerilo u ispravnost takve odluke.
Poslije me je to zanimalo na druge načine. Pa čak i kroz fakultet. Proveo sam dovoljno vremena u Engleskoj, da mogu reći da sam bio na licu mjesta. U više navrata.
Uostalom, zavisi i od godina. Kod većine ljudi, kao dijete ne razumiješ neke stvari, pa se okrećeš pobjednicima, bez obzira na okolnosti, kad si stariji malo zakočiš. Ja nisam takav bio ni kao dijete. Kod mene nikad nije bilo easy way solucija. Ja volim autsajdere.
Ako bi se i desilo danas da se Tottenham proda nekom bogatašu kao Abramovič, ne vjerujem da bih prihvatio to bez pogovora. Može se biti navijač i kad ne obraćaš pažnju na dnevne rezultate.
Eto, ja je znam kako bih se ponašao da je zaživjela Superliga. Takav jedan projekt je protiv svega što ja mislim da je vrijedno u engleskom fudbalu. I to su potvrdili navijači svih engleskih klubova koji su bili na toj listi. Dok bi vjerujem većina ovih izvan Engleske i dalje nastavila fanatično navijati za njihove klubove, kao da se ništa nije desilo. Ništa to nije različito od prodaje kluba nekom ruskom mafijašu.
-
Osmi Socrates
#47150 Re: English Premier League
I izvinite, nisam ja spomenuo Abramoviča samo tako.
Radi se o pijunu ruskog fašiste koji namjerava da sruši kontinent na kojem sam rođen. I koji želi da sruši i zemlju u kojoj sam rođen, ako mu se pruži prilika. Nema tu dvije priče oko toga.
Ne možeš nikako naći nešto pozitivno u Romanu Abramoviču. Nemojte šupljih.
Radi se o pijunu ruskog fašiste koji namjerava da sruši kontinent na kojem sam rođen. I koji želi da sruši i zemlju u kojoj sam rođen, ako mu se pruži prilika. Nema tu dvije priče oko toga.
Ne možeš nikako naći nešto pozitivno u Romanu Abramoviču. Nemojte šupljih.