SDP
- drug_profi
#47077 Re: SDP
HALO ESDEPEDERI, šta bi sa ovom krivičnim zakonom?
Jel moroni? Šta je sad?
Jel moroni? Šta je sad?
- Capsicum
#47078 Re: SDP
Čekaj da probaju smisliti neko koliko toliko uvjerljivo opravdanje 
Braća ljevičari skontali da im valja sad opet uhljebiti armiju svojih neradnika ako uđu u vlast, ali nek to bude legalno
Nek nam Bećirović objasni jednim otvorenim pismom kako je to za dobrobit građana
Braća ljevičari skontali da im valja sad opet uhljebiti armiju svojih neradnika ako uđu u vlast, ali nek to bude legalno
Nek nam Bećirović objasni jednim otvorenim pismom kako je to za dobrobit građana
- ultima_palabra
#47079 Re: SDP
Glasovima SDA, SDP-a, HDZ-a, PDA i SBB-a Predstavnički dom Federacije BiH danas je, faktički, ukinuo odredbe Krivičnog zakona FBiH na osnovu kojih su podignute optužnice protiv Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i Amira Zukića.
Kukićeva prva saradnica, inače federalna zastupnica Elzina Pirić predložila je izmjene Krivičnog zakona BiH, odnosno izmjene člana 382. Upravo po tom članu, Tužilaštvo Kantona Sarajevo optužilo je, u predmetu BOSNA, potpredsjednika SDA Asima Sarajlića, bivšeg generalnog sekretara SDA Amira Zukića, te bivšeg SDA-ovca, a danas predsjednika PDA Mirsada Kukića za krivično djelo – trgovina uticajem. Interesantno je da su ovaj zakon podržali skoro svi federalni zastupnici, među kojima su i zastupnici SDP-a za čiju se naklonost, na sastanku sa Enverom Bijedićem, danas izborio upravo Mirsad Kukić.
Kukić, Zukić i Sarajlić optuženi su na osnovu stava dva pomenutog 382. člana Krivičnog zakona FBiH.
„Ko posreduje, koristeći svoj službeni ili društveni ili uticajni položaj ili drugi status, da službena ili odgovorna osoba u institucijama u Federaciji ili strana službena osoba ili arbitar ili sudija porotnik izvrši ili ne izvrši službenu ili drugu radnju, bit će kažnjen kaznom zatvora u trajanju od jedne do osam godina “, piše u još uvijek važećem stavu 2 člana 382 Krivičnog zakona.
Kako ovaj Zakon nije išao u prilog većini političara u Federaciji BiH danas je postignut konsenzus. Elzina Pirić je predložila, a 61 federalni zastupnik je podržao da se u potpunosti promijeni član 382. Izdvajamo novi stav 2 pomenutog člana zakona.
„Tko zahtijeva ili primi mito, ili prihvati ponudu ili obećanje mita za sebe ili drugoga da iskorištavanjem svog službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena radnja koja se ne bi smjela obaviti, ili da se ne obavi službena radnja koja bi se morala obaviti, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina“, piše u prijedlogu Kukićeve zastupnice Pirić.
Suština je, dakle, u tome da, prema još uvijek važećem Krivičnom zakonu FBiH, nije bilo predviđeno da je za počinjenje krivičnog djela trgovina uticajem bilo nužno primanje mita. Ili, pojednostavljeno, ukoliko je neki zvaničnik uticao da neko drugi učini radnju koju ne bi smio učiniti, počinio bi krivično djelo trgovina uticajem. Sada, međutim, zvaničnik može uticati na drugu osobu da prekrši zakon, a krivično djelo bi počinio samo ukoliko bi za to primio mito.
Mirsad Kukić, Asim Sarajlić i Amir Zukić optuženi su da su koristeći svoj položaj uticali na rukovodstvo Elektroprivrede BiH da, mimo procedure, prime u radni odnos više osoba. Prema prijedlogu Elzine Pirić njihove radnje sada ne bi imale obilježje krivičnog djela, jer nije dokazano da su za svoj angažman primili mito.
„Ukoliko ove izmjene Krivičnog zakona stupe na snagu, to znači da će Kukić, Sarajlić i Zukić sasvim sigurno biti oslobođeni. Jer svaki optuženik, ukoliko je tokom postupka bilo izmjena krivičnog zakona ima pravo da bira da mu se sudi po za njega povoljnijem zakonu“, kazao je za Žurnal sagovornik iz pravosuđa.
Bitno je, na kraju, navesti da svi zakoni koji su danas bili na dnevnom redu Parlamenta FBiH vraćeni u formu nacrta. Samo izmjene Krivičnog zakona usvojene su u formi prijedloga. I to bez protivljenja opozicije.
- zateznistub
#47080 Re: SDP
Kao NEKADAŠNJEM zagriženom sdp-eovcu kad sam ovo jutros pročitao ubili su i ono malo pijeteta kojeg su imali kod mene. Sram i stid da ih bude...drug_profi wrote:HALO ESDEPEDERI, šta bi sa ovom krivičnim zakonom?
Jel moroni? Šta je sad?
Last edited by zateznistub on 20/06/2018 10:34, edited 1 time in total.
-
Nadzorna_ploca
#47081 Re: SDP
Ista govna samo drugo pakovanje.
- JThomas
#47082 Re: SDP
pravda treba da bude restorativna, a ne represivna 
- kmirsad
#47083 Re: SDP
Mošda je bolje bilo da su ostavili... krivično djelo... a promjenili minimalnu kaznu koja se za njega može izreći... na Ukor razrednog starješine...
-
The BEN10
#47084 Re: SDP
Capsicum wrote:Čekaj da probaju smisliti neko koliko toliko uvjerljivo opravdanje
Koja vnago...
- drug_profi
#47085 Re: SDP
Taman sam mislio opet njima dati sansu.
Sta sad? I nisam jedini.
Kako sad ukloniti SDA?
Sta sad? I nisam jedini.
Kako sad ukloniti SDA?
- JThomas
#47086 Re: SDP
isto kao i prije ovoga, nikako 
- bingov buraz
#47087 Re: SDP
Govnari imate li obraza ikako.Dabogda SDA vladala jos 10 000 godina taman kad i zadnji Bošnjo se pokupi za Njemačku.
- Banksy
#47088 Re: SDP
Krak postratne kriminalne hobotnice glasa za legalizaciju kriminala i sad svi od čuda padaju na glavu. Ma hajte, molim vas.
- kmirsad
#47089 Re: SDP
https://www.nasastranka.ba/uclani-se/drug_profi wrote:Taman sam mislio opet njima dati sansu.
Sta sad? I nisam jedini.
Kako sad ukloniti SDA?
- Capsicum
#47090 Re: SDP
Pa i oni su glasali za ovokmirsad wrote:https://www.nasastranka.ba/uclani-se/drug_profi wrote:Taman sam mislio opet njima dati sansu.
Sta sad? I nisam jedini.
Kako sad ukloniti SDA?
- kmirsad
#47091 Re: SDP
Denis Grac glasao za ovo...jesi li siguran... ili je još jedna od tvojih laži...
Edit
Šokiran sam... izgleda da ipak jeste... Izvinjenje, neču da brišem post...
Edit
Šokiran sam... izgleda da ipak jeste... Izvinjenje, neču da brišem post...
- Matzan
#47092 Re: SDP
Dobar je SDP.
Oni manje kradu od SDA.
Oni manje kradu od SDA.
- kmirsad
#47093 Re: SDP
Nisu oni glasali za ovo... on je glasao za ovo...Capsicum wrote:Pa i oni su glasali za ovokmirsad wrote:https://www.nasastranka.ba/uclani-se/drug_profi wrote:Taman sam mislio opet njima dati sansu.
Sta sad? I nisam jedini.
Kako sad ukloniti SDA?
- kmirsad
#47095 Re: SDP
Mislim da neče dugo... u stvari nadam se... nije ovo sitan gaf... ovo je izdaja... ne samo Naše stranke, nego i sebe...Capsicum wrote:On je i dalje član NS.
- Capsicum
#47096 Re: SDP
Nego, javite ako se ovi poslanici SDP-a sjete jesu li prisustvovali sjednici i jesu li glasali za izmjene KZ. Nastupila neka masovna amnezija 
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#47097 Re: SDP
Denis Gratz je u odnosu na Selima Beslagica (istaknutog bivseg clana SDP-a)od prvog dana clan Nase stranke i jos uvijek je clan Nase stranke i ima puno pravo da bira i da bude biran.kmirsad wrote:Denis Grac glasao za ovo...jesi li siguran... ili je još jedna od tvojih..
- kmirsad
#47098 Re: SDP
Sabina... i ja sam od prvog dana član Naše Stranke... među prvih 50 učlanjenih ... nisam od svog članstva u stranci ostvario nikakvu korist, naprotiv... ne želim da pričam...i ne pada mi napamet da joj zabijam nož u leđa...sabina1 wrote:Denis Gratz je u odnosu na Selima Beslagica (istaknutog bivseg clana SDP-a)od prvog dana clan Nase stranke i jos uvijek je clan Nase stranke i ima puno pravo da bira i da bude biran.kmirsad wrote:Denis Grac glasao za ovo...jesi li siguran... ili je još jedna od tvojih..
Kakve veze s Denisom Gratzom ima Selim Bešlagić...
Grac je svojevoljno napusti sve funkcije u stranci... ničim prisiljen izjavio da se neče kandidirati ni za jednu funkciju u politici... da ima namjeru napustiti politiku i vratiti se advokaturi...
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#47099 Re: SDP
Postovani , naravno da Selim Beslagic nema nikakve veze sa Nasom strankom jer je tu od juce a Denis ju je stvarao skupa sa vama.kmirsad wrote:Sabina... i ja sam od prvog dana član Naše Stranke... među prvih 50 učlanjenih ... nisam od svog članstva u stranci ostvario nikakvu korist, naprotiv... ne želim da pričam...i ne pada mi napamet da joj zabijam nož u leđa...
Kakve veze s Denisom Gratzom ima Selim Bešlagić...
Grac je svojevoljno napusti sve funkcije u stranci... ničim prisiljen izjavio da se neče kandidirati ni za jednu funkciju u politici... da ima namjeru napustiti politiku i vratiti se advokaturi...
To sto se odrekao funkcija ne znaci da se odrekao prava da govori pogotovo kao strucnjak u zakonskim oblastima .
Na sudu casti je "osudjen" samo zato sto je iznio svoje misljenje , pa vidite da iznosenje STRUCNOG MISLJENJA za njega ne predstavlja problem.
Srdacan pozdrav.
- kmirsad
#47100 Re: SDP
Zamjena teza... nisam pitao kakve veze ima Selim Bešlagić s Našom Strankom, nego kakve veze ima sa Denisom Gratzom...
Potpuno je nebitno ko je od kad i do kad član stranke... velika dužina članstva u stranci, ti ne daje pravo da je uništiš...
meni on liči na kravu na farmi krava, koja od svih krava daje največu, ogromnu količinu mlijeka... pa se na kraju ritne i sve prospe...
Sradačan pozdrav...
Potpuno je nebitno ko je od kad i do kad član stranke... velika dužina članstva u stranci, ti ne daje pravo da je uništiš...
meni on liči na kravu na farmi krava, koja od svih krava daje največu, ogromnu količinu mlijeka... pa se na kraju ritne i sve prospe...
Sradačan pozdrav...