Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#4701 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

Black swan wrote:što se ismijah juĆer kaže grade školu kako su obećali na onoj ledini

reko jesu li što potpisali :D
jel iko pogledao ugovor gdje piše izgradnja škole

ljudi blijedo gledaju :D

i što će na kraju biti :D sad sam i ja nesiguran škola ili megastambeni objekt
Ako je neko kupio onu parcelu, zasto bi pravio skolu?
Pa nije posao privatnika da pravi skolu jbt. Zna se ko treba da pravi skolu. Investitor moze samo obecati da ce to uraditi, ali ne mora.

Nigdje u zakonu ne stoji da investitor uz zgrade mora izgraditi i skolu. :-)

I ja sam 99,9% da ne, ne grade skolu. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4702 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

ali obećali su :D
Thorgerson

#4703 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

Black swan wrote:ali obećali su :D
Aha, e pa onda ok.

:lol:
VladaFBiH

#4704 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote:
Black swan wrote:ali obećali su :D
Aha, e pa onda ok.

:lol:
jedino što je u vlasničkom B listu upisana: "TIBRA-PACIFIC" D.O.O. KISELJAK :)
P308

#4705 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by P308 »

Bas me cudi da se vec Tibra nije pocela reklamirati i da nije objavila render?
made_in_sarajevo

#4706 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by made_in_sarajevo »

U jednom od ulaza tibre na stupu, stoji obavijestenje da su se stanari bunili da zgrada koju prave ne moze biti visocija od postojecih. Znaci bit ce skola :D
VladaFBiH

#4707 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

made_in_sarajevo wrote:U jednom od ulaza tibre na stupu, stoji obavijestenje da su se stanari bunili da zgrada koju prave ne moze biti visocija od postojecih. Znaci bit ce skola :D
možda umjesto "zelenog krova" stave školu na 13ti sprat :)
invincible1921

#4708 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by invincible1921 »

Tibre, a predpostavljam i ove nove zgrade nisu idealne,,,cak imaju dosta mana medjutim uopste nisu toliko lose koliko pojedini pricaju. Jedino sto fali je recimo neko igraliste ili parkic, mada se nadam da ce u sklopu ovih novih zgrada to biti napravljeno. Obdanista ima nekoliko, skola ce valjda biti, a sto se ostalih sadrzaja tice odnosno usluge ne postoji usluzna djelatnost od apoteke i stomatologa preko firmi sa raznim djelovajnem pa do prodavnica i kafica koje nema ovdje.

Evo sad da biram prije bi izabrao vazda tibru ili neku novogradnju, nego li recimo ta STARA SARAJEVSKA NASELJA poput buca potoka, brijesca, svrakinog, i slicnih...po meni neka od tih naselja su veci urbicid nego li ijedna zgrada nova sto se pravi.

Ne znam sta pojedini hoce. Da je Sarajevo neka evropska metropola, ali de bgt nek ostane u okvirima kasabice od carsije do m.dvora :-) Citam sad komentare kaze ulaz u sarajevo urbicid...ma eto nek ostave samo dvije opstine SG i Centar ostalo nek sve poruse i zasade kakve sume ili neka etno sela nek naprave, da ne bi gospoda slucajno osjcala se ugrozeno. Porede kako je nekad pravila AU kad je sarajevo imalo 10 puta manje stanovnika :-)

Kad gledas i pariz na razglednici sigurno ne vidis naselja van centra gdje ljudi ustvari zive....

Uostalom jel tjera neko nekoga da zivi u tibri ili na otoci ili ne znam ni ja gdje vec. Ti ako hoces napravi kucu tri sprata na mejdanu na vratniku u bosanskom stilu, plati 90 kvadrata na m.dvoru ili mozes i u ferhadiji niko ti ne brani... ;-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#4709 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

Nova Otoka ima i park i igralište. Jedino je malo pretpano s parkingom, pogotovo zbog poslovnih prostora.
Međutim, ima prostora u garažama.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4710 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by konektovan »

Tibra nije samo sramota Sarajeva, vec cijele BiH. U 21 vijeku dozvoliti onakvu gradnju, divlja je blaga rijec, kakvu zasluzuje.....
invincible1921

#4711 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by invincible1921 »

konektovan wrote:Tibra nije samo sramota Sarajeva, vec cijele BiH. U 21 vijeku dozvoliti onakvu gradnju, divlja je blaga rijec, kakvu zasluzuje.....
Ok...a ova naselja ostala sto sam nabrojao nisu sramota i ruglo ?
Haris033

#4712 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris033 »

konektovan wrote:Tibra nije samo sramota Sarajeva, vec cijele BiH. U 21 vijeku dozvoliti onakvu gradnju, divlja je blaga rijec, kakvu zasluzuje.....
:thumbup:

Image

"Malta Complex"
Sviđa mi se lokacija, kakvi li su stanovi? Većina nema lođe (balkona) :?
Last edited by Haris033 on 07/08/2018 14:52, edited 1 time in total.
Logovan

#4713 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Logovan »

invincible1921 wrote:
Jesu, ali to ne znači da treba nova rugla praviti.
invincible1921

#4714 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by invincible1921 »

Logovan wrote:
invincible1921 wrote:
Jesu, ali to ne znači da treba nova rugla praviti.
To stoji, ali sta ces ...pare diktiraju...da su napravili manje zgrada bila bi veca cijena stanova. Mada opet kazem ti koliko citam neke negativne komentare reko bi covjek propade sve, a evo recimo stanovi su skuplji sad nego kad je napravljena zgrada tek...

@haris033 a kolko je para stan u toj zgradi ?
konektovan

#4715 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by konektovan »

invincible1921 wrote:
Ta naselja su nastala daleko prije. I ako je u vecini slzcajeva bila zabranjena gradnja, a vecina iste je bila nelegalna, ondasnja drzava je malo zazmirila i pustila da se grade naselja, vecinom privatne kuce itd. Ako pricamo u globalu, sva ta naselja su organizovanija sredina u odnosu na tibru stup, mislim da je to svima jasno. Od skola, ambulanti, do svega ostalog..
konektovan

#4716 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by konektovan »

Haris033 wrote:
:thumbup:

Image

"Malta Complex"
Sviđa mi se lokacija, kakvi li su stanovi? Većina nema lođe (balkona) :?

Kolega je kupio u startu. Lokacija je odlixna ali i cijena je bila visoka, ne mogu se sjetiti tacno koliki je m2 bio...
invincible1921

#4717 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by invincible1921 »

konektovan wrote:
invincible1921 wrote:
Ta naselja su nastala daleko prije. I ako je u vecini slzcajeva bila zabranjena gradnja, a vecina iste je bila nelegalna, ondasnja drzava je malo zazmirila i pustila da se grade naselja, vecinom privatne kuce itd. Ako pricamo u globalu, sva ta naselja su organizovanija sredina u odnosu na tibru stup, mislim da je to svima jasno. Od skola, ambulanti, do svega ostalog..
Ti bi radije zivio u brijescu recimo nego u tibri na stupu ? Ok kao sto rekoh svako ima svoj stav nek ide gdje misli da mu je bolje
Thorgerson

#4718 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

invincible1921 wrote:Tibre, a predpostavljam i ove nove zgrade nisu idealne,,,cak imaju dosta mana medjutim uopste nisu toliko lose koliko pojedini pricaju. Jedino sto fali je recimo neko igraliste ili parkic, mada se nadam da ce u sklopu ovih novih zgrada to biti napravljeno. Obdanista ima nekoliko, skola ce valjda biti, a sto se ostalih sadrzaja tice odnosno usluge ne postoji usluzna djelatnost od apoteke i stomatologa preko firmi sa raznim djelovajnem pa do prodavnica i kafica koje nema ovdje.
...
Tibrine zgrade u Buca potoku i Nova Otoka su OK.

Tibra u Nedzaricima i na Stupu je odron. Ne znam, citav zivot zivim u zgradi, ali cesto sam dole kod prijatelja, ja ne bih mogao ondje zivjeti. Ponavljam, ne zivim ni ja u maloj zgradi, ali ono je dole previse. Nije normalno onoliko stanova napraviti na onako malom prostoru.

Nije problem u visini zgrada, pa covjece Alipasino je oaza mira i zelenila za ono dole. Nije stvar ajd ni u ljepoti zgrada. Nego jednostavno previse je zgrada i stanova na malom prostoru. Covjek je takav navikne se covjek zivjeti bilo gdje, nije u tome problem. Navikli se ti dole ljudi da zive i da im prozor gleda bukvalno u komsiju koji je udaljen 3 metra. Ali pitanje je kakav je kvalitet tog zivota.

Prilazis zgradama kozjim putem? Izadjes ispred zgrade doceka te hrpa, hrpetina automobila, gdje god krenes automobili, ovamo pumpa, nigdje drveta, nigdje zelenila, parkica, klupe...nista. :roll: Mislim gdje ti ljudi dole djecu izvedu? Ako hoces u park moras upaliti automobil i odvuci dijete negdje da se poigra. Daj ba.

A spici izmedju 16h i 18h da ne pricam. :run:
konektovan

#4719 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by konektovan »

Ja tebe razumijem, zahebo se, i tesko je sad priznati sam sebi. I ja sam prije par godina bio gotovo 99 % siguran da cu tu kupiti stan, ali nakon obilaska naselja i par stanova, odluku sam promijenio u djeliću sekunde i kupio stan u starijem naselju.
Šteta je one lokacije, jer je imala odlican potencijal da se tu napravi neko naselje, po uzoru na otoku, dobrinju, mojmilo ili alipašino, ali tibraši, muljatori svjetske klase i gradske vlasti ucinili su ruglo, bez uvrede...
invincible1921

#4720 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by invincible1921 »

konektovan wrote:Ja tebe razumijem, zahebo se, i tesko je sad priznati sam sebi. I ja sam prije par godina bio gotovo 99 % siguran da cu tu kupiti stan, ali nakon obilaska naselja i par stanova, odluku sam promijenio u djeliću sekunde i kupio stan u starijem naselju.
Šteta je one lokacije, jer je imala odlican potencijal da se tu napravi neko naselje, po uzoru na otoku, dobrinju, mojmilo ili alipašino, ali tibraši, muljatori svjetske klase i gradske vlasti ucinili su ruglo, bez uvrede...
Nista brate :thumbup:

Kao sto rekoh nije idealno, ali nije toliko ni lose...
Thorgerson

#4721 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

invincible1921 wrote: To stoji, ali sta ces ...pare diktiraju...da su napravili manje zgrada bila bi veca cijena stanova. Mada opet kazem ti koliko citam neke negativne komentare reko bi covjek propade sve, a evo recimo stanovi su skuplji sad nego kad je napravljena zgrada tek...

@haris033 a kolko je para stan u toj zgradi ?
Stanovi jesu skuplji, sta mislis zasto? Zato jer je Tibra dobra za najam. I to je jos jedan problem te zgrade. Jer kako ima puno stanova, tako ima puno i stanova koji se rentaju. E da vidis tek tu onda veselja, kad na spratu npr. od 8 stanova imas troje koji su tu kupili, ostali svi rentaju. Da vidis ljepote i bagre kakva te moze zapast.

Za zakupca je ono odlicno. Jeftino. Blizu tramvaj, cesta. Prespavat i picit.

Zasto bi bila veca cijena stanova? Ne bi. Cijena bi bila ista. Ove dodatne stanove sto je nakacio je samo pokupio kajmak. Ja zivim na boljoj lokaciji, kupio stan u nizoj zgradi i platio sam mozda 50 KM vise po m2 nego ovi u Tibri. U onim pocetnim lamelama. Kasnije je cak i visa cijena bila u Tibri.

Mislim nemoj me pogresno razumjeti, ali moras biti malo objektivan. Ponavljam, ljudi se naviknu zivjeti bilo gdje. Ali ja nikome, ali bas nikome ne bih preporucio da tamo kupi stan ako misli zivjeti u njemu. Za neku investiciju ok. Za zivot - niposto.
P308

#4722 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by P308 »

Problem s Tibrom je upravo to o cemu par forumasa govori. Nedostatak pratecih sadrzaja ali prije svega normalna cesta kroz naselje i dovoljno parking mjesta. Da samo ova dva zadnja uslova ispuni bila bi bar 30% bolja...zapravo bolja rijec je "prihvatljiva".
Thorgerson

#4723 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

konektovan wrote:Ja tebe razumijem, zahebo se, i tesko je sad priznati sam sebi. I ja sam prije par godina bio gotovo 99 % siguran da cu tu kupiti stan, ali nakon obilaska naselja i par stanova, odluku sam promijenio u djeliću sekunde i kupio stan u starijem naselju.
Nije do Tibre.

Njima je profit glavni. Kao i svakom preduzecu.

Problem je samo kako se moze dozvoliti jednom glavonji sa Ilidze i grupici njihovih vijecnika da donose odluke i unistavaju ovaj grad. Da su tad rekli ne moze vise od 6 spratova. Ne bi se ni pravilo vise od 6.

Toliki vizionari su zvijeli u ovome gradu, gradili ga, planirali i dodje teleca glava i popisa se na sve to u jednom mandatu.

:run:
Last edited by Thorgerson on 07/08/2018 15:13, edited 1 time in total.
Haris033

#4724 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris033 »

invincible1921 wrote:@haris033 a kolko je para stan u toj zgradi ?
Odgovor sa olx-a
"zahvaljujem se na interesovanju za nase stanove .
Na fotografiji broj 12 bi trebalo da je stan III-5 ukupne povrsine 57,97 m2 po cijeni od 2340,oo KM po m2"

To nije skupo za novogradnju na ovoj lokaciji.
invincible1921

#4725 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by invincible1921 »

Haris033 wrote:
invincible1921 wrote:@haris033 a kolko je para stan u toj zgradi ?
Odgovor sa olx-a
"zahvaljujem se na interesovanju za nase stanove .
Na fotografiji broj 12 bi trebalo da je stan III-5 ukupne povrsine 57,97 m2 po cijeni od 2340,oo KM po m2"
znaci skoro milja vise nego u tibri odnosno 50 000 ukupno...jbg ako imas iskesiraj.
Post Reply