vivaldi wrote:Alfons Kauders wrote:
Ma mi necemo ubirati puno cak ni kad se sve spoji, ali to jednostavno nije kljucni faktor... Meni je malcice vaznije sto ce se kroz cijelu zemlju, od Hercegovine do Save, za haman tri sata.
To je ono sto je zaista bitno za privredu. Ujedno to je jedan od razloga zasto ce taj pravac postati dosta zanimljiviji Slavoniji, Dalmaciji, Vojvodini, Beogradu, kao i dobrom dijelu Madjarske, Cehe itd...
ma autoput ni po jednom jedinom faktoru nije sporan, sem po pitanju rentabilnosti. Ali je rentabilnost i najvazniji faktor kada se daju pare.
razumijem ja tebe kada pises o zivotima, ali to nazalost nije vazno. Niko ne ulaze milijarde da bi sacuvao par desetina zivota (mada i to treba uzeti sa rezervom obzirom na starost voznog parka u bih jer golf 2 na autoputu moze biti jos veca opasnost nego sad), a cak i da im je stallo do zivota neuporedivo je efikasnije i produktivnije pare ulagati u zdravstvo.
Pazi, ako cemo o rentabilnosti, trenutno se radi Karaula na magistralnom putu M-18. Nece se naplacivati ni tunel, ni cestarina. Kao sto se ne naplacuju ni na ostalim regionalnim i magistralnim pravcima. Da li onda to znaci da nam ne trebaju ni magistrale? Treba se raditi put za Neum - da onda od njega odustanemo, jer nema dobiti?
Posmatrati izgradnju infrastrukture iskljucivo kroz rentabilnost je jedno, ali ovde se to ne radi - ovdje se gleda direkta dobit, sto je u najmanju ruku suludo. Pitajte ekonomiste. Tom logikom ne bi izgradili skoro nista. Zapravo to je i svrha investicija u infrastrukturu - drzava je tu da gradi vazne objekte i razvija stvari za koje privatni sektor nema interesa upravo zato jer nema dobiti, jer se radi o projektima koji pomazu skoro svim privrednim subjektima i gradjanima, a koje je skoro nemoguce 'unovciti'. Dakle dovodi se u pitanje jedna od osnovnih zadaca drzave, koja po nekom poremecenom poimanju kapitalizma haman treba imati direktnu dobit od svega sto izgradi. Jednostavno mi je smijesno da se o tome uopste diskutuje.
A sto se tice zivota, ponavljam po ko zna koji put (i fakat mi vise ovo ide na kurac i to pravo), da je veca sigurnost u saobracaju SAMO JEDAN od desetina argumenata za gradnju novih saobracajnica. Zapravo je sporedni faktor kada se pogledaju svi ostali, ali ga je nesto jednostavnije kvantificirati.
Ovdje je haman jedini problem sto se autoput gradi dok je na vlasti trenutna garnitura. Da je neka druga stranka na vlasti, opet bi imali taj problem. I treca, i cetvrta, i peta. Mene zivo zaboli kita ko ce biti na vlasti kada se probije Prenj (2036.

) ili kada se pusti u pogon Blok 7 TE Tuzla. Rijec je o stvarima koje ce ostati u amanet nasoj djeci, koje ce poboljsati kvalitet zivota, gurati privredu, smanjti zagadjenje i povoljno djelovati na masu drugih stvari.
Nekima su ocito vazniji njihovi sebicni stranacki interesi od interesa drustva i drzave. Meni srecom nisu jer sam ekonomski patriota, uzoran gradjanin ove zemlje, radnik i nadasve psihicki zdrava individua.