Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dustaban

#4701 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Alfons Kauders wrote:Dakle autput treba biti besplatan?
Hajde svegati na svjetu NE KAKI vishe. Koji ti je racku, citaj sta pisem !

yebemumater kako mozes biti tako tvrdoglav i nedokazan. Ako me zbog ovog gore ne banuju (a vala dabogdo hoce) ja tebe mecem na ignore.
Alfons Kauders

#4702 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ma mi necemo ubirati puno cak ni kad se sve spoji, ali to jednostavno nije kljucni faktor... Meni je malcice vaznije sto ce se kroz cijelu zemlju, od Hercegovine do Save, za haman tri sata.

To je ono sto je zaista bitno za privredu. Ujedno to je jedan od razloga zasto ce taj pravac postati dosta zanimljiviji Slavoniji, Dalmaciji, Vojvodini, Beogradu, kao i dobrom dijelu Madjarske, Cehe itd...
ma autoput ni po jednom jedinom faktoru nije sporan, sem po pitanju rentabilnosti. Ali je rentabilnost i najvazniji faktor kada se daju pare.

razumijem ja tebe kada pises o zivotima, ali to nazalost nije vazno. Niko ne ulaze milijarde da bi sacuvao par desetina zivota (mada i to treba uzeti sa rezervom obzirom na starost voznog parka u bih jer golf 2 na autoputu moze biti jos veca opasnost nego sad), a cak i da im je stallo do zivota neuporedivo je efikasnije i produktivnije pare ulagati u zdravstvo.
Pazi, ako cemo o rentabilnosti, trenutno se radi Karaula na magistralnom putu M-18. Nece se naplacivati ni tunel, ni cestarina. Kao sto se ne naplacuju ni na ostalim regionalnim i magistralnim pravcima. Da li onda to znaci da nam ne trebaju ni magistrale? Treba se raditi put za Neum - da onda od njega odustanemo, jer nema dobiti?

Posmatrati izgradnju infrastrukture iskljucivo kroz rentabilnost je jedno, ali ovde se to ne radi - ovdje se gleda direkta dobit, sto je u najmanju ruku suludo. Pitajte ekonomiste. Tom logikom ne bi izgradili skoro nista. Zapravo to je i svrha investicija u infrastrukturu - drzava je tu da gradi vazne objekte i razvija stvari za koje privatni sektor nema interesa upravo zato jer nema dobiti, jer se radi o projektima koji pomazu skoro svim privrednim subjektima i gradjanima, a koje je skoro nemoguce 'unovciti'. Dakle dovodi se u pitanje jedna od osnovnih zadaca drzave, koja po nekom poremecenom poimanju kapitalizma haman treba imati direktnu dobit od svega sto izgradi. Jednostavno mi je smijesno da se o tome uopste diskutuje.

A sto se tice zivota, ponavljam po ko zna koji put (i fakat mi vise ovo ide na kurac i to pravo), da je veca sigurnost u saobracaju SAMO JEDAN od desetina argumenata za gradnju novih saobracajnica. Zapravo je sporedni faktor kada se pogledaju svi ostali, ali ga je nesto jednostavnije kvantificirati.

Ovdje je haman jedini problem sto se autoput gradi dok je na vlasti trenutna garnitura. Da je neka druga stranka na vlasti, opet bi imali taj problem. I treca, i cetvrta, i peta. Mene zivo zaboli kita ko ce biti na vlasti kada se probije Prenj (2036. :D) ili kada se pusti u pogon Blok 7 TE Tuzla. Rijec je o stvarima koje ce ostati u amanet nasoj djeci, koje ce poboljsati kvalitet zivota, gurati privredu, smanjti zagadjenje i povoljno djelovati na masu drugih stvari.

Nekima su ocito vazniji njihovi sebicni stranacki interesi od interesa drustva i drzave. Meni srecom nisu jer sam ekonomski patriota, uzoran gradjanin ove zemlje, radnik i nadasve psihicki zdrava individua. :D
Alfons Kauders

#4703 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:
Alfons Kauders wrote:Banalno pitanje, koje sam postavio i Vjecitom.
evo ti odgovor kakav je dobila i crna gora upravo od imf

MMF: Autoput rizik za održivost duga

http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/46 ... -duga.html
Nisam pratio vijesti i forum u zadnje vrijeme, tako da mi je nekako promakla vijest o aneksiji BiH od strane Crne Gore. :) Fahro jeben igrac. :)

Nego, ako nije bilo aneksije... sta kaze IMF za BiH, za izgradnju cestovne i energetske infrastrukture, za akcize na gorivo? Imas sve crno na bijelo u zadnjim izvjestajima.
Ned071

#4704 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ned071 »

Kome je skupo nek ide alternativom. ja s merakom platim za onih po sata koliko mi treba da od kuce dodjem kod jarana u zenicu na rostilj.
dustaban

#4705 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Ned071 wrote:Kome je skupo nek ide alternativom. ja s merakom platim za onih po sata koliko mi treba da od kuce dodjem kod jarana u zenicu na rostilj.
Dabogda ti meni isao SVAKI DAN kod tog jarana!
:mrgreen:
Alfons Kauders

#4706 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

dustaban wrote:
Alfons Kauders wrote:Dakle autput treba biti besplatan?
Hajde svegati na svjetu NE KAKI vishe. Koji ti je racku, citaj sta pisem !

yebemumater kako mozes biti tako tvrdoglav i nedokazan. Ako me zbog ovog gore ne banuju (a vala dabogdo hoce) ja tebe mecem na ignore.
Procitao sam i to je davno prozvakano. Procitaj i ti sta sam ja o tom problemu govorio juce, jer se u dosta stvari slazemo. Treba pronaci nacin da se subvencioniraju obrti i fizicka lica kojima autoput ili upotreba alternativnih pravaca stvara trosak.

Ali sve ima granice, cak i Velika Srbija.

Drzava ulupa milijardu i kusur da autoputom spoji Zenicu i Sarajevo, tako da neko iz Kaknja za pola sata moze doci na posao u Vogoscu, Stup, Rajlovac - a toliko nerijetko treba ljudima da dodju do centra s Dobrinje ili Ilidze. Ok, sad je problem sto to kosta, ali ne znam zasto bi sad svi poreski obveznici trebali snositi trosak. Sta cemo s ljudima iz Olova ili Gorazda, koji bi isto tako mogli raditi u Sarajevu, da im nije predaleko/preskupo? Meni je malcice nemoralno traziti od njih da se od njihovih akciza na gorivo placa subvencija drugim gradjanima koji su, objektivno, u povoljnijoj situaciji od njih.

Uostalom mobilnost radnika, kurci palci. Ja sam se znao seliti radi posla, to je sasvim normalno svuda u svijetu, ali eto kod nas haman nije i drzava se treba brinuti o svemu. Ako se nekom iz Kaknja, Breze, ne isplati piciti u Sarajevo na posao, mogu promijeniti adresu ili posao. To je kapitalizam sefe. :)
ins

#4707 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

Sjajan video od Sarajevo Sjever (Josanica) - Sarajevo Zapad (Vlakovo) - Mostarsko raskrsce

Snimljen u petak, oko 18:30. Vozacu je trebalo svega 8 minuta vrlo lagane voznje od prolaska naplate do Mostarskog raskrsca!

dječak sa šibicama

#4708 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dječak sa šibicama »

Ne znam koliko je isplativo, ali je predivno vidjeti ovakvu cestu u BiH.

Volio bih je gledati od Save do mora. Cisto subjektivni dojam, zelja.

O financijama bolje ne pocinjati, koliko su sve vladajuce mafije pokrale novaca, mogu se dvije autoceste napraviti, ali bolje o tome ne pocinjati ovdje... meni svaka prica o kreditima, ovome i onome, zvuci smijesno kada pogledam kakva megalomanska gradjevinska zdanja "ni od cega" prave lokalni mafijasi/politicari/lideri drzave koji se kunu da osim stana nemaju nikakvog imetka.

Autocestu nemamo samo zato i samo zato.

Lijepo izgleda sto jest jest, da je srece, sada (u ovom vremenskom periodu) bi se kao i Hrvatska, bavili time gdje ce koji krak autoceste ici, hoce li se vezati na Tuzlu, Doboj sa Banjalukom, Bihac sa Banjalukom, i tako dalje.

NEgo, sta bi na kraju sa onom aferom "7 cm debljine umjesto 10 cm"??? pojeo vuk magarca?
m a c a n

#4709 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

dječak sa šibicama wrote:....Doboj sa Banjalukom.....
to je u toku...čisto da si informisan

desni klik za full prikaz :!:

Image
m a c a n

#4710 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

desni klik=full prikaz

Image
m a c a n

#4711 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

petlja Jošanica
Image
Image
Image
m a c a n

#4712 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

tunel Ostrik

Image
Image

drugi tunel Ožega
Image
Image
Image
m a c a n

#4713 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

petlja Butile

Image

desno je odvajanje za petlju Briješće kad bude gotovo

Image
Image
Image
Image
Image
m a c a n

#4714 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

Butile - Vlakovo

Image
Image
Image
Image

petlja Vlakovo

Image
Image
Image
Image
Država

#4715 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Država »

Juče sam se vozio ovom zaobilaznicom. Ne pamtim kad sam zadnji put osjetio takav ponos. Svaka čast...

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
tec

#4716 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

dječak sa šibicama wrote: NEgo, sta bi na kraju sa onom aferom "7 cm debljine umjesto 10 cm"??? pojeo vuk magarca?
Ne govori jer je sudski vještak ušutio glupane.
- Pod jedan nakon analiza su konstatirali da na 26 mjesta fali 1 do 2 MILIMETRA asfalta koje ne prekoračuje standarde ni u Njemačkoj ili Holandiji a kamoli u BiH.
- Na dva mjesta fali 2 Centimetra samo što te lokacije su već bile uočene od strane nadzora i izvođaču radova je bio naređeno ta ponovo uradi ta dva komada. Jedini problem je da bio da su Ceste Fbih ukinule ugovora sa istim.
- Na kraju Izvođaču radova nikada nije bilo ispaćeno za svo asfaltiranje tako NIJE mogao biti oštećen nikakav buđet pogotovo ne federacije jer oni nisu ni plaćali te radove nego Ceste Fbih od kredita sa EiB.

Cijela afera se samo odnosilo na Lot2 (Butila-Briješče) koji nije u ni gotovo ili u funkciji.
tec

#4717 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Hochstapler234 wrote:Kada se planira pocetak izgradnje dionice konjic _Sarajevo?
U septembru treba da se završi do Tarčina. :wink:
Android Knego

#4718 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Android Knego »

addem wrote:
dustaban wrote:
Qler wrote:Pa i ima popust na onaj ACC ENC kako li vec... mislim da je 10% nisam siguran... ja ga koristim i extra je stvar.
De ne kaki matereti, sta je 10% na 300 KM mjesecne putarine! (svakodnevno na poso SA-ZE).

Ponavljam, GODISNJA vinjeta u sloveniji 100 EUR (ili 95, nisam dugo provjeravao)
Tako je godisnja u sloveniji vinjeta. Zato slovenacke autoceste propadaju, pokusavaju da ih prodaju al niko nece da ih kupi. Najveca greska im je sto su uveli te vinjete. 8-)
mozda je u Sloveniji to prejeftino, kod nas bi bilo taman... :D
Android Knego

#4719 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Android Knego »

Qler wrote:Ma ja sa privatnim potrosim maximalno 80KM godisnje na autoput... ali mi je prakticno sa ACC-om, napunim i miran sam. Prolazim bez stajanja i problema.. A uzeo ga na samom pocetku, kad je bio 1KM...
nije ni sad skuplji. samo drugacije zapakuju.
bila neka "akcija" (mozda jos traje), davali za 20-30 KM, i isto toliko "kredita" dobijes... :D
Qler

#4720 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Qler »

Danas i ja maxuz otisao krug da napravim. Super je ono, samo sam se zajebao sisao na izlazu za vlakovo pa sam malo preko makadama, kad sam dosao do onog stop znaka skontao sam zajeb :)

E, i jos sam vidio da moram gume balansirati :)

Poslano sa moje fax masine koristeci sekretaricu.
tec

#4721 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Hochstapler234 wrote:
tec wrote:
Hochstapler234 wrote:Kada se planira pocetak izgradnje dionice konjic _Sarajevo?
U septembru treba da se završi do Tarčina. :wink:
A dalje?
Sljedeće godine (zaviseći od izbora). Do kraja godine planiraju početak izgradnje Drivuša-Banlozi i Zvirovići -Poćitelj i pronaći partnera (koncesionara) za Zepče - Karuša (doboj jug).

Naravno to sve zavisi koliko će trebati vremena poslije izbora da promjene rukovodstvo ACF, i koliko će sadašnje projekte do tada uspjeti pokrenuti. Jer iako je bilo blokiranja, izmišljenih afera, itd vlada u kojoj još sjedi Sda i drugi su nastavljali opravdavati dalje zaduženja za izgradnju tako da su blokade više predizborne kozmetičke igre nego kompletno zaustavljanje rada.
Last edited by tec on 28/06/2014 17:01, edited 1 time in total.
tec

#4722 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Hochstapler234 wrote:
tec wrote:
Hochstapler234 wrote:
A dalje?
Sljedeće godine. Do kraja godine planiraju početak izgradnje Drivuša-Banlozi i Zvirovići -Poćitelj i pronaći partnera (koncesionara) za Zepče - Karuša (doboj jug).
Znaci realno je za 6 godina imati spojeno sarajevo sa mostarom?
Kako je išlo zadnje 3 godine moglo bi, ali ja sam sigurno da nakon oktobra neće biti više tako. Postoji presedan 2002 kada je izgubila Alijansa za Promjene koja je počela (efektivno a ne zakopali kamen-temeljac) izgradnju prve dionice Jošanica-Podlugovi izgubila na izborima od 2002-2005 se defakto obustavilo sve radove osim dovršetka započetih.
m a c a n

#4723 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

Qler wrote:.... kad sam dosao do onog stop znaka skontao sam zajeb :)
što ne slika taj znak stop
bila je rasprava i ostalo je upitno kako je riješeno, gdje je postavljen i za koga važi :-)
Država

#4724 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Država »

Pobijedi li Fahro, dovući će srpske firme da nam prave puteve...

:sax:
m a c a n

#4725 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

prestanite s glupim komentarima s kojim zagađujete temu
kakav Fahro, kako jedan čovjek može odlučivat o javnom tenderu i kakve veze Fahro ima sa srbijom, čovjek je veći patriota od mnogih patriJota koji su slušali Ceci i Draganu i u ratu a i sada i imali taj mentalitet folk debila
uostalom zar nije "slučajni prolaznik" se jaranio sa laktaškim čobanom, a alijin mali išo da se izvinjava u srbiji (što i nije čudno s obzirom da su alijice porijeklom srbi iz BG)
prema tome ne prdite bezveze
Post Reply