Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#4701 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Debilno je raspravljati sa nekim ko ne zna za bolje. Zato i jeste u kurcu, jer se ne zna za bolje.
Takvih mi nije zao, tocite vodu ko u ratu, uzivajte.
Takvih mi nije zao, tocite vodu ko u ratu, uzivajte.
-
AmirBaa
#4702 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
jest vama dvojici dobro u zivotuholowey wrote:objasniti tu cinjenicu ovakvima poput tututuuuu, to su sizifove muke... dobro je to drvosjeca primjetio...PM72 wrote:Ko hoće naći će način.Ko neće - naći će opravdanje!Stara je izreka.Račun koji dobiješ fakturisan je za potrošenu vodu a ne na onu koju si "nanijetio" trošiti.
- tututuuuu
#4703 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Jeste, ali ja nisam zadovoljan kvalitetom usluge i to je to, a mogu i dokazati da je nekvalitetna i neredovna, mogu oni fakturisati sta god hoce. Mogu tako imati i sat dnevno vodu a da mi oni salju svoje racune.PM72 wrote:Ko hoće naći će način.Ko neće - naći će opravdanje!Stara je izreka.Račun koji dobiješ fakturisan je za potrošenu vodu a ne na onu koju si "nanijetio" trošiti.
Sto se izreke tice, moze se ona primjeniti i na odnos ViK-a kroz sve ove godine prema potrosacima.
Sto ovaj tip spomenu plijenidbu
Kako god, ako ne placate morate biti svjesni da su zaposleni u javnim firmama obicno bez stida i srama (a cesto im i pameti manjka, tipa BHT) te tuziti ce vas, a sud na vase pravo ne pazi nista po sluzbenoj duznosti te je potrebno ici na parnicu i tu iznijeti svoje cinjenice i dokaze.
- tututuuuu
#4704 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
kakav proizvod? voda proizvod? uostalom je li proizvod ili usluga nije ni bitno. jedino je bitno da li je uredno, sto ovdje nikako nije slucaj.holowey wrote:ti i dalje to posmatras iskljucivo kao uslugu a vodovod ti naplacuje prvenstveno proizvod, a sekundarno dovod i odvod otpadne vode... ovo drugo mozes posmatrati kao uslugu, ali vodu koji JESI potrosio i koja ti je fakturisana ne mozes osporiti...medjutim, onaj dio koji mozes posmatrati kao uslugu je direktno vezan za vodu koju JESI potrosio pa ti se na tu potrosenu kolicinu racuna dovod i odvod, znaci usluga koju JESI koristio... mozda ne onoliko kako si htio ali si je ipak koristio... racun ti svakako ne dodje sa posebnim transakcijskim racunima za proizvod i za uslugu pa ti svaka uplata ide na isti konto... na kraju ces morati platiti, ovako ili onako... (pokusaj ne platiti u restoranu u kojem nisi bio zadovoljan uslugom)un1ted wrote:Vani ti za uslugu koju ne isporuče u potpunosti debelo kompeziraju. Ne dodje do umanjenja računa za 6h koliko nisi imao vode, vec recimo za sve dane tog mjesecaholowey wrote: probaj vani negdje da ne platis pa ces vidjeti kako skacu oko tebe/po tebiVani je kupac bitan, prodavač je tu radi kupca, a ne obrnuto.
To ti je razlika izmedju nas i njihA
tako ja moram da placam vodu za jednog clana u stanu u kojem niko nikad ne boravi, znaci stvarna potrosnja 0, ali je zajednicko brojilo, i mogu na glavu da se nasadim ali ne mogu izbjeci to placanje... ista stvar i za odvoz smeca i ciscenje stubista, ne ucestvujem u stvaranju obaveze ali je imam...moje ime na racunu i racun me prati sve dok ga ne platim...
- holowey
#4705 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
znaci tvrdis da ne dobijes i ne potrosis pitku vodu i da zato ne trebas da platis ono sto si potrosio?tututuuuu wrote: kakav proizvod? voda proizvod? uostalom je li proizvod ili usluga nije ni bitno. jedino je bitno da li je uredno, sto ovdje nikako nije slucaj.
- tututuuuu
#4706 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Tvrdim da je nemam 24h dnevno vec 3 plus godine i da kad je imam pritisak je nezadovoljavajuci za uredno koristenje. ali ne znam sto se ponavljamo, znamo svoje stavove. ja se javim samo da ispravim gluposti sto ti volis napisati o "ajde ne plati u restoranu", "voda je proizvod a to je razlicito od usluge" itd... veze s vezom to nema. Kao sto sam ti vec rekao, ja ne platim losu kavu i uslugu, pa makar je to kava, ne placam ni losu uslugu ViK - a. Vodu koristim jer to je zivotna potreba, usluga losa medjutim.holowey wrote:znaci tvrdis da ne dobijes i ne potrosis pitku vodu i da zato ne trebas da platis ono sto si potrosio?tututuuuu wrote: kakav proizvod? voda proizvod? uostalom je li proizvod ili usluga nije ni bitno. jedino je bitno da li je uredno, sto ovdje nikako nije slucaj.
Osnovno pravo potrosaca je - pravo pristupa osnovnim robama i uslugama. Osnovnije od vode mislim ne moze biti.
-
PM72
#4707 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Najveći dio grada ipak ima vodu 24h.I tamo ima koliko hoćeš takvih koji nađu opravdanje da ne plate ono što su potrošili.Kad pominješ 21 vijek i ostale nebuloze,što ne kažeš kako se jedino kod nas možeš bespravno utaknuti na gradski vodovod i da je trošiš nekažnjeno,jedino ovdje bespravno napraviš kuću u nekoj rupi jal pikliću pa jadiš o "21 vijeku",jedino ovdje napraviš zgradu na klizištu pa tranzit potklocaš benzijskom pumpom i sjebeš sav saobraćaj u gradu...Bošnje plaćaju samo ono što im možeš ukinuti ako ne plate dva računa.I registraciju naravno.To mu ne oduzimaj po cijenu života.
- karanana
#4708 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
meni je cijena ista i kad je bilo vode i kad je nema preko noci. nista mi racuni nisu manji nego sto su bili nekada davno kad je vode bilo 24 sata.
ne slazem se sa izjavom da najveci dijelovi grada imaju vodu 24 sata. koji su to dijelovi i koliko stanovnika zivi u njima?
ne slazem se sa izjavom da najveci dijelovi grada imaju vodu 24 sata. koji su to dijelovi i koliko stanovnika zivi u njima?
- tututuuuu
#4709 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Pa ne znam za najveci dio grada, ali sa sigurnoscu mogu reci da ja u centru nemam (znam ni da u Starom gradu nemaju). Ti koji ne placaju a nemaju osnov platiti ce ako ih ViK tuzi, a ugl. tuzi. Ovo nije nikakav "new age", to je zakon, Zakon o zastiti potrosaca i ZOO (Zakon o obveznim odnosima).PM72 wrote:Najveći dio grada ipak ima vodu 24h.I tamo ima koliko hoćeš takvih koji nađu opravdanje da ne plate ono što su potrošili.Kad pominješ 21 vijek i ostale nebuloze,što ne kažeš kako se jedino kod nas možeš bespravno utaknuti na gradski vodovod i da je trošiš nekažnjeno,jedino ovdje bespravno napraviš kuću u nekoj rupi jal pikliću pa jadiš o "21 vijeku",jedino ovdje napraviš zgradu na klizištu pa tranzit potklocaš benzijskom pumpom i sjebeš sav saobraćaj u gradu...Bošnje plaćaju samo ono što im možeš ukinuti ako ne plate dva računa.I registraciju naravno.To mu ne oduzimaj po cijenu života.
To sto se bespravno prikljucuje opet nije moj problem, zivim u zgradi uredno prijavljen na svoje ime ali ne placam. Za bespravne prikljucke opet je kriv ugl. ViK koliko je meni bar poznato, jer su u najvecem broju slucajeva upravo oni to prikljucivali. Nisam ja nikog ilegalno prikljucivao.
Ni za klizista kad smo vec kod tog nisam kriv ja, pa cak ni investitor, opet je kriva koruptivna i nesposobna vlast koja je to uopce dopustila i trosi nas novac na beskrajne sanacije takvih klizista. Ja upravo zato ne dam nikome ni fening na lijepe oci. Sto smatram da je uredno platim, sto ne smatram ne platim, a ti od mene mogu dobiti novac jedino preko suda, i to nakon svih zalbi i procedura. A iz iskustva vec znam da ih je vecina u tim firmama nasposobna da se s tim nosi (s bilo cim osim jedne vrste tuzbi sto rade po uzorku i automatizmu), sto i ne cudi jer su tamo ugl. dosli po rodjacko prijateljskim vezama, a ne zbog sposobnosti.
Sto moram platim, ali onda ja tuzim i tako to ide...
I da, ja nisam Bosnjo.
- Capsicum
#4710 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nesto ne vjerujem u ovu tvrdnju...PM72 wrote:Najveći dio grada ipak ima vodu 24h.
-
PM72
#4711 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Pozivaš se na jedan a po drugom zakonu moraš platiti utrošenotututuuuu wrote:Pa ne znam za najveci dio grada, ali sa sigurnoscu mogu reci da ja u centru nemam (znam ni da u Starom gradu nemaju). Ti koji ne placaju a nemaju osnov platiti ce ako ih ViK tuzi, a ugl. tuzi. Ovo nije nikakav "new age", to je zakon, Zakon o zastiti potrosaca i ZOO (Zakon o obveznim odnosima).PM72 wrote:Najveći dio grada ipak ima vodu 24h.I tamo ima koliko hoćeš takvih koji nađu opravdanje da ne plate ono što su potrošili.Kad pominješ 21 vijek i ostale nebuloze,što ne kažeš kako se jedino kod nas možeš bespravno utaknuti na gradski vodovod i da je trošiš nekažnjeno,jedino ovdje bespravno napraviš kuću u nekoj rupi jal pikliću pa jadiš o "21 vijeku",jedino ovdje napraviš zgradu na klizištu pa tranzit potklocaš benzijskom pumpom i sjebeš sav saobraćaj u gradu...Bošnje plaćaju samo ono što im možeš ukinuti ako ne plate dva računa.I registraciju naravno.To mu ne oduzimaj po cijenu života.
To sto se bespravno prikljucuje opet nije moj problem, zivim u zgradi uredno prijavljen na svoje ime ali ne placam. Za bespravne prikljucke opet je kriv ugl. ViK koliko je meni bar poznato, jer su u najvecem broju slucajeva upravo oni to prikljucivali. Nisam ja nikog ilegalno prikljucivao.
Ni za klizista kad smo vec kod tog nisam kriv ja, pa cak ni investitor, opet je kriva koruptivna i nesposobna vlast koja je to uopce dopustila i trosi nas novac na beskrajne sanacije takvih klizista. Ja upravo zato ne dam nikome ni fening na lijepe oci. Sto smatram da je uredno platim, sto ne smatram ne platim, a ti od mene mogu dobiti novac jedino preko suda, i to nakon svih zalbi i procedura. A iz iskustva vec znam da ih je vecina u tim firmama nasposobna da se s tim nosi (s bilo cim osim jedne vrste tuzbi sto rade po uzorku i automatizmu), sto i ne cudi jer su tamo ugl. dosli po rodjacko prijateljskim vezama, a ne zbog sposobnosti.
I da, ja nisam Bosnjo.
-
PM72
#4712 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
provjeriCapsicum wrote:Nesto ne vjerujem u ovu tvrdnju...PM72 wrote:Najveći dio grada ipak ima vodu 24h.
- tututuuuu
#4713 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Jesi to ti mozda pravnik?PM72 wrote:Pozivaš se na jedan a po drugom zakonu moraš platiti utrošenotututuuuu wrote:Pa ne znam za najveci dio grada, ali sa sigurnoscu mogu reci da ja u centru nemam (znam ni da u Starom gradu nemaju). Ti koji ne placaju a nemaju osnov platiti ce ako ih ViK tuzi, a ugl. tuzi. Ovo nije nikakav "new age", to je zakon, Zakon o zastiti potrosaca i ZOO (Zakon o obveznim odnosima).PM72 wrote:Najveći dio grada ipak ima vodu 24h.I tamo ima koliko hoćeš takvih koji nađu opravdanje da ne plate ono što su potrošili.Kad pominješ 21 vijek i ostale nebuloze,što ne kažeš kako se jedino kod nas možeš bespravno utaknuti na gradski vodovod i da je trošiš nekažnjeno,jedino ovdje bespravno napraviš kuću u nekoj rupi jal pikliću pa jadiš o "21 vijeku",jedino ovdje napraviš zgradu na klizištu pa tranzit potklocaš benzijskom pumpom i sjebeš sav saobraćaj u gradu...Bošnje plaćaju samo ono što im možeš ukinuti ako ne plate dva računa.I registraciju naravno.To mu ne oduzimaj po cijenu života.
I da, ja nisam Bosnjo.pravi si bošnjo a takvi uzimaju samo ono što im odgovara.Od svetih knjiga pa do kodeksa ponašanja.
Znam da nisi, jer da jesi ne bi pisao ovakvo nesto, da ne kazem gluposti. Reci rade moji u ViK-u i sad ovdje pisem svakakve gluposti da pravdam ViK, to bi bilo postenije, al gdje je postenje jel tako...
I naravno da uzimam ono sto meni odgovara u zakonu, pa necu valjda kopati i traziti ono sto odgovara tuzitelju jbt.
- tututuuuu
#4714 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
A gdje ce provjeriti? Centar citav nema vodu, kao ni opcina Stari grad. Grbavica, Hrasno itd. stanje je bolje ali i tamo su redukcije. Vjerujem vise prijateljima i rodbini nego forumasu interesno vezanom za ViK.PM72 wrote:provjeriCapsicum wrote:Nesto ne vjerujem u ovu tvrdnju...PM72 wrote:Najveći dio grada ipak ima vodu 24h.
Rasprava sa osobama koje su u interesnoj veze s neradnicima i lopovima u ViK-u i ostalim javnim firmama je suvisno raspravljati, iz iskustva znam. To samo na sud ici.
-
PM72
#4715 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Pametnom je i išaret dosta...
Koliko vidim ti se igraš sa zakonima.Malo bi tumačio i pozivao se na ugroženost po pitanju jednog a usput bi malo izbjegavao i kršio drugi zakon.Pa nije jelovnik majka mu stara.
Voda jeste božije davanje ali na Vrelu Bosne.I nafta je.Samo i jedno i drugo mora se iscrpati,preraditi,skladištiti,transportovati...da bi finalni proizvod došao do potrošača.Treba to platiti.Također,ono što izbaciš iz sebe u vidu tjelesnih izlučevina trebao bi spakovati u vrećicu pa prosuti negdje u prirodi ili kontejneru.Ti samo pritisneš kotlić i ode...i tako desetine i stotine puta mjesečno.A svaki put ode 10 litara pitke vode...
Piješ dobru i kvalitetnu vodu iz česme za razliku od komšija ili zapada.I to treba platiti.Ti to naravno ne radiš jer bojkotuješ plaćanje.Ti pametan a svi ostali budale.Nemaš je 24 sata i to je razlog tvog bojkota.A potrošio 10 ili 20 m3.POTROŠIO.
Imao sam zaposlenog člana porodice u VIK-u.I nikog više.Pošteno i korektno svoje odradio.Nije ga zaposlio ni otac ni dedo ni Alija.Takvih ima bar 99%.Onih 1% uzima i krade.Kao i u ostalim firmama.Kvarnog i gladnog insana teško je zadovoljiti kad bi mu dao i tri plate.Platini je imao nekoliko miliona eura dobru platu i bilo mu malo.Hoće još.VIK je otvorio telefonsku liniji i mail adresu da se prijavljuju takvi slučajevi.Ne znam da je iko dobio otkaz radi nečije prijave.Razlog? Ljudi su pičke.Seru okolo bez argumenata i dokaza a kad treba nešto dokazati - pojeo vuk magarca.Niko od naroda neće da prijavi nekog radnika što mu je dao ilegalan priključak.Valjao mu pa šuti.I tako stotine i hiljade slučajeva.A znaju kreketati po internetu...
dakle,kriv je narod.Prvo što je zaokružio one koji ga jebu zadnjih 25 godina.I opet zaokružuju.A oni biraju i postavljaju one koji komanduju u VIK-u,Grasu,telekomu,pošti,toplanama,Park-u,rad-u...pa su im te firme postale kasice prasice.Fali para za izbore - zahvati u seharu firmi a tamo napiši kako se rekonstruisalo "nešto".Izvedi bager i radnike,šatro nešto rovi pa zatrpaj.Autoput Vogošća-Vlakovo ne radi ni dvije godine već ga obnavljaju.valja uzeti nekoliko miliona maraka...
da se vratimo na VIK.Voda se počela naplaćivati 1997.Milionske donacije namjenjene VIK-u završavale su u centrali SDA.Umjesto da zamjene glavne cijevovode,obnove pumpne stanice i prošire rezervoare oni su tim parama dobijali izbore,birali svoje načelnike,finansirali kojekakva udruženja i kupovali socijalni mir.VIK je došao u taj stadij da nema ispravih bagera,rezačica,čizama,odjela,kamiona,vozila,rezervnih dijelova i cijevi.nemaju pumpi za zamjeniti.A curi na sve strane.Avaz je nekad krpio po VIK-u ali kako su odnosi izglađeni sad obećavaju med i mlijeko.U stvari - vodu 24 h.
Prije dva dana su objavili sliku da će stići nove količine vode samo da deminiraju cijev.Niđe veze.Tom cijevi se nekad dovodila voda sa Tilave i od 1992 to je prestalo a voda je preusmjerena u istočno Sarajevao.Tunel kroz koji ide cijev deminiran je 1996 a sad valja prvu uzeti pare na deminiranju a nigdje nema niti jedne mine.Sve i da je cijev ispravna - vode otamo nema jer ne mogu podmiriti ni vlastite potrebe u Lukavici.Znači - lažu.
Ko laže?Vlast.Ko je vlast? Hoće li biti bolje? Dabogda.
P.S.Vidim,ti bi se i malo tužakao...
podizanje tužbe 500 KM.Pa odgodi pa dođi,sudija na odmoru,advokat ti hasta,pa taksa... a sudije opet iz te iste vlasti koja je postavila čelne ljude po firmama.Kako oni ide sa kadijama?Još kad izglasaju pa ne mogneš registrovati auto ili podići dokumente ako nisi platio sve komunalije...e to će biti teferič.Pa onda se sudi.
To će biti još malo,čim im para zafali.
Koliko vidim ti se igraš sa zakonima.Malo bi tumačio i pozivao se na ugroženost po pitanju jednog a usput bi malo izbjegavao i kršio drugi zakon.Pa nije jelovnik majka mu stara.
Voda jeste božije davanje ali na Vrelu Bosne.I nafta je.Samo i jedno i drugo mora se iscrpati,preraditi,skladištiti,transportovati...da bi finalni proizvod došao do potrošača.Treba to platiti.Također,ono što izbaciš iz sebe u vidu tjelesnih izlučevina trebao bi spakovati u vrećicu pa prosuti negdje u prirodi ili kontejneru.Ti samo pritisneš kotlić i ode...i tako desetine i stotine puta mjesečno.A svaki put ode 10 litara pitke vode...
Piješ dobru i kvalitetnu vodu iz česme za razliku od komšija ili zapada.I to treba platiti.Ti to naravno ne radiš jer bojkotuješ plaćanje.Ti pametan a svi ostali budale.Nemaš je 24 sata i to je razlog tvog bojkota.A potrošio 10 ili 20 m3.POTROŠIO.
Imao sam zaposlenog člana porodice u VIK-u.I nikog više.Pošteno i korektno svoje odradio.Nije ga zaposlio ni otac ni dedo ni Alija.Takvih ima bar 99%.Onih 1% uzima i krade.Kao i u ostalim firmama.Kvarnog i gladnog insana teško je zadovoljiti kad bi mu dao i tri plate.Platini je imao nekoliko miliona eura dobru platu i bilo mu malo.Hoće još.VIK je otvorio telefonsku liniji i mail adresu da se prijavljuju takvi slučajevi.Ne znam da je iko dobio otkaz radi nečije prijave.Razlog? Ljudi su pičke.Seru okolo bez argumenata i dokaza a kad treba nešto dokazati - pojeo vuk magarca.Niko od naroda neće da prijavi nekog radnika što mu je dao ilegalan priključak.Valjao mu pa šuti.I tako stotine i hiljade slučajeva.A znaju kreketati po internetu...
dakle,kriv je narod.Prvo što je zaokružio one koji ga jebu zadnjih 25 godina.I opet zaokružuju.A oni biraju i postavljaju one koji komanduju u VIK-u,Grasu,telekomu,pošti,toplanama,Park-u,rad-u...pa su im te firme postale kasice prasice.Fali para za izbore - zahvati u seharu firmi a tamo napiši kako se rekonstruisalo "nešto".Izvedi bager i radnike,šatro nešto rovi pa zatrpaj.Autoput Vogošća-Vlakovo ne radi ni dvije godine već ga obnavljaju.valja uzeti nekoliko miliona maraka...
da se vratimo na VIK.Voda se počela naplaćivati 1997.Milionske donacije namjenjene VIK-u završavale su u centrali SDA.Umjesto da zamjene glavne cijevovode,obnove pumpne stanice i prošire rezervoare oni su tim parama dobijali izbore,birali svoje načelnike,finansirali kojekakva udruženja i kupovali socijalni mir.VIK je došao u taj stadij da nema ispravih bagera,rezačica,čizama,odjela,kamiona,vozila,rezervnih dijelova i cijevi.nemaju pumpi za zamjeniti.A curi na sve strane.Avaz je nekad krpio po VIK-u ali kako su odnosi izglađeni sad obećavaju med i mlijeko.U stvari - vodu 24 h.
Prije dva dana su objavili sliku da će stići nove količine vode samo da deminiraju cijev.Niđe veze.Tom cijevi se nekad dovodila voda sa Tilave i od 1992 to je prestalo a voda je preusmjerena u istočno Sarajevao.Tunel kroz koji ide cijev deminiran je 1996 a sad valja prvu uzeti pare na deminiranju a nigdje nema niti jedne mine.Sve i da je cijev ispravna - vode otamo nema jer ne mogu podmiriti ni vlastite potrebe u Lukavici.Znači - lažu.
P.S.Vidim,ti bi se i malo tužakao...
-
AmirBaa
#4716 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
jao jadni zaposlenici ViK-a nisu oni krivi, kao ni radnici GRAS-a. Pa ko onda nabi dugove od stotine miliona km ? Sve vlast vlast, a jadni uposlenici nista o tome ne znaju. Mani se supljePM72 wrote:Pametnom je i išaret dosta...
P.S.Vidim,ti bi se i malo tužakao...podizanje tužbe 500 KM.Pa odgodi pa dođi,sudija na odmoru,advokat ti hasta,pa taksa... a sudije opet iz te iste vlasti koja je postavila čelne ljude po firmama.Kako oni ide sa kadijama?Još kad izglasaju pa ne mogneš registrovati auto ili podići dokumente ako nisi platio sve komunalije...e to će biti teferič.Pa onda se sudi.
To će biti još malo,čim im para zafali.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#4717 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
99%?
Dođem kući sada, otvorim česmu, jače ja pišam nego što je pritisak, a dakle živim u Općini Centar, znači ne u pripizdini kako se ovdje voli navesti.
Nije bilo ni suše ove godine, jer se obično na taj način opravdava.
Dođem kući sada, otvorim česmu, jače ja pišam nego što je pritisak, a dakle živim u Općini Centar, znači ne u pripizdini kako se ovdje voli navesti.
Nije bilo ni suše ove godine, jer se obično na taj način opravdava.
-
PM72
#4718 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Re:Amir Ba,
Zar misliš da su za dugove krivi radnici u kanalu što opravljaju cijevi ili vozač trolejbusa? Je li moj otac penzioner kriv za propast penzionog fonda a uplaćivao za PIO 40 godina?
Politika i poslovanje preduzeća više nije u rukama radnika,nema više radničkog savjeta niti zbora radnika da utiču na bilo šta.Sad firmama upravljaju nadzorni odbori i skupštine koji su ništa drugo nego ozakonjeni drumski razbojnici.Niti su stručni niti pametni i kao takvi naređuju direktorima koje je postavila vlast pa je formirana halka u koju ne možeš ni ući niti na nju uticati.Radnik ne može kupiti ni lopatu niti uticati gdje će opravljati cijev.Ti baš misliš da su radnici bili kao Alibaba i 40 hajduka kad su sjeli u pećinu pa punili bisage?
Zar misliš da su za dugove krivi radnici u kanalu što opravljaju cijevi ili vozač trolejbusa? Je li moj otac penzioner kriv za propast penzionog fonda a uplaćivao za PIO 40 godina?
Politika i poslovanje preduzeća više nije u rukama radnika,nema više radničkog savjeta niti zbora radnika da utiču na bilo šta.Sad firmama upravljaju nadzorni odbori i skupštine koji su ništa drugo nego ozakonjeni drumski razbojnici.Niti su stručni niti pametni i kao takvi naređuju direktorima koje je postavila vlast pa je formirana halka u koju ne možeš ni ući niti na nju uticati.Radnik ne može kupiti ni lopatu niti uticati gdje će opravljati cijev.Ti baš misliš da su radnici bili kao Alibaba i 40 hajduka kad su sjeli u pećinu pa punili bisage?
- Capsicum
#4719 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Provjerio sirom centra, starog grada i Novog Sarajeva. Ista ili slicna situacija svugdje. Traje to vec godinama, samo se objasnjenja mijenjaju. U ljetnim periodima je uzrok susa, a u svim ostalim dijelovima godine je u pitanju lose stanje vodovodne infrastrukture ili zamucenost vrela. Jedino sto je konstanta je to vrijeme kad zavrnu vodu, u 00:00. Znaci mozes sat nastimati.PM72 wrote:provjeriCapsicum wrote:Nesto ne vjerujem u ovu tvrdnju...PM72 wrote:Najveći dio grada ipak ima vodu 24h.
Tu se radi o kriminalu ogromnih razmjera i drzanju stotina hiljada ljudi za taoce. Da imamo na mjestima tuzioca i sudija ljude koji nisu povezani sa onima koji i orkestriraju ovaj terorizam, bilo bi ovdje materijala za poprilican broj dugogodisnjih zatvorskih kazni... Nazalost, zivimo u teskoj vukojebini.
-
PM72
#4720 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ti si znači ubjeđen da te radnici VIK-a namjerno handre,ne samo tebe nego stotinjak hiljada ljudi?
A jel' ti ikad palo na pamet da zatvaraju vodu po noći jer da to ne urade ne bi je imao po danu? Što akumuliraju preko noći ide u potrošnju tokom dana.Ovakvim ulaganjem u sistem za godinu ili dvije imaćeš vode maksimalno 2 sata dnevno...živi bili pa vidjeli.
Sarajevo je ipak golem grad.Od Vasinog hana pa do Kobiljače i od Semizovca pa do Pogledina... imaju vodu 24 h dnevno.U centralnim dijelovima su najveći gubici i najveća potrošnja pa dolazi do obaranja pritiska i zato nema vode iz 24 h.
Sarajevo je ipak golem grad.Od Vasinog hana pa do Kobiljače i od Semizovca pa do Pogledina... imaju vodu 24 h dnevno.U centralnim dijelovima su najveći gubici i najveća potrošnja pa dolazi do obaranja pritiska i zato nema vode iz 24 h.
- Capsicum
#4721 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Da, ubijedjen sam. Da je u pitanju ovo sto ti govoris, onda bi ViK mogao nekad vodu zavrnuti i kasnije, zavisno od kolicine vode koju ima na raspolaganju na izvoristima. A zavrnu svaku noc u isto vrijeme i odvrnu u isto vrijeme. Ja ne vidim nikakve promjene vec godinama. Ulagalo se ili ne, stanje je isto, voda se zavrne u 00:00. Prije ce biti da neko krade lovu iz ViK-a kroz kojekakve namjestene tendere, a onda ne bude dovoljno para da se plati struja za postrojenja. Evo sad otkrivaju nekakve blatnjave zapustene kanale kroz koji ce kao "rijesiti" problem, samo da bi mogli zamazati oci i narodu i kreditorima koji ce ubaciti silne milione. Valja to sad nekako opuhati...PM72 wrote:Ti si znači ubjeđen da te radnici VIK-a namjerno handre,ne samo tebe nego stotinjak hiljada ljudi?A jel' ti ikad palo na pamet da zatvaraju vodu po noći jer da to ne urade ne bi je imao po danu? Što akumuliraju preko noći ide u potrošnju tokom dana.Ovakvim ulaganjem u sistem za godinu ili dvije imaćeš vode maksimalno 2 sata dnevno...živi bili pa vidjeli.
E jos fali da na samim izvoristima prave redukcijePM72 wrote:Sarajevo je ipak golem grad.Od Vasinog hana pa do Kobiljače i od Semizovca pa do Pogledina... imaju vodu 24 h dnevno.U centralnim dijelovima su najveći gubici i najveća potrošnja pa dolazi do obaranja pritiska i zato nema vode iz 24 h.
Hajd ne budi smijesan. Razumijem da ti je otac radio tamo, ali ne moras bas ici toliko daleko u branjenju kriminalaca. Cinjenica je da se u ViK-u krade sakom i kapom. Ko se tamo zaposli, pala mu je kasika u med. Direktori uopste ne odlaze iz firme kad im zavrsi mandat, samo nastave kao savjetnici, uz nesmanjena primanja. Tenderi se redovno namjestaju, daju se pozajmice privilegovanim radnicima, kupuju se nenormalne kolicine uredskog materijala, nekakva nevidjena odijela, vozila se prate satelitski (mozes mislit), radnici prikljucuju na hiljade nelegalnih korisnika. Znaci opsti cirkus!
Sarajevo bukvalno pliva na vodi i kad vidim da neko spominje susu kao razlog nestasice vode, razbio bi mu lazljivu njusku! Ne snabdijeva se grad vodom iz catrnje! Laze se i petlja konstantno!
Evo hajde nek neko iz ViK-a kaze, zasto je uvijek isti vremenski period u kojem se iskljuci voda?
- eluna
#4722 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
izvini na pitanjuholowey wrote:ti i dalje to posmatras iskljucivo kao uslugu a vodovod ti naplacuje prvenstveno proizvod, a sekundarno dovod i odvod otpadne vode... ovo drugo mozes posmatrati kao uslugu, ali vodu koji JESI potrosio i koja ti je fakturisana ne mozes osporiti...medjutim, onaj dio koji mozes posmatrati kao uslugu je direktno vezan za vodu koju JESI potrosio pa ti se na tu potrosenu kolicinu racuna dovod i odvod, znaci usluga koju JESI koristio... mozda ne onoliko kako si htio ali si je ipak koristio... racun ti svakako ne dodje sa posebnim transakcijskim racunima za proizvod i za uslugu pa ti svaka uplata ide na isti konto... na kraju ces morati platiti, ovako ili onako... (pokusaj ne platiti u restoranu u kojem nisi bio zadovoljan uslugom)un1ted wrote:Vani ti za uslugu koju ne isporuče u potpunosti debelo kompeziraju. Ne dodje do umanjenja računa za 6h koliko nisi imao vode, vec recimo za sve dane tog mjesecaholowey wrote: probaj vani negdje da ne platis pa ces vidjeti kako skacu oko tebe/po tebiVani je kupac bitan, prodavač je tu radi kupca, a ne obrnuto.
To ti je razlika izmedju nas i njihA
tako ja moram da placam vodu za jednog clana u stanu u kojem niko nikad ne boravi, znaci stvarna potrosnja 0, ali je zajednicko brojilo, i mogu na glavu da se nasadim ali ne mogu izbjeci to placanje... ista stvar i za odvoz smeca i ciscenje stubista, ne ucestvujem u stvaranju obaveze ali je imam...moje ime na racunu i racun me prati sve dok ga ne platim...
Ali
Kome se fakturiše voda koja fizički iscuri u zemlju a iscuri iz javne mreže nad kojom nadzor i upravljanje ima vodovod??
ma kobe bolan ti pričaš šuplje priče
-
PM72
#4723 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Koliko znam,voda se zatvara na rezervoarima i to radi posada po naređenju.U 12 navečer se ventili zatvaraju i to ne skroz nego u nekom procentu,recimo,80%.Tako dođe do obaranja pritiska pa u zgradama na višim spratovima nema vode jer pumpe ne izbacuju vodu na više spratove dok u prizemlju ili na prvom spratu i dalje ima vode samo je pritisak slabiji.Za zatvaranje vode ne treba nikakva struja da bi se šta ušparalo.Može se voda zatvoriti i u 1 ili 3 ujutru ali je neko proračunao kad i kako da se akumulira više vode.Da je u pitanju ovo sto ti govoris, onda bi ViK mogao nekad vodu zavrnuti i kasnije, zavisno od kolicine vode koju ima na raspolaganju na izvoristima. A zavrnu svaku noc u isto vrijeme i odvrnu u isto vrijeme. Ja ne vidim nikakve promjene vec godinama. Ulagalo se ili ne, stanje je isto, voda se zavrne u 00:00. Prije ce biti da neko krade lovu iz ViK-a kroz kojekakve namjestene tendere, a onda ne bude dovoljno para da se plati struja za postrojenja.
Ne branim kriminalce nego čestite ljude i radnike kakvih je 99%.Već sam ti napisao kako se biraju direktori i ko odlučuje o tome.radnici VIK-a mogu uticati na to koliko i na trajanje oluje na Floridi.Stranka postavlja i skida direktore.Ko najmešta i uzima tendere? radnici? kaže mi drug da nemaju papira za štampanje a u avazu je napisano o "nenormalnim količinama uredskog materijala kao i satelitsko praćenje vozila" što je apslutna laž iz perioda kad su Avaz i Vodovod bili na "ratnoj" nozi.Bageri stoje jer nemaju guma niti su registrovani i o čemu onda tumačimo?Hajd ne budi smijesan. Razumijem da ti je otac radio tamo, ali ne moras bas ici toliko daleko u branjenju kriminalaca. Cinjenica je da se u ViK-u krade sakom i kapom. Ko se tamo zaposli, pala mu je kasika u med. Direktori uopste ne odlaze iz firme kad im zavrsi mandat, samo nastave kao savjetnici, uz nesmanjena primanja. Tenderi se redovno namjestaju, daju se pozajmice privilegovanim radnicima, kupuju se nenormalne kolicine uredskog materijala, nekakva nevidjena odijela, vozila se prate satelitski (mozes mislit), radnici prikljucuju na hiljade nelegalnih korisnika. Znaci opsti cirkus!
Odakle ti to da grad pliva na vodi? Pa nije ovo Dubai i vještačko ostrvo.Sarajevo bukvalno pliva na vodi i kad vidim da neko spominje susu kao razlog nestasice vode, razbio bi mu lazljivu njusku! Ne snabdijeva se grad vodom iz catrnje! Laze se i petlja konstantno!
- Capsicum
#4724 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nije Avaz tu nista slagao. Postavljao sam ja ovdje na temi revizorska izvjesca u kojima to sve jasno pise. A razlog sto neceg nema kao npr. tih guma i sl. su obicno propali namjesteni tenderi. Toliko namjestanja tendera nema nigdje! Rjesenje za ovakvu stvar je samo stecaj, fino otjerati sve kriminalce i lezihljebovice, a zaposliti postene i vrijedne ljude.PM72 wrote:Ne branim kriminalce nego čestite ljude i radnike kakvih je 99%.Već sam ti napisao kako se biraju direktori i ko odlučuje o tome.radnici VIK-a mogu uticati na to koliko i na trajanje oluje na Floridi.Stranka postavlja i skida direktore.Ko najmešta i uzima tendere? radnici? kaže mi drug da nemaju papira za štampanje a u avazu je napisano o "nenormalnim količinama uredskog materijala kao i satelitsko praćenje vozila" što je apslutna laž iz perioda kad su Avaz i Vodovod bili na "ratnoj" nozi.Bageri stoje jer nemaju guma niti su registrovani i o čemu onda tumačimo?
Odatle sto smo cijeli rat bez problema svi crpili vodu iz zemlje pumpama sa dubina od tek nekih 10tak metara. Vrlo cesto kod gradnje vecih objekata u gradu problem budu te podzemne vode. Voda izvire na sve strane. Razumljivo, jer Sarajevo je okruzeno planinama. Samo se ti pravi lud. Objasnjenja koja se daju o razlozima redukcija mogu samo proci kod maloumnih.PM72 wrote:Odakle ti to da grad pliva na vodi? Pa nije ovo Dubai i vještačko ostrvo.
- Capsicum
#4725 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Mos mislit sto je proracunao. Univerzalni proracun po kojem se ne moze, zavisno od ocekivane potrosnje ili raspolozive kolicine vode na izvoristima, odrediti drugaciji termin zavrtanja vode. Mora vazda isto. Teroristicka gamad!PM72 wrote:Koliko znam,voda se zatvara na rezervoarima i to radi posada po naređenju.U 12 navečer se ventili zatvaraju i to ne skroz nego u nekom procentu,recimo,80%.Tako dođe do obaranja pritiska pa u zgradama na višim spratovima nema vode jer pumpe ne izbacuju vodu na više spratove dok u prizemlju ili na prvom spratu i dalje ima vode samo je pritisak slabiji.Za zatvaranje vode ne treba nikakva struja da bi se šta ušparalo.Može se voda zatvoriti i u 1 ili 3 ujutru ali je neko proračunao kad i kako da se akumulira više vode.Da je u pitanju ovo sto ti govoris, onda bi ViK mogao nekad vodu zavrnuti i kasnije, zavisno od kolicine vode koju ima na raspolaganju na izvoristima. A zavrnu svaku noc u isto vrijeme i odvrnu u isto vrijeme. Ja ne vidim nikakve promjene vec godinama. Ulagalo se ili ne, stanje je isto, voda se zavrne u 00:00. Prije ce biti da neko krade lovu iz ViK-a kroz kojekakve namjestene tendere, a onda ne bude dovoljno para da se plati struja za postrojenja.