Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
acinoc

#4701 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by acinoc »

Nama jos 7 dana do termina, poceli lagano odbrojavati :-D :-D :-D
nego da vas pitam sta ste vi uzimali od kozmetike za bebu, ja sam uzela bivacin za pupak i ulje za tijelo hipovo i sampon isto hipov pa ne znam sta mi jos treba :?
mi smo dobili chiccovu nosiljku u kojoj cemo iznijeti bebu, a mislili smo uzeti gracova kolica 2 u 1, vidjeli smo da kostaju oko 450 km na socijalnom u onoj radnji kraj mone, mislim da se radnja zove maritoni
Alhemicarkaa

#4702 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

:lol:
Ne znam, ne bih ulazila ni u čiji novčanik, ni odluku o kupovini tih stvari, jedino mogu dati svoja iskustva da olakšam nekome, a svako će opet dalje uraditi po svom nahođenju i dubini džepa.
Meni lično je to bacanje para. Prvo, ta skupa kolica su uglavnom preteška, pa još kad beba nabaci kilica biće vam preteško na trotuar podići kolica, da ne govorim o bilo kakvom drugom unoenju. Drugo, lako se može desiti da beba neće da vidi kolica ni nacrtana, pa ih iskoristite par mjeseci i onda pjevate borbene.
Moji prijatelji su kupila ta neka od par hiljada i ubjeđivali me da su između ostalog tako skupa jer je ta AS odlična, i u suštini ona nosi pola cijene. Kad sam im pokazala ADACove testove sigurnosti (koji su najprestižniji), i kad su vidjeli da je moja od 330 KM bolje ocjenjena od njihove ostali zinutih usta.
Ja sam u trudnoću ušla ko totalni laik, nisam znala ništa, mislila sam da su kišobran kolica ona koja imaju nataknut kišobran (ozbiljno :oops: ), sve mi je bilo naučna fantastika, pa sam se odmah zadala u edukaciju i istraživanje i shvatila da je bebeća industrija gora od farmaceutske. Ja sam dugo masno plaćala avamigran dok nisam otkrila da mi paracetamol od 25 feninga može zaustaviti glavobolju. Tako da ono što je najskuplje, definitivno nije i najbolje, a bebi je potpuno svejedno. Ona nema pojma jesu li kolica od 2000 ili 200, nju interesuje lišče na granama, svi koji prolaze, i sve bi to da stavi u usta :mrgreen:
Alhemicarkaa

#4703 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Uzmi još kremu za guzu, ja mislim da je najbolja dr paša za bebe. Sterilne komprese za pupak. Blaznice. Doći će ti patronažna prvi dan i dati spisak. A ti sa spiskom opet dođi ovdje da ti mi par stvari precrtamo. Ja imam pun neseser stvari koje mi je rekla patronažna, a ja nisam ni otvorila. Ima i onih koje sam otvorila a rahat sam mogla da ne otvaram. Uzmi i hipermangan, ne moraš u tome kupati bebu, ali operi kadicu, bokal za polijevanje i te stvari time. Ako bude potrebe možeš i bebu, a ja ti želim da nemaš nikakve potrebe.
vanad

#4704 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Moja kolica voze drugu bebu a koristena su svakodnevno i kod prvog i kod drugog djeteta. Kupila sam 3u1 i kostala su oko 1000 KM (bilo je nekih popusta). AS koja dodje je medju najboljim. Planiram ih kasnije prodati jer su u takvom stanju da mogu jos dvoje vozati. Teska jesu (komplet oko 20 kg) ali ja ih nigdje ne nosam jer imam lift a kad stavljam u auto, rastavim na dva dijela pa nije problem. Ako idem u trzni i sl. nosim samo AS i tockove. Nikad se nisam pokajala sto sam ih kupila.
Kod nas nije nesto popularno previse izlaziti sa djecom vani zimi ali ja izlazim sa ovim mojima svakodnevno. Meni mama kaze kako ja nisam imala nikako kolica nikako jer sam rodjena u januaru a meni nesto sega da su me drzali kod kuce zatvorenu do proljeca.
acinoc

#4705 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by acinoc »

@Alhemicarkaa - hvala puno :kiss:
Arminaa

#4706 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

radenska wrote:Ja sam danas kupila kolica, krevetac i sve sto dodje s ttim :D, jednostavno nisam mogla odoljeti :-D
Kolica smo platili 260 KM, i predivna su, preteska (kaze moj muz gdje ces bosanca nego u bukvu :D), madrac smo uzeli taj neki najskuplji, pola vuna, pola pamuk ( da je veci ja bih rado spavala na njemu) i on je 95 KM.
Postaljinu smo isto platili 90 KM ( to sa ovom ogradicom) ali se isplati jer je ta na raskopcavanje i mozes izvaditi jorgan ako je toplo, onda ostane kao tanka dekica.
Sve su nam dovezli kuci i na sve imas 5 % popusta, to ako malo zanovijetas.
I da, kupili smo jednu bas deblju deku za vani ili za krevetac, svejedno ali smo je platili 60 KM (nikad je ja ne bih kupila, svekrva rekla da ce ona platiti :D)
Eto ako vas jos sta zanima pitajte. Bili smo i u tom nekom Malisi na otoci, u Zeki, isto na otoci, u adaxu na koreji i dole mi je kod azela najbolji izbor ubjedljivo.
Jesi li ti ovo uzela u onoj radnji na socijalnom, izmedju Mone i Azela?
P.S. Sto se tica termina, zaboravila si na mene :-D , sutra ako Bog da 35 sedmica, bas kao i Ciki
Arminaa

#4707 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

acinoc wrote:Nama jos 7 dana do termina, poceli lagano odbrojavati :-D :-D :-D
nego da vas pitam sta ste vi uzimali od kozmetike za bebu, ja sam uzela bivacin za pupak i ulje za tijelo hipovo i sampon isto hipov pa ne znam sta mi jos treba :?
mi smo dobili chiccovu nosiljku u kojoj cemo iznijeti bebu, a mislili smo uzeti gracova kolica 2 u 1, vidjeli smo da kostaju oko 450 km na socijalnom u onoj radnji kraj mone, mislim da se radnja zove maritoni
Nama su na vjezbama rekli i zuti Plivasept kojim se kupaju i mama i beba prvih 15 dana, za svaki slucaj.
niko_niko_kao_ja

#4708 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

moj bebac nikad nije htio u kolica, samo je u njima spavao, cim se probudi trazi da ga uzmemo. sreca pa ih nismo puno platili inace bih se roknula. :-) vise smo koristili wrap maramu, a sada mei tai, a vala i meni je nekako draze ga nosati, nego vozati, blize mi je. :-D
otherside

#4709 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

ohohoho...stasala nam nova generacija haman porodilja.
sad ce opet tema grcevi, D3 kapi, hoce spavati/nece spavati, all about dojenje :D
Arminaa

#4710 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

otherside wrote:ohohoho...stasala nam nova generacija haman porodilja.
sad ce opet tema grcevi, D3 kapi, hoce spavati/nece spavati, all about dojenje :D
:-D :-D :-D :-D :-D :-D , stasala, stasala. Kad spomenu dojenje, to me najvise od svega plasi, milion i jedno pitanje: hocu li imati mlijeka, hoce li beba sisati, hocu li je znati pravilno postaviti na siku, jesu li mi bradavice dovoljno izvucene, kad znati da je bebi dovoljno mlijeka i slicno :shock:
duboka_misao

#4711 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

ohoho evo i nas iz banovica direktli isli smo kukove gledati mashala dobri su i povecali su nam sa tri na cetiri D kapi
otherside

#4712 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Arminaa wrote:
:-D :-D :-D :-D :-D :-D , stasala, stasala. Kad spomenu dojenje, to me najvise od svega plasi, milion i jedno pitanje: hocu li imati mlijeka, hoce li beba sisati, hocu li je znati pravilno postaviti na siku, jesu li mi bradavice dovoljno izvucene, kad znati da je bebi dovoljno mlijeka i slicno :shock:
ma nemoj se unaprijed plasiti bez veze.
neke zene odmah doje kao da to rade godinama, neke se napate.
ja sam u porodilistu vidjela dosta zena koje izbace dijete, prislone ga na grudi i doje a ja ni kapi nisam imala prvih par dana, tek 3.-4.dan malo kolostruma uspjela izvuci da joj dam na spricu.
tako i neke bebe odmah znaju sta ce sa sikom :D dok druge njuskaju, zjevaju, placu...
sve ti je to lutrija :D
otherside

#4713 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

duboka_misao wrote:

ohoho evo i nas iz banovica direktli isli smo kukove gledati mashala dobri su i povecali su nam sa tri na cetiri D kapi
mislice neko da si isla u banovice na ultrazvuk kukova :lol:
safran

#4714 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

A to vi u banovićima bili - vidim ja nema te. Priznaj - šta si zakuhala? Nego, jeste li bili na prvoj kontroli? Koliko nam je mala porasla? Hajd, malo zezaj otherside.
otherside

#4715 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

cccc... nek' ste se udruzile vas dvije sa "manekenskom" djecom :D
duboka_misao

#4716 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

jesam vam to nedostajala ;P bili smo samo na snimanju kukova mala ima noge ko lepa brena ! na kontrolu nismo jos cekamo da bidne i vakcina pa da odradimo zajedno tamo u ponedjeljak aBd,bili smo u DZ jedino neku vecer jer joj oko krmelja nehumano od kako smo dosli iz bolnice pa je dobila kapi i evo sve u dure.

odersajd je ljubomorna jer su nam djeca slatkohrana (to se sad tako kaze)
Alhemicarkaa

#4717 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Arminaa wrote:
Kao da sebe slušam. Mlijeka ima koliko beba nasisa. Što je više na sisi, više mlijeka ima. Pripremi se na sve moguće opcije, da će prvih dana živjeti na sisi, da ćeš morati nekome bebu dati na pet minuta da ti odeš u wc, ili da će spavati a ti je moraš buditi da sisa, jer je lijena plus sva moguća podstanja između ova dva. Ali bićemo mi tu, ja sam prošla sve, ali baš sve moguće situacije sa dojenjem, i sve sam ih prevazišla, krv sam proplakala. :mrgreen:

Nisam znala da u Banovićima imaju UZV koji snima brenine noge kod beba. Trebali ste me na to ranije upozoriti :roll:
Sad nam valja kuburiti sa celulitom.
ciki4

#4718 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

Opet ja sa svojim cr :-) Ali šta ću kad sam pod pritiskom.Kad je prerano za cr? Moj dr. kaže da bi ga radio odmah iza n.g.prazniika, a tad ću tek biti punih 37 tj. tek uči u 38 sedmicu :shock: Jel to prerano i kakve komplikacije me mogu očekivati? Beba je napredna hvala Bogu ali ne znam jel to dovoljno da bez problema izađe ranije skoro 3 sedmice, a da je ne zakači inkubator :?
otherside

#4719 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

meni je dr divanovic rekao da su nove preporuke za cr da se ne radi prije punih 38 sedmica trudnoce.
ako nemas medicinskih razloga, ne vidim zasto bi ti radio 3 sedmice ranije?
da ne ide na odmor kasnije? :D
Alhemicarkaa

#4720 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Čim uđeš u deveti mjesec možeš se poroditi bez straha. To je beba rođena na vrijeme i nema potreba za inkubatorom.
Ali ja ipak mislim da tvoj doktor zna više od nas.
duboka_misao

#4721 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

ciki4 wrote:Opet ja sa svojim cr :-) Ali šta ću kad sam pod pritiskom.Kad je prerano za cr? Moj dr. kaže da bi ga radio odmah iza n.g.prazniika, a tad ću tek biti punih 37 tj. tek uči u 38 sedmicu :shock: Jel to prerano i kakve komplikacije me mogu očekivati? Beba je napredna hvala Bogu ali ne znam jel to dovoljno da bez problema izađe ranije skoro 3 sedmice, a da je ne zakači inkubator :?
ja sam na carski isla u 39 mislim da je to najraniji termin.
putujucidzindas

#4722 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

Ja sam 2 sedmice prije termina i to je baš na vrat na nos bilo, jer poslije nije bilo slobodnog termina :D
ciki4

#4723 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

putujucidzindas wrote:Ja sam 2 sedmice prije termina i to je baš na vrat na nos bilo, jer poslije nije bilo slobodnog termina :D
Ja bi tad bila tek ušla u 38sedmicu, a i meni je već sad na vrat na nos jer nemam ništa a ni psihički se nisam spremila :D
otherside wrote:meni je dr divanovic rekao da su nove preporuke za cr da se ne radi prije punih 38 sedmica trudnoce.
ako nemas medicinskih razloga, ne vidim zasto bi ti radio 3 sedmice ranije?
da ne ide na odmor kasnije? :D
A jel Divke dao neko objašnjenje? I meni naumpalo to za godišnji, htjela pitati al kontam razljutiću ga pa će me odmah danas poroditi :D
Arminaa

#4724 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

Alhemicarkaa wrote:
Arminaa wrote:
Kao da sebe slušam. Mlijeka ima koliko beba nasisa. Što je više na sisi, više mlijeka ima. Pripremi se na sve moguće opcije, da će prvih dana živjeti na sisi, da ćeš morati nekome bebu dati na pet minuta da ti odeš u wc, ili da će spavati a ti je moraš buditi da sisa, jer je lijena plus sva moguća podstanja između ova dva. Ali bićemo mi tu, ja sam prošla sve, ali baš sve moguće situacije sa dojenjem, i sve sam ih prevazišla, krv sam proplakala. :mrgreen:
Cim pomislim na vas, odmah mi bude lakse, zaista, znam da se mogu osloniti na vas za sve sto me bude interesovalo, zanimalo ili brinulo :D. Prva mi je beba, tako da savjet nekoga ko je to prosao itekako dobro dodje :-D .
safran

#4725 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

duboka_misao wrote:jesam vam to nedostajala ;P bili smo samo na snimanju kukova mala ima noge ko lepa brena ! na kontrolu nismo jos cekamo da bidne i vakcina pa da odradimo zajedno tamo u ponedjeljak aBd,bili smo u DZ jedino neku vecer jer joj oko krmelja nehumano od kako smo dosli iz bolnice pa je dobila kapi i evo sve u dure.

odersajd je ljubomorna jer su nam djeca slatkohrana (to se sad tako kaze)
Hihihi, neka nama naših manekena. A pusti otherside i ona njena se zadundila - doći će i ona u klub.
Post Reply