Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
BarbaDue wrote:Dali se isplati ovih dana kupovati ljetne gume? Ima li zimi popusta kod dilera za ljetne gume?
Sto ce ti ljetne gume
tesko ce ti neko sad dati popust, prije ces ga dobiti pocetkom aprila na ovogodisnje gume
zato što imam zimske nove ljetne su mi zrele za zamjeniti, a mislio sam da van sezone daju popuste za gume.
Ma ne daju, nije to butik sa odjećom.
Ali će biti popusta u aprilu na DOT od prethodne godine, pa ćeš moći ušparati ako budeš htio već uzimati prošlogodišnje gume.
Eborg wrote:Da li vozilo koje ima 4x4 pogon mora imati 2 seta lanaca (2 x 2 točka) u gepeku ako ima ljetne gume? Ako se ne varam odredba je da se u slučaju snijega lanci stavljaju na pogonske točkove.
Šta učiniti?
Cekati dobar odgovor [/quote]
Ja ne smijem voziti dok ne dobijem odgovor.
Bihamk tvrdi da se lanci trebaju staviti samo na prednje točkove i to je to, nema veze što su i zadnji pogonski. Kao dovoljan je jedan set lanaca u gepeku. Nešto nisam bio ubijeđen odgovorom, bio je "odoka".
Malo sam pretrazivao po njemackom webu glede toga, dakle najbolje je na sva 4 točka imati lance, logicno
Inače, treba se osloniti na uputstvo za upotrebu dotičnog auta, gdje bi trebalo pisati da li na prednje ili zadnje!
A generalno posmatrano, lanci na prednjim tockovima daju vise pogonske snage jer tu pomaze i dodatna tezina motora koji je na prednjoj strani, dok montaza lanaca pozadi sprecava nagla "bjezanja" zadnjeg kraja u krivinama, sto zna biti jako gadno.....Pa ko šta voli
Copy -paste
dileja wrote:Ti pričaš o indexu koji si pobrkao testove dimenzija i modela
Dato je ono sto je za sto su rađeni testovi a očigledno se rade samo za index koji je najvisi za datu dimenziju, tako da za 185/65 i nije mogao biti u V varijanti nego je T maximum kao sto je za 195/65 maximum V za zimske gume
Žali im se što ne rade testove za svaki index
Sve sto si naveo je u sferi nagađanja jer nije potvrđeno testom da i indexu T lm001 195/65 ne bi bila jednako dobra kao sa V indexom
Nego je vise do dimenzije gume gdje ponavljam performanse u različitim dimenzijama iste gume cak pri istom indexu ne moraju biti iste
Pa bolan ne bio eto ti novi AB na kiosku, kazes da si ga kupio, de vider koji je indeks brzine na testu. T je da se ne mucis. Sto znaci da je potvrdjeno da s indeksom T nije dobra kao s indeksom H, LM 001.
Ti si uporan da je npr. u ovom drugom testu (AB) LM 001 postigla znatno losiji rezultat nego na ADAC testu, samo zato sto je 1 cm sira i pola cm visa, sto je nidje veze s mozgom. To sto je na jednom testu ona u indeksu H a u drugom u indeksu T tebi nema veze.
Sto znaci, ako kupujes gume 195/65 R15 T, ako se vec drzis testova ko pijan plota, tebi je relevantniji test 185/65 R15 T nego 195/65 R15 H.
Ja nemam potrebu da se zalim jer meni testovi sluze cisto informativno, jer znam da su testovi jedno a praksa nesto dosta drugacije. Sto ces i ti znati jednog dana aBd.
Nemam potrebu ni da se raspravljam s tobom, jer rasprava uopste nije konstruktivna, ali eto zao mi tolika muka s testovima, a dajes pare (cije god da su) ne razumijevajuci osnovne stvari...
ko nema veze evo treći dokaz, isti index T ali različita dimenzija i odma različit i rezultat testa i poredak guma
tvoj problem
normalni ljudi gledaju i uvažavaju testove, a ne piskaranja kvazistručnjaka poput tebe koji tvrde da dimenzija gume nema veze za performanse nego da je bitan index...što sam vam dokazao da pojma ti i ovaj drugi nemate, pokazujući 3 testa istih modela i brandova guma a u različitim dimenzijama a sa istim indexom T i rezultati su bili različiti za iste gume, a takođe i poredak na ta 3 testa
dileja wrote:tvoj problem
normalni ljudi gledaju i uvažavaju testove, a ne piskaranja kvazistručnjaka poput tebe koji tvrde da dimenzija gume nema veze za performanse nego da je bitan index...što sam vam dokazao da pojma ti i ovaj drugi nemate, pokazujući 3 testa istih modela i brandova guma a u različitim dimenzijama a sa istim indexom T i rezultati su bili različiti za iste gume, a takođe i poredak na ta 3 testa
kvazistručnjak opet veze nema
Unitrade je generalni zastupnik i uvoznik Goodyera za BH i veleprodaje za sve druge i ako nije bilo kod njih, kako može bit kod nekog lokalca