Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#4701 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Jel u pitanju model fh35ve ili je mozda fh35vehz........vec se nekoliko ljudi javljalo sa nekim problemima na modelima vehz.........znali su imat znacajno vecu potrosnju u odnosu na druge klime..........ne sjecam se kako se zavrsilo.

Sto se tice savijanja bakarnih cijevi na netu mozes svuda naci kako se to radi.......postoje alati kojim se cijevi savijaju.......jer nije pozeljno bas da se preostro saviju

Kazu da je ovo ok

Image
maliq53

#4702 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maliq53 »

U pitanju su vehz modeli. Ali opet kad skontam pri samom ulazu ne bi trebalo biti ostro savijenih cijevi. :?
Last December

#4703 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Last December »

Pozdrav drugari, prošle godine sam tražio savjet za klima uređaj pa da još jednom pitam, čini mi se da je neko predložio GREE kao best buy. Znači što manja varijanta (pretpostavljam 9ka?). Da li je to trenutno najbolji odnos cijene i kvaliteta, kako su se pokazalo kod vas ko je koristio?
zippoo87

#4704 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zippoo87 »

pozdrav
cesto pratim ovu temu i vidim da se cesto raspravlja i o klimama ovdje
zanimaju me neke informacije o klimi LG G12AH Jet cool green
nasao sam je polovnu i covjek koji prodaje je i ugradjuje i daje garanciju na nju,ne znam doduse koliku
izasla bi oko 500 KM sa ugradnjom
do sada nisam imao dodira sa klimama i malo znam o njima a meni prvenstveno treba za hladjenje ljeti...znaci neka 2 mjeseca po 2 saa dnevnog rada ,ne treba vise,jer sam u prizemlju i nije bas tolika temperatura a kuca je termo izolovana
povrsina sprata je nekih 65 kvadrata,ima 3 sobe i hodnik
kakve su ove klime ,da li je ovo rizican deal obzirom da je polovna ili je bolje ici na one nove beko,elite i to sa garancijom ?

sve informacije su mi dobro dosle
hvala
madesa

#4705 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by madesa »

novu uzmi
rovac13

#4706 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

zippoo87 wrote:da li je ovo rizican deal obzirom da je polovna ili je bolje ici na one nove beko,elite i to sa garancijom ?
Bolje uzmi novu...ali je skuplje.

Ako uzimas polovnu racunaj na sve......ta klima je iz 2005.godine (mislim).......mi bi svi bili presretni da nase klime dozive 11 godina starosti......ali koliko je realno da ce jos radit.

Racunaj da staru klimu onaj ko bude ugradjivao.......mora prije ugradnje dobro rasklopit oprati dezinficirati unutarnju i vanjsku jedinicu..........prije pustanja u rad mora sav plin ispustiti vani........vakumirat sistem sto duze to bolje.......i napuniti novi freon tacno na vagu onoliko grama koliko pise na vanjskoj jedinici.......ako hoces da to radi ok......i koliko ce to kostat sa svime navedenim...
zippoo87

#4707 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zippoo87 »

hvala vam...ne isplati se rizikovati sa ovom a i ako je iz 2005.---onda je to prestaro
Mateuss

#4708 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Mateuss »

Već dugo pratim ovaj forum ali sam se registrirao da mogu komentirati.

Ovdje se uglavnom raspravlja o Japancima tj. Mitsubishi, Fujitsu, Toshiba i poneki Daikin ali nigdje nema riječi o Hitachi klimama ili sam slučajno preskočio post.

U srednjoj klasi Gree, LG, Panasonic i niže klase Midea, Vivax, Beko i slične da ne nabrajam ima ih u prodaji za koje nisam prije čuo.
Bilo bi bolje što više informacija da nam kažu vlasnici istih nebitno o kojem je proizvođaču riječ kako se ponašaju u hlađenju i grijanju potrošnji struje i pokrivenost u m2 koje griju/hlade buka unutarnje i vanjske jedinice a nama je manje bitno tabele od testova koji neznamo čitati a nije nam toliko ni bitno dali ima SCOP na +7 4 ili 3.5 nego da na -7 daje toliko toplote da može pokriti kvadraturu koja se grije.
Ni zime nisu što su nekad bile pa i veliki minusi netraju dugo dana na našu sreću.

Koliko vidim ovdje ima dosta Mitsubishi FH??VEHZ modelima a nitko ne spominje izolaciju prostora ili rijetko a to je bitna stavka za grijanje na klimu mnogi griješe da se mogu grijati sa 35-icom ili 12-skom 50 m2 bez izolacije ili 50 m2 sa dobrom izolacijom a kod nas je većina C ili D Energetski certifikat na zgradama koje su rađene prije 20-40 godina a sada većinom novi stanovi se rade sa izolacijom.

Ja imam klimu HITACHI PERFORMANCE RAC 35 WPB/RAK 35 RPB i montirana je prije mjesec dana tako da ovih dana radi intezivno na hlađenju oko 50 m2 ne baš dobrog rasporeda prostorija ali super ohladi a kako će biti grijanje to moram čekati kad zahladni.

U sljedećim postovima ću postaviti slike od pripreme instalacija za klime pošto sam ja radio pripremu pošto je jedna rađena prije postavljanja termo izolacije a druga ukopavana u zid unutrašnjeg prostora da cijevi neidu u kanalicama po zidu.

Nadam se da ću donekle pridonijeti temi pošto sam izgleda jedini ovdje sa Hitachi klimom.
Lijep pozdrav svima..
vnm

#4709 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by vnm »

imam u firmi 3 LG klime koje bi trebalo dezinficirati, pošto je uveliko počela sezona hlađenja. :D
treba mi preporuka servisa koji uredno radi, poštuje dogovoreni termin i da može izdati fiskalni račun. može i na privatnu poruku.
eluna

#4710 Re: RE: Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

vnm wrote:imam u firmi 3 LG klime koje bi trebalo dezinficirati, pošto je uveliko počela sezona hlađenja. :D
treba mi preporuka servisa koji uredno radi, poštuje dogovoreni termin i da može izdati fiskalni račun. može i na privatnu poruku.
SES sarajevo

Sent from my V7A using Tapatalk
rovac13

#4711 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Samo pazi da ne bude da su samo naprskali pjenu i uzeli pare :-D

Pjenu mozes i sam kupiti npr u mbfrigo na ilidzi......naprskat pjenu po isparivacu i to je to......pjena zadje duboko u izmjenjivac i povuce mrljavstine sa sobom.

Unutrasnja jedinica treba da se rasklopi.....da se izvuce turbina vani i opere u kadi ......vodom cetkicom ili slicno......sve detaljno da se opere........to bi bilo pravo ciscenje.......necete vjerovat koliko to moze bit prljavo..........onda je to to.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#4712 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ali je onda to min po klimi par sati posla, a njima se to ne isplati.
Zato vole da fusere.
rovac13 wrote:Samo pazi da ne bude da su samo naprskali pjenu i uzeli pare :-D

Pjenu mozes i sam kupiti npr u mbfrigo na ilidzi......naprskat pjenu po isparivacu i to je to......pjena zadje duboko u izmjenjivac i povuce mrljavstine sa sobom.

Unutrasnja jedinica treba da se rasklopi.....da se izvuce turbina vani i opere u kadi ......vodom cetkicom ili slicno......sve detaljno da se opere........to bi bilo pravo ciscenje.......necete vjerovat koliko to moze bit prljavo..........onda je to to.
caffeinefreak

#4713 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by caffeinefreak »

Treba mi preporuka za klima uredjaj - tačnije inverter
rijec je o stanu ukupne povrsine 44 m2, raspored hmm, dvije sobe su odvojene hodnikom i kuhinjom izmedju, znaci pogled na tri strane i isto toliko vanjskih zidova.
Sad da li je dovoljno uzeti jedan inverter da bi se zagrijao kompletan prostor, kada su sva vrata otvorena, ili uzeti dva invertera manje snage i staviti ih u dvije sobe?
Preporuka za neki model koji bi mogao odgovarati ovim potrebama?
hvala lp
eluna

#4714 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

Kod mene je ImageImage

I savrseno dobro I grije i ohladi cca 50 kvadrata kad su sva vrata otvorena

radostan dan

#4715 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

Cijena?
eluna

#4716 Re: RE: Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

radostan dan wrote:Cijena?
Kupljena prije 3 godine tako da vise nije referentna. Ali provjeri U SES klime

radostan dan

#4717 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

A ima li ona neku oznaku, ono, kec, dvojka, trojka...
eluna

#4718 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

[emoji15] pitaj njih ...... I meni su oni odredili model spram raspored prostorija

caffeinefreak

#4719 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by caffeinefreak »

Mene najvise brine to da li se mogu adekvatno zagrijati sve prostorije sa jednim inverterom,vjerujem da su dva manja bolje rjesenje,ali opet mislim mala je ovo kvadratura mozda bi moglo i sa jednim.
starii

#4720 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

caffeinefreak wrote:Mene najvise brine to da li se mogu adekvatno zagrijati sve prostorije sa jednim inverterom,vjerujem da su dva manja bolje rjesenje,ali opet mislim mala je ovo kvadratura mozda bi moglo i sa jednim.
sa jednim tesko, sa dva i vise je bolji ucinak...
imam york inverter mislim da mu je ovo 4 sezona, grije dobro 30 kvadrata ali kuhinju i drugu sobu ne moze ugrijati...
ja1977

#4721 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ja1977 »

Koji uredjaj odabrati:

1. Toshiba Mirai cca 1200 KM
2. Daikin FTX35J3/RX35K, cca 1200 KM
3. Mitsubishi (od 1200 do 2000 KM)

Da li Mitsubishi Kirigamine Zen vrijedi cca 800 KM vise od ovih ostalih???

Prostor je 40 -tak kvadrata.

Hvala na savjetima
rovac13

#4722 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

ja1977 wrote:Koji uredjaj odabrati:

1. Toshiba Mirai cca 1200 KM
2. Daikin FTX35J3/RX35K, cca 1200 KM
3. Mitsubishi (od 1200 do 2000 KM)

Da li Mitsubishi Kirigamine Zen vrijedi cca 800 KM vise od ovih ostalih???

Prostor je 40 -tak kvadrata.

Hvala na savjetima
Toshiba mirai i daikin ftx35j3 su slicni.......to su jeftini modeli.......iz mitsubishi bi ekvivalent bio hj35.......a iz fujitsu 12llcc.......to bi bilo sve dosta slicno.

Kiragamin zen je srednja klasa mitsubishi......i ne vrijedi tolike pare........ekvivalent su joj toshiba suzumi plus.......fujitsu lmca fujitsu luca.

Top klase su mitsubishi fh35......toshiba daisekai13.......fujitsu 12ltca.

Unutar klase su klime dosta slicne......u top klasi imas najbolje twin rotary kompresore.....velike dvorede izmjenjivace......puno dodatnih funkcija.......sve sto jeftinija klasa vise se stedilo.......nema previse mudrolije.

Ako je hladjenje u pitanju uzmi jeftini model dovoljan je....a za grijanje je ok ici i na skuplje modele.......ipak mozda je bolje imat dvije nesto slabije nego jednu top model klimu.

Sretno.
eluna

#4723 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

Jedino ako ce da pravi saunu u kojoj bi da hoda u kupacem .....

ja1977

#4724 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ja1977 »

Rovac,
hvala na odgovoru.
Nisam neki strucnjak zato sam pitao.
Klima mi treba prvenstvenoi za hladjenje. Grijem se na plin, mozda bi klima pomogla u prelaznom period, mada je trenutno I plin poprilicno pojeftinio...

Zelio bih nesto pravo komforno..
Svi se hvalke da su modeli tihi, ali da li postoji neki model koji sam regulise smjer puhanja. Dakle, da moze da prepozna gdje sjede ljudi i ne puse direktno u njih??

Mozda je ovo glupo pitanje, ali me interesuje :-D :-D

Hvala
rovac13

#4725 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

To obicno imaju top modeli fujitsu ltca ..mitsubishi fh .....itd

Za tvoje potrebe uzmi bilo sta od tih japanaca dovoljno je.....tihe su stedljive itd.

Ta cudesa koja se reklamiraju cesto ne ispune ocekivanja bas kao na reklami.......samo je stavis na fino mjesto......da ne duva bas tamo gdje se sjedi........za hladjenje i dogrijavanje full dovoljno.
Post Reply