ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Daybreaker
#4701 Re: ZOBS
Zbog nepropisnog parkiranja dobih ispod brisaca uplatnicu od 40 km. Nisam odavno placao kaznu. Jel i sada vrijedi da je 50% ako se uplati za osam dana?! Moram li nakon uplate odnijeti uplatnicu u mup kao dokaz da sam uplatio?!
- drug_profi
#4702 Re: ZOBS
Važi. Plati i ne moraš ništa više. Čuvaj uplatnicu.Daybreaker wrote:Zbog nepropisnog parkiranja dobih ispod brisaca uplatnicu od 40 km. Nisam odavno placao kaznu. Jel i sada vrijedi da je 50% ako se uplati za osam dana?! Moram li nakon uplate odnijeti uplatnicu u mup kao dokaz da sam uplatio?!
-
Daybreaker
#4703 Re: ZOBS
Hvala punodrug_profi wrote:Važi. Plati i ne moraš ništa više. Čuvaj uplatnicu.Daybreaker wrote:Zbog nepropisnog parkiranja dobih ispod brisaca uplatnicu od 40 km. Nisam odavno placao kaznu. Jel i sada vrijedi da je 50% ako se uplati za osam dana?! Moram li nakon uplate odnijeti uplatnicu u mup kao dokaz da sam uplatio?!
-
noviclan
#4704 Re: ZOBS
Pitanje jedno npr. kao ovaj gore znak gdje si obavezan da posujes taj smjer, da li vertikalnom ili horizontalnom signalizacijom, vozac mora ukljuciti pokazivac smjera po nekom xyz clanu zoobs bih hvalaMaraschino wrote:Ne mora stojati znak zabrane. Moze se i drugacije to regulisati.Jimmy McNulty wrote: Ubismo se ovim editima![]()
Ja opet mislim da je moglo, i spreman sam ruku u vatru staviti da nije bio znak za zabranu ulijevo, nego samo STOP. Jbt, sa autoškolom sam znao ulijevo majkemiPitam oca, kaže on 100% nema znaka, može lijevo, nisi trebo prihvatit nalog.
I maksuz odem danas kad oko znaka iskruženo asfalta, postavljen novi asfalt i potpuno nov znak, znači šljašti ona zabrana ulijevo.
Kaznu sam zaslužio i sva sreća nije velika. Prva u 6 i nešto godina kako imam položeno, baš gledam da sam savjestan ali eto stigne te. Meni je samo krivo što su palili rotacije i sirenu za mnom, vjerovatno bili kod Denara, baš crnjak ono na po ulice te pišu, provjeravaju opremu i pušeš u onaj đavo.
iako sam ja navikao na pravougaoni.
- Maraschino
#4705 Re: ZOBS
Ako stoji da mora je malo cudno. Ti stojis u traci gdje moras ici tamo gdje ti strelica pokazuje i ne mozes mijenjati smijer.noviclan wrote: Pitanje jedno npr. kao ovaj gore znak gdje si obavezan da posujes taj smjer, da li vertikalnom ili horizontalnom signalizacijom, vozac mora ukljuciti pokazivac smjera po nekom xyz clanu zoobs bih hvala
Druga stvar, imas isprekidane linije sve do semafora ili raskrsnice a malo ranije pocinje puna linija dok ne stanes. Duzan si da drzis zmigavac sve dok ne udjes u tu punu liniju. Tu vise nema promjene pravca.
- славянин
#4706 Re: ZOBS
Nebih se ja igrao bas sa tim,jer bi mogao kaznu da dobijes a nagovaranje sa policajcem koji pretezno se vode logikom skreces dakle zmigavac nece uroditi plodom - tako da nije tesko malo zmignutiMaraschino wrote:Ako stoji da mora je malo cudno. Ti stojis u traci gdje moras ici tamo gdje ti strelica pokazuje i ne mozes mijenjati smijer.noviclan wrote: Pitanje jedno npr. kao ovaj gore znak gdje si obavezan da posujes taj smjer, da li vertikalnom ili horizontalnom signalizacijom, vozac mora ukljuciti pokazivac smjera po nekom xyz clanu zoobs bih hvala
Druga stvar, imas isprekidane linije sve do semafora ili raskrsnice a malo ranije pocinje puna linija dok ne stanes. Duzan si da drzis zmigavac sve dok ne udjes u tu punu liniju. Tu vise nema promjene pravca.
-
noviclan
#4707 Re: ZOBS
Ma ako pise negdje u zoobsu ok ali npr ides topal osman pase prema zeljinom stadionu i imas obavezan smjer prema kruznom toku desno ili lijevo prema pomocnom zeljinom stadionu i sada davati dzmigavac nema logike jbg
-
nemezis
#4708 Re: ZOBS
Mora jer ovaj znak kaže da smijes ici u tom smjeru a voznja u tom smjeru je skretanje. Ti možda smatraš da ne treba jer ti i ne možeš ici nigdje drugo ali ti ako skrećes moraš dati zmigavac a znak ti samo govori da moras skrenuti.noviclan wrote:Pitanje jedno npr. kao ovaj gore znak gdje si obavezan da posujes taj smjer, da li vertikalnom ili horizontalnom signalizacijom, vozac mora ukljuciti pokazivac smjera po nekom xyz clanu zoobs bih hvalaMaraschino wrote:Ne mora stojati znak zabrane. Moze se i drugacije to regulisati.Jimmy McNulty wrote: Ubismo se ovim editima![]()
Ja opet mislim da je moglo, i spreman sam ruku u vatru staviti da nije bio znak za zabranu ulijevo, nego samo STOP. Jbt, sa autoškolom sam znao ulijevo majkemiPitam oca, kaže on 100% nema znaka, može lijevo, nisi trebo prihvatit nalog.
I maksuz odem danas kad oko znaka iskruženo asfalta, postavljen novi asfalt i potpuno nov znak, znači šljašti ona zabrana ulijevo.
Kaznu sam zaslužio i sva sreća nije velika. Prva u 6 i nešto godina kako imam položeno, baš gledam da sam savjestan ali eto stigne te. Meni je samo krivo što su palili rotacije i sirenu za mnom, vjerovatno bili kod Denara, baš crnjak ono na po ulice te pišu, provjeravaju opremu i pušeš u onaj đavo.
iako sam ja navikao na pravougaoni.
- kokuz_sa
#4709 Re: ZOBS
Jel se na sudu moze proci bez kazne u ovom slucaju..
Izlaz sa parkinga..moze se samo desno..lijevo je zabrana..
Nekada na izlazu bio znak stop i znak obavezno desno..
Vjetar je znak oborio, a cigani ga odnijeli..
Tako da vise ne postoji nikakav znak da se ne smije skrenuti lijevo..
-
Throttle
#4710 Re: ZOBS
Vjerovatno bi mogao ako nema ni horizontalne ni vertikalne signalizacije. Ako ulazis u dvosmjernu mora bit na sredini izmedju traka isprekidana linija, ako je puna ne smijes preci preko nje i skrenut lijevo a ako je bio znak vjerovatno je puna.
-
nemezis
#4711 Re: ZOBS
Koji član je, prema nalogu, prekršen i prema kojem clanu je odredjena kazna?kokuz_sa wrote:Jel se na sudu moze proci bez kazne u ovom slucaju..
- xamp
#4712 Re: ZOBS
Dok nema znaka pravilo ne vrijedi. Osim ako nije bila puna, tada si presao preko pune dok si skretao.kokuz_sa wrote:Jel se na sudu moze proci bez kazne u ovom slucaju..
- xoklix
#4713 Re: ZOBS
Koliko fore imam da predam vozačku dozvolu ili će mi oni odrediti ?
-
tempuser
#4714 Re: ZOBS
Opcija jedan, ako hoces da tempiras kad ti najvise ogovara da predas vozacku odes u CIPS i direktno se dogovoris na salteru.
Opsija dva, sacekas poziv da predas, s tim da se uz razuman razlog opet mozes dogovoriti kad da predas.
Meni se desilo 2014. (kamera uhvatila buraza u mom autu, ja nisam bio tu da ga prijavim kad je bila obavjest i jbga) da predam kad mi je najvise odgovaralo i dobijem vozacku nazad prije nego sto su mi poslali poziv.
Opsija dva, sacekas poziv da predas, s tim da se uz razuman razlog opet mozes dogovoriti kad da predas.
Meni se desilo 2014. (kamera uhvatila buraza u mom autu, ja nisam bio tu da ga prijavim kad je bila obavjest i jbga) da predam kad mi je najvise odgovaralo i dobijem vozacku nazad prije nego sto su mi poslali poziv.
-
nemezis
#4715 Re: ZOBS
Po kojem članu bi ga kaznili ako nema znaka a puna linija?xamp wrote:Dok nema znaka pravilo ne vrijedi. Osim ako nije bila puna, tada si presao preko pune dok si skretao.kokuz_sa wrote:Jel se na sudu moze proci bez kazne u ovom slucaju..
- drug_profi
#4716 Re: ZOBS
Nepoštivanje saobraćajnog znaka.
Prekršaj člana 130. (a Pravilnik o saobraćajnim znakovima i signalizaciji u članu 57. definiše značenje linija kao horizontalne saobraćajne signalizacije).
A kazna je definisana članom 238.
40KM
Prekršaj člana 130. (a Pravilnik o saobraćajnim znakovima i signalizaciji u članu 57. definiše značenje linija kao horizontalne saobraćajne signalizacije).
40KM
-
nemezis
#4717 Re: ZOBS
U članu 238 je kazna za nepoštovanje saobraćajnih znakova a ne oznaka na kolovozu. Oznake na kolovozu nisu saobraćajni znakovi.drug_profi wrote:Nepoštivanje saobraćajnog znaka.
40KM
- Dozer
#4718 Re: ZOBS
Nisu. To je signalizacija. I "starija" je, tj. prioritetnija od vertikalne, tj. znakova.
-
azdralovic
#4719 Re: ZOBS
oh here we go again....Dozer wrote:Nisu. To je signalizacija. I "starija" je, tj. prioritetnija od vertikalne, tj. znakova.
-
nemezis
#4720 Re: ZOBS
Dozer wrote:Nisu. To je signalizacija. I "starija" je, tj. prioritetnija od vertikalne, tj. znakova.
(3) Saobraćajnu/prometnu signalizaciju čine saobraćajni/prometni znakovi (znakovi opasnosti, znakovi izričitih naredbi, znakovi obavijesti i dopunske ploče koje su sastavni dio saobraćajnog/prometnog znaka i koje bliže određuju značenje saobraćajnog/prometnog znaka ukoliko su postavljene), svjetlosni saobraćajni/prometni znakovi, oznake na kolovozu/kolniku i trotoaru/pločniku, te svjetlosne i druge oznake na putu/cesti.
Novčanom kaznom u iznosu od 40,00 KM kaznit će se za prekršaj: Učesnik/sudionik u saobraćaju/prometu koji se ne pridržava ograničenja, zabrana, obaveza/obveza izraženih s pomoću postavljenih saobraćajnih/prometnih znakova, osim saobraćajnih/prometnih znakova ograničenja brzine član/članak 130. stav/stavak 4.
- Dozer
#4721 Re: ZOBS
Hocete reci da "oznake na kolovozu" nisu signalizacija i da nemaju prednost u odnosu na vertikalne znakove...? OK... Danas je, ocito, svasta moguce...
Po cemu cete se voditi ako nailazite, npr., na znak "zabranjeno preticanje", a "oznake na kolovozu" vam "govore" da je preticanje dozvoljeno (isprekidana linija), i obratno, znak dozvoljava, a linija ne (puna)..?
Ovoga po BiH ima gomila...
Po cemu cete se voditi ako nailazite, npr., na znak "zabranjeno preticanje", a "oznake na kolovozu" vam "govore" da je preticanje dozvoljeno (isprekidana linija), i obratno, znak dozvoljava, a linija ne (puna)..?
-
noviclan
#4722 Re: ZOBS
Znaci po ovome mi je zagarantirano 20km sa uracunatim popustom ako ne dam zmigavac iako po horizontalnoj signalizaciji imam mogucnost samo desno da skrenemnemezis wrote:Dozer wrote:Nisu. To je signalizacija. I "starija" je, tj. prioritetnija od vertikalne, tj. znakova.(3) Saobraćajnu/prometnu signalizaciju čine saobraćajni/prometni znakovi (znakovi opasnosti, znakovi izričitih naredbi, znakovi obavijesti i dopunske ploče koje su sastavni dio saobraćajnog/prometnog znaka i koje bliže određuju značenje saobraćajnog/prometnog znaka ukoliko su postavljene), svjetlosni saobraćajni/prometni znakovi, oznake na kolovozu/kolniku i trotoaru/pločniku, te svjetlosne i druge oznake na putu/cesti.
Novčanom kaznom u iznosu od 40,00 KM kaznit će se za prekršaj: Učesnik/sudionik u saobraćaju/prometu koji se ne pridržava ograničenja, zabrana, obaveza/obveza izraženih s pomoću postavljenih saobraćajnih/prometnih znakova, osim saobraćajnih/prometnih znakova ograničenja brzine član/članak 130. stav/stavak 4.
- Dozer
#4723 Re: ZOBS
Da. Zmigavac moras dati uvijek, iako je to u nekim situacijama besmisleno, kao u tvom primjeru.
- славянин
#4724 Re: ZOBS
Bolje zmig nego zik 20 maraka 
-
nemezis
#4725 Re: ZOBS
Ono sto sam htio to sam i rekao. Oznake na kolovozu jesu signalizacija, sto i piše u Zakonu, ali nisu "saobraćajni znakovi" a oosta odredba iz člana 238 kažnjava nepoštovanje saobraćajnih znakova a ne saobraćajne signalizacije niti oznaka na kolovozu.Dozer wrote:Hocete reci da "oznake na kolovozu" nisu signalizacija i da nemaju prednost u odnosu na vertikalne znakove...? OK... Danas je, ocito, svasta moguce...
Bila je diskusija o ovome. Ne postoji kazna za prelazak preko pune linije, za nepoštovanje znaka postoji. Ne znam gdje je gomila situacija da nema znaka a puna linija.Po cemu cete se voditi ako nailazite, npr., na znak "zabranjeno preticanje", a "oznake na kolovozu" vam "govore" da je preticanje dozvoljeno (isprekidana linija), i obratno, znak dozvoljava, a linija ne (puna)..?