Imam i za ljuske od jaja - ja kupila u OBI jedne godine avan i tučak da mi se nađe. Sad u njemu smrvim fino ljuske od jaja.Senći wrote:Ratarka imao sam ja sibirskog haskija i bio sam mu dobar domaćin sve dok mi nije podavio i pojeo nekoliko koka i pjevca, sve sam mu oprostio dok i kod komšije nije napravio isti belaj tad sam ga dao jednom prijatelju uz upozorenje da je veliki gurman![]()
Šafran imaš li recept za sirup od trešanja?
A evo i za trešnje (kod mene je sve ofrlje).
Očistiti trešnje od koštica, staviti u neku širu posudu (škaf) i posuti šećerom - protresti tako da sve trešnje budu uvaljane u šećer. Ja pospem šećerom pa protresem, pa pospem još i protresem i tako dok nisam zadovoljna da su sve opkoljene šećerom. Pokriti nekom krpom i ostaviti u frižideru preko noći. Sutradan bi trebalo da bude baš puno otpuštenog soka od trešanja. Sve skupa kratko skuhati - tako da se otopi sav šećer i procijediti. Trešnje sačuvati - zamrznuti kesicama - odlične su za kolače u koje ide kandirano voće a mogu se jesti i onako. Sok dalje kuhati i skidati pjenu. Kad prestane pjeniti dodajte limuna ili limuntosa po ukusu. Eh, sad, možete dodati još šećera i više limuntosa pa dobiti veću količinu razblaženog okusa trešnje ili flaširati ovako spremljen sok i razblažiti ga opet po ukusu. Vruć sok sipati u zagrijane flaše i najbolje bi bilo nabiti kruna čep. Ako nemate čepirku može i celofan sa gumicom poslužiti. Čepirku savjetujem da nabavite - vrijedi svake marke.
I još nešto, ako koštice odvajate onom napravom što ih samo bušne i istjera košticu onda bi bilo dobro i trešnje malo izgnječiti.