Naslovnica wrote:Pričao mi je jaran da su tom nekom snajperisti na D4 puštali goluba, i ovaj ga pogodi u letu?
Možda je sve u domenu šuplje, a možda i nije?
Mozda je cuo pricu o Dobrici.
Prica o Dobrici ... (iz knjige "Neobjavljeni memoari jednog od ludaka")
"Jedno jutro, samo sto se razdanilo, krenem iz D2 u C5 na onom pjesackom prelazu gdje je sada merkator (ili konzum), onako opusteno misleci koja ce budala biti budna u ta doba I dezurati na puskarnici ... snajperska puska k'o letva preko ramena, crna marama na glavi, meta za slaviti mjesec dana.
Taman zakoracim na asfalt - DUM!!! - u stub pored mene rasprskavajuci. Pogledam na brzinu desno u aerodromsko i vidim odakle me gadja ... ni 300 metara ... drugi ispred nogu DUM!!! potrcim, treci ispred nogu DUM!!! Uspijem pretrcati, tamo me na cosku ceka Sejo i sve to gleda ...
- Sejo, imamo jednog, kuca od cigli prva desno naspram skole, ispod prozora dvije sube ... pucaj da mu skrenes paznju, odoh naci poziciju da ga odradim ... I otrcim u najblizu zgradu do raskrsnice - haustori zakljucani ... hodam okolo ne bih li kako usao, kad cujem tamo gdje sam Seju ostavio - DUM DUM DUM DUM DUM ... pet komada ... joj reko nekoga je izresetao na cesti, mozda i Seju ... otrcim nazad, a Sejo me doceka:
- Joj jarane sta tip uradi ... ja mu pucam na puskarnicu, a on po stubovima od rasvjete cik-cak u daljinu da me navuce da pogledam i zadnjim skinu goluba na stubu na 500 metara ...
Ja:

- Ovaj da je htio mogao nas je pobiti bilo kad, ali ocito nije htio. Ne treba ga dirati, to je neki dobrica.
I tako mu je ostao naziv "Dobrica". Najvjerovatnije mobilisan majstor-strijelac, nije htio da ubija. Pustili smo ga da se zabavlja sa rajom, cesto bi dobili izvjestaj da je nekome pucao ispred nogu dok pretrcava cestu, ali nikad nikoga nije pogodio.
Poslije nekog vremena zamijenio ga je drugi, prvi dan ubio dvojicu i jednog ranio jer je narod navikao na pretrcavanje sa iskrama pod nogama.
Sljedeci dan ubio civila na haustorskim vratima - zgrada iza sportske dvorane. Na isto mjesto sam dosao nakon par sati od toga ne znajuci za to ... imao me na zicer, brisan prostor ... ne razumijem ni danas kako, ali rasprskavajuci mi je eksplodirao ispred glave. Poslije sam dugo trazio objasnjenje, razlog ... nicega nije bilo izmedju mene i njega. Samo brisani prostor ... Nije mi bilo sudjeno da umrem taj dan. Pucao je sa krova zgrade u aerodromskom. Kolega ga je pronasao poslije 5-6 dana osmatranja i poslao zrno. Nije se vise javio."