Cat mafia.DonieBrasco wrote:
Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
- SmokingMan
#4701 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#4702 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ja ne diram kandže od prvog dana, ima dva taburea koja grebe svaki dan i to je to 
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#4703 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
shmizlica wrote:e, režete (skraćujete) li vi macama kandže? žućo slabo koristi grebalicu pa mu porasle popriličnoAko da, s čim....obična noktarica ili?
ne rezem kandze nego im dajem do znanja da ih uvuku ako osjetim da me bockaju... malo po sapici ih lupnem i kandze im uvlacim i govorim NE... NE su skotali da je to nesta kad zaseru
ja sam pogrijesio poceo ga dirat dok se je lizao tj cistio a to ne voli i dobio parnicu po ruci... svaka od njih je drugaciji karakter
- shmizlica
#4704 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ma da....kad se počne igrati fino ih uvuče, a kad se zaholca isto zvijer uhvati pa ti izvuci ruku ako možeš

u biti je pitanje bilo mogu li im previše izrasti da imaju problema...onaj peti mu, što je više, ko srp
u biti je pitanje bilo mogu li im previše izrasti da imaju problema...onaj peti mu, što je više, ko srp
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#4705 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moja stara mačka je uvijek izvlačila kandže kada mi sjedi u krilu dok je mazim pa me sve čupa po koljenima, tu odmah kažem dosta, ali opet nikada nije skontala da to ne treba raditi.
- SmokingMan
#4706 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Nikada nisam zamjerio mački kada me baš izgrebe,iako znam da nije raspoložena za igru/maženje,ne krivim te divne ljenugive,ja jednostavno ne mogu odiliti da ne česčkam mačka i da mu ne govorim kako je najljepši,najdeblji,najveći interešdžija od svih mačaka na dunjaluku,ali mome srcu najdraži. 
- pici
#4707 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
u biti neko sijece kandze al ja to nebi preporucio, prvo nije njima bas do toga a i ne vjerujem da bi hladno gledali kako im se rezu nokti... ima grebalica i nek se izivljavaju na njoj, to im je u krvi i tu se nista ne moze... 
- shmizlica
#4708 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
moram nabaviti (ili napraviti) bolju grebalicu 
- pici
#4709 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ja otisao u adezal i uzeo 15m debele kanafe i obmoto oko grebalice, ona stara kanafa iscjeckana ko spagete... ova jos drzi al je vec naceta kad ima orlovske pandze 
- LiP again
#4710 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pozdrav omladinci.
Kako mi macak (ili preciznije reci macic) dolazi pocetkom marta, imat ce oko dva mjeseca, hocu da mu pripremim teren i kupim svakakve stvarcice.
Interesuje me gdje je najbolje (i ima najvise izbora) kupovati opremu/hranu za mace u Sarajevu?
Takodjer, trebaju mi savjeti oko pijeska, citao sam razlicite prijedloge, ali meni treba nesto sto najbolje sprecava sirenje neugodnih mirisa, ne ostavlja tragove, a cijena mi je irelevantan faktor? Da li su korisni ugljeni filteri koji se koriste u plasticnim WC posudama, te mi isto treba preporuka za neki kvalitetan? Planiram uzeti odmah i one vece penjalice/grebalice, te jos kojesta, ali toga barem ima dosta u ponudi.
I da, citao sam da je sterilizacija najbolja sa 6 mjeseci, da li i vi imate slicno misljenje?
Hvala i zivi bili.
Kako mi macak (ili preciznije reci macic) dolazi pocetkom marta, imat ce oko dva mjeseca, hocu da mu pripremim teren i kupim svakakve stvarcice.
Takodjer, trebaju mi savjeti oko pijeska, citao sam razlicite prijedloge, ali meni treba nesto sto najbolje sprecava sirenje neugodnih mirisa, ne ostavlja tragove, a cijena mi je irelevantan faktor? Da li su korisni ugljeni filteri koji se koriste u plasticnim WC posudama, te mi isto treba preporuka za neki kvalitetan? Planiram uzeti odmah i one vece penjalice/grebalice, te jos kojesta, ali toga barem ima dosta u ponudi.
I da, citao sam da je sterilizacija najbolja sa 6 mjeseci, da li i vi imate slicno misljenje?
Hvala i zivi bili.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#4711 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Imaš pet shop na ciglanama, solidno je opremljen i imaš DM, u njemu ima sve.
Buraz i ja koristimo samo pijesak iz DM-a, a držimo ga u wc-u. Ni tamo ne smrdi, a ni u ostatku kuće. Za filtere nemam pojma, za grebalice moli višu silu da koristi i sterilizacija je ok tada
Buraz i ja koristimo samo pijesak iz DM-a, a držimo ga u wc-u. Ni tamo ne smrdi, a ni u ostatku kuće. Za filtere nemam pojma, za grebalice moli višu silu da koristi i sterilizacija je ok tada
-
sigicalo
#4712 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Jumbo za zdjelice, igracke i malu grebalicu, DM pijesak i lopatica, ZOO centar na Otoci i u SCC-u za dodatne igracke i velike grebalice, lezaljke. Ja hranu kupujem u DM-u (njihova marka), kod veterinara pro plan i hills suhu, Agricom Farmina ND prime, Husse ima kucnu dostavu, a trazim akcije za purinu (felix, gourmet gold i perle). Ne bacaj pare za krevete i cuda jer maca spava gdje maca hoce pa i na jako cudnim mjestima. Mojim macama je racun omiljena igracka, zguzvas ga u kuglicu i sat vremena se igraju. Tunel je odlicna stvar i ima ga u Jumbu. Ubaci jednu dvije kutije razlicitih velicina i igra zagarntovana. Zbog zastite ruku kod igranja sa macom odi u Ketti i kupi onaj stap sa igrackom na gumi. Veci izbor ovih igracaka imas u ZOO centru na Otoci i SCC-u. Moji hajduci koriste zatvoreni i otvoreni wc i DM-ov ljubicasti pijesak. Kupovala sam i one skuplje, mirisljave, nema neke velike razlike. U onaj sanicat nisu ni htjele ici (pametne, skup je). WC Ketti ili Agrikom imaju i otvorene i zatvorene. Transporter nabavi, trebat ce ti za veterinara. Sterilizcija sa 6 mjeseci je taman. Kupi neki cesalj/cetku ili jos bolje rukavicu sa silikonskim dijelom za cesljanje. Imas u prethodnim postovima o njoj. Ja sam kupila u Kerametalu (oko 10 KM)
- King Theoden
#4713 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ovo sam zaboravio. Bogami ne zezam.Kaligrafija wrote:Cip da macka nema tjeranje, jel ti nas to zajebajes!?Dino34 wrote:Ugradiš čip i riješio si problem. Ja sam ga ugradio svom mačku. Čip drži godinu dana i mačka u tom periodu nema tjeranje.
Ovako sjeći jaja ili presijecati kanale tj kasapiti životinju nije ništa do barbarski čin ispranih mozgova.
Ko god misli da je dobro, neka to uradi na sebi.
Dovoljno je pogledati stomake mačaka koje su kastrirane.
Čip za mužjake i tableta za ženke su daleko humanija rješenja.
Ja sam svom mačku ugradio čip koji drži godinu dana.
Rezultati su odlični. Nema tjeranja kao ni pratećih dešavanja uz tjeranje.
Nakon godine, čip se istopi i mačak bude sasvim normalan tj bude onakav kao prije čipovanja.
https://www.anicura.de/leistungen/chemi ... ion-kater/
https://www.vetpharm.uzh.ch/reloader.ht ... halt_c.htm
- LiP again
#4714 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Hvala na prijedlozima i detaljima.

-
Bijeli look
#4715 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Raspitaj se ti malo bolje o nuspojavama... U nekim EU drzavama su chipovi jos uvijek zabranjeni, jer nisu dovoljno istrazeni efekti deslorelina kojeg chip ispusta. Sto se tableta tice, za njih se zna da su puno stetnije za zenku od sterilizacije, posto stvaraju stalne hormonalne disbalanse sto ima kao posljedice puno vecu sansu za stvaranje tumora u reproduktivnim organima macke. Osim toga, radi se o puno nehumanijoj metodi od sterilizacije, posto hemijskim putem utices na tjeranje macke u vise navrata u njenom zivotnom vijeku, a tu nema niceg prirodnog i jos manje humanog...
- oldschool
#4716 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pozdrav,
Pronasli smo ozlijedjenu macku, sepa na desnu zadnju sapu, kuci imamo vise macaka i neke su agresivne prema njoj, tako da je u soku i ne izlazi ispod namjestaja.
Postoji li neko udruzenje ili osoba koja bi se mogla pobrinuti o navedenoj macki?
Pronasli smo ozlijedjenu macku, sepa na desnu zadnju sapu, kuci imamo vise macaka i neke su agresivne prema njoj, tako da je u soku i ne izlazi ispod namjestaja.
Postoji li neko udruzenje ili osoba koja bi se mogla pobrinuti o navedenoj macki?
- TDK-90
#4717 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Malo je djetinjasto ali morao sam
Mačak je pozvao na svečanu večeru 13 pasa ( ali kerovi ko kerovi
)
Mačak je pozvao na svečanu večeru 13 pasa ( ali kerovi ko kerovi
- zateznistub
#4718 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Došla sinoć pred vrata i serbes ušla ko u svoje. Može li neko na osnovu slike odrediti okvirnu starost?

-
sigicalo
#4719 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ako i dalje ima mlijecne ocnjake (tanki, ostri), do 4 mjeseca. Ako su cvrsti stalni ocnjaci starija od 4 mjeseca. Obje moje mace su mijenjale zube sa 4 i po mjeseca. Uporedo je izrastao stalni i mlijecni je samo nestao
- King Theoden
#4720 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Između 6 i 9 mjeseci.
- zateznistub
-
macchiato
#4722 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Jedini pravi savjet je da ne kupuješ ništa jer je sve bacanje para.LiP again wrote:Hvala na prijedlozima i detaljima.![]()
Kupiš joj zatvoreni mačji wc, neće, eno je sad piški u običnom lavoru što je bio neke 3 marke u kineskoj prodavnici. Kupiš igračku, zanimljivo joj desetak minuta, najviše poludi na one loptice od aluminijske folije. Uzmeš grebalicu, neće ni da je pogleda, zanimljivija joj ona obična kartonska kutija u kojoj je došla grebalica. Uzmeš one korpice/krevetiće, ma jok, spavati će na svemu osim tome. Uzmem joj posebnu plstičnu zdjelu iz pet shopa, nema šanse da jede i pije iz toga (ne znam zašto), sad jede iz obične tacne za šoljice i pije vodu direktno sa česme jer gospođa hoće samo svježu vodu.
Koliko sam samo skršila para na nju, dođe mi da plačem.
E da, stvarno gdje su kit kat konzerve, već neko vrijeme ih ne viđam u apsolutno nijednoj prodavnici?
- pici
#4723 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
macchiato wrote:
E da, stvarno gdje su kit kat konzerve, već neko vrijeme ih ne viđam u apsolutno nijednoj prodavnici?
pojela maca
- vjesticanametli
#4724 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
jesi li je udomiooldschool wrote:Pozdrav,
Sutra idem macka da vidim yupiiii ima 4 godine i pravi je garfild
- King Theoden
#4725 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Hoš da ti poklonim ovu moju bengalsku?vjesticanametli wrote:Sutra idem macka da vidim yupiiii ima 4 godine i pravi je garfild
Prekipilo mi je više s njom. Da ne bi zaradio kakvog grijeha, recimo bacanjem mace kroz prozor, jer u afektu stvarno izgubim živce, bolje da je poklonim.