F1 2008, 2009, 2010 and counting

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
AzRimiRzA

#4701 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by AzRimiRzA »

Eh to to. Nema sta Kimi stara raja. :D
radostan dan

#4702 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by radostan dan »

Nedjelja, prokleta nedjelja, nigdje nikog, pustinja,
danas se ne vozi naša formula...

Dolazi duga, duga noc, al' i ona mora proc,
još ako kiše kise padaju, uzbuđenja ne nedostaju,
sve na čelu sa Raikonenom...
mentalist

#4703 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by mentalist »

Ima Moto GP u 2 :) nek se samo okrece :-D
Edin H.

#4704 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Edin H. »

mentalist wrote:Ima Moto GP u 2 :) nek se samo okrece :-D
Bravo 46 :D
mentalist

#4705 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by mentalist »

Edin H. wrote:
mentalist wrote:Ima Moto GP u 2 :) nek se samo okrece :-D
Bravo 46 :D
Nadam se povratku dotorea :D
radostan dan

#4706 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by radostan dan »

četri noge dobre, dvije noge loše...orvel džordž.
mentalist

#4707 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by mentalist »

nekad tacno pomislim da se pozdravim sa cetri tocka, da ne blejim bez veze u nesto sto vise nije zanimljivo iz ugla nekada redovnog pratitelja F1, i da predjem na dva tocka gdje se do poslednje krivine odvija rovovska bitka tocak uz tocak
radostan dan

#4708 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by radostan dan »

ne mogu da sporim, u pravu si, ali evo ova sezona daje nadu da će se opet stresovi preživljavati i uz formulu .
mentalist

#4709 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by mentalist »

moguce, ali opet sve zavisi od guma
procital sta rece Horner za pobjedu Wiliamsa :-)
nema vise one stare Encove tvrdnje -aerodinamika je za one koji neznaju napraviti motor- kada je sirova snaga i umijece vozaca odlucivalo pobjedu
Industrialyzer

#4710 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Industrialyzer »

radostan dan wrote:ne mogu da sporim, u pravu si, ali evo ova sezona daje nadu da će se opet stresovi preživljavati i uz formulu .

Ili ce ovo biti najveca prevara u historiji F1 , Schumacher je vec pokrenuo temu o tome. Nisam bas upucen ali radi se o tome da Pirelli pod Bernie-vom naredbom daje razlicite komponente guma i da ce 5-6 ekipa dobiti taj najbolji set i mjenjati ga medjusobno. To potvrdjuju i komentari mnogih ekipa koji kazu da nikako ne mogu da "procitaju" gume i da uvijek dozive neko neugodno iznenadjenje s njima.

Ako je neko cuo nesto vise o ovome ne bi bilo lose da nas uputi jos vise. Meni ovo nevjerovatno smrdi pa vi kako hocete ;-)
radostan dan

#4711 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by radostan dan »

sve što ima veze sa bernijem smrdi. a činjenica je da je i ovo što je mentalist napisao razmišljanje većine...u dubokom ofsajdu, sami sa sobom, pad gledanosti...i odjednom sad pet trka sa 5 različitih pobjednika, lova, profit, tv prava...
hajD, vjerovacemo još malo da je slučajno. :)
mentalist

#4712 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by mentalist »

evo jedan zanimljiv video od pirelija

a u opisu videa - Bernie Ecclestone had a clear call for Pirelli, spice up Formula 1. The season has just begun but the mission has long since started - sto dovoljno govori da se sve svodi na marketing i kreiranje umjetnog spektakla
treba obratiti paznju i na povecanje znaka na gumama, cisti marketing
radostan dan

#4713 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by radostan dan »

Raikonen: teško je reći...

21-05-2012 11:30 Napisao: BJ
Kimi Raikonen kaže da je izuzetno teško predvideti kako će se njegov Lotus ponašati u Monaku i kakav bi rezultat mogli da naprave.

Ledeni Finac odlično vozi od kada se vratio u F1 karavan i zabeležio je već dva podijuma. U nekim trenucima nakon trećeg mesta u Barseloni, bilo je čak i komično koliko je nezadovoljan i neraspoložen

Image

"Dobro je što sam došao do podijuma. Mislim da idemo u želejnom pravcu i sve je kako treba u Lotusu"

Ipak, Finac se nije usuđivao da predvidi šta bi moglo da se desi na narednoj trci u Monaku.

"Monako je drugačiji od svih ostalih staza, tu nikada ne znate šta će da se desi. Mnogo zavisi i od toga na kojem mestu ćete se kvalifikovati", zaključio je Raikonen.

rekO kimi...
radostan dan

#4714 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by radostan dan »

do sljedeće utrke, da prekratimo vrijeme...

evo malo priloga za biografiju paralelne istorije formule uno

Više od bilo šta u Formuli 1 je šta?

Afera oko namještanja Velike nagrade Singapura pokazala je da su ljudi za pobjedu u Formuli 1 voljni učiniti bilo što, pa i više od toga

Prema nekim povijesnim podacima, Formula 1 je i počela skandalom jer je Ferrari prijetio bojkotom buneći se zbog iznosa novca koji je trebao dobivati. Tijekom godina oktanski su cirkus potresali različiti skandali, a posljednji – Crashgate ili Renaultovo namještanje Velike nagrade Singapura – još je jednom pokazao da je Formula 1 sport ili zabava u kojoj je sve dopušteno. Seks, podmetanje nogu suparnicima, špijunaža, zaobilaženje pravila, namještanje utrka – sve je to dio gotovo 60-godišnje povijesti najprestižnijega automobilističkog natjecanja.

1982. Britanci protiv ostatka svijeta

- Nakon što su njihovi suparnici prešli na puno jače turbo motore, britanske momčadi (Williams, Brabham, Lotus) počele su tražiti način kako da uzvrate udarac.

Do rješenja je prvi stigao genijalni osnivač Lotusa, Colin Chapman, koji je na svojim bolidama koristio tankove napunjene vodom. Princip je bio vrlo jednostavan: bolidi bi s punim tankovima prošli službeno vaganje, a zatim bi tijekom utrke proljevali vodu i postali lakši, a samim time i brži.

Vodom bi se opet punili nakon završetka utrke i prije službenog vaganja. Prevara je otkrivena u Brazilu nakon što su Nelson Piquet (Brabham) i Keke Rosberg (Williams) osvojili prva dva mjesta. Nekadašnja FISA (sada FIA) bolide je izbacila iz plasmana, a pobjednikom je proglašen Alain Prost. Britanske momčadi zbog toga su bojkotirale sljedeću utrku u prvenstvu, Veliku nagradu San Marina.

1984. Tyrrell izbačen iz prvenstva

Za razliku od 1982., sada su sve momčadi imale turbo motore, osim Tyrrella. Šef momčadi, Ken Tyrrell, mislio je da je pametniji od ostalih pa je još jedanput pokušao iskoristiti ideju tankova s vodom. Ovaj put kazna je bila puno drastičnija. Momčad je izbačena iz prvenstva do kraja godine.

1989. i 1990. Prost i Senna: Oba su pala

Mržnja između Senne i Prosta dosegnula je vrhunac na Velikoj nagradi Japana u Suzuki. S takva dva nabujala ega sudar je bio neizbježan. Dogodio se u 46. krugu nakon što je Senna pokušao prijeći Prosta. Francuski vozač hladnokrvno je svoj McLaren usmjerio u bolid momčadskog kolege.

Senna se uspio vratiti na stazu i pobijediti, ali je na kraju diskvalificiran. Brazilski vozač poslije je tvrdio da mu je naslov uzeo predsjednik FIA-e i FISA-e Jean-Marie Balestre i dodijelio ga svom sunarodnjaku Prostu. Ayrton je obećao osvetu, što je i ostvario već sljedeće godine na istoj stazi. Prost je u Ferrariju prešao Sennu na startu, ali Brazilac je sudarom izbacio obojicu i postao prvak. Na kraju je završilo 1-1 u sudarima i 1-1 u naslovima.

1994. i 1997. Schumi mora pobijediti

Michael Schumacher osvojio je sedam naslova prvaka i postavio brojne rekorde koji možda nikad neće biti srušeni. Schumi je donio Formuli 1 puno toga dobroga, ali bit će zapamćen i po nekim ružnim stvarima. Prva potvrda teze da je Schumacher spreman pobijediti po svaku cijenu stigla je na posljednjoj utrci u prvenstvu 1994. godine.

Na VN-u Australije Nijemac se namjerno sudario s Damonom Hillom i osvojio svoj prvi naslov. Schumacheru mnogi ne mogu oprostiti ni ponašanje u Imoli te iste godine. Tada je Nijemac slavio dok je cijeli svijet tugovao za pokojnim Ayrtonom. Novu prezentaciju krilatice “cilj opravdava sredstvo” Schumacher je pokazao na VN-u Europe 1997. godine u Jerezu. Nijemac je na Villeneuveu pokušao primijeniti istu taktiku kao i na Hillu prije tri godine. No, ovaj je put “poginuo od vlastitog mača”. Villeneuve se izvukao i postao prvak, a Schumacher je diskvalificiran iz prvenstva.

1994. Godina laži i prijevare

U ovoj sezoni varali su svi, ali nije otkriven baš nitko. Benneton, koji su predvodili Flavio Briatore i Michael Schumacher, osvojio je prvenstvo zahvaljujući muljažama s ilegalnim benzinom i elektronikom. Rezultat toga je zapaljenje bolida Josa Verstappena u boksu na Velikoj nagradi Njemačke. Srećom, nitko nije ozbiljnije nastradao.

1997., 1998., 2001., 2002. Poslije vas, gospodine

Momčadske odredbe također su dio folklora u Formuli 1. U Jerezu je 1997. Villeneuve osigurao naslov prvaka i u posljednjem krugu pustio ispred sebe Hakkinena i Coultharda. Neka se dečki vesele. FIA nije uspjela dokazati dogovor Williamsa i McLarena.

McLaren je istu stvar ponovio i u Australiji 1998. kada je Coulthard pustio ispred Hakkinena na temelju dogovora prije utrke. Najveću glupost ipak su napravili u Ferrariju na VN-u Austrije 2002. kada je Barrichellu naređeno da pusti Schumija u posljednjem krugu. Nakon toga su momčadske odredbe službeno zabranjene, ali praksa ipak pokazuje da se utrke i dalje režiraju.

2006. Rascassegate: Gdje sam parkirao

Potez koji će obilježiti karijeru Michaela Schumachera i prikazati ga kao osobu koja je u stanju gaziti i preko mrtvih samo da stigne do pobjede. Uglavnom, u završnim minutama kvalifikacija za VN Monaca Schumacher je parkirao bolid u zavoju Rascasse kako bi onemogućio Alonsu da mu preotme prvu startnu poziciju. Nijemac je kažnjen micanjem na posljednje mjesto, a krivnju nikad nije priznao. Ipak, svaki put kad je Schumi pričao o tome, nos mu je počeo rasti.

2007. Spygate: Špijuni su svuda oko nas

Ferrarijev inženjer Nigel Stepney, frustriran zbog nedobivanja promaknuća, u McLaren je odnio tajne tehničke podatke o razvoju bolida u talijanskoj momčadi. FIA je kaznila McLaren sa 100 milijuna dolara i oduzimanjem svih bodova u toj godini.

2008. Maxgate: Seks, laži i videovrpce

Britanski tabloid otkrio je neobičan hobi predsjednik FIA-e. Fotografije Maxa Mosleyja kako u nacističkoj uniformi sudjeluje u sado-mazo orgijama obišle su svijet. Ostavke nije bilo.

2009. Liargate: Pinokio Hamilton

Svjetski prvak Lewis Hamilton je na nagovor sportskog direktora Davea Ryana promijenio iskaz i sucima rekao da ga je Trulli namjerno prošao pod žutim zastavama. Lewis je zaradio nadimak Pinokio, a Pedro je bio Dave Ryan. Nakon te utrke otišao je i šef McLarena, Ron Dennis.

2009. Difuzorgate: Kad su neki jednakiji

Brawn, Toyota i Williams na početku sezone bili su dominantni zbog dvostrukog difuzora. Zbog čitanja novih FIA-inih pravila između redaka, te tri momčadi stekle su znatnu prednost. FIA je poslije i ostalima odborila razvoj difuzora, ali šteta je već bila počinjena.

2009. Hitlergate: Adolf über alles

U razgovoru za jedan dnevnik Bernie Ecclestone izjavio je da je Hitler znao kako se stvari rješavaju. Bernie se poslije izvlačio da je bio izgubljen u prijevodu.

2009. Crashgate: Avantura za jednu noć

Momčad Renaulta lani je trebala pobjedu kako bi uvjerila sponzore i šefove da im je i dalje mjesto u oktanskom cirkusu. Nisu imali profesora Baltazara, ali je trojac Piquet mlađi, Briatore i Symonds smislio savršen plan. Mladi brazilski vozač namjerno se zaletio u zid kako bi izazvao izlazak sigurnosnog automobila.

Ta je taktika najviše na ruku išla momčadskom kolegi Fernandu Alonsu koji je i pobijedio na prvoj noćnoj utrci u povijesti. Priča je procurila u javnost kada je mlađi Piquet, želeći se osvetiti Briatoreu za otpuštanje, požalio inspektorima FIA-e. Epilog: doživotni izgon Briatorea iz F1 i pet godina suspenzije za Symondsa.
mentalist

#4715 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by mentalist »

Schumaher je od pocetka gazio sve pred sobom da bi dostigao uspjeh koji je postigao, pa i ne cudi sto se radovao pobjedi. Ali da je to uradio zlonamjerno, cisto sumnjam. Mnogi misle i tvrde da Schumaher nikada nebi ostvario sve one statistike da nije Senna poginuo.
Zaboravio si pomenuti Wiliams i njihovo uvodjenje elektronskih pomagala. Oni su preteca danasnjih sr.nja sa svim onim dugmicima na volanu
radostan dan

#4716 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by radostan dan »

ja sad ne znam koje si godište, kad već pomenu vilijams, sjećaš li se mensela u vilijamsu?
ranger

#4717 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by ranger »

ja ponekad mislim da ovi oktanski sportovi nemaju bas svijetlu buducnost bar kao takvi.
gledajuci historijski prvo je nastalo auto, pa onda su se ljudi pokusavali utrkivat njima, pa su trazili bolja rijesenja i usavrsavali tehnologiju. tokom godina uzajamno su se dijelile inovacije i napredak iz "civilne" auto industrije ka motorsportu i obratno. tako je i F1 nekad bila motor, mjenjac i skoljka pa su onda vremenom nabacili u nju svega i svacega i skontali da to ne valja pa sad pokusavaju "drzat vodu dok majstori odu" npr.vracanjem slickova. mada realno sve su to koraci unazad i nisam siguran dali ista dobro to moze donijeti... mozda grijesim ali za mene je F1 je uvijek bila elita, znaci vrhunac autoindustrije i to je ono sto me uvijek privlacilo.
sto neko rece williams kriv za elektroniku... mislim da williams nema veze s tim, jednostavno tehnologija isla u tom pravcu, da nije williams poceo s tim, poceo bi neko drugi. meni je prava F1 bila i ostala tamo negdje do 2001. sve ovo poslije je ispiranje dotadasnjih dostignuca...
eto neko moje razmisljanje...
mentalist

#4718 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by mentalist »

radostan dan wrote:ja sad ne znam koje si godište, kad već pomenu vilijams, sjećaš li se mensela u vilijamsu?
nazalost, nemam dovoljno godina da sam mogao gledati te trke. u menselovoj eri je vilijams i poceo sa elektronikom 91-92. poceo sam pratiti poslije rata u eri schumiya pa tako i znam da je bio prgav, ali kvalitetan vozac
moram poceti skidati stare trke i pregledati te spektakle jer malo se vidi po youtube klipovima
radostan dan

#4719 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by radostan dan »

mensel je vozio za vilijams i ranije. lud vozač,m.uda kao u bika, nađi klipove na yt.
valjda će se naći neko stariji da potvrdi.

zipa ovo na l.35 - lud i luđi...

http://www.youtube.com/watch?v=djxUK9QD ... re=related

edit - poslije rata...to znači šumaher vs dajmond hil, pa onda šumaher vs vilnev, pa onda šumaher vs hakinen, do dvijehiljadite, dvijehiljadeprve, ako me sjećanje služi?
radostan dan

#4720 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by radostan dan »

a kakvo vrijeme je to bilo, nek ti pokaže ovaj snimak, kada sena, br jedan, na kvalama staje i spašava kolegu, iako rizikuje i svoj život.

http://www.youtube.com/watch?v=RI1413ip ... re=related

al su se na stazi jurili, mislim svi u kompletu, beskompromisno, tu naređenja iz boksa o čuvanju guma i taktiziranju najčešće nisu poštovana.
mentalist

#4721 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by mentalist »

radostan dan wrote:mensel je vozio za vilijams i ranije. lud vozač,m.uda kao u bika, nađi klipove na yt.
valjda će se naći neko stariji da potvrdi.

zipa ovo na l.35 - lud i luđi...

http://www.youtube.com/watch?v=djxUK9QD ... re=related

edit - poslije rata...to znači šumaher vs dajmond hil, pa onda šumaher vs vilnev, pa onda šumaher vs hakinen, do dvijehiljadite, dvijehiljadeprve, ako me sjećanje služi?
Pa montoja, alonso :-D schumi je sa prva dva imao zestoke okrsaje tipa senna prost. mislim da su najvece borbe bile hakinen schumi u toj eri kada jos nije pocela dominacija ferarija, mada je ona titula hakinena upitna radi povrede schuija. kada se vratio bilo je vec kasno za neki popravni
to i jeste bilo pravo trkanje(barem u mojoj gledalackoj karijeri ) :-D
mentalist

#4722 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by mentalist »

radostan dan wrote:a kakvo vrijeme je to bilo, nek ti pokaže ovaj snimak, kada sena, br jedan, na kvalama staje i spašava kolegu, iako rizikuje i svoj život.

http://www.youtube.com/watch?v=RI1413ip ... re=related

al su se na stazi jurili, mislim svi u kompletu, beskompromisno, tu naređenja iz boksa o čuvanju guma i taktiziranju najčešće nisu poštovana.
neznam dali sam gledao na onom filmu o seni ili sam negdje citao da sena nije volio uopste imati kontakt sa boxom u toku trke. vozio je svoju trku bez upletanja, samo ono lizalo na start-cilj ravnini
ovaj snimak i govori o njegovoj ljudskosti. kad se sjetim nesrece mladjeg schumahera na ovalu u SAD, da schumi nije uopste izasao iz bolida dok su mu brata izvlacili. iskreno, ja nebih mogao a da ne izadjem
Industrialyzer

#4723 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Industrialyzer »

Zanimljivo je to da je Senna prije svake utrke biciklom obilazio stazu i u glavi "crtao" idealnu putanju. Legenda nad legendama 8-)
simonese

#4724 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by simonese »

Industrialyzer wrote:Zanimljivo je to da je Senna prije svake utrke biciklom obilazio stazu i u glavi "crtao" idealnu putanju. Legenda nad legendama 8-)
ovi klinci danas opucaju plejke :D
radostan dan

#4725 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by radostan dan »

Industrialyzer wrote:Zanimljivo je to da je Senna prije svake utrke biciklom obilazio stazu i u glavi "crtao" idealnu putanju. Legenda nad legendama 8-)
eee, znaš za to. :) :thumbup:
Post Reply