Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
cartman

#4701 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by cartman »

Nista specifichno.. vec jednostavno nesto veliko.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#4702 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by corolla02 »

OBAMA-O-MANIA!!!!!

Nas Hussein Zakon!

Glasao sam za njeg!
walkabout

#4703 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by walkabout »

Obama bio u prvoj historijskoj posjeti inozemnoj Kanadi i niko nije primijetio :roll: :oops:

A poslo Hillary da se grebe po Kini... :oops: :roll:

http://www.smh.com.au/opinion/trillions ... ml?page=-1
jeza u ledja

#4704 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Predsjednik Amerike vec tradicionalno prvi inostrani susret ima u Ottawi. ;)
Nista spektakularno.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#4705 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by corolla02 »

nista spektularno, samo je docekan sa pozitivnim ovacijama za razliku od predhodnog....znate vec kog :-D
walkabout

#4706 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by walkabout »

jesil i ti glasala za njega :roll: :thumbup: :mrgreen:
corolla02

#4707 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by corolla02 »

walkabout wrote:jesil i ti glasala za njega :roll: :thumbup: :mrgreen:
Nego sta, grijeh je bilo ne dati mu glas a moci glasati :D
omar little

#4708 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by omar little »

walkabout wrote:Obama bio u prvoj historijskoj posjeti inozemnoj Kanadi i niko nije primijetio :roll: :oops:

pa, dobro 30 milijuna kanadjana bas nisu niko ali eto...valjda sve ovisi od perspektive.

bilo je bas fino vidjeti michaelle jean i obamu skupa na aerodromu. cisto da se rasisti i sovinisti ujedaju za jaja. :D ukljucujuci i harpera. :D :D :D
walkabout

#4709 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by walkabout »

omar little wrote:
walkabout wrote:Obama bio u prvoj historijskoj posjeti inozemnoj Kanadi i niko nije primijetio :roll: :oops:

pa, dobro 30 milijuna kanadjana bas nisu niko ali eto...valjda sve ovisi od perspektive.

bilo je bas fino vidjeti michaelle jean i obamu skupa na aerodromu. cisto da se rasisti i sovinisti ujedaju za jaja. :D ukljucujuci i harpera. :D :D :D
mislio sam da niko nije primijetio/prenio ovu vijest na saxu

narochito oni shto kao brane Obamu/Ameriku od onih shto ih kao napadaju :oops: :roll: :lol:

nego bojim se da sa ovom posjetom Kanadi, Obami se zavrshi medeni mjesec... :roll: :sad:
walkabout

#4710 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by walkabout »

cudo jedno od novina i vlasnika.... :roll:

-------------------------------

Murdoch sorry for Obama chimp cartoon

February 25, 2009 - 6:34AM

New York Post Chairman Rupert Murdoch has apologised for a cartoon that critics said likened a violent chimpanzee shot dead by police to US President Barack Obama.

Murdoch published a statement on Tuesday, saying he wanted to "personally apologise to any reader who felt offended, and even insulted".

He said the Post will work to be more sensitive.

Murdoch said last Wednesday's cartoon was intended only to "mock a badly written piece of legislation".

It depicted the body of the bullet-riddled chimp Travis - killed in Connecticut last week after mauling a woman - and two police officers. The caption said: "They'll have to find someone else to write the next stimulus bill."

The Post also apologised last Thursday in an online editorial.

AP
walkabout

#4711 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by walkabout »

ah ti parlamentarci.... :D

i to iz pera novinara zvanog Post Washington ... :roll: :D

------------------------------------

http://www.smh.com.au/world/politicians ... ml?page=-1
zonbirile

#4712 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

walkabout wrote:ah ti parlamentarci.... :D

i to iz pera novinara zvanog Post Washington ... :roll: :D

------------------------------------

http://www.smh.com.au/world/politicians ... ml?page=-1
bio sam na hlađenju,ali nema veze.Pošto si tamo,a ovde ne javljaju,kako se zove cuko Obaminih,eto ne mogu da spavam,misleći o tom problemu.
jeza u ledja

#4713 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Polako ali sigurno Obama i vecinski Demokratski Kongres ispunjavaju obecanja iz predizborne kampanje.

U 'stimulusu' koji je nedavno izglasan ogromne pare se izdvajaju za reformu obrazovnog i zdravstvenog sistema. Konkretno sto sam upratio vlada ce ubuduce preuzeti najveci dio pozajmica za studentsku skolarinu, do sada su to uglavnom radile privatne kompanije, koje su cesto imale povlasten status na pojedinim univerzitetima, sto je uzrokovalo da studenti nemaju prevelik izbor kad su u pitanju pozajmice. Takodje, onaj dio iz predizborne kampanje u kom su pricali u $4000 skolarine za sve studente koji odrade X sati 'community work' je prosao.
Sto se tice zdravstva to ce biti ogromna reforma u kojoj se zeli napraviti univerzalan sistem zdravstvenog osiguranja u kome nece biti neosiguranih, odnosno zdravtsveno osiguranje nece morati ici direktno preko kompanije u kojoj neko radi vec ce ljudi imati izbor izmedju toga i 'drzavnog' osiguranja. Medjutim, to je reforma koja ce morati trajati godinama, jer je to jedan od najvecih problema u Americi. Dalje, uveden je 'cap and trade' sistem kontrole emisije stetnih cestica, koji vec postoji u Evropi. Do sad je bio zasnovan na dobrovoljnoj bazi. U sustini kako sam ga ja shvatio fabrike ce dobijati odredjene kredite za smanjenje emisije stetnih cestica, na osnovu raznih stvari, tipa davanja love za ocuvanje neke sume, nacionalnog parka, ili slicno. Takodje, stimulus izdvaja ogromne pare za stimulisanje razvitka 'green technologies'. Dalje, kao sto je i obecano lovatori (oni koji zaradjuju preko $250,000 godisnje) ce morati placati vece takse, a ostaloj raji je uveden 'tax brake' u iznosu od mescini $400. (nije puno al hajde). Dalje, smanjice se subvencije za uzgajanje odredjenih zitarica (kukuruz, psenica, soja), sto je izuzetno iskrivilo citav sistem ishrane i uopste uzgoja odredjenih proizvoda, smanjice potraznju naftnih derivata (fertilizers) i moze promjeniti citav sistem uzgoja stoke. Dalje, napokon je odredjen datum povlacenja iz Iraka, mescini do augusta 2010-e ce 2/3 otici, a godinu dana nakon ce se povuci i ostatak. Nedavno je takodje ukinuta zabrana snimanja dolaska kovcega sa posmrtnim ostacima poginulih vojnika. Vojni budzet ce se takodje smanjiti na mescini 3% GDPa.

Ovo su sve stvari koje su odradjene u samo mjesec dana. Republikanci pizde da je ovo drasticno uplitanje Washingtona u ekonomiju, da ce zemlja zapasti u jos vecu krizu jer ce biznisi biti optereceni novim taksama itd. Medjutim, Obama ima podrsku vise od 70% gradjana, tako da Reps malo ko benda. Sve u svemu, u toku su najvece reforme SAD u zadnjih nekoliko decenija, a tek je pocelo.
Kao sto nedavno procitah, Demokrati zele ovu ekonomsku recesiju iskoristiti da ubrzaju reforme koje vec dugo godina zele ostvariti. Potpuno su ujedinjeni i Bijela Kuca, Senat i Poslanicki Dom su totalno sinkronizovani.

Na sta ce to sve liciti, vidjecemo za koju godinu. Za sada, ja sam vise nego zadovoljan.
ahuseino

#4714 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:Polako ali sigurno Obama i vecinski Demokratski Kongres ispunjavaju obecanja iz predizborne kampanje.

U 'stimulusu' koji je nedavno izglasan ogromne pare se izdvajaju za reformu obrazovnog i zdravstvenog sistema. Konkretno sto sam upratio vlada ce ubuduce preuzeti najveci dio pozajmica za studentsku skolarinu, do sada su to uglavnom radile privatne kompanije, koje su cesto imale povlasten status na pojedinim univerzitetima, sto je uzrokovalo da studenti nemaju prevelik izbor kad su u pitanju pozajmice. Takodje, onaj dio iz predizborne kampanje u kom su pricali u $4000 skolarine za sve studente koji odrade X sati 'community work' je prosao.
Sto se tice zdravstva to ce biti ogromna reforma u kojoj se zeli napraviti univerzalan sistem zdravstvenog osiguranja u kome nece biti neosiguranih, odnosno zdravtsveno osiguranje nece morati ici direktno preko kompanije u kojoj neko radi vec ce ljudi imati izbor izmedju toga i 'drzavnog' osiguranja. Medjutim, to je reforma koja ce morati trajati godinama, jer je to jedan od najvecih problema u Americi. Dalje, uveden je 'cap and trade' sistem kontrole emisije stetnih cestica, koji vec postoji u Evropi. Do sad je bio zasnovan na dobrovoljnoj bazi. U sustini kako sam ga ja shvatio fabrike ce dobijati odredjene kredite za smanjenje emisije stetnih cestica, na osnovu raznih stvari, tipa davanja love za ocuvanje neke sume, nacionalnog parka, ili slicno. Takodje, stimulus izdvaja ogromne pare za stimulisanje razvitka 'green technologies'. Dalje, kao sto je i obecano lovatori (oni koji zaradjuju preko $250,000 godisnje) ce morati placati vece takse, a ostaloj raji je uveden 'tax brake' u iznosu od mescini $400. (nije puno al hajde). Dalje, smanjice se subvencije za uzgajanje odredjenih zitarica (kukuruz, psenica, soja), sto je izuzetno iskrivilo citav sistem ishrane i uopste uzgoja odredjenih proizvoda, smanjice potraznju naftnih derivata (fertilizers) i moze promjeniti citav sistem uzgoja stoke. Dalje, napokon je odredjen datum povlacenja iz Iraka, mescini do augusta 2010-e ce 2/3 otici, a godinu dana nakon ce se povuci i ostatak. Nedavno je takodje ukinuta zabrana snimanja dolaska kovcega sa posmrtnim ostacima poginulih vojnika. Vojni budzet ce se takodje smanjiti na mescini 3% GDPa.

Ovo su sve stvari koje su odradjene u samo mjesec dana. Republikanci pizde da je ovo drasticno uplitanje Washingtona u ekonomiju, da ce zemlja zapasti u jos vecu krizu jer ce biznisi biti optereceni novim taksama itd. Medjutim, Obama ima podrsku vise od 70% gradjana, tako da Reps malo ko benda. Sve u svemu, u toku su najvece reforme SAD u zadnjih nekoliko decenija, a tek je pocelo.
Kao sto nedavno procitah, Demokrati zele ovu ekonomsku recesiju iskoristiti da ubrzaju reforme koje vec dugo godina zele ostvariti. Potpuno su ujedinjeni i Bijela Kuca, Senat i Poslanicki Dom su totalno sinkronizovani.

Na sta ce to sve liciti, vidjecemo za koju godinu. Za sada, ja sam vise nego zadovoljan.
Ne znam sta bih rekao za chitav stimulus paket... ima nekih stvari shto mi josh smrde.

Gledajuci omjere, u odnosu na ~1 T$ u stimulus, samo 15 B$ ide u pomoch za homeowner-e, a AIG zatrazio (i dobio) josh 30 B$ neki dan (iz onog prvog paketa). Znachi chitava Amerika i middle class homeowners che dobiti pola onoga sto AIG dobije kad samo kihne (da ne kazemo da im je totalna pomoch do danas skoro 200 B$ - SAMO AIG-ju).

Bojim se da je omjer slichan i kada se uzme alternative energy budget (ne znam koja cifra se ima na umu) u razmatranje. Meschini, da na infrastrukturu ide 200 B$, eto to je k'o znachajno, hajde...

Bojim se da ova injekcija casha za ekonomiju neche biti nishta drugo nego ozivljavanje istog balona. Trebache / morache se napraviti paradigm shift u chitavoj ekonomiji da se napravi ekonomija imuna na ono sto se desilo u zadnijh deceniju... a za to se treba kretati u smjeru drastichnog smanjenja leverage ratio-a chitave ekonomije; drugim rijechima, morache se bjezati od kredita kao osnove za cash flow... a to do sada nije cilj ovog paketa, cilj je upravo suprotan, oziviti ekonomiju kakva je bila, tj ochepiti kredit. To je po meni band aid solution, mozda stvarno MOMENTALO potrebno, ali neche mochi / smjeti biti long term solution...

Do sada mu dajem kredit; rade promjene vishe nego i jedan predsjednik do sada. A tome dijelom ima zahvaliti demokratskom kongresu...
jeza u ledja

#4715 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Slazem se u potpunosti.
Cijela ekonomija je zasnovana na kreditima, a to se ocigledno pokazalo kao neodrzivo. Sve sto se sada radi je odrzavanje u zivotu takvog sistema. No sam si rekao, u pitanju su momentalne mjere. Cijela ekonomija funkcionise na pozajmicama, i ekonomski sistem se ne moze mijenjati tek tako, pogotovo u trenutku kad je na koljenima, tj. kad obican narod ispasta. Da uopste ne ulazimo u besmislenost odrzavanja housing baloon kao stuba ekonomije. To je nesto sto se moze samo ispraviti, ali koliko ja shvatam vlada u medjuvremenu pokusava zastiti ljude sa nekom 'safety net' dok se restrukturiranje ovog sektora ekonomije i uopste credit marketa zahuktava.

Inace, niko ne zna koji je najbolji lijek za ozivljavanje ekonomije. Ja sam se prvenstveno osvrnuo na ostale dijelove stimulusa (i novog prijedloga budzeta) koji nisu direktno vezani za jacanje ekonomije, vec za neke generalne stavke u agendi Demokrata (zdravstvo, obrazovanje i energetika).
zonbirile

#4716 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

pa dobro je ,1525 milijardi novog duga,17 000 novih vojnika u Afganistanu,doduše konačno je uzet i cuko,zna li se ime?
ahuseino

#4717 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

zonbirile wrote:pa dobro je ,1525 milijardi novog duga,17 000 novih vojnika u Afganistanu,doduše konačno je uzet i cuko,zna li se ime?
Ja ne znam... a jest, u pravu si, pravo je bitno... bash si me zadevero, namah chu se bacit' da saznam...
ahuseino

#4718 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Evo malo prije sam slushao interview Toma Ricksa (pulitzer prize winner) na NPR-u apropo Iraka i Obaminog plana.

Kaze chovjek da je neozbiljno ochekivati da se moze USA izvuchi kako se misli. Ovo zvuchi klishe iz direkcije mozda republikanaca, ali ja to i vjerujem. Kaze chika Tom da ga average American podsjecha na nekog pijanog vozacha koji je izgubio kontrolu nad vozilom, udario nekoliko auta, preskochio bankinu, udario josh nekoliko auta i na kraju se zapuco u nechiju kuchu ili biznis... onda se ustao, izashao iz auta, naruzio ljude okolo, reko im da pochiste taj mess, i ode dalje...
Kaze da je drzo predavanje na nekom simpoziju nekim liberalcima u CA, i prichao o Iraku. Kao razloga nemoguchnosti izvlachenja iz iraka navodi veliku moguchnost genocida nad Suni-ma, i nakon sto je o tome prichao, kaze chuo iz gomile, "pa shta..." i "genocida uvijek ima po svijetu..."

Znachi ljudi bi sada van po bilo koju cijenu, "daj ti meni da ja ushtedim para, konsolidujem kuchu svoju, a sto che se oni tamo poklat'... koga briga, jebo to..."

Bash me interesuje sta misle ovi "struchnjaci" a'la Zonbi, sto cinichno komentarishu povlachenje iz Iraka. Koja je alternativa... sta bi se desilo da USA vojska sutra ode - bukvalno? Pitanje nije - zashto su isli u Irak, ili kako je jedan idiot to i pokrenuo, ko je bio u pravu a ko nije, ima li Amerika pravo "shiriti demokratiju" ? i sl... Pitanje se tiche danashnjice, i kako izachi odmah? Zonbijevi cinichni komentari oko povlachenja, se u stvari podudaraju sa osjechanjima gotovo svog americhkog stanovnishtva - "Izachi pa po koju god cijenu"... i to odmah...

Slusham vamo politichke analiste i Pulitzer Prize Winners, koji prichaju o teshkochama povlachenja i implikacijama na narod i potencijalnu humanu i humanitarnu krizu; a onda slusham ovdje na portalu struchnjake sto gonjeni anti-zapadnim sentimentom kazu sta god, samo da je neshto da se pika... naravno uz djetinjsko pojednostavljenje situacije da je za ne povjerovat'.

Nije dzaba Sadam bio diktator. I nama je bilo bolje dok smo imali "diktatora".
jeza u ledja

#4719 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Povlacenje, i to pod svaku cijenu. I kapak.
I iracka vlada to zeli.

Ako pocne neka frka, a nece, mogu se uvijek vratiti.

Ima onaj Australijanac, novinar, kako se zove, iskrivljenog nosa i uvijek istrpane kosulje, koji je valjda s obzirom da je u Iraku vec dugo vremena veliki ekspert. On isto to tvrdi - pa ne mozete se povuci tek tako, pa ovo ono... Amerika je u Iraku slon u prodavnici stakla i ostace tako dok god su tamo.
Povlacenje i zdravo!
zonbirile

#4720 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

ahuseino wrote:Evo malo prije sam slushao interview Toma Ricksa (pulitzer prize winner) na NPR-u apropo Iraka i Obaminog plana.

Kaze chovjek da je neozbiljno ochekivati da se moze USA izvuchi kako se misli. Ovo zvuchi klishe iz direkcije mozda republikanaca, ali ja to i vjerujem. Kaze chika Tom da ga average American podsjecha na nekog pijanog vozacha koji je izgubio kontrolu nad vozilom, udario nekoliko auta, preskochio bankinu, udario josh nekoliko auta i na kraju se zapuco u nechiju kuchu ili biznis... onda se ustao, izashao iz auta, naruzio ljude okolo, reko im da pochiste taj mess, i ode dalje...
Kaze da je drzo predavanje na nekom simpoziju nekim liberalcima u CA, i prichao o Iraku. Kao razloga nemoguchnosti izvlachenja iz iraka navodi veliku moguchnost genocida nad Suni-ma, i nakon sto je o tome prichao, kaze chuo iz gomile, "pa shta..." i "genocida uvijek ima po svijetu..."

Znachi ljudi bi sada van po bilo koju cijenu, "daj ti meni da ja ushtedim para, konsolidujem kuchu svoju, a sto che se oni tamo poklat'... koga briga, jebo to..."

Bash me interesuje sta misle ovi "struchnjaci" a'la Zonbi, sto cinichno komentarishu povlachenje iz Iraka. Koja je alternativa... sta bi se desilo da USA vojska sutra ode - bukvalno? Pitanje nije - zashto su isli u Irak, ili kako je jedan idiot to i pokrenuo, ko je bio u pravu a ko nije, ima li Amerika pravo "shiriti demokratiju" ? i sl... Pitanje se tiche danashnjice, i kako izachi odmah? Zonbijevi cinichni komentari oko povlachenja, se u stvari podudaraju sa osjechanjima gotovo svog americhkog stanovnishtva - "Izachi pa po koju god cijenu"... i to odmah...

Slusham vamo politichke analiste i Pulitzer Prize Winners, koji prichaju o teshkochama povlachenja i implikacijama na narod i potencijalnu humanu i humanitarnu krizu; a onda slusham ovdje na portalu struchnjake sto gonjeni anti-zapadnim sentimentom kazu sta god, samo da je neshto da se pika... naravno uz djetinjsko pojednostavljenje situacije da je za ne povjerovat'.

Nije dzaba Sadam bio diktator. I nama je bilo bolje dok smo imali "diktatora".

joj savršenstva mimikrije,obrtanja suštine.Pa evo da pojasnim,ako nije jasno,vrati se na stranice iz oktobra,prije izbora.Savršeno me ne interesuje ni SAD ni Irak,samo sam tvrdio cijelo vrijeme da je Obama jedan u nizu bezveznjaka upregnutih u jaram velikih igrača-jedan iz galerije Diznijevih junaka.Dvije stranke,ali jedna interesna grupa .Fazon je da je Bush Mutavi junior u oktobru potpisao ugovor sa vladom Iraka,za ostanak trupa do 2010,a onda zaluđeni Obamisti,rastežu žvaku o odlasku.Nije upitno,otići,ili ostati,nego sranja ludoj raji ,koja se ne sjećaju šta je bilo prije nepunih pola godine-još se predstavlja to kao njegov potez ,obećen u izbornoj kampanji.Jednostavno ugovor ističe,a šta će biti,treba baciti grah.Vi otamo volite bacati grah i kakati o Iraku,a 17000 novih vojaka u Afganistanu,je otišlo onako volonterski ne košta ništa i pomažu pri berbi maka.Koji idiotizam,dvije susjedne zemlje,ali za jednu važe jedna pravila,a za drugu.Isto je i sa 1500 milijardi $,iz istog izvora kao i trilioni dolara,od istih igrača posuđeno(odštampano).Dobar fol,svedeš svijet na globalno selo,proglasiš dolar sredstvom obračuna i plačanja na planetarnom nivou,a štamparija i vojna sila kod tebe,i onda ide trgovina -muda za bubrege.Sve pošteno i po zakonu,plačeno bezvrijednim dolarima,a uvezene realne vrijednosti u robi,plus nečiji ropski rad.Ovo je rezon,modus operandi,e sad i ja da sam tamo i establiran,branio bih te nebuloze.Nije ni robovlasnički sistem loš,ali da sam ja vlasnik robova,a ne rob.
jeza u ledja

#4721 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Vec ti je receno jednom - taj sporazum, odnosno izglasavanje irackog parlamenta o povlacenju americkih trupa je odobren krajem novembra (27.11), a ne u oktobru. NAKON sto je Obama izabran za predsjednika. Prije toga sporazum je dogovoren, ali on nije recimo govorio o definitivno povlacenju svih trupa do kraja 2011-e ili bilo kojeg datuma. Oni su i cekali da se zavrse americki izbori da bi tako nesto mogli izglasati. O tome je pisano vec ranije. Od trenutka kad je Obama izabran do 20. januara Bush je saradjivao sa buducom administracijom na tranziciji.
Pitanje je da li bi taj sporazum bio potpisan da je McCain izabran za predsjednika. Ja sam uvjeren da ne bi.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/co ... 01037.html
http://www.nytimes.com/2008/11/28/world ... ted=1&_r=1
ahuseino

#4722 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

zonbirile wrote:

joj savršenstva mimikrije,obrtanja suštine.Pa evo da pojasnim,ako nije jasno,vrati se na stranice iz oktobra,prije izbora.Savršeno me ne interesuje ni SAD ni Irak,samo sam tvrdio cijelo vrijeme da je Obama jedan u nizu bezveznjaka upregnutih u jaram velikih igrača-jedan iz galerije Diznijevih junaka.Dvije stranke,ali jedna interesna grupa .Fazon je da je Bush Mutavi junior u oktobru potpisao ugovor sa vladom Iraka,za ostanak trupa do 2010,a onda zaluđeni Obamisti,rastežu žvaku o odlasku.Nije upitno,otići,ili ostati,nego sranja ludoj raji ,koja se ne sjećaju šta je bilo prije nepunih pola godine-još se predstavlja to kao njegov potez ,obećen u izbornoj kampanji.Jednostavno ugovor ističe,a šta će biti,treba baciti grah.Vi otamo volite bacati grah i kakati o Iraku,a 17000 novih vojaka u Afganistanu,je otišlo onako volonterski ne košta ništa i pomažu pri berbi maka.Koji idiotizam,dvije susjedne zemlje,ali za jednu važe jedna pravila,a za drugu.Isto je i sa 1500 milijardi $,iz istog izvora kao i trilioni dolara,od istih igrača posuđeno(odštampano).Dobar fol,svedeš svijet na globalno selo,proglasiš dolar sredstvom obračuna i plačanja na planetarnom nivou,a štamparija i vojna sila kod tebe,i onda ide trgovina -muda za bubrege.Sve pošteno i po zakonu,plačeno bezvrijednim dolarima,a uvezene realne vrijednosti u robi,plus nečiji ropski rad.Ovo je rezon,modus operandi,e sad i ja da sam tamo i establiran,branio bih te nebuloze.Nije ni robovlasnički sistem loš,ali da sam ja vlasnik robova,a ne rob.
Suzdrzi se pripisivanja "ovdashnjih" globalnih tendencija MENI - zato STO SAM OVDJE, te nazivanja MENE braniocem ovog OVDJE. To su tvoje unutrashnja previranja i pitanja, mislim nekakve zavisti; ne tiche me se ali me iritira, ide na qurac, a smatram da su smishljena s ciljem da me isprovociraju. Boli me neka stvar za tebe isto kolko tebe za mene, ali ako mislish da imas produktivnu rapravu nemoj me ujedat'.

Apropo tvog odgovora (onog shto stoji izmedju ujedanja)...
Svijet svodish na selo ti, svojim pojednostavljivanjem (po sto pedeseti put). Ne znam jeli ne razumijesh ekonomiju dovoljno, ili odbijash da priznash njenu kompleksnost, pod izgovorom da si shvatio to shto mislish da jesi, i sve objashnjavash jednostavnim "shtampanjem dolara" od strane privatne banke... kojom upravlja siva eminencija i sve je vrlo jednostavno... Svijet je mala bashcha, kojom bez imalo truda upravlja, nekoliko porodica.

S tobom rasprava je non-stop neko mimoilazenje... ja o jednom a ti o drugom...
Kakao ba "nije upitno,otići,ili ostati"? To je veliko pitanje... ali ono sto je tebi trn u oku je ko je rekao da che se kad povuchi. To je meni nebitno. Americhka javnost o to me zvoni vech godinama i to hoche. Bush tele, je potpisao ugovor o povlachenju 2010 pod pritiskom javnosti a Obama (a i ostali kandidati) je VECH prije obechavao da che to uchiniti. To je vjerovatno i poguralo onog konja da i on neshto uradi... samo to nije bitno, bitno je da je USA vidjena kao krivac u svijetu, i to je opravdano, ako si iole normalan. Sentiment svijeta je bio i ostao da se treba povuchi; znachi po definiciji, sto prije to bolje. Neshto mi govori da ako se povuku odma', krivica i nedjelo bi postali puno vechi zbog posljedichnog vakuma.
Ne znam sto uvodish Afganistan u pitanje, ali rechi da samo zato sto je susjedna drzava bi trebalo da je ista situacija kao i Iraku, je onako dosta naivno... ako nista drugo, onda po kompziciji stanovnishtva bi trebalo da ima vishe nego znachajne razlike, al' hajde valjda ti vidish neku poentu u tome sto si rekao.

I da, nashtampani dolar nije bezvrijedan... ali to je stvar ekonomije, ne jednostavne trgovine.
Znam da ti na to lichi, ali ne branim ja nikakvu Ameriku. Samo treba priznati da mozda postoji i druga strana novchicha.

To je sve...

Al' nije, naravno da nije....
walkabout

#4723 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by walkabout »

jel ono huso nekidan reche da amerikanci neche vishe polagati pravo/potrazhivati (starobosanski=...... dopunite sami :oops: ) na iracko ulje :roll:

il ja nechuh dobro... :roll: :oops:
KemooSA

#4724 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by KemooSA »

walkabout wrote:jel ono huso nekidan reche da amerikanci neche vishe polagati pravo/potrazhivati (starobosanski=...... dopunite sami :oops: ) na iracko ulje :roll:

il ja nechuh dobro... :roll: :oops:
Bez brige..
Postavili su svoju vladu a uskoro treba ocekivati i privatizaciju Iracke nacionalne naftne kompanije...ili su stvarno usli u rat zbog Bin Ladena i oruzja za masovno unistenje!!!!! :-)
Post Reply