Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Paul F.

#4701 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Paul F. »

Ma ovo je tako blesava situacija da ne mogu vjerovati da se to dešava. Ogromnu štetu prave društvu a tako lahko ih je pohvatati ...
bumerangss

#4702 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

Samo ih treba ignorisati tj bojkotovati tj ne koristiti njihove usluge i bili bi manji od makova zrna!
sha_ba

#4703 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sha_ba »

Lakat Jebić wrote:juce se vozio sarajevo taxijem. 118 cini mi se broj. zaobilizate u sirokom luku. prvo me ponudio nekim bombonama a onda me sve vrijeme persirao. tacno mi je neugodno bilo, sreca pa je bila kratka relacija.

lijep pozdrav
'si uz'o bobu od cike? :mrgreen:
hzsa22

#4704 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by hzsa22 »

Lakat Jebić wrote:juce se vozio sarajevo taxijem. 118 cini mi se broj. zaobilizate u sirokom luku. prvo me ponudio nekim bombonama a onda me sve vrijeme persirao. tacno mi je neugodno bilo, sreca pa je bila kratka relacija.

lijep pozdrav

Passat/Jetta tako nesto? Ako je to ovaj sa Latinske, Chata, raja je prava. Slucajno sam jednom naletio na njega i taman trebalo poslovno svaki dan do Blazuja da se ide (nas 4) dvije sedmice. Frajer nikad minute nije zakasnio, uvijek pred kucom bar 5 minuta prije nego smo se dogovorili. Svaki dan u 16h pred firmom, otvoren gepek, vrata, usisan auto, miris, bombone, zvake i te zajebancije. Bas rega lik.
Lakat Jebić

#4705 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Lakat Jebić »

1. Jesam, al mi je sve previse sumnjivo, jos mi je u dzepu jakne :mrgreen:
2. Starije auto, mislim seat cordoba
todd_smith

#4706 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by todd_smith »

lijep pozdrav
e cuj lorda jbte uvrijedio se jer mu je rekao TI umjesto VI

:mrgreen:
Paul F.

#4707 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Paul F. »

bumerangss wrote:Samo ih treba ignorisati tj bojkotovati tj ne koristiti njihove usluge i bili bi manji od makova zrna!
To nije rješenje nego inspekciju kažnjavati jer ne radi svoj posao. Ispada da ne može pošten čovjek voziti taksi...
razonoda

#4708 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by razonoda »

sha_ba wrote:

lijep pozdrav
'si uz'o bobu od cike? :mrgreen:
:shock: jah ,nije ''zagrizo''' , taxisticka bitanga :zoka:
Lakat Jebić

#4709 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Lakat Jebić »

todd_smith wrote:

lijep pozdrav
e cuj lorda jbte uvrijedio se jer mu je rekao TI umjesto VI

Fkt me ba persirao :mrgreen:
JThomas

#4710 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by JThomas »

a jel šta bilo? :mrgreen:
todd_smith

#4711 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by todd_smith »

Mogu misliti da ti je jos rekao "sine" tuzio bi ga za dusevnu bol

razonoda

#4712 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by razonoda »

Sreca pa nije uzeo ''bombon''. :zrikav:
bluesjunior

#4713 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bluesjunior »

U kojim slučajevima se može sankcionisati putnik/korisnik usluga taksi prevoza na području Kantona Sarajevo?
Odgovor:
Zakon o taski prevozu u KS predvidio je članom 58. novčanu kaznu u iznosu od 50,00 KM za putnike koji se ne pridržavaju člana 40.ovog zakona, kojim su definisane obaveze putnika prilikom korištenja taksi usluga na području Kantona Sarajevo. Prema citiranim odredbama zakona, putnik je dužan:
1. koristiti taksi vozilo koje posjeduje registarske tablice sa slovnom oznakom "TA", svijetleću krovnu taksi oznaku i dopunsku taksi oznaku izdatu od strane Kantona Sarajevo
2.putnik koji je započeo i završio vožnju taksi vozilom na području Kantona Sarajevo dužan je po izlasku iz taksi vozila posjedovati račun.
3.Za putnika koji je započeo vožnju taksi vozilom izvan Kantona Sarajevo, taksi prijevoznik je dužan prethodno izdati voznu kartu za prijevoz, koja obavezno sadrži: registarski broj vozila, relaciju prevoza, ugovorenu cijenu prevoza, datum i vrijeme započinjanja prevoza, te potpis i pečat prevoznika.
azdralovic

#4714 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by azdralovic »

bluesjunior wrote:U kojim slučajevima se može sankcionisati putnik/korisnik usluga taksi prevoza na području Kantona Sarajevo?
Odgovor:
Zakon o taski prevozu u KS predvidio je članom 58. novčanu kaznu u iznosu od 50,00 KM za putnike koji se ne pridržavaju člana 40.ovog zakona, kojim su definisane obaveze putnika prilikom korištenja taksi usluga na području Kantona Sarajevo. Prema citiranim odredbama zakona, putnik je dužan:
1. koristiti taksi vozilo koje posjeduje registarske tablice sa slovnom oznakom "TA", svijetleću krovnu taksi oznaku i dopunsku taksi oznaku izdatu od strane Kantona Sarajevo
2.putnik koji je započeo i završio vožnju taksi vozilom na području Kantona Sarajevo dužan je po izlasku iz taksi vozila posjedovati račun.
3.Za putnika koji je započeo vožnju taksi vozilom izvan Kantona Sarajevo, taksi prijevoznik je dužan prethodno izdati voznu kartu za prijevoz, koja obavezno sadrži: registarski broj vozila, relaciju prevoza, ugovorenu cijenu prevoza, datum i vrijeme započinjanja prevoza, te potpis i pečat prevoznika.
Isto vazi i za prodavnice pa niko ne uzima racun... meni se jos nije desilo da mi ne izdaju racun kad trazim
drug_profi

#4715 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

Da prostis, ne znam u kojim prodavnicama kupujes, ali ja vidim da svako dobije a vecina (skoro svako) uzme racun. Taksista niti ga ponudi niti bi ga dobio da trazis. Ovi nota blok racuni su maltene ilegalni vise. Sa njima mozes pravdati novac samo ako ima dobre volje kod racunovodstva.
Bas me zanima kako se zakonski opravdava da nemaju fiskalnu kasu u autu.
mayab

#4716 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mayab »

Danas vozim iza nekog Megana, na krovu ona svjetleca reklama Emilly Company (ili tako nesto), reg.tablica obicna bez onog TA,dopunsku oznaku taksi udruzenja ne vidjeh, stade nekoj zenkoj, ona udje, vidim on joj pruza neki papir ili blok i olovku, valjda da nesto popuni, ugovor šta li!!??? :shock:
insaneinthebrain

#4717 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by insaneinthebrain »

na svoju odgovornost ulazis u divljaka. potpises i vozis se :oops:
Saka

#4718 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Saka »

drugi profil wrote:Bas me zanima kako se zakonski opravdava da nemaju fiskalnu kasu u autu.
Nemaju šta da pravdaju kad ih zakon na to ne obavezuje. Samostalni taksisti su izuzeti od fiskalizacije lijepo i čisto po zakonu: http://www.fiskalizacija.ba/index.php?o ... &Itemid=53
Na osnovu člana 5. stav 3. Zakona o fiskalnim sistemima ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/09), i Odluke o određivanju drugih djelatnosti koje ne podliježu obavezi evidentiranja prometa putem fiskalnih uređaja ( „Službene novine Federacije BiH", broj 592/11) , pod drugim djelatnostima kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalnih uređaja, propisuju se sljedeće djelatnosti:
20. taksi djelatnost koju fizička lica obavljaju sa samo jednim (vlastitim) vozilom
I ko se usudi da to mijenja imaće blokiran grad, i jebaće mu familiju, naravno.
drug_profi

#4719 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

Silom prilika doci ce i to na red, a do sada ih je vlast stedila. Kad odluci da ih ne stedi, mogu oni pokusati blokirati grad.
Sve vise se zahvata pdv-om i doci ce na red i zanatlije.
DaffyDuck

#4720 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by DaffyDuck »

mayab wrote:Danas vozim iza nekog Megana, na krovu ona svjetleca reklama Emilly Company (ili tako nesto), reg.tablica obicna bez onog TA,dopunsku oznaku taksi udruzenja ne vidjeh, stade nekoj zenkoj, ona udje, vidim on joj pruza neki papir ili blok i olovku, valjda da nesto popuni, ugovor šta li!!??? :shock:
Prije desetak dana nazovem zuti taxi, kazu vozilo broj xx za 5 minuta. I izadjem ja i cekam, cekam nema. Nazovem ih opet kad kaze eto ga tu, zelena fabia. Pogledam, kad fabia kao i svako drugo auto, ni znaka taxi, ni naljepnice, ni tablica, jedino neku kao karticu sto je zakacio ispod sajbe. Pitam ja dispecera jel to ovaj bez oznaka? Kaze jest. Reko hvala lijepo, slobodno ga vrati. I nazovem drugu firmu :D
bumerangss

#4721 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

Zuti je u zadnje vrijeme pravo los, ali opet ne gori od Sarajevo-taxija :D
Po meni od ovih privatnih, Samir i Emir taxi najbolji :thumbup:
Naslovnica

#4722 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Naslovnica »

bumerangss wrote:Zuti je u zadnje vrijeme pravo los, ali opet ne gori od Sarajevo-taxija :D
Meni je Crveni taksi ubjedljivo najbolji u svemu.
Ja nisam vidio još niti jedng divljeg Crvenog, a nedavno su poprilično obnovili vozni park.
Svaka preporuka!
sheilak

#4723 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sheilak »

Naslovnica wrote:
bumerangss wrote:Zuti je u zadnje vrijeme pravo los, ali opet ne gori od Sarajevo-taxija :D
pa ne bih se bas slozila. znaju i oni bezobrazni biti, pogotovo kad pomisle da su se stranaca docepali. ;-) al pricala sam vec i o njima. no, sa taxi, svakako kabadahije br. 1 :D . cast izuzecima, naravno.
Naslovnica

#4724 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Naslovnica »

sheilak wrote:
Naslovnica wrote:
pa ne bih se bas slozila. znaju i oni bezobrazni biti, pogotovo kad pomisle da su se stranaca docepali. ;-) al pricala sam vec i o njima. no, sa taxi, svakako kabadahije br. 1 :D . cast izuzecima, naravno.
Što se tiče odnosa prema strancima, iskreno, ne znam.
Znam da kada god sam imao potrebu da idem taksijem, zvao sam Crveni i nije mi bilo mrsko sačekati.
Doduše, ja nikada nisam imao neugodnih iskustava sa bilo kojim taksistima, a baš počesto zbog posla znam sjesti u taksi (iako imam vlastiti automobil).
bumerangss

#4725 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

Ove reforme premijera Novalica a po zahtjevu MMF-a predvidja neko preferencijalno placanje poreza i za zanatlije samostalne obrtnike... je li to znaci da ce i taxisti morati irdavati fiskalne racune? :D joj ako to uvedu... lele se sa-taxistima :lol: nema vise da mjesecno zarade 5000KM a da drzavi plate samo 300km :run:
Post Reply