Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#4701 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

animals wrote:
Jimmy McNulty wrote:
insomnia78 wrote: U tebe jarani sve neki bombasi
Ma jok, ovo je i dalje onaj što ima 2500e netto kao varilac, kako se ne sjećaš nedavno si ljubomoris'o jer ti na francuskoj socijali ne dobiješ upola toliko, da ti žene nema vozio bi komercijalu za Madi. Lik dobio od Švaba 4300 maraka za nepuni mjesec rada :izet:
Kakvi crni maraka..
valjda eura..
i kazes varioc..
e pitaj jarana onda koliko sati je radio za to i jel bio na terenu..
Ovako, radi u BiH firmi i šalje ih tamo.
Prvi odlazak mu je bio 3 sedmice.
Radi pon-sub, 10 sati dnevno.
Za 3 sedmice i ja mislim 3 dana dobio 4300 maraka na ruke. Da je ostao čitav mjesec dobio bi te 2500 eura.
I da napomenem: iako je varilac ovo je zaradio kao bravar tamo, varioci imaju još veću satnicu.
Idući put kad ode, ide kao varioc i tad ću vam javit kolika je plata. možda i neću, Francuza će mi kap strefit.
Ovdje radi za 800. Firma se zove Fuel Boss i zapošljava oko 400 radnika.
Poslije nove godine poslali su oko 100 radnika za inostranstvo.

Momak ima ovdje sve položene ateste, zna argon, zna Co2, zna elektro, zna rukovat viljuškarom.
insomnia78

#4702 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Sve ga naucio taj čojk? Aferim
insomnia78

#4703 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Ti ko i jarani ti. Ne znate đe ste šuplji
Moj najbolji jaran je ovdje platio kurs za varioca, 2000 da ga čovjek obuči i 1700 za srednju u Širokom jer nije imao to zvanje. Prva plata u Njemačkoj - dobije lik 4300 na ruke. (maraka)
A ovdje na građevini imao 350 platu i 90 topli obrok godinama :-)
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#4704 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by lmo »

Melbourne_Australia wrote:Dobro jutro :D Joj ljepote, djeca u skolu, a ja vala odoh na Jahorinu malo na kupanje na zenba....Poslije nesto klopati i veceras na termin fuce...Nigdje nije kao kod kuce :izet: :izet:

pojedi nešto prije bazena, makar krišku kavijara, nasilu..ne možeš gladan plivati, daleko je do ručka.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#4705 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

insomnia78 wrote:Sve ga naucio taj čojk? Aferim
Ne, nego je za ostalo imao obuku skoro 2 godine u svojoj firmi.
insomnia78 wrote:Ti ko i jarani ti. Ne znate đe ste šuplji
Moj najbolji jaran je ovdje platio kurs za varioca, 2000 da ga čovjek obuči i 1700 za srednju u Širokom jer nije imao to zvanje. Prva plata u Njemačkoj - dobije lik 4300 na ruke. (maraka)
A ovdje na građevini imao 350 platu i 90 topli obrok godinama :-)
Šta ovdje nije jasno? Platio 2 milje argon da nauči, u firmi naučio Co2 i elektro, položio atest, rekao mu direktor ako želiš ikad bit poslan vani moraš završiti i diplomu srednje. Nije otišao prvi dan polsije zaposlenja, nego poslije skoro dvije godine.

Zar je to moj frenči toliko teško shvatiti? Mislim, znam da nije, ali teško je tebi provariti da tamo neki varilac ima duplo više nego kao ti :lol:
Dobro sam rekao onda, duhovna sirotinja. :izet:
animals

#4706 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Jimmy McNulty wrote: Ovako, radi u BiH firmi i šalje ih tamo.
Prvi odlazak mu je bio 3 sedmice.
Radi pon-sub, 10 sati dnevno.
Za 3 sedmice i ja mislim 3 dana dobio 4300 maraka na ruke. Da je ostao čitav mjesec dobio bi te 2500 eura.
I da napomenem: iako je varilac ovo je zaradio kao bravar tamo, varioci imaju još veću satnicu.
Idući put kad ode, ide kao varioc i tad ću vam javit kolika je plata. možda i neću, Francuza će mi kap strefit.
Ovdje radi za 800. Firma se zove Fuel Boss i zapošljava oko 400 radnika.
Poslije nove godine poslali su oko 100 radnika za inostranstvo.

Momak ima ovdje sve položene ateste, zna argon, zna Co2, zna elektro, zna rukovat viljuškarom.
To ti je 240 sati mjesecno..znaci skoro duplira sate..
u normalnoj firmi bi trebao imati najmanje 4000 eura..
varioci imaju kolektiv vertrag, mislim 13 eura brutto po satu..
pa racunaj..a uvijek racunaj normalno radno vrijeme za zaradu..
drugo je ako radis terensku pa imas duple sate..
ali to nije osnova..
Hendrix

#4707 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

Znaci doso je i ovaj mali jomu na temu...mores odma kljucat raspravu, sad ce lik cevape i carsiju pocet postavljat svakih po sata. Gasi mjesalicu..motaj kablove.

Od muke bi na bazen otiso al ne mogu, pustaju samo ljude s australskim pasosima i njihovu pratnju. Kokuz free swimming pool.
Last edited by Hendrix on 30/01/2019 12:42, edited 1 time in total.
insomnia78

#4708 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

De se ti dogovori sam sa sobom. Jel varioc kojeg je poslala firma ko bravara a godinama radi na gradjevini?
Uostalom kad je sve tako sto ne ides i ti? Lakse kmeziti po forumu i pisati pateticne komentare na vijesti iz Njemacke.
Image
Nivelacija

#4709 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

Istina je ovo sto @Jimmy pise ali mislim da van Zenice i nema firmi u Bosni koji imaju taj princip rada. Zato sto je u Ze taj metalni sektor bas razvijen.

Imam clana porodice doduse sire koji je isto zaposlen u Zenickoj firmi nije fuelBoss nego druga da ne reklamiram i salje ih firma evo vec 5 godina u UK.

Kada provede pun mjesec u UK, zadnji put bio u Birmingemu zaradio 3800 funti mjesecno ali kao varilac sa iskustvom.

U zadnje 3 godine kesirao stan od 80 000 KM u Ze i auto iz salona.

Kada ne idu tamo u UK rade po Belgiji i NL, a kada su ovdje kod nas plata je oko 1100 KM.

Otprilike u UK bude 60 dana pa ovdje 30..
Last edited by Nivelacija on 30/01/2019 12:46, edited 2 times in total.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#4710 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

animals wrote: To ti je 240 sati mjesecno..znaci skoro duplira sate..
u normalnoj firmi bi trebao imati najmanje 4000 eura..
varioci imaju kolektiv vertrag, mislim 13 eura brutto po satu..
pa racunaj..a uvijek racunaj normalno radno vrijeme za zaradu..
drugo je ako radis terensku pa imas duple sate..
ali to nije osnova..
Da je idealno nije. Puno se ostane na poslu i samo nedjelja slobodna, ali on je prezadovoljan. Moli se Bogu da ga opet tamo pošalju, kaže lakše je tamo odradit 300 sati mjesečno nego u Bosni 150. Ako on laže, lažem i ja. Znam samo da za pare ne laže jer imam još komšija koji rade u Fuel Bossu, a ima i forumaša ovdje koji su upućeniji od mene u plate i sve ali oni ordiniraju na temi "Zeničani".
insomnia78 wrote:De se ti dogovori sam sa sobom. Jel varioc kojeg je poslala firma ko bravara a godinama radi na gradjevini?
Uostalom kad je sve tako sto ne ides i ti? Lakse kmeziti po forumu i pisati pateticne komentare na vijesti iz Njemacke.
Image
To ja iz zadovoljstva serem po Bosni i srat ću dok sam živ jer mrzim ovu državu, jbg nisam patriJota iz Šateroa :lol: :lol: :lol:
Ja ne idem zato što ću dobit posao ovdje na Željeznici :-D
A ovo gore sam ti sve objasnio samo ti nećeš da shvatiš, teško prihvatit činjenicu da neko iz biH zaradi više nego ti na socijali ako si na socijali uopšte. Možda žena smanjila džeparac :-?
mali jomu

#4711 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali jomu »

Hendrix wrote: Znaci doso je i ovaj mali jomu na temu...mores odma kljucat raspravu, sad ce lik cevape i carsiju pocet postavljat svakih po sata. Gasi mjesalicu..motaj kablove.

Od muke bi na bazen otiso al ne mogu, pustaju samo ljude s australskim pasosima i njihovu pratnju. Kokuz free swimming pool.

cini mi se da ti je nesto pravo dobro vani..... :lol:
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#4712 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

Nivelacija wrote:Istina je ovo sto @Jimmy pise ali mislim da van Zenice i nema firmi u Bosni koji imaju taj princip rada. Zato sto je u Ze taj metalni sektor bas razvijen.

Imam clana porodice doduse sire koji je isto zaposlen u Zenickoj firmi nije fuelBoss nego druga da ne reklamiram i salje ih firma evo vec 5 godina u UK.

Kada provede pun mjesec u UK, zadnji put bio u Birmingemu zaradio 3800 funti mjesecno ali kao varilac sa iskustvom.

U zadnje 3 godine kesirao stan od 80 000 KM u Ze i auto iz salona.

Kada ne idu tamo u UK rade po Belgiji i NL, a kada su ovdje kod nas plata je oko 1100 KM.

Otprilike u UK bude 60 dana pa ovdje 30..
frenči kad pročita post
Image
cassius

#4713 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by cassius »

mali jomu wrote:
cassius wrote: Ti nisi uspio u ovoj drzavi.
Jesi li ti uspio i bilo kojoj drzavi?
Sta tebe briga?
animals

#4714 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

[quote="Jimmy McNulty"]

Da je idealno nije. Puno se ostane na poslu i samo nedjelja slobodna, ali on je prezadovoljan. Moli se Bogu da ga opet tamo pošalju, kaže lakše je tamo odradit 300 sati mjesečno nego u Bosni 150. Ako on laže, lažem i ja. Znam samo da za pare ne laže jer imam još komšija koji rade u Fuel Bossu, a ima i forumaša ovdje koji su upućeniji od mene u plate i sve ali oni ordiniraju na temi "Zeničani".

Ma ne kazem nista..
Ako je njemu dobro ok
mirsek

#4715 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Hendrix wrote:Znaci doso je i ovaj mali jomu na temu...mores odma kljucat raspravu, sad ce lik cevape i carsiju pocet postavljat svakih po sata. Gasi mjesalicu..motaj kablove.

A sta ces, mi fukara smo snalazljivi, mozes recimo nasut veliki lavor vode ispred kuce i upaliti fen da ti puse i eto te kao na maldivima na kojima je upravo pao snijeg.
Al meni je uvijek najvise zao jahte, propada u marini a ne moze je seherom provozati. :roll:
duminjo

#4716 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by duminjo »

_BataZiv_0809 wrote:
duminjo wrote:Sve se zivo Ismijava. Svi su levati a bosna najsiromasnija i najnepismenija drzava u evropi. Jedina, mozda u svijetu, sa tri jebena predsjednika
Izvor?
Zajebavas me majkemi :lol:
Cookie85

#4717 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Cookie85 »

_BataZiv_0809 wrote:
Cookie85 wrote:
Nek otimaju, kad nasa drzava ne zeli obrazovan i sposoban kadar. Pa nije niko lud cekati da se smiluje jedna drzava, kada ima boljih opcija. Takodjer Svabe nisu ulozili ni feninge u obrazovanje, a BiH jeste??? pojedincima mozda DA , ali vecini nije, vecina sama sebe finansira.
Kod nas kad je neko sposoban i obrazovan i dodje na razgovor na posao, nece ga dobiti, jer NASI ne zele konkurenciju!
Dobro se sjecam jednog intervjua u Sarajevu, kad sam ispitivacu JA morao objasnjavati sta je sta i za sta je sta, Naravno nisam dobio posao :D Konkurencija :D
Ovo je sve nasa krivica slazem se. Sa ostalim naravno da ne. Ne znam samo odakle pare za plate vaspitacica, uciteljica, nastavnika, profesora, pare za izgradnju i odrzavanje skola, pare za stipendije? Sa Kirklanda?

Ako je tebi lakse zivjeti sa tim da ovamo nema niko sposoban i obrazovan da radi u struci, nek ti vala bude
Da profesori, vaspitacice ... naravno da primaju platu sa budzeta, a taj budzet puni narod. A ja sam ti rekao da ucenik, student, roditelji te djece moraju finansirati skolovanje, a nase skolovanje nije toliko dobro kao sto ti mislis.
Djeca/Studenti kada zavrse skolu, POJMA NEMAJU o svom zvanju. Zato je i tesko da se neko zaposli u struci odmah po zavsetku skolovanja, a da ne pricam o poslovima na budzetu, bez stele ili para, nema sanse!

Nisam uopste rekao da u BiH nema niko sposoban, nemoj izmisljati. Samo sam rekao da vecina visoko obrazovanih, pametnih, sposobnih, mladih ljudi, odlaze upravo zbog Drzave. Zar ti mislis da svi ne bi ostali u BiH da je iole kako treba ?

Opet kazem, onome kome je super u BiH on ce i ostati, onaj kome nije bas sjajno, a nije nesposoban i lijen, ce otici i uspjeti sto u BiH ne bi uspio ni za 100 godina!
Nivelacija

#4718 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

duminjo wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
duminjo wrote:Sve se zivo Ismijava. Svi su levati a bosna najsiromasnija i najnepismenija drzava u evropi. Jedina, mozda u svijetu, sa tri jebena predsjednika
Izvor?
Zajebavas me majkemi :lol:
I mene zanima ako nije problem da postavis izvor?

Nije zajebancija.
duminjo

#4719 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by duminjo »

Nivelacija wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Izvor?

I mene zanima ako nije problem da postavis izvor?

Nije zajebancija.
Nema izvora. Ja lupio i pogrijesio. Bosna jedna od najpozeljnijih zemalja za živjeti. Imamo najbolje, najefikasnije i najjeftinije politicare..
Eto Halalite, ako ikako Mozete, na onoj gore napisanoj gluposti.
Bullet Tooth Tony

#4720 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bullet Tooth Tony »

duminjo wrote:

Nema izvora. Ja lupio i pogrijesio. Bosna jedna od najpozeljnijih zemalja za živjeti. Imamo najbolje, najefikasnije i najjeftinije politicare..
Jesi i lupio i ppgrijesio.. Jest na listi losih zemalja ali nije najsiromasnija i najnepismenija... Ti kazes da jeste i onda ti ljudi traze izvor sto je normalno u svakoj konverzaciji.. Da si napisao da je Njemacka najbogatija ja bi ti trazi izvor i za to :)

Ovo za politicare te niko nije ni pitao
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#4721 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

Nije govno nego se pas posr'o.
duminjo

#4722 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by duminjo »

Bullet Tooth Tony wrote:
duminjo wrote:

Jesi i lupio i ppgrijesio.. Jest na listi losih zemalja ali nije najsiromasnija i najnepismenija... Ti kazes da jeste i onda ti ljudi traze izvor sto je normalno u svakoj konverzaciji.. Da si napisao da je Njemacka najbogatija ja bi ti trazi izvor i za to :)

Ovo za politicare te niko nije ni pitao
Fazon je izrezati Post i postaviti pitanje za Nesto što nije bitno a ono što je bitno i sta je bio cilj cijelog posta, to se preskocilo. Nego et, valja se svakome narugati i svako i svacije zanimanje ismijati. Neka nastave, eto ja odusto i necu im smetati. :thumbup:
Jebo ih izvor.
almir90

#4723 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by almir90 »

duminjo wrote:
Fazon je izrezati Post i postaviti pitanje za Nesto što nije bitno a ono što je bitno i sta je bio cilj cijelog posta, to se preskocilo. Nego et, valja se svakome narugati i svako i svacije zanimanje ismijati. Neka nastave, eto ja odusto i necu im smetati. :thumbup:
Jebo ih izvor.
Ne može se ovdje voditi razumna rasprava, najbolje se povući.
славянин

#4724 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

Pa nismo najgori.. sta vise dobro je sve je super.

81 Macedonia 15,231
82 Suriname 15,114
83 Serbia 15,090
84 Grenada 14,924
85 Lebanon 14,676
86 Colombia 14,552
87 Palau 14,536
88 Saint Lucia 14,219
89 Nauru 14,158
90 South Africa 13,498
91 Peru 13,434
92 Mongolia 13,000
93 Bosnia and Herzegovina 12,876
94 Sri Lanka 12,811
95 Indonesia 12,284
96 Albania 12,021
97 Tunisia 11,911
98 Saint Vincent and the Grenadines 11,777
99 Ecuador 11,617
100 Egypt 11,583
— Kosovo 10,754
101 Georgia 10,699
102 Dominica 10,620
103 Namibia 10,476
104 Paraguay 9,691
105 Armenia 9,648

PPP - U osnovi kako ide ljudima u finansijskom smislu.
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#4725 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by lmo »

ma sreća jedna, neizreciva.
Post Reply