Tačno tako.arzuhal wrote:..ali zato su sastavljači pitanja to onemogućili spajajući nacionalno/državno i etničko/narodno pa je pitanje glasilo (podsjetite me): kako se izjašnjavate nacionalno/etnički?pemanapemani wrote: Najniža granica je trebala biti da se bosanskohercegovačka nacija podrazumijeva za sve one koji imaju BiH državljanstvo.
Logično, da su razdvojili nacionalno i etničko onda bi nacionalno izjašnjavanje bilo sasvim suvišno, podrazumijevalo bi se: BiH (ili neka nakaradnost kao bosnohercegovac ili bosnopodrinjac ili krajiškobosanac ili...već bilo koja zahebancija od ponižavajućeg kolonijalnog imena koji uz državu Bosnu i njeno ime veže neku njenu podregiju kao što je Hercegovina, Podrinje, Krajina ili bilo što slično...)
Dakle nisu razdvajali naciju/državljanstvo od etnije, da bi dobili to što su dobili.
To što sam etnički Bošnjak nimalo ne ukida (barem za mene, drugi mogu tvrdit naglavačke šta 'oće, zabole me) moje bosanstvo ili bh. državljanstvo...
Zato nije trebalo pristati na takav koncept popisa stanovništva ako je BiH u sadašnjim granicama na prvom mjestu.
Etničke/narodne posebnosti nisu ništa loše, naprotiv, to je pozitivna stvar za BiH. Da se slijedio put iz maja 1992. godine danas bi bosanskohercegovačku naciju, sa ogromnim potencijalom da vrlo brzo postane bosanska nacija sa regionalnim posebnostima, činilo 70% stanovništva BiH. Naravno, najviše bi taj koncept podržavali Bošnjaci, ali zar je to loše za jedan narod koji je bukvalno krvario za državu BiH?
Kako je rekao kolega @maraccana, bosanskohercegovačka nacionalnost je korak iznad etničkog koncepta.
Jebi ga, svi mi koji volimo BiH smo napravili veliki koraka nazad, zglajzali totalno. Kako bi to fino uglazbio Skroz - samo stoku namiri i žito zasadi, pare nećemo jesti umrijet ćemo od gladi.