Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Locked
pemanapemani

#4701 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by pemanapemani »

arzuhal wrote:
pemanapemani wrote: Najniža granica je trebala biti da se bosanskohercegovačka nacija podrazumijeva za sve one koji imaju BiH državljanstvo.
..ali zato su sastavljači pitanja to onemogućili spajajući nacionalno/državno i etničko/narodno pa je pitanje glasilo (podsjetite me): kako se izjašnjavate nacionalno/etnički?

Logično, da su razdvojili nacionalno i etničko onda bi nacionalno izjašnjavanje bilo sasvim suvišno, podrazumijevalo bi se: BiH (ili neka nakaradnost kao bosnohercegovac ili bosnopodrinjac ili krajiškobosanac ili...već bilo koja zahebancija od ponižavajućeg kolonijalnog imena koji uz državu Bosnu i njeno ime veže neku njenu podregiju kao što je Hercegovina, Podrinje, Krajina ili bilo što slično...)

Dakle nisu razdvajali naciju/državljanstvo od etnije, da bi dobili to što su dobili.

To što sam etnički Bošnjak nimalo ne ukida (barem za mene, drugi mogu tvrdit naglavačke šta 'oće, zabole me) moje bosanstvo ili bh. državljanstvo...
Tačno tako.

Zato nije trebalo pristati na takav koncept popisa stanovništva ako je BiH u sadašnjim granicama na prvom mjestu.

Etničke/narodne posebnosti nisu ništa loše, naprotiv, to je pozitivna stvar za BiH. Da se slijedio put iz maja 1992. godine danas bi bosanskohercegovačku naciju, sa ogromnim potencijalom da vrlo brzo postane bosanska nacija sa regionalnim posebnostima, činilo 70% stanovništva BiH. Naravno, najviše bi taj koncept podržavali Bošnjaci, ali zar je to loše za jedan narod koji je bukvalno krvario za državu BiH?

Kako je rekao kolega @maraccana, bosanskohercegovačka nacionalnost je korak iznad etničkog koncepta.

Jebi ga, svi mi koji volimo BiH smo napravili veliki koraka nazad, zglajzali totalno. Kako bi to fino uglazbio Skroz - samo stoku namiri i žito zasadi, pare nećemo jesti umrijet ćemo od gladi.
General War

#4702 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

desni wrote:
L u c i f e r wrote:
mirzaaa33 wrote:Ovo svršavanje na procente je direktna posljedica djelovanja islama na glavu. Ista strategija, isto ponašanje, ista priča. Zamijeni Bošnjake sa muslimanima u svijetu i nikakve razlike :izet:
srećom je pravoslavlje tu da spasi stvar
    Bilo je i devedesetih
        Image
          Image
          Ejs, ali ima i nasih "gradjana" da se odupru" :D

sta se bijeli u gori zelenoj :-D

Image

Image
          L u c i f e r

#4703 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by L u c i f e r »

Da se slijedio put iz maja 1992. godine danas bi bosanskohercegovačku naciju, sa ogromnim potencijalom da vrlo brzo postane bosanska nacija sa regionalnim posebnostima, činilo 70% stanovništva BiH. Naravno, najviše bi taj koncept podržavali Bošnjaci, ali zar je to loše za jedan narod koji je bukvalno krvario za državu BiH?
          :facepalm:
          Last edited by L u c i f e r on 04/07/2016 00:37, edited 1 time in total.
          pemanapemani

#4704 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by pemanapemani »

maraccana wrote:
          arzuhal wrote:
          pemanapemani wrote: Najniža granica je trebala biti da se bosanskohercegovačka nacija podrazumijeva za sve one koji imaju BiH državljanstvo.
          ..ali zato su sastavljači pitanja to onemogućili spajajući nacionalno/državno i etničko/narodno pa je pitanje glasilo (podsjetite me): kako se izjašnjavate nacionalno/etnički?

Logično, da su razdvojili nacionalno i etničko onda bi nacionalno izjašnjavanje bilo sasvim suvišno, podrazumijevalo bi se: BiH (ili neka nakaradnost kao bosnohercegovac ili bosnopodrinjac ili krajiškobosanac ili...već bilo koja zahebancija od ponižavajućeg kolonijalnog imena koji uz državu Bosnu i njeno ime veže neku njenu podregiju kao što je Hercegovina, Podrinje, Krajina ili bilo što slično...)

Dakle nisu razdvajali naciju/državljanstvo od etnije, da bi dobili to što su dobili.

To što sam etnički Bošnjak nimalo ne ukida (barem za mene, drugi mogu tvrdit naglavačke šta 'oće, zabole me) moje bosanstvo ili bh. državljanstvo...
          Pitanje etničnosti treba biti na nivou pitanja vjeroispovijesti, te od važnosti je samo na individualnom nivou, ovisno o osjećaju pripadnosti i uvjerenja osobe, može a i ne mora imati ikakvo relevantno uporište, a čovjek može i da se ne izjasni uopšte. Međutim, na popisu se desio strašan propust, na kojem se termin nacionalnog poistovjetio sa terminom etničkog. Pošto se nacija/nacionalno odnosi na državu, samim postavljanjem pitanja nacionalnosti, dovodi se u pitanje i država, tako da je ovaj čin državni udar, koji su mnogi prešutjeli, a možda nekolicina ukazivala bez ikakvog efekta.
          :thumbup:
          arzuhal

#4705 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by arzuhal »

Fox_Fox wrote: Sama činjenica da je popis pokazo da je većina gradova etnički čista govori da možete mirno spavati. Ne može se ponoviti 92 kada ste u Sarajevu imali 20.000 vojnika JNA na dežuri. Sada imamo 20.000 Srba u Lukavici i 20.000 na Palama. 40.000 Srba na 500.000 Bošanjaka (računam i Ilidžu, Hadžiće, Ilijaš, Vogošću, Trnovo) + Sarajevo raspolaže većinom vojne opreme tako da od toga nema ništa.

Isti slučaj je i sa Banja Lukom. 99% Srbi a to u okolnim selima ima 5000, 10.000 Bošanjaka ni njima ne predstavlja razlog za strah.
          Eeeee kad se sjetim '92 i onih sasvim realnih, objektivnih pogleda našeg svijeta - temeljnim na činjenicama, o itekako! - koji nikako nisu mogli da ukažu i povjeruju u to da će biti rata u BiH, a ako bi se i desilo kakvo ozbiljnije ratno stanje da će to biti i potrajati tek nekoliko dana ili sedmica i da će završiti brzo...Pa sve one priče "pa mi smo jedan narod!" i sve što se, doista, sasvim zdravo i razložno temeljilo na svemu što smo dotada znali i u šta se vjerovalo...Pa tolike godine u istim školskim klupama, druženja, cijeli životi isprepletani...

I, što reče rahmetli Alija Isaković baš tih godina, "sada nam se sve to cinično hihoće u lice...".

Već sam se osvrtao na ovo objektivno sagledavanje stvarnosti kod Bošnjaka (ja govorim o Bošnjacima): Bošnjo zaključuje smjerno i lijepo na osnovu činjenica i onog što je objektivno, tako je većina Bošnja '92 zaključila da ih neće komšija/kolega ubit, silovat, u logor poslat, kuću mu spalit, i sl. One žene iz Podrinja u izbjeglištvu dok su im muževi ostali u BiH - što rekla Janja Beč tužno sagledavajući ne naivnost nego tu paklenu objektivnost - su govorile da ne vjeruju da će se u Vlasenici, Zvorniku, Cerskoj, Višegradu...išta loše desiti jer "to je naš narod!".

Bošnjo ne gleda subjektivno, neće da bude subjekt dešavanja, on je vazda objekt, on je kamen, naka stijena pored puta, kamen krajputaš koji je tu, činjenično je tu, prođeš kraj njega, mo'š se i popišat na njega, al' je tu, sasvim je očevidno i to je činjenica...Nije naučio da bude subjekt historije, nije imao priliku, ne bi ni znao šta da radi s tim, da bude subjekt politike i tako to...Patnja je to...Ne zna Bošnjo ni državu napravit jer nikad, haman, nije ni htio da je pravi ili jest ali mu nisu dali pa su ga tako dobro zatukli po glavi da se više ne sjeća kako to da uradi, zato su države drugi pravili, Bošnjo samo gled'o, sabirao činjenice, bio objektivan, navijao i tako to, kao i svaki mazlum i tevećelija...
          SkyLimit

#4706 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by SkyLimit »

Fox_Fox wrote:Ok, svi smo popili pamet svijet i znamo sve o popisu, bla bla bla... a moze li meni neko konkretno objasniti šta ja, kao građanin BiH imam od ovoga popisa?

Imam da slušam svaki dan kako Dodik i ostali iz RS kako popis nije istina bla bla.
          Imam da slušam svaki dan Baketa i Čovića kako popis jeste istina bla bla.

TO JE TO. NIKAKVA DRUGA KORIST!!!

Ljudi ne ložite se džaba, sva ova priče koliko koga ima i jesu li dobro brojali je samo da se skupi što više glasova od ovih nepismenih.

Ovo što su pisali o promjeni ustava BiH, to će se desiti ali ne zbog popisa nego zbog Roma i Jeverja kako bi i oni imali šansu da ukradu sebi.. To je već početkom 2016 objavljeno da Ameri imaju plan za 2017 - "Dayton II" i tu se mi ništa ne pitamo, odlučuju veće sile USA, EU, Rusija.

Neki od Vas na forumu spomenuše i rat a samim time i pokazaše da su upravo oni jedni od ovih što su se izjasnili da su polupismeni (znaju sva slova, čitanje ne ide baš najbolje, al jbg u kafani čujete svakakve teorije zavjere).

Sama činjenica da je popis pokazo da je većina gradova etnički čista govori da možete mirno spavati. Ne može se ponoviti 92 kada ste u Sarajevu imali 20.000 vojnika JNA na dežuri. Sada imamo 20.000 Srba u Lukavici i 20.000 na Palama. 40.000 Srba na 500.000 Bošanjaka (računam i Ilidžu, Hadžiće, Ilijaš, Vogošću, Trnovo) + Sarajevo raspolaže većinom vojne opreme tako da od toga nema ništa.

Isti slučaj je i sa Banja Lukom. 99% Srbi a to u okolnim selima ima 5000, 10.000 Bošanjaka ni njima ne predstavlja razlog za strah.

Što se tiče Hrvata oni su mirni i ni na kraj pameti im nije rat. Hrvatska članica EU, imaju dvojne pasoše i jednostavno nemaju potrebe da se bore za nešto kad već imaju sve.

Poenta ovog popisa bi trebala biti;
          1. pravite djecu
          2. tjerajte djecu da se obrazuju
          3. tjerajte djecu da se obrazuju

Pa nije BiH samo Sarajevo. Ako padne Teočak ni Meka i Medina nisu sigurne.
          Kikibombona

#4707 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Kikibombona »

Kako ne dosadi nikada pricati o proslosti!??

Da smo ovo onda, da smo ono onda...

gotovo je to, proslo vrijeme...

nema povratka...

Sta u buducnosti?

Ovaj popis je za buducnost ne za proslost.
          arzuhal

#4708 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by arzuhal »

Kikibombona wrote:Kako ne dosadi nikada pricati o proslosti!??

nema povratka...

Sta u buducnosti?

Bravo, treba pripremiti što više MTS-a za budućnost, nema se kad plakat za prolivenim mlijekom...
          desni

#4709 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by desni »

General War wrote:
          desni wrote:
          L u c i f e r wrote:
          srećom je pravoslavlje tu da spasi stvar
            Bilo je i devedesetih
                Image
                  Image
                  Ejs, ali ima i nasih "gradjana" da se odupru" :D

Image

Image
                  Ma naravno zato je ovaj što ga ljubi vladika u Srebrenici naredio ubijanje 8372 kako ih ti nazva "građana" sve sa ciljem da se ne bi zabijeljeli u gori zelenoj.Pa su onda i njihove kosti razbacali sve do tercijarnih grobnica.
                    Međutim i pored tvog silnog upinjanja nismo isti i nadam se ni da nećemo ni biti.
                      Evo slika koja svjedoči o događajima u Zaklopači kod Vlasenice iz 1992.godine dok još nije ni postojala ni multietnička armija ni ona navodno druga sa muslimanskim brigadama.Na slici su posmrtni ostaci djevojčice ubijene ni krive ni dužne.Upozorenje za osjetljivije da ne otvaraju link.smrdim/wp-content/uploads ... lopaci.jpg
                        Ima i živa lomača kod Višegrada,ima i grobnica Tomašica pored koje su dojučerašnje komšije mirno spavale bez griže savjesti.Poenta je da samo bolestan čovjek može izjednačavati strane u posljednjem ratu.
                        General War

#4710 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

desni wrote: Ma naravno zato je ovaj što ga ljubi vladika u Srebrenici naredio ubijanje 8372 kako ih ti nazva "građana" sve sa ciljem da se ne bi zabijeljeli u gori zelenoj.Pa su onda i njihove kosti razbacali sve do tercijarnih grobnica.
                          Međutim i pored tvog silnog upinjanja nismo isti i nadam se ni da nećemo ni biti.
                            Evo slika koja svjedoči o događajima u Zaklopači kod Vlasenice iz 1992.godine dok još nije ni postojala ni multietnička armija ni ona navodno druga sa muslimanskim brigadama.Na slici su posmrtni ostaci djevojčice ubijene ni krive ni dužne.Upozorenje za osjetljivije da ne otvaraju link.smrdim/wp-content/uploads ... lopaci.jpg
                              Ima i živa lomača kod Višegrada,ima i grobnica Tomašica pored koje su dojučerašnje komšije mirno spavale bez griže savjesti.Poenta je da samo bolestan čovjek može izjednačavati strane u posljednjem ratu.
                              Samo bolestan covjek moze imputirati tomasice, srebrenice ocigledoj poenti kad vec se nje dohvatas...eh ofiran si.
                              pemanapemani

#4711 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by pemanapemani »

L u c i f e r wrote:
                              Da se slijedio put iz maja 1992. godine danas bi bosanskohercegovačku naciju, sa ogromnim potencijalom da vrlo brzo postane bosanska nacija sa regionalnim posebnostima, činilo 70% stanovništva BiH. Naravno, najviše bi taj koncept podržavali Bošnjaci, ali zar je to loše za jedan narod koji je bukvalno krvario za državu BiH?
                              Zašto?

Ovako je prihvaćen velikosrpski koncept poistovjećivanja narodnosti i nacije, a nacije imaju pravo na teritorij i samopredjeljenje.

Opet pitam pitanje iz svog prethodnog posta - Da li smatramo da je krvavi sukob u BiH u periodu 1992. -kraj 1995.godine bio agresija dvije susjedne države u suradnji sa domaćim pobunjenicima (Srbije čitav navedeni period i Hrvatska u periodu - početak 1993. do kraja 1994. godine) na nezavisnu Republiku BiH?

Moja malenkost misli da je to bio glavni cilj rušilačkih snaga. Genocid i etničko čišćenje Bošnjaka i manjim dijelom Hrvata je posljedica glavnog cilja - uništenja BiH kao države i uništenje posebnosti bosanskog kulturno historijskog nasljeđa.

Svoditi brutalnu agresiju na državu BiH samo na pokušaj istrebljenja Bošnjaka kao naroda je, prosto rečeno, skok sa konja na magarca, naravno, ako je BiH u sadašnjim granicama na prvom mjestu.

Otvoreno pitanje, čisto da znam na čemu sam - da li je cilj bošnjačka nacionalna država? Nacionalna država Bošnjaka koja može i ne mora biti u granicama današnje BiH?
                              Kikibombona

#4712 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Kikibombona »

arzuhal wrote:
                              Kikibombona wrote:Kako ne dosadi nikada pricati o proslosti!??

nema povratka...

Sta u buducnosti?

Bravo, treba pripremiti što više MTS-a za budućnost, nema se kad plakat za prolivenim mlijekom...
                              Pa to je legitimna opcija, mada ne i jednostavna. Mislis li da je strnka 'NAROD ZNO' sposobna uraditi nesto znacajno na tom planu? :D
                              Seawolf

#4713 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Seawolf »

pemanapemani wrote:Neka me neko ispravi ako griješim - tokom agresije na RBiH imali smo tri zaraćene strane, 2 agresora Srbiju i Hrvatsku (u periodu 1993.-1994) sa domaćim pobunjenicima i jednu odbrambenu bosanskohercegovačku stranu, pozitivnu stranu u ratu, odnosno, agresiji. Tu pozitivnu stranu su velikom većinom podržavali današnji Bošnjaci, malo manje ostali, u puno manjoj mjeri BiH Hrvati i najmanje BiH Srbi.
                              Bilo je multietničko državno Predsjedništvo, prema nekim podacima 30% onih koji nisu Bošnjaci u redovima Armije RBiH 1992., priča o Prvoj slavnoj pravoslavnoj, nedjeljivoj leopardovoj koži...

Onda dolazimo u 2013. godinu u kojoj je putem Popisa pismeno ovjereno prihvatanje etničkog koncepta kojeg već 25 godina nameće velikosrpska i u manjoj mjeri velikohrvatska politika.
                              Ne mislim da su se Bošnjaci na navedenom popisu trebali izjasniti kao Bosanci. Jednostavno, ovakav koncept popisa nije trebalo prihvatiti ako ti je stalo do BiH u današnjim granicama, sa svim kulturnim i historijskim sličnostima i posebnostima njenog stanovništva. (prirodno, kulturno i historijsko nasljeđe) ...
                              Svako ko nije htio prihvatiti ovakav koncept popisa, imao je priliku da na pitanje broj 24 (pitanje o etničkom/nacionalnom izjašnjavanju) odgovori sa "ne izjašnjava se", jer je i to bio jedan od 4 ponuđena defaultna izjašnjavanja ( http://www.bhas.ba/Popis%202013/BOS%20P1.pdf ).

Sudeći po objavljenom izvještaju sa Popisa, vrlo malo popisanih stanovnika BiH (0,77%) je iskoristilo tu mogućnost, što znači da su svih ostalih 99,23% (uključujući i one koji su se izjasnili kao Bosanci, Džedaji, Marsovci i sl.) popisanih, prihvatili upravo ovakav koncept popisa, uključujući i formulaciju pitanja broj 24.
                              General War

#4714 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

pemanapemani wrote:
                              L u c i f e r wrote:
                              Zašto?

Ovako je prihvaćen velikosrpski koncept poistovjećivanja narodnosti i nacije, a nacije imaju pravo na teritorij i samopredjeljenje.

Opet pitam pitanje iz svog prethodnog posta - Da li smatramo da je krvavi sukob u BiH u periodu 1992. -kraj 1995.godine bio agresija dvije susjedne države u suradnji sa domaćim pobunjenicima (Srbije čitav navedeni period i Hrvatska u periodu - početak 1993. do kraja 1994. godine) na nezavisnu Republiku BiH?

Moja malenkost misli da je to bio glavni cilj rušilačkih snaga. Genocid i etničko čišćenje Bošnjaka i manjim dijelom Hrvata je posljedica glavnog cilja - uništenja BiH kao države i uništenje posebnosti bosanskog kulturno historijskog nasljeđa.

Svoditi brutalnu agresiju na državu BiH samo na pokušaj istrebljenja Bošnjaka kao naroda je, prosto rečeno, skok sa konja na magarca, naravno, ako je BiH u sadašnjim granicama na prvom mjestu.

Otvoreno pitanje, čisto da znam na čemu sam - da li je cilj bošnjačka nacionalna država? Nacionalna država Bošnjaka koja može i ne mora biti u granicama današnje BiH?
                              I jope :thumbup: ne kontaju oni to moj drug...tj. nece da vide...bosnjaci su se samo nasli na putu uspostavljanja granica, kao i hrvati 1991 ili kao srbi 1995 u hrvatskoj, gdje je rat protutnjao nestajali su slabiji.
                              BHCluster

#4715 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by BHCluster »

General War wrote: Ejs, ali ima i nasih "gradjana" da se odupru" :D

Image

Image
                              Ova prva fotografija je od 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade , a druga fotografija je od 4. muslimanske slavne lahke brigade. Ima ih jos da ne nabrajam...

A bile su sa slicnim nazivima i za vrijeme Drugog svetskog rata 1. muslimanska brigada, 2. muslimanska brigada, 16. muslimanska brigada, 8. krajiška (muslimanska) brigada, Muslimanska brigada 8. divizije, 17. krajiška (Rama, Muslim) udarna brigada itd... ali nebitno vazno je da si ih ti stavio u isti kos sa cetnicima.
                              General War

#4716 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

BHCluster wrote:

Image

Image
                              Ova prva fotografija je od 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade , a druga fotografija je od 4. muslimanske slavne lahke brigade. Ima ih jos da ne nabrajam...

A bile su sa slicnim nazivima i za vrijeme Drugog svetskog rata 1. muslimanska brigada, 2. muslimanska brigada, 16. muslimanska brigada, 8. krajiška (muslimanska) brigada, Muslimanska brigada 8. divizije, 17. krajiška (Rama, Muslim) udarna brigada itd... ali nebitno vazno je da si ih ti stavio u isti kos sa cetnicima.
                              I u drugom svjetskom ratu inace su imali svoja obiljezja i tekbirali u slavu Titu i KPJ ? :D Ne idi na tu stranu usrat ces i sefa i stanicu.
                              BHCluster

#4717 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by BHCluster »

General War wrote:
                              BHCluster wrote:

Image

Image

I u drugom svjetskom ratu inace su imali svoja obiljezja i tekbirali u slavu Titu i KPJ ? :D Ne idi na tu stranu usrat ces i sefa i stanicu.
                              Vazno je da si ti usporedio ove jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine sa chetnicima. :wink: Zar su na takve svari spali Bosanci? :-)
                              L u c i f e r

#4718 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by L u c i f e r »

pemanapemani wrote:
                              L u c i f e r wrote:
                              Zašto?

odgovoriću ti onoliko smisleno koliko su smisleni i tvoji zaključci, jer mi se ne pišu jalovi traktati sa trolovima i dječurlijom na forumu:

bezbojne ideje zelene boje furiozno spavaju mirnim snom

:kakoste:
                              pemanapemani

#4719 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by pemanapemani »

Seawolf wrote:
                              pemanapemani wrote:Neka me neko ispravi ako griješim - tokom agresije na RBiH imali smo tri zaraćene strane, 2 agresora Srbiju i Hrvatsku (u periodu 1993.-1994) sa domaćim pobunjenicima i jednu odbrambenu bosanskohercegovačku stranu, pozitivnu stranu u ratu, odnosno, agresiji. Tu pozitivnu stranu su velikom većinom podržavali današnji Bošnjaci, malo manje ostali, u puno manjoj mjeri BiH Hrvati i najmanje BiH Srbi.
                              Bilo je multietničko državno Predsjedništvo, prema nekim podacima 30% onih koji nisu Bošnjaci u redovima Armije RBiH 1992., priča o Prvoj slavnoj pravoslavnoj, nedjeljivoj leopardovoj koži...

Onda dolazimo u 2013. godinu u kojoj je putem Popisa pismeno ovjereno prihvatanje etničkog koncepta kojeg već 25 godina nameće velikosrpska i u manjoj mjeri velikohrvatska politika.
                              Ne mislim da su se Bošnjaci na navedenom popisu trebali izjasniti kao Bosanci. Jednostavno, ovakav koncept popisa nije trebalo prihvatiti ako ti je stalo do BiH u današnjim granicama, sa svim kulturnim i historijskim sličnostima i posebnostima njenog stanovništva. (prirodno, kulturno i historijsko nasljeđe) ...
                              Svako ko nije htio prihvatiti ovakav koncept popisa, imao je priliku da na pitanje broj 24 (pitanje o etničkom/nacionalnom izjašnjavanju) odgovori sa "ne izjašnjava se", jer je i to bio jedan od 4 ponuđena defaultna izjašnjavanja ( http://www.bhas.ba/Popis%202013/BOS%20P1.pdf ).

Sudeći po objavljenom izvještaju sa Popisa, vrlo malo popisanih stanovnika BiH (0,77%) je iskoristilo tu mogućnost, što znači da su svih ostalih 99,23% (uključujući i one koji su se izjasnili kao Bosanci, Džedaji, Marsovci i sl.) popisanih, prihvatili upravo ovakav koncept popisa, uključujući i formulaciju pitanja broj 24.
                              Tačno.

To bi bila najbolja solucija u datoj situaciji. Nažalost, većina nije dorasla situaciji. (počevši od mene -morao sam se izjasniti kao etničko/nacionalni Bosanac)

Meni je fascinantno kako je 1992. i 1993. godine narodna masa bila dorasla fašističkim nadmudrivanjima, a sada nije.

Skok sa konja na magarca, bez ikakve negativne konotacije za magarce.
                              cyprus

#4720 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by cyprus »

pemanapemani wrote:
                              L u c i f e r wrote:
                              Zašto?

U nekoj suštini se slažem s tobom, samo mislim da neke stvari vrlo loše formulišeš...

Dojadilo mi je pričat opet iznova o pojmu i konceptu nacije, ali moram ponoviti da zaista nije bitno šta se uzima kao definicija nacije... To je lingvističko pitanje - ništa drugo... Poistovjećivanje narodnosti i nacije nije ni velikosrpski, a ni srpski koncept... On je mnogo širi od toga, a u literaturi se o njemu ponekad govori kao o "istočnom" poimanju nacije...

Kad imaš u vidu to, onda je vrlo pogrešno tvrditi da nacije imaju pravo na teritoriju i samoopredjeljenje... NEMAJU... Postoji i teritorijalni koncept nacije, ali ga nipošto ne treba miješati sa etničkim ili kulturnim... Ponovit ću - nacija kao narodnost nema svoju teritorijalnu dimenziju. Vi svi koji tako bespotrebno zapinjete za ovo pitanje samo dodatno unosite pometnju i šaljete vodu na mlin etnoteritorijalcima, jer ste pristali na njihovo tumačenje da nacija polaže pravo na teritoriju... Njima onda ostaje samo da dokažu da se Bošnjaci/Srbi/Hrvati mogu smatrati nacijama, što realno i nije tako teško...

Dakle, ključno pitanje nije da li su nacija Bošnjaci ili Bosanci... Mnogi nesvjesno stvaraju dimne zavjese postavljajući ovo pitanje... Suština svega jeste pitanje da li dajemo prioritet političkim interesima naše države ili političkim interesima naše etničke grupe (zvali je ili ne zvali nacijom)... Neki istina poistovjećuju interese Bosne i Hercegovine kao države i Bošnjaka kao naroda (ili čak sa interesima bošnjačkih nacionalista), ali to je žestoko pogrešno...
                              Last edited by cyprus on 04/07/2016 01:30, edited 2 times in total.
                              pemanapemani

#4721 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by pemanapemani »

L u c i f e r wrote:

odgovoriću ti onoliko smisleno koliko su smisleni i tvoji zaključci, jer mi se ne pišu jalovi traktati sa trolovima i dječurlijom na forumu:

bezbojne ideje zelene boje furiozno spavaju mirnim snom

:kakoste:
                              Hajd dobro, poštujem.

Jebi ga, doduše, nisi morao svoditi ideju BiH na dokoličarenje i zajebanciju.

Poštujem, opet, volio bih radi sebe znati da li je budući cilj bošnjačka nacionalna država?
                              Last edited by pemanapemani on 04/07/2016 01:30, edited 1 time in total.
                              General War

#4722 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by General War »

BHCluster wrote:
                              Vazno je da si ti usporedio ove jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine sa chetnicima. :wink: Zar su na takve svari spali Bosanci? :-)
                              Vazno je da ti stalno pokusavas poturiti nekakve zakljucke na licnu diskvalifikaciju, a samo ispadas smijesan...jel ti to ko bosnjak tvrdis da je ABiH multinacionalna u tolikoj mjeri da joj su trebale jedinice se nazivaju imenom samo jednog naroda kao u JNA? :D Oni partizani su samo nosili petokraku nesto ne vidim kod tvojih partizana ljiljane :lol:
                              Seawolf

#4723 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Seawolf »

pemanapemani wrote:
                              Seawolf wrote:

Tačno.

To bi bila najbolja solucija u datoj situaciji. Nažalost, većina nije dorasla situaciji. (počevši od mene -morao sam se izjasniti kao etničko/nacionalni Bosanac)
                              ...
                              Nema veze ... svima ostalima želimo više sreće u narednom izvlačenju :)
                              desni

#4724 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by desni »

General War wrote:
                              desni wrote: Ma naravno zato je ovaj što ga ljubi vladika u Srebrenici naredio ubijanje 8372 kako ih ti nazva "građana" sve sa ciljem da se ne bi zabijeljeli u gori zelenoj.Pa su onda i njihove kosti razbacali sve do tercijarnih grobnica.
                                    Samo bolestan covjek moze imputirati tomasice, srebrenice ocigledoj poenti kad vec se nje dohvatas...eh ofiran si.
                                    Ne ti si ofiran svojim izjednačevanjem na silu i bezveznom pričom ma sve je to isto.
                                      Na tvoju žalost postoje sudske presude zamisli međunarodnih sudova tako da se samo provaljuješ bespotrebno imputiranjem fašizma jednakog četničkom onima koji su se izjasnili kao Bošnjaci.
                                        Na ovoj i na temi diskriminacije bošnjačke djece u rs si napisao stotine postova ofirnog opravdavanja institucionalnog fašizma dirigovanog iz Beograda.A mogao si reći ono čuveno "ko nas bre zavadi" da razumijemo tvoju poruku.
                                        pemanapemani

#4725 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by pemanapemani »

cyprus wrote: U nekoj suštini se slažem s tobom, samo mislim da neke stvari vrlo loše formulišeš...

Dojadilo mi je pričat opet iznova o pojmu i konceptu nacije, ali moram ponoviti da zaista nije bitno šta se uzima kao definicija nacije... To je lingvističko pitanje - ništa drugo... Poistovjećivanje narodnosti i nacije nije ni velikosrpski, a ni srpski koncept... On je mnogo širi od toga, a u literaturi se o njemu ponekad govori kao o "istočnom" poimanju nacije...

Kad imaš u vidu to, onda je vrlo pogrešno tvrditi da nacije imaju pravo na teritoriju i samoopredjeljenje... NEMAJU... Postoji i teritorijalni koncept nacije, ali ga nipošto ne treba miješati sa etničkim ili kulturnim... Ponovit ću - nacija kao narodnost nema svoju teritorijalnu dimenziju. Vi svi koji tako bespotrebno zapinjete za ovo pitanje samo dodatno unosite pometnju i šaljete vodu na mlin etnoteritorijalcima, jer ste pristali na njihovo tumačenje da nacija polaže pravo na teritoriju... Njima onda ostaje samo da dokažu da se Bošnjaci/Srbi/Hrvati mogu smatrati nacijama, što realno i nije tako teško...

Dakle, ključno pitanje nije da li su nacija Bošnjaci ili Bosanci... Mnogi nesvjesno stvaraju dimne zavjese postavljajući ovo pitanje... Suština svega jeste pitanje da li dajemo prioritet političkim interesima naše države ili političkim interesima naše etničke grupe (zvali je ili ne zvali nacijom)... Neki istina poistovjećuju interese Bosne i Hercegovine kao države i Bošnjaka kao naroda (ili čak sa interesima bošnjačkih nacionalista), ali to je žestoko pogrešno...
                                        Slažerm se. To bi tako trebalo biti da je BiH kao Švicarska.

Međutim, nažalost, nije, te je pitanje nacionalnog i etničkog, očito, krucijalno.

To je ono što spominješ u svom zadnjem pasusu. Državni interesi su zamijenjeni narodnim i to je predstavljeno kao napredak.

I kažu - ja duševno najzadovoljniji bio za vrijeme rata. :-)
                                        Locked