kako rekoh, nije da mi se brani merlin ali moramdale cooper wrote:Hajde Dubiozu mogu i nekako razumijeti (jedva, ali okzomri wrote: apsolutno se slažem oko Godinama i Youssou, uticaj je očito vidljiv. u onoj drugoj samo frazica koju je razradio bolje od dassina rekao bih, pa ću mu oprostiti![]()
oko mladenovića kad se zaroviš vidiš kamaru manjih i većih plagijata, kao i kod većine te rok scene naše. ipak je valjalo držati ritam od albuma u godini-dvije, kad tad popuste muzepa onda ova zg ekipa, tu se ne zna ko je više kr...ovaj, posuđivao
), ali da si fan Merlina nikada ne bih pomislio.
![]()
Cijela ta ekipa iz Beograda i Zagreba 80-tih je bila itekako u toku sa onim što se dešavalo po Engleskoj
i Americi i alternativnim scenama iz tog vremena. Njihov doprinos je bio taj što su to mogli filtrirati kroz
svoj senzibilitet i tako približiti omladini Jugoslavije tu vrstu muzike. A da su znali nešto i pok...ovaj posuditi
u to ne sumnjam.![]()
Meni najviše idu na kurac ovi Merlinovi coveri Princea i Jacksona koji apsolutno ništa ne donose, nego
još i upropaštavaju originalnu pjesmu. Posebno se to odnosi na When The Doves Cry koja je toliko
dobra i specifična pjesma (sa famoznim odsustvom bilo kakvih bas linija) da je prosto nevjerovatno
da ju je neko mogao tako usrati kao što je to uradio Dino.
Muzički Almanah (naš život u muzici)
Moderator: _BataZiv_0809
- zomri
#4702 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
- Bloo
- Globalna šefica
#4703 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Da, i nisam primjetila da iko ovdje tvrdi da niko ne krade, ili da specificni bendovi ne kradu.zomri wrote:kako rekoh, nije da mi se brani merlin ali moramdale cooper wrote:Hajde Dubiozu mogu i nekako razumijeti (jedva, ali okzomri wrote: apsolutno se slažem oko Godinama i Youssou, uticaj je očito vidljiv. u onoj drugoj samo frazica koju je razradio bolje od dassina rekao bih, pa ću mu oprostiti![]()
oko mladenovića kad se zaroviš vidiš kamaru manjih i većih plagijata, kao i kod većine te rok scene naše. ipak je valjalo držati ritam od albuma u godini-dvije, kad tad popuste muzepa onda ova zg ekipa, tu se ne zna ko je više kr...ovaj, posuđivao
![]()
Cijela ta ekipa iz Beograda i Zagreba 80-tih je bila itekako u toku sa onim što se dešavalo po Engleskoj
i Americi i alternativnim scenama iz tog vremena. Njihov doprinos je bio taj što su to mogli filtrirati kroz
svoj senzibilitet i tako približiti omladini Jugoslavije tu vrstu muzike. A da su znali nešto i pok...ovaj posuditi
u to ne sumnjam.![]()
Meni najviše idu na kurac ovi Merlinovi coveri Princea i Jacksona koji apsolutno ništa ne donose, nego
još i upropaštavaju originalnu pjesmu. Posebno se to odnosi na When The Doves Cry koja je toliko
dobra i specifična pjesma (sa famoznim odsustvom bilo kakvih bas linija) da je prosto nevjerovatno
da ju je neko mogao tako usrati kao što je to uradio Dino.on se jadan najviše trudio da ispotpisuje ono što je uzeo, dok su drugi uzimali i šakom i kapom a potpisivali sebe. neki napravili karijere na pojedinim pjesmama (npr.pušenje i z.blues).
Jednostavno nekad neko bas podzoni, neki bend oda homagge kroz jace izrazen uticaj nekog na njihovu muziku, par dionica tam vam....
- dale cooper
#4704 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Nemojmo pretjerivati.zomri wrote:kako rekoh, nije da mi se brani merlin ali moramdale cooper wrote:Hajde Dubiozu mogu i nekako razumijeti (jedva, ali okzomri wrote: apsolutno se slažem oko Godinama i Youssou, uticaj je očito vidljiv. u onoj drugoj samo frazica koju je razradio bolje od dassina rekao bih, pa ću mu oprostiti![]()
![]()
u to ne sumnjam.![]()
da ju je neko mogao tako usrati kao što je to uradio Dino.on se jadan najviše trudio da ispotpisuje ono što je uzeo, dok su drugi uzimali i šakom i kapom a potpisivali sebe. neki napravili karijere na pojedinim pjesmama (npr.pušenje i z.blues).
- medvjed23
- Bloo
- Globalna šefica
#4706 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Ja nemam problem sa plagijatima, imitacija je naviša forma laskanja, ali brate potpišiii potpišiii 
- zomri
#4707 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
ne, fakat to mislim. kad uzmeš bilo koji članak o merlinu plagijatoru i pjesme koje se tamo spominju, velika većina toga je potpisano, dok recimo ekv jedino potpisao istinu mašinu. ono ko tu koga?dale cooper wrote:Nemojmo pretjerivati.zomri wrote: kako rekoh, nije da mi se brani merlin ali moramon se jadan najviše trudio da ispotpisuje ono što je uzeo, dok su drugi uzimali i šakom i kapom a potpisivali sebe. neki napravili karijere na pojedinim pjesmama (npr.pušenje i z.blues).
ih, baš bi neki novinarčić znao da je uzeo pjesmu od nekog tamo benda tonic za koga ni rođaci ne znaju, da ne stoji na omotu ploče.
- dale cooper
#4708 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
medvjed23 wrote:
Slažem se sa Jarmuschom, samo što i za ovo o čemu on priča treba izuzetna kreativnost.
Ukrasti je lako, ali ukrasti i napraviti od toga nešto svoje, to je teško. Tu je ključan ovaj
zadnji Godardov citat - it's where you take them to.
- dale cooper
#4709 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Ma potpisivao je ono što je bilo preočigledno i previše prepoznatljivo da se usudi ne potpisati.zomri wrote:ne, fakat to mislim. kad uzmeš bilo koji članak o merlinu plagijatoru i pjesme koje se tamo spominju, velika većina toga je potpisano, dok recimo ekv jedino potpisao istinu mašinu. ono ko tu koga?dale cooper wrote:Nemojmo pretjerivati.zomri wrote: kako rekoh, nije da mi se brani merlin ali moramon se jadan najviše trudio da ispotpisuje ono što je uzeo, dok su drugi uzimali i šakom i kapom a potpisivali sebe. neki napravili karijere na pojedinim pjesmama (npr.pušenje i z.blues).
ih, baš bi neki novinarčić znao da je uzeo pjesmu od nekog tamo benda tonic za koga ni rođaci ne znaju, da ne stoji na omotu ploče.
Karinu ćeš uzeti hit pjesmu od Princea ili Jacksona i ne potpisati ih kao autore. Sva sila advokata i
tužbi bi se sjatila na tebe.
- zomri
#4710 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
potpisao je sve što bi bilo plagijat da nije: tonic, sezen aksu, carbonija, westernhagena...dale cooper wrote: Ma potpisivao je ono što je bilo preočigledno i previše prepoznatljivo da se usudi ne potpisati.
Karinu ćeš uzeti hit pjesmu od Princea ili Jacksona i ne potpisati ih kao autore. Sva sila advokata i
tužbi bi se sjatila na tebe.
- Bloo
- Globalna šefica
#4711 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Biće boljeZoya wrote:![]()
- dale cooper
#4712 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Uh...kako je ovo dobra pjesma. Lusty, angry, desperate. Sve faze post prekida u jednoj pjesmi.Bloo wrote:Biće boljeZoya wrote:![]()
-
John Cleese
#4713 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Predoziranje Merlinom (a hoce to i od precestog spominjanja...) deprimira coJeka...
I to u toj mjeri da mu se ucini da je neumitan gubitak vEre i nade...
- Ommadawn
#4714 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Nije da branim jalijaša Dinu (s Bistrika) ali eto potraži izdanje na vinilu (discogs.com) dakle Diskotonovo izdanje i vidjet ćeš ko stoji potpisan. Ovo mi više liči na piratski CD.Banksy wrote:SVE PJESME NAPISAO: D. DERVIŠHALIDOVIĆOmmadawn wrote:
Znaš onu pjesmu od UB40 “Where did I go wrong” od koje je nastala “Mjesečina”?
Eh, našao na Discogsu slike tog albuma “Nešto lijepo treba da se desi”, dakle vinil i naveden je pravi autor pjesme. Dakle potpisano sve kako treba.
Nije da ga branim ali na kaseti koju je moj rođak imao od Merlina “kad sve ovo bude juĆe” sam vidio da su potpisani i Majkl Džekson i onaj Talijan koji mu je poslužio u pjesmi “Paša moj solidni” (među rajom znana i kao Bajramsko odijelo
- Bloo
- Globalna šefica
#4715 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
John Cleese wrote:Predoziranje Merlinom (a hoce to i od precestog spominjanja...) deprimira coJeka...
-
John Cleese
#4716 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Samo rijetki sretnici smognu snage i uspiju se iscupati iz carobnjakovog "zagrljaja".
Oni ponovo vEruju i nadaju se...
Vecina, ipak, zavrsi kao... pile u kandzama jastreba...
Oni ponovo vEruju i nadaju se...
Vecina, ipak, zavrsi kao... pile u kandzama jastreba...
- Bloo
- Globalna šefica
#4717 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Jos jedan spomen Merlina ja idem sa kompletnom diskografijom Lepe Lukic i odom njenim pjesmama 
Srce je moje violinaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Srce je moje violinaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
- dale cooper
#4718 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Ma ima raznih reizdanja, u zavisnosti ko je imao licencu u tom momentu. Ovaj omot što
je Banksy postavila je isto uredno naveden na discogsu kao jedno od tih reizdanja.
Ali nebitno je, Cleese je u pravu, let's move on.
Jedan meni drag, kultni američki bend. Mark Eitzel je fenomenalan songwriter.
je Banksy postavila je isto uredno naveden na discogsu kao jedno od tih reizdanja.
Ali nebitno je, Cleese je u pravu, let's move on.
Jedan meni drag, kultni američki bend. Mark Eitzel je fenomenalan songwriter.
Last edited by dale cooper on 18/02/2018 19:54, edited 1 time in total.
-
John Cleese
#4719 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Ja sam sebi dao jednu infuziju Shabana i meni je sad dobro 
- Bloo
- Globalna šefica
#4720 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
A ja već pristavila Kraljica trotoara 
-
John Cleese
#4721 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Izgleda shashavo... ali mene sada niti glava boli niti mi se vise (pardon) povraca 
- Bloo
- Globalna šefica
#4722 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
A ko će pospremiti polomljene čaše od kristala, zasaditi nove bokore lalaaaaaaaaaaaaaaaaaJohn Cleese wrote:Izgleda shashavo... ali mene sada niti glava boli niti mi se vise (pardon) povraca
-
Zoya
#4723 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
Pusti me, neka me, pusti me, neka me
- Ommadawn
#4724 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
@dale cooper: album od Argenta “All together now” sam i nabavio zbog toga.
Mislim da sam negdje na onim prvim stranicama pisao baš o tome i kad sam istu puštao starom.
Ma to je tako ružno pođonjeno da...uff nemam riječi.
Isto i kao “Ne dese se takve stvari pravome muškarcu” - maznuto Custard Pie od Zeppelina.
Mislim da sam negdje na onim prvim stranicama pisao baš o tome i kad sam istu puštao starom.
Ma to je tako ružno pođonjeno da...uff nemam riječi.
Isto i kao “Ne dese se takve stvari pravome muškarcu” - maznuto Custard Pie od Zeppelina.
- zomri
#4725 Re: Muzički Almanah (naš život u muzici)
can confirm thisOmmadawn wrote:Nije da branim jalijaša Dinu (s Bistrika) ali eto potraži izdanje na vinilu (discogs.com) dakle Diskotonovo izdanje i vidjet ćeš ko stoji potpisan. Ovo mi više liči na piratski CD.Banksy wrote:SVE PJESME NAPISAO: D. DERVIŠHALIDOVIĆOmmadawn wrote:
Znaš onu pjesmu od UB40 “Where did I go wrong” od koje je nastala “Mjesečina”?
Eh, našao na Discogsu slike tog albuma “Nešto lijepo treba da se desi”, dakle vinil i naveden je pravi autor pjesme. Dakle potpisano sve kako treba.
Nije da ga branim ali na kaseti koju je moj rođak imao od Merlina “kad sve ovo bude juĆe” sam vidio da su potpisani i Majkl Džekson i onaj Talijan koji mu je poslužio u pjesmi “Paša moj solidni” (među rajom znana i kao Bajramsko odijelo) pa sad...