Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mohamad Sissoko

#4701 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
U takvoj strašnoj krizi i bankrotu je Jugoslavija bila da su već naredne godine organizovali 14. Zimske olimpijske igre. :lol: Ondašnja Jugoslavija je bila dio svjetskog sistema baš kao i danas Grčka ili BiH. Krizu ne uzrokuje samo nesposobnost, pohlepa već više drugih faktora na koje ne možeš uticati uprkos najboljim namjerama i mjerama.
Pa naravno kad su se davale pare radnika za Olimpijadu, plus reprogramirao se dug i islo se u dalje zaduzivanje.
Znam da mi je materi od plate isao dio za Olimpijadu.(kasnije ce radnici preduzeca saznat da je otislo za Beograd :oops: )
Plus prvi put cujem da su redukcije dio strateskog poteza za izlazak iz krize
Imas klip, zena govori da nema mesa...strateski potez
Jbem ti takav sistem u kojem je strateski potez redukcija osnovnih stvari za zivot.Halo :lol:
I sami ti "strateski potezi" su posljedica bankrota, kako rekoh, nisu zvanicno nikad smijeli objavit.
Evo i ove ti govore o bankrotu Juge i ucenju iz gresaka.
http://pescanik.net/bankrot-2/

Zanimljivo je da se traže primeri bankrotstva država u, recimo, Argentini, a ne u Jugoslaviji i Srbiji. A, zapravo, naše iskustvo je ne samo neposrednije nego i informativnije. Jer su od početka 1980-ih iskušani praktično svi oblici bankrotstava.

Tako je Jugoslavija bankrotirala 1982. godine jer nije mogla da redovno finansira svoje strane obaveze. Nezavisno od toga zašto je do toga došlo, kratkoročne posledice su bile: restrikcije na količinu novca koji se mogao izneti u inostranstvo, nestašice pojedine uvozne robe i sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom o finansijskoj podršci uz preuzete obaveze o promenama koje bi obezbedile vraćanje dugova. U Grčkom slučaju, budući da je to aktuelno, ovaj poslednji deo, sporazum sa kreditorima, došao je na početku krize kako bi se izbegle one prethodne posledice, nestašice novca i robe, do kojih dolazi sada. No, problem je isti: nemogućnost urednog finansiranja stranih dugova ili, drukčije rečeno, moratorijum na strane obaveze.

Sledeći primer je kraj 1980-ih kada je ponovo reprogramiran strani dug, jer se njegov teret, recimo izražen odnosom duga prema ukupnoj proizvodnji, nije smanjio. Zato što je privreda stagnirala praktično čitave te decenije, a dug se nije smanjivao. Ovo poslednje zato što je bilo potrebno izvoziti više nego što se uvozilo, a to uglavnom nije ostvareno, bez obzira na to što je deficit u razmeni sa inostranstvom značajno smanjen. U periodu između dva reprograma, dinar je gubio vrednost, a inflacija se ubrzavala. U slučaju Grčke, do uravnoteženja razmene sa inostranstvom zapravo tek sada dolazi. I to posle dramatičnog pada ukupne proizvodnje. Tako da je i Grčkoj bio potreban novi reprogram dugova, gde prepreku čine uslovi pod kojima je to prihvatljivo za obe strane. A devalvacija i inflacija tek slede ako se krene sa uvođenjem drahme ili nekog paralelnog kvazi-novca.

Onda, krajem 1990. godine, dolaze slom fiksnog kursa i bankarska kriza. Ovo drugo je na putu u Grčkoj. U Jugoslaviji je došlo do napada na banke, ali ne od strane privatnih štediša, već država, a smrtni udarac čitavom bankarskom sistemu je zadala srpska vlada podigavši veliku količinu novaca deviznih štediša. Slično se dogodilo i u Grčkoj, jer je grčka vlada ta koja garantuje sredstva banaka koja one podižu od Evropske centralne banke. Tako da predstoji zamrzavanje štednih uloga, jer grčka vlada nema sredstava da pokrije sve garantovane štedne uloge, kao i obaveze prema centralnoj banci. Ovo će pogotovo biti neizbežno ukoliko se napusti evro i pređe na drahmu, osim ukoliko se postojeće evro obaveze ne preračunaju u drahme.

Ukoliko do toga dođe, tada će se Grčka upoznati sa iskustvom Srbije sa početka 1990-ih kada su inflacijom obezvređene obaveze prema dužnicima i praktično je izbrisana sva štednja. Ukoliko bi do toga došlo, moratorijum na strane dugove bi bio produžen na neodređeno vreme, kao što je bio slučaj sa Srbijom tokom cele poslednje decenije prošloga veka. Strani dugovi, kako je Grčku upozorio predsednik evro grupe, ne bi naravno nestali već bi ostali obaveza, kojoj se pripisuje odgovarajuća kamata. U slučaju Srbije, početni dug, koji i nije bio naročito veliki, veoma je mnogo narastao, posebno u odnosu na ukupni dohodak, jer je privreda doživela pravi sunovrat. Ono što se grčkoj privredi već dogodilo, došlo je u Srbiji posle proglašavanja moratorijuma na strane dugove, dakle bankrotstva prema stranim poveriocima. Grčka bi mogla da padne isto toliko, da izgubi oko 40 odsto ukupne proizvodnje, ukoliko zaista krene putem inflatornog obezvređivanja unutrašnjih dugova uz neprestani rast stranih.

Konačno, posle promene režima 2000, u pregovorima sa privatnim i suverenim kreditorima, otpisan je značajan deo jugoslovenskih (srpskih i crnogorskih) dugova, do čega nije došlo u slučaju drugih jugoslovenskih država. Ovo drugo zato što su nasleđeni strani dugovi zapravo bili mali čak i u novim državama koje nisu imale baš naročito brz rast ili uostalom bilo kakav privredni rast. S vremenom, međutim, oni su značajno povećani u svima njima, kao i u Srbiji. Njihov teret nije toliko veliki kao grčki, ali je problem isti. Naime, sve države nastale raspadom Jugoslavije, osim Slovenije, izvoze malo, a uvoze više. Ovo je ključni problem i Grčke.

I ovde je jugoslovensko iskustvo korisno, ali ono iz sedamdesetih godina prošloga veka. Tada su kamate na svetskom finansijskom tržištu bile niske, pa se Jugoslavija zaduživala i uvozila više nego što je izvozila. Isto je činila i Grčka pošto je prešla na evro i mogla da pozajmljuje jeftino. Sada je novac jeftiniji nego što je ikada bio, ali Grčka i druge balkanske zemlje imaju teškoće da uzmu zajam da bi vratile dugove, a kamoli da bi ulagale ili trošile.

Novi magazin, 06.07.2015.
Last edited by Mohamad Sissoko on 12/10/2015 18:12, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#4702 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

Fudo we need you!

Image
piupiu

#4703 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:
Comandini wrote:
Mohamad Sissoko wrote:Ja ba ... Tito je izmislio interenet ...
Vjerovali ili ne, postojao je jedan jugoslovenski BBS forum, od 1988 do 1995. Sezam mu je ime, jedan spanjolac koji je radio u spanskoj ambasadi u jugoslaviji je sakupio postove sa toga foruma i objavio ih na Scribdu. Potrazite Sezam BBS Scribd ili slicno. Iznimno je interesantno, imate ljude koji postavljaju postove 1992. iz opkoljenog Sarajeva i opisuju situaciju.
told ya` :lol:
Boga ti, Fudo, jesi ti ikad čuo za Iris iz Sarajeva ili Računski centar Srce, na primjer? Ti se ovdje stvarno pretvaraš da si živio k'o Kamenko i Kremenko. :D
Povijest Srca
Sveučilišni računski centar (Srce) osnovan je 29. travnja 1971. godine odlukom Savjeta Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog sveučilišta u Hrvatskoj.

Srce je osnovano kao središnja informatička, računalna infrastrukturna ustanova akademske i istraživačke zajednice u Republici Hrvatskoj, ali i kao ustanova "koja će odigrati vodeću ulogu u razvoju kompjuterizacije čitave Hrvatske i služiti ne samo Sveučilištu nego i svima ostalima".

Zgrada Srca rad je arhitekta Aleksandra Dragomanovića, a dovršena je i useljena tijekom 1974. godine.
IRIS Computers d.d. posluje u kontinuitetu od osnivanja 1977. godine. Djelatnosti preduzeća su raznovrsne i obuhvataju proizvodnju, prodaju, projektovanje, konsalting, inžinjering i servisiranje računarskih i informacionih sistema, računarskih mreža i komunikacija, te izradu, implementaciju i održavanje softvera, kao i edukaciju i obuku iz oblasti računarske i informacione tehnologije.
Fudo387

#4704 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:Boga ti, Fudo, jesi ti ikad čuo za Iris iz Sarajeva ili Računski centar Srce, na primjer? Ti se ovdje stvarno pretvaraš da si živio k'o Kamenko i Kremenko.
Znaci, Tito izmislio internet?
:lol:
piupiu

#4705 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:
piupiu wrote:Boga ti, Fudo, jesi ti ikad čuo za Iris iz Sarajeva ili Računski centar Srce, na primjer? Ti se ovdje stvarno pretvaraš da si živio k'o Kamenko i Kremenko.
:-)
Domaci izdajnik

#4706 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

A kako bi još mogao znati za Iris ili Lolu.....ne, nisu narodni heroji :oops:
Mohamad Sissoko

#4707 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Drugovi ponovo procitajte
Fudo387 wrote:
Kako su skojevci udarili po temi, ne bi me iznenadilo da iskopaju podatak o nekom yu cudu koje je bilo preteca modernog interneta.
Vec su spominjali svemirski program koji smo k'o biva prodali Amerima da se mi ne zajebajemo po vasioni. :D
I lik iskopa :lol:
Fudo387

#4708 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Mohamad Sissoko wrote:Drugovi ponovo procitajte
Fudo387 wrote:
Kako su skojevci udarili po temi, ne bi me iznenadilo da iskopaju podatak o nekom yu cudu koje je bilo preteca modernog interneta.
Vec su spominjali svemirski program koji smo k'o biva prodali Amerima da se mi ne zajebajemo po vasioni. :D
Iskopa :lol:
Domaci izdajnik

#4709 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Jedan reže drugi kopa....e blago nama :mrgreen:

Image
Last edited by Domaci izdajnik on 12/10/2015 18:21, edited 1 time in total.
Mohamad Sissoko

#4710 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Fudo387 wrote:
Mohamad Sissoko wrote:Drugovi ponovo procitajte
Fudo387 wrote:
Iskopa :lol:
yugoethernet 1.0 :D
Comandini

#4711 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Comandini »

Nego, procitajte ono, interesantno je. Covjek se javlja iz Sarajeva i opisuje granatiranje i masakr u Miskinovoj, a covjek iz Beograda mu govori da je to vjerovatno neko postavio nagaznu minu :)
Fudo387

#4712 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Mohamad Sissoko wrote:yugoethernet 1.0
...i to odmah Fios, nista dial up.
nema labavo. :lol:

Serveri su bili montirani u tajnom bunkeru pored Konjica. :D
Poslije su ih Ameri maznuli i za vrijeme rata prebacili u Washington.
zateznistub

#4713 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Fudo387 wrote:
Pomalo sam sumnjao u neke stvari glede i unatoč tvoje malenkosti...hvala pa su te sumnje nestale!
Fudo387

#4714 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

zateznistub wrote:
Fudo387 wrote:
Pomalo sam sumnjao u neke stvari glede i unatoč tvoje malenkosti...hvala pa su te sumnje nestale!
Nerma na cemu, ja u tebe nikad nisam sumnjao. :lol:
zateznistub

#4715 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Fudo387 wrote: Nerma na cemu, ja u tebe nikad nisam sumnjao. :lol:
Hajde bolan, đido mova izvuci ovu napaćenu zemlju iz govana, šteta je da takvi umovi propadaju tamo daleko.

Vidiš kako samo pišeš visokoumne postove, prosto me jeza hvata!
Fudo387

#4716 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

zateznistub wrote:
Fudo387 wrote: Nerma na cemu, ja u tebe nikad nisam sumnjao. :lol:
Hajde bolan, đido mova izvuci ovu napaćenu zemlju iz govana, šteta je da takvi umovi propadaju tamo daleko.

Vidiš kako samo pišeš visokoumne postove, prosto me jeza hvata!

Ner znam ti ja jarane nista oko kopanja rupa za bandere, djaba me zoves da te cupam iz govana.
Halali. :D
zateznistub

#4717 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Fudo387 wrote: :lol:

Ner znam ti ja jarane nista oko kopanja rupa za bandere, djaba me zoves da te cupam iz govana.
Ma jok ba kopanje rupa, takvi umovi trebaju za intelektualne radove, šteta uma da propada...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4718 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Mohamad Sissoko wrote: yugoethernet 1.0 :D
De nam jos neki kopi pejst, o jea, jak si forumas :thumbup:
Fudo387

#4719 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

zateznistub wrote:
Fudo387 wrote: :lol:

Ma jok ba kopanje rupa, takvi umovi trebaju za intelektualne radove, šteta uma da propada...
Ko kaze da propada?
:D

Neka, samo ti, polako i zBismiletom, bice bolje. Imas sve preduslove za uspjeh, iskustvo, sjecanja, viziju. :lol:
zateznistub

#4720 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Fudo387 wrote: Ko kaze da propada?
Doduše,

došli ovi tvoji i upalilil svjetlo...hajde, dosta smijeha s tobom...

A morebitbidne da i Čemerci izlaziš u susret pa im koju pametnu proturiš u state departEmentu
Fudo387

#4721 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

zateznistub wrote:
Fudo387 wrote: Ko kaze da propada?
Doduše,

došli ovi tvoji i upalilil svjetlo...hajde, dosta smijeha s tobom...
...i jos ne mogu okreciti sve sto su zatekli. :D :lol:

Tako je, povuci se bez gubitaka.
zateznistub

#4722 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Fudo387 wrote: ...i jos ne mogu okreciti sve sto su zatekli. :D :lol:
Bravo,

Vidiš kako ti nadolaziš u vožnji...neka neka,

možda nešto i ispadne od tebe...
Mohamad Sissoko

#4723 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

_BataZiv_0809 wrote:
Mohamad Sissoko wrote: yugoethernet 1.0 :D
De nam jos neki kopi pejst, o jea, jak si forumas :thumbup:
:lol: od tebe uglavnom covjek dobije patetiku kao odgovor i ad hominem gluposti.
Fudo387

#4724 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

zateznistub wrote:
Fudo387 wrote: ...i jos ne mogu okreciti sve sto su zatekli. :D :lol:
Bravo,

Vidiš kako ti nadolaziš u vožnji...neka neka,

možda nešto i ispadne od tebe...
Pises takve gluposti da bi gospodina Bluma bilo stid za tebe.
I onda se cudi sto mu je firma propala?
Pa vidis ti kakvi ste vi likovi sto su to naslijedili, ujebali bi givikt a kamo li zice za struju. :D
zateznistub

#4725 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Fudo387 wrote: Pises takve gluposti da bi gospodina Bluma bilo stid za tebe.
I onda se cudi sto mu je firma propala?
Pa vidis ti kakvi ste vi likovi sto su to naslijedili, ujebali bi givikt a kamo li zice za struju. :D
Ovo tati kad i ako dođeš u Bosnu...
Post Reply