Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kikibombona wrote: PKK je teroristicka organizacija po definiciji terorizma. U to nema sumnje. Medjutim, PKK je pokret koji u srcu nose milioni ljudi
Da sam Kurd zamolio bih te da me vise ne branis i ne podrzavas.
Upravo si milionima ljudi nacrt'o metu na celu.
Nema popularnije kurdske stranke od PKK. To je cinjenica. PKK ima visemilionsku bazu u sve cetiri drzave gdje zivi veliki broj Kurda.
Da ne komentarisem cijeli post,samo cu se osvrnuti na ovo.Tvrdnje poput ove da Kurdi podrzavaju teroriste i terorizam je jako stetna i opasna,prije svega za same Kurde.I ako Kiki moze trubiti da je Turska fasisticko i sta ti ja znam kakvo sve ne drustvo zbog djela nekih budala i pojedinaca,onda tvrdnje da vise miliona Kurda podrzava terorizam ih dovodi u poziciju da ih likovi poput Kikija,samo sa 'druge strane' proglasavaju teroristickim narodom.
Dobro ti ljudi kazu Kiki,da sam Kurd,zadnje sto bih htio je da me ti branis.
sunceKOtepsija wrote:-u istanbulu racije ureda HDP-a s ciljem sprecavanja nezakonitih okupljanja (proslave Nevruza), uhapseno skoro 30 osoba, od toga 7 maloljetnika. Na jednoj lokaciji nadeno i 10 L benzina.
-radikalni propovjednik, poznat pod nazivom Cübbeli Ahmet podrzaop zabranu proslave Nevruza, rekavsi da je i sam Allah to zabranio, te citirao hadis gdje se kaze da su prijasnji praznici zamjenjeni s dva bajrama. Medutim na drustvenim mrezama neke saljivdzije postavile fotografiju od prije koju godinu kad je i sam Erdogan prisustvovao proslavi, te su pojedini clanovi kabineta ucestvovali u tradicionalnom preskakanju preko vatre uz pitanje Cübbeli Ahmet-u zasto tada nije reagovao
doslo je do sukoba u Istanbulu, a u Adani je policija pucala u zrak i na gradane koji su zeljeli obiljeziti Nevruz.
u Mersinu se uprkos zabrani okupio veliki broj ljudi u organizaciji HDP-a, kasnije je doslo do sukoba kada je policija pokusala rastjerati okupljene.
Da sam to prije znao pozvao bi ih kod nas u Kacune. Vec nastupanjem aksama je pocelo prigodno obiljezavanje Sultan Nevruza
Co0l wrote:
Da ne komentarisem cijeli post,samo cu se osvrnuti na ovo.Tvrdnje poput ove da Kurdi podrzavaju teroriste i terorizam je jako stetna i opasna,prije svega za same Kurde.I ako Kiki moze trubiti da je Turska fasisticko i sta ti ja znam kakvo sve ne drustvo zbog djela nekih budala i pojedinaca,onda tvrdnje da vise miliona Kurda podrzava terorizam ih dovodi u poziciju da ih likovi poput Kikija,samo sa 'druge strane' proglasavaju teroristickim narodom.
Peshmerge (KDP) su bile decenijama na listi teroristickih organizacija. Ameri su ih tek prije 2-3 godine skinuli sa liste teroristickih organizacija. KDP = PKK. Potpuno isto. Isti nacin borbe, sve isto. KDP su vlasti u Bagdadu tretirale kao teroristicku skupinu i govorili da ih kurdski narod ne podrzava. I sta se desi? Na prvim izborima KDP i stranke koje su proizasle iz KDP uzese sve kurdske glasove u Kurdistanu. Bagdad ih na kraju morao priznati i skinuti sa liste teroristickih skupina. To su uradili na kraju i Amerikanci prije 2-3 godine. KDP danas vodi iracki Kurdistan i svi ih tretiraju kao borce za slobodu, istinske demokrate, mirotvorce....
Co0l wrote:
Peshmerge (KDP) su bile decenijama na listi teroristickih organizacija. Ameri su ih tek prije 2-3 godine skinuli sa liste teroristickih organizacija. KDP = PKK. Potpuno isto. Isti nacin borbe, sve isto. KDP su vlasti u Bagdadu tretirale kao teroristicku skupinu i govorili da ih kurdski narod ne podrzava. I sta se desi? Na prvim izborima KDP i stranke koje su proizasle iz KDP uzese sve kurdske glasove u Kurdistanu. Bagdad ih na kraju morao priznati i skinuti sa liste teroristickih skupina. To su uradili na kraju i Amerikanci prije 2-3 godine. KDP danas vodi iracki Kurdistan i svi ih tretiraju kao borce za slobodu, istinske demokrate, mirotvorce....
Ti malo mucni glavom pa izvuci zakljucak.
Zakljucak je da je terorizam po tebi ok ako je nas.
-u borbama u Nusaybinu poginuo jedan pripadnik snaga sigurnosti, 7 ranjeno
-u Şirnaku ubijen jedan vojnik. Snage sigurnosti su objavile da su na desetine pripadnika PKK ubijene u Sirnaku.
-prema nezvanicnim podacima bombas samoubica s Taksima koji je 19.03.2016 ubio 5, a ranio 36 osoba je Savaş Yıldız-iz Diyarbakira (s porodicom je doselio u Adanu), pripadnik ISIL-a, koji je na listi trazenih zbog teroristickih napada 18.05.2015 na urede HDP-a u Adani i Mersinu . nakon cega je otisao u Siriju, da bi se ponovo vratio u Tursku gdje je dobio privremenu licnu kartu (tzv zelenu kartu) rezervisanu za izbjeglice iz Sirije. Navodno mu je i brat u siriji, u redovima Isila
-druga mogucnost je da je napad izveo izvjesni M.Ö. iz Antepa, takode potvrdeno da je donedavno boravio u Siriji, odakle se vratio, trazen zbog bojazni da bi mogao izvrsiti samoubilacki napad u Turskoj... ko god bio (ako je jedan od ovih) ostaje najmanje jedan na slobodi, ziv i prijetnja napada...
ipak ovaj drugi
Utvrdeno ko je izvrsio samoubilacki napad na Taksimu u kojem je poginulo 5 a ranjeno 35 osoba. Samoubica je 24.godisnji Mehmet Öztürk iz Antepa, za kojeg je porodica sumnjala da je u Sirijiji te da se bori u redovima Isila, iako vlasti jos rade na utvrdivanju u kojoj grupi se borio.
Ambasada SAD-a objavila da su medu poginulim i 2 drzavljana SADa (dvojno drzavljanstvo SAD-Izrael), medu poginulim je i drzavljanin irana, a medu ranjenim su drzavljani Irske, Njemacke, Islanda, Ujedinjenih Arapskih Emirata
- Raspisana potjernica za Hacı Ali Durmaz (poznat i pod dzihadistickim imenom "Mervan'), Yunus Durmaz (poznat u Isilu i kao "Abdüllaftif Efe', 'Sarı Yunus' 'Muhammet Ali' i Savaş Yıldız koji je poznat i kao "Ebu dzihat' (za kojeg se vjerovalo da je moguci pocinilac napada na Taksimu). Sve trojicu se ssumnjici da su pripadnici Isila te da su se u Tursku vratili s ciljem vrsenja napada.
U Erzurumu policija na povecanom stepenu predostroznosti, s dugim cijevima na ulicama grada, zbog prijetnji novim napadima zaustavlja i pretresa sumnjiva vozila.
Mehmet Ali Aslan-Parlametarni zastupnik za pokrajinu Batman (HDP) obraca se policajcima koji su sprijecili pristalice HDP-a da docekaju predsjednika stranke Selahattin Demirtaş-a. Mehmet Ali Aslan je rekao:" Zasto sprjecavate ljude da docekaju predsjednika stranke? Niko od njih nije naoruzan, nemaju cak ni kamenje..." Policija je koristila vodene topove i gumene metke veliki broj pristalica HDP-a je uhapsen.
-Veliki broj uhapsenih i u Adani, pretresi partijskih proistorija HDP-a itd. osim clanova HDP-a pretresi i hapsenja clanova organizacija za ljudska prava te akademika
nisu ti kurdi mali narod, i nisu nimalo bezazleni i bezopasni
oni su teritorije na kojima danas čine većinu, etnički očistili od armena i asiraca, doduše nisu sami to uradili, ali su imali velike koristi od pakta sa turcima
pobili, protjerali, opljačkali, zaposjeli zemlju i objekte, i naselili se i proširili po teritoriji na kojoj nisu bili većina, ili nikada i nisu obitavali
Nijemci su veoma zabrinuti i pitaju se sta bi za njih znacilo ako bi zakljucili sporazum sa Turskom o bezviznom rezimu. U Turskoj je rat, plase se da bi dobili stotine hiljada izbjeglica iz poharanog i siromasnog Kurdistana i da na kraju nista ne bi postigli. Vidjet cemo sta ce biti...
animals wrote:
Koji ste vi fasisti, a meni neko dodje i kaze da sam ustasa...
sramota, da ovdje neko napise neko nesto ovako i ne dobije ban.
Ne razumijes. Ovo se prije svega odnosi na Kikijeve tvrdnje kako su svi Kurdi uz PKK a valjda je jasno da je PKK teroristička skupina. Zaključak izvedi sam.
SVADBA GODINE-VJERILA SE Sümeyye Erdoğan juce je odrzana vjeridba Sümeyye Erdoğan, mladje kcerke Predsjednika Republike. Vjeridba je prosle sedmice odgodena zbog bolesti oca buduceg mladozenje.
Provladini mediji su obavijestili javnost da je ceremonija vjeridbe odrzana u prelijepoj predsjednickoj rezidenciji na obali Bosfora, te prenijeli da ce svadba biti prije Ramazana. Provladin Sabah, izmeduostalih je planirano vjencanje proglasio "vjencanjem godine".
Mediji prenose niz informacija o mladozenji, o tome vise kasnije...
sunceKOtepsija wrote:-radikalni propovjednik, poznat pod nazivom Cübbeli Ahmet podrzaop zabranu proslave Nevruza, rekavsi da je i sam Allah to zabranio, te citirao hadis gdje se kaze da su prijasnji praznici zamjenjeni s dva bajrama. Medutim na drustvenim mrezama neke saljivdzije postavile fotografiju od prije koju godinu kad je i sam Erdogan prisustvovao proslavi, te su pojedini clanovi kabineta ucestvovali u tradicionalnom preskakanju preko vatre uz pitanje Cübbeli Ahmet-u zasto tada nije reagovao
Šta će hudnik. Samo jedan iz niza rent-a-imama, iznajmljenih licemjera.
Halidije. Vehabizirane sufije...
Imaš i onog Erdoganovog historičara i pseudosufiju, Kadira Misiroglua. Jednog velikana i učenjaka kao što je mesnevihan Abdulbaki Golpinarli naziva "komunističkim muslimanom"...
Pogledaj tog lika, bolje reći klauna Misiroglua:
Abdülbaki Gölpınarlı (12. januar, 1900. - 25. avgust 1982.)
AleksoMKD wrote:Cekaj, nije valjda istina da je zabranjena proslava Nawruza?
Pod kojim objasnjenjem? Ima li link neki?
evo na engleskom malo, ali uglavnom izgovor sigurnost, sprecavanje nezakonitih okupljanja, podrske teroristickim organizacijama itd. na zapadu zemlje zadnjih dana pretresi ureda HDP-a i hapsenje politickih i kulturnih radnika (ne samo kurda vec i turaka akademskih radnika kojis e protive politici vlade) u Dijarbakiru stotine hiljada ljudi ne znam kako bi i sprijecili, samo bi doslo do jos veceg haosa, ali se i tamo pritisak osjeti (i bez rata) http://www.hurriyetdailynews.com/restri ... sCatID=341
AleksoMKD wrote:Cekaj, nije valjda istina da je zabranjena proslava Nawruza?
Pod kojim objasnjenjem? Ima li link neki?
evo na engleskom malo, ali uglavnom izgovor sigurnost, sprecavanje nezakonitih okupljanja, podrske teroristickim organizacijama itd. na zapadu zemlje zadnjih dana pretresi ureda HDP-a i hapsenje politickih i kulturnih radnika (ne samo kurda vec i turaka akademskih radnika kojis e protive politici vlade) u Dijarbakiru stotine hiljada ljudi ne znam kako bi i sprijecili, samo bi doslo do jos veceg haosa, ali se i tamo pritisak osjeti (i bez rata) http://www.hurriyetdailynews.com/restri ... sCatID=341
Hvala na informaciji.
Kakva glupost, negde moze a negde ne moze, jer se bez proslave Nawrusa sigurno nece sakupiti ljudi ako su nezadovoljni pa da protestuju
sunceKOtepsija wrote:SVADBA GODINE-VJERILA SE Sümeyye Erdoğan juce je odrzana vjeridba Sümeyye Erdoğan, mladje kcerke Predsjednika Republike. Vjeridba je prosle sedmice odgodena zbog bolesti oca buduceg mladozenje.
Provladini mediji su obavijestili javnost da je ceremonija vjeridbe odrzana u prelijepoj predsjednickoj rezidenciji na obali Bosfora, te prenijeli da ce svadba biti prije Ramazana. Provladin Sabah, izmeduostalih je planirano vjencanje proglasio "vjencanjem godine".
-Sumeju Erdgoan opozicija je prozivala zbog raznih stvari, vile izgradene na zasticenom podrucju, onda zbog navodnog nezakonitog imenovanja za savjetnicu (u to doba) premijera Tayyipa Erdogana, primanje astronomske plate od 52 000 Lira itd. meduti sve to je sada proslost, Sumeja se vjerila u nedjelju 20.03.2016. sa 36 o godiisnjim SELÇUK BAYRAKTAR-om, tehnickim direktorom projekta izrade bespilotne letjelice za tursku armiju.
Inace Selcuk Bayraktar zavrsio je Americki koledz u istanbulu 1997. godine. nakon cega je studirao na İTÜ (Istanbulski tehnicki univerzitet). Nakon toga je radio u GRASP labaratoriji univeriziteta u Pelsinvaniji. Radi na doktoratu na prestiznom univerzitetu MIT.
(zuta stampa je pisala prije nekoliko godina da je Sumeja vjerena s jednim momkom koji je inace blizak Gulenu, ali nekako u vrijeme razlaza Erdogana Gulena i ta vijest je opovrgnuta).
sunceKOtepsija wrote:SVADBA GODINE-VJERILA SE Sümeyye Erdoğan juce je odrzana vjeridba Sümeyye Erdoğan, mladje kcerke Predsjednika Republike. Vjeridba je prosle sedmice odgodena zbog bolesti oca buduceg mladozenje.
-Sumeju Erdgoan opozicija je prozivala zbog raznih stvari, vile izgradene na zasticenom podrucju, onda zbog navodnog nezakonitog imenovanja za savjetnicu (u to doba) premijera Tayyipa Erdogana, primanje astronomske plate od 52 000 Lira itd. meduti sve to je sada proslost, Sumeja se vjerila u nedjelju 20.03.2016. sa 36 o godiisnjim SELÇUK BAYRAKTAR-om, tehnickim direktorom projekta izrade bespilotne letjelice za tursku armiju.
Inace Selcuk Bayraktar zavrsio je Americki koledz u istanbulu 1997. godine. nakon cega je studirao na İTÜ (Istanbulski tehnicki univerzitet). Nakon toga je radio u GRASP labaratoriji univeriziteta u Pelsinvaniji. Radi na doktoratu na prestiznom univerzitetu MIT.
(zuta stampa je pisala prije nekoliko godina da je Sumeja vjerena s jednim momkom koji je inace blizak Gulenu, ali nekako u vrijeme razlaza Erdogana Gulena i ta vijest je opovrgnuta).
malo slika buduceg mladozenje koje su turski mediji prenijeli javnost
-buduci mladiozenja voli djecu
-druzi se s obicnim svijetom, jede narodnu hranu
-voli ljude
-upravlja projektima za boljitak Turske
-koristi mobitel
-daje pojasnjenja oficirima
-prati trendove (selfi)
-jos jedan selfi
neki mediji (kolumnisti, twiterasi-kojih se Perdsjednik dotakao u untervjuu od nek dan-o tome drugom prilikom) pisu zajedljive komentare kao "hocel i on kao Berat Albayrak postat ministar" itd. dok s druge strane vladni mediji prenose informacije o njegovoj radisnosti i strucnosti.
porodica Erdogan sa zetom i ministrom Berat Albayrak-om (muzem Erdoganove starije kcerke) pozdravlja narod s balkona
Eto sta selefije misle o islamskim praznicima poput Sultan Nevruza.
Sto se tice Kurda, bice da oni slave nesto drugo. Nigdje u njihovom govoru ljubavi prema Aliju i Poslaniku. Newroz vuce korijene iz davnina, dosta prije pojave islama. Ovdje bi nam Asur mogao pomoci.
Da, sigurno rečeno jedan od najstarijih praznika ili blagdana na svijetu, oko 5.000 godina se obilježava u kontinuitetu. Nowruz ( farsi نوروز;) ili u prevodu Novi Dan ili Iranska Nova godina. Proslavlja se u cijelom svijetu od strane iranskih naroda, zajedno s nekim drugim etno-lingvističkim grupama i narodima koji su na neki način povezani sa perzijskom kulturom i tradicijom. To je prvi dan mjeseca Farvardina po perzijskom kalendaru. Nevruz je dan proljetnog ekvinocija i označava početak proljeća na sjevernoj hemisferi. Iako ovaj dan u nekim zemljama ima vjerska i tradicijska obilježja, on ima i sekularni karakter tako da ga obilježavaju i druge vjerske grupe kao i ateisti. To je sveti dan za Zoroastrijance, a svoje porijeklo vuče i za stariji kult Mitre (Mitraizam). I kod nas je kult Mitre došao, vjerovatno sa rimskim trgovcima i legionarima koji su se vraćali sa istočnih granica Rimskog carstva. Stvarno bih mogao podosta napisati o Nowruzu ili Nevruzu, ali mislim da je dovoljno i ovo. Možda još više o tome zna i forumaš @zvizdan. Zanimljivo je da je na sofri ili stolovima prevladavajuće jelo s jajima, kao i zeleniš. Neki stručnjaci dovode i blagdane Uskrsa/Vaskrsa u vezu Nevruzom.
Što se tiče naših krajeva, Balkana općenito, ali i Bosne, ovaj blagdan dobija kroz derviške redove vjerski karakter, kao što je rođenje Muhammedovog zeta Imama Alija na taj dan, kao i događaj na Gadir Hummu koji je također vezan za hazreti Aliju. Hadžijahić navodi da su u Osmanskom periodu, derviši iz Sarajeva na taj dan, prvi dan proljeća ili Sultani Nevruz, oblačili svečana odijela, hrke i odlazili na izletišta oko Sarajeva, gdje su u prirodi obavljali molitvu i zikr, slaveći Boga. Žene su dolazile poslije, donoseći jela se zeljem, pilave i slatko. Narodna proslava je trajala i po nekoliko dana. S tim se u vezu može dovesti tradicija čimburijade (opet jaje jednog od glavnih sastojaka) koja se održavala u okolini Donjeg Vakufa, Travnika, a danas se tradicija nastavila u Zenici kraj rijeke Bosne. Dakle, ovaj dan simbolizira novo rađanje života u prirodi, ali i obnavljanje duhovne energije. Nevruz je onaj dan u kojem, kako reče veliki iranski pjesnik Hafiz Širazi, povjetarac mišćem miri, dah Isaov – zrak što l’ječi. Ovaj dan označava odlazak zime i dolazak velikih promjena u prirodi.
O tradiciji proslave ovog dana u Bosni, svjedoči i ljetopisac Mula Mustafa Bašeskija u svome Ljetopisu:
U pomenutoj godini dođe iz Uskupa mutevelija Gazi Isabegova vakufa, kujundžija Salih aga i postavi za zamjenika pomenutog Osman dedu i dade u Begovoj džamiji proučiti Meviudi šerif na dan Sultani-Nevruza, koji pada na 22. Marta 1780. godine
Proslava Sultan Nevruza u bektašijskoj tekiji Arabati baba tekke u Tetovu (Makedonija)
Kurdima je Nerwoz najveci praznik. Zanimljivo je da se praznik uspjeo odrzati kroz vrijeme i da zauzima tako vazno mjesto u srcima jednog naroda. Milioni Kurda obiljezavaju Nerwoz veoma strastveno u svim zemljama i gradovima gdje zive. Fakat zanimljiv fenomen.
U Dijarbakiru se ocekuju milioni (a sam grad ima oko milion stanovnika)... Svjeza slika...