kako sto ce mu? pa da dokaze da on nije plagijator, nego cackalica. meni je kristalno jasno. sad ce on i vama objasniti...nasa wrote:E @chagalj stvarno![]()
pa sto ce ti to, cemu...
Zašto je potrebna religija?
-
belfy
#4701 Re: Zašto je potrebna religija?
-
5 0 5
#4702 Re: Zašto je potrebna religija?
hehehe. znam te cagalj do si cackalica bio.Chagalj wrote:NiN ti je objasnio situaciju
ISA (islambosna)-Cackalica-Chagalj to sam ja, mani se nepotrebnih detektivskih poslova
jos par. zasto si ponovo pokusao pokrenuti istu pricu, kada znas da si to isto uradio prije godinu i po, i vjerovatno se sjecas kakve si protuargumente dobio?
stojis li jos uvijek iza svoje tvrdnje da su muslimani zasluzili srebrenicki genocid (bozija kazna) jer su se druzili sa nemuslimanima i zapostavili vjeru? i da je genocid u srebrenici bio (i) pozitivna stvar jer je muslimane okrenuo vjeri?
- nasa
#4703 Re: Zašto je potrebna religija?
Islam im ne duguje nista, bio je kompletan dok su oni...recimo molili se u tim hramovima....nemocni da se odupru...muslimanima...cinjenice....statixx wrote:Islam vjerovatno duguje Perzijancima vise nego bilo kom drugom narodu. Da su se Beduini pitali, tesko da bi ikada doslo do zlatnog doba-i velikog naucnog i drustvenog napretka. Zapravo da budem precizan - pitali su se u smislu vladavine, ali konkretna dostignuca su dosla iz reda naroda koji su i ranije imali civilizacijske tekovine i kulturu. Oni koji su prvobitno upali u ta podrucja unistili su dijelom njihovu kulturu i religiju i zabranili perzijski jezik. Paljenje zoroastrickih hramova i literature, dokazuje koliki su to primitivci bili. Abasidska revolucija imala je veliki znacaj, jer islam bi u suprotnome vjerovatno mnogo ranije propao.Ima sanse. Samo ako bi se Islam razumeo i primenjivao na pravi nacin. Pogledaj zlatno doba abasidske dinastije u hilafetu i naucna doprinos koji su dali muslimani toga vremena. To je bilo drustvo sa islamkim ustrojstvom, a opet su dali veliki naucni doprinos. Dakle, moze, samo treba znati nacin.
It is a remarkable fact that, with few exceptions, most Muslim scholars…in the intellectual sciences have been non-Arabs…thus the founders of grammar were Sibawaih and after him, al-Farisi and Az-Zajjaj. All of them were of Persian descent…they invented rules of (Arabic) grammar…great jurists were Persians… only the Persians engaged in the task of preserving knowledge and writing systematic scholarly works. Thus the truth of the statement of the prophet becomes apparent, ‘If learning were suspended in the highest parts of heaven the Persians would attain it”…The intellectual sciences were also the preserve of the Persians, left alone by the Arabs, who did not cultivate them…as was the case with all crafts…This situation continued in the cities as long as the Persians and Persian countries, Iraq, Khorasan and Transoxiana (modern Central Asia), retained their sedentary culture.”
The Muqaddimah Translated by F. Rosenthal (III, pp. 311-15, 271-4 [Arabic]; R.N. Frye (p.91)
- Towelie
#4704 Re: Zašto je potrebna religija?
Plus kakve veze ima je li neki musliman Arap ili nearap? Po hadisu, prvi nema prednost nad drugim i obratno. Bitno je da su do naucnih dostignuca dosli muslimani.
- nasa
#4705 Re: Zašto je potrebna religija?
Zanimljivo je meni to ateisticko shvatanje historije ili bolje reci dijelova historije,
drze da su arapi, ustvari zovu ih beduinima sve, bez razlike bili teski primitivci nad kojim je vodstvo preuzeo ne samo primitivac vec covjek bez skrupola, koji ne oklijeva pred lazima, nasiljem, potlacivanjem itd.da sebe izbaci u vodstvo sve uz suludu ideju da je to lakse ostvariti uz ideju poslanstva sto i njega samog cini u najmanju ruku udarenim
e onda se okrene cijela prica u krajnost
bio je pametan, putovao, bogat, covjek sa idejom, dobrom namjerom ali lazov kakvog covjecanstvo nije zapamtilo I tako vitla hrpu beduina koji ne vide dalje od nosa ali eto nekako nabodu da sruse mocnu Persiju, poraze Bizant itd.
I tako, po potrebi, ima tih interpretacija, dosljednost je vodilja
drze da su arapi, ustvari zovu ih beduinima sve, bez razlike bili teski primitivci nad kojim je vodstvo preuzeo ne samo primitivac vec covjek bez skrupola, koji ne oklijeva pred lazima, nasiljem, potlacivanjem itd.da sebe izbaci u vodstvo sve uz suludu ideju da je to lakse ostvariti uz ideju poslanstva sto i njega samog cini u najmanju ruku udarenim
e onda se okrene cijela prica u krajnost
bio je pametan, putovao, bogat, covjek sa idejom, dobrom namjerom ali lazov kakvog covjecanstvo nije zapamtilo I tako vitla hrpu beduina koji ne vide dalje od nosa ali eto nekako nabodu da sruse mocnu Persiju, poraze Bizant itd.
I tako, po potrebi, ima tih interpretacija, dosljednost je vodilja
- vragoocha
#4706 Re: Zašto je potrebna religija?
Reliigija nema veze sa naukom i to svi znaju , ali vernici hoće zasluge za svoju veru jer misle da je ona zaslužna za naučne istine i samim time traže dužno poštovanje u današnjici jer u suprotnom se ne bi nikad bavili naukom koja je u opozitu sa onim što veruju jer čuda iz verskih knjiga kako znamo nemaju veze sa naučnim istinama.
Zašto je važno vernicima pominjanje nauke kad se nauka ne pominje u njihovim verskim spisima niti išta naučno iz vere proizilazi??
Pa zato što osim tiranije,klanja i ubijanja religije ništa drugo ne mogu ponuditi pa onda lažljivo i podlo hvataju se nečega što sa njma nema veze , a to je nauka.
Zašto je važno vernicima pominjanje nauke kad se nauka ne pominje u njihovim verskim spisima niti išta naučno iz vere proizilazi??
Pa zato što osim tiranije,klanja i ubijanja religije ništa drugo ne mogu ponuditi pa onda lažljivo i podlo hvataju se nečega što sa njma nema veze , a to je nauka.
- nasa
#4707 Re: Zašto je potrebna religija?
Dobro, mozete vi sve odraditi za nas dok mi meditiramo, a sva sreca nemamo prepreke da se okoristimo o'ta naucna dostignuca...svi sretni
Uglavnom, svi se na forumu bave naucno korisnim radom, a objavljuju ...mozda u Svedskoj...ili da te pitam, sta je ateista bez nauke, mislim sta ako je priglup i ne ide, sta ako nauka nema veze ni s njim
Uglavnom, svi se na forumu bave naucno korisnim radom, a objavljuju ...mozda u Svedskoj...ili da te pitam, sta je ateista bez nauke, mislim sta ako je priglup i ne ide, sta ako nauka nema veze ni s njim
- Ali Kemal
#4708 Re: Zašto je potrebna religija?
Nije tacno, mi nismo odvojili religiju od drzave. Vjerski sluzbenici imaju jak uticaj na politiku, javno ispoljavaju politicke stavove, kandiduju se kao politicari, sjede u prvim redovima stranackih skupova, drzavnih institucija, svojim vjernicima jasno daju instrukcije za koga da glasaju, politicari dolaze njima na noge za savjet, huskaju na pripadnike drugih religija itd itd.nasa wrote:Mi smo odvojili religiju, susjedi isto, ne spadamo u red najrazvijenih zemalja.
- nasa
#4709 Re: Zašto je potrebna religija?
To je samozavaravanje, peres odgovornost sa sebe za ovako ocajno stanje balkanskih zemalja koje ipak nisu ni krscanske ni islamske koliko god ti ponavljao da jesu.
Maoca jos nije glavni grad
ako bude onda mozes ...u stranu i pametovati kako su drugi odgovorni...
Maoca jos nije glavni grad
- vragoocha
#4710 Re: Zašto je potrebna religija?
Ateizam nije vera već ljudski stav u odnosu na teizam , a nauka samo dodatno učvršćuje taj stav jer prosto počiva na istini a ne na veri.nasa wrote:Dobro, mozete vi sve odraditi za nas dok mi meditiramo, a sva sreca nemamo prepreke da se okoristimo o'ta naucna dostignuca...svi sretni![]()
- nasa
#4711 Re: Zašto je potrebna religija?
Znam ali nije ateista imun na glupost.
Nema veze, rekao si nauka nema veze s religijom, ok, nema ni sa ateizmom, ima veze s ljudima koji mogu biti vjernici ili nevjernici ...jednostavno, pokusaj da se nauka razlicitim konstrukcijama pripise samo onim koji nisu vjernici ne stoji.
Nema veze, rekao si nauka nema veze s religijom, ok, nema ni sa ateizmom, ima veze s ljudima koji mogu biti vjernici ili nevjernici ...jednostavno, pokusaj da se nauka razlicitim konstrukcijama pripise samo onim koji nisu vjernici ne stoji.
-
Chagalj
#4712 Re: Zašto je potrebna religija?
hrastov žižak wrote:pa u drugom postu si napisao da niste jedna osobaNiN ti je objasnio situaciju
ISA (islambosna)-Cackalica-Chagalj to sam ja, mani se nepotrebnih detektivskih poslovakoja šizofrenija
nikad nisam rekao da cackalica nisam ja
ovo sam postirao
a taj cackalica sam bio ja, znaci postirao davno na islambosna, pa bio sam tad cackalica na ovom forumu, kopirao ovdje, kad je izvrsena exgzekucija nad cackalicom ozivio sam u vidu chagaljaja postirao na Islambosna davno, poslije kao sto mozes vidjeti taj Cackalica83 kopirao sa islambosne, pa onda ja opet kopirao sa islambosne ovdje na forum
gdje sam to rekao da "cackalica niije ja"
a to sto sam se malo poigravao sa rijecima to je vise onako izz zafrkancije kad vidim kakvih zafrkanata ima ovdje na forumu pa reko da i ja uzvratim malo
nego pustite vi cackalice nego odgovorite na pitanja , kako je muhammed mogao znati ove stvari o kojima je najavio?
- hrastov žižak
#4713 Re: Zašto je potrebna religija?
Kažem ja, šizofrenija, čovjek o sebi govori u trećem licu 
-
belfy
#4714 Re: Zašto je potrebna religija?
pa onda vjerovatno postane vjernik.nasa wrote:Dobro, mozete vi sve odraditi za nas dok mi meditiramo, a sva sreca nemamo prepreke da se okoristimo o'ta naucna dostignuca...svi sretni![]()
P.S. a ono prije napisano kao da nisi ti pisala. onoliko generalizacije i...mah...
-
Chagalj
#4715 Re: Zašto je potrebna religija?
5 0 5 wrote:hehehe. znam te cagalj do si cackalica bio.Chagalj wrote:NiN ti je objasnio situaciju
ISA (islambosna)-Cackalica-Chagalj to sam ja, mani se nepotrebnih detektivskih poslovaipak, bas ti hvala na odgovoru.
jos par. zasto si ponovo pokusao pokrenuti istu pricu, kada znas da si to isto uradio prije godinu i po, i vjerovatno se sjecas kakve si protuargumente dobio?
stojis li jos uvijek iza svoje tvrdnje da su muslimani zasluzili srebrenicki genocid (bozija kazna) jer su se druzili sa nemuslimanima i zapostavili vjeru? i da je genocid u srebrenici bio (i) pozitivna stvar jer je muslimane okrenuo vjeri?
nemoguc odgovor od strane ateista bez da se involvira sveznajuci Bog u pricu, eto zastojos par. zasto si ponovo pokusao pokrenuti istu pricu, kada znas da si to isto uradio prije godinu i po, i vjerovatno se sjecas kakve si protuargumente dobio?
neznam dali sam to rekao da smo zasluzili ali ovog sam stajalista, da rat u Bosni je relativnog karaktera bio kako kome, zavisi, nekome je bio kazna, nekome iskusenje, nekome nagrada.stojis li jos uvijek iza svoje tvrdnje da su muslimani zasluzili srebrenicki genocid (bozija kazna) jer su se druzili sa nemuslimanima i zapostavili vjeru? i da je genocid u srebrenici bio (i) pozitivna stvar jer je muslimane okrenuo vjeri?
kazna onome ko je bio nevjernik, iskusenje onome ko je bio vjernik pa prezivio moze ocekivati nadoknadu za to na sudnjem danu, a mrtvom vjerniku nagrada ako je poginuo kao sehid. a sto se tice djece , inshallah oni u Raj, tako rat je relativna stvar kako kome.
- vragoocha
#4716 Re: Zašto je potrebna religija?
Pa rekoh da ateizam ima veze sa naukom onoliko koliko nauka učvršćuje ateistički stav.nasa wrote:Znam ali nije ateista imun na glupost.
Dok nauka sa religijom nema ama baš nikakve veze jer nuačne istine u svojoj osnovi zakucavaju vrske osnove kao netačne.
Zato vernik koji je siguran u naučne istine ne bi smeo da nauku odbaci samo u slučaju kad nauka negira religijska verovanja.
Ako misliš da je nauka tačna onda prosto ne možeš verovati i misiliti da je tačno vaskrenje,poseta anđela prorocima,...i ostale bajke jer to je nasuprot nauke.
-
Chagalj
#4717 Re: Zašto je potrebna religija?
a sta ako ja namjerno tako pisem kako bi se malo poigrao sa takvim kao ti, pa sve uzimate zdravo za gotovohrastov žižak wrote:Kažem ja, šizofrenija, čovjek o sebi govori u trećem licu
- nasa
#4718 Re: Zašto je potrebna religija?
chagalj, priznaj jos da si i @pinokio i prijavi se na to istjerivanje
a @vragocha, zelis li i ti nesto priznati
- hrastov žižak
#4719 Re: Zašto je potrebna religija?
baš si se poigrao sa ovakvim kao ja, evo srce mi preskaće od uzbuđenja što sam saznao da su dva androida zapravo jedan.Chagalj wrote:a sta ako ja namjerno tako pisem kako bi se malo poigrao sa takvim kao ti, pa sve uzimate zdravo za gotovohrastov žižak wrote:Kažem ja, šizofrenija, čovjek o sebi govori u trećem licupa pogledaj ovog 505, covjek hoce da istrazuje ko je od kog kopirao (ja od sebe samog) umjesto da mi odgovori na pitranja on se bavi detektivom
i kako da necu sa njima pricati u trecem licu, dobro nisam propricao u cetvrtom licu
.
-
Chagalj
#4720 Re: Zašto je potrebna religija?
ko je taj?nasa wrote:chagalj, priznaj jos da si i @pinokio i prijavi se na to istjerivanje![]()
- Towelie
#4721 Re: Zašto je potrebna religija?
nasa wrote:chagalj, priznaj jos da si i @pinokio i prijavi se na to istjerivanje![]()
- Ali Kemal
#4722 Re: Zašto je potrebna religija?
Religija jednostavno mora u potpunosti da se odvoji od drzave, da nema politickih govora u bogomoljama i da se zna mjesto vjerskim sluzbenicima, iskljucivo u oblasti religije, niks politike.nasa wrote:To je samozavaravanje, peres odgovornost sa sebe za ovako ocajno stanje balkanskih zemalja koje ipak nisu ni krscanske ni islamske koliko god ti ponavljao da jesu.
Maoca jos nije glavni gradako bude onda mozes ...u stranu i pametovati kako su drugi odgovorni...
Tebi to ocigledno ne smeta, ali pogledaj dokle to ide u slucaju muftije Zukorlica, koji ne samo da je politicar, nego i dijeli uniforme, mada bi po nekim vjerskim pravilima trebao da siri ljubav, on siri militanstvo.
Kakve to veze ima sa bilo kakvim vjerovanjem u Boga, nikakve, a radi se o vrhunskom vjerskom poglavaru.
Pravoslavci imaju Obraz, koji isto nidje veze sa vjerovanjem, cista politika i to najgora.
Ocigledno je da se takodje poistovjecuje vjera sa nacijom, sto cini stvari jos gorim.
Dakle dok se ovakve stvari ne sankcionisu u potpunosti i dostigne prava sekularnost nema ni teoretske sanse da se stanje iole popravi.
Razlog je jasan, kler ne zeli da izgubi svoju moc i bas ih briga za zivote ljudi, njihov standard, buducnost djece.
Ako neko misli da moze da odvoji vjeru od vjerskih institucija i tu se jako vara. Pa to je sve tako namjesteno da neko ako i zaista vjeruje, a ne posjecuje bogomolje bice izopsten od strane zajednice.
Nije to slucajno da bi se trebalo ici 5 puta dnevno u dzamiju, da se svi prebroje i budu pod kontrolom.
Last edited by Ali Kemal on 22/10/2014 19:54, edited 1 time in total.
- nasa
#4723 Re: Zašto je potrebna religija?
hahahahahahabelfy wrote:pa onda vjerovatno postane vjernik.nasa wrote:Dobro, mozete vi sve odraditi za nas dok mi meditiramo, a sva sreca nemamo prepreke da se okoristimo o'ta naucna dostignuca...svi sretni![]()
Uglavnom, svi se na forumu bave naucno korisnim radom, a objavljuju ...mozda u Svedskoj...ili da te pitam, sta je ateista bez nauke, mislim sta ako je priglup i ne ide, sta ako nauka nema veze ni s njim![]()
P.S. a ono prije napisano kao da nisi ti pisala. onoliko generalizacije i...mah...
A to gore je namjerno pretjerivanje, casna rijec, ili kakva pitanja takvi i odgovori
-
belfy
#4724 Re: Zašto je potrebna religija?
ma sve ok. samo rekoh sta mislim. veceras vesela atmosfera, pa ce tema nabiti barem par stranica. chagalj napokon rekao da se reinkarnirao kao i neki poslanici. neki drugi se pojavili kao slicni chagalju, samo nece da se uclane u klub alkoholicara tako sto ce ustati i reci to, nego ih mora mentor prozvati... sve u svemu, vesela diskusija nocas. meni se atmosfera toliko svidja da cu mozda veceras i chagalju "ponovo" odgovoriti. znam da cu mozda ostati neshvacen, ali i ti naso u zadnje vrijeme pises sve cesce da nesto ne razumijes nakon mog posta ili dva. pa sam u dilemi. ili previse citas cagalja ili si previse odmakla od ateizma i nauke. 
- vragoocha
#4725 Re: Zašto je potrebna religija?
Kako može vernik govoriti o nauci i još je prisvajati na svoju stranu jer eto mnogi vernici su bili veliki naučnici u prošlosti a sa druge strane prihvatiti da prirodni zakoni prestanu važiti kad su u pitanju
njihova verska fundamentalna čuda??
Ovo je isto kao kad bi vampiri preferirali krv AB-rh-minus jer su duhovni i vole nauku ujedno.
njihova verska fundamentalna čuda??
Ovo je isto kao kad bi vampiri preferirali krv AB-rh-minus jer su duhovni i vole nauku ujedno.