Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Locked

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
115
21%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
77
14%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
100
18%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
65
12%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
28
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
60
11%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
7
1%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
19
3%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
20
4%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
58
11%

Total votes: 549

ExNihilo

#4701 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by ExNihilo »

StupskaBitanga wrote:Sta je sutra na repertoaru
Sumiranje utisaka :D
Herr Flick

#4702 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Herr Flick »

Čišćenje :D
charrrmed

#4703 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by charrrmed »

Mislis, koja je zgrada sljedeca za paljenje :D
x_lecter

#4704 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by x_lecter »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Nokian808 wrote:Sa indexa dobro pogodjena sustina:

Jedno je sigurno. Bez ikakve želje da se poziva na nasilje, ali i bez ikakvih kvazimoralističkih osuda istoga, nema dvojbe da bez nasilja na prosvjedima prosvjedâ u ovakvom obliku i obujmu ne bi ni bilo. Radnici u Tuzli već jako dugo mirno prosvjeduju (kao i kod nas uostalom) i apsolutno se ništa nije promijenilo. Tek kad su protesti prestali biti mirni došlo je do eskalacije i širenja protestâ, mediji su ih zapazili, a sami prosvjedi su dobili široku potporu.
Kako je to sažeto izrazio jedan Bosanac na Twitteru: "Kažu protesti u Tuzli izmakli kontroli, a nije dramatično kad ljudi nemaju hljeba da jedu?!!!". To je i općenito obrazac među medijima i političkim elitama. Sistemsko se nasilje, koje proizvodi siromaštvo, neimaštinu i nezaposlenost, zanemaruje, a kad se siromašni, nezaposleni, opljačkani i prevareni odluče oduprijeti ‒ e onda slijede visokomoralne osude i poziv na pacifizam. Pa je skandal kad se razbiju prozori na zgradi vlade, ali nije skandal kad ta ista vlada provodi ekonomsku politiku koja je većinu dovela u potpuno bijedu, dok ta ista vlada istodobno uživa u svojim visokim plaćama i svim privilegijama. Nasiljem se smatra očito samo ugroza vladajućih, a kad dijete nema što jesti, to je jednostavno realnost. Premda prosvjednici u Bosni možda i nisu ideološki profilirani i artikulirani, oni ipak vrlo dobro razumiju da je nasilje na prosvjedima, za koje ćemo vidjeti hoće li ga biti još, samo vrlo blag odgovor na sistemsko nasilje koje se nad njima vrši već četvrt stoljeća.
Najpametnije sto sam danas procitao ... Index :thumbup:

Vrlo dobro viđenje situacije. :thumbup:
red evil

#4705 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by red evil »

Čišćenje Zenice, sutra se zato okupljaju :D
don vito

#4706 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by don vito »

JThomas wrote:
x_lecter wrote:1. Koji god dokaz bude potreban da se neko od funkcionera sruši - IZGORIO U DEMONSTRACIJAMA !!!
2. Kroz par mjeseci pratite javne nabavke ... tek ce sad hajrovati i bogatiti se oni protiv kojih se protestuje !!!
a dosad su ih rušili, ono intenzivno, svaki dan je poneki završavao u zatvoru... :D

providan si.
:-D :-D

Pratim ove uhljupe vec dva dana, kako na sve moguce nacine pokusavaju razvodniti proteste, pronalaze izgovore koje Gebelsu ne bi pale na pamet, od toboznjeg ulicnog pritiska na bosnjacke politicare da popuste Hrvatima, preko stranih sluzbi, rusenja Federeacije, evo i Srbi pisu da je ovo rezija da se cijela BiH pokaze nefunkcionalnom pa da se krene u reviziju Daytona i rusenje RS
al, ovo je jedna od najmastovitijih teorija... nesvjesno zapalili dokaze o kriminalu SDA/SDP... a u ponedjeljak sa pravnom drzavom bilo planirano podizanje optuznica
hahaha
:lol: :lol: :lol:
rokan

#4707 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by rokan »

Alfons Kauders wrote:
rokan wrote:
hAZNADAR wrote:
Neces probuditi razum, moral, logiku,.. kolutajuci ocima,... I taj i onaj sto vice pali sve,... samo se mogu ponositi time i misliti kako je drzava duzna da ih miluje a oni da je ne grade. Pendrek, pendrek,.. nista drugo. Zaboli i policiju kurac za njihovim bubrezima kao njih za arhivom i drustvenom imovinom.
nema razuma kad se boris za golo prezivljavanje, tad postajes zvijer. nije drzava duzna da me miluje, niti to trazim. trazim samo da me drzava tretira kao svog gradjanina, ravnopravno sa svima, nista vise-nista manje.
znaci onaj s windowsfonom :D se borio za puko prezivljavanje? :D
nije on bitan. bitni su preduslovi koji su doveli do toga da se on uopste nadje na ulici. da nisu izasli obespravljeni ne bi se ni on nasao tu. ali kad su vec izasli onda vise nije bitno ko je "povukao obarac".
howdy

#4708 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by howdy »

weredsf wrote:
O'zone wrote:Na ovim snimcima mi je policija legendarna.

Uzvraćaju kamenicima kao da su se sastale dvije navijačke skupine pa et nako se leše

Da je Lukac angazovao svoje specijalce na vrijeme ne bi nista od ovoga bilo, par metaka i ova balavurdija bi se razbjezala i vratila u skolu

sta ima metak? jel to prizivas pravi pokolj? e moj maloumniche
Banksy

#4709 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Banksy »

Havatar wrote:
Banksy wrote:
Havatar wrote: Nisu SDP i SDA poslali placenike vec su to oni koji su placeni spolja da izvrse pritisak na bosnjacke politicare da pristanu na Coviceve ucjene.

Iščupali ste se danas vješto, čestitam ... Istina, preko naših leđa, ali ipak iščupali.
Znaci i ti ko ono udruzenje boraca iz Tuzle vjerujes samo Radoncicu :lol:

Oktobar se bliži, kapaciteti proširuju, biće za sve mjesta ... :wink:

dječak sa šibicama

#4710 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by dječak sa šibicama »

kamen spoticanja wrote:
ExNihilo wrote:
kamen spoticanja wrote: naravno...jer od sinosnjeg " svi na proteste" do vecerasnjeg "treba im jebat mamu balavu svima" ,proslo je 24h...
doduse jesu kornjace fasovale danas...ali ne sekiram se...naplatit ce ovo oni jos sutra s kamatama :wink:
Je li to insajderska? :D
jasta je...sinoc sam bio sretan i srce mi je bilo ko vlasic...a danas sam stajao ispred svoje radnje i cekao nekog hashishara s odmuta da krene prema objektu i da padne mrtva glava...
i nisam bio jedini...kazem ti momentum se okrenuo na pogresnu stranu
Bitno da ti imas radnju.

Koliko li si stela izganjao, znas samo ti, i oni koje branis.

Sve ista fela, ili im je mama u policiji, ili su u kantonu, ili u opcini, ili mu je babo zlatar, ili mu je sin savjetnik ministra, pa se zadali u "osudu huliganstva".
1bosna

#4711 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by 1bosna »

Jucer prica treba policiju kamenovati danas ti isti ljudi protiv toga.
Policija je mogla ovo rijesiti bez problema samo da su im dali dozvolu ali nisu.Cak nisu ni pse pustili na huligane a trebali su,pa i metke upozorenja.
tataćusak

#4712 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by tataćusak »

Najzanimljivije od svega je razmišljanje političara (svih skupa, nije bitna stranka).
Dajte zajtjeve, pregovarat ćemo o svemu, dajte predstavnike. A GRTAL'CA SE ZAGLAVILAAA :izet: :izet: :izet: :izet: , narod neće da pregovara, dojadili mirni protesti, ljudi došli u sarajevo da traže nastavu na Bosanskom jeziku a dotični im ponudio građu za šatore :-D
djes_ba

#4713 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by djes_ba »

ExNihilo wrote:
prica do ponedeljka onda po starom
p206

#4714 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by p206 »

ovi moralisti ovdje :mrgreen:
vala se ovdje zaprdilo svega, trebaće 3 mjeseca da se izrači, i to da chmoljo otvori sve prozore i vrata
Last edited by p206 on 07/02/2014 20:52, edited 1 time in total.
bull21

#4715 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by bull21 »

Herr Flick wrote:
Čišćenje :D
Ja ću prvi izvući se iz kuće i otići pomoći gore ako je potrebno. I ne zezam se.
Moram priznati da se osjećam krivim jer sam navijao za ovakve proteste. Ne znam gdje mi je pamet bila. :(
O'zone
Globalni moderator

#4716 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by O'zone »

don vito wrote:
JThomas wrote:
x_lecter wrote:1. Koji god dokaz bude potreban da se neko od funkcionera sruši - IZGORIO U DEMONSTRACIJAMA !!!
2. Kroz par mjeseci pratite javne nabavke ... tek ce sad hajrovati i bogatiti se oni protiv kojih se protestuje !!!
a dosad su ih rušili, ono intenzivno, svaki dan je poneki završavao u zatvoru... :D

providan si.
:-D :-D

Pratim ove uhljupe vec dva dana, kako na sve moguce nacine pokusavaju razvodniti proteste, pronalaze izgovore koje Gebelsu ne bi pale na pamet, od toboznjeg ulicnog pritiska na bosnjacke politicare da popuste Hrvatima, preko stranih sluzbi, rusenja Federeacije, evo i Srbi pisu da je ovo rezija da se cijela BiH pokaze nefunkcionalnom pa da se krene u reviziju Daytona i rusenje RS
al, ovo je jedna od najmastovitijih teorija... nesvjesno zapalili dokaze o kriminalu SDA/SDP... a u ponedjeljak sa pravnom drzavom bilo planirano podizanje optuznica
hahaha
BiH ima toliko adminstracije, ministarstava, pomoćnika istih, sekretarica, vozača i kurira i sve je to sad u frontalnom napadu.
_mufljuz_

#4717 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by _mufljuz_ »

najvise mi je vokri sto ovo ispade drzavni udar a ne udar na politickomafijaske korumpirane supke

EDIT cuj metak... alo metku... :lol:

rodila majka metke - mislim jesmo priglup i merhametli narod al kad metak potegnes na nas i noz pretvorimo se u zvijeri i barem zbog toga mi je drago sto sam bosnjo 8-) 8)
stakasa

#4718 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by stakasa »

U Mostaru je zapaljen ulaz u Đački dom i prvih nekoliko prostorija a i ostatak zgrade je dobro razvaljen.
Vatra je ugašena i sad je ok.
Zapaljena je i vjećnica (3 osnovna) ali šteta nije velika. Par kancelarija na prvom spratu.
Gradska uprava je dobro spaljena a pocelo je bilo i sa demoliranjem suda u Cernici.
Gorila je zgrada HDZ-a i SDA kod Ruže
stakasa

#4719 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by stakasa »

.
Last edited by stakasa on 07/02/2014 20:54, edited 1 time in total.
fazer

#4720 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by fazer »

"Zapaljen je jedan od depoa Arhiva BiH. U njemu je nažalost smještena najvrijednija građa i najvrijedniji fondovi s kojima je Arhiv raspolagao. Sad po sjećanju mogu reći da su to: Zbirka poklona i otkupa, Zbirka personalnih dosijea, novopreuzeti fond Doma za ljudska prava BiH u kojem je 40.000 dosijea, zatim mikrofilmovi iz raznih arhiva, kopije iz bečkih arhiva, dokumentacija Komisije za utvrđivanje ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata, arhiv koji se odnosi na Višu sudačko-šerijatsku školu u BiH... To je dio kojeg se trenutno mogu sjetiti da je u tom depou", kaže Zahirović."

Hoćemo li još nešto uništit? Šta je sutra na redu?
rui

#4721 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by rui »

StupskaBitanga wrote: glavni gosti u Dnevniku reis u ulema i kardinal Puljić
:ekser:
yugi

#4722 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by yugi »

Alfons Kauders wrote:
yugi wrote:Veli naš faraon Tuzlanski Jasmin kako je Tuzla danas napadnuta :-) Pita novinar a ko ju je napao on poče neke floskule da frljata :-)
pa druze kad neko napravi 30 miliona stete u gradu s godisnjim budzetom od 40 miliona, kako bi to trebao nazvati?
Da se razumjemo, nema opravdanja za rušilački pohod ali izvalitti kako je Tuzlu neko napao je blasfemija svih blasfemija :-) U Tuzli su demonstrirali tuzlaci i iskreno ponosan sam što je iz Tuzle sve krenulo!!! Btw tebi je ok priča koja je bila na presu SDp-a o državnom udaru,genocidu,trećem entitetu etc etc :? Najiskrenije mi je žao što niko od tih bitangi iz svih stranaka nije u ovim protestima makar dobio po klempu jer narednih dana ćemo opet biti u prilici slušati njihovu verbalnu prdljavinu kako iza ovoga stoji ovaj ili onaj.IZA OVOGA NE STOJI NIKO,STOJI MUKA NARODNA KOJA SE AKUMULIRALA GODINAMA!!
Pa slušamo evo večeras na medijima priče tih pacova koji se polako izvlače iz svojih rupa ito kao da smo ja i ti i ova raja sa foruma i oni koji smo bili na protestima(btw bio sam sva tri dana),kao da smo mi dakle vladali sve ove godine a ne oni!!!
Kao ako je rješenje evo podnjet ćemo svi ostavke, da bi se odma nakon toga ateriralo sa izjavom i dodalo ono famozno ali...
Niko da ponudi konkretno rješenje.Jedan od zahtjeva, slobodno mogu reći NAS demonstranata je bio da se recimo kao gesta dobre volje odma donesu odluke o ukidanju primanja plaća funkcionerima i hebenih šest mjeseci nakon napuštanja funkcije!Zar je bio problem da se to odma kolko danas izglasa :? Ovaj smrdan Čaušević kolko juče decidno izjavljuje kako neće podnijeti ostavku i danas kad je usro gaće od straha na putu za Sarajevo ,kad je vjerovatno obavješten da gori zgrada Vlade telefonski podnosi ostavku!!!što je juče ne podnese???
Alfons Kauders

#4723 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Alfons Kauders »

rokan wrote:
Alfons Kauders wrote:
rokan wrote: znaci onaj s windowsfonom :D se borio za puko prezivljavanje? :D
nije on bitan. bitni su preduslovi koji su doveli do toga da se on uopste nadje na ulici. da nisu izasli obespravljeni ne bi se ni on nasao tu. ali kad su vec izasli onda vise nije bitno ko je "povukao obarac".
pa nije ni problem u tim obespravljenim, vec u ovim deristima koja pale

da su samo polupali prozore (isti izbor meta) pa hajd
kamen spoticanja

#4724 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by kamen spoticanja »

dječak sa šibicama wrote: Bitno da ti imas radnju.

Koliko li si stela izganjao, znas samo ti, i oni koje branis.

Sve ista fela, ili im je mama u policiji, ili su u kantonu, ili u opcini, ili mu je babo zlatar, ili mu je sin savjetnik ministra, pa se zadali u "osudu huliganstva".
jah...sad nisi dobar ni ako nisi na budzetu :lol:
trebao sam dozvolit da mi rulja rasturi ono u sto sam ulozio bubrege...sta ima...
zovi ih svojoj kuci da ti rasture sve sto imas...
StupskaBitanga

#4725 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by StupskaBitanga »

djes_ba wrote:
ExNihilo wrote:
prica do ponedeljka onda po starom
ja ne bi odustao dok Zeljkoviću ne vidim leđa
Locked