neki wrote:Thorgerson wrote:Henry Chinaski wrote:Uskoro je vrijeme za žičaru iz Hrasnice. Kad se završi ova cesta i tramvaj, to će biti prava investicija.
Jedino je kružni na Ilidži usko grlo.
Evo sad gledam, gdje bi isla ta zicara? Prema Velikom polju? To je nekih 6km hahaha... Ova Trebevicka je oko 2km i kostala je cca. 15 mil KM. Do the math
Nema od toga nista.
Nije to bas prosta matematika...vise od 80% cijene žicare čine polazna i dolazna stanica, pogon i napajanje, bez obzira kolika joj Dužina bila..
U suštini tih 6km do velikog polja ne bi bili višestruko skuplji od trebevicke žicare..
Po meni bi dobra ideja bila na velikom polju napraviti medjustanicu a žičaru produžiti do babinog dola..
OK.
Ako se ne varam kod Trebevicke zicare pola stubova je bilo rijeseno pitanje imovinsko pravnih odnosa. Ali ajd Igman, evo nek se lako rijesi to pitanje ostaje ti da raskrsis sumu. Mislim da i to nije bezazlen zadatak, raskrcavati 6 km i vise sume po nikakvom i nepristupacnom terenu. Itd itd Ima tu jos hrpa troskova.
I ova ce morati imati dolaznu i polaznu stanicu, jel? Ne napucanu kao ova Trebevicka, ali mora imati nekakvu. Eto ne mora biti prosta matematika, ali slozit ces se da mora kostati barem duplo vise nego trebevicka.
Odakle pare, ako smo i ovu trebevicku izganjali pola love od donatora?
I gdje onda isplativost? Ko ce ici s tom zicarom na Igman i zasto? Skijasi je nece koristiti, sta ce raditi na Igmanu? Oni koji ne skijaju koji idu gore da setaju, ok, porodice s djecom. I onda imas ove pozere koji nema sanse da ce svog ljubimca ostaviti negdje na parkingu u Hrasnici. Citava poenta je parkirati dzipcinu i audija da ga svi vide. Da ne govorimo o tome, ako ce se neko iz grada zaputiti sa automobilom do Hrasnice da bi isao zicarom, pa realno njemu je tu negdje s vremenom da skrene na Dobrinji ili da ide preko Istocnog Sarajeva prema Bjelasnici.
Mislim super bi to bila stvar, da mi imamo viska novca i da ne znamo sta uraditi s njim. To bi bilo odlicno. Ali u ovom slucaju ja ne vidim da ce ovaj projekat ikada biti izgradjen. Jedino da neki arap ludi to uradi, ali mislim da ni oni nisu tolike budale.