Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#4701 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Henry Chinaski wrote:Uskoro je vrijeme za žičaru iz Hrasnice. Kad se završi ova cesta i tramvaj, to će biti prava investicija.
Jedino je kružni na Ilidži usko grlo.

20 godina se priča o žičari Hrasnica - Igman (možda i više), 50 godina o tramvaju (Ilidža- Famos). Hajmo malo realnosti. Sa postojećom trasom, čekalo se 20 godina da se obnovi trebevička žičara. A o žičari na Igman ne postoji ni ozbiljnija dokumentacija.

Znam da to sada gura onaj Arap koji je kupio Feri - i ako će on to platiti, treba mu to dati. Ali, sumnjam. Nisu to investicije koje se isplate privatniku (jedino neko javno-privatno partnerstvo koje bi garantovalo pokrivanje gubitaka :D ). Al, eto. Lijepo je maštati.

A kad bi se neko odvažio da uzme dio parkinga od jednog privatnika uz kružni tok i završi najopterećenije isključenje i uključenje tako da proširi za dodatne dvije trake, kružni tok bi prodisao.
Thorgerson

#4702 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:
Henry Chinaski wrote:Uskoro je vrijeme za žičaru iz Hrasnice. Kad se završi ova cesta i tramvaj, to će biti prava investicija.

20 godina se priča o žičari Hrasnica - Igman (možda i više), 50 godina o tramvaju (Ilidža- Famos). Hajmo malo realnosti. Sa postojećom trasom, čekalo se 20 godina da se obnovi trebevička žičara. A o žičari na Igman ne postoji ni ozbiljnija dokumentacija.

Znam da to sada gura onaj Arap koji je kupio Feri - i ako će on to platiti, treba mu to dati. Ali, sumnjam. Nisu to investicije koje se isplate privatniku (jedino neko javno-privatno partnerstvo koje bi garantovalo pokrivanje gubitaka :D ). Al, eto. Lijepo je maštati.

A kad bi se neko odvažio da uzme dio parkinga od jednog privatnika uz kružni tok i završi najopterećenije isključenje i uključenje tako da proširi za dodatne dvije trake, kružni tok bi prodisao.
- Kruzni tok prosiriti max.

- Ako se tramvaj nekad produzi do Hrasnice, onda bi se komotno mogla i okretaljka pomjeriti, a usput i autobuska stanica. Pomjeriti je prema Hrasnici, jer tamo ima 10 puta vise mjesta, a putnici ne gube previse sto se tice presjedanja 1-2 stanice.
Thorgerson

#4703 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Evo sad gledam, gdje bi isla ta zicara? Prema Velikom polju? To je nekih 6km hahaha... Ova Trebevicka je oko 2km i kostala je cca. 15 mil KM. Do the math :D

Nema od toga nista.
Haris.ba

#4704 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote: - Kruzni tok prosiriti max.

- Ako se tramvaj nekad produzi do Hrasnice, onda bi se komotno mogla i okretaljka pomjeriti, a usput i autobuska stanica. Pomjeriti je prema Hrasnici, jer tamo ima 10 puta vise mjesta, a putnici ne gube previse sto se tice presjedanja 1-2 stanice.
Tramvajska okretaljka ostaje gdje je sada, a druga u suprotnom pravcu je planirana na susjednom parkingu.

Bilo je milion ideja o izmještanju autobuske, ali nema računice. Jer ne koristi se samo za presjedanje. A i to će biti ukinuto za pravac prema Hrasnici, pa će doći do rasterećenja. Oko autobuske stanice se nalaze općina, porezna, biro, banke, pošta, policija, cips, sud...

A i ne vidim šta je problem sa lokacijom autobuske.
neki

#4705 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

Thorgerson wrote:
Evo sad gledam, gdje bi isla ta zicara? Prema Velikom polju? To je nekih 6km hahaha... Ova Trebevicka je oko 2km i kostala je cca. 15 mil KM. Do the math :D

Nema od toga nista.
Nije to bas prosta matematika...vise od 80% cijene žicare čine polazna i dolazna stanica, pogon i napajanje, bez obzira kolika joj Dužina bila..
U suštini tih 6km do velikog polja ne bi bili višestruko skuplji od trebevicke žicare..
Po meni bi dobra ideja bila na velikom polju napraviti medjustanicu a žičaru produžiti do babinog dola..
Qoom

#4706 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qoom »

Thorgerson wrote:

Nema od toga nista.
Od toga maksimalno 10% iznosa je otišlo na stubove, sve ostalo stanice i gondole.
Forumerrer

#4707 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Forumerrer »

Jesam li ja dobro razumio da ce mjesec i pol biti blokirana raskrsnica u Hrasnom???

Da li ce biti u funkciji makar dio koji ide na tranzit? Ionako je kolaps u saobracaju.
Thorgerson

#4708 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

neki wrote:
Thorgerson wrote:

Nema od toga nista.
Nije to bas prosta matematika...vise od 80% cijene žicare čine polazna i dolazna stanica, pogon i napajanje, bez obzira kolika joj Dužina bila..
U suštini tih 6km do velikog polja ne bi bili višestruko skuplji od trebevicke žicare..
Po meni bi dobra ideja bila na velikom polju napraviti medjustanicu a žičaru produžiti do babinog dola..
OK.

Ako se ne varam kod Trebevicke zicare pola stubova je bilo rijeseno pitanje imovinsko pravnih odnosa. Ali ajd Igman, evo nek se lako rijesi to pitanje ostaje ti da raskrsis sumu. Mislim da i to nije bezazlen zadatak, raskrcavati 6 km i vise sume po nikakvom i nepristupacnom terenu. Itd itd Ima tu jos hrpa troskova.

I ova ce morati imati dolaznu i polaznu stanicu, jel? Ne napucanu kao ova Trebevicka, ali mora imati nekakvu. Eto ne mora biti prosta matematika, ali slozit ces se da mora kostati barem duplo vise nego trebevicka.

Odakle pare, ako smo i ovu trebevicku izganjali pola love od donatora?

I gdje onda isplativost? Ko ce ici s tom zicarom na Igman i zasto? Skijasi je nece koristiti, sta ce raditi na Igmanu? Oni koji ne skijaju koji idu gore da setaju, ok, porodice s djecom. I onda imas ove pozere koji nema sanse da ce svog ljubimca ostaviti negdje na parkingu u Hrasnici. Citava poenta je parkirati dzipcinu i audija da ga svi vide. Da ne govorimo o tome, ako ce se neko iz grada zaputiti sa automobilom do Hrasnice da bi isao zicarom, pa realno njemu je tu negdje s vremenom da skrene na Dobrinji ili da ide preko Istocnog Sarajeva prema Bjelasnici.

Mislim super bi to bila stvar, da mi imamo viska novca i da ne znamo sta uraditi s njim. To bi bilo odlicno. Ali u ovom slucaju ja ne vidim da ce ovaj projekat ikada biti izgradjen. Jedino da neki arap ludi to uradi, ali mislim da ni oni nisu tolike budale.
Thorgerson

#4709 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Forumerrer wrote:Jesam li ja dobro razumio da ce mjesec i pol biti blokirana raskrsnica u Hrasnom???

Da li ce biti u funkciji makar dio koji ide na tranzit? Ionako je kolaps u saobracaju.
Dobro je samo tri mjeseca kasne, jer ako se ne varam rok za zavrsetak je bio oktobar 2017. Jos taj mjesec i po, plus jos koji mjesec, znaci ne gine jedno 6-7 mjeseci kasnjenja.

I ko ce biti odgovoran?
Haris.ba

#4710 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:
I gdje onda isplativost? Ko ce ici s tom zicarom na Igman i zasto? Skijasi je nece koristiti, sta ce raditi na Igmanu? Oni koji ne skijaju koji idu gore da setaju, ok, porodice s djecom. I onda imas ove pozere koji nema sanse da ce svog ljubimca ostaviti negdje na parkingu u Hrasnici. Citava poenta je parkirati dzipcinu i audija da ga svi vide. Da ne govorimo o tome, ako ce se neko iz grada zaputiti sa automobilom do Hrasnice da bi isao zicarom, pa realno njemu je tu negdje s vremenom da skrene na Dobrinji ili da ide preko Istocnog Sarajeva prema Bjelasnici.

Mislim super bi to bila stvar, da mi imamo viska novca i da ne znamo sta uraditi s njim. To bi bilo odlicno. Ali u ovom slucaju ja ne vidim da ce ovaj projekat ikada biti izgradjen. Jedino da neki arap ludi to uradi, ali mislim da ni oni nisu tolike budale.
Ista logika se mogla iskoristiti i za trebevičku žičaru. Još šta će žičara kada nema skijališta. Narod da hoda? Bacanje para. :D

Je li lakše direktno zapucati autom na Trebević, nego tražiti parking oko Vijećnice?

NIsu to razlozi koji čine ovu žičaru na dugom štapu. Eno u RS su krenuli da Jahorinu pokriju sa svih strana žičarom. Ima sve svoje opravdanje. Stvar je što oni nemaju problem sa vodosnadbjevanjem, javnim prevozom...
Thorgerson

#4711 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:
Thorgerson wrote:

Ista logika se mogla iskoristiti i za trebevičku žičaru. Još šta će žičara kada nema skijališta. Narod da hoda? Bacanje para. :D

Je li lakše direktno zapucati autom na Trebević, nego tražiti parking oko Vijećnice?

NIsu to razlozi koji čine ovu žičaru na dugom štapu. Eno u RS su krenuli da Jahorinu pokriju sa svih strana žičarom. Ima sve svoje opravdanje. Stvar je što oni nemaju problem sa vodosnadbjevanjem, javnim prevozom...
Nije se mogla koristiti ista logika. Trebevicka zicara je nesto sasvim drugo. :-) I mislim da ce glavni oslonac biti na turiste, a ne na domace.

Ti shvatas da su ovi prema Jahorini napravili zicaru do pola puta? I da nemaju novca za dalje? Dakle, ti zicarom dolazis do ravne planine i to je to. Vidjet cemo njenu isplativost. Jer ko ide na skijanje na Jahorinu od te zicare nema ama bas nikakve koristi i naravno nece je ni koristiti. Mislim super je to, napravili su, ali kazem ti vidjet cemo koliko je to isplativo.

Javni prevoz...haha... Pa ne mogu ni imati problema sa javnim prevozom, kada nemaju javni prevoz. Tamo ljudi jos stopaju. Divlji nekakvi kombiji voze. Jebote ispade tamo med i mlijeko. haah.
thekupus

#4712 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by thekupus »

Turisti će činiti možda 10 % od svih korisnika trebevicke žičare, po mojim pretpostavkama. Na Jahorini nisu napravili žičaru ni do pola.
Haris.ba

#4713 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Nije se mogla koristiti ista logika. Trebevicka zicara je nesto sasvim drugo. I mislim da ce glavni oslonac biti na turiste, a ne na domace.

Ti shvatas da su ovi prema Jahorini napravili zicaru do pola puta? I da nemaju novca za dalje? Dakle, ti zicarom dolazis do ravne planine i to je to. Vidjet cemo njenu isplativost. Jer ko ide na skijanje na Jahorinu od te zicare nema ama bas nikakve koristi i naravno nece je ni koristiti. Mislim super je to, napravili su, ali kazem ti vidjet cemo koliko je to isplativo.
Ne prave se žičare za skijaše uglavnom. I smisao žičara oko Sarajeva je olakšati narodu da se dokopa planina i have. Neće turisti, naročito ski turisti biti ti za koje se prave ove žičare.

Gledaj na to kao ulaganje u zdrastvo.
Smisao svega je otvoriti planine građanima.

Hoće li turisti ići na Trebević? Ako bude sadržaja, naravno da će neki ići. Ali, ne pravi se ni trebevička ni ostale žičare imajući u vidu turiste.
thekupus

#4714 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by thekupus »

Upravo, Trebević je ekvivalent velikih parkova u velikim gradovima. Primarna funkcija će mu biti rekreacija građana, a žičarom se rasterećuje cestovni prilazi (barem je to plan) , i omogućava odlazak i ljudima koji nemaju privatni automobil (ali i olakšava svima ostalima)
Better Man

#4715 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Better Man »

thekupus wrote:Upravo, Trebević je ekvivalent velikih parkova u velikim gradovima. Primarna funkcija će mu biti rekreacija građana, a žičarom se rasterećuje cestovni prilazi (barem je to plan) , i omogućava odlazak i ljudima koji nemaju privatni automobil (ali i olakšava svima ostalima)
Nisam iz Sarajeva, ali da npr. živim tu, nikad mi ne bi palo na pamet upaliti auto i otići na Trebević ako imam žičaru za prevoz. Evo da su naše vlasti bile normalne i da su rekonstruisali prugu i prilagodili je brzim Talgo vozovima ili nekim drugim brzim vozovima, pa da možeš za maksimalno 3 sata biti u Zagrebu, samo bi lud čovjek sjeo u auto i vozio se do Zagreba. Odeš npr. ujutro u šest sati i maksimalno si do devet sati u Zagrebu, završiš sve obaveze i isti dan se vratiš odmorniji, nego da si išao autom.
neki

#4716 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

Thorgerson wrote:
neki wrote: Nije to bas prosta matematika...vise od 80% cijene žicare čine polazna i dolazna stanica, pogon i napajanje, bez obzira kolika joj Dužina bila..
OK.

Ako se ne varam kod Trebevicke zicare pola stubova je bilo rijeseno pitanje imovinsko pravnih odnosa. Ali ajd Igman, evo nek se lako rijesi to pitanje ostaje ti da raskrsis sumu. Mislim da i to nije bezazlen zadatak, raskrcavati 6 km i vise sume po nikakvom i nepristupacnom terenu. Itd itd Ima tu jos hrpa troskova.

I ova ce morati imati dolaznu i polaznu stanicu, jel? Ne napucanu kao ova Trebevicka, ali mora imati nekakvu. Eto ne mora biti prosta matematika, ali slozit ces se da mora kostati barem duplo vise nego trebevicka.

Odakle pare, ako smo i ovu trebevicku izganjali pola love od donatora?

Krčenje šume nije problem, ima privatnika koji će je besplatno raskrčiti ako će im se masa dati na raspolaganje. To da će koštati bar duplo više od trebevićke vjerujem da si u pravu, ali sigurno ne bi koštala više proporcionalno dužini.
Služila bi i skijašima ukoliko bi se sa velikog polja nastavila na Bjelašnicu jer su dugoročno planirane i skijaške staze koje bi sa bjelašnice završavale na velikom polju.
Naravno sve bi dobilo smisao kad bi se izgradila tramvajska mreža do Hrasnice, što je druga SF epizoda..
mayab

#4717 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

Naravno sve bi dobilo smisao kad bi se izgradila tramvajska mreža do Hrasnice, što je druga SF epizoda..
I to je riješeno !!!

https://www.klix.ba/vijesti/bih/memic-o ... /171227060

:cry: :cry: :cry:
rimsa91

#4718 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by rimsa91 »

Pričam o nadrealnim uslovima:

Izgradnja tramvajske pruge do Hrasnice bi trebalo biti prioritet, jer bi se trebalo izgraditi nova naselja tj. jedno "novo sarajevo" sa povoljnijim cijenama stanova.

Međutim načekat ćemo se u našim uslovima
studiorum_tuzlaensis

#4719 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by studiorum_tuzlaensis »

Better Man wrote:
Nisam iz Sarajeva, ali da npr. živim tu, nikad mi ne bi palo na pamet upaliti auto i otići na Trebević ako imam žičaru za prevoz. Evo da su naše vlasti bile normalne i da su rekonstruisali prugu i prilagodili je brzim Talgo vozovima ili nekim drugim brzim vozovima, pa da možeš za maksimalno 3 sata biti u Zagrebu, samo bi lud čovjek sjeo u auto i vozio se do Zagreba. Odeš npr. ujutro u šest sati i maksimalno si do devet sati u Zagrebu, završiš sve obaveze i isti dan se vratiš odmorniji, nego da si išao autom.
Na Trebević se uglavnom ide sa ženom, djecom, djevojkom i prijateljima. Sam ne. Cijena vožnje u jednom smjeru neće biti ispod 5 KM, možda i 7 KM, a djeca 3 ili 5 KM. Jedna porodica da ode gore i vrati se treba cca 40-50 KM. Sve isto mogu autom u svom komforu za 5 KM goriva, u autu kojem ionako plaćam registraciju i milion nekakvih taksi na godišnjem nivou.

Tako da si fulio.
Tesla Edison

#4720 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Tesla Edison »

studiorum_tuzlaensis wrote:
Better Man wrote:
Na Trebević se uglavnom ide sa ženom, djecom, djevojkom i prijateljima. Sam ne. Cijena vožnje u jednom smjeru neće biti ispod 5 KM, možda i 7 KM, a djeca 3 ili 5 KM. Jedna porodica da ode gore i vrati se treba cca 40-50 KM. Sve isto mogu autom u svom komforu za 5 KM goriva, u autu kojem ionako plaćam registraciju i milion nekakvih taksi na godišnjem nivou.

Tako da si fulio.
Cijena je 5 KM povratna. Da je žičara ostala u nadležnosti Grasa, cijena bi bila kao i karta za A zonu ali nažalost ista je brutalno oteta od Grasa i zato imamo ove astronomske cijene.
Ista stvar se dešava i sa kosim liftom.
VladaFBiH

#4721 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

TESLA_EDISON wrote: Cijena je 5 KM povratna. Da je žičara ostala u nadležnosti Grasa, cijena bi bila kao i karta za A zonu ali nažalost ista je brutalno oteta od Grasa i zato imamo ove astronomske cijene.
Ista stvar se dešava i sa kosim liftom.
vjerovatno bi bila ali bi to dodatno vodilo GRAS u dubiozu i opet bi svi pljuvali po njima... a održavanje bi zaboravio jer kao što znamo tramvaji se peru jednom u 10 godina tako bi se žičara čistila jednom u 30 godina a redovno održavanje same žičare bi bilo do isteka garancije tj. dok su besplatni dijelovi...
mahalik

#4722 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mahalik »

studiorum_tuzlaensis wrote:
Better Man wrote:

Tako da si fulio.
a gde ćeš ga gore parkirati?
studiorum_tuzlaensis

#4723 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by studiorum_tuzlaensis »

na parkingu, pored hotela, kraj ceste, javnog dobra, uz šumu itd...

naravno ne iza znaka zabrane parkiranja ili zaustavljanja :)
Better Man

#4724 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Better Man »

studiorum_tuzlaensis wrote:na parkingu, pored hotela, kraj ceste, javnog dobra, uz šumu itd...

naravno ne iza znaka zabrane parkiranja ili zaustavljanja :)
Isto tako si zabnoravio da vožnja autom nije besplatna. Dakle, gorivo plus amortizacija.
Haris.ba

#4725 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ne znam zašto suprostavljate žičaru i automobile.

Ne pravi se žičara da zamijeni automobile. Već da olakša, učini jednostavnim dolazak na Trebević sam po sebi. Gradnjom žičare neće prestati potreba za automobilima. Niti se ko treba tjerati da koristi ili ne koristi neki vid prevoza.

Bitno je samo da se ide na Trebević.
Post Reply